Mali biznis forumaša

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Eborg

#126 Re: Mali biznis forumaša

Post by Eborg »

@Entropio: Ne treba ti nikakav staklenik. Ima plastenik koji je sam napravio za nekoliko stotina KM ali u tome gaji paprike (isto iz "sporta"), mislim da tu mladice nešto stavlja ali nisam siguran. A zemlje kod nas neobrađene ima hvala Bogu, naći će se valjda negdje povoljno za iznajmljivanje. Uglavnom, ovo je vrlo ležerna varijanta, kada ide na posao stane autom kod mene i dobaci mi 2-3 gajbe "od sebe" onako da mu ne stoji i opet mu se isplati. Drago mi je, vrijedan je čovjek! :thumbup:

@O'zone: Ovdje su sve filozofi i diplomirani mudroseri. Svojevremeno je meni lik došao na vrata i traži da mu se nešto udijeli. Imao je možda 20-tak godina, jak i zdrav momak. Elem, meni ruka bila u gipsu i ja mu kažem da ću mu dati cenera ako mi pomogne unijeti neke stvari koje nisam mogao sam. Lik se nasmijao i otišao. Čudni smo fakat. :-)

@Wind: Pošto kupio, toliko prodao. Njegov sin tvrdi da je to cifra koju zaradi.
sandra01

#127 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Jesam ja ODMAH rekla da je staklenik super ideja :-D
Evo ja sam raspolozena da krenem s tom proizvodnjom.Moja ideja je bila da krenem sa zacinima ali ako je paradajiz toliko trazen :-) :-) :-) onda moze i paradajz :lol: ili da vi narucite koje bi povrce zeljeli da imate preko cijele godine i da ja tako i sadim i odrzavam.Obzirom da sam haustorce odraslo na asfaltu a pritom zensko ,naravno da bi mi trebala pomoc oko postavljanja staklenika ili ako neko zna kako se to pravi da mi pomogne oko toga.Obzirom da je lokacija zemljista Stup ovo bi moglo koristiti ljudima u Sarajevu ili da narucuju ili da sami dolaze i beru sebi sta im treba .E sad ako imate prijedloga kako se dalje to moze prodavati i ostvarivati dohodak i kako nasa mala zadruga tu moze pomoci i zaraditi javite se.Evo sad nesto razmisljam mozda bi mogli pokusati sa sparogama kojih nema na pijacama (uzgajaju li se sparoge u staklenicima by the way?) ili neko drugo povrce koje bas i ne mozemo naci svaki dan na pijaci.Sta mislite o jagodama onim visecim sto se uzgajaju preko cijele godine ?Kontam nesto krompir ,luk salata ,spinat to ima preko cijele godine,ajmo nesto sto nema a da ga mi imamo :skoljka:
sandra01

#128 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Evo sad mi pade na pamet jos jedna ideja :idea: Vidjela sam oglas na netu prodaju masine za pravljene logo's za olovke ,upaljace,rokovnike itd. GP100.Tzv. Tampon tisak :lol: To nje losa ideja da nalazimo firme kojima treba da se stampa logo ,narucimo olovke i stancamo ,to su sitne pare ali ja pocetak super ideja.Nisam sigurna ali mislm da je cijene 1000 eura ili maraka moram da provjerim :run:
MyCore

#129 Re: Mali biznis forumaša

Post by MyCore »

Wind wrote:Sretno! Samo ovo nije tema "Predstavimo svoj biznis". :lol:

Jel imamo popust?
Naravnoo, samo cete se morati uloogovati kad dodjete da ja provjerim :-D
pemanapemani

#130 Re: Mali biznis forumaša

Post by pemanapemani »

