Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bihnela wrote:nije stvar u kostanju vakcine,,nego u njenoj sigurnosti i pouzdanosti,,na netu se citaju vijesti o smrti djevojaka nakon primljene vakcije...
Interesantno, trebalo bi ovo podrobnije istražiti.
Što se tiče smrti djevojaka, čitao sam o tome. Koliko se sjećam najsigurnije je davati te vakcine u predpubertetskom periodu, valjda je tada sigurnije. Mada se slažem sa forumašicom koja kaže da tu ima dosta marketinga, farmaceutska industrija više odmaže nego pomaže.
fora je u tome sto dosad napravljene vakcine protiv HPV-a pokrivaju 5-6 najcescih sojeva, ALI sojeva ima na stotine, ako ne i hiljade, a neki od najopasniih u smislu komplikacija koje dovode do raka cerviksa nisu obuhvaceni vakcinom.
drugi znacajan problem je ogranicen rok trajanja imunizacije - vakcinacija se mora ponavljati. treci problem je skupoca vakcina, a o njihovoj nepouzdanosti da ne pricamo, a tu se ne misli samo na rizike od smrtnog ishoda komplikacija koji su zabiljezeni u zabrinjavajuce velikom broju slucajeva za relativno mali broj vakcina (posebno kad se poredi s vakcinama koje velik dio covjecanstva vec generacijama dobija).
puno ce jos vode proteci prije nego mognemo donijeti informisanu odluku o cijepljenju, izmedju ostalog i kad se radi o vakcini protiv HPV-a. jos uvijek je redovna ginekoloska kontrola najbolja prevencija bolesti.
wewa wrote:
a ontopic - fino je, otreznjujuce iskustvo uraditi TORCH analizu, barem jednom u zivotu, pa vidjeti sta smo sve uspjeli pokupiti onako usput. nakon toga il' krepas od fobija il' ti postane svejedno.
moj STD dobio STD
samo sto tu nema nista seksualno... toksoplazmoza, rubeola, herpes simpleks i citomegalo virus. pik ja postigla 3/4.
wewa wrote:fora je u tome sto dosad napravljene vakcine protiv HPV-a pokrivaju 5-6 najcescih sojeva, ALI sojeva ima na stotine, ako ne i hiljade, a neki od najopasniih u smislu komplikacija koje dovode do raka cerviksa nisu obuhvaceni vakcinom.
drugi znacajan problem je ogranicen rok trajanja imunizacije - vakcinacija se mora ponavljati. treci problem je skupoca vakcina, a o njihovoj nepouzdanosti da ne pricamo, a tu se ne misli samo na rizike od smrtnog ishoda komplikacija koji su zabiljezeni u zabrinjavajuce velikom broju slucajeva za relativno mali broj vakcina (posebno kad se poredi s vakcinama koje velik dio covjecanstva vec generacijama dobija).
puno ce jos vode proteci prije nego mognemo donijeti informisanu odluku o cijepljenju, izmedju ostalog i kad se radi o vakcini protiv HPV-a. jos uvijek je redovna ginekoloska kontrola najbolja prevencija bolesti.
Žene koliko-toliko to mogu pokriti redovnim odlascima ginekologu jer se tu ide bez obzira na sve. A nama muškima i nije tako jednostavno stalno ići na gastroskopiju ili kako već pregledaju grlo. Kod muškaraca se uglavnom tu manifestira, pogotovo ako vole liz opaliti.
sjooooooooo, jeste nekak'i. rubeolu imamo svi mi generacija 70 i neke jer smo vakcinisani/e u predskolskom i skolskom dobu. toksoplazmozu dobijete od kucnih i ostalih ljubimaca, ili vrtlareci, kao ja (pa zamalo ostanete bez vida), a herpes pokupite jos strina i dajdzinica sto vas ljube jos u godinama kad se ne mozete odbraniti
citomegalo virus nemam, to je neki otporan vrag
a btw. ovo za HPV kod muskaraca - infekcija se razvija ako je imunitet i inace nacet. pogle obicnu gripu - a ona je narocito virulentna - da je tako opasna ne bi ostao niko zdrav...
