Blago tebi! Ti imaš vremena na pretek jer svakom postu moraš biti poklopac.Pa zar ti nije jasno da vizija BiH kakvu ti imaš u svojoj glavi nemaju i drugi koji imaju jednako pravo na ovu zemlju.Ozbiljno se brinem za tebe.Uzmi jedan Bosnosmirin.Bosnolog wrote:exliberal wrote:Re Bosnolog
Pa zar sad nepostoji dosta slicni instrumenti nacinalne zastite ? ( posto se sve ovdje svodi na nacionalno )
Ajde da te nesto drugo pitam dali su narodi koji zive na teritorij BIH u stvarnosti toliko napredovali da bi prihvatili ove promjene bez straha da nece biti nasankani ili iskoristeni od drugih....mi svi pricamo o gradjanskoj i naprednoj itd....ali u dubini su svi ovdje svjesni ko su i sta su.....
Ovo sto sada imamo je etnoklerikalni aparthejd nedovrsenog rata kojeg ce vrijeme pregaziti ili ce se oruzjem dovrsiti prekinuti rat,...Treca opcija je pokusati napraviti dogovor uz istinsku primjenu zakona i pravde za sve narode i gradane u BiH u protivnom imamo nastavak postojeceg dok vrijeme ne ucini svoje ili dvije gore navedene opcije,.....
Svaki pokusaj jednostranog razbijanaj BiH je uvod u novi sukob i rat koji niko ne zeli ali ce se on desiti ako se pokusa ostvariti ono sto nije moglo proci haubicama i tenkovima,....ko toga nije svijestan on zivi u zabludama,......
Ostaje do daljnjeg rahat patnja uz Bosnodurin i Mukotrpini i to je to ,.Sto u prevodu zanci faktor i zub vremena ce uciniti svoje,....
Savezna Republika Bosna i Hercegovina
-
panorama
#126 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
- Bosnolog
#127 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Opusti se,valjda onaj ko otvori temu odgovara na pitanja u vezi onog o cemu ga pitaju,panorama wrote: Blago tebi! Ti imaš vremena na pretek jer svakom postu moraš biti poklopac.Pa zar ti nije jasno da vizija BiH kakvu ti imaš u svojoj glavi nemaju i drugi koji imaju jednako pravo na ovu zemlju.Ozbiljno se brinem za tebe.Uzmi jedan Bosnosmirin.
- nikad_vise
#128 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
svakako podrzavam ovaj prijedlog..prije svega da se smanji administracija koja i ovako pojede budzet drzave..koliko je to moguce sprovesti to je vec predmet rasprave
p.s.nevezano za temu,zanima me kakav je specijalni odnos FBIH trebala imati sa Hrvatskom i sta je istim predvidjeno
p.s.nevezano za temu,zanima me kakav je specijalni odnos FBIH trebala imati sa Hrvatskom i sta je istim predvidjeno
- Komrad
#129 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Puno mi se ljutis ... najbolje rijesenje za BiH se nalazi na ovom linkuBosnolog wrote:
Mislim da je sa tobom voditi raspravu je gubljenje vremena,ti si za legalizaciju nepravde i nedemokratskog pristajanja na ultimatume i povijanje prema njima jer ti si neprincipijelan.....
Znaci ja tebi nesto otmem sa puskom i usput ti pobijem pola familije i necu da ti vratim a ti nakon sto mi zatazis nekoliko puta da ti vratim tvoje i nekog vreman cekanaj ti odustanes i kazes dobor nemoj me vise pokradati,Umjesto da me tuzis i da ganajs pravdu na sve moguce nacine ti se predajes..Ono sto sam ti ja ukrao kod tebe su i dalje svi papiri i ne mogu to prevesti na sebe niti na moju djecu,....Nego mogu koristiti dok mogu znajuci da nije moje a moja djeca znaju da ti imas sve vise djece koja znaju sta sam ti uradio.J azivim u strahu da ce tvoje djeca doci po ono sto sam ti oteo i usput pobio familiju,.....Ja cu ostariti i cekati u strahu tvoju djecu da to uzmu leglano sudom od tebe oteto ili silom ako im pukne film ili pokusam to odnijeti,...