sandra01 wrote:Jesam ja ODMAH rekla da je staklenik super ideja :-D
Evo ja sam raspolozena da krenem s tom proizvodnjom.Moja ideja je bila da krenem sa zacinima ali ako je paradajiz toliko trazen :-) :-) :-) onda moze i paradajz :lol: ili da vi narucite koje bi povrce zeljeli da imate preko cijele godine i da ja tako i sadim i odrzavam.Obzirom da sam haustorce odraslo na asfaltu a pritom zensko ,naravno da bi mi trebala pomoc oko postavljanja staklenika ili ako neko zna kako se to pravi da mi pomogne oko toga.Obzirom da je lokacija zemljista Stup ovo bi moglo koristiti ljudima u Sarajevu ili da narucuju ili da sami dolaze i beru sebi sta im treba .E sad ako imate prijedloga kako se dalje to moze prodavati i ostvarivati dohodak i kako nasa mala zadruga tu moze pomoci i zaraditi javite se.Evo sad nesto razmisljam mozda bi mogli pokusati sa sparogama kojih nema na pijacama (uzgajaju li se sparoge u staklenicima by the way?) ili neko drugo povrce koje bas i ne mozemo naci svaki dan na pijaci.Sta mislite o jagodama onim visecim sto se uzgajaju preko cijele godine ?Kontam nesto krompir ,luk salata ,spinat to ima preko cijele godine,ajmo nesto sto nema a da ga mi imamo :skoljka:
Kud se baš odlučiste za tu ideju, a i ja svašta laprdam :) .
Iskreno, nešto slično sam počeo prije 10 mjeseci.Slučajno sam došao do plastenika i lagano krenuo u proizvodnju. Prije mjesec dana sam nabavio još jedan, plus nekoliko poljoprivrednih kultura posijano i posađeno vani. Problem je što naši ljudi ne vjeruju da je povrće bez hemikalija, pesticida i umjetnih gnojiva, ali nakon kušanja povrća gotovo svi koji su probali su naručili bar još jednom. Napravio sam sistem rada u kojem mušterija dobije povrće na adresu 2 do 4 sata nakon branja.
Ako se ljudi mogu baviti poljoprivredom na krovu solitera u New Yorku, zašto ne bi mogao neko iz predgrađa Sarajeva.

@HAVANA- imaš pet kilograma mješanog povrća za nekih mjesec dana.
pemanapemani

#131 Re: Mali biznis forumaša

Post by pemanapemani »

Izvinjavam se, sad sam vidio poruku od postavljača . Ako misli da moj prethodni post nije u duhu teme neka ga moderator izbriše.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#132 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

U vise navrata je na ovoj temi "pripomenuto" da su iskristalisala dva "lobija": Buzrovno mesatarski - koji bi da obrce pare i esnaf urban farminga, koji bi prevrtali zemlju i hajvan - za zdrave ishrane, pa od toga pravili sitnu industriju.
Mozda je sazrelo vrijeme da se ove dvije teme razdvoje. Pa da osnujemo temu "urban farmng", gdje bi poguzije devrile oko nafake i mezetluka, a nek na ovoj temi mesatari nastave da spekulisu sa valutama :D.
Mozda bi nam i modratoori mogli pripomoc pa da ove "seljakluk" postove prebace na novu temu.

Mozda bi bilo jos bolje da se "urban farmeri" preselembete na forum portala http://www.poljoprivreda.ba
Imam neku suhvu :D da je na poljoprvrednom portalu vise carsijske gospodstine vengo sto je seljakluka na sa-x-u :D, pa bi se valjalo "uslikat" i tamo.
http://www.poljoprivreda.ba/forum/index.php
Last edited by Toto on 14/05/2011 19:41, edited 1 time in total.
talić

#133 Re: Mali biznis forumaša

Post by talić »

evo nadopuna Sandrine ideje koja mi je također OK:
Sandra je spomenula začinsko bilje u saksijama.
Zemljište ?
Postoji mnogo zemljišta koje je u vlasništvu općina koje bi se moglo dobiti besplatno na korištenje.
Uposlenici ?
Postoji veliki broj invalida koji ne mogu dobiti nigdje posao a invalidnost je takva da bi mogli raditi u plasteniku poslove koji više relaksiraju nego što umaraju.
Na invalide se ne plaćaju doprinosi pa je to još jedna pogodnost po pitanju troškova.
Dakle udruženje građana, pronaći zemljište,kupiti 2 ili 3 plastenika po 100 m2, postaviti plastenike, nabaviti sjeme,nabaviti zemljište i saksije, ugovoriti sa trgavačkim lancima prodaju ( i tu bi se mogle postići pogodnosti kada se zna da da upošljavamo invalide.
Naravno bez namjere da iskorištavamo invalide nego da činimo dobro djelo i da dobit ukoliko je ima bude investirana u širenje posla.
nino90

#134 Re: Mali biznis forumaša

Post by nino90 »

nije losa ideja sa plastenikom medjutim prvo to treba napraviti posaditi
morace ljudi raditi dzaba dug period dok ne dodje do profita
da li je moguce napravitineki plastenik koji bi se i zimi grijao kako bi se mogao paradajz saditi :D
Wind

#135 Re: Mali biznis forumaša

Post by Wind »