wewa wrote:sjooooooooo, jeste nekak'i. rubeolu imamo svi mi generacija 70 i neke jer smo vakcinisani/e u predskolskom i skolskom dobu. toksoplazmozu dobijete od kucnih i ostalih ljubimaca, ili vrtlareci, kao ja (pa zamalo ostanete bez vida), a herpes pokupite jos strina i dajdzinica sto vas ljube jos u godinama kad se ne mozete odbraniti citomegalo virus nemam, to je neki otporan vrag
a btw. ovo za HPV kod muskaraca - infekcija se razvija ako je imunitet i inace nacet. pogle obicnu gripu - a ona je narocito virulentna - da je tako opasna ne bi ostao niko zdrav...
ista sam ti rubeolu imam (nedavno me testirali ..vakcinisana), herpes takodjer..toksoplazmozu 99% (zivim sa cukom godinama) a prije njega sa macama
a za ovaj vrag ti ne znam
wewa wrote:sjooooooooo, jeste nekak'i. rubeolu imamo svi mi generacija 70 i neke jer smo vakcinisani/e u predskolskom i skolskom dobu. toksoplazmozu dobijete od kucnih i ostalih ljubimaca, ili vrtlareci, kao ja (pa zamalo ostanete bez vida), a herpes pokupite jos strina i dajdzinica sto vas ljube jos u godinama kad se ne mozete odbraniti citomegalo virus nemam, to je neki otporan vrag
ista sam ti rubeolu imam (nedavno me testirali ..vakcinisana), herpes takodjer..toksoplazmozu 99% (zivim sa cukom godinama) a prije njega sa macama
a za ovaj vrag ti ne znam
kazem ja, treba rutinski raditi TORCH, poslije njega ti svejedno, jedes i s poda
ha ja..i rahat
a mog soka..kada sam (neupucena) dobila nalaz testa na rubeolu trk kod dr. ko muha bez glave (vec sam se vidjela izolovanu..kako mi s maskama prilaze)
Irish wrote:ha ja..i rahat
a mog soka..kada sam (neupucena) dobila nalaz testa na rubeolu trk kod dr. ko muha bez glave (vec sam se vidjela izolovanu..kako mi s maskama prilaze)
svojevremeno sam i ja umirivala jednu trudnicu kad je dobila pozitivan nalaz
sto je najcrnje, nista ti ne objasne kad nalaz dobijes, a valja doci do kuce i googla.
Irish wrote:ha ja..i rahat
svojevremeno sam i ja umirivala jednu trudnicu kad je dobila pozitivan nalaz
sto je najcrnje, nista ti ne objasne kad nalaz dobijes, a valja doci do kuce i googla.
mah jooj..bila sam i prosla..sto bi moja kona rekla
a najcesce njih i ne pitam sto kazes, nego googlam...od velicine, tezine, polozaja...lijepi google..sve tabele i tabelice ima
Eborg wrote:Pošto obično pokrenem neke glupe i morbidne teme evo da nastavimo sa trendom.
Ovo ide na "Ljubav & Sex" podforum a ne na "Zdravlje" jer ne raspravljamo o simptomima i tretmanima već implikacijama koje ova boljka ima na veze i intimne odnose među ljudima.
Elem, herpes je vjerovatno svima nama poznat u ovom ili onom obliku. U principu je prilično bezopasan mada se u momentima ekstaze može proširiti i na polne organe i onda bude belaj. Druga stvar koja je zeznuta je da je neizlječiv, tj. virus u organizmu ostaje do kraja života i manifestira se s vremena na vrijeme (prilikom pada imuniteta, stresnih perioda itd.).
Ovih dana sam se zapitao nešto, par puta sam izašao sa jednom djevojkom i još uvijek ništa nije bilo na tom fizičkom planu. Međutim, primijetio sam da djevojka ima herpes na usni pa vidim da sam malo ohladio. Pošto sam do sada bio "čist" i nisam pokupio tu baju ne bih volio da se miješam previše u to.
Do sada sam bio uvjeren da se prenosi samo u aktivnoj fazi, tj. kada postoji ona ranica no koliko vidim može se prenijeti poljupcem ili oralnim seksom i kada nema manifestacije na usni i sl.
Da li ste do sada odbili poljubiti nekoga ko ima herpes i da li biste svjesno išli u to?