DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#126 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

Hvala prijatelju na izvjestajima....ima nas koje to jako interesuje ;-)

A ocekivano,najvise je onih koji stoje po strani da vide sta ce se i u kojem pravcu desavati... :-? . To je tako najcesce...mada je donekle razumljivo jer vec ima dosta ,i previse :sad: ,ubijenih.

Tebi puno srece,nedaj se ;-) :thumbup:
Libyano

#127 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

-LIBERO- wrote:Hvala prijatelju na izvjestajima....ima nas koje to jako interesuje ;-)

A ocekivano,najvise je onih koji stoje po strani da vide sta ce se i u kojem pravcu desavati... :-? . To je tako najcesce...mada je donekle razumljivo jer vec ima dosta ,i previse :sad: ,ubijenih.

Tebi puno srece,nedaj se ;-) :thumbup:
Ma razumljivo je to, ali uzrok u ovom slucaju je da su ovdje oni koji su najvise profitirali od rezima, pogotovo kvart u kojem sam sad. Ljudi imaju sve i nije im uopste u interesu da se ista mijenja :)

Meni je opet na neki nacin zao ove drzave, po mom misljenju ovo im nije trebalo, jer imali su vise nego mnoge evropske zemlje, beskamatne kredite na 60 godina koje ne moraju otplacivati, auta skoro pa dzaba, 100000 porodica je imalo 300 eura mjesecno od prihoda od nafte - najsiromasnijih naravno... Plus vazdan nekih beneficija...

Sad je njima zasmetalo sto im jedan covjek gazduje 40 godina, pa nek nam je i lijepo hajmo mi njega rusiti. Kad svi ruse sto ne bi i mi... Stavljam se u njihovu poziciju i zamisljam tok misli i nije mi drago sto vidim.

Ali njihova drzava, neka rade sta im je volja, nas sto je stranaca ovdje gledacemo da nastavimo svoje zivote ko god da bude na vlasti.
slobodni armirach

#128 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by slobodni armirach »

Libyano wrote: Ma razumljivo je to, ali uzrok u ovom slucaju je da su ovdje oni koji su najvise profitirali od rezima, pogotovo kvart u kojem sam sad. Ljudi imaju sve i nije im uopste u interesu da se ista mijenja :)

Meni je opet na neki nacin zao ove drzave, po mom misljenju ovo im nije trebalo, jer imali su vise nego mnoge evropske zemlje, beskamatne kredite na 60 godina koje ne moraju otplacivati, auta skoro pa dzaba, 100000 porodica je imalo 300 eura mjesecno od prihoda od nafte - najsiromasnijih naravno... Plus vazdan nekih beneficija...

Sad je njima zasmetalo sto im jedan covjek gazduje 40 godina, pa nek nam je i lijepo hajmo mi njega rusiti. Kad svi ruse sto ne bi i mi... Stavljam se u njihovu poziciju i zamisljam tok misli i nije mi drago sto vidim.

Ali njihova drzava, neka rade sta im je volja, nas sto je stranaca ovdje gledacemo da nastavimo svoje zivote ko god da bude na vlasti.
vrlo dobor si ovo gore napisao, i slazem se sa tvojim stavom

nego pazi ti na sebe i prijatelje prije svega

Sretno
Libyano

#129 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

Ma cuvamo se mi, ovdje su kuce ko bunkeri :-D
svi smo se u svoje loge zavukli i osluskujemo desavanja...

Jos uvijek niko nas nije stradao od nasih, hvala Bogu...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#130 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

Kakav osjecaj,i mi svog izvjestaca sa lica mjesta imamo... :D :thumbup: :sax:
Chisum

#131 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Chisum »

Uz svo moje posovanje pema onima koji prolaze kroz taj haos dole, ipak cu se dotaci jedne stare teme, posto vidim da se sada ovdje prica o padu Gadafija...

Ako zagusti, pa se bude fatao noge, ima gdje da dodje....

Nas vrli turbo-folk reis mu je nedavno urucio Orden Islama :)
Image

Okacio mu ga Ceric na iste one grudi, na koje je nesto ranije... :)

Milošević odlikovao Gadafija najvišim odličjem
TUNIS - Libijski čelnik Muamer Gadafi primio je najviše jugoslavensko odlikovanje od predsjednika Slobodna Miloševića kao znak priznanja za napore uložene u razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja, objavila je u utorak libijska novinska agencija JANA.

