Ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- VR6
#126 Re: ljetne gume
Ne znam za taj Goodyear o kojem se prica, al za Michelin Energy se slazem sa slavkom. Ta guma klinca nevalja, posebno one prve serije i po malo hladnijem asvaltu, nema te. Sto se tice ovdje spomenutih guma ja na jednom autu imam Bridgestone Turanzu ER300 i to su skroz dobre gume 
- Drvosjeca iz Dejcica
#127 Re: ljetne gume
GoodYear NCT5, uzeo prije dvije sedmice u Savi, guma bila na akciji po 109,00KM. Za sada zaista mogu reci sve pozitivno o gumi s obzirom na moj stil voznje i moje potrebe. Dakle ova NCT5 nije nista specijalno ali isto tako je daleko od onoga kako je Slavko predstavio kao katastrofalnu i goru od Matador ili Save. Evo bas ova zadnja dva dana bila je i kisa ali nema proklizavanja, u krivini drzi i vise od ocekivaja s obzirom na snagu motora 2.0D.VR6 wrote:Ne znam za taj Goodyear o kojem se prica, al za Michelin Energy se slazem sa slavkom. Ta guma klinca nevalja, posebno one prve serije i po malo hladnijem asvaltu, nema te. Sto se tice ovdje spomenutih guma ja na jednom autu imam Bridgestone Turanzu ER300 i to su skroz dobre gume
http://eu.goodyear.com/uk_en/tires/repo ... /index.jsp
-
kone
#128 Re: ljetne gume
Kupljene michelin energy gume.Cijena 118 KM po komadu.Ovo malo sto sam vozio auto,nakon zamijene,ja sam zadovoljan.Mislio sam da ce biti tvrdje nakon zimskih,ali mogu ti reci,ja ne osjecam nikakvu razliku izmedju ovih zimskih i ljetnihado-šampion wrote:Nema na čemu. Pirelli je ozbiljna firma, tako da nema šanse da se razlikuje guma proizvedena u Sloveniji, od one proizvedene u Poljskojkone wrote:@Ado,reno laguna,1,6 motor---Hvala na preporuci.Znas li koliko se krece ova pirelijeva p6 guma i ima li kakva kvaka kod kupovine ovih guma??Tu mislim na nesto kao sa Savinim gumama u mjestu prouzvodnje i tako to(slovenija,poljska--te relacije
)
![]()
Sava na Stupu ima solidan asortiman, http://www.sava.ba, drže Pirelli, Michelin, GoodYear, Bridgestone, Fulda... P6 je brzinska oznaka H i to je do 210 km/h. Pošto je Lagnuna 1.6, možeš ići i na brzinsku oznaku T (do 190 km/h) i u tom slučaju možeš uzeti P4 ili P3000 (ako ih još ima), koje su jeftinije. Ja imam P3000 na svom autu, koje je brzo kao i tvoja Laguna i odlične su. Pošalji mail Savi s upitom za cijene, ili nazovi ako ti se žuri.
- VR6
#129 Re: ljetne gume
Tesko da si gore mogao uzeti, al hajd, sta je tu je
Osjetit ces razliku kad bude trebalo naglo kociti pri 130 km/h ili vise, tu sa zimskim gumama imas osjecaj da se auto sav migolji.
Ljetne su tu mnogo bolje jer imaju crvsce bocne stranice...
Osjetit ces razliku kad bude trebalo naglo kociti pri 130 km/h ili vise, tu sa zimskim gumama imas osjecaj da se auto sav migolji.
-
kone
#130 Re: ljetne gume
E jbg
Nije valjda da ne valjaju gume???Onaj mi tvrdi da su dobre gume,a jos jedan vulkanizer mi rece takodjer da valjaju gume.Ovoliko kontao sta i kako i na kraju da se zahebem 
-
kone
#131 Re: ljetne gume
Zaboravih koentarisati ovaj boldirani dioVR6 wrote:Tesko da si gore mogao uzeti, al hajd, sta je tu je![]()
-
ado-šampion
#132 Re: ljetne gume
Nije te "uzeo", za tu cijenu nisu loše. Nije baš da "nisi mogao goru gumu uzet", ali te gume na mokrom nisu vrhunske, najblaže rečeno. Međutim, na suhom su OK, trajne su, s njima ćeš preći puuuno km, tako da nisi puno pogriješio.
-
kone
#133 Re: ljetne gume
Ne znam sta da ti kazem.Jedino cekati kisu,pa malo izaci i isprobati ih.Meni ne trebaju neke gume sa kojima cu preci puno kilometara,nego da valjaju i to sma i onome rekao i rece mi da su ove dobre gume.Ali hajde,dzabe pricati dok ih ne isprobam na kisi.ado-šampion wrote:Nije te "uzeo", za tu cijenu nisu loše. Nije baš da "nisi mogao goru gumu uzet", ali te gume na mokrom nisu vrhunske, najblaže rečeno. Međutim, na suhom su OK, trajne su, s njima ćeš preći puuuno km, tako da nisi puno pogriješio.
-
AdnanSA
#134 Re: ljetne gume
Ljudi neslušajte savjete nekih nadri šofera i vulkanizera koja je guma dobra a koja nije.
