Zona.ba Dasto semtel

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
rider155

#126 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by rider155 »

Pozz raja što koristi usluge najbržeg providera :lol: od danas su kao trebali biti veći paketi koristim njihov EXTRA M i dalje zakucava oko 2,0-2,11 Mb/s više od toga ne ide a trebali bi ići 2560 oko 2,5Mb/s to kad podijelimo sa 8 2560/8=320kb/s zanima me ima li promjena kod vas u drugim gradovima :-)
bordo_boy

#127 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by bordo_boy »

Kod mene ima velika promjena. Sa 1,5 Mb/s prelazim na 6 Mb/s, kod Telemacha. Meni je više dosta ovakve usluge Zone. Nikad nemam full brzinu, uvijek imam max. 80%, stalno resetujem router, i stalno me zeza konekcija... Kad kazem stalno, mislim na to da dnevno bar 2-3 puta resetujem router na utičnici, i još 2 puta resetujem preko one stranice na opciju "reboot". Zona je gora od bhtelecoma...

Još nešto. Nekad se desi da u toku mjeseca internet ne radi 2-3 dana zbog održavanja ili problema sa signalom. Ništa za to, na kraju mjeseca platiš kad si i trebao platiti, ne produže ti uslugu za 2-3 dana koje ti duguju. A kad zakasniš dan sa uplatom, isključe te automatski... :x
Dr.Indigo

#128 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Dr.Indigo »

Poz svima,koristim zoninu opremu od 5ghz..
Zanima me po isteku ugovora,pošto planiram da pređem na adsl nezadovoljan protokom brzine kod zone,dal ja tu opremu vraćam?
neo7

#129 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by neo7 »

da vracas
Dr.Indigo

#130 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Dr.Indigo »

Ima li koji način da vidim kad mi ističe ugovor,nisam siguran dal za mesec ili dva.?
neo7

#131 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by neo7 »

nisam siguran jer sam podavno korsitio. Najbolje ti je da ih nazoves i pitas :)
Dr.Indigo

#132 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Dr.Indigo »

Malo sam dosadan ali i ovo da pitam,na 2.4 sam znao proveravati signal i menjati bazne stanice..
A ovde pojma nemam kako da vidim kad i koliki mi je signal,pošto plaćam paket od 2.5mb a dešava se u sedmici da preko dana ne prelazi 512kb :)
neo7

#133 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by neo7 »

ne mozes vidjeti signal jer si na mikrotiku, jednostavno tome nemas pristup a samim time ne mozes ni mijenjati baznu stanicu. Opet ti kazem, sve to trebas nazvati i reci onim iz podrske, ali zahtjevati da ti detaljno kazu i da provjere jer imas internet koji je daleko ispod obrecanog.
Ali, ako vec prelazis na ADSL strpi se par dana i uzivaj na ADSL-u...
gagy06

#134 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by gagy06 »

Mislim da je to sa zonom do lokalnih distributera. Ja sam korisnik 6 mjeseci i nikada nikoga nisam trebao nazvat.
Dobijem koliko platim. Ako download i varira, upload uvijek konstantan, sto je meni najvaznije. Elem, i ove Sopcast streamove sve gledam bez problema da sam odjavio i kablovsku televiziju jer mogu da biram utakmice.
Ali, mozda je to smo moje iskustvo, ko zna.
Image
Dr.Indigo

#135 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Dr.Indigo »

Nikad nisam imao punu brzinu,pa ja ne pamtim kad sam mogao da pogledam neku utakmicu preko streama,ping mi je preko dana nenormalan..
Ali očito je do lokanih distrubitera,aljkav posao rade.Mnogi su zato i prešli na adsl..
gagy06

#136 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by gagy06 »

Kazem ti, meni je najlosiji ping ikada izmjeren bio 45 ms. Na poslu imam kablovski net slicne brzine i ne vidim razliku.
mentalist