Ti sto zagovaras je najobicniji kukavicluk i legalizacija onog sto nece proci jer sam ja arogantan sa vremnski ogranicenim zivotom,.....
Ovim sam ti sve rekao,.....Ostaje do daljnjeg ovo sto imamo i to je to,.......![]()
Nema pristajanaj na gora rijesenja i legalizaciju etnoaparthejda na pragu 21 vijeka,.....Ovo j eborba dobra i zla a vrijem i pravda je na tvojoj strani,.Ja sam toga svjestan,Moje je da pokusam naci izlaz iz sranaj u kome sam i svi to znaju ili se ispaliti tiho i neopazeno,.....![]()
Egipcani su cekali decenijama pa su na kraju ustali protiv dikatora i bice srusen,......
Nelson Mandela je bio proganjan i zatvaran od bijele juznoafricke rasisticke vlasti kao i njegov narod pa je usao u anale Historije ka heroj koji im je donio vjekovoma sanjanu i cekanu slobodu na svom africkom kontinentu,...
Ti si najobicnija kukavica koja nema svoj gard i ne boris se za pravdu i jednakopravnost na koju imas pravo i sada trazis da te podrze oni koji ne misle kao ti ja ti se divim i cekam da me spasis nakon svega,.......![]()
Pratim tvoje pisanje na temi o trecem blentitetu,pa covjece ti si se totalno zapetljao u svoje utopisticke i nedemokratske vizije i ideje koje nece proci ni sa oruzjem,.......
... Mart-2009#
Da li ce to biti 2,3 ili 10 regija, kantona ili entiteta biti ce stvar dogovora po ovakvom ustavom lakse je mijenjati granice regija, entiteta i donosenje jos boljeg ustava nego po ovom danasnjem
Dakle drzimo se ustava, zakona i principa ... a teritorija nije najbitnija
- Komrad
#130 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
ne zagovaram ja nego oni koji nece da se vrate u RS nego vise volje pisati postove slicne tvojimBosnolog wrote:
Mislim da je sa tobom voditi raspravu je gubljenje vremena,ti si za legalizaciju nepravde i nedemokratskog pristajanja na ultimatume i povijanje prema njima jer ti si neprincipijelan.....
Znaci ja tebi nesto otmem sa puskom i usput ti pobijem pola familije i necu da ti vratim a ti nakon sto mi zatazis nekoliko puta da ti vratim tvoje i nekog vreman cekanaj ti odustanes i kazes dobor nemoj me vise pokradati,Umjesto da me tuzis i da ganajs pravdu na sve moguce nacine ti se predajes..Ono sto sam ti ja ukrao kod tebe su i dalje svi papiri i ne mogu to prevesti na sebe niti na moju djecu,....Nego mogu koristiti dok mogu znajuci da nije moje a moja djeca znaju da ti imas sve vise djece koja znaju sta sam ti uradio.J azivim u strahu da ce tvoje djeca doci po ono sto sam ti oteo i usput pobio familiju,.....Ja cu ostariti i cekati u strahu tvoju djecu da to uzmu leglano sudom od tebe oteto ili silom ako im pukne film ili pokusam to odnijeti,...
Ti sto zagovaras je najobicniji kukavicluk i legalizacija onog sto nece proci jer sam ja arogantan sa vremnski ogranicenim zivotom,.....
Ovim sam ti sve rekao,.....Ostaje do daljnjeg ovo sto imamo i to je to,.......![]()
Nema pristajanaj na gora rijesenja i legalizaciju etnoaparthejda na pragu 21 vijeka,.....Ovo j eborba dobra i zla a vrijem i pravda je na tvojoj strani,.Ja sam toga svjestan,Moje je da pokusam naci izlaz iz sranaj u kome sam i svi to znaju ili se ispaliti tiho i neopazeno,.....![]()
Egipcani su cekali decenijama pa su na kraju ustali protiv dikatora i bice srusen,......
Nelson Mandela je bio proganjan i zatvaran od bijele juznoafricke rasisticke vlasti kao i njegov narod pa je usao u anale Historije ka heroj koji im je donio vjekovoma sanjanu i cekanu slobodu na svom africkom kontinentu,...
