Ja sam sa 15 godina već bila izvela Lorencove transformacije. Sa 17 sam već skontala iz knjige
Prof. Dragiše Ivanovića kako je nastalo E = mc*c. Sve jasno, nema problema.
Zar nije kineticka energija E=0.5*mv^2 ? Sta bi sa ovom polovinom?Hipatija wrote:Naravno da je sve prosto kao pasulj. Samo treba posmatrati mv*v i to primjeniti i na neku brzinu veću od v.
I sad mala "sitnica" (meni bitna). Da li je 2E = mc^2 ili je E = mc^2.
Naravno da je E = mc^2, ako ti nije jasno pogledaj u knjizi Prof. Ivanovića. On je tamo prikazao kako je ruski fizicarHipatija wrote:Naravno da je sve prosto kao pasulj. Samo treba posmatrati mv*v i to primjeniti i na neku brzinu veću od v.
I sad mala "sitnica" (meni bitna). Da li je 2E = mc^2 ili je E = mc^2.
, Teta Macheta, ima li te tvoje formule ovdje negdje? Ili možda ovdje:
. Možda si mislila na ovu formulu (ali neznaš kako da je ispišeš):
. Možda se sjećaš ove formule:
, ili ove: OOO gospon BogumilHipatija wrote:... jer se kao trsiš (kao fol nešto znaš) i kažeš da mi matematka "nema fizičkog smisla".
Ako je PC = ct = a i PB = vt = b , a i b su poluose odgovarajuće elipse, onda je dužina na toj slici:
PA = p (p je žižni poluparametar te odgovarajuće elipse). Tačno/netačno ???
. Na njemu imaš sve četiri Lorentzove dužine iz Lorencovih formula za transformaciju koordinata, a i Ajnštajnove dužine iz STR.Kako ne tvrdis!?Hipatija wrote:NE TVRDIM!
@GAU, dobar si citat odabrao, šteta što na njega nisi odgovorio. To pitanje ima veze sa značajnom Hajgensovom relacijom i značajna je veza sa inercijalnim, kružnim i jednakopromjenljivim kretanjima.
Uvijek zamišljam nešto konkretno i realno, kada god ispišem neku formulu.
Ovaj "crtez" zapravo nije nista.Hipatija wrote: Ovaj crtež nije ni "na oko" komplikovan:
Mislim bukvalno da ti nije jasno.Hipatija wrote:Kako znaš da meni nije jasno?
Jesu li tebi jasni ovi algebarski zapisi geometrijskog opisa fizičkih zbivanja (i bez crteža): PC = ct i PB = vt ?!
ti gause nikako da skontas. ja sam to lijepo pokazao jednom apstrakcijom gdje sam u odgovoru hipatiji na nepogresivost njegove racunice rekao:GAU8 wrote:Mislim bukvalno da ti nije jasno.Hipatija wrote:Kako znaš da meni nije jasno?
Jesu li tebi jasni ovi algebarski zapisi geometrijskog opisa fizičkih zbivanja (i bez crteža): PC = ct i PB = vt ?!
Jer kada je nekome nesto jasno, lako ce naci nivo apstrakcije na kome se to sto zeli da kaze, moze svesti na par recenica.
Ne interesuje me proces dokazivanja, vec njegov cilj. "sta je poruka ovog crteza"
atko je shodno ovome odmah izveo korektan zakljucak u sljedecem postu:...naravno da ti je matematika ispravna. evo dat cu ti dva primjera te ispravnosti: 1) objekat duzine 2m stoji na temperaturi od 30 C. iz cega mozemo jasno vidjeti da 2 x 30 = 60; 2) dijete staro 12 godina je visoko 1,5m iz cega se jasno slijedi 12 x 1,5 = 18. i ne postoji fizicar niti matematicar na svijetu koji ovo moze oboriti. uzdravlje!
cak ni nakon ovoga hipatija nije pokusao da uvidi da cisto matematicko izvodjenje formula ne mora da ima za rezultat fizikalnu velicinu.atko wrote:odakle se jasno vidi da je 60+18 = 78
naravno da nema kada si sve lijepo preslikao u jedan sistem tako da tu rijec "relativno" (valjda je ova rijec bitna kad se radi o STR?) gubi svaki smisao. osim ako je moguce da jedan sistem bude relativan sam u odnosu na sebe. vjerovatno je sve to lakse "slomiti" u razlomcima kad se ubaci u jedan sistem, ali to jednostavno nije tacno.Hipatija wrote:Poruka svih mojih tekstova je sljedeća: Nema dilatacije vremena, nema kontrakcije dužina, nema promjene mase tijela sa povećanjem/smanjenjem njegove brzine kretanja. STR jeste tačna, ali ne po Ajnštajnovim razmišljanjima, tumačenjima i zaključcima. Ne trebamo mijenjati vlastita shvatanja prostora i vremena koja stičemo prirodnim putem (intuicijom, u toku svog razvoja).