Agencija navodi da je orden »Velike zvijezde« u Libiju donio zamjenik jugoslavenskog premijera Zoran Lilić, blizak Miloševićev suradnik. Libija je jedina arapska zemlja koja je osudila zračne udare NATO-a na Jugoslaviju tijekom kosovske krize i jedna je od najznačajnijih dobavljača nafte Beogradu.

:-D
Libyano

#132 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

:sax: Ja sad nakon duge sutnje nabijam prosjek postova na sa-x :D

Citam sad da je Gaso sa sinovima i kceri zbrisao kod Huge u Venecuelu :D
i jos jedna zanimljiva stvar koju sam uocio, a potvrdise je i na vijestima: nigdje policije nema, ulice totalno pod kontrolom naroda, ljudi izlaze setaju, vozikaju se, cekaju talas pobunjenika sa zapada (u mom slucaju)...
Kazu da je i u Bengaziju ista situacija, da su se potpuno povukli...
Hemel

#133 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Hemel »

Sjasi Kurta da zajase jos gori Murta.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#134 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

Intresantno je to za policiju :shock: ,to mi je bas nova informacija.

Dolazak demonstranata sa zapada zemlje?? Je l' se to ocekuje njihov dolazak u prestolnicu???
Libyano

#135 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

Pa svi okolni gradovi su vec pod kontrolom pobunjenika i sad je primarni cilj svima Tripoli uzeti.
Kako stvari izgledaju, Tripoli ce mirno pasti, obzirom da je ovaj izgleda bas pobjegao, a samim tim nema vise ni sigurnosnih snaga protiv kojih bi se pobunjenici borili.

Upravu si prijatelju kad spominjes Kurta i Murta... Narod je ovdje takav da im treba cvrsta ruka da vlada nad njima.
Pravo da ti kazem, imam brigu kako ce se ovdje stvari dalje odvijati, kada dobiju mogucnost osnivanja stranaka, kad padne obavjestajni sistem koji je Gadafi izgradio...

Libija je bila sigurna zemlja, mogao si u bilo koje vrijeme proci i niko te ne bi dirao, nesto mislim da buducnost nece biti bas tako lijepa...
-LIBERO-
Čiča Gliša

#136 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

Koja je pozadina ovih demonstranata?? islamisticki pokret,obicni ljudi koji zele promjene ili nesto trece..?

Kakav je tvoj dojam kao nekoga ko zivi tu???
Desert Wind

#137 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

mislim da se nista bitno nece promijeniti u sistemu zivota u Libiji i da je to samo neopravdan strah...
narod ce dobiti slobodu misli i izbora i to ce biti sva promjena...
i ne slazem se da je u Libiji zivot bio idealan... gadafi je imao trust ljudi a drzava prirodno korumpirana do jaja a o nepotizmu da ne pricam... bosanski stil mu je jako blizak i nepotizma i korupcije...
zivio sam i ja tamo i dobro znam sta znaci zakidanje na hrani, na platama i na svemu mogucem od ljudi "njemu odanih"...
jedino ko je istinski profitirao tamo jesu stranci i zapadne kompanije i to zestoko....
na kraju krajeva spremnost jednog drzavnika da puca nasumice po svom narodu je dovoljan razlog da ga se (s)makne...
karanana

#138 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by karanana »

kako su zbrisali u venezuelu, a evo upravo jedan od juniora prica uzivo na libijskoj televiziji?
vesna555

#139 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by vesna555 »

Evo na CNN direktran prijenos. Jel se meni cini ili ovo Gadafi junior nudi uvodjenje demokracije? :?
Desert Wind

#140 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

vesna555 wrote:Evo na CNN direktran prijenos. Jel se meni cini ili ovo Gadafi junior nudi uvodjenje demokracije? :?
pa nude demokratiju kad je vec narod u krvi platio istu...
nema vise placat sisate pjevaljke milionima dolara iz narodnog dzepa za novu godinu...
nadam se da ce opet imati nekog mudrog Omara Muhtara da im vodi drzavu mjesto raskalasenih profitera...
karanana

#141 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by karanana »

ne razumijem o cemu ovaj prica. totalno skrece pricu koliko ja kontam. ovo je i mubarak probao kada je kao raspustio vladu i probao da mimoidje gnjev raje kao da raja ne protestuje konkretno protiv njega. tako i ovaj junior prica o nekim promjenama ali i dalje se vidi kao lider zajedno sa babukom, koliko sam ga skonto. valja o svemu i svacemu. izmislja neke vanjske neprijatelje i vanjsku agresiju, sta li...ne kontam ga.

