Pa nekadasnjih 10 opstina bi bilo sarajevski metro valjda. Slazem se da kod nekih gradova je logicno racunati metropolitan area kao relevantnu za odredjivanje broja stanovnika. Ne kod svih gradova.cyprus wrote:A šta onda da računamo u Sarajevo? Sve od Fojnice do Rogatice i od Kaknja do Kalinovika?![]()
![]()
To je Sarajevski metro?
najljepsi gradovi ex-yu
- vox-populi
#126 Re: najljepsi gradovi ex-yu
- vox-populi
#127 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Pa ne uvijek. U slucaju Pariza sigurno ali recimo ne vjerujem da se Stepanovicevo, Begec ili Kovilj racunaju pod Novim Sadom. Mozda grijesim.Tijana_NS wrote: Pa Pariz ti je najeklatantniji primer, jer Pariz svakako ima preko 10 miliona ljudi, ne tek 2 miliona. Znaci, racunamo metro area.
- Tijana_NS
#128 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Da, sve to spada u metro area NS.vox-populi wrote:Pa ne uvijek. U slucaju Pariza sigurno ali recimo ne vjerujem da se Stepanovicevo, Begec ili Kovilj racunaju pod Novim Sadom. Mozda grijesim.Tijana_NS wrote: Pa Pariz ti je najeklatantniji primer, jer Pariz svakako ima preko 10 miliona ljudi, ne tek 2 miliona. Znaci, racunamo metro area.
Isto kao sto Beogradu pripada Lazarevac i Mladenovac,
Zagrebu Zapresic itd.
- vox-populi
#130 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Laku noc u 6 ujutroTijana_NS wrote:Laku noc
- Pasiflora
#132 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Ma sta je tebi? To sto je Poluotok stari dio grada sa najvise starih gradjevina ne znaci da je to jedino lijepo u gradu. Borik je apsolutno prekrasan. Arbanasi, Kolovare, Punta Bajlo - divota, po meni poslije Poluotoka najljepsi dio grada!Mis mekinjas wrote:Banja Luka
![]()
Ako govorimo o cijelom gradu.
Ono centri..... Pa lijep je Zadar, ali samo poluotok,
Diklo koje se spojilo sa gradom je jedno od najljepsih prigradskih naselja koje sam vidjela, Bili Brig nije sam po sebi lijep, ali pogled koji pruza na grad i kanal je neopisiv...
Novi Bokanjac - vrlo lijepo novo urbano naselje i za svaku pohvalu kako su osmislili prosirenje grada u tom pravcu.
Ako pricamo o socijalistickoj izgradnji, Bulevar je jako lijep, samo je poslije rata ostao nekako zapusten, a i oni "poslovni prostori" koje su naslagali pred zgradama malo stvaraju ruznu sliku. Htjela sam reci da je koncept zgrada fenomenalan i vrlo se lijepo uklapa u okruzenje, pogotovo sto je poprilicno ozivljen drvecem.
Relja sa starim Talijanskim zgradama je prekrasna, sama po sebi specificna i apsolutno razlicita. Pogotovo je lijepa od kada se sredila zgrada stare poste i fasade ostalih starih zgrada.
Zadar je jedan od najljepsih, ako ne i najljepsi grad u Hrvatskoj, samo mozda nije eksponiran kao Dubrovnik pa se o njemu manje prica i zna.
