Idealno kocenje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hondojasmin

#126 Re: Idealno kocenje

Post by hondojasmin »

Pusti silna pametovanja neznalica koje svaki dan prave udese i pričaju kako zakočit!
Niko od njih nije sišao sa asfalta i vozi školski još uvjek!

Moje dugogodišnje iskustvo vožnje na svim mogućim i nemogućim podlogama me je naučilo mnogo čemu, a naručito livade! Zvuči smiješno, al onom ko proba vozit po livadi s nagibom nek se javi!

Povlačenje ručne kočnice dok ABS radi je bilo pogrešno! Mogao si izazvati 1. Nesreći zanošenjem vozila; 2. Kvar ABS sistem kad ti najviše treba!; 3. Picanje sajle ručne kočnice. Nedaj bože da pukne samo na jednoj strani :-)

Sve što trebaš uraditi u tom slučaju pritisnuti jako kočnicu, a ako vidiš da ABS ne koči dovoljno pusti pa pritisni opet. Tako svaki put kočiš iznova do samog proklizavanja i povećqavaš kočionu silu gaseći ABS povremeno. Uvjek je najbolji efekat kočenja od pritiskanja papučice do prokliznog momenta. Kad pustiš kočnicu prije prokliznog momenta i ponovo je pritisneš + pomoć ABS-a sigurno se zaustavljaš, osim ako nisi prekoračio dozvoljenu brzinu pa je zaustavni put duži. Jedino što ti je ostalo u tom slučaju da gledaš kad udaraš da prije svega ostanu sigurni putnici u tvom vozilu jer si ti odgovoran za njih, pa tek onda sebe, a auto ko jebe bino je ostati živ.

Zato Pamet u glavu pri većoj brzini prebacuj u manju stepen po stepen, a ne iz 4 u 1 :-) i pri kraju više puta pritišći kočnicu bez obzira na ABS i to je sve što možeš učiniti! Ručna kočnica se drugčije zove parking kočnica i povlači se samo kad auto stoji da ostane na parking mjestu, a u vožnji nikad ama baš nikat to je najveća greška koju možeš da učiniš, a pogotovo ako su ti nazad DISKOVI! Diskovi imaju veći silu kočenja od trombova, a na to ako dodoaš da je zadnji kraj lakši od prednjeg i prilikom naglog kočenja nožnom kočnicom bez ABS-a zanijet će ti zadnji kraj. Još ako na do povučeš ručnu, eh to se zove ringišpil. :lol:
To vam je riješenje misterije zašto se zanosi zadnji kraj auta kad se po snijegu spuštaš nizbrdo, a ne ide pravo!

Želim vam ugodnu vožnju uz oprez!!! Znaš kakv aje budala za tvojim volanaom, al ne znaš kakva je za drugim ;)
shin

#127 Re: Idealno kocenje

Post by shin »

Kratko i jasno, ispravno kocenje je sve dok kocis bez blokiranja tockova.
Travnički Noćni Šetač

#128 Re: Idealno kocenje

Post by Travnički Noćni Šetač »

hondojasmin wrote:Pusti silna pametovanja neznalica koje svaki dan prave udese i pričaju kako zakočit!

Moje dugogodišnje iskustvo vožnje na svim mogućim i nemogućim podlogama me je naučilo mnogo čemu, a naručito livade! Zvuči smiješno, al onom ko proba vozit po livadi s nagibom nek se javi!

Povlačenje ručne kočnice dok ABS radi je bilo pogrešno! Mogao si izazvati 1. Nesreći zanošenjem vozila; 2. Kvar ABS sistem kad ti najviše treba!; 3. Picanje sajle ručne kočnice. Nedaj bože da pukne samo na jednoj strani :-)

Sve što trebaš uraditi u tom slučaju pritisnuti jako kočnicu, a ako vidiš da ABS ne koči dovoljno pusti pa pritisni opet. Tako svaki put kočiš iznova do samog proklizavanja i povećqavaš kočionu silu gaseći ABS povremeno. Uvjek je najbolji efekat kočenja od pritiskanja papučice do prokliznog momenta. Kad pustiš kočnicu prije prokliznog momenta i ponovo je pritisneš + pomoć ABS-a sigurno se zaustavljaš, osim ako nisi prekoračio dozvoljenu brzinu pa je zaustavni put duži. Jedino što ti je ostalo u tom slučaju da gledaš kad udaraš da prije svega ostanu sigurni putnici u tvom vozilu jer si ti odgovoran za njih, pa tek onda sebe, a auto ko jebe bino je ostati živ.