Pola sarajevskih vulkanizera nezna kako okrenuti gumu na felgi a kamoli da zna koje su dobre a koje su loše. Da nepričamo da skoro nijedan nezna protumačiti dimenzije gume te indeks brzine i nosivosti.
Na internetu nadješ testove guma koje su proveli neki poznati i priznati auto magazini i vidiš do kakvih su zaključaka došli nakon sati i sati testiranja.
Pola sarajevskih vulkanizera nezna kako okrenuti gumu na felgi a kamoli da zna koje su dobre a koje su loše. Da nepričamo da skoro nijedan nezna protumačiti dimenzije gume te indeks brzine i nosivosti.
Na internetu nadješ testove guma koje su proveli neki poznati i priznati auto magazini i vidiš do kakvih su zaključaka došli nakon sati i sati testiranja.
-
Lesli Eldridž
#135 Re: ljetne gume
Dobre su to gume. Vrhunske za kišu. Pogledaj im samo šare i žljebove po sredini... Nisi mogao bolje gume uzeti za kišu...kone wrote:Ne znam sta da ti kazem.Jedino cekati kisu,pa malo izaci i isprobati ih.Meni ne trebaju neke gume sa kojima cu preci puno kilometara,nego da valjaju i to sma i onome rekao i rece mi da su ove dobre gume.Ali hajde,dzabe pricati dok ih ne isprobam na kisi.ado-šampion wrote:Nije te "uzeo", za tu cijenu nisu loše. Nije baš da "nisi mogao goru gumu uzet", ali te gume na mokrom nisu vrhunske, najblaže rečeno. Međutim, na suhom su OK, trajne su, s njima ćeš preći puuuno km, tako da nisi puno pogriješio.
-
ocaj
#136 Re: ljetne gume
Molim za savjet za ljetne gume, velicina 175/65/R14. Auto je opel corsa 1,2, dakle nije napucani auto,penzionerski nacin voznje i rijetko kada se predje 100km/h,jedino kad se izadje na autoput.
Koliko su dobre Michelin Energy gume? Vidim akcija ja u Magbelu.
Unaprijed hvala!
Koliko su dobre Michelin Energy gume? Vidim akcija ja u Magbelu.
Unaprijed hvala!
- Drvosjeca iz Dejcica
#137 Re: ljetne gume
Samtram da za takav motor i nacin voznje bi bila dovoljna Sava ili Tigar.ocaj wrote:Molim za savjet za ljetne gume, velicina 175/65/R14. Auto je opel corsa 1,2, dakle nije napucani auto,penzionerski nacin voznje i rijetko kada se predje 100km/h,jedino kad se izadje na autoput.![]()
Koliko su dobre Michelin Energy gume? Vidim akcija ja u Magbelu.![]()
Unaprijed hvala!
-
ado-šampion
#138 Re: ljetne gume
Pirelli P3000, Continental Eco Contact 3, Bridgestone B330, Pirelli P4 (novije - skuplje)... Fulda EcoControl (valjda se ovako zove, uglavnom Fuldaocaj wrote:Molim za savjet za ljetne gume, velicina 175/65/R14. Auto je opel corsa 1,2, dakle nije napucani auto,penzionerski nacin voznje i rijetko kada se predje 100km/h,jedino kad se izadje na autoput.![]()
Koliko su dobre Michelin Energy gume? Vidim akcija ja u Magbelu.![]()
Unaprijed hvala!
Michelin Energy je po svim testovima u zadnjih 10-ak godina prosječna guma, kojoj je najbolja osobina trajnost, a najlošije ocjene dobiva na mokrom kolniku. Tigar i Savu zaobiđi u širokom luku, za tvoje auto su gume ionako jeftine. Ja sam svoje P3000 platio 118 KM, prije godinu dana.
-
rusmir.ba
#139 Re: ljetne gume
Evo i ja trazim neke 175/65/14, prosjek voznje 20km dnevno, oko 2-3.000 godisnje u sezoni, neki optimum cijena-kvalitet, da li Sava, koju sam vozao na starom autu godinama i bila oK, Debica, Barum...i gdje?
Do 100KM max obzirom na sve navedeno
-
Zux
#140 Re: ljetne gume
Vidi ove GY exellence, 110 KM su bile. Ja sam zadovoljan zasad, vec sam presao oko 1500 km s njima. Doduse radi se o dimenzijama 195/65/15.rusmir.ba wrote:Evo i ja trazim neke 175/65/14, prosjek voznje 20km dnevno, oko 2-3.000 godisnje u sezoni, neki optimum cijena-kvalitet, da li Sava, koju sam vozao na starom autu godinama i bila oK, Debica, Barum...i gdje?
-
rusmir.ba
#141 Re: ljetne gume
Gdje si kupio Zux?
Gledam Mischehil energy 92.5KM na nekoj akciji ali neko je hvali neko pljuje
-
Gray
#142 Re: ljetne gume
Fulda Carat Progresso, ne možeš fulati.
Barem tako kaže ADAC.
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... eID=243129
Barem tako kaže ADAC.
