Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
luckypot

#126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

1pajdo wrote:
hercegovac_pravi wrote:
1pajdo wrote: Zašto ta brojka nije istinita? Takvi su podaci i takvo je stanje. :roll:
Tih 90,000 ljudi živi u BiH, a prijavljeni su i u Hr samo zbog beneficija. Dakle, oni žive u BiH i dobivaju novce od Hr. Ako će im ostati beneficije i ako odjave prebivalište u Hr ne vidim razloga zašto bi se selili od svoje obitelji u BiH kod nekog rođaka ili prijatelja u Hr kod kojeg i ne žive ( samo su fiktivno prijavljeni). Ali ne brini se ti za Jadranku, taj stav ima i Josipović, a i hr SDP-u su bitni glasovi Hrvata iz BiH. :thumbup:
Aaa dobro sad sam tek primjetio o čemu se radi. Ti govoriš o Hrvatima koji žive u BiH i primaju beneficije Hrvatske. Moja konstatacija se odnosila na ukupan broj ljudi (BiH Hrvata) koji žive u BiH i u Hrvatskoj a imali su/imaju dvojno prebivalište. Do mene je..
A zašto bi selili....svako teži boljem a Hrvatska u EU u odnosu na BiH koja tamo neće biti za dugi...duuuuuuugi niz godina predstavlja mnogo bolju perspektivu za njihov život i za život njihove djece. Uostalom, zašto danas onoliki broj srednjoškolaca iz Širokog, Ljubuškog, Posušja...itd.. odlazi u Zagreb, Split, Osjek, da studiraju...odgovor je jednostavan i zove se perspektiva.
A beneficije manje više...kažem ti...svejedno je. Ionako će vrlo malo uticati na ljude jer će u Hrvatskoj ponovo imati iste takve beneficije. Ali kao što rekoh..ovakva razmjena mišljenja je u potpunosti irelavantna
Misliš na dvojno državljanstvo, a ne na prebivalište?

Dio iseljava, ali ni blizu kao u onoj mjeri 60-tih godina, niti kako se to želi prikazati, a većina se i vraća poslije studija. :thumbup:

Uostalom ne traže li svi narodi u BiH bolju perspektivu i načine kako doći do nje?
Drago mi je da čujem da je s hrvatima sve u redu. Dakle na to više ne moramo obraćati pažnju.
Been

#127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Been »

luckypot wrote:
heckler wrote:
Been wrote:Na izjave da će 31. mart biti zadnji dan BiH treba najoštrije reagovati OHR, Vijeće za implementaciju mira, pa čak i Vijeće sigurnosti UN-a jer su sve te institucije ukljčujući i Srbiju i Hrvatsku garanti opstanka Bosne i Hercegovine, te bi pozivanje na rastakanje Bosne moralo biti alarm za uzbunu kod pomenutih. Nažalost, većini gore nabrojanih želje idu u pravcu upravo nestanka Bosne i Hercegovine. Ipak, velika većina ljudi voli ovu zemlju i neće dati da bude uništena.
Srbija i Hrvatska garant opstana BiH :?: :!: :shock:
ma nemoj mu zamjeriti :D
Dečki, pročitajte dejtonski sporazum i pronađite paragraf u kojem se navodi da su potpisnice tog sporazuma ( SR Jugoslavija, Hrvatska i BiH ) garant opstanka BiH u njenim granicama i s unutrašnjim uređenjem propisanim kasnijim parafom dejtonskoskog ugovora u Parizu !
Nass

#128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

1gorstak wrote:
Nass wrote:Mislim da je stanje sada drugacije nego 92. Sada je teritorij jednim dijelom ociscen, i moze se neke stvari pokusati uraditi vise politickim putem i pokusajima. Mozda misle da bi uz veliku medjunarodnu podrsku i pritisak mogli mozda probati da to urade mirnim putem, kao sto Dodik sve mic po mic zaokruzava.
Ja zaista ne vidim mogucnost za taj miran nacin .... polarizacija bi na terenu dovela do sukoba, tuca dva covjeka u Stocu moze eskalirati do te mjere da se digne specijalce FUP-a, a ako i ne bude izgovora, lako ga je inscenirati. HDZ treba da razgovara sa SDP-om kao pobjednickom partijom o programskoj deklaraciji ili da prestane sa opstrukcijom uspostave vlasti. U protivnom, idemo ka konfrontaciji koja ce i Dodiku posluziti kao primjer da se ne isplati ugrozavati drzavu.
Slazem se s tobom. Ovdje sam samo htjela navesti neka razmisljanja ili moguce poteze i planove 'neprijatelja' :D Apsolutno smatram da SDP ne smije popustiti, vec treba i dalje pratiti ustav i zakon i ravnati se prema tome, pa nek onda oni vaninstitucionalno pokusaju djelovati. Samo kazem da treba pazljivo vuci poteze, ne pogorsavati situaciju nesmotreno ako ne treba, vec gurati svoje ali imajuci na umu neke od ovih stvari koje se mogu desavati u pozadini.
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1pajdo »

