Zmije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
radostan dan

#126 Re: Zmije

Post by radostan dan »

sreća za husejina, kuca rukama.
blue033

#127 Re: Zmije

Post by blue033 »

Smail Aga wrote:
blue033 wrote:
Smail Aga wrote: Ovaj pozdrav mi se svidza pravo. Ja nikad ne ubijam zmije ( osim kao djecacic a to je davno bilo ) osim ako me ne ugrozavaju ili ako hocu da je pojedem. Zmije su uglavnom bezopasne,cak i one otrovne.Kod nas ionako nema smrtno otrovnih zmija. Poskok nije u stanju ubiti odrasloga covjeka. Zadnji smrtni slucaj u BiH je iz 60-ih a i tada je bila starija zena u pitanju. Dovoljno je naseliti neku zivotinsku vrstu koja im ne odgovara-sljepice ili macke ( ukucati na youtube macka vs zmija ,ima ludih stvari ),mungose bas ne bi savjetovao,jer su velike stetocine,mada strasno simpa. Sa par ostrva gdje su ih naselili se sire na kopneni dio Balkana,pitanje je dana kada ce doci do nas. Zmije su i lijepe,predivna stvorenja,koja nas povezuju sa prirodom. Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .
Zadnji slučaj smrti zbog ujeda poskoka je prošle godine. Sreća da je većina ujeda u predjelu cjevanice, u septembru kad su poskoci na drveću ujed u glavu ili vrat povećava procenat smrtnosti.
Ja sam za svoju tvrdnju o zadnjoj zrtvi iz BiH iz 60-ih rekao da je po sjecanju,sto je i tvoja tvrdnja o smrtnom slucaju iz prosle godine. Daj link ili drugu potvrdu ako imas za svoju informaciju. Ne sto sumnjam u tvoje izjave,nego sto su kod nas ljudi ionako neskloni zmijama i histerisu i ubijaju sve sto vide oko sebe. C
ime cine ogromnu stetu ekologiji nasih krajeva i kvalitetu zivota u njima.
Naletio sam na jos jednu informaciju a to je da : Broj umrlih od zmijskoga ujeda u Jugoslaviji 1945-1992 ne prelazi 10 osoba. Sa tim da vecina mora biti u krajevima gdje ima vise zmija: Dalmacija,Crna Gora,Kosovo,Makedonija. Pa sa tamim tim u BiH ne moze biti vise zrtava od 2-3 za period od 45 godina. Pokusacu ovih dana da nadzem linkove sa podacima i jos slika zmija,posebno nasih ali dok uhvatim malo vremena.
evo ti link: http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/crna-h ... zmije.html

Možda bi žena ostala i živa da je živjela u normalnoj državi, ali je na žalost umrla. Inače ima smrtnih slučajeva na području ex yu zadnjih godina, ovo je samo na prvu pretragu

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/250756 ... da-poskoka

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20060 ... osti01.asp
http://www.jutarnji.hr/beba-umrla-na-iz ... ka/171316/

http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kr ... fault.aspx

http://www.topnews.ba/~topnews/index.ph ... mid=200097

To je dovoljno da se vidi da za 45 godina ima puno više smrtnih slučajeva od tih 10 sigurno.

Inače nisam za ubijanje zmija, korisne su i sve je to O.K. ali sam neki dan morao jednog poskoka poslati na onaj svijet, za malo nisam nagazio na njega, ali me prvi primjetio i počeo bježati. Mislio sam ga pustiti jer nisam odmah vidio koja je zmija. Kad sam vidio da je mali poskok morao sam birati između njega i dvoipogodišnjeg djeteta koje će se igrati u blizini tog mjesta, bio je malo ošamućen da je preživio par dana možda bi ga preselio na Bjelašnicu. Mali poskok je otrovan kao i veliki samo se još teže primjeti.
Muhamed Đakmić

#128 Re: Zmije

Post by Muhamed Đakmić »

