Jeste li znali da...
- Ridjobrki
#126 Re: Jeste li znali da...
@test: lubenica spada u bundeve a paradajz u jagodičasto voće, živa istina
- karbofix
#127 Re: Jeste li znali da...
Tema
Nevjerovatna sudbina za riječ koja je po nekima nastala iz pogrešnog “spelling”-a. Naime, akronim se prvi put pojavio u jednom članku objavljenom daleke 1839. godine u listu Boston morning post u kojem se govori o osobi koja kaže “OK”, skraćeno za “oll korrect”, zapravo “all correct” (sve je u redu) kako se taj izraz ispravno piše.
Postoje, međutim, i druge teorije o nastanku akronima “OK” i one ne potiču sve iz Amerike. Naime, na jeziku Aristotela “ola kala” znači “sve je dobro”, a čak su i Grci imali običaj da skraćuju taj izraz u “OK”. U Njemačkoj se “ohne Korrektur”, u prevodu “bez ispravke”, takođe skraćuje na isti način. Šveđani, pak, koriste izraz “och aye” (o da), koji se izgovara baš kao “okay”, te i nije potrebno skraćivati ga.
Ja neki dan ovo čit'o:AC_grom_DC wrote:O.K. je izraz koji potiče iz američkog građanskog rata i njime su se završavali vojni izvještaji a inače znači
0. (nula) K. (killed) nema mrtvih
Nevjerovatna sudbina za riječ koja je po nekima nastala iz pogrešnog “spelling”-a. Naime, akronim se prvi put pojavio u jednom članku objavljenom daleke 1839. godine u listu Boston morning post u kojem se govori o osobi koja kaže “OK”, skraćeno za “oll korrect”, zapravo “all correct” (sve je u redu) kako se taj izraz ispravno piše.
Postoje, međutim, i druge teorije o nastanku akronima “OK” i one ne potiču sve iz Amerike. Naime, na jeziku Aristotela “ola kala” znači “sve je dobro”, a čak su i Grci imali običaj da skraćuju taj izraz u “OK”. U Njemačkoj se “ohne Korrektur”, u prevodu “bez ispravke”, takođe skraćuje na isti način. Šveđani, pak, koriste izraz “och aye” (o da), koji se izgovara baš kao “okay”, te i nije potrebno skraćivati ga.
- psydelija
#128 Re: Jeste li znali da...
a.hitler 1/4 zidov... a africka?Ductus Holedocus wrote:..imo je zidovske i africke krvi
inace, u mladosti je imao dve jake emotivne veze... jedna sa gustavom kubcekom sa kojim je pravo drugovao, a drugu sa jednom zenskom sa kojom nikada nije progovorio.
sa kubicekom je pravo drugovao,isli zajedno u skolu, igrali se i momkovali... mali je dok su osnovci bili radio kod adolfovog oca (alojza) u lincu, a u becu su i u dva navrata sobu (stan) delili...
-
zemo_online
#129 Re: Jeste li znali da...
Ridjobrki wrote:@test: lubenica spada u bundeve a paradajz u jagodičasto voće, živa istina
a sta su onda bademi i krastavac??
- medaaa
#130 Re: Jeste li znali da...
jestel znali da sam ja najveci kinofob u sarajevu, i da jednako imam problema i sa psima i sa njihovim vlasnicima?

-
ivannn
#131 Re: Jeste li znali da...
ja sam negdje pročitao da je Marilyn imala i sindrom iritabilnog crijeva, e sada koliko je to istinahaubica_i_to_teshka wrote:Marilyn Monroe je na jednoj nozi imala 6 prstiju
zaboravljamo oko 80% stvari koje vidimo i naucimo svaki dan
-
romanovero
#132 Re: Jeste li znali da...
...je Gigsov stari crnac? 
-
zemo_online
#133 Re: Jeste li znali da...
.........madjari,turci i finci zute rase u jevropi.
Last edited by zemo_online on 04/03/2011 21:40, edited 1 time in total.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#134 Re: Jeste li znali da...
Da...sam je priznao da je bio zaljubljen u plavušu, čak joj je i pjesmu napisao, ali nikada nije smogao hrabrosti da joj priđe. Zbog nje se napio prvi i jedini put u životu.psydelija wrote:a.hitler 1/4 zidov... a africka?Ductus Holedocus wrote:..imo je zidovske i africke krvisalis se ?
![]()
inace, u mladosti je imao dve jake emotivne veze... jedna sa gustavom kubcekom sa kojim je pravo drugovao, a drugu sa jednom zenskom sa kojom nikada nije progovorio.![]()
![]()
sa kubicekom je pravo drugovao,isli zajedno u skolu, igrali se i momkovali... mali je dok su osnovci bili radio kod adolfovog oca (alojza) u lincu, a u becu su i u dva navrata sobu (stan) delili...
- AC_grom_DC
#135 Re: Jeste li znali da...
......je katarina velika umrla u wc-u
.....je adolf hitler dobio čin kaplara u kalinoviku
.....je svaki 11 čovjek potomak džingis kana
.....je svaki 11 čovjek potomak džingis kana
- Duhovni Vođa
#136 Re: Jeste li znali da...
niđe vezeAC_grom_DC wrote:O.K. je izraz koji potiče iz američkog građanskog rata i njime su se završavali vojni izvještaji a inače znači
http://en.wikipedia.org/wiki/O.K.
- AC_grom_DC
#137 Re: Jeste li znali da...