ko se ovdje tuce sa kim? ko je na istoku, ko je na zapadu? jesu li razlicite etnicke skupine ili je jedan te isti narod i etnicitet koji se samo tuce protiv diktatora?
zovemsecrveni

#142 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 23:21, edited 1 time in total.
Desert Wind

#143 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

jedan je te isti narod oni se smatraju libijcima jedino su plemenski podijeljeni sto je zanemariv faktor u ovom trenutku...

gadafi je imao perverznu politiku forsiranja odredjenih zona zemlje i ignorisanja politicki nepodobnih... te je tikva pukla
tamo gdje je najtanja...

sta se iza svih ovih arapsko-bliskoistocnih previranja krije - mozemo samo da nagadjamo.... medjutim ovo nije slucajno.... a najmanje sluti na ista dobro...
Libyano

#144 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

Napricao se svega i svacega, prije svega iznio neke projekcije buducnosti ukoliko zbace Gadafija.
Prije svega spominje unutarnje nemire, podjelu zemlje na emirate, zatim lesinare sa Zapada koji ce to jedva docekati.

Onda je ponudio da se sutra izjasne o prijedlozima koje ce iznijeti pred njih, a ticu se sloboda medija i ljudskih prava, a konacno i kreiranja ustava zemlje.

Govori isto kako je malo istinskih pobunjenika u odnosu na broj stanovnika, kako nije Bengazi 2000 ljudi koji su zauzeli kasarnu, Bengazi ima 500000 stanovnika itd...

Javim sutra kad odspavam kako je sve zavrsilo :-D
laku noc svima :)
cocochanel

#145 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by cocochanel »

Libyano odakle ti pristup internetu? pises iz Tripolija?
tech10

#146 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by tech10 »

Neka mi samo ne barkchu kraljicu Raniu. :D
serafim 1

#147 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by serafim 1 »

U Libiji nije bilo bjede, kao recimo u Egiptu i nekim drugim arapskim zemljama .Znam to iz price par mojih prijatelja koji su tamo proveli prilicno vremena.
Gadafi, kakav god da je, vodio je racuna da od libijske nafte korist imaju sto siri slojevi drustva.
Nisam siguran da ce tako ostati.
Mislim da ce se '' gugl demokratizacija' arapa svesti na njihovo jos vece medjusobno zavadjanje,a i inace su tome skloni (nesto slicno kao i kod nas)
Libyano

#148 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

cocochanel wrote:Libyano odakle ti pristup internetu? pises iz Tripolija?
Internet i dalje radi, ali umjesto 3Mb/s imam 0.2Mb/s :-D
Uglavnom dovoljno da posaljem poruku i javim novosti ovdje.

Sto se tice komentara kako su pobjegli, a sad ovaj govori na TV... Cini se da je emisija snimljena ranije, prije pocetka nereda u Tripoliju.
Moses lake

#149 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Moses lake »

mislim da Gadafi ostaje
Libyano

#150 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Libyano »

-LIBERO- wrote:Koja je pozadina ovih demonstranata?? islamisticki pokret,obicni ljudi koji zele promjene ili nesto trece..?

Kakav je tvoj dojam kao nekoga ko zivi tu???
Mislim da je Seiful islam dobro objasnio pitanje pozadine...
Prvo tu su islamisticke grupe, koje zele da i ta zemlja doprinese razvijanju terorizma u svijetu, a gdje je zadnjih par godina dobro zakazala :-D
Kao drugo, tu je velika libijska dijaspora, najvecim brojem izgnani protivnici revolucije, koji zele da se konacno vrate u zemlju i zele da sruse sistem kako bi mogli kao obrazovani ljudi da uzmu dobre funkcije.
Kao trece, ljudima je ovdje vise dosadno lijepo, pa su jednostavno povedeni drugima pozeljeli malo anarhije, razbijanja... vjeruj da je mnogo takvih sada bilo. Cak i na protestima podrske Gadafiju doslo je do razbijanja auta, stakala na radnjama...

Nevjerovatno, ali Tripoli je miran kao da se nista ne desava. Ili je u pitanju cinjenica da nema otpora, ili su se primirili da vide sta Seif stvarno nudi :)
Bice interesantno vidjeti sutra kako ce sve izgledati.

Citam na twitteru svasta, od snajpera do toga da slave u Tripoliju pobjedu, ali barem kod mene nista od toga se ne cuje, tek po koje auto prodje...
Post Reply