Meni je vala ubijanje zmija grozno. U neku ruku bih razumio ljude koji ubiju zmiju pored kuće, vikendice, u svojoj bašti ili na sličnom mjestu. Ne opravdavam ni to, ali eto, razumio bih. Ali ove što odu u prirodu, uzurpiraju zmijama stanište u potpunosti i onda ih još ubiju, oni su mi totalno nejasni. Ubijajte onda i konje, i srne, vjeverice, lisice, divlje zečeve, fazane, tetrijebe, ma sve. Pa može sve to ujesti.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#129 Re: Zmije

Post by Slo Burner »

U moje selo je zivio covjek koji im nesto prouci i onda ih naFata par komada , opusteno 8)
gerberica

#130 Re: Zmije

Post by gerberica »

Ne bih ja njih ubijala ali ni gledala.Nekako me evo opet muka hvata,jos kad ugledah kako se kuha.Mislim da mi se svo meso zgadilo.
DanteX

#131 Re: Zmije

Post by DanteX »

Držao sam zmiju u ruci tj. pitona. I ne kontam kako se ljudi mogu bojati zmija. Mislim, ne viđate zmije doslovce svaki dan pa da ih se bojite.
Isto tako, ako vidite zmiju, zašto je odmah treba ubiti? Odmakni se od nje i svi smo mirni.
Last edited by DanteX on 03/07/2012 00:31, edited 1 time in total.
Muhamed Đakmić

#132 Re: Zmije

Post by Muhamed Đakmić »

DanteX wrote:Držao sam zimu u ruci tj. pitona. I ne kontam kako se ljudi mogu bojati zmija. Mislim, ne viđate zmije doslovce svaki dan pa da ih se bojite.
Isto tako, ako vidite zmiju, zašto je odmah treba ubiti? Odmakni se od nje i svi smo mirni.
Upravo to. I kad vidiš zmiju odmakni se i neće ti ništa. Ja imam fobiju od pauka pa ih ne tamanim, žao mi životinja, i kad ga u kući nađem samo ga izbacim.
just principe

#133 Re: Zmije

Post by just principe »

covjek je najveca stetocina i prvo njega treba istrijebiti
Cholina_Lokica

#134 Re: Zmije

Post by Cholina_Lokica »

Sarajevo1946 wrote:
DanteX wrote:Držao sam zimu u ruci tj. pitona. I ne kontam kako se ljudi mogu bojati zmija. Mislim, ne viđate zmije doslovce svaki dan pa da ih se bojite.
Upravo to. I kad vidiš zmiju odmakni se i neće ti ništa. Ja imam fobiju od pauka pa ih ne tamanim, žao mi životinja, i kad ga u kući nađem samo ga izbacim.
Mah samo ubij, zakolji, i sta sve ne... fuj
Smail Aga

#135 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

blue033 wrote:
Smail Aga wrote:
Smail Aga wrote: Ovaj pozdrav mi se svidza pravo. Ja nikad ne ubijam zmije ( osim kao djecacic a to je davno bilo ) osim ako me ne ugrozavaju ili ako hocu da je pojedem. Zmije su uglavnom bezopasne,cak i one otrovne.Kod nas ionako nema smrtno otrovnih zmija. Poskok nije u stanju ubiti odrasloga covjeka. Zadnji smrtni slucaj u BiH je iz 60-ih a i tada je bila starija zena u pitanju. Dovoljno je naseliti neku zivotinsku vrstu koja im ne odgovara-sljepice ili macke ( ukucati na youtube macka vs zmija ,ima ludih stvari ),mungose bas ne bi savjetovao,jer su velike stetocine,mada strasno simpa. Sa par ostrva gdje su ih naselili se sire na kopneni dio Balkana,pitanje je dana kada ce doci do nas. Zmije su i lijepe,predivna stvorenja,koja nas povezuju sa prirodom. Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .
Zadnji slučaj smrti zbog ujeda poskoka je prošle godine. Sreća da je većina ujeda u predjelu cjevanice, u septembru kad su poskoci na drveću ujed u glavu ili vrat povećava procenat smrtnosti.
Ja sam za svoju tvrdnju o zadnjoj zrtvi iz BiH iz 60-ih rekao da je po sjecanju,sto je i tvoja tvrdnja o smrtnom slucaju iz prosle godine. Daj link ili drugu potvrdu ako imas za svoju informaciju. Ne sto sumnjam u tvoje izjave,nego sto su kod nas ljudi ionako neskloni zmijama i histerisu i ubijaju sve sto vide oko sebe. C
ime cine ogromnu stetu ekologiji nasih krajeva i kvalitetu zivota u njima.
Naletio sam na jos jednu informaciju a to je da : Broj umrlih od zmijskoga ujeda u Jugoslaviji 1945-1992 ne prelazi 10 osoba. Sa tim da vecina mora biti u krajevima gdje ima vise zmija: Dalmacija,Crna Gora,Kosovo,Makedonija. Pa sa tamim tim u BiH ne moze biti vise zrtava od 2-3 za period od 45 godina. Pokusacu ovih dana da nadzem linkove sa podacima i jos slika zmija,posebno nasih ali dok uhvatim malo vremena.
evo ti link: http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/crna-h ... zmije.html