Ti si najobicnija kukavica koja nema svoj gard i ne boris se za pravdu i jednakopravnost na koju imas pravo i sada trazis da te podrze oni koji ne misle kao ti ja ti se divim i cekam da me spasis nakon svega,.......![]()
Pratim tvoje pisanje na temi o trecem blentitetu,pa covjece ti si se totalno zapetljao u svoje utopisticke i nedemokratske vizije i ideje koje nece proci ni sa oruzjem,.......
dakle RS se moze unistiti samo povratkom i politickim jacanjem Bosnjaka
Ali posto se Bosnjaka sve manje vraca, politicki utjecaj je sve slabiji ...tako da te price o legalizaciji
mozes pricati kome hoces... najvecu legalizaciju cine oni koji se ne vracajju tamo
-
Nezbilj
#131 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Ne treba žuriti sa ovim. Trebamo se mi baviti se sobom, a RS ostaviti ovako kako je još desetak godina. Do tada treba malo otrpiti njihove pasjaluke, ali mislim da će se više isplatiti nego ih sada moliti da na ovo pristanu i davati im razne ustupke. Ja nisam sad za ovo. Za deset godina stvari će biti dosta drugačije, a vrijeme brzo prolazi..
- Been
#132 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Entiteti će se slomiti pod teretom vlastite neodrživosti - kako ekonomske, tako i političke, privredne, pa čak i nacionalne. I na to treba pričekati, realno, desetak ili malo više godina. Tada će, iskreno se nadam, na sceni biti puno mlađi i kompetentniji ljudi koji će znati iznaći pravo ustavno riješenje za našu zemlju. Ne možemo mi jedan narod ili dio naroda naguravati u jedan prostor jer će "to biti pretpostavka ekonomskog razvoja". BiH će tada, vjerujem, biti uređena kao jedna država u čiji će sastav ulaziti četiri velika kantona bez iakakvih državnih ingerencija, domova naroda, vlada sa tako širokim spektrom kompetencija itd. Kantoni će biti formirani nekako slično kao i izborne jedinice s tim da bi se nekoliko manjih izbornih jednica spojile i tako činile multietničke kantone.
Bilo kakvi pokušaji da se naprave četiri federalne jedinice ( kantoni i federalne jednice nisu jedno te isto ) vodi daljnjem razvodnjavaju države.
Bilo kakvi pokušaji da se naprave četiri federalne jedinice ( kantoni i federalne jednice nisu jedno te isto ) vodi daljnjem razvodnjavaju države.
- Komrad
#133 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Vratit ce se ... al malo morgen ... i jedni i drugizagazaga wrote:sjoooooooo sto se nagovorise jedan drugom......60% ljudi u BiH cim vidi ili cuje rijeci savezna ili treci odmah pred ocima vidi rat i izbjeglicke redove........pa tako, đaba vam trud
@komrad..... cim se vrate sarajlije, mostarci....
ali zato su najveci borci na forumima
- Komrad
#134 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
zagazaga wrote:
lako je s tuđim.........khm........kad se vec pise o necemu treba malo promisliti dalje od svoje mahale
Normalno ... Neki promisle a neki od dalje od svoje mahale ... pa se bore na daljinski al nebitno...
Situacija se mora popraviti institucionalno ...
Glavno je pitanje kako se izboriti da se ti koji su se vratili zaposle u institucijama RSa
od komunalnog do ministarstava... i nasi umjesto sto su samo pljuvali po RSu bolje da su radili na zaposljavanju ljudi...
- Komrad
#135 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
ne nego tako sto ce se raditi na institucionalnoj ravnopravnostizagazaga wrote:tako sto cete ti i bosnolog ispaljivati naslove ''treci'' i ''savezna''.......vise ni hercegovackih ni dodikovih e-junacina nema na forumu
- Bosnolog
#136 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Nema se sto ljutiti,imas princip ili ne,sebi ne mozes dozvoliti nesto sto nije proslo kada je dnevno stotine granata padalo po gradu Sarajevu a Bosnu orali sa svim sto su imali a mi bili zateceni i bez oruzja,kada su golorukim komsijama punili konc logore i masovne grobnice a sela i gradovi nestajali u plamenu.Komrad wrote:
Puno mi se ljutis ... najbolje rijesenje za BiH se nalazi na ovom linku
... Mart-2009#
Da li ce to biti 2,3 ili 10 regija, kantona ili entiteta biti ce stvar dogovora po ovakvom ustavom lakse je mijenjati granice regija, entiteta i donosenje jos boljeg ustava nego po ovom danasnjem
Dakle drzimo se ustava, zakona i principa ... a teritorija nije najbitnija
Sada su neke druge okolnosti i odnos snaga na terenu kao i regiji,.......
