Veza sa strancem
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- new_jazzWa
#126 Re: Veza sa strancem
uh,kako bih se ja rado "vezala" za jednog vikinga to je cudo jedno...pa imat' copor malih plavookih kinaca kojima je apsolutno svejedno sto im mama nije svedjanka a tata jeste, sto se sve moguce slavi samo da smo zajedno i sretni... mirnije bi se spavalo... 
- samo malo reloaded
#127 Re: Veza sa strancem
Sve je to krasno, ali svedjani nisu vikinzi 
- new_jazzWa
#128 Re: Veza sa strancem
jasta su ba...sta ce biti... kozak?samo malo reloaded wrote:Sve je to krasno, ali svedjani nisu vikinzi
- samo malo reloaded
#129 Re: Veza sa strancem
Norvezani su vikinzi, i skrivali su svoje mocne flote po fjordovima... ako se varam, ispravite me.
- new_jazzWa
#130 Re: Veza sa strancem
teta vikipedija kaze ovako :"Riječ Viking danas označava stanovništvo koje je u srednjem vijeku živjelo u Skandinaviji, dakle, na prostorima današnje Švedske, Norveške i Danske." Ima toga jos ...samo malo reloaded wrote:Norvezani su vikinzi, i skrivali su svoje mocne flote po fjordovima... ako se varam, ispravite me.
- new_jazzWa
#132 Re: Veza sa strancem
hehe,Lokice, nemoj tako...Za ovog malog su pisale novine da je najbolji radio voditelj BiH...HAHAHAH...grohotom se smijem...
Hajde nek neko otovori temu, ne znam ja postavljat nista osim slova
Hajde nek neko otovori temu, ne znam ja postavljat nista osim slova
-
pogresna
#133 Re: Veza sa strancem
PeppermintSA wrote:ja glupe teme...![]()
Jos kad cujem tu izlizanu varijantu: ''Dijete mora znati sta je'' - slazem se, mora znati da je covjek i to je to. Mogu samo reci da nikad ne bih bio s osobom koja tvrdi upravo iznadpomenuto. Gade mi se ti nacionalni torovi i ne bih mogao biti s nekim ko je upravo dio nekog tora. Dajte mi neku kozmpolitanku, koja moze komotno zivjeti u Singapuru, Americi ili na Bjelavamakoja je izgradila svoj svjetonazor licno itd.
Srpkinja, Hrvatica, Slovenka, Njemica, Francuskinja, Eskimka....ma zaboli me, ako je volim, volim je. ha ya
-
sandra01
#134 Re: Veza sa strancem
Ja koliko vidim puno ljudi ovde pojam stranac poistovjecuje sa domacim ljudima koji su druge vjere,govore isti jezik ,imaju ista shvacanja,isto se oblace ,slusaju istu muziku,citaju iste knjiga itd.Kako takva osoba moze biti stranac???
Meni stranci nisu pripadnici drugih religija nego ljudi koji dolaze iz drugih zemalja ,ne govore mojim jezikom imaju svoje obicaje i kulturu koja je drugacija od moje.Dakle ako je npr.muskarac Bosnjak a zena Srpkinja ,Hrvatica ,Jevrejka onda po meni ona njemu nije stranac,ona je domaca cura-samo druge vjere
.
Meni stranci nisu pripadnici drugih religija nego ljudi koji dolaze iz drugih zemalja ,ne govore mojim jezikom imaju svoje obicaje i kulturu koja je drugacija od moje.Dakle ako je npr.muskarac Bosnjak a zena Srpkinja ,Hrvatica ,Jevrejka onda po meni ona njemu nije stranac,ona je domaca cura-samo druge vjere
-
dadonena
#135 Re: Veza sa strancem
Sve se moze uskladit , ako je taj tvoj covjek , ako je karakteran ... a moras bit svjesna iti da ces nekad nesto morat i popustit ...
- -maggie-
#136 Re: Veza sa strancem
fildzan viska wrote:Nije mi bas nesto ni realno reci da ljubav prevlada sve, ovdje mi zvuci kao da puno vas vjera, kultura itd..bas nesto i ne znaci ako volis osobu, u mojoj sredini to nije bas tako.
Najgore je sto u mojoj familiji niko nije uzeo drugu vjeru a kamoli nesto drugo, sto znaci da bi se sve slomilo na mojim ledjima, a mislim da mozda ova veze nije ni vrijedna toga svega....