Možda bi žena ostala i živa da je živjela u normalnoj državi, ali je na žalost umrla. Inače ima smrtnih slučajeva na području ex yu zadnjih godina, ovo je samo na prvu pretragu

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/250756 ... da-poskoka

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20060 ... osti01.asp
http://www.jutarnji.hr/beba-umrla-na-iz ... ka/171316/

http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kr ... fault.aspx

http://www.topnews.ba/~topnews/index.ph ... mid=200097

To je dovoljno da se vidi da za 45 godina ima puno više smrtnih slučajeva od tih 10 sigurno.

Inače nisam za ubijanje zmija, korisne su i sve je to O.K. ali sam neki dan morao jednog poskoka poslati na onaj svijet, za malo nisam nagazio na njega, ali me prvi primjetio i počeo bježati. Mislio sam ga pustiti jer nisam odmah vidio koja je zmija. Kad sam vidio da je mali poskok morao sam birati između njega i dvoipogodišnjeg djeteta koje će se igrati u blizini tog mjesta, bio je malo ošamućen da je preživio par dana možda bi ga preselio na Bjelašnicu. Mali poskok je otrovan kao i veliki samo se još teže primjeti.[/quote]

Hvala za linkove. Pregledao sam . No podaci opet nisu zastrasujuci. Iz njih imamo jedan smrtni slucaj u BiH ove godine. Mada za tragicnu smrt starice su uglavnom krivi doktori a ne zmijski ujed. Imamo i jedan slucaj iz 2011 iz Gracanice,isto starica ,isto veoma sumnjivo ljecenje i smrt tek 5-6 dana poslije ujeda. Ostali slucajevi su iz sire regije Srbija,Hrvatska i to 2006-a,2009-a . U smrtnom slucaju u Zadru,2006-e ,doktorica sa klinike u Zadru kaze da se nikad nije srela sam smrtnim ujedom zmije u Zadru a to je jedno od podrucja u ex-yu,koje je najjace po zmijama. Isto problemi sa intervencijom. Sto nam govori ne samo o aljkavosti doktora,nego i o nespremnosti i neugranosti u slicnim situacijama,sto opet znaci da nisu navikli na njih. Prilikom mog boravka u Africi,ostajali su nam zivi ljudi od ujeda crne mambe,samo zato sto smo bili spremni na brzu reakciju. Isto moze se izvuci zakljucak,koji sam ja i prije naveo,da su ugrozene kategorije starci i djeca,otrov nasih zmija,nije dovoljno jak za covjeka/zenu u snazi.
Isto ima jos jedan momenat sa kojim sam se i prije sretao a to je da se puno ujeda i napada desava u povratnickim mjestima i ratom napustenim objektima. Prilikom boravka u Istocnoj Bosni 96-2000,sreo sam po napustenim selima,enorman broj zmija. Objasnjenje je stoga,sto su se u napustene kuce i objekte uselili glodari i razmnozili a za njima su dosle zmije. Zato ljudi trebaju posebno biti oprezni prilikom boravka i bilazaka takvih mjesta.
Naravno da mjesta po kojima se krecemo i gdje zivimo trebamo ocistiti od zmija ali samo opasnih,ubijanje smukova ( ala @ husejin junacina ) ,bjelouski i sljepica ( znam ) je nepotrebno. Pokusacu i ja naci koji podatak,posebno statisticki.
Warashii

