satrovacki su haman licencirali, jbga...dinimal wrote:Da li je neko primjetio kolko se u Zagrebu koristi sarajevski sleng, ali kao da je pravi zagrebacki. Izrazi tipa papak, buraz, cener, dernek... su se udomacili kod njih, da su me neki ubjedjivali da je to njihov zargon.
Sarajevski zargon
- Filter
#126 Re: Sarajevski zargon
- Ma.Le.Na
#127 Re: Sarajevski zargon
pa zar nam to nije kompliment..furaju se purgeri na nas 
-
dacho071
#128 Re: Sarajevski zargon
..vidite raja.. (neko je vec spomenuo..) ja sam rodjeni sarajlija, rodjen na bistriku-odrastao na marijin dvoru.. svasta sam prosao u nasem gradu i druzio se sa puno ljudi-od primitivaca (raznih vrsta)-do akademski obrazovanih ljudi..od seljaka i papaka-do narkomana.. nikada za sebe ne bih mogao reci da mi je zargon za koji vecina ljudi koji nisu ovdje rodjeni ili su dosli nedavno da ovdje zive bio dio rijecnika koji smatram da koristim.. a opet, pocesto se i koristim jer sam ponosan na njega isto koliko i na ovaj nam dragi grad.. decka ne bih optuzivao ni u kom slucaju.. decko je takav-kakav je.. (to da li je na necemu ili nije samo on zna).. Nadrealiste nek nam niko ne dira !!!
..kao sto u Sarajevu izvorno postoji vise ''kultura'' i akcenata (a i ne postojalo jer smo ipak povelik grad) tako i u manjim gradovima od Sarajeva postoji, takodjer.. moja supruga nije iz Sarajeva.. zivi i radi vec duze vrijeme tu.. imao sam priliku upoznati dosta njene raje i koja jos uvijek zive u gradu iz kojeg ona dolazi i koja vec dugo zive ovdje.. niti smo mi svi one klasicne sarajli'ce (kako nas oni zovu) niti su svi oni od tamo papci (kako ih ''mi'' zovemo)
..samo jedna stvar je sigurna (po tom pitanju)-seljaka iz sela uvijek mozes istjerati ali selo iz seljaka nikada..
..kao sto u Sarajevu izvorno postoji vise ''kultura'' i akcenata (a i ne postojalo jer smo ipak povelik grad) tako i u manjim gradovima od Sarajeva postoji, takodjer.. moja supruga nije iz Sarajeva.. zivi i radi vec duze vrijeme tu.. imao sam priliku upoznati dosta njene raje i koja jos uvijek zive u gradu iz kojeg ona dolazi i koja vec dugo zive ovdje.. niti smo mi svi one klasicne sarajli'ce (kako nas oni zovu) niti su svi oni od tamo papci (kako ih ''mi'' zovemo)
..samo jedna stvar je sigurna (po tom pitanju)-seljaka iz sela uvijek mozes istjerati ali selo iz seljaka nikada..
-
dinimal
#129 Re: Sarajevski zargon
To im je svaka druga, haman ko nama ba. I jok kaze to je njihovo, sta cu, nemam certifikat da mu dokazem da je sarajevsko, iako ni ja nisam Sarajlija, ali hiljadu puta sam bio u SA, i druzio se sa Sarajlijama, i veoma dobro znam kako pricaju...sanabe wrote:dinimal wrote:Da li je neko primjetio kolko se u Zagrebu koristi sarajevski sleng, ali kao da je pravi zagrebacki. Izrazi tipa papak, buraz, cener, dernek... su se udomacili kod njih, da su me neki ubjedjivali da je to njihov zargon.
meni se čini da oni govore i "fakat"
- Filter
#130 Re: Sarajevski zargon
dalmosi koriste samo dva slova, slovo A, i slovo E. od duzine trajanja zavisi znacenje...Tranquilizer wrote:Dalmoši isto koriste "fakat"
- ultima_palabra
#131 Re: Sarajevski zargon
Filter wrote:dalmosi koriste samo dva slova, slovo A, i slovo E. od duzine trajanja zavisi znacenje...Tranquilizer wrote:Dalmoši isto koriste "fakat"![]()
-
Canis Majoris
#132 Re: Sarajevski zargon
Ja se vise koristim engleskim nego bosanskim jezikom, jer mi to pos'o zahtjeva. I da, dodjem u situaciju kada mi je teze izraziti se na svom bosanskom jeziku, jer se u zadnje 4. godine prakticno vise koristim engleskim jezikom. To ne mora znaciti da je neko nepismen, @QlerBloo wrote:okej tu se slazem, medutim uzmi u obzir da npr. ja znam 15tak ljudi koji tako pricaju jer nam je to preslo u profesionalnu deformaciju (prevodenje 10 sati dnevno ostavlja efekta na mozak)sanabe wrote:Qler wrote:I jos da dodam, da me nervira pravo ova nova generacija, sto se furaju na engleski, neki dan pricam sa jednom tinejdzericom, lafo pise pjesme ali na eng, jer se ne zna izraziti na nasem?!?! Reko to nije problem jezika, to je problem sto si nepismena...
