Dacia Sandero vs Golf IV

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Klodovik

#126 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Klodovik »

riskov wrote:Mislim da poredjenje sa fabijom nije na mjestu, iako oba pripadaju istoj klasi. Najprije, sandero u solidnom paketu opreme (Ambinace plus ' klima, maglenke, el. paket, metalik i sl.) izadje oko 14.500 KM. Radi se o cetvorocilindarskom, provjerenom motoru sa 75 KS. S druge strane, fabija fresh (to je ova što se reklamira za 15.500 KM, od opreme ima samo klimu, bez metalika i sl), ima trocilidras od 60 KS. Vozio sam taj model, i mogu reci da je, u poredjenju sa 75 KS u sanderu ogromna razlika u korist rumuna, svce i kad bi zaboravili da je ta cijena znatno skuplja kad se doda ponešto od opreme.
Jaca verzija njihove troklipe od 70 KS, koja ide nesto bolje, znatno je skuplja, a sa svim neophodnim doplatama, skuplja je od analogno snažnog sandera za 2.500 KM, U tom cjenovnom razredu, to nije mala, nego značajna razlika, sve i kad bi zanemarili da pod haubom te fabije i dalje nedostaje jedan cilindar, što, na kraju krajeva, ne ide u prilog nekoj dugovječnost takvog agregata. To je, uostalom, i praksa pokazala.
Poredjenja su moguća tek sa fabijom 1,4, koja, sa doplatama, izađe oko 20.000 KM. Dakle, adekvatano opremljena fabija, na cesti je skuplja 4.500 KM!
Slažem se, fabija jeste bolji auto u mnogim parametrima, od držanja ceste pa do upotrebljenih materijala, pa sve do postprodajne vrijednosti, uključujući i mogućnost lake prodaje. Medjutim, ona je i dalje značajno skuplja od sandera, i to je fakat.
Motor 1.4 u Sanderu ima 75 KS i obrtni momet 112 Nm. I kao takav je itekako uporediv sa Fabijin 1.2 motorom od 70 KS i 112 Nm. Motor 1.4 u Fabiji ima 86 KS i 132 Nm.
herbert mekfjuger

#127 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by herbert mekfjuger »

vukojebina wrote:
herbert mekfjuger wrote:
golfista wrote:a na kraju krajeva, bilo bi i malo neozbiljno porediti Daciju i Škodu, jer tata Dacijin ( Renault ) teško da može uhvatiti korak sa potomkom WV-a - Škodom
hahahahaha svaka čast, uvijek me nasmiju tvoji postovi, de još šta napiši živ bio :lol: :lol: :lol:

btw. jesil to sam skonto il ti je neko reko? :D

papagaj, jesi jos nesto naucio rec??
papagaj, jeci joc necto naucio jeci hi hi hi :mrgreen:

vukojebino ne interesuju mene uopšte ovi motorići mali, ispod 3.0 je sranje svaki da se razumijemo, al ipak kad bi već moro birat između golfa i nečeg boljeg, naravno da ću uzet bolje... nisam toliki mazohista da vozim golfa :lol:
riskov

#128 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by riskov »

Kloodovik, u pravu si, fabija sa 70 KS jeste adekvatna za poredjenje, ali koliko košta, naravno jednako opremljena kao sandero? Razlika je više nego značajna.
drndalo

#129 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by drndalo »

golfista wrote:ali sa druge strane nova fabija je daleko bolji izbor od tog istog sandera, pa na prvi look i touch se osjeti da je kvalitetniji automobil bar za 30% od predmetne dacije. Pa zar je to upitno?
Bas 30% ? Kako to ocjeni ? Ne 27.4% ili 31.9%...

De smanji malo dozivljaj, Govno jedno, govno drugo, samo je celofan malo drugaciji...

I jos nesto, VW se pise VW, a ne WV...
Klodovik

#130 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Klodovik »

riskov wrote:Kloodovik, u pravu si, fabija sa 70 KS jeste adekvatna za poredjenje, ali koliko košta, naravno jednako opremljena kao sandero? Razlika je više nego značajna.
Ne znam da li još vrijedi akcija Fresh za Fabiju, ali po njoj model 1.2 sa 70 KS košta 16.628 (sa PDV-om) i na web stranici piše ovo:

Prva varijanta odnosi se na postojeću verziju opreme Classic. Na tu verziju opreme naručivanjem paketa opreme „Fresh“ vozilo će između ostalog sadržavati: klima uređaj – Climatic, radio CD MP3 „Blues“, 4 zvučnika, ABS, bočne zaštitne lajsne, podešavanje sjedišta vozača po visini, električni podizači prozora naprijed.

