Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#126 Re: Uvoz auta
Jesi li siguran da taj auto zadovoljava euro 3 homologacijske norme ? Ako ne, nema te nigdje...
ASA auto, pa po broju sasije prvo provjera mogu li ti oni uopste prodati papir koji ce ti omoguciti dalje carinjenje... Ako ne moze, mozes se slikati...
ASA auto, pa po broju sasije prvo provjera mogu li ti oni uopste prodati papir koji ce ti omoguciti dalje carinjenje... Ako ne moze, mozes se slikati...
-
jakaSA
#127 Re: Uvoz auta
koliko vidim ispunjava euro 3 standarde!!! zanima me povlastica sta dobijam sa njom???drndalo wrote:Jesi li siguran da taj auto zadovoljava euro 3 homologacijske norme ? Ako ne, nema te nigdje...
- drndalo
#128 Re: Uvoz auta
S povlasticom dobijas da ne placas carinu i PDV na uvezeno vozilo...
- burekodsira
#129 Re: Uvoz auta
i zabranu otudjenja istog na 5 godina, vako nestadrndalo wrote:S povlasticom dobijas da ne placas carinu i PDV na uvezeno vozilo...
- KID
#130 Re: Uvoz auta
Samo da se nadovežem na odgovor iz stavke broj 2.poznanik wrote:1.- Kupoprodajni ugovor između dvije fizičke osobe mora biti ovjeren od notara. Kao dokaz o porijeklu vozila možeš koristiti oba dokumenta ili samo jedan (Izjava na računu ili obrazac EUR1), ali svaki mora biti izrađen u propisanoj formi i ovjeren od strane carine i osobe koja daje garanciju navoda o porijeklu. Obrati se austrijskom špediteru, jednostavnije ti je...zozon83 wrote:...Uvezao bih auto za majku iz Austrije posto ovde studiram. Kupio bih auto 99% of fizickog lica pa me samim tim interesuje sledece stvari:
1)>>> Kupoprodajni ugovor - Da li mogu koristiti standardni muster - blanko ugovor od ÖAMTC-a (Austrijski auto klub), na koji bih na dnu dopisao da je auto EU porijekla? Ili za kupovinu od fizickog lica MORA biti pravi EUR1 obrazac? Ugovor moram ovjeriti kod notara? Hocu 6% carine![]()
2)>>> Zoll Table? Kontam da posle ugovora i odjave auta moram uzeti osiguranje i Zoll tablice. Ali sta ako se dogovorim sa prodavcem da sa njegovim tablicama (auto jos prijavljen) doteram auto do Bosne, prijavim sve bla bla, skinem i vratim mu tablice? Moze li se tako ustediti za Zoll table? Kako to ide u detalje?
3)>>> Racun i sve bi bilo na moje ime, naravno. Moram li onda i registrovati auto u BIH na moje ime ili to moze i na majcino ime? Posto njoj kupujem auto, a ona naravno ne moze doci u Austriju?
4)>>> Posto je auto od privatnog lica i nema povrata poreza, EX1 mi ne treba? Moram li auto prijaviti /odjaviti u Sloveniji? Kada dodjem na BIH granicu, prjavim auto za carinu, platim spediciju i onda u svom gradu u unutrasnjosti idem da carinim auto... Ko konkretno gleda dodatnu opremu na autu i samim tim procjenu osnovice za carinjenje?
5)>>> Gdje mogu oficijelno da provjerim katalosku cijenu auta? Auto je Opel Corsa C 1.2 16V, 2004, 80000km. Klima i jos neke sitnice od opreme.
2.- Ako sačiniš kupoprodajni ugovor i odjaviš vozilo, moraš odmah i tablice skinuti i vratiti, jer dalje ne vrijede. Dakle - moraš osigurati tablice za vozilo s privremenim trajanjem (zoll) u okviru trajanja police osiguranja za vozilo, i to sve na tvoje ime (ili ime kupca - uvoznika u BiH, koje će biti upisano u carinska dokumenta, i kasnije u saobraćajna). Ako, pak, postigneš dogovor s ranijim vlasnikom vozila, i s redovnim tablicama dođeš u BiH, ovdje onda opet moraš skinuti tablice, izvršiti niihovu odjavu kod austrijske administracije, i tek onda pristupiti carinjenju, što podrazumijeva prijavljivanje vozila na granici i carinjenje, a za to ti opet trebaju privremene tablice.
3.- Odluči se - ili račun ili kupoprodajni ugovor. Račun možeš dobiti i ako je prodavac fizičko lice, ali ako ta prodaja bude ostvarena posredstvom neke auto-kuće. O ugovoru sam pisao ispred...