Vala i mene nervira ubacivanje engleskih riječi u naš jezik![]()
i onda dobiješ rečenice tipa hajmo kečat kebi (hajmo catch a cab) il nemrem bilivit itd itd
(Mene nerviraju ovi sto ih nervira ubacivanje engleskih rijeci u bosanski jezik.)
-
Canis Majoris
#133 Re: Sarajevski zargon
Ti ba tishu tam'.sanabe wrote:Canis Majoris wrote:(Mene nerviraju ovi sto ih nervira ubacivanje engleskih rijeci u bosanski jezik.)![]()
votevr, ba
-
GOLFER
#134 Re: Sarajevski zargon
Carsijaner i mahalas ne spadaju u sarajevski sleng, e odavno ne procitah vecu glupostzonbirile wrote: ----------------------------------------
moj drug o slengu o kojem ja pričam i FGR,Dobrinja ni u planu nije bila.Upravo to i ja tvrdim ovo je čaršijaner,mahalaš,ovo nije sarajevski slen,sleng sarajevske raje,odnosano ima najmanje 2 raje.
joj tebe Carsijaner i MAHALAS su OSNOVA sarajevske raje, osnova sarajevskog zargona i slenga... Sarajevo bez CARSIJE I MAHALE je kao i svaki drugi grad, dakle CARSIJA i MAHALA su ono sto Sarajevu dajo ono so Sarajevo jeste... zar ima ljudi kojima se to treba objasnjavat...
- vozač
#135 Re: Sarajevski zargon
kod amidže idriza, najbolji film svih vremena ako ga posmatramo u kontekstu teme o kojoj ovdje raspravlja, tipično sarajevo, tipična mahala i ko ima bilo šta da prigovori ovome filmu nakon što ga odgleda taj nema veze sa mozgom ili je papčina kakva se rijetko nalazi
film = original mahala, maksimalno korektno obrađena tema, u filmu nigdje psovke i nekih kvazi izraza kakve nam nameću papci u nastojanju da ismiju sarajevo i sve što dolazi iz sarajeva, dokaz da se i bez psovki i preseravanja može napraviti film kojem ćete se smijati uvijek kad ga pogledate
nešto slično, kusturica i sjećaš li se doli bel, malo prostije ali u granicama podnošljivosti
sarajevski govor, ovisno o životnoj dobi sagovornika ima svoje specifičnosti, ali je činjenica da ga u velikoj mjeri kvare današnjim forsiranjem u smislu nekog prepucavanja "na relaciji selo - grad"
film = original mahala, maksimalno korektno obrađena tema, u filmu nigdje psovke i nekih kvazi izraza kakve nam nameću papci u nastojanju da ismiju sarajevo i sve što dolazi iz sarajeva, dokaz da se i bez psovki i preseravanja može napraviti film kojem ćete se smijati uvijek kad ga pogledate
nešto slično, kusturica i sjećaš li se doli bel, malo prostije ali u granicama podnošljivosti
sarajevski govor, ovisno o životnoj dobi sagovornika ima svoje specifičnosti, ali je činjenica da ga u velikoj mjeri kvare današnjim forsiranjem u smislu nekog prepucavanja "na relaciji selo - grad"
- Ma.Le.Na
#136 Re: Sarajevski zargon
vozač wrote:kod amidže idriza, najbolji film svih vremena ako ga posmatramo u kontekstu teme o kojoj ovdje raspravlja, tipično sarajevo, tipična mahala i ko ima bilo šta da prigovori ovome filmu nakon što ga odgleda taj nema veze sa mozgom ili je papčina kakva se rijetko nalazi
- Bullet Tooth Tony
#137 Re: Sarajevski zargon
i onda dobiješ rečenice tipa hajmo kečat kebi (hajmo catch a cab) il nemrem bilivit itd itd
-
be highirly
#138 Re: Sarajevski zargon
ma haj to, al' sto mene nervira da su se kod nas udomacili beogradski termini smeker(po njihovom kao lafcinadinimal wrote:Da li je neko primjetio kolko se u Zagrebu koristi sarajevski sleng, ali kao da je pravi zagrebacki. Izrazi tipa papak, buraz, cener, dernek... su se udomacili kod njih, da su me neki ubjedjivali da je to njihov zargon.