To bi valjda trebalo biti uporedivo sa Sanderom. A ima tu i još nekih pitanja tipa koje/čije gume dobijam na autu, može li se volan pomicati i po visini i dubini, kolika je garancija na limariju (kao pokazatelj nekakvog kvaliteta) itd. Dacia ima garanciju pet godina. Škoda daje kraću garanciju, ali daje i garanciju mobilnosti.
johntra

#131 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by johntra »

golfista wrote:a na kraju krajeva, bilo bi i malo neozbiljno porediti Daciju i Škodu, jer tata Dacijin ( Renault ) teško da može uhvatiti korak sa potomkom WV-a - Škodom, još kada stigne ova makina ....
Tata VW dalekooo zaostaje za Renault-Nissan grupacijom po prodaji širom svijeta...Apropo Focusa...Focus je pravljen u isto vrijeme kad i četvorka, znači oba modela su imali premijeru 1998. godine...Focus je po kvaliteti vožnje i dinamičkim svojstvima ispred Golfa, dok je Golf po kvaliteti i završnoj obradi daleko ispred Focusa...i da, trocilindraš kod Fabie je kanta...ne ide i troši...mogao je nešto značiti u prvoj generaciju, za drugu je ovaj motor preslab...
Haris.ba

#132 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Haris.ba »

Klodovik wrote: Motor 1.4 u Sanderu ima 75 KS i obrtni momet 112 Nm. I kao takav je itekako uporediv sa Fabijin 1.2 motorom od 70 KS i 112 Nm. Motor 1.4 u Fabiji ima 86 KS i 132 Nm.
Ja ne znam je li to do težine auta ili mjenjača, ali 1.2 trocilindraš iako na papiru izgleda da se može porediti sa 1.4 motorom iz sandera, to u stvarnosti baš i ne ide. Još ako ima putnika u autu.... Škodin 1.4 motor je bolji za voziti(naročito otvorena,a i manje troši gradske) od 1.4 sanderovog(u BiH se sandero prodaje sa 8v, a kod škode je 16v - te sad poređenje malo teže ide).

Za trocilindraš je neko napisao da nije dugovječan. Ne znam kako to misli. Održavan taj motor će preći svoj životni vijek. Najveći problem jeste trošak goriva - zavisi kakva će biti relacija u eksploataciji. Gradska gužva, redovna vožnja po planinskim djelovima grada, količina vožnje na visokim obrtajima...
goibos

#133 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by goibos »

Klodovik wrote:
riskov wrote:Kloodovik, u pravu si, fabija sa 70 KS jeste adekvatna za poredjenje, ali koliko košta, naravno jednako opremljena kao sandero? Razlika je više nego značajna.
Ne znam da li još vrijedi akcija Fresh za Fabiju, ali po njoj model 1.2 sa 70 KS košta 16.628 (sa PDV-om) i na web stranici piše ovo:

Prva varijanta odnosi se na postojeću verziju opreme Classic. Na tu verziju opreme naručivanjem paketa opreme „Fresh“ vozilo će između ostalog sadržavati: klima uređaj – Climatic, radio CD MP3 „Blues“, 4 zvučnika, ABS, bočne zaštitne lajsne, podešavanje sjedišta vozača po visini, električni podizači prozora naprijed.

To bi valjda trebalo biti uporedivo sa Sanderom. A ima tu i još nekih pitanja tipa koje/čije gume dobijam na autu, može li se volan pomicati i po visini i dubini, kolika je garancija na limariju (kao pokazatelj nekakvog kvaliteta) itd. Dacia ima garanciju pet godina. Škoda daje kraću garanciju, ali daje i garanciju mobilnosti.
a sad provjeri koliko na akciji košta novi Clio sa brdom opreme... 17K

a Fabija je dobra, ali po ravnom...
SadaMeHuseine

#134 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by SadaMeHuseine »

[quote="golfista"]a na kraju krajeva, bilo bi i malo neozbiljno porediti Daciju i Škodu, jer tata Dacijin ( Renault ) teško da može uhvatiti korak sa potomkom WV-a - Škodom, još kada stigne ova makina ....

Ne mogu da vjerujem....taman pomislim da se čovjek "uhafizo" al' ono truba.... :lol: :lol: :lol:
SadaMeHuseine

#135 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by SadaMeHuseine »

golfista wrote:a na kraju krajeva, bilo bi i malo neozbiljno porediti Daciju i Škodu, jer tata Dacijin ( Renault ) teško da može uhvatiti korak sa potomkom WV-a - Škodom, još kada stigne ova makina ....

Image
Čovjek reče...."vidjećemo Renault ,kada stigne ova makina".....a Renault izbacio ovo...već....vidjeno....

Image
Blobi

#136 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Blobi »

SadaMeHuseine wrote:

Image
Čovjek reče...."vidjećemo Renault ,kada stigne ova makina".....a Renault izbacio ovo...već....vidjeno....

Image
Ali to nije Dacia, a ono iznad jeste Skoda :D

A ovo je VW :D

Image
Image
Image
Sehro1

#137 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Sehro1 »

Haris.ba wrote:
Klodovik wrote: Motor 1.4 u Sanderu ima 75 KS i obrtni momet 112 Nm. I kao takav je itekako uporediv sa Fabijin 1.2 motorom od 70 KS i 112 Nm. Motor 1.4 u Fabiji ima 86 KS i 132 Nm.
Ja ne znam je li to do težine auta ili mjenjača, ali 1.2 trocilindraš iako na papiru izgleda da se može porediti sa 1.4 motorom iz sandera, to u stvarnosti baš i ne ide. Još ako ima putnika u autu.... Škodin 1.4 motor je bolji za voziti(naročito otvorena,a i manje troši gradske) od 1.4 sanderovog(u BiH se sandero prodaje sa 8v, a kod škode je 16v - te sad poređenje malo teže ide).