#136 Re: Zmije

Post by Warashii »

just principe wrote:covjek je najveca stetocina i prvo njega treba istrijebiti
Pa eto budi nam primjer.
Jbte sta ste se upalili ko kutnjaci. Nije vam to nikakva domaca zivotinja. Nije svaku zmiju za ubiti ali ljudi imaju strah od zmija otrovnica koje mogu da se nadju u blizini stambenih objekata. Prije dvije godine sam u sred carsije ( Zenica ) vidio odraslog poskoka, nisam ja ni tada pokusao da ga ubijem samo sam ga zaobisao ,ali zar mislite da ako je neko u tom momentu setao dijete i da ga je vidio nebi ga i ubio.
Zmije otrovnice nikako nisu dobrodosle u blizini stambenih objekata i to je to.
I jos nesto, nakon ugriza, ukoliko do toga dodje nedaj Boze, zmije istu je, po mogucnosti, potrebno i ubiti bez obzira o kojoj se zmiji radi, cisto da se 100% ustanovi o kojoj je vrsti rijec, kao i zbog nacina lijecenja.
Gile Šampion

#137 Re: Zmije

Post by Gile Šampion »

Ako moderator dozvoli postavljanje linkova,pogledajte sta je ugriz poskoka napravio

http://survival.aforumfree.com/t4988-ug ... nita-priea
Muhamed Đakmić

#138 Re: Zmije

Post by Muhamed Đakmić »

Prihvatljivo je u neku ruku ubiti je ako je nađeš u blizini stambenog objekta, ali u sredinama gdje im je prirodno stanište doći i napraviti pokolj... za mene graniči sa ludošću. A gledao sam puno takvih scena kad odem u ribolov, gdje ribari ganjaju zmiju koja ih ni po čemu ne ugrožava, samo da bi je ubili.
Heller

#139 Re: Zmije

Post by Heller »

Sarajevo1946 wrote:
Ja sam ko dijete vidio zmiju a ona između mene i sestre i rođak s sjekirom naleti i preseli je na onaj svijet
otad pokoji put u šumi i pregaženu na cesti
Smail Aga

#140 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Warashii wrote:
just principe wrote:covjek je najveca stetocina i prvo njega treba istrijebiti
Pa eto budi nam primjer.
Jbte sta ste se upalili ko kutnjaci. Nije vam to nikakva domaca zivotinja. Nije svaku zmiju za ubiti ali ljudi imaju strah od zmija otrovnica koje mogu da se nadju u blizini stambenih objekata. Prije dvije godine sam u sred carsije ( Zenica ) vidio odraslog poskoka, nisam ja ni tada pokusao da ga ubijem samo sam ga zaobisao ,ali zar mislite da ako je neko u tom momentu setao dijete i da ga je vidio nebi ga i ubio.
Zmije otrovnice nikako nisu dobrodosle u blizini stambenih objekata i to je to.
I jos nesto, nakon ugriza, ukoliko do toga dodje nedaj Boze, zmije istu je, po mogucnosti, potrebno i ubiti bez obzira o kojoj se zmiji radi, cisto da se 100% ustanovi o kojoj je vrsti rijec, kao i zbog nacina lijecenja.
U BiH ima samo oko 11 vrsta zmija,od toga samo 3 otrovnice:
Poskok ,koji ima vise varijacija boje.
Sarka ili ridjovka
Sargan,koji je u stvari podvrsta sarke ali eto.
I imamo 8-10 neotrovnih vrsta,od cega nekih 4-5 varijacija smuka. Tu su jos i bjelosuka,ribarica i to bi bilo to. Ovo je znanje koje bi svako dijete trebalo imati po zavrsetku 5-6 razreda osnovne skole. Kao sto bi svako trebao razlikovati ovih par vrsta zmija. No nase skolstvo .... no to je za drugi pdf.
Ne ,ne trebamo ubijati i nositi zmiju koja nas ugrize,nema nikakve potrebe. U svijetu postoje samo dvije Porodice zmija otrovnica a to su
1.Guje
2.ljutice i jamicarke ( nase otrovnice )
One posjeduju samo dvije vrste otrova: hemotoksicni i neurotoksicni. Na osnovu toga idu i serumi. Sve nase ,kao i sve evropske,odnosno kompletna Porodica ljutica i jamicarki posjeduje hemotoksicni otrov,koji je daleko manje opasan od neurotoksicnog. Prilikom rijetkih ujeda bjelouske ili smuka,ne daje se nikakav protivotrov,jer su neotrovne a rana se tretira kao da nas je macka ogrebala,dezinfekcija i po potrebi previjanje.
Za kraj evo jedan lijepi poskok
Image

