Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#126 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by plain vanilla »

arte.fakt wrote:
vise je tuzno nego smijesno , al hajd bitno je nesto tipkat nebitno jel tacno ili ne ...
bas tako, 6 stranica promasene teme..o ukidanju necega sto nece biti ukinuto

sto neko rece, u strahu su velike oci :mrgreen:
arte.fakt

#127 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by arte.fakt »

plain vanilla wrote:
arte.fakt wrote:
vise je tuzno nego smijesno , al hajd bitno je nesto tipkat nebitno jel tacno ili ne ...

ko se o mlijeko opece i u jogurt puse :D
janje_

#128 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by janje_ »

dosli roditelji na konsultacije, nezadovoljni su tricom iz matematike i tricom iz fizike, kad im kcerka ima sve petice iz ostalih predmeta.. moro je i direktor skole doci na konsultacije..

i onda su udarili po nastavniku.. kao prestrog.. i u jednom trenutku kao dokaz kako je njihova kcerka nadarena za matematiku veli majka: ali ona je vec dala jednu hatmu, a drugu sprema..

masala, veli nastavnik, ali ona jos uvijek ne zna da je zbir kvadrata nad stranicama jednak kvadratu nad hipotenuzom, i covjek ustade i ode..
Michun

#129 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by Michun »

Nisam u tijeku rasprave - ko vodi? :?
Nek' je ukino ocjene. Izborni predmet nikad nisu ulazili u zbir prosjeka...samo su se dobri ucenici isticali dodatnim aktivnostima.
I ja sam isla na Titovim stazama revolucije i na OTO pa mi ne bi zabiljezeno u knjizici :D
kokuz_sa

#130 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by kokuz_sa »

ja bi to i zabranio u skolama..ako hoces da ti djete zna sta o vjeri ima mejtef/crkvu/sinagogu/buda hram itd upises ga nauci i eto..koji ce mi djavo vjera u skoli..
plain vanilla

#131 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by plain vanilla »

arte.fakt wrote:
plain vanilla wrote:
arte.fakt wrote:

nema potrebe od muhe praviti slona i bezveze zakuhavati
promijenjen je nacin ocjenjivanja, predmet ostaje u skolama..ko zeli da uci-ucit ce
nije li to najvaznije?
janje_

#132 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by janje_ »

Michun wrote:Nisam u tijeku rasprave - ko vodi? :?
Nek' je ukino ocjene. Izborni predmet nikad nisu ulazili u zbir prosjeka...samo su se dobri ucenici isticali dodatnim aktivnostima.
I ja sam isla na Titovim stazama revolucije i na OTO pa mi ne bi zabiljezeno u knjizici :D

...mozda nista od toga ne pise u knjizici, ali si zato iz "staza" naucila da kad je tito ranjen na sutjesci (ono kad ga je rex spasio), da je lezeci na zemlji pored sebe vidio pticicu kako skakuce na jednoj nozi jer joj je onu drugu odbila ista bomba koja je naseg najveceg sina ranila, a cuku mu ubila.. to se nigdje drugo nije moglo nauciti.. ;)
arte.fakt

#133 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by arte.fakt »

plain vanilla wrote:
arte.fakt wrote:
plain vanilla wrote:
nema potrebe od muhe praviti slona i bezveze zakuhavati
promijenjen je nacin ocjenjivanja, predmet ostaje u skolama..ko zeli da uci-ucit ce
nije li to najvaznije?
i ja kazem ... pored toliko problema koje imamo u drustvu i skolama i oko skola ...
nellington

#134 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by nellington »

janje_ wrote:

...mozda nista od toga ne pise u knjizici, ali si zato iz "staza" naucila da kad je tito ranjen na sutjesci (ono kad ga je rex spasio), da je lezeci na zemlji pored sebe vidio pticicu kako skakuce na jednoj nozi jer joj je onu drugu odbila ista bomba koja je naseg najveceg sina ranila, a cuku mu ubila.. to se nigdje drugo nije moglo nauciti.. ;)
Luks, nisi pratio na TSR :roll:
strongwoman

#135 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by strongwoman »

Koliko sam upucena, a ako grijesim ispravite me, da je vjeronauk/a izborni predmet i kao takav nije obavezan. Onaj roditelj ili ono djete koje zeli pohadjati vjeronauku ima pravo da to uradi. Ukidanje vjeronauke ili bilo kojeg drugog izbornog predmeta bi bilo oduzimanje prava djetetu da uci i ono sto on zeli, a ne samo ono sto mu je nametnuto po planu i programu.

Sto se mene tice, pravo rece Arzuhal, jedino bi pravopis i matematika bili obavezni predmeti, a svi ostali izborni.

Moje djete ima vjeronauku i u vrticu i imat ce je i u osnovnoj skoli, a ici ce aBd i u mejtef. Temelji se od malena ugradjuju :D.
Last edited by strongwoman on 29/04/2011 11:05, edited 1 time in total.
janje_

#136 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by janje_ »

kokuz_sa wrote:ja bi to i zabranio u skolama..ako hoces da ti djete zna sta o vjeri ima mejtef/crkvu/sinagogu/buda hram itd upises ga nauci i eto..koji ce mi djavo vjera u skoli..
naravno.. puna usta sekularne drzave, a djecu vjerski indoktriniramo od najranijih dana.. ne bi imo nista protiv da se izucava kultura u razlicitim religijama, mozda da se izucavaju i obicaji, jer mi smo jedna izmijesana zemlja i bilo bi mi drago da moja kcerka sutra kad krene u skolu zna zasto uskrs, a ne da ga pamti samo kao praznik kad se farbaju i lupaju jaja..

uvijek ima bozija kuca za one koji hoce da im djeca znaju o vjeri..
Michun

#137 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by Michun »

janje_ wrote:

tako je...znanje se ne moze platiti :D
pa ko bas bas zeli da nauci hatmu...ne treba mu petica :D
plain vanilla

#138 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by plain vanilla »

strongwoman wrote:Koliko sam upucena, a ako grijesim ispravite me, da je vjeronauk/a izborni predmet i kao takav nije obavezan. Onaj roditelj ili ono djete koje zeli pohadjati vjeronauku ima pravo da to uradi. Ukidanje vjeronauke ili bilo kojeg drugog izbornog predmeta bi bilo oduzimanje prava djetetu da uci i ono sto on zeli, a ne samo ono sto mu je nametnuto po planu i programu.