Ukazujem na Ajnštajnove istine i na Ajnštajnove zablude. Oblast je propširna da bi se mogla kazati u par rečenica!
OK.Hipatija wrote:Poruka svih mojih tekstova je sljedeća: Nema dilatacije vremena, nema kontrakcije dužina, nema promjene mase tijela sa povećanjem/smanjenjem njegove brzine kretanja. STR jeste tačna, ali ne po Ajnštajnovim razmišljanjima, tumačenjima i zaključcima. Ne trebamo mijenjati vlastita shvatanja prostora i vremena koja stičemo prirodnim putem (intuicijom, u toku svog razvoja).
Ukazujem na Ajnštajnove istine i na Ajnštajnove zablude. Oblast je propširna da bi se mogla kazati u par rečenica!
baš te skalarne vrijednosti! Tu konstantu (brzinu svjetlosti u vakuumu) ne diram, ona je samo jedan od mogućih posebnih slučajeva (dakle, formule obuhvataju i tu konstantu), jer važe za svaki mogući par brzina:
. Sve ovo u ovoj jednakosti imaš i uz MM eksperiment i u udžbenicima fizike.
.

Kakve veze imaju ti detalji?Hipatija wrote:@Teta Macheta, sjećaš li se kako je D. Ivanović nazivao Ajnštajnovo vrijeme t' ?
izgleda da je za tebe argument samo napisana matematicka formula. tu nemam sta da ti kazem sem da ja na postojece i trenutacno vazece formule vezane za STR nemam primjedbe jer odgovaraju modelu koji opisuju i savrseno se uklapaju u moja, kako si ti rekao, "vlastita shvatanja prostora i vremena koja stičemo prirodnim putem (intuicijom, u toku svog razvoja)". valjda zato sto su "vlastita" i mogu da budu razlicita, samo nije svako i ispravno.Hipatija wrote:@belfy, ti i atko pričate bez argumenata, ne navedete ništa konkretno što smatrate da nije tačno. Protiv takve diskusije sam nemoćan. Onda radije vas ignorišem, jer na takvu diskusiju nemam vam šta napisati.
Ovdje ti nacrtam Ajnštajnov crtež, pa ti kopiram njegov tekst uz taj crtež i ti o tome ni riječi?!
Pa naravno da si nemocan ... lakse je ignorisati kad neznas odgovoriti ... sto koristis "c" u formulama ...Hipatija wrote:@belfy, ti i atko pričate bez argumenata, ne navedete ništa konkretno što smatrate da nije tačno. Protiv takve diskusije sam nemoćan. Onda radije vas ignorišem, jer na takvu diskusiju nemam vam šta napisati.
Ovdje ti nacrtam Ajnštajnov crtež, pa ti kopiram njegov tekst uz taj crtež i ti o tome ni riječi?!
odgovori li spreco na ovo? ili ignorise ko i sve ostalo sto mu teoriji ne ide u prilog..belfy wrote:imamo autoput kojim ide auto. pored autoputa imamo covjeka koji stoji, a u autu imamo vozaca i muhu. tokom kretanja auta, muha u autu putuje sa zadnjeg sjedista na volan. eh, u ovom primjeru ja mislim da ti ne mozes korektno sagledati kako covjek koji stoji pored autoputa vidi muhu (njen predjeni put, vrijeme za koji je ona presla taj put i kako ona izgleda covjeku pored puta) i kako vozac vidi muhu (njen predjeni put, vrijeme za koji je ona presla taj put i kako ona izgleda vozacu). i to uporediti jedno sa drugim. jer je to primjer "relacije" (kako vidi jedan, a kako drugi), dok ti takve primjere kod Ajnstajna nazivas "glupim posmatracima" i kako sve ne. ti to pokusavas svesti na jednog posmatraca i u tom svemu gubis "relaciju", dakle odnos jednog posmatranja u odnosu na drugo. zbog toga se kod tebe relacija i gubi, jer ne postoji relativnost dogadjaja. ti ces se uvijek svesti na jednog ili drugog, ali nikada neces moci sagledati jednog, pa drugog, napraviti otklon i obojicu sa strane i utvrditi relativno stanje. u tu poziciju si se utvrdio i jednostavno ne izlazis iz toga.