dale cooper wrote:
hercegovac_pravi wrote:
1pajdo wrote: Zašto ta brojka nije istinita? Takvi su podaci i takvo je stanje. :roll:
Tih 90,000 ljudi živi u BiH, a prijavljeni su i u Hr samo zbog beneficija. Dakle, oni žive u BiH i dobivaju novce od Hr. Ako će im ostati beneficije i ako odjave prebivalište u Hr ne vidim razloga zašto bi se selili od svoje obitelji u BiH kod nekog rođaka ili prijatelja u Hr kod kojeg i ne žive ( samo su fiktivno prijavljeni). Ali ne brini se ti za Jadranku, taj stav ima i Josipović, a i hr SDP-u su bitni glasovi Hrvata iz BiH. :thumbup:
Aaa dobro sad sam tek primjetio o čemu se radi. Ti govoriš o Hrvatima koji žive u BiH i primaju beneficije Hrvatske. Moja konstatacija se odnosila na ukupan broj ljudi (BiH Hrvata) koji žive u BiH i u Hrvatskoj a imali su/imaju dvojno prebivalište. Do mene je..
A zašto bi selili....svako teži boljem a Hrvatska u EU u odnosu na BiH koja tamo neće biti za dugi...duuuuuuugi niz godina predstavlja mnogo bolju perspektivu za njihov život i za život njihove djece. Uostalom, zašto danas onoliki broj srednjoškolaca iz Širokog, Ljubuškog, Posušja...itd.. odlazi u Zagreb, Split, Osjek, da studiraju...odgovor je jednostavan i zove se perspektiva.
A beneficije manje više...kažem ti...svejedno je. Ionako će vrlo malo uticati na ljude jer će u Hrvatskoj ponovo imati iste takve beneficije. Ali kao što rekoh..ovakva razmjena mišljenja je u potpunosti irelavantna
To meni najviše i ljuti u vezi ove sve priče o nazovi ugroženosti Hrvata. Godinama, kada niko od nas drugih
u BiH (Bošnjaci, Srbi i ostali) nismo nigdje mogli maknuti, oni su sasvim regularno sa pasošima išli gdje su
htjeli u potrazi za boljim uslovima života i opet ovdje regularno izlazili na glasanja. A iseljavali su se najviše zbog loše ekonomske situacije kojoj je kumovao taj isti HDZ koji je danas "najveći zaštitnik Hrvatskih nacionalnih
interesa". Muka mi je više od te njihove kuknjave.
Zašto bi te to ljutilo? Ljudima su omogućena putovanja i oni su to i koristili...Svako se snalazi kako može. :thumbup:

Ljut jedino možeš biti na domaće političare koji nisu ni prstom maknuli godinama da Srbi (dijelom) i Bošnjaci mogu putovati bez viza (nisu ispunili europske zahtjeve).

A taj isti HDZ je kriv koliko i SDA, SDSS...Pa sjeti se samo milijarda pomoći poslije rata koje je Sarajevo dobilo koje su nestale....
luckypot

#130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

A što se ti brineš o sarajevu, bošnjacima, milijardama pomoći ili nečemu drugom? Ti si predstavnik hrvatske dijaspore u Bih, tako ti u ustavu zemlje piše i tako te i treba tretirati...