#137 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

Problem kod Zone nije iskljucivo do operatera nego do "partnera". Los pristup prema korisnicima, opremi od strane partnera je od najvece vaznosti dali imas dobar prijem. Tvoja antena mora biti "upucana" 100% da ne gubis prijem, vremenski uslovi, razdaljina od tacke A do tacke B. Sve to utice na kvalitet.
Opet zica je zica bez obzira koliko ja bio zadovoljan sa zonom. Svi koji su sada kod sitnih operatera je nedostatak alternative a ne kvalitet, to je sigurno....
Ako si potpisao ugovor na 6 mjeseci, kad istekne tih 6 m ide mjesec za mjesec do tvog prekidanja ugovora.
A opremu razduzujes sa onim reversom sto si dobio pri potpisivanju ugovora
Barem je meni tako receno..........
friskyoreo

#138 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by friskyoreo »

Ja sam imao Zonu na 2.4 i samo dok je zastupnik instalirao opremu tada sam imao pretplacenu brzinu. I posle toga nikada vise, cim je izasao iz stana cini mi se brzina se upolovila. :-D Zvao, kumio, molio, a, a. A onaj njihov access point mi je 15 metara udaljen tako da prica o losoj optickoj vidljivosti i daljini ne pije vodu. Sada sam na kablovskom operateru, nisu savrseni i oni me izludise, ali opet bolje od Zone. :) Najbolje je ADSL, pa koliko god da je barem znas da dobijes ono sto platis.
gagy06

#139 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by gagy06 »

Jbg. kad vidim koliko ljudi kukaju, meni se cini da ja stvarno imam srece.
Image
Ja sam takodje prije ovoga imao wireless na 2.4 kod drugog provajdera, antena na 30 metara od mene, net katastrofa.Sada je Zona 5 ghz, daljina 3-4 km, ide ko sat.
Ne mogu izvuci drugi zakljucak osim da oni koji rade lokalno, partneri, lose rade svoj posao. Ali prica je jasna ko dan-ako mozes uzet za iste pare bolje ili bar stabilnije, nimalo ne razmisljaj.
rud3

#140 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by rud3 »

Moram se pridružiti i dodati kao i gagy06. Koliko svijet kuka ja sam kralj. Kod mene je oprema na 5 ghz i nikad nisam imao problema sa konekcijomu protekle 4 godine osim jednom (al to je božije davalje munja i gromova :-D ) i direktno sam kod zone, a ne kod ''partnera'', koji očito ne rade dobro.
P.S. Zbog konfiguracije terena i nemogućnost da mi neki drugi provajder da uslugu osim zone gdje je razdaljina između bazne stanice i moje antene 13 km. :thumbup:
mentalist

#141 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

Partner je saradnik koji radi za zonu. Zona nema svoje radnike koji montiraju opremu nego sklapaju ugovor sa partnerima koji za njih rade. A postoje i mini operateri koji zakupe link, ili sta vec, od zone i distribuiraju do korisnika pod svojim imenom
Zona se popravila poslednju godinu, jedino sto se tice brzine protoka tu su najgori. Zadnje povecanje bilo 1. 4. 2010 i sada 1. 2. ove godine mada su neke povecali na kasicicu, a drugi ostali isti. Najzastupljeniji kod korisnika Extra S nije se povecao, a Extra M povecan za 512 mbit/s, pa ti vidi
I od cega ce imati opterecenje i prekide kad je 40% korisnika otislo na druge operatere.......
gagy06

#142 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by gagy06 »

Paketi nisu najidealniji, ali sve zavisi sta se ima od ponude. U Sarajevu ima bolje ponude i logicno da ljudi mijenjaju. U manjim sredinama bas i nema, vjeruj za Extra M paket ja ne mogu da dobijem bolje. I kako rekoh ranije, vazniji mi je upload od downloada. Evo recimo, ponuda mtela :http://www.mtel.ba/menu/2138/adsl_tarif ... ipf837rth4
512 uploada mogu da dobijem za 50 KM.
mentalist