Osjecam da ja puno ulazem u vezu, dok on kol'ko tol'ko...evo par primjera:
Otisla na odmor 10 dana, nisam skoro ni stigla tamo odmah zovem da se javim, zvala sam 10 puta u toku dan, on se ne javlja, i konacno kad' je se javio, pitam ga sta je bilo, kaze nije nosio telefon sa sobom (subota, on kod kuce), pa cekaj, ako znas da sam otisla i znas da cu ti se javit' zar nebi bilo haj' recimo normalno da ti je telefon pri ruci jer ne znas kad' cu zvati?!?!?
U vezi smo skoro 3 godine, njegovi roditelji i ne znaju da ima djevojku, na moje pitanje, zasto, kako? Je odgovor, ako hoces da ih upoznas spremi se i idemo da ih upoznam, sto je blef, jer zna, da moj stav prema tome je ako sam zarucena, da tad' se familija upoznaje...no to nije poenta, poenta je da samo zelim da njegovi znaju da ima nekog' i da nije "njihova" tako ako dodje do tog upoznavanja da stvari idu lakse, da se ljudi prilagode toj ideji...je li ja trazim puno? Jesam li ja luda?!?!
Kad' on ima svoje relgijske obaveze, sto nekad' moze da traje 7 do 10 dana, sto znaci da u to vrijeme ne mozemo se vidjeti, ja pokusavam da razumijem i postujem da je to dio njega, a kad' dodje Bajram on ne zna ni daje Bajram, a kamoli da mi cestita...zasto? Pa zato sto mu ja nisam rekla da je Bajram!! Moji priljatelji koji nisu muslimani znaju da je Bajram i cestitaju a on ne zna? Nije da ne zna, nego nece da zna. Kako ces onda sutra znati mojim da cestitas?!?
I to me sve tako boli....
Sitnica po sitnica...i onda se pitam, sta ja radim ovdje? Dajem toliko sebe, a on toliko malo!
Nema nikve veze to što niko u tvojom rodbini nije udat/oženjen za nekog druge vjeroispovjesti. Neće se tvoja porodica, rodbina udavati za tvog momka, već ti. Njihove želje zanemari, ako ti njga voliš i ako vam je fino zajedno - nek' se cijeli svijet protivi, boli te briga. Međutim, meni se čini da tu ima više problema, štaviše, vjera je po mom mišljenju u drugom planu. Njegovi roditelji ni ne znaju da ima djevojku a zajedno ste tolike godine u vezi?!
Ni Bajram ti ne čestita?
A što ste vi još zajedno?
-
koBRE dabre
#137 Re: Veza sa strancem
ja zelim jednu marsovku ili jupiterku
jos kad bi otkrio da ima 3 sise mojoj sreci nikad kraja
samo nek vjeruje da me usrecila i to ce joj biti dovoljno jer je istina
jos kad bi otkrio da ima 3 sise mojoj sreci nikad kraja
samo nek vjeruje da me usrecila i to ce joj biti dovoljno jer je istina
-
iForumashica
#138 Re: Veza sa strancem
...
Last edited by iForumashica on 17/08/2011 18:42, edited 1 time in total.
- eluna
#139 Re: Veza sa strancem
moram priznati da pratim ovu temu samo da bi vidjela koliko nas ima koji kojima je bitno da nam djeca budu ljudi ..... i drago mi da pročitah par takvih komentara, a posebno zato što ima i onih koji, kao i ja, dolaze iz "čistih" vjerskih sredina ..... 
- vox-populi
#140 Re: Veza sa strancem
OplakahGandalfSivi wrote:Izvinjavam se na mozda ostrom tonu, ali pokusaj za pocetak ne biti ogranicena kao balkon...
-
shin
#141 Re: Veza sa strancem
Hi mom,new_jazzWa wrote:uh,kako bih se ja rado "vezala" za jednog vikinga to je cudo jedno...pa imat' copor malih plavookih kinaca kojima je apsolutno svejedno sto im mama nije svedjanka a tata jeste, sto se sve moguce slavi samo da smo zajedno i sretni... mirnije bi se spavalo...

I care alot!
-
lajkujMe
#142 Re: Veza sa strancem
shin wrote:Hi mom,new_jazzWa wrote:uh,kako bih se ja rado "vezala" za jednog vikinga to je cudo jedno...pa imat' copor malih plavookih kinaca kojima je apsolutno svejedno sto im mama nije svedjanka a tata jeste, sto se sve moguce slavi samo da smo zajedno i sretni... mirnije bi se spavalo...
I care alot!