Ooooooo.... @Duhovni vodjo.....tebi se klanjam...... :D
talić

#136 Re: Mali biznis forumaša

Post by talić »

reni-90 wrote:nije losa ideja sa plastenikom medjutim prvo to treba napraviti posaditi
da li je moguce napravitineki plastenik koji bi se i zimi grijao kako bi se mogao paradajz saditi :D
nekad davno sam malo istraživao. Za profitabilnu proizvodnju trebalo bi zagrijavati plastenik. Holanđani postavljaju i lampe koje istovremeno i griju i daju svjetlost biljkama (koliko se sjećam 400W/m2) naravno to je preskupo i postoje jeftiniji načini zagrijavanja.
Felis

#137 Re: Mali biznis forumaša

Post by Felis »

A, dionice? Mislim da bi to bilo idealno riješenje za ovakvu vrstu igre i druženja, naravno, ukoliko se posjeduje odgovarajuće znanje, i malo sreće. Uglavnom nije teško, a većina vas je svakako online 24/7, što je jako bitno.

Ukratko bi bilo ovako. Prvo otvoriti račun u nekoj brokerskoj kući. Lično bih preporučio brokerske kuće koje imaju e-trading.

Drugo, prebaciti sredstva na račun otvoren kod brokera, te započeti pratiti tržište i započeti s trgovanjem. U procesu trgovanja pratiti zbivanja i pratiti portfolio i donositi odluke na pravi način i u pravo vrijeme. Za one koji ne znaju, sredstva koja ste prebacili kod brokera dostupna su vam za isplatu bez ikakvih naknada, ukoliko se predomislite ili zatražite isplatu od prodanih dionica.

I treće, glavno, ne biti pohlepan i odrediti si neke ciljeve i strategije za izlaz iz pozicija. Pri tome ne mislim na dnevno trgovanje. Također bitna je diverzifikacija portfolia, u više industrija. I svakako izbjegavanje nelikvidnih dionica koje nećete moći prodati kada to želite.
sandra01

#138 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

reni-90 wrote:nije losa ideja sa plastenikom medjutim prvo to treba napraviti posaditi
Zato i govorim o zacinima :-D oko njih nema puno posla .Posijes sjeme i oni sami rastu.Nema okopavanja ,nema nekog velikog napora oko uzgoja itd. :bih:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#139 Re: Mali biznis forumaša

Post by Entropio »

sandra01 wrote:
Zato i govorim o zacinima :-D oko njih nema puno posla .Posijes sjeme i oni sami rastu.Nema okopavanja ,nema nekog velikog napora oko uzgoja itd. :bih:
A gdje ih plasirati? Treba li ih pakovati?
njonjica

#140 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

talić wrote:evo nadopuna Sandrine ideje koja mi je također OK:
Sandra je spomenula začinsko bilje u saksijama.
Zemljište ?
Postoji mnogo zemljišta koje je u vlasništvu općina koje bi se moglo dobiti besplatno na korištenje.
Uposlenici ?
Postoji veliki broj invalida koji ne mogu dobiti nigdje posao a invalidnost je takva da bi mogli raditi u plasteniku poslove koji više relaksiraju nego što umaraju.
Na invalide se ne plaćaju doprinosi pa je to još jedna pogodnost po pitanju troškova.
Dakle udruženje građana, pronaći zemljište,kupiti 2 ili 3 plastenika po 100 m2, postaviti plastenike, nabaviti sjeme,nabaviti zemljište i saksije, ugovoriti sa trgavačkim lancima prodaju ( i tu bi se mogle postići pogodnosti kada se zna da da upošljavamo invalide.
Naravno bez namjere da iskorištavamo invalide nego da činimo dobro djelo i da dobit ukoliko je ima bude investirana u širenje posla.
Talicu da me ne shvatis pogresno, ima ljudi koji su raspolozeni za projekt i koji su bez posla.
Evo ja bih stvarno voljela raditi u stakleniku.
(Tepati paradajzu dok ne pocrveni :mrgreen: )

Sandra pomenu da ima zemljiste pa dogovoriti se sa njom.

I da, zacini su dobra ideja...nema mnogo posla oko njih a prodaju se na grame.... :thumbup:
Ljekovito bilje je takodjer zanimljivo.

Za sljedece proljece svakako planirati rasad cvijeca.
zli_hordas

#141 Re: Mali biznis forumaša

Post by zli_hordas »

NIje lose ni posijat bijeli luk cijena mu je dobra pravo
njonjica

#142 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

Entropio wrote:
sandra01 wrote:
A gdje ih plasirati? Treba li ih pakovati?
Naravno da treba....treba uraditi vrlo jednostavan i privlacan dizajn (sto je obicno tesko) ali vjerujem da ima forumasa kojima je to profesija a moze i moj muz pomoci.
(Sa malo papira, platna i lijepom trakicom moze se malo cudo napraviti!)