Zato Pamet u glavu pri većoj brzini prebacuj u manju stepen po stepen, a ne iz 4 u 1 :-) i pri kraju više puta pritišći kočnicu bez obzira na ABS i to je sve što možeš učiniti! Ručna kočnica se drugčije zove parking kočnica i povlači se samo kad auto stoji da ostane na parking mjestu, a u vožnji nikad ama baš nikat to je najveća greška koju možeš da učiniš, a pogotovo ako su ti nazad DISKOVI! Diskovi imaju veći silu kočenja od trombova, a na to ako dodoaš da je zadnji kraj lakši od prednjeg i prilikom naglog kočenja nožnom kočnicom bez ABS-a zanijet će ti zadnji kraj. Još ako na do povučeš ručnu, eh to se zove ringišpil. :lol:
To vam je riješenje misterije zašto se zanosi zadnji kraj auta kad se po snijegu spuštaš nizbrdo, a ne ide pravo!

Želim vam ugodnu vožnju uz oprez!!! Znaš kakv aje budala za tvojim volanaom, al ne znaš kakva je za drugim ;)
Sve se slažem osim jedne stvari... preporuka svih proizvođača automobila ( ne moja da se odmah razumijemo) je da kod vozila sa ABS držimo pritisnutu kočnicu a ne pritisni pusti pritisni jer taj posao ustvari obavlja ABS mnogo preciznije... Ostalo je za 5 a naročito se slažem za livadu...
hondojasmin

#129 Re: Idealno kocenje

Post by hondojasmin »

Travnički Noćni Šetač wrote:
hondojasmin wrote:Pusti silna pametovanja neznalica koje svaki dan prave udese i pričaju kako zakočit!

Sve se slažem osim jedne stvari... preporuka svih proizvođača automobila ( ne moja da se odmah razumijemo) je da kod vozila sa ABS držimo pritisnutu kočnicu a ne pritisni pusti pritisni jer taj posao ustvari obavlja ABS mnogo preciznije... Ostalo je za 5 a naročito se slažem za livadu...
Ponekad je potrebno pustiti kočnicu na kratko da bi se ABS ugasio. Jer na ledu ABS Isprva koči i prikaju kad bi trebalo da auto stane on više odvaja nego što koči jer nije još toliko savršen i osjetljiv da bi te neke stvari mogao da raspozna. Osjećaj koji imaju ljudi da zakoče prije proklizavanja je još uvjek nenadmašan (kako kod koga :roll: ).
Vrijeme za koje su odvojene pločice od diska je mnogo veće od vremena kad su prislonjene i kad koči, odnos je 75% - 25%. Zbog tog je potrebno nekad pustiti kočnicu na tren i ponovo pritisnuti da se ne upali ABS i konstantnim kočenjem dovesti vozilo do nulte tačke. U slučaju kad je led prije se zakoči blagim i konstantnim kočenjem gdje su pločice konstantno uz disk prislonjene nego s ABS-om, naravno da ne dolazi do proklizavanja točkova. ABS je super stvar samo se treba znat nositi sa njim. Za vozače koji su početnici i koji su nesigurni u sebe nebih ovo savjetovao da još praktikuju jer se neki izgube u jednom trenu i puste kočnicu i sve ostalo umjesto da ponovo pritisnu kočnicu :-) .

Da bi smo izbjegli što više ovakvih situacija kočiti na vrijeme i dršati odstojanje, nravno i poštovati ograničenja jer ih niko nije postavio da bi vas maltetirao nego da bi vam život bio sigurniji ;)
Uz sva ova pravila o sigurnosti Pojas je obavezan, ne treba biti angup i ne vezati se. Meni je pojas spasio život x puta, a naručito u šumsim putevima :) .
Pono je ljudi poput Halida bešlića koji se nije vezao pa je dobio deformaciju lobanje i odgrizao jezik, a da se je vezao čovjek nebi imao ogrebotine. Pono će vremena proći dok skonta naša većina seljaka da pojas nije tu radi policije nego radi nas, a daje z abranjen svi bi ga stavljali :roll: .
Travnički Noćni Šetač