Navrati kao strani turista...
paravan

#131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by paravan »

mene samo jedno zanima:

kako i sta trebamo uraditi da bi napokon mogao zivjeti mirno u BiH? koje je rjesenje? da li je moguce bez (nedaj boze opet) rata?

zanima me kako vi, ti, kao prosjecan covjek gleda na sve ovo jer ja to rjesenje nikako ne mogu pronaci?!!!

znam da nije bas direktno vezano za vasu pricu oko trenutnog stanja, tj. formiranja vlasti ali vidim da u zagradi teme ima (all inklusive)
heckler

#132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Been wrote:
luckypot wrote:
heckler wrote:
Srbija i Hrvatska garant opstana BiH :?: :!: :shock:
Dečki, pročitajte dejtonski sporazum i pronađite paragraf u kojem se navodi da su potpisnice tog sporazuma ( SR Jugoslavija, Hrvatska i BiH ) garant opstanka BiH u njenim granicama i s unutrašnjim uređenjem propisanim kasnijim parafom dejtonskoskog ugovora u Parizu !

Procitao ga ja uzduz i poprijeko ali nigdje nevidjeh da su Srbija i Hrvatska "garant opstanka BiH".

Najblize toj izjavi je ova recenica "Bosnia and Herzegovina, Croatia and the Federal Republic of Yugoslavia agree to fully respect the sovereign equality of one another and to settle disputes by peaceful means. "

Kao sto rekoh, tri zaracene strane. Nista vise nista manje.
Last edited by heckler on 18/02/2011 00:33, edited 1 time in total.
miki.ba

#133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

heckler wrote:
NightSkyWalker wrote:Dani prolaze, vrijeme leti, minute lete kao vjetar, zivot ide dalje, ne postaje se mladje, samo se jednom zivi, ...a mi cekamo da nam se politicari dogovore. :roll:

Ko te tjera da cekas. Pari se ako ti ne odgovara. :thumbup:

Imaš bezvizni režim, prijavi se negdje "politićki azil".
luckypot

#134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

heckler wrote:
Been wrote:
luckypot wrote:

Procitao ga ja uzduz i porpijeko ali nigdje nevidjeh da su Srbija i Hrvatska "garant opstanka BiH".

Najblize toj izjavi je ova recenica "Bosnia and Herzegovina, Croatia and the Federal Republic of Yugoslavia agree to fully respect the sovereign equality of one another and to settle disputes by peaceful means. "

Čekaj dok momak nauči engleski...i dok skonta da su dejton potpisale hrvatska, s I cg, i bih...a pošto su bošnjaci većinski narod u bih, žalim slučaj oni predstavljaju bih...

doduše moram reći da je postojanje hrvatske i srbije jako bitno za bih - da njih nema, ko bi primio toliku srpsko hrvatsku dijasporu?
luckypot

#135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by luckypot »

paravan wrote:mene samo jedno zanima:

kako i sta trebamo uraditi da bi napokon mogao zivjeti mirno u BiH? koje je rjesenje? da li je moguce bez (nedaj boze opet) rata?

zanima me kako vi, ti, kao prosjecan covjek gleda na sve ovo jer ja to rjesenje nikako ne mogu pronaci?!!!

znam da nije bas direktno vezano za vasu pricu oko trenutnog stanja, tj. formiranja vlasti ali vidim da u zagradi teme ima (all inklusive)
Jarane, malo si zakasnio s traženjem rješenja.
dale cooper

#136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

1pajdo wrote: Ljut jedino možeš biti na domaće političare koji nisu ni prstom maknuli godinama da Srbi (dijelom) i Bošnjaci mogu putovati bez viza (nisu ispunili europske zahtjeve).

A taj isti HDZ je kriv koliko i SDA, SDSS...Pa sjeti se samo milijarda pomoći poslije rata koje je Sarajevo dobilo koje su nestale....
Pa i HDZ je dio tih domaćih političara koje spominješ i na njima leži veliki dio odgovornosti zašto ti uslovi
nisu bili ispunjeni sve ove godine. Ali što bi njih bilo briga za ukidanje viza građanima BiH kad njihovo
cijelo glasačko tijelo ima uredne putne isprave druge države. Ne sjećam se da je ikada i jedan političar
iz HDZ-a BiH i pomenuo ovo pitanje. Budimo realni, HDZ-a je živo bolila neka stvar za BiH sve do momenta
kada im se drastično smanjio broj glasačkog tijela, pa više nisu mogli da sprovode svoju volju i uskostranačke
interese. Tad su postali "ugroženi"
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1pajdo »

luckypot wrote:A što se ti brineš o sarajevu, bošnjacima, milijardama pomoći ili nečemu drugom? Ti si predstavnik hrvatske dijaspore u Bih, tako ti u ustavu zemlje piše i tako te i treba tretirati...