Isto tako - na koga sačiniš kupovinu, na njegovo ime moraš i sačiniti sva ostala dokumenta (zoll table, prijave na granici, carinjenje i saobraćajna dokumentacija u BiH). Ako će vozilo biti registrirano na ime majke, onda svu dokumentaciju piši na njeno ima. Prethodno, od nje obezbjedi punomoć (poželjno i na njemačkom jeziku), da u njeno ime možeš izvršavati namjeravane radnje.
4.- Po pravilu, vozilo moraš prijaviti za postupak izvoza na izlaznoj carinarnici, o slučaju EU - na slovenačko-hrvatskoj granici, kao i na ulazu u BiH, na bilo kojem graničnom prelazu, i to u roku određenom na izlaznoj granici. Od BiH granice do carinarnice u kojoj ćeš cariniti vozilo (prema mjestu prebivališta uvoznika), takođe moraš ispoštovati rok za prijavljivanje.
Kad pristigneš na granicu BiH, odmah policajcu prijaviš vozilo za prijavljivanje na carini, koji te uputi dalje. Sada se javljaš bilo kojem špediteru, koji će ti preuzeti svu dokumentaciju, i nakon obrade i ev. carinskog pregleda, istu vratiti i uputiti prema odredišnoj carinarnici (Sarajevo ili neka druga, pisao sam...). Ako imaš neku extra ili posebnu opremu ugrađenu u vozilo, ili ako možda imaš bilo kakvih oštećenja na vozilu, motoru i sl. već na granici sve moraš prijaviti, i zahtijevati da se sve evidentirane promjene od originalnog izgleda i stanja vozila unesu u carinsku prijavu (TR). Kasnije će biti teško ili nemoguće dokazati.
Kad, nakon granice, pristigneš na odredišnu carinarnicu, takođe moraš angažirati nekog od špeditera, koji će ti ponovo uzeti dokumentaciju i dati uputstva i instrukcije. Tek sada, nakon ulaska s vozilom u carinski terminal, pregleda dokumentacije i stanja vozila, plaćaš carinu i pdv, i usluge špeditera. Poslije slijedi postupak registracije kod MUP-a.
5.- Kod nekog od BiH špeditera...
Nije tačno da se vozilo ne može ocariniti na redovnim Austrijskim tablama. Vozilo se može ocariniti i takođe može završiti homologaciju.. ALI... Vozilo se ne može registrovati u MUP-u dok se ne vrate tablice u AT tj. dok ne odjaviš vozilo i ne dobiješ odjavu iz AT...
-
Dxo
#131 Re: Uvoz auta
Pozdrav, čitao sam sve što je napisano, sad me još zanima koliko traju ove procedure odjave vozila u stranoj zemlji i uzimanje zoll tablica. Koliko se mora planirati vremena da se ostane u inostranstvu, par dana ili to ide brže.
- drndalo
#132 Re: Uvoz auta
Moje iskustvo sa Zoll-kama u Njemackoj je da se to sve za 2 sata zavrsi najdalje, jer obicno tamo gdje se odjavljuju stari vlasnici, placa se i osiguranje i tablice, koje se odmah tu negdje i naprave... Dakle 1 radni dan bi ti trebao biti vise nego dovoljan, ako je sve od papira u redu...
-
Dxo
#133 Re: Uvoz auta
Hvala na odgovoru,
imam priliku kupiti auto na njemačkim tablama ali u italiji je vlasnik sa vozilom, da li je izvodivo završiti oko papira sve u italiji.
Znači kupoprodajni ugovor, eur 1 obrazac, odjava vozila neke zoll table i slično.
imam priliku kupiti auto na njemačkim tablama ali u italiji je vlasnik sa vozilom, da li je izvodivo završiti oko papira sve u italiji.
Znači kupoprodajni ugovor, eur 1 obrazac, odjava vozila neke zoll table i slično.
-
rossoneri83_sa
#134 Re: Uvoz auta
Ako je neko uvezo auto iz holandije i ovdje ga prodaje,placena carina i pdv jel to znači i da je homologacija uradjena,mozda glupo pitanje al jbga nije mi jasno!?
- poznanik
#135 Re: Uvoz auta
NE!Dxo wrote:Hvala na odgovoru,
- poznanik
#136 Re: Uvoz auta
Ne piši neprovjerene informacije. Prije odjave vozila iz registra druge države i prije njegove odjave iz carinskog sistema te države, niti u jednoj drugoj državi nije moguće uvozno cariniti to vozilo, jer se sve vrijeme ono smatra vlasništvom te druge države. Ne može jedan predmet biti istovremeno u vlasništvu dvije države.KID wrote:Samo da se nadovežem na odgovor iz stavke broj 2.