#130 Re: Idealno kocenje

I sa tim se mogu složiti u potpunosti...
daxon

#131 Re: Idealno kocenje

Post by daxon »

exliberal wrote:Zbog cega is iskljucio ABS?
Do tada ga nisam nikad imao i jednostavno sam bio navikao bez ABS-a, nije mi se svidjelo kako radi pogotovo pri manjim brzinama i na snijegu, par puta me iznervirao pa sam ga isključio, osjećao sam da imam više kontrole bez tog uređaja.
respo wrote:pa i gubljenje kontrole u krivini se dogadja u djelicu sekunde al nevazno necu vise
Ja sam govorio o tome šta poduzeti da se izvadi iz situacuje kad se izgubi kontrila, šta je moguće uraditi kad prepoznaš da auto gubi idealnu putanju i izlazi prema vanjskoj ivici kolovoza, kako postupiti u tom vremenu koje ti je na raspolaganju prije potpunog izlijetanja s ceste, a u nastavku posta, mogao si primjetiti, da sam pisao kako postupiti tj. savladavati krivinu, da do izlijetanja ne dođe i da auto uvijek čvrsto i stabilno ide idealnom putanjom.
Dr. Oetker

#132 Re: Idealno kocenje

Post by Dr. Oetker »

bordo_boy wrote:
NediM17 wrote:@ Postovani "Travnicki Nocni Setacu",

Da ista znas o autima valjda bi se zvao nocni "vozac" a ne "setac", sve ovo sto si napisao da probam isprobaj ti pa mi javi,[/b] jer sve sto sam do sada napisao pisem iz licnog iskustva (isprobano i dokazano u praksi). Ako ti je ovaj video na youtube-u ta tvoja skola sigurne voznje tesko onima sto te sretnu na cesti. Da si ga pazljivije pregledao prvo bi primjetio da je to reklamni video za BOSCH-ov ABS, drugo primjetio bi da vozilo bez ABS-a (sivi) i sa ABS-om (plavi) ne da nije isto, nego cak ni model nije isti. Dakle, samim tim duzina zaustavnog puta se ne moze porediti jer nije isto vozilo, nije isti vozac, nisu iste gume, itd... A vjerovatno ni brzina sa koje se pocinje kociti nije ista jer na ovom videu treba izreklamirati BOSCH ABS. Sve ostalo sto se vidi na ovom videu je upravo ono sto sam napisao u svojim postovima. Dakle vozilo sa ABS-om zadrzava upravljivost jer ne dolazi do blokiranja tockova, a za sve one koje nisu vjerovali u to kako se naglo koci, pa izmedju ostalog i u krivini neka dobro pogledaj na videu u noge vozaca koji naglo koci u krivini sa vozilom koje ima ABS (jako i u isto vrijeme pritisce kocnicu i NARAVNO kvacilo). Vozac vozila bez ABS-a onu istu krivinu prosao bi bez ikakvih problema samo da je pritisnuo kvacilo bez upotrebe kocnice. Ukoliko je naravno imao prepreku na cesti pa je morao naglo zakociti zavrsio bi upravo onako kao i na videu-u kanalu pored ceste. Ponavljam jos jednom u tome i jeste prednost ABS-a (nema blokiranja tockova i samim tim se zadrzava upravljivost vozila). Nemoj mi inputirati da sam rekao da ABS nije dobar, samo sam rekao da je zaustavni put vozila sa ABS-om duzi od vozila bez ABS-a. Ja se takodjer slazem da nije problem imati razlicito misljenje o nekim stvarima (npr. o muzici, filozofiji, garderobi itd.), ali ovo je nesto takvo je kakvo je i ne zavisi od necijeg misljenja, nego od vrlo egzaktnih parametara i zakona fizike i jos poneke specijalisticke nauke

P.S. Pozdravi instruktore iz te cuvene "vlasicke skole sigurne voznje-istureno odjeljenje Mudrike" i isprobajte sve po redu ono sto si napisao (nemoj zaboraviti ispuhati gume bolje ce ti uspjeti narocito ono naglo skretanje kada zavrsis na felgama).

