Hotel Bristol Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
peglinator

#126 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by peglinator »

sto se tice klasifikacije hotela u bih saznao sam iz UHR BiH

do 3 zvjezdice zaduženi su na nivou Kantona,
a za 4 i 5 zvjezdica zaduženo je Ministarstvo okoliša i turizma. :-)

kad sam radio diplomski na tu temu bili su mi potrbeni ti podatci, toliko je bilo komplikovano doci do liste sa klasifikacijom da sam jednostavno uzeo njemacku listu.

izmedu 4* i 5* nema neke velike razlike, sto se tice velicine soba, garaze, bazena itd.
razlika je u tome da li racepcija radi 12 ili 24 sata, da li Bar radi cijelu noc, da li postoji portir, sofera sa luxuznom limuzinom ili ljude koji ce vam auto parkirati u garazu
VenomousV

#127 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by VenomousV »

bristol super izgleda, svaki put kad prolazim pored njega ibretim se kako su ga dobro uradili =)

i logo mi je sladak ^^
neki

#128 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by neki »

Cholina_Lokica wrote:
neki wrote:
johntra wrote: znači ovako...dolazim iz te struke i kod nas, ali u svijetu, je za petu zvjezdicu najbitniji bazen
johntra wrote: Kod nas je standardizacija drugačija, raspitajte se malo...
:lol:
kod nas, ali i u svijetu za kategorizaciju je najbitnija velicina sobe :D mozes imati i olimpijski bazen i 15 restorana itd ali ako je soba mala nema 5. zvjezdice
Hoteli sa 6 zvjezdica ne postoje
Fakat bi se trebao zabrinuti ako ti je to struka..
Ali zato postoje sa 7 zvjezdica :mrgreen: :lol: :run:
Ne postoje ni sa 7 :D makar ne zvanicno..to je marketinski potez pojedinih hotela koji su sami sebi dodjelili 7 zvjezdica, ni jedna zvanicna kategorizacija na svijetu ne poznaje vise od 5 zvjezdica niti postoje kriteriji po kojima bi se dodijelila 6ta il 7ma..
SadaMeHuseine

#129 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by SadaMeHuseine »

Ma je***be mi se koliko ce zvjezdica imati....samo znam da meni sad u stanu ne treba svjetlo od onolike rasvjete..
Sad cemo imati gdje popiti kafu....
VenomousV

#130 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by VenomousV »

neki wrote:
Cholina_Lokica wrote:
neki wrote: Kod nas je standardizacija drugačija, raspitajte se malo...
:lol:
kod nas, ali i u svijetu za kategorizaciju je najbitnija velicina sobe :D mozes imati i olimpijski bazen i 15 restorana itd ali ako je soba mala nema 5. zvjezdice
Hoteli sa 6 zvjezdica ne postoje
Fakat bi se trebao zabrinuti ako ti je to struka..
Ali zato postoje sa 7 zvjezdica :mrgreen: :lol: :run:
Ne postoje ni sa 7 :D makar ne zvanicno..to je marketinski potez pojedinih hotela koji su sami sebi dodjelili 7 zvjezdica, ni jedna zvanicna kategorizacija na svijetu ne poznaje vise od 5 zvjezdica niti postoje kriteriji po kojima bi se dodijelila 6ta il 7ma..[/quote]

ima zvanicno hotel u italiji sa 7 zvjezdica i to je jedini hotel na svijetu sa tim brojem zvjezdica
neki

#131 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by neki »

VenomousV wrote:
ima zvanicno hotel u italiji sa 7 zvjezdica i to je jedini hotel na svijetu sa tim brojem zvjezdica
Nema zvanicno :D
because_of_you

#132 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by because_of_you »

A što one u Burdž hotelu u Dubaiju nisu legitimne zvjezdice? :-?
VenomousV

#133 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by VenomousV »

neki wrote:
VenomousV wrote:

ima zvanicno :D
u sklopu hotela imas dior, gucci i ostale fensi smensi radnje :D
neki

#134 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by neki »

because_of_you wrote:A što one u Burdž hotelu u Dubaiju nisu legitimne zvjezdice? :-?
Zato sto su ih sami sebi dodijelili, ili su platili nekom novinaru ili turistickom vodicu da ih proglase za 7 zvjezdica, isto ko da ja otvorim pansion na bascarsiji i platim avazu da napise da imam 8 zvjezdica. rekoh vec, ni jedna ovlastena institucija na svijetu koja vrsi kategorizaciju hotela ne poznaje vise od 5 zvjezdica i ne postoje utvrdjeni kriteriji koje bi trebao zadovoljavat hotel sa vise od 5 zvjezdica
neki

#135 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by neki »

VenomousV wrote:
neki wrote:
VenomousV wrote:

ima zvanicno :D
u sklopu hotela imas dior, gucci i ostale fensi smensi radnje :D
Mislis na Town House Galleria u Milanu il onaj sto se treba graditi na Alpima?? Oba su se samoproglasila za 7* Nemaju zvanican dokument od talijanske institucije za kategorizaciju da imaju vise od 5 zvjezdica :D
SadaMeHuseine