- Mis mekinjas
#133 Re: najljepsi gradovi ex-yu
e sad si usr'o svoja izlaganja.....Jazz_Junkie wrote:Nista protiv tvog ukusa, ali ti je komentar izazvao nesporazum posto je barokna arhitektura potekla odavde, a ne iz Zagreba koji je samo jeftinija imitacija recimo Budimpeste. Ali, postujem tvoj ukus. I ja smatram da 98% gradova u BiH ne lice ni blizu na grad, a onih 2% koji se daju vidjeti, mogu to zahvaliti austrougarskoj arhitekturi i socijalistickoj Jugoslaviji. Sto bi recimo bilo Sarajevo bez onih austrougarskih zgrada i socijalistickih nebodera? Nista drugo nego kasaba, a iovako lici na semi-kasabu. Par zgrada, pa onda mahala, pa opet par zgrada, pa opet mahala i tako. Sto ces u razvijenim gradovima pronaci u predgradju, u BiH stoji usred grada, a to jesu mahale sa privatnim kucama. No, opet Sarajevo posjeduje svoju ljepotu.star(i)mo wrote: A vi ste?![]()
Mozda mi upravo ta "predvidljivost" i monotonija ne odgovaraju jer sam svakodnevno okruzen takvim gradjevinama. Dovoljno? Ili bih se po vasem trebao sada da "samobanujem" jer moj ukus ne odgovara vasem?
p.s. ZG nije Bec.
Banja Luka je ljepša od Sarajeva. Beč je bez daljnjeg lijep, ali Dunav je najprljavija voda koju sam vidjela, anajljepša stvar u Beču je HundertWasserova kuća ili muzej, ili Stowaser-ova, čovjeku se svidjelo u Beču da mijenja prezime..., Urania je lijepa zgrada, elem Slovenac je arhitekt koji je to napravio.... i opet se i Beč svodi na 1. Bezirk, 2. već nije lijep..... toliko.... svi ovdje navalili na Austrougarsku gradnju, kako je lijepa, pa nije ružna, ali Madrid nije Austrougarska gradnja, ali je grad prelijep, Prag, je mješavina svega i svačega, ali je zaista predivan, Pariz neko spomenu..... dijelovi grada su lijepi, ali što se mene tiče samo je LONDON centar svijeta, kad dođeš tamo shvatiš da je ostatak zemaljske kugle š**** SVEMIRA
- Mis mekinjas
#134 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Na Bilom brigu ako živiš na zadnjem spratu neke niže zgrade to ćeš vidjeti, Borik ok, ali nije ono što nešto čini najljepšim gradom. Ovo što si navela su uglavnom plaže...sitno wrote:Ma sta je tebi? To sto je Poluotok stari dio grada sa najvise starih gradjevina ne znaci da je to jedino lijepo u gradu. Borik je apsolutno prekrasan. Arbanasi, Kolovare, Punta Bajlo - divota, po meni poslije Poluotoka najljepsi dio grada!Mis mekinjas wrote:Banja Luka
![]()
Ako govorimo o cijelom gradu.
Ono centri..... Pa lijep je Zadar, ali samo poluotok,
Diklo koje se spojilo sa gradom je jedno od najljepsih prigradskih naselja koje sam vidjela, Bili Brig nije sam po sebi lijep, ali pogled koji pruza na grad i kanal je neopisiv...
Novi Bokanjac - vrlo lijepo novo urbano naselje i za svaku pohvalu kako su osmislili prosirenje grada u tom pravcu.
Ako pricamo o socijalistickoj izgradnji, Bulevar je jako lijep, samo je poslije rata ostao nekako zapusten, a i oni "poslovni prostori" koje su naslagali pred zgradama malo stvaraju ruznu sliku. Htjela sam reci da je koncept zgrada fenomenalan i vrlo se lijepo uklapa u okruzenje, pogotovo sto je poprilicno ozivljen drvecem.
Relja sa starim Talijanskim zgradama je prekrasna, sama po sebi specificna i apsolutno razlicita. Pogotovo je lijepa od kada se sredila zgrada stare poste i fasade ostalih starih zgrada.
Zadar je jedan od najljepsih, ako ne i najljepsi grad u Hrvatskoj, samo mozda nije eksponiran kao Dubrovnik pa se o njemu manje prica i zna.