Uploaded with ImageShack.us
chengaba

#141 Re: Zmije

Post by chengaba »

Samo ispravka jedna!
U BiH postoji 14 potvrđenih vrsta zmija, od kojih su tri otrovne.
Šargan nije podvrsta šarke, nego i on uživa status vrste. Vjerovatno si mislio na podvrstu koja kod nas živi, a to je bosanski šargan (Vipera berus bosniensis). Pored bosanskog šargana na našim područjima imaš i "običnog" šargana (Vipera berus berus), ali njega ćeš tek naći u zapadnoj Hrvatskoj, i odatle se njegov areal nastavlja dalje u zapadnu Evropu. Šarku (Vipera ursinii) i šargana ćeš kod naći samo u južnoj i jugozapadnoj polovini zemlje, dok je areal poskoka dosta širi.

I ovo ostale nisu varijacije smuka, već zasebne vrste. Smuk je kod nas Coronella austriaca, dok ponegdje i bjelicu (Zamenis longisimuss) zovu isto smuk. Pored njih imaš dvije vrste potporodice Natricinae (bjelouška i ribarica), koju ponegdje guraju u porodicu Natricidae, i zmajura (plavac) kojeg isto izdvajaju negdje u familiju Lamprophiidae, al' generalno sve osim tri otrovnice (porodica Viperidae) spadaju u porodicu Colubridae, koju zovu porodicom smukova.
Jah zaboravih, i zmajur je isto otrovan, ali ono otrovan tipa mrav te ujeo, plus da bi izbacio otrov, mora žvakati plijen, pa ako dopustite da vam to radi, zaslužili ste! :D
Smail Aga

#142 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

chengaba wrote:Samo ispravka jedna!
U BiH postoji 14 potvrđenih vrsta zmija, od kojih su tri otrovne.
Šargan nije podvrsta šarke, nego i on uživa status vrste. Vjerovatno si mislio na podvrstu koja kod nas živi, a to je bosanski šargan (Vipera berus bosniensis). Pored bosanskog šargana na našim područjima imaš i "običnog" šargana (Vipera berus berus), ali njega ćeš tek naći u zapadnoj Hrvatskoj, i odatle se njegov areal nastavlja dalje u zapadnu Evropu. Šarku (Vipera ursinii) i šargana ćeš kod naći samo u južnoj i jugozapadnoj polovini zemlje, dok je areal poskoka dosta širi.