#136 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by SadaMeHuseine »

semlaca wrote:Bristol pravo lijepo izgleda, i da ima dvije zvjezdice u svakom slučaju bolje od onog rugla što je bilo na Vilsonovom. Pošto sumnjam da ću dole spavati, za kafu je lokacija super, još ako bude i baštica ispred :D
Bitno je da je uređeno, naravno što više * to bolje, iako realno nama više od jednog hotela sa 5* nije potrebno.
Eh, onda cemo zajedno na kaficu..... :wink: :wink:
VenomousV

#137 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by VenomousV »

neki wrote: Mislis na Town House Galleria u Milanu il onaj sto se treba graditi na Alpima?? Oba su se samoproglasila za 7* Nemaju zvanican dokument od talijanske institucije za kategorizaciju da imaju vise od 5 zvjezdica :D
da, nisam toliko upucena u tu njihovu samokategorizaciju, ali to je sto sam ja cula/vidjela/procitala

http://www.sevenstarsandstripes.com/mag ... /index&sl=

ustvari ne radi se o 7 zvjezdica, nego ovo nes seven stars and stripes
my bad ;) :D
detroit-mercy

#138 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by detroit-mercy »

A jel' se zna ciji je veci, jal u Fahra jal u ovgo Shidija :mrgreen:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#139 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by Entropio »

detroit-mercy wrote:A jel' se zna ciji je veci, jal u Fahra jal u ovgo Shidija :mrgreen:
Fahrov je najveci. 8)
fatamorgana

#140 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by fatamorgana »

nosara - Vec zamisljam docek nove godine u Bristolu uz bozu i osvjezivac zraka... :lol:
'ta će boza, nova godina=hladno, ergo, vruć salep i prskalice u ruku!
Cholina_Lokica

#141 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by Cholina_Lokica »

neki wrote:Ne postoje ni sa 7 :D makar ne zvanicno..to je marketinski potez pojedinih hotela koji su sami sebi dodjelili 7 zvjezdica, ni jedna zvanicna kategorizacija na svijetu ne poznaje vise od 5 zvjezdica niti postoje kriteriji po kojima bi se dodijelila 6ta il 7ma..
Znam da ne postoje, vidis da sam se smijala kad sam to napisala :-)
respo

#142 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by respo »

kad se vec gadjate tim klasifikacijama
u svijetu ne postoji jednistvena klasifikacija hotela to je sve jos uvijek na nivou drzava
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#143 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by Truba »

oćel raditi i onu ružnu zgradicu pored bristola
zvrcak

#144 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by zvrcak »

Koju??? Uz bristol, gdje je tratoria UNO, na toj zgradi su uradili fasadu cisto zbog izgleda, nemaju nista sa tom zgradom, ustvari u dijelu te zgrade su kancelarije, ali dio iznad pizzerije nema nista sa bristolom al je uradjena fasada radi izgleda... A ako mislis na zgradu preko puta, oni nemaju sa njom ama bas nista tamo gdje je poligon bio nekad sad butmir pravi neke zgrade, i dal ce to uraditi... ... NASI LJUDI, SVE STO NE MORAJU NECE NEMA BOGA!!! :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#145 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by Truba »

mislio sam na onu stambenu od elektroprivrede
BackSpace

#146 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by BackSpace »

Qler wrote:
ins wrote:
johntra wrote: znači ovako...dolazim iz te struke i kod nas, ali u svijetu, je za petu zvjezdicu najbitniji bazen i prateći sadržaji koji dolaze uz njega, poput fitnessa, saune i tih čarlama...što se tiče soba, one su temeljito obnovljene i zadovoljavaju svu standardizaciju, uključujući i posebne sobe za osobe sa invalidetitetom...
Ja se iskreno nadam da ti ovo nije struka, inace nece se tvoja djeca hljeba najesti :skoljka:

Najvazniji kriteriji za 5 zvjezdica:

-svaka soba mora imati osigurano parking ili garazno mjesto.
-kvadratura sobe
-kvadratura kupatila
-zapremina plakara
-radni sto pristupacan sa svih strana (ne smije biti uz zid jednom stranom)
+ najmanje 3 restorana, private conference room na usluzi, i jos svasta nesto...

Bazen uopste nije uslov, 80% Pariskih hotela sa 5* nemaju bazen, npr. :run:

Osim toga, Bristol ima bazen :dance:
Meni sinoc jaran koji radi u bristolu, kaze nema 5* zbog kvadrature sobe i sto nema alkohola..
zvanicno hotel bristol ima 4+ * ... jedina prepreka da ima 5 jeste konstrukcija, odnosno mala visina u sobama i nekim drugim prostorima u hotelu, tipa stepenista i drugo ;) dakle alkohol nema veze sa kategorizacijom :lol:
breuer

#147 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by breuer »

tačno :thumbup: hotel je namijenjen biznis klasi i prihvatu biznismena tako da su i sobe relativno udobne sa tog aspekta jer se ciljalo na jednu osobu kojoj je omogucen rad u sobi, pristup internetu i ostale stvari bitne biznismenu...hotel uopste nije ciljano gradjen za prihvat obicnih turista...
sarajevsko_pivo

#148 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by sarajevsko_pivo »

Image
smoki_choko

#149 Re: Hotel Bristol Sarajevo

Post by smoki_choko »

Izdigao se iz pepela
Svečano otvoren sarajevski hotel Bristol

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110406126# :thumbup:
bijela

#150 Re: Hotel Bristol Sarajevo