Sve je ovo dobro zamisljedno sto SDP zagovara uz neke manje korrekcije, samo sto je to za sada ne ostvariljivo dok neki ne dotakne dno i ne ohlade ideoloske mozgove i sruse iluzije u kojima zive,ocito ce trebati jos vremena da se ohavizaju oni koji su u debeloj zabludi vec dvije decenije,...
Stoga Imamo Dayton i sa njim do daljnjeg,Neki ce biti nogo veci zagovornici normane BiH kada se presaberu......Treba se fokusirati na one projekte tamo gdje su promjene i reforme moguce i sa ljudima koji su spremni na progresivne reforme...
Ovam donji dio ne zelim ni komentarisati jer sam ti vec odgovorio nekoliko puta,cemu ponavljati osim da kazem Dayton i to je to,.....
Svoje misljenje i prijedlog sam dao u uvodnom postu,mislim da je najbolja opcija za dugorocni period,....
Nakon sto vrijeme prode i ucini svoje,ova ponuda ce biti sasvim ocekivano manje interesantna,jer ces imati neke druge parametre koji ce biti mnogo povoljniji po probosasnke politicke snage i opcije,.....
- Komrad
#137 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Pa ja sam napisao BiH pristao na 3 entiteta samo kada bi Srpski i Hrvatski predstavnici pristali da se odreknu Daytona i da se novi ustav gradi na novim temeljima bas kao u linku sto sam postaoBosnolog wrote: Nema se sto ljutiti,imas princip ili ne,sebi ne mozes dozvoliti nesto sto nije proslo kada je dnevno stotine granata padalo po gradu Sarajevu a Bosnu orali sa svim sto su imali a mi bili zateceni i bez oruzja,kada su golorukim komsijama punili konc logore i masovne grobnice a sela i gradovi nestajali u plamenu.
Sada su neke druge okolnosti i odnos snaga na terenu kao i regiji,.......![]()
Sve je ovo dobro zamisljedno sto SDP zagovara uz neke manje korrekcije, samo sto je to za sada ne ostvariljivo dok neki ne dotakne dno i ne ohlade ideoloske mozgove i sruse iluzije u kojima zive,ocito ce trebati jos vremena da se ohavizaju oni koji su u debeloj zabludi vec dvije decenije,...
Stoga Imamo Dayton i sa njim do daljnjeg,Neki ce biti nogo veci zagovornici normane BiH kada se presaberu......Treba se fokusirati na one projekte tamo gdje su promjene i reforme moguce i sa ljudima koji su spremni na progresivne reforme...
Ovam donji dio ne zelim ni komentarisati jer sam ti vec odgovorio nekoliko puta,cemu ponavljati osim da kazem Dayton i to je to,.....
Svoje misljenje i prijedlog sam dao u uvodnom postu,mislim da je najbolja opcija za dugorocni period,....
Nakon sto vrijeme prode i ucini svoje,ova ponuda ce biti sasvim ocekivano manje interesantna,jer ces imati neke druge parametre koji ce biti mnogo povoljniji po probosasnke politicke snage i opcije,.....
Dakle sadasnja RS po tom prijedlogu nebi bila ni R od republike ni S od Srpska i to je ono u cemu je bit
Cinjenica jeste da bi ona ostala u sadasnjem teritorijalnom obliku ali bi institucionalno bila totalno drugacija od sadasnje sto bi otovorilo prostor da se u njenim institucijama zaposli sto vise Bosnjaka i Hrvata
Al sto kazes ... Dayton do daljnjeg pa sta moze nek se popravlja...