Ja i dalje mislim da je Banja Luka najljepši grad bivše države, kad se uzme u obzir miješanje stambenog, poslovnog i kulturnog.... Ostali gradovi u cjelini joj nisu ni blizu, svaki ima ljepota, ali koje ne mogu kao cjelina proći...
- pirmin
#135 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Banjaluka je danas cisci grad nego prije rata.
- Erzsebet
#136 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Ilidža je opština, kao i Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad... Naravno da je dio grada, uvijek je i bila, nije poseban grad sigurno. Malo je glupo reći "lijepi su detalji, ali cjelina nije", jer šta je onda cjelina u Zagrebu, Beogradu, Dubrovniku? Dubrovnik ili Mostar npr. imaju samo stari grad, koji se prođe u roku od 10 minuta, ostalo je sve bezveze.Mis mekinjas wrote:da, govorite, imaš mnogo toga lijepog u Sarajevu, ali cjelina, nije lijepa, Ilidža, nije Sarajevo. To je opština za sebe. A kao Sarajlije biste to trebali znati.![]()
Bez uvrede, ali grad nije lijep. Ja sam obišla cijelu bivšu državu, i nabrojala sam i dijelove gradova koji su lijepi......, u cjelini ti isti gradovi nisu najljepši....
Bez uvrede, pogled odnekud, ne svrstava grad u najljepši...![]()
Beograd iz aviona je ljepši
Ja nisam rekao da je najljepši u bivšoj Jugi, uostalom, teško je i porediti gradove koji ne liče jedan na drugog. Ohrid je sjajan, kao što sam i rekao, Beograd ima mnogo toga lijepog, Zagreb iako dosadan, lijep je, pa ima manjih gradova koji su super, poput Maribora, Bleda, Varaždina, Pirana, Subotice (ona i nije baš manja), itd...
-
samo malo
#137 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Znao sam da ja cete se vi poklat na temi 
-
samo malo
#138 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Drugi put otidji malo do Lapada, do Babinog kuka, do Rondoa.Erzsebet wrote: Naravno da je dio grada, uvijek je i bila, nije poseban grad sigurno. Malo je glupo reći "lijepi su detalji, ali cjelina nije", jer šta je onda cjelina u Zagrebu, Beogradu, Dubrovniku? Dubrovnik ili Mostar npr. imaju samo stari grad, koji se prođe u roku od 10 minuta, ostalo je sve bezveze.
cuj bezveze
- Erzsebet
- Erzsebet
#140 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Znam ja napamet sve gradove u bivšoj Jugi, pa i Dubrovnik i Mostar, te tvrdim i dalje da nema ništa posebno na Lapadu, Lapad izgleda kao svaki drugi dalmatinski grad. Lijepo jeste, ali Dubrovnik je svakako precijenjen, što ne znači da ljudi ne rado dobro svoj posao, imaju marketing, znaju prodati muda pod bubrege, kao i cijela Hrvatska, uostalom...samo malo wrote:Drugi put otidji malo do Lapada, do Babinog kuka, do Rondoa.Erzsebet wrote: Naravno da je dio grada, uvijek je i bila, nije poseban grad sigurno. Malo je glupo reći "lijepi su detalji, ali cjelina nije", jer šta je onda cjelina u Zagrebu, Beogradu, Dubrovniku? Dubrovnik ili Mostar npr. imaju samo stari grad, koji se prođe u roku od 10 minuta, ostalo je sve bezveze.
cuj bezvezeja eto, milioni turista lete u Dubrovnik (i Mostar) jer je sve osim starog grada bezveze
O Mostaru neću ni pričati, iz aviona se vidi da je nacionalistički podijeljen, i to se osjeća čak i kad ga čovjek gleda.
Ohrid je izmišljen svijet i za Dubrovnik i za Mostar, pa Bošnjaci ne znaju haman da taj grad uopšte i postoji.
-
Una ragazza
#141 Re: najljepsi gradovi ex-yu
A hajd objasni molim te po cemu je Zg dosadan a Sa kao nije...