Konstitutivni narod stoji u ustavu BiH pa me to kvalificira...cccc

Ovdje se govori o mom narodu i ja kao pripadnik istog imam pravo javiti na ovu temu, uostalom ja sam i građanin ove države.

A i da sam šeik iz Katara zašto bi mi bilo zabranjeno se javiti na ovu temu? Demokracija, brato, ah ta crna demokracija...
heckler

#138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

luckypot wrote:
heckler wrote:
Procitao ga ja uzduz i poprijeko ali nigdje nevidjeh da su Srbija i Hrvatska "garant opstanka BiH".

Čekaj dok momak nauči engleski...i dok skonta da su dejton potpisale hrvatska, s I cg, i bih...a pošto su bošnjaci većinski narod u bih, žalim slučaj oni predstavljaju bih...

doduše moram reći da je postojanje hrvatske i srbije jako bitno za bih - da njih nema, ko bi primio toliku srpsko hrvatsku dijasporu?
Dragi moji "susjedi" ja im zelim da vec sutra udju u EU. :D Ma sta sutra... za 10 minuta :lol:
paravan

#139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by paravan »

luckypot wrote:

Jarane, malo si zakasnio s traženjem rješenja.
zanimaju me misljenja obicnih gradjana... necemo pokrenuti revoluciju na sa-x forumu :)
heckler

#140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

1pajdo wrote:
luckypot wrote:A što se ti brineš o sarajevu, bošnjacima, milijardama pomoći ili nečemu drugom? Ti si predstavnik hrvatske dijaspore u Bih, tako ti u ustavu zemlje piše i tako te i treba tretirati...

Ovdje se govori o mom narodu i ja kao pripadnik istog imam pravo javiti na ovu temu, uostalom ja sam i građanin ove države.

A i da sam šeik iz Katara zašto bi mi bilo zabranjeno se javiti na ovu temu? Demokracija, brato, ah ta crna demokracija...

aha a kad demokratija znaci da HDZ nece u vlast, onda vise ne valja pa se treba pozivati na "duhove" nekakve :dance:
Been

#141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Been »

luckypot wrote:

Žalim slučaj, in your dreams ! :D
miki.ba

#142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

zanimaju me misljenja obicnih gradjana... necemo pokrenuti revoluciju na sa-x forumu :)

pa mišljenje građana je da treba pokrenuti revoluciju, ako sam ja grđanin.
1pajdo

#143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1pajdo »

dale cooper wrote:
1pajdo wrote: Ljut jedino možeš biti na domaće političare koji nisu ni prstom maknuli godinama da Srbi (dijelom) i Bošnjaci mogu putovati bez viza (nisu ispunili europske zahtjeve).

Pa i HDZ je dio tih domaćih političara koje spominješ i na njima leži veliki dio odgovornosti zašto ti uslovi
nisu bili ispunjeni sve ove godine. Ali što bi njih bilo briga za ukidanje viza građanima BiH kad njihovo
cijelo glasačko tijelo ima uredne putne isprave druge države. Ne sjećam se da je ikada i jedan političar
iz HDZ-a BiH i pomenuo ovo pitanje. Budimo realni, HDZ-a je živo bolila neka stvar za BiH sve do momenta
kada im se drastično smanjio broj glasačkog tijela, pa više nisu mogli da sprovode svoju volju i uskostranačke
Isto kao što je SDA bolila neka stvar za Hrvate u BiH...i sad je. :-)

Upalo mi je u oko da samo spominješ HDZ, kao samo su oni krivi, svaka stranka funkcionira na isti način....
1pajdo

#144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1pajdo »

heckler wrote:
1pajdo wrote:

aha a kad demokratija znaci da HDZ nece u vlast, onda vise ne valja pa se treba pozivati na "duhove" nekakve :dance:
Kako je to demokracija kad volja 90% Hrvata nije uvažena, makar i bili konstitutivni narod. :dance:
1gorstak