@ Postovani "Dr. Oetker-u",

Ipak se zadrzi na pudingu i vanilinom seceru, nije auto za tebe.[/b] Ocito jedini koje se i imao do sada su ovi Matchbox, Majorete itd. u raznim razmjerama naravno. Pa kada je vec tako "poslusaj savjet sto ce ti cica dati": Uzmi jedan od tih autica, zaglavi mu zadnje tockove da se ne mogu okretati i gurni ga niz lakirani parket npr. (ovo se uopce ne salim, mogu probati svi koji ne vjeruju) vidjet ces kako se autic vrlo brzo okrece za 180 stepeni i krece unazad. A onda uzmi taj isti autic (a mozes i neki drugi, u nekoj drgoj razmjeri) pa mu blokiraj prednje tockove i gurni niz parket, autic se u tom slucaju nece zarotirati. Ovim ces potvrditi jedan od mojih prethodnih postova gdje do okretanja vozila dolazi samo onda kada u potpunosti blokiraju zadnji tockovi (dakle snaznim povlacenjem rucne kocnice npr.).
Uhhhhhhhhhh "umorio me ovi eksperiment" sto bi rekao Ogulin Culibrk-Oglo.

@ Postovani "daxone",
alias bivsi samouki sportski vozacu.[/b]

Reli trku si sigurno samo nekada vidio nedjeljom na sportskom pregledu na tv-u pred spavanje.[/b] Vidim da si se dobro potkovao teoretskim znanjem (vjerovatno wikipedia copy-paste), ali ne zaboravi da nasim ulicama jos uvijek vozi vise auta koji nemaju ni ECU ni cut off ventil i ostale didje midje. Ne znam jesi li kada vozio za "dvojkicem" dieselom, kakvom "suzom" ili propuhanim jugom koji su isli niz brdo bez gasa. Boga mi oni i tada "prze ustipke" i stipaju za oci. Je i' iz njihovog auspuha izlazi "fresh air" ili je to ipak nesagoreni benzin i loža i "izgoreno ulje od pomfrita". Cudi me da nisi profesor na Masinstvu, nego samo instruktor voznje, ali ipak pripazi se da te ne ukradu Rusi ili, ne daj Boze, da te ne zovne kralj Gustav od Svedske da ti njegova akademija dodjeli kakvog Nobela u oblasti SUS motora. Jedino u cemu se slazem sa tobom je priprema vozila za ulazak u krivinu, ali ako se ipak desi nesto nepredvidjeno vjeruj meni i kvacilu ("Zeno! Je li ti vise vjerujes meni ili svojim ocima?", sto bi rekli Crnogorci). Niko ne govori o kocenju u krivini, ali vjeruj mi i to je moguce odraditi bez velikih problema na vozilu sa ABS-om- pogledaj video od Travnickog Setaca-vozaca do kraja pa ces vidjeti. Mi ipak nismo reli vozaci nego obicni ucesnici u saobracaju pa cemo se ipak zadrzati na ovoj "mojoj skoli" gdje uce curice kojima si ti bio instruktor pa ih bas nisi mnogo naucio. Ja ipak malo bolje vozim od tih tvojih curica pa sam na tvoju zalost zavrsio napredni i specijalisticki trening (za voznju pod pratnjom VIP osoba).
Moje iskustvo je ipak malo duze i po godinama a Boga mi i po kilometrazi i varira od 50.000 do 100.000 km godisnje zavisno od posla. [/b]Ako bih ti poceo nabrajati sta sam sve vozio u zivotu od cigla crvenog Fice "ZELENOG SIGNALA" sa blokiranim prednjim lijevim tockom hladjenim vodom iz bidona preko 126P, R4, Z 101, Chrysler Sunbeam-a, Alfe 33 prije rata, pa do NISSAN PATROL-a 4x4, Toyote Runner-ice, VW transportera Syncro 2.5 TDI, Passata V5 Syncro sa preko 200ks, raznih Pezoa, Toyotinog Rava pa do Opel Insignia 2.0 Turbo benzin 4x4 po asfaltu, makadamu, off-road-u, po kisi, blatu, snijegu, ledu, ljeti, zimi.