Platforma je sasvim dobar pocetak
-
panorama
#138 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Dayton-om nisu predvidjena tri nego dva entiteta.Jasno je da će se stvaranjem drugog i trećeg entiteta revidirati Dayton. To može biti samo u dogovoru političkih predstavnika sva tri naroda.I sad je valjda jasno da to ne može učiniti SDP koji sebe predstavlja kao multi nac. pa ko biva oni mogu govoriti u ime tri konstitutivna naroda. To ne ide jer SDP nema kapacitet za takvo nešto i lažno se predstavlja.Sve unutar BiH je podložno promjenama kako se dogovore Srbi Hrvati i Bošnjaci.Nema temeljnog naroda,svi su temeljni.Niti jedan narod nema veće pravo na BiH od druga dva jer su svi konstitutivni.U političkom dogovoru se mora poći od realnosti.Megalomanske apetite suzbiti i učiniti kompromis.Na kraju krajeva,ako se dogovore, opet ćemo svi živjeti u BiH ,moći ćemo normalno putovati, komunicirati,trgovati, jednostavno život ide dalje.Bit će i Drugi i Treći!Komrad wrote:Pa ja sam napisao BiH pristao na 3 entiteta samo kada bi Srpski i Hrvatski predstavnici pristali da se odreknu Daytona i da se novi ustav gradi na novim temeljima bas kao u linku sto sam postaoBosnolog wrote: Nema se sto ljutiti,imas princip ili ne,sebi ne mozes dozvoliti nesto sto nije proslo kada je dnevno stotine granata padalo po gradu Sarajevu a Bosnu orali sa svim sto su imali a mi bili zateceni i bez oruzja,kada su golorukim komsijama punili konc logore i masovne grobnice a sela i gradovi nestajali u plamenu.
Sada su neke druge okolnosti i odnos snaga na terenu kao i regiji,.......![]()
Dakle sadasnja RS po tom prijedlogu nebi bila ni R od republike ni S od Srpska i to je ono u cemu je bit
Cinjenica jeste da bi ona ostala u sadasnjem teritorijalnom obliku ali bi institucionalno bila totalno drugacija od sadasnje sto bi otovorilo prostor da se u njenim institucijama zaposli sto vise Bosnjaka i Hrvata
Al sto kazes ... Dayton do daljnjeg pa sta moze nek se popravlja...
Platforma je sasvim dobar pocetak
- afrikanac
#139 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Za postavljača teme pitanje:
Kakva je političko-pravna razlika između "Savezne" i "Federativne" Republike BiH u konkekstu postavljenog prijedloga?
Kakva je političko-pravna razlika između "Savezne" i "Federativne" Republike BiH u konkekstu postavljenog prijedloga?
- afrikanac
#141 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Nigdje kao na ovoj temi ne popadoše maske s lica 
- Bosnolog
#142 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Savezna Republika BiH bi cinila savez cetiri autonomne regije a Federativnu Republiku BiH bi cinila Federaciju Republika sto je ogromna razlika u nadleznostima i njihovom stepenu autonomnosti unutar RBiH kao i odlucivanaju o svom statusu unutar BiH sto je ogromna razlika.afrikanac wrote:Za postavljača teme pitanje:
Savez predlozenih Autonomnih regija bi imale nadleznosti nesto poput sadasnjih kantona unutar federacije BiH.Autonomne regije ne bi mogle odlucivati o svo statusu unutar BiH niti bi imale pravo na izjasnjavanje o samopredjeljenju poput referenduma o izlasku iz BiH za razlku Republika unutar Federalne BiH.
Autonomnim regijama BiH bi bila decentralizovala, ekonomski bi se ravnomjernije razvijala i time postala funkcionalnija.Autonomne regije bi imale svoju vladu,kao i vijecnike (predstavnike) Opstina koji bi cinili parlament Autonomije,svoju zakonodavnu,sudsku i izvrsnu vlast.Imali bi svoja ministarstva.Bavili bi se zivotnim i privrednim pitanjima unutar Autonomnih regia (saveza Opstina)primjera radi pitanjima putne infrastrukture i odrzavanja lokanih opstinskih i meduopstinskih