#145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

Postojeca decentralizacija treba izgubiti etnicki karakter, mora se prestati sa svojatanjem teritorije i nametanjem samo svog identiteta kao jedinog sluzbenog (npr. naziv manjeg entiteta). Bosnjaci bi se pomirili sa opstankom manjeg entiteta i ne bi im smetalo jacanje kantona na stetu FBiH .... Ali, sve dok im se niz grlo pokusava stjerati tezu da moraju prihvatiti etnicku podjelu definisanu nametnutim ratom (koji nisu trazili i za koji se nisu pripremali), ako im se namece ta neka podjela po kojoj bi dobili samo one opstine iz kojih ih se ionako nije uspjelo istjerati (i po kojoj bi izgubili pravo na opstine u kojim su do rata bili najbrojniji ; Foca, Stolac, Prijedor, Bratunac, Zvornik itd itd itd), onda je sasvim logicno da do dogovora ne moze doci, odnosno da se taj dogovor mora traziti u decentralizaciji bez etnickog karaktera. Srbi ce uvijek ciniti vecinu u manjem entitetu i normalno je da oni imaju kljucni utjecaj na svakodnevni zivot u toj administrativnoj jedinici, ali nije normalno da se taj entitet zove kako se zove, da ima za sluzbeno obiljezje zastavu samo jednog naroda, da krsne slave ima za sluzbene praznike itd.

To je problem i ako se zeli dogovor, treba prestati sa svojatanjem teritorije. Onaj ko ne zeli dogovor a stabilizaciju trazi u rjesenju koje je nepravedno za Bosnjake, nema pravo da se buni kada Bosnjaci pocnu slicno razmisljati.
heckler

#146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

1pajdo wrote:
heckler wrote:
1pajdo wrote:

Kako je to demokracija kad volja 90% Hrvata nije uvažena, makar i bili konstitutivni narod. :dance:

Ma da, ko jebe izborni zakon i ustav, kad ima pajdo i covic da dadnu interpretaciju sta je to demokratski i "konstitutivno" :lol:
dale cooper

#147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

1pajdo wrote:
dale cooper wrote:

Isto kao što je SDA bolila neka stvar za Hrvate u BiH...i sad je. :-)

Upalo mi je u oko da samo spominješ HDZ, kao samo su oni krivi, svaka stranka funkcionira na isti način....
Ali nije SDA odgovorna za mali broj Hrvata koliko HDZ. Hrvati iz BiH su se iseljavali uglavnom iz Hercegovine
i kantonima u kojem je na vlasti HDZ.
Vezano za viznu problematiku, spomenuo sam da su HDZ bili dio političke elite (uz SDA, SNSD i SBiH) koja je
bila zadužena za (ne)rješavanje ovog pitanja sve ove godine i svako od njih nosi svoj dio odgovornosti.
Ali HDZ je vjerovatno najmanje bio zainteresovan za ovu problematiku, jer kao što rekoh svi su BiH Hrvati imali Hrvatske pasoše.
Alfons Kauders

#148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

1pajdo wrote: Kako je to demokracija kad volja 90% Hrvata nije uvažena, makar i bili konstitutivni narod. :dance:
kojih 90%?

svakih par dana sve vise... prvo je bilo 70, pa 80... do kraja mjeseca ce pricati o 97.8%... :D
1gorstak

#149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

1pajdo wrote:Kako je to demokracija kad volja 90% Hrvata nije uvažena, makar i bili konstitutivni narod. :dance:
Ako je volja 90 % Hrvata da se Bosnjake stjera u rezervat, onda tu volju treba ignorisati. I Hitler je imao podrsku naroda pa sta ? Covic moze dobiti puno saradnjom sa Sarajevom, Dodik mu ne moze nista dati. HDZ moze pomoci Sarajevu u slamanju velikosrpstva (recimo kroz podrsku ogranicavanju entitetskog glasanja u neizbjeznoj reformi ustava) i tu podrsku moze dobro naplatiti (npr. mehanizmom kojim se onemogucava preglasavanje u Vladi FBiH). Ali non stop udarati u Dodikov bubanj etnickih podjela a cuditi se kao zasto se pokusava izbaciti HDZ iz kalkulacije, nije objektivno.
heckler

#150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote:
1pajdo wrote: Kako je to demokracija kad volja 90% Hrvata nije uvažena, makar i bili konstitutivni narod. :dance:
kojih 90%?

svakih par dana sve vise... prvo je bilo 70, pa 80... do kraja mjeseca ce pricati o 97.8%... :D

Sto je najgore i da je 99.99999% opet nicem ne vodi jer ne postoje nacionalne izborne jedinice. Onaj ko osigura prostu vecinu u parlamentu i bar trecinu u domu naroda ima vlast i to je to. Cisto k'o suza.
Locked