Nije tačno da se vozilo ne može ocariniti na redovnim Austrijskim tablama. Vozilo se može ocariniti i takođe može završiti homologaciju.. ALI... Vozilo se ne može registrovati u MUP-u dok se ne vrate tablice u AT tj. dok ne odjaviš vozilo i ne dobiješ odjavu iz AT...
Okončanjem carinskog postupka u uvozu i istekom roka za žalbe, određeni predmet prelazi u "vlasništvo" države u kojoj se carini. Da li će njegov vlasnik ući u postupak registracije (kod MUP-a) i odlučiti za njegovu eksploataciju (vožnju), njegova je volja.
Ponavljam: Nedozvoljeno je uvozno carinjenje motornih vozila na kojima se nalaze redovne saobraćajne tablice!
-
rossoneri83_sa
#137 Re: Uvoz auta
Poznanik odgovori meni živ ti ja!rossoneri83_sa wrote:Ako je neko uvezo auto iz holandije i ovdje ga prodaje,placena carina i pdv jel to znači i da je homologacija uradjena,mozda glupo pitanje al jbga nije mi jasno!?
- poznanik
#138 Re: Uvoz auta
Ako je vozilo starije od sedam godina - onda znači. Postupak uvoznog carinjenje dozvoljen je tek nakon obezbjeđenja dokumentacije o usklađenosti vozila u skladu s Odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima pri homologaciji...rossoneri83_sa wrote:Poznanik odgovori meni živ ti ja!rossoneri83_sa wrote:Ako je neko uvezo auto iz holandije i ovdje ga prodaje,placena carina i pdv jel to znači i da je homologacija uradjena,mozda glupo pitanje al jbga nije mi jasno!?
Pravilnik o homologizaciji
-
rossoneri83_sa
#139 Re: Uvoz auta
e hvala ti puno besplatni pravni savjetniče:),jos nesto ako ti nije mrsko,,jel to takodjer znaci da isti ima sve potrebne dokumente za prevod vozila,mislim na1.carinsku deklaraciju,2.fakturu,3.odjavu iz holandije
vjerovatno je i ovo glupo pitanje i prepostavljam da se sve to porazumijeva,al lakse ce mi bit kad imam potvrdu od nekog ko zna.HVALA NAJLJEPŠA!
vjerovatno je i ovo glupo pitanje i prepostavljam da se sve to porazumijeva,al lakse ce mi bit kad imam potvrdu od nekog ko zna.HVALA NAJLJEPŠA!
- poznanik
#140 Re: Uvoz auta
Ukoliko misliš na potrebnu dokumentaciju kod prodaje vozila koje je prethodno carinjeno, kupcu je potreban carinski JCI IM4 (uvozna deklaracija), račun ili kupoprodajni ugovor i vlasnička i saobraćajna knjižica vozila, da bi mogao izvršiti registraciju na svoje ime...jer ne znam na šta misliš kad pišeš "prevod" vozila, zbog činjenice da bez navedene dokumentacije iz tvog pitanja, ne bi bila moguća uvozna procedura.rossoneri83_sa wrote:---jel to takodjer znaci da isti ima sve potrebne dokumente za prevod vozila, mislim na: 1.carinsku deklaraciju, 2.fakturu, 3.odjavu iz holandije
-
rossoneri83_sa
#141 Re: Uvoz auta
e to mi treba,hvala još jednom.

-
belajko
#142 Re: Uvoz auta
ajde ovdje cu pitat, pa valjda netko pomogne...