Puno pozdrava svim forumasima i neka se ne ljute, ali na neke napisane gluposti na ovom forumu jednostavno sam morao reagovati na sarkastican i ironican nacin. Ovim je za mene svaka diskusija zavrsena jer nemam vise nista pametno reci.
Kao što sam rekao, kad ti prestaneš redom prozivati sve koji misle drugačije od tebe, i ismijavati ih, njihova auta i njihova iskustva i ljudi će tebe i tvoje iskustvo poštovati... Do tad možeš neke druge ljude vrijeđati, i potcjenjivati, nabrajajući koja si auta vozio i koliko godina. Kao da je broj promjenjenih auta i pređenih kilometara mjerilo za poznavanje sistema kočenja... Da ne ulazim u tip auta koja si vozio...
Ma pusti ja neću ni da mu odgovaram. Taj se može držat kakve trokolice ako je nadrastao Matchbox. Dječiji post i dječija posla...
Drvosjeca iz Dejcica

#133 Re: Idealno kocenje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ovako drustvo, ja nisam htio dodatno da polemisem sa ljudima koji ocito imaju poprilican broj godina i koji citav svoj zivot voze pogresno. Naravno da takvima ne mozes objasniti da mozda to sto rade nije bas sasvim ispravno. Ko ce se ubjeđivati sa tipovima koji na autu iskljuce ABS sistem. :? :shock: Ono fakat sam ostao bez teksta, definitivno se povlacim i svima zelim mnogo srece.
respo

#134 Re: Idealno kocenje

Post by respo »

daxon wrote:
exliberal wrote:Zbog cega is iskljucio ABS?
Do tada ga nisam nikad imao i jednostavno sam bio navikao bez ABS-a, nije mi se svidjelo kako radi pogotovo pri manjim brzinama i na snijegu, par puta me iznervirao pa sam ga isključio, osjećao sam da imam više kontrole bez tog uređaja.
respo wrote:pa i gubljenje kontrole u krivini se dogadja u djelicu sekunde al nevazno necu vise
Ja sam govorio o tome šta poduzeti da se izvadi iz situacuje kad se izgubi kontrila, šta je moguće uraditi kad prepoznaš da auto gubi idealnu putanju i izlazi prema vanjskoj ivici kolovoza, kako postupiti u tom vremenu koje ti je na raspolaganju prije potpunog izlijetanja s ceste, a u nastavku posta, mogao si primjetiti, da sam pisao kako postupiti tj. savladavati krivinu, da do izlijetanja ne dođe i da auto uvijek čvrsto i stabilno ide idealnom putanjom.
opet ti kazem grijesis al nema veze samo ti kako si navikao

opet pitam sve na temi koliko ima mehanicara i koliko ima onih koji se konkretno bave mehanikom auta ovdje?
kreso_atac

#135 Re: Idealno kocenje

Post by kreso_atac »

Eto za početak recimo da se ja bavim autima, mehanikom i sl., prije svega radim na tehničkom pregledu, a i privatni posao, hobi i šta već ne mi je opravka i pripremanje auta, prvenstveno terenaca, ali tu je to.
respo

#136 Re: Idealno kocenje

Post by respo »

jedan idemo dalje
emko1234

#137 Re: Idealno kocenje

Post by emko1234 »

exliberal wrote:
emko1234 wrote:opasniji kao skloniji proklizivanju?ja ne mislim da je tako..zato sto se zadnji tockovi tj kocnice na zadnjim ne forsiraju toliko ko prednje..zato naprije idu samoventilirajuci diskovi broj veci nego pozadi..zato recimo naprijed imam kljesta sa 6 klipova apozadi sa 4..to je bar neka logika,ne kazem da sam upravu..nije to moja oblast
Pa koristi malo logiku covjece....ides naprijed i kad kocis gdje sila ide, na zadnje tockove?????....gdje te inercija gura gdje je najaci pritisak , pozadi ili naprijed?
Ajde da napravimo mali pokus...uzmi biciklo....pa probaj da testiras kako se ponasa kad kocis sa zadnjim tockovima a kako kad kocis sa prednjim...samo cekam da neko napise da zadnje kocnice nisu toliko ni potrebne....
ne znam sta si htio da kazes ovim postom al mislim da sam ja jasno napisao sta mislim..i to je tako..ne dovodim u pitanje niciju strucnost al postoje stvari koje su logicne..recimo mene iskreno zaboli K sta ce se desit i da li ce auto izgubiti kontrolu kad naglo kocim u krivini..imam par cuvar a jedan od njih je osim odlicnog abs sistema zadnje generacije i esp koji bukvalno omogucava da debil vozi auto i toliko je prediktivan i tako dobro ustiman da nema teoretske sanse da se neki laik dovede u situaciju iz koje ga ovaj ne bi izvadio..
al evo da rezimiramo..gume prilagodjene vremenskim uvjetima tj dobu godine..ispravne kocnice po mogucnosti abs i voznja prilagodjena uslovima..za one koji nemaju abs u kriznim situacijama mogu imitirat abs da ne bi doslo do blokiranja tj do efekta skijanja pogotovo po mokrom..znaci nikakva rucna kocnica i slicne gluopsi..oni absom kvacila i kocnica do poda pa sta bog da..
kreso_atac