#143 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

gagy06 wrote:Paketi nisu najidealniji, ali sve zavisi sta se ima od ponude. U Sarajevu ima bolje ponude i logicno da ljudi mijenjaju. U manjim sredinama bas i nema, vjeruj za Extra M paket ja ne mogu da dobijem bolje. I kako rekoh ranije, vazniji mi je upload od downloada. Evo recimo, ponuda mtela :http://www.mtel.ba/menu/2138/adsl_tarif ... ipf837rth4
512 uploada mogu da dobijem za 50 KM.
Kljucni dio je podebljano. Nema konkurencije, a to je glavni razlog zasto imamo slabu ponudu paketa. Zona se oduvijek vezala za nekoga i povlacila potez kad "nacuje" da se mijenjaju paketi kod konkurencije. Do prije godinu je pratila korake bhtel. a sada mtel. Mtel je prije odbacivala jer nije imala kapaciteta da predje na flat, a sada je odustala od pracenja bht jer ne mogu da ispostuju povecanje brzina. Zona nikada nikome nece biti konkurencija jer idu na siguricu.
Kod njih vazi ona poslovica- bolje vrabac u ruci nego golub na grani :)
gagy06

#144 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by gagy06 »

Tu si u pravi, uvijek cekaju potez drugog. Ali valjda oni najbolje znaju, to im dodje ko poslovna politika.
mentalist

#145 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by mentalist »

gagy06 wrote:Tu si u pravi, uvijek cekaju potez drugog. Ali valjda oni najbolje znaju, to im dodje ko poslovna politika.
nazalost :)
MilanBoske

#146 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by MilanBoske »

Koliko ja znam internet im je cirkuc,drama a i oni samo od sebe su cirkus.
Evo i jednog podatka iako nije to tema ako neko konkurise za posao kod njih nek se pripremi dobro i nek neocekuje nista dobro,jer bombarduju svim i svacim,neodgovorni su,obecavaju,mazu i lazu koga god stignu.Moj savjet bjezite od ove firme,ovo govorim iz svog iskustva.
raspolozen23

#147 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by raspolozen23 »

Mobilni internet!!! Usluga koju pruza Zona.na

U cilju zadovoljenja savremenih komunikacionih potreba, Zona prati svjetske standarde i svoju ponudu proširuje i na oblast CDMA mobilnog interneta.

Izaberite paket Mobile 1M (1024/512 kbps) ili Mobile 2M (2048/512 kbps) i jednostavno i brzo surfajte gdje god da se nalazite!

Ovi paketi namijenjeni su uglavnom korisnicima koji su stalno u pokretu i imaju potrebu za stalnom brzom vezom s Internetom, uz maksimalnu kontrolu troškova.

Da biste koristili ove usluge, možete odabrati neki uređaj iz naše ponude (CDMA USB dongle, MiFi džepni ruter ili VoIP ruter).

Code: Select all

http://zona.ba/index.php/bs/mobilni-internet
Milnikol

#148 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Milnikol »

Pozz. Koristim Zona.ba internet preko 6 mj. Extra S paket na 5gHz i jako sam zadovoljan. Evo primjera radi
Brzina izmjerena danas u 19:50h je ovakva:
Download 2.99 mbit/s (max. download za ovaj paket 2.50mbit/s)
Upload 0.48 (max. upload 0.512mbit/s)
Ping 131 ms

Download je malo probio večeras. :-D
motachjointa

#149 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by motachjointa »

nek si se maksuz registrovao da nam to kazes. ja ovo smece ne bih najvecem dusmanu preporucio :dance:
Joky123

#150 Re: Zona.ba Dasto semtel

Post by Joky123 »

motachjointa wrote:nek si se maksuz registrovao da nam to kazes. ja ovo smece ne bih najvecem dusmanu preporucio :dance:
slazem se, koristim zonu vec 2 god. i uvijek imam problema s kon.
Cim bude oblacno konekcija je jadna.Svima koji se misle oko ovog interneta ako ste zdravi sa glavom necete ga uzeti.
Post Reply