stari ima auto na it tablama i hoce da ga da meni, ali moram ga sebi registrovat, a para se toliko nema, a cuo sam da je moguce kao osigurati auto ovdje kod nas i kada je na stranim tablama, na neko vrijeme...ja to prvi put cujem, pa da se raspitam, trazio sam po netu nema nista...dali je to stvarno moguce, koja je procedura i isplatili se i hocu li ja moci to voziti...cuo sam kao moze se voziti samo u okviru nasih granica(a ja ne planiram nigdje vani sa njim), ali isto kazu kao da auto moze voziti npr. sada samo moj stari ili neko od clanova porodice, ali da je i vlasnik u autu
ajd ako netko zna o ovome da pojasni...hvala
stari ima auto na it tablama i hoce da ga da meni, ali moram ga sebi registrovat, a para se toliko nema, a cuo sam da je moguce kao osigurati auto ovdje kod nas i kada je na stranim tablama, na neko vrijeme...ja to prvi put cujem, pa da se raspitam, trazio sam po netu nema nista...dali je to stvarno moguce, koja je procedura i isplatili se i hocu li ja moci to voziti...cuo sam kao moze se voziti samo u okviru nasih granica(a ja ne planiram nigdje vani sa njim), ali isto kazu kao da auto moze voziti npr. sada samo moj stari ili neko od clanova porodice, ali da je i vlasnik u autu
- poznanik
#143 Re: Uvoz auta
Pokušaj malo koncepcijski urediti svoje pitanje, nejasno je šta želiš: samo osiguranje od auto-odgovornosti, ili... obzirom da si na temi - uvoz auta.belajko wrote:ajde ovdje cu pitat, pa valjda netko pomogne...
stari ima auto na it tablama i hoce da ga da meni, ali moram ga sebi registrovat, a para se toliko nema, a cuo sam da je moguce kao osigurati auto ovdje kod nas i kada je na stranim tablama, na neko vrijeme...ja to prvi put cujem, pa da se raspitam, trazio sam po netu nema nista...dali je to stvarno moguce, koja je procedura i isplatili se i hocu li ja moci to voziti...cuo sam kao moze se voziti samo u okviru nasih granica(a ja ne planiram nigdje vani sa njim), ali isto kazu kao da auto moze voziti npr. sada samo moj stari ili neko od clanova porodice, ali da je i vlasnik u autu![]()
-
BISCANIN2
#144 Re: Uvoz auta
Ko zna bio bi mu jako zahvalan da napise ,
jeli moguce ovo ikako uvesti i registrovat kod nas :
http://autos.yahoo.com/used-cars/jeep-l ... stance=any
jeli moguce ovo ikako uvesti i registrovat kod nas :
http://autos.yahoo.com/used-cars/jeep-l ... stance=any
-
argeta i hljeb
#145 Re: Uvoz auta
Ako neko moze da mi kaze.
Planiram da uvezem auto vrijednosti 2 000 eura , koliko ce me orjentaciono kostati sa svim dazbinama?
Planiram da uvezem auto vrijednosti 2 000 eura , koliko ce me orjentaciono kostati sa svim dazbinama?
-
ferrari woman
#146 Re: Uvoz auta
Pozdrav, moze li mi neko reci okvirno koliko ce kostati vw polo 2001 1.4 benzin 16V uvezen iz Italije, on kosta 2400 KM,ali koliko ce kostati ukupno dok ga registrujem,homologacija,carina i te stvari, i da moram kupiti novu sajbu jer je napuknuta i koliko je ona za ovaj model? Unaprijed zahvaljujem na odgovorimaaa.. 
- Motokultivator
#147 Re: Uvoz auta
Da li neko od cijenjenih forumasa uvozi auta iz francuske ili mozda poznaje nekoga takvog?
Gledam auta po: http://www.marche.fr/ i vidim cijene su mlogo, mlogo bolje nego u dojclandu, pa kontam otuda dovuci. Ovi ljudi koje ja poznajem uglavnom dovoze, austrija i njemacka. Niko nikad mislim da nije ni otiso u francusku, a kamoli otuda dovuko auto
Gledam auta po: http://www.marche.fr/ i vidim cijene su mlogo, mlogo bolje nego u dojclandu, pa kontam otuda dovuci. Ovi ljudi koje ja poznajem uglavnom dovoze, austrija i njemacka. Niko nikad mislim da nije ni otiso u francusku, a kamoli otuda dovuko auto
-
ferrari woman
#148 Re: Uvoz auta
koliko dugo traje proces carine i to?
-
_ado_
#149 Re: Uvoz auta
vec sam ti na onoj drugoj temi spominjao da je moj prijatelj nedavno uvezao Vektru. Homologacija i carinjenje je trajalo oko 2 do 3 dana ali je onda cekao 10-ak dana tablice, al to vjerovatno zavisi od Policijske uprave.
-
ferrari woman
#150 Re: Uvoz auta
_ado_ wrote:vec sam ti na onoj drugoj temi spominjao da je moj prijatelj nedavno uvezao Vektru. Homologacija i carinjenje je trajalo oko 2 do 3 dana ali je onda cekao 10-ak dana tablice, al to vjerovatno zavisi od Policijske uprave.
aha,sorry, a to u policiji cu srediti lako, samo mi je bila bitna carina, a registracija ne bi trebala biti duza od dana.. i hvala ti