#138 Re: Idealno kocenje

Post by kreso_atac »

Još samo da se počne provlačiti priča da ti ne treba ni 4x4 ako imaš ESP i to će biti to.
emko1234

#139 Re: Idealno kocenje

Post by emko1234 »

kreso_atac wrote:Još samo da se počne provlačiti priča da ti ne treba ni 4x4 ako imaš ESP i to će biti to.
pa dobro..mislim da nece jer esp i 4x4 nisu bas srodni sistemi..zajedno rade super al je bolje imat 4x4 nego esp..ja ih imam zajedno i super rade..za ono za sto ja koristim auto bolje mi ne treba..torsen i to je to..ja ga samo upalim a ona kutija ispo haube sve sama radi kaf vozim :D nema puno posla :D
kreso_atac

#140 Re: Idealno kocenje

Post by kreso_atac »

PRAVI 4x4 i esp zajedno nemaju smisla uopšte. Na 4x2, tj 4x4 "fiktivnim" sistemima i imaju, jer na neki način umanjuju anomalije takvih sistema (sistemi sa visko kvačilima prenosa itd itd). Pravi 4x4 uglavnom nemaju ESP.
Mustafapasa

#141 Re: Idealno kocenje

Post by Mustafapasa »

daxon wrote:
exliberal wrote:ABS se instalira na svim tockovima jer zadnji tockovi ce prvi da proklizaju kod naglog kocenja zato se pritisak smanjuje ili prebacuje na prednje
Ne kažem da se ne instalira na svim točkovima ali rijetki su modeli vozila gdje je ABS sandardno na svim točkovima, uglavnom gdje je nazad doboš nema ABS-a, rijetki su doboš sistemi sa ABS-om, e sad šta postavljač teme Mustafa ima nazad ne znam
Imao sam Lagunu 2004 god i imala je sistem raspodjele kocione sile na sve tockove, i bila je odlican auto...sada je toyota 2008 god i iskreno ne znam da li ima to sto je imala laguna...? Ne mogu nigdje da nadjem...
U mom slucaju, nije bila velika brzina vec efekat iznenadjenja, sto se momak samo ukazao gdje je trebala hitra reakcija...i nesto sam razmisljao sta bi bilo najbolje uraditi...

Ako auto ima sistem raspodjele kocione sile, onda rucna odmaze...ako ne...?

Svakako je dobro sto se tema postavila kako bi se dslo do najboljeg rjesenja...
hvala
Travnički Noćni Šetač

#142 Re: Idealno kocenje

Kod mene su diskovi na svim točkovima i ABS na svim točkovima... ručna odmaže sigurno i kod kočenja i kod stabilnosti vozila....
Dr. Oetker

#143 Re: Idealno kocenje

Post by Dr. Oetker »

Prije par dana sam jednom forumašu postavio pitanje kako će razlikovat aktivni od pasivnog senzora ABS-a. I kako sam i očekivao, nije ni znao. Poslije se ispostavilo da se još igra Matchboxima, pa se i ne čudim... :D
sinus

#144 Re: Idealno kocenje

Post by sinus »

Moje auto ima dijagonalno podijeljen dvokružni kočioni sistem.

Image

A što se tiće kočenja sa ABS-om ja se pridržavam onoga što mi je proizvođač napisao u knjizi.

Image

A još kažu:

Image
Travnički Noćni Šetač

#145 Re: Idealno kocenje

E pa sad je meni jasno otkud ovoliko znanje iz te škole vožnje... Zamisli cjelodnevna obuka u trajanju od 8,5 sati... Ja mislio najmanje tri mjeseca traje a ono jedan dan...
http://autoklub.jutarnji.hr/skola-sigur ... na/839933/
respo

#146 Re: Idealno kocenje

Post by respo »

znaci jos uvijek samo jedan koji se na neki nacin bavi konkretno mehanikom na autu
a raspisali se kao da su sve inzinjeri po bmw-u mercedesu fiatu ovom onom

evo glave ako je od vas bilo ko skinuo disk plocice a kamoli sta drugo ( ne odnosi se na kersu) i onda jos pametujete kako se sta ponasa kako sta radi
pustite vi strucne analize i fazone pokupljene sa interneta i ono sto pise za pojedino auto to moze bilo ko uraditi
fazon je to doziviti sam a i znati kako sta radi pa onda pricati o necemu
Travnički Noćni Šetač