Za trocilindraš je neko napisao da nije dugovječan. Ne znam kako to misli. Održavan taj motor će preći svoj životni vijek. Najveći problem jeste trošak goriva - zavisi kakva će biti relacija u eksploataciji. Gradska gužva, redovna vožnja po planinskim djelovima grada, količina vožnje na visokim obrtajima...
Jos je bolji Škodin 1,2 TSI 63kw/86KS motor, snaga solidna potrosnja mala, ali je dosta skuplji od Dacijinog 1.4, 75 KS benzinca.
frngla

#138 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by frngla »

Blobi wrote:Ali to nije Dacia, a ono iznad jeste Skoda :D

A ovo je VW :D

Image
Image
Image
Mislim reci da nesto ovako ne valja, reci da je ruzno, da ne vrijedi, kosi se sa zdravim razumom...
respo

#139 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by respo »

Image
i kako se ovo zove skoda uskho?
slobodni armirach

#140 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by slobodni armirach »

jel kupi insan išta?
sLLayer

#141 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by sLLayer »

slobodni armirach wrote:jel kupi insan išta?
aha, kupi novog scirocca :lol:
Sehro1

#142 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Sehro1 »

Jos nista :-?
Mlad i Nevin

#143 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Mlad i Nevin »

Sandero, Sandero i još jednom Sandero!

Pa ne znam koji lik ti može preporučit staru kramu naspram ovog novog ...mislim stvarno. :shock:

Treba još otvoriti temu Golf 2 vs. Logan..
Klodovik

#144 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Klodovik »

Haris.ba wrote:

Škodin 1.4 motor je značajno bolji od Sanderovog 1.4. Ugrađuju ga i u Oktaviju i Golfa VI (za broj veće automobile). Sanderov motor nije u toj ligi. Jeste da je 8-ventilac i ima drugu karakteristiku, ali jednostavno je slab.
Klodovik

#145 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Klodovik »

goibos wrote:
a sad provjeri koliko na akciji košta novi Clio sa brdom opreme... 17K

a Fabija je dobra, ali po ravnom...
Dobra cijena za Clio, svaka čast. Za Megane također. A Fabia i Clio su tu negdje, prosječni solidni automobili za mase.
johntra

#146 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by johntra »

Renaultov 1,4 motor je motor sa dugogodišnjom tradicijom, proizvodi se sa manjim izmjenama već skoro 30 godina, što znači da je dugotrajan i robustan...a 1,4 16V i 1,6 16V su govno motori kod VW-a i baš oni nikako nemaju snage kod modela koje si nabrojao...U Fabiji je druga priča...
Klodovik

#147 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Klodovik »

johntra wrote:Renaultov 1,4 motor je motor sa dugogodišnjom tradicijom, proizvodi se sa manjim izmjenama već skoro 30 godina, što znači da je dugotrajan i robustan...a 1,4 16V i 1,6 16V su govno motori kod VW-a i baš oni nikako nemaju snage kod modela koje si nabrojao...U Fabiji je druga priča...
Pa, Golf sa 1.4 16V motorom ide otprilike kao Sandero sa svojim 1.4 motorom. Ako ide Sandero, ide i Golf.

A i taj VW motor ima neku tradiciju, nije baš da ga prave zadnjih dvije godine.
johntra

#148 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by johntra »

jes, ali je imao više problema nego Renaultov...
Haris.ba

#149 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Haris.ba »

Klodovik wrote:
Škodin 1.4 motor je značajno bolji od Sanderovog 1.4. Ugrađuju ga i u Oktaviju i Golfa VI (za broj veće automobile). Sanderov motor nije u toj ligi. Jeste da je 8-ventilac i ima drugu karakteristiku, ali jednostavno je slab.
Za sanderovu šasiju je mjera. Šta znači bolji ili gori motor je relativno. Najvažnije je ima li taj motor problema pri korištenju i cijena održavanja. 1.4 škodin motor nije loš(ustvari glavna loša stvar je cijena - ali to je politika firme, o održavanju neću - još kad je u adi :sad: ). Samo nije toliko bolji da bi naspram njega sanderov(renolov ustvari) bio bezveze za uzeti.

To što se ugrađuju u oktaviju i golfa je više zbog politike firme. Zanemarljiv je udio tih motora na tim modelima u prodaji.

A čini mi se da nisi vozao sandera/logana sa 1.4 motorom. Taj motor će bez problema ispuniti sve normalne zadatke. Jest slab kad se čovjek vrati na njega sa jačeg motora.
Sehro1

#150 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Sehro1 »

Gotovo, insan kupio Golfa IV, 101 KS, crveno DI :D :-D :-)
Post Reply