- Bullet Tooth Tony
#139 Re: Sarajevski zargon
ili recimo KUMEEEE ... kad cujem to ono gore povracanje je ravno nuli ... FUJ 
-
elSaik
#140 Re: Sarajevski zargon
Meni je lik kralj! Volim ja slušati ovakav govor. Ne čuje se često. 
- Tranquilizer
#141 Re: Sarajevski zargon
vozač wrote:kod amidže idriza, najbolji film svih vremena ako ga posmatramo u kontekstu teme o kojoj ovdje raspravlja, tipično sarajevo, tipična mahala i ko ima bilo šta da prigovori ovome filmu nakon što ga odgleda taj nema veze sa mozgom ili je papčina kakva se rijetko nalazi
Maca: Ciji je ovo punjac ?
Emir: Moj, ciji ce bit !
Maca: Šo je dobar !
Dijalog samo takav
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#142 Re: Sarajevski zargon
Vjerovatno su današnji "sarajevski", "mahalski", "ćarshijski"...govor donijeli sa sobom došljaci koji su Sarajevo naselili iza onog rata, i od kojih potiče bar pola prijeratnih, "starih Sarajlija". Šta ćemo sad?
Najočitiji primjer ovoga je da su čak i Gegaji ovdje "stara sarajevska, tj.mahalska" porodica
Najočitiji primjer ovoga je da su čak i Gegaji ovdje "stara sarajevska, tj.mahalska" porodica
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#143 Re: Sarajevski zargon
Ne znam sta ste zapeli za Gegaje, ja fino objasnih na pocetku teme da su Gegaji izuzetak a ne pravilo, jer sa ovih 20 i kusur godina koje imam jos ne upoznah porodicu iz mahale kao sto su Gegaji, ali hajde znam kako to ide na forumu, kad neko nesta zacrta u glavi on fura sa tom pricom do kraja samo da eto nestA dokaze. 
-
Gospoda Ministarka
#144 Re: Sarajevski zargon
Meni sad pade na pamet onaj "umjetnik" Haljevacladyblue18 wrote:Ne znam sta ste zapeli za Gegaje, ja fino objasnih na pocetku teme da su Gegaji izuzetak a ne pravilo, jer sa ovih 20 i kusur godina koje imam jos ne upoznah porodicu iz mahale kao sto su Gegaji, ali hajde znam kako to ide na forumu, kad neko nesta zacrta u glavi on fura sa tom pricom do kraja samo da eto nestA dokaze.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#145 Re: Sarajevski zargon
Ja na guglu nadjoh samo nekog Sulejmana, jel taj?Gospoda Ministarka wrote: Meni sad pade na pamet onaj "umjetnik" Haljevac![]()
![]()
ne znam u koju grupu njega svrstavate ali ako ikad bude trebao jedan reprezentativni primjerak sa Carsije uzmite njega.
Evo cak sam i na tjubu trazila, jao sta je ovo
- Filter
#146 Re: Sarajevski zargon
aha, kad kazes saban , mislilo se na titu...be highirly wrote:
mescini da smo tileta zvali sabanom prije rata
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#148 Re: Sarajevski zargon
Samo kažem kako je to sve relativno. Porodica koja je juče došla u Sarajevo, za dvije generacije biće "stara ćarshijska, mahalska, haustorska, tj.sarajevska" raja...kao što je i većina predratnih Sarajlija postala.
-
Pera Trta
#149 Re: Sarajevski zargon
Čovjek je akademski slikarladyblue18 wrote:Ja na guglu nadjoh samo nekog Sulejmana, jel taj?Gospoda Ministarka wrote: Meni sad pade na pamet onaj "umjetnik" Haljevac![]()
![]()
ne znam u koju grupu njega svrstavate ali ako ikad bude trebao jedan reprezentativni primjerak sa Carsije uzmite njega.
![]()
![]()
Evo cak sam i na tjubu trazila, jao sta je ovoovaj ti je ala Gegaj isto.
- madner
#150 Re: Sarajevski zargon
Nije tacno, tacno se zna koje prezime je kada doslo.Pera Trta wrote:Samo kažem kako je to sve relativno. Porodica koja je juče došla u Sarajevo, za dvije generacije biće "stara ćarshijska, mahalska, haustorska, tj.sarajevska" raja...kao što je i većina predratnih Sarajlija postala.
Ako ne znas onda si vjerovatno kasnije sljego