Sto se mene tice, pravo rece Arzuhal, jedino bi pravopis i matematika bili obavezni predmeti, a svi ostali izborni.

Moje djete ima vjeronauku i u vrticu i imat ce je i u osnovnoj skoli, temelji se od malena ugradjuju :D
NIKO NE UKIDA VJERONAUK :-) :-)
Michun

#139 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by Michun »

nellington wrote:
janje_ wrote:

Luks, nisi pratio na TSR :roll:
Rex je 100%, isla na takmicenje :D
arte.fakt

#140 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by arte.fakt »

janje_ wrote:
kokuz_sa wrote:ja bi to i zabranio u skolama..ako hoces da ti djete zna sta o vjeri ima mejtef/crkvu/sinagogu/buda hram itd upises ga nauci i eto..koji ce mi djavo vjera u skoli..
naravno.. puna usta sekularne drzave, a djecu vjerski indoktriniramo od najranijih dana.. ne bi imo nista protiv da se izucava kultura u razlicitim religijama, mozda da se izucavaju i obicaji, jer mi smo jedna izmijesana zemlja i bilo bi mi drago da moja kcerka sutra kad krene u skolu zna zasto uskrs, a ne da ga pamti samo kao praznik kad se farbaju i lupaju jaja..

ne kontam kako onda u istoj sekularnoj europi religija je obavezan predmet .
strongwoman

#141 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by strongwoman »

plain vanilla wrote: NIKO NE UKIDA VJERONAUK :-) :-)
I bolje im je :x :x :x
strongwoman

#142 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by strongwoman »

arte.fakt wrote:
Ah, arte... pa tamo se ne izucava Islam i onda je sve ok :-)
janje_

#143 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by janje_ »

nellington wrote:Luks, nisi pratio na TSR :roll:
naravno da je luks.. ovo mi rex se omaklo zbog komesara.. ;)

a nije slucajno luks..
sta ce drugo nas presvijetli vodja da ima nego kera koji se zove luks..

Lux, lucis, f.
arte.fakt

#144 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by arte.fakt »

strongwoman wrote:
arte.fakt wrote:
Ah, arte... pa tamo se ne izucava Islam i onda je sve ok :-)
problem je u neiformisanosti u nedostatku zelje da se malo razmisli da se da sansa , malo liberalniji stav i manje predsuda nikom nece skoditi ...
arzuhal

#145 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by arzuhal »

Imam Homeini je rek'o:

- Dajte mi dijete da ga odgajam do 7-godine, a poslije radite sa njim šta hoćete...

Zato ja ozbiljno kažem: treba uvesti ponovo Marksizam. Ali to niko ne bi smio pomenuti, odma bi ga NATO trupe zakamenjale. I Soroš :D
nellington

#146 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by nellington »

arte.fakt wrote: ne kontam kako onda u istoj sekularnoj europi religija je obavezan predmet .
Najviše volim kad kažete Evropa (kao što to Ameri kažu), uzmete je kao homogenu cjelinu i uprete prstom. Status vjeronauke u zemljama Evrope varira, previše smjelo je reći "u Evropi je vjeronauka obavezan predmet".
kokuz_sa

#147 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by kokuz_sa »

janje_ wrote:

ja sam neke hmm 96 u osnovnoj imao historiju i ucilo se u historiji o vjerama..kakve imaju koji je praznik za sta i sve..
i bilo lijepo objasnjeno sve kako sta o svim vjerama..
te 10 bozijih zapovjedi te sta je ramazan,bajram,uskrs vaskrs..
apsolutno od A do Ž predjena religija od historije do sada..

i ja stvarno mislim da je to dovoljno u skolama za nauciti..
al previse je sada da u skoli se uci eliflamin,fatiha,oce nas i slicno..
za to imaju druge ustanove u kojima bi to trebalo da se uci
bolje umjesto vjeronauke uvest dodatni cas engleskog jezika,to ce im vise trebat u zivotu nego vjeronauka..
vjeronauke ce se sjetit samo kad treba da izadju na izbore i to u kontekstu "bula je kazala na vjeronauci da treba da se glasa za SDA jer to su samo pravi muslimani, il ja morao ici na vjeronauk a nisam se mogao igrat ko sva djeca..zato necu glasat za SDA"
arte.fakt

#148 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by arte.fakt »

nellington wrote:
arte.fakt wrote: ne kontam kako onda u istoj sekularnoj europi religija je obavezan predmet .
Najviše volim kad kažete Evropa (kao što to Ameri kažu), uzmete je kao homogenu cjelinu i uprete prstom. Status vjeronauke u zemljama Evrope varira, previše smjelo je reći "u Evropi je vjeronauka obavezan predmet".
ja govorim o najvecim zemljama europe ...
nellington

#149 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by nellington »

arte.fakt wrote:
nellington wrote:
Recimo Francuskoj.
arte.fakt

#150 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by arte.fakt »

nellington wrote:
arte.fakt wrote:
nellington wrote:
Recimo Francuskoj.
recimo njemacka austrija italija skandinavija spanija
Locked