I ovo ostale nisu varijacije smuka, već zasebne vrste. Smuk je kod nas Coronella austriaca, dok ponegdje i bjelicu (Zamenis longisimuss) zovu isto smuk. Pored njih imaš dvije vrste potporodice Natricinae (bjelouška i ribarica), koju ponegdje guraju u porodicu Natricidae, i zmajura (plavac) kojeg isto izdvajaju negdje u familiju Lamprophiidae, al' generalno sve osim tri otrovnice (porodica Viperidae) spadaju u porodicu Colubridae, koju zovu porodicom smukova.
Jah zaboravih, i zmajur je isto otrovan, ali ono otrovan tipa mrav te ujeo, plus da bi izbacio otrov, mora žvakati plijen, pa ako dopustite da vam to radi, zaslužili ste! :D
Hvala na ispravkama :D Moja ideja je da stvari postavim jednostavno,da ljudi razumiju. Da pokusam malo smanjiti ubilacko raspolozenje prema zmijama. Naglasak je na tome da imamo samo tri otrovne zmije ,od kojih dvije slabo otrovne.
Koliko ja znam i Sargan i Bosanski sargan su podvrste sarke Vipera berus,sto im i ime kaze sargan Vipera berus berus i Bosanski sargan Vipera berus bosniens . Vipera ursinii bi isto bila sarka ali planinska sarka,koja je najmanja i najneotrovnija. No veliku zbrku ocito prave narodna imena. Recimo ,meni je smuk -eskulopova zmija-Zamenis longisimuss,pod smuka je smatraju i u Sloveniji-goz,dok ocito u nekim krajevima je zovu bjelica. Da smukovi su najveca porodica zmija,kod nas se brkaju nazivi smuka,smukulje,bjelice,kravosasa,prugasti smuk,crvenkapisa,sareni smuk i vjerovatno jos sta. Licno ih sve brkam,cim je nesto sivo i duze od 1,5 metar,meni je smuk :D :D I zmajur mi je smuk :D :D
Evo i slike od zmajura :
Image

Husejin

#143 Re: Zmije

Post by Husejin »

Eno kod mog komšije ušla zmija u kuću,on je vidio u kupatilu juče.Cijeli dan je istjerivao i nije uspio.Na kraju zaključo kupatilo i prespavao.Jutros došla jedna stara nana i uči neke dove da ona izađe miroljubivo.Ako ne izađe za jedan sahat ulazimo mi sa vilama..pa šta joj bude propisano.
Smail Aga

#144 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Husejin wrote:Eno kod mog komšije ušla zmija u kuću,on je vidio u kupatilu juče.Cijeli dan je istjerivao i nije uspio.Na kraju zaključo kupatilo i prespavao.Jutros došla jedna stara nana i uči neke dove da ona izađe miroljubivo.Ako ne izađe za jedan sahat ulazimo mi sa vilama..pa šta joj bude propisano.
Husejin Terminator :D :D :D :D
Stipu zmijugu,opusti se,uzmi vopi i dohvati se kake kokare :D :D :D
radostan dan

#145 Re: Zmije

Post by radostan dan »

ima li moderatora ovdje...
hoće li ko zaključati ovu temu? :mrgreen:

brrrrrr..... :run:

(doduše, dobra je za ovih vrućina, odmah ohladi)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#146 Re: Zmije

Post by Truba »

meni se na selu u kući koju ne koristimo zalijepila za mišije ljepilo na kojem je bio miš :cry:
Heller

#147 Re: Zmije

Post by Heller »

Husejin wrote:Eno kod mog komšije ušla zmija u kuću,on je vidio u kupatilu juče.Cijeli dan je istjerivao i nije uspio.Na kraju zaključo kupatilo i prespavao.Jutros došla jedna stara nana i uči neke dove da ona izađe miroljubivo.Ako ne izađe za jedan sahat ulazimo mi sa vilama..pa šta joj bude propisano.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Smail Aga

#148 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Black swan wrote:meni se na selu u kući koju ne koristimo zalijepila za mišije ljepilo na kojem je bio miš :cry:
Tuga :( :(
Treba vas na sud :D :D
Ali evo slike od poskoka koji se pare,pa ce da bude novih mladih razigranih poskoka :D :D
Image

AmiĐa_Idriz

#149 Re: Zmije

Post by AmiĐa_Idriz »

Smail Aga wrote:
Black swan wrote:meni se na selu u kući koju ne koristimo zalijepila za mišije ljepilo na kojem je bio miš :cry:
Ali evo slike od poskoka koji se pare,pa ce da bude novih mladih razigranih poskoka :D :D
Image

Alo ba nemoj kačiti erotiku ovdje :D :D
Smail Aga

#150 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

AmiĐa_Idriz wrote:
Smail Aga wrote:
Image

Alo ba nemoj kačiti erotiku ovdje :D :D
Neka nije porno,ne vide se reproduktivni organi :D :D :D :D
Post Reply