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... eID=243129
-
Zux
#143 Re: ljetne gume
rusmir.ba wrote:Gdje si kupio Zux?
Na stupu, Muhamed se covjek zove, nesto prije OMV pumpe s desne strane (nakon polukruznog kod energoinvesta vozis jos nekih 200 metara).
-
Lesli Eldridž
#144 Re: ljetne gume
Da tu ima dobrih guma.Zux wrote:rusmir.ba wrote:Gdje si kupio Zux?
Na stupu, Muhamed se covjek zove, nesto prije OMV pumpe s desne strane (nakon polukruznog kod energoinvesta vozis jos nekih 200 metara).
-
Lesli Eldridž
#145 Re: ljetne gume
To je jeftino, nevjerovatno jeftino. Prije par godina su u dimenziji 175/65 R 14 u Savi bile 162 KM po komadu. Kupuj to, najbolje su to gume...rusmir.ba wrote:Gdje si kupio Zux?
-
rusmir.ba
#146 Re: ljetne gume
To je akcija u guma-m mostar, samo moram da im nadjem saradnike, saradis i jos neko u SA cini mi se, pa cu sutra provjeriti. ako ne budu to radili onda ako Bog da 18.6. idem za MO pa cu odraditi to usput, mada bih volio cim prije 
vidim da ih neko bas ne hvali pa onda kontam sta valja ako ne oni i GY al eto...
vidim da ih neko bas ne hvali pa onda kontam sta valja ako ne oni i GY al eto...
-
Lesli Eldridž
#147 Re: ljetne gume
Ne hvale ih neki na ovom forumu, ali to su sve friški vozači. To su vrhunske gume za kišu i kupi ih obavezno. Ja imam i Goodyear duragrip. Isto su fantastične i platio sam ih 110 KM komad jesenas. Bilo koje od ove dvije gume da uzmeš nećeš pogriješiti. Kupuj to odmah sutra...rusmir.ba wrote:To je akcija u guma-m mostar, samo moram da im nadjem saradnike, saradis i jos neko u SA cini mi se, pa cu sutra provjeriti. ako ne budu to radili onda ako Bog da 18.6. idem za MO pa cu odraditi to usput, mada bih volio cim prije
-
rusmir.ba
#148 Re: ljetne gume
Ako sutra bude u SA kupuje se 
-
Lesli Eldridž
#149 Re: ljetne gume
Ne znam ima li ih ovde. Vidio sam neke dobre Goodyear sa oznakom NTC5 ili nešto slično tome na pumpi. U velikoj ("kamionskoj") dimenziji su bile 120/130 KM po akciji. Pogledaj kod onog privatnika kod Petrola na stupu. Meni se čini da se zovu Guma centar. Tu sam ja uzeo GoodYear. Ima i drugih vrhunskih marki. To ti je kad uđeš na pumpu, pa ne moraš ni izlaziti sa proširenja. Na izlazu iz pumpe, desno. Ima reklama.rusmir.ba wrote:Ako sutra bude u SA kupuje se
-
krkkrkkrk
#150 Re: ljetne gume
Ako koga interesuje pojam apsolutne i totalne kontrole na liscu, vlaznom kolovozu, pijesku, komadicima kamencica,
vozio na Bridgstone Turanza gumama, vadio sam mast na prevojima sjeveroistocne BIH rejon Srebrenika, Banovica, Zavidovica i sl. nikad se bolje u zivotu nisam navoz'o. 185/15/55 (cini mi se)
Ako koga interesuje M+S guma - Fulda - totalna i apsolutna kontrola u uslovima snijega i kise. U prvih 10-20 hiljada km - poslije je truba. Ali prvih 10-20 hiljada apsolutna guma.
Eto moj doprinos temi. Nemam zelju da filozofije prosipam o gumotehnologiji - bio bih inzinjer gumarske industrije ali eto na osnovu svog apsolutnog iskustva sam pridonio temi.
Sretno tebi jarane kad bi vozio i na najgorim i na najskupljim - nista ti ne garantuje opstanak i prezivljavanje do hladna glava.
Nema gume koja ce sprijeciti idiota da napravi glupost. Takvu jos nisu izmislili.
vozio na Bridgstone Turanza gumama, vadio sam mast na prevojima sjeveroistocne BIH rejon Srebrenika, Banovica, Zavidovica i sl. nikad se bolje u zivotu nisam navoz'o. 185/15/55 (cini mi se)
Ako koga interesuje M+S guma - Fulda - totalna i apsolutna kontrola u uslovima snijega i kise. U prvih 10-20 hiljada km - poslije je truba. Ali prvih 10-20 hiljada apsolutna guma.
Eto moj doprinos temi. Nemam zelju da filozofije prosipam o gumotehnologiji - bio bih inzinjer gumarske industrije ali eto na osnovu svog apsolutnog iskustva sam pridonio temi.
Sretno tebi jarane kad bi vozio i na najgorim i na najskupljim - nista ti ne garantuje opstanak i prezivljavanje do hladna glava.
Nema gume koja ce sprijeciti idiota da napravi glupost. Takvu jos nisu izmislili.