- dječak sa šibicama
#143 Re: Veza sa strancem
Ako dobro razumijem, muslimanu iz Bosne je onda blizi musliman iz Indonezije, nego katolik iz Bosne?iForumashica wrote:Vjera je naravno najbitnija, jer je to glavna poveznica, a sto se tice kulture lako je ako imate postovanja, otvoren um, i zelje za prilagodbom (oboje).
Ili bi katoliku iz Bosne trebao blizi biti katolik iz Irske, nego musliman iz Bosne?
Ili se ovo sa vjerom odnosi samo na stranca, potencijalnog partnera?
Primjecujem, u ovoj Bosni sve nesto kozmopoliti, ovo ono, a u principu...
-
pemanapemani
#145 Re: Veza sa strancem
dječak sa šibicama wrote:Ako dobro razumijem, muslimanu iz Bosne je onda blizi musliman iz Indonezije, nego katolik iz Bosne?iForumashica wrote:Vjera je naravno najbitnija, jer je to glavna poveznica, a sto se tice kulture lako je ako imate postovanja, otvoren um, i zelje za prilagodbom (oboje).
Ili bi katoliku iz Bosne trebao blizi biti katolik iz Irske, nego musliman iz Bosne?
Ako je "stranac" situiran, tetke, strine, amidže, ujaci, dajdže, nane, bake i ostali likovi iz bajke će ga nekako prihvatiti i halaliti mu "krivovjerstvo".
Ali, ako se Alma uda za Ivana, ili Muhamed oženi Dragicu, bit će izvrgnuti nevjerovatnom bjesnilu i liječenju kompleksa od strane porodica (čast iznimcima). Žalosno je što bi se njihova potencijalna djeca iole ugodno osjećala možda u Sarajevu i Tuzli. U ostalim djelovima BiH bi imala jako težak život i praktički bi bila izvrgnuta ruglu.
Valjda nam je grah tako pao, odnosno, mi mu puštamo da tako pada. Zato veliki broj mladih ljudi živi od danas do sutra, bez ikakvih planova za budućnost, a vrijeme neumoljivo teče.
- ljubav_aha
#146 Re: Veza sa strancem
dječak sa šibicama wrote:Ako dobro razumijem, muslimanu iz Bosne je onda blizi musliman iz Indonezije, nego katolik iz Bosne?iForumashica wrote:Vjera je naravno najbitnija, jer je to glavna poveznica, a sto se tice kulture lako je ako imate postovanja, otvoren um, i zelje za prilagodbom (oboje).
- vox-populi
#147 Re: Veza sa strancem
Dobro primjecujes.dječak sa šibicama wrote: Primjecujem, u ovoj Bosni sve nesto kozmopoliti, ovo ono, a u principu...
Davno primjetio, i razgulio.
- dječak sa šibicama
#148 Re: Veza sa strancem
Pametan potez.
U kozmopolitskoj BiH za vecinu stranac si ako imas "neodgovarajuce" ime. A sve kao... nije.
Nije dok mu se cerka ili sin ne pocne zabavljati sa "strancem", onda postaje nezgoooodnoooo
Koliko je tu samo licemjerja... mada nisu svi, ima onih koji otvoreno kazu ne zelim imati nista sa tobom ili tvojima, jer si to i to. Ali oni su fasisti
a mi smo multikulti ovo ono, sve dok je "stranac" samo prijatelj i ne petlja ti se u familiju. Najobicnije licemjerje.
U kozmopolitskoj BiH za vecinu stranac si ako imas "neodgovarajuce" ime. A sve kao... nije.
Nije dok mu se cerka ili sin ne pocne zabavljati sa "strancem", onda postaje nezgoooodnoooo
Koliko je tu samo licemjerja... mada nisu svi, ima onih koji otvoreno kazu ne zelim imati nista sa tobom ili tvojima, jer si to i to. Ali oni su fasisti
- Gothic princess
#149 Re: Veza sa strancem
Vjera nije najbitnija, zapravo nebitna je totalno. Kultura je mnogo bitnija i nije lako uskladiti različite kulture, bez obzira na poštovanje. Muslimanu iz Bosne će uvijek biti bliži Srbin i Hrvat, nego Musliman iz Pakistana.Vjera je naravno najbitnija, jer je to glavna poveznica, a sto se tice kulture lako je ako imate postovanja, otvoren um, i zelje za prilagodbom (oboje).
- madner
#150 Re: Veza sa strancem
Ima par nepisanih pravila i vi sada o toga pravite neku teoriju.
Zna se sta zemsko smije, zna se sta musko moze.
Zna se sta zemsko smije, zna se sta musko moze.