Plasiranje zacina nije pretezak posao; prije svega na raspolaganju nam je najveci soping centar a to je globalna mreza....
Last edited by njonjica on 14/05/2011 20:32, edited 1 time in total.
njonjica

#143 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

sandra01 wrote:
:thumbup:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#144 Re: Mali biznis forumaša

Post by Entropio »

njonjica wrote:prije svega na raspolaganju nam je najveci soping centar a to je globalna mreza....
Ovo nisam shvatio... Možeš li pojasniti, molim te? :)
ssmmiilleeyy

#145 Re: Mali biznis forumaša

Post by ssmmiilleeyy »

Sve to lijepo zvuci dok je na papiru (na forumu)

Ali kad se krene s radom onda tek upoznajete tezak rad
Vidim ima price i plasteniku i paradajzu zarada 7000 KM. Jel znate koliko treba paradajza proizvesti da bi se zaradilo 7000 KM ima tu dosta teskog rada. Pa onda dodje zlatica ili kako se vec zove pa vam upropasti proizvod.

Dakle krenimo od Plastenika: Ako hocete ozbiljno da se bavite tim poslom potreban vam je pravi plasetnik(a ne onaj od najlona iz rata onaj UN(ruke se pozlatile onom sto ga je napravio koliko nam je valjao u ratu da se Prehranimo))

Dakle opet se vracamo na Cifru od 7000 KM,ako cemo malo dublje da razmislimo potrebno je dosta zemljista da bi se to posadilo i da cekas izrod.Tako da mala basta iznad (iza ) kuce otpada jer je potrebno puno puno vise zemljista.Zato i postoje ljudi na Selu koji se bave poljoprivredom koji imaju puno zemlje koji posjeduju masine za oranje zemlje jer je malo potesko okopavati hektar zemlje rucno.

Plus imate raznorazne bakterije i zivotinje koje se hrane onim sto vi proizvodite ( u ovom slucaju Paradajz)

zakljucak : Nije to toliko lahko koliko se misli da jeste,treba tu dosta dosta rada,truda,znoja i ulozenih para

Toliko od mene
njonjica

#146 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

Entropio wrote:
njonjica wrote:prije svega na raspolaganju nam je najveci soping centar a to je globalna mreza....
Ovo nisam shvatio... Možeš li pojasniti, molim te? :)
Cijelo vrijeme govorimo o prodaji preko interneta...sa dobro osmisljenom reklamnom porukom (tipa organic ilistatijaznam) moze se ostvariti zavidan profit.
(Ima ovdje onih koji to znaju mnogo bolje od mene, pa da ne tupim...)

Dobra ideja bi bila uzgajati zacine ili sta vec uz pomoc biodinamicke poljoprivrede.

Takodjer ne bi bilo lose organizirati neku malu prodavnicu....
Toto

#147 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

talić wrote:
nekad davno sam malo istraživao. Za profitabilnu proizvodnju trebalo bi zagrijavati plastenik. Holanđani postavljaju i lampe koje istovremeno i griju i daju svjetlost biljkama (koliko se sjećam 400W/m2) naravno to je preskupo i postoje jeftiniji načini zagrijavanja.
ma ni to nije problem .. na slici je prototip starobosanske verzije pirolizatora kojom se moze grijati manji plastenik i u isto vrijeme pravit cumur za rostilja prlkom orezivanja sljiva.
Image
Image

detaljnije
http://www.poljoprivreda.ba/forum/viewt ... ?f=3&t=121
Eborg

#148 Re: Mali biznis forumaša

Post by Eborg »

@ssmmiilleeyy: Kažem, ja sam samo prenio ono što sam čuo. Ta kuća/parcela se nalazi u predgrađu tako da ima dosta prostora, dosta toga ima. Čovjek je platio nekom traktordžiji da mu to odradi traktorom, naravno da nije sam motikao toliku zemlju. :D Ali poenta svega je da je solidno zaradio (pa čak i da je to 3000-4000 KM a vjerujem da je više) na zezanciju. I to jedan jedini čovjek.
Toto

#149 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

sandra01 wrote:
ma mores ih u fiseku sadit i prodavat
Image
njonjica

#150 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

Toto wrote:
sandra01 wrote:
ma mores ih u fiseku sadit i prodavat
Image
Ideja je vazna.

:thumbup:
Last edited by njonjica on 14/05/2011 21:03, edited 1 time in total.
Post Reply