Duhovni Vođa wrote:niđe vezeAC_grom_DC wrote:O.K. je izraz koji potiče iz američkog građanskog rata i njime su se završavali vojni izvještaji a inače znači
jesi li zadovoljan
daj još tih linkova
- AC_grom_DC
#138 Re: Jeste li znali da...
niđe vezesanabe wrote:Sto?Duhovni Vođa wrote:niđe vezeAC_grom_DC wrote:O.K. je izraz koji potiče iz američkog građanskog rata i njime su se završavali vojni izvještaji a inače znači
The origins of "okay" are not known with certainty and have been the subject of much discussion over the years.
Dakle ne zna se, a ovo je jedna od verzija, haj znaj, mozda je i tacna
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#139 Re: Jeste li znali da...
Dokle bolan više sa ovim mitovima o njemu?! Čovjek je čitav WW1 proveo na Zapadnom frontu, nije Balkana očima vidio.AC_grom_DC wrote:.
- AC_grom_DC
#140 Re: Jeste li znali da...
sad ću ja to na wikiju provjerit....sanabe wrote:Jeste li znali da donirajući 0,5 l krvi možete spasiti 4 života?
- AC_grom_DC
#141 Re: Jeste li znali da...
ma ne molim te....niđe veze...evo piše na wikiju da je svaki DEVETI čovjek potomak džingis kanasanabe wrote:AC_grom_DC wrote:sad ću ja to na wikiju provjerit....sanabe wrote:Jeste li znali da donirajući 0,5 l krvi možete spasiti 4 života?![]()
![]()
ta ce wiki
-
Pera Trta
#142 Re: Jeste li znali da...
Pa ja se kad krenem na zubarsku stolicu i osjećam kao da sam pošao na električnusanabe wrote:Jeste li znali da je električnu stolicu izumio jedan zubar?![]()
e sto ja vise sjednem u onu stolicu![]()
![]()
-
todd_smith
#143 Re: Jeste li znali da...
ne znam za to, ali imala je problem sa iritacijom koze "dole" tako kad je bilo to "vrijeme" mjeseca nije krvarila iz samo ..nego i iz koze okolo...ne pitaj kako znamivannn wrote:ja sam negdje pročitao da je Marilyn imala i sindrom iritabilnog crijeva, e sada koliko je to istinahaubica_i_to_teshka wrote:Marilyn Monroe je na jednoj nozi imala 6 prstiju
zaboravljamo oko 80% stvari koje vidimo i naucimo svaki dan
- Ductus Holedocus
#144 Re: Jeste li znali da...
taj isti dzingis kan je umro za vrijeme spolnog cinasanabe wrote:AC_grom_DC wrote:......je katarina velika umrla u wc-u
.....je svaki 11 čovjek potomak džingis kana[/quote]
dje ba?
Zato,nemojmo to raditi!!!
- psydelija
#145 Re: Jeste li znali da...
bravo, upravo tako... lik je citavo vreme bio u flandriji (z.front) i 1915 je dobio cin kaplara...iako je bio vrlo borben, poslusan i odan sluzbi, nije vise napredovao u istoj, jer je podredjeni organ (visi oficiri) procenio da on nema karizmu vodje.Pera Trta wrote:Dokle bolan više sa ovim mitovima o njemu?! Čovjek je čitav WW1 proveo na Zapadnom frontu, nije Balkana očima vidio.AC_grom_DC wrote:.
da li ste znali... da je adolf nedugo pre izbijanje wwI od strane austrougarskog regrutnog centra u salcburgu proglasen vojno ne sposobnim?!
- AC_grom_DC
#146 Re: Jeste li znali da...
.........se Baski , stanovnici španske pokrajine Baskije smatraju potomcima ljudi sa potonule Atlantide.
.........da u Holandiji prostitucija čini čak 5 % od ukupne ekonomije.
......da je pesimizam kao način razmišljanja nastao u Švedskoj.
......da je Ukrajina zemlja sa najvećim brojem zaraženih od AIDSA u Europi.
žiku wikipedijanaca jesu se naložili crno na bijelo
.........da u Holandiji prostitucija čini čak 5 % od ukupne ekonomije.
......da je pesimizam kao način razmišljanja nastao u Švedskoj.
......da je Ukrajina zemlja sa najvećim brojem zaraženih od AIDSA u Europi.
žiku wikipedijanaca jesu se naložili crno na bijelo
- bijela
#147 Re: Jeste li znali da...
zato što imaju malo sunca. uskoro ćemo i mi izmisliti nešto sličnoAC_grom_DC wrote: ......da je pesimizam kao način razmišljanja nastao u Švedskoj.
- Hashishar
#148 Re: Jeste li znali da...
- Čulo za okus kod leptira je smješteno na nogama.
- Pačije kvakanje ne stvara eho, nitko ne zna zašto.
- Za samo 10 minuta uragan oslobodi više energije, nego sve postojeće nuklearno oružje na svijetu.
- U prosjeku, 100 ljudi umre od davljenja kemijskom olovkom svake godine.
- U prosjeku, ljudi se više boje pauka nego smrti.
- Devedeset posto njujorških taksista su tek pristigli imigranti.
- Pačije kvakanje ne stvara eho, nitko ne zna zašto.
- Za samo 10 minuta uragan oslobodi više energije, nego sve postojeće nuklearno oružje na svijetu.
- U prosjeku, 100 ljudi umre od davljenja kemijskom olovkom svake godine.
- U prosjeku, ljudi se više boje pauka nego smrti.
- Devedeset posto njujorških taksista su tek pristigli imigranti.
- JThomas
#149 Re: Jeste li znali da...
jebote ja se stalno igram hemijskim 
-
saga
#150 Re: Jeste li znali da...
netačno... pokazano i u mythbustersimaHashishar wrote: - Pačije kvakanje ne stvara eho, nitko ne zna zašto.