Pa covjece kod nas ne mozes zimi petkom i subotom navece 5 ljudi na ulici vidjet, sve poluprazno..da ne kazem depresivno...e jeidno SFF, to svaka cast...al ja fakat ne vidim da je Sa nesto zabavan grad sprem Zg, iako je dosta manji i nudi daleko manje sadrzaja...
A ljepiota Zg i Sa je neuporediva, kao i cistoca....ili je mozda do mene, ne volim uske, brdovite i gradove koji su prenatrpani svim mogucim
Btw i ja sam Sarajka al pokusavam biti objektivna stvarno...
Pa covjece kod nas ne mozes zimi petkom i subotom navece 5 ljudi na ulici vidjet, sve poluprazno..da ne kazem depresivno...e jeidno SFF, to svaka cast...al ja fakat ne vidim da je Sa nesto zabavan grad sprem Zg, iako je dosta manji i nudi daleko manje sadrzaja...
A ljepiota Zg i Sa je neuporediva, kao i cistoca....ili je mozda do mene, ne volim uske, brdovite i gradove koji su prenatrpani svim mogucim
- Erzsebet
- Erzsebet
#143 Re: najljepsi gradovi ex-yu
U pravu si, i Sarajevo je dosadno.Una ragazza wrote:A hajd objasni molim te po cemu je Zg dosadan a Sa kao nije...
A ljepiota Zg i Sa je neuporediva, kao i cistoca....ili je mozda do mene, ne volim uske, brdovite i gradove koji su prenatrpani svim mogucim![]()
-
samo malo
#144 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Ma ja, prodaju muda pod bubrege
Sta ti je zavist i ljubomora... nevjerovatno
- star(i)mo
#145 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Mozemo li ubuduce ostaviti se politike? Pogotovo ako pricamo o Mostaru. Najlakse je napisati kako su nacionalisti s obje strane. I smijesno mi je uopste spominjati Mostar na ovoj temi jer je pola grada jos prije 15 godina licilo na Hirosimu. Mada se i danas moze pronaci pokoja ljepota koja nema veze s Kujundzilukom.Erzsebet wrote:Znam ja napamet sve gradove u bivšoj Jugi, pa i Dubrovnik i Mostar, te tvrdim i dalje da nema ništa posebno na Lapadu, Lapad izgleda kao svaki drugi dalmatinski grad. Lijepo jeste, ali Dubrovnik je svakako precijenjen, što ne znači da ljudi ne rado dobro svoj posao, imaju marketing, znaju prodati muda pod bubrege, kao i cijela Hrvatska, uostalom...samo malo wrote:Drugi put otidji malo do Lapada, do Babinog kuka, do Rondoa.Erzsebet wrote: Naravno da je dio grada, uvijek je i bila, nije poseban grad sigurno. Malo je glupo reći "lijepi su detalji, ali cjelina nije", jer šta je onda cjelina u Zagrebu, Beogradu, Dubrovniku? Dubrovnik ili Mostar npr. imaju samo stari grad, koji se prođe u roku od 10 minuta, ostalo je sve bezveze.
cuj bezvezeja eto, milioni turista lete u Dubrovnik (i Mostar) jer je sve osim starog grada bezveze
O Mostaru neću ni pričati, iz aviona se vidi da je nacionalistički podijeljen, i to se osjeća čak i kad ga čovjek gleda.
Ohrid je izmišljen svijet i za Dubrovnik i za Mostar, pa Bošnjaci ne znaju haman da taj grad uopšte i postoji.

Bilo je tu jos toga poput Hotela Neretve, "stare" gimnazije, Muslibegovica kuca, gradske banje, partizanskog groblja, Musale, Lenjinovog setalista, gradskog parka, mostova itd... Ne mogu trazit' slike, nemam zivaca.