#147 Re: Idealno kocenje

respo wrote:znaci jos uvijek samo jedan koji se na neki nacin bavi konkretno mehanikom na autu

evo glave ako je od vas bilo ko skinuo disk plocice a kamoli sta drugo ( ne odnosi se na kersu) i onda jos pametujete kako se sta ponasa kako sta radi
pustite vi strucne analize i fazone pokupljene sa interneta i ono sto pise za pojedino auto to moze bilo ko uraditi
Pa i pričam samo ono što sam doživio sam... Šta ti znači baviti se mehanikom.,.. radio sam kao automehaničar par godina ali onda sam našao nešto bolje... no ne znači da ne volim čačkati oko svog auta... i priznajem da ima mnogo boljih mehaničara od mene ali ipak nešto malo poznajem... Ali ne razumijem zašto bi samo mehaničari znali kako radi ABS... Zna svaki onaj koga interesuje i ko se potrudi da nauči...
johntra

#148 Re: Idealno kocenje

Post by johntra »

haj, preimenujte ovu temu u idealno kurčenje... :D
respo

#149 Re: Idealno kocenje

Post by respo »

Travnički Noćni Šetač wrote:
respo wrote:znaci jos uvijek samo jedan koji se na neki nacin bavi konkretno mehanikom na autu

Pa i pričam samo ono što sam doživio sam... Šta ti znači baviti se mehanikom.,.. radio sam kao automehaničar par godina ali onda sam našao nešto bolje... no ne znači da ne volim čačkati oko svog auta... i priznajem da ima mnogo boljih mehaničara od mene ali ipak nešto malo poznajem... Ali ne razumijem zašto bi samo mehaničari znali kako radi ABS... Zna svaki onaj koga interesuje i ko se potrudi da nauči...
pa sam kazes da si mehanicar bio (znaci dvojica)
i sam znas sada kad pricas sa prijateljima oko auta koja je razlika u poznavanju svega sto se tice auta od njih
oni mogu to znati izbiflati i bolje od tebe al nikad nisu ni skidali ni radili oko abs-a ili kocnica
e tu je poenta jer ti tacno znas sta kako gdje i kad se pokvari sta bude kako bude i to ne jedan nacin nego mali milion razlicitih nacina dok oni samo teoriju znaju to je tako i tako kod njih mora biti
rotor

#150 Re: Idealno kocenje

Post by rotor »

respo wrote: pa sam kazes da si mehanicar bio (znaci dvojica)
i sam znas sada kad pricas sa prijateljima oko auta koja je razlika u poznavanju svega sto se tice auta od njih
oni mogu to znati izbiflati i bolje od tebe al nikad nisu ni skidali ni radili oko abs-a ili kocnica
e tu je poenta jer ti tacno znas sta kako gdje i kad se pokvari sta bude kako bude i to ne jedan nacin nego mali milion razlicitih nacina dok oni samo teoriju znaju to je tako i tako kod njih mora biti
Iako se nisam javljao na ovu temu, slobodno me upisi kao treceg, pod ovo "bio mehanicar" 8)

I uopste ne kontam sta potenciras sa ovom pricom da su automehanicari jedini relevantni da pricaju o odredjenim sistemima na autu, u ovoj temi konkretno o kocionom sistemu. Razvojem tehnologije na autima sve vise trebaju ljudi elektronske struke, a sve manje mehanicarske, i to malo mehanike sto je ostalo svelo se na puku promjenu dijela, i to onog koji mu kaze elektronicar-dijagnosticar :-D , to za mene nisu automehanicari nego monteri dijelova.. :-D Kakve veze ima sto je neko sto puta promjenio disk plocice ili senzor ABS-a, ako on ne konta kako taj sistem funkcionise...

Cast izuzetcima koji su uspjeli da se edukuju, savladaju rad na racunaru i bar engleski jezik, a takvih je vrlo malo medju nasim automehanicarima.

Sto se tice same ove teme, svako povlacenje rucne kocnice u voznji je potpuno pogresno, pa taman i da otkaze nozna kocnica....
Post Reply