- Erzsebet
#146 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Pa kako onda nisam ljubomoran na Ohrid, Zadar, Piran??? Govorim ti samo da je Dubrovnik precijenjen, jer grad u kojem je 30€ noćenje, gdje se parking plaća 24 sata dnevno u cijelom gradu, gdje je kafa 25 kuna, jednostavno mora ponuditi mnogo više nego što nudi. A nudi samo stari grad, i to je to, ostalo nije ništa posebno u odnosu na ostale hrvatske gradove. Uopšte nisam ljubomoran, ja imam kuću pored Dubrovnika i znam tačno o čemu pričam.samo malo wrote:Ma ja, prodaju muda pod bubrege![]()
-
samo malo
#147 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Ma Ohrid si ti spomenuo samo onako, da ne ispadne da si subjektivan i lokalpatriota.
Ne znam ja o cemu ti pricas, ja znam koliko turista godisnje posjeti Dubrovnik (cini mi se da imaju veci dnevni promet turista nego cijela BiH u mjesec dana). I sta je Dubrovnik u svjetskim turistickim okvirima.
Turisti i dalje giljaju u Dubrovnik, to je jedino mjerilo kvaliteta. I opcenito na hrvatski Jadran, od obicnih ljudi do holivudskih megazvijezda, arapskih seika i tako dalje.
Cuj prodaju muda pod bubrege. Slovenija i Hrvatska su svijet za sebe na ovim prostorima, po uredjenosti cesta i gradova, turisticke ponude, i opcenito brizi za svoje prirodne ljepote.
Ne znam ja o cemu ti pricas, ja znam koliko turista godisnje posjeti Dubrovnik (cini mi se da imaju veci dnevni promet turista nego cijela BiH u mjesec dana). I sta je Dubrovnik u svjetskim turistickim okvirima.
Turisti i dalje giljaju u Dubrovnik, to je jedino mjerilo kvaliteta. I opcenito na hrvatski Jadran, od obicnih ljudi do holivudskih megazvijezda, arapskih seika i tako dalje.
Cuj prodaju muda pod bubrege. Slovenija i Hrvatska su svijet za sebe na ovim prostorima, po uredjenosti cesta i gradova, turisticke ponude, i opcenito brizi za svoje prirodne ljepote.
- Erzsebet
#148 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Nismo se razumjeli. Ja sam još gore rekao da Dubrovčani odlično rade svoj posao, ali da dobar marketing ne znači automatski i dobru ponudu. U Dubrovniku ćeš nakon ponoći umrijeti od gladi, pa i ranije, dok sa svim srpskim, crnogorskim ili makedonskim gradovima to nije slučaj. Onolika skupoća me samo može napraviti budalom, ali to ne znači da Britanci i Amerikanci neće doći, naprotiv.samo malo wrote:Ma Ohrid si ti spomenuo samo onako, da ne ispadne da si subjektivan i lokalpatriota.
- Erzsebet
#149 Re: najljepsi gradovi ex-yu
A ova tri grada uopšte nisam spomenuo jer sam lokalpatriota (štaviše, uopšte nisam). U Ohridu sam bio prvi put sedam dana i za cijelu heftu nisam uspio sve obići, toliko toga ima. 365 crkvi, 60 kilometara obale, genijalne plaže, muzeji na vodi, džamije, šetališta... Mogao bih ti nabrajati do sutra.
-
ivannn
#150 Re: najljepsi gradovi ex-yu
dobro dubrovnik i skupoća, no bio sam u portorožu gdje su 2 piva izašla oko 7 eura i u dubrovniku je jeftinije
a još i vidiš nešto
i u ljubljani kavu ne možeš popiti bez 1,5-2 eura, dok u splitu za 8-10 kn ili 2,5 km jer je veći grad, u dubrovniku od 12-14 kn
i u ljubljani kavu ne možeš popiti bez 1,5-2 eura, dok u splitu za 8-10 kn ili 2,5 km jer je veći grad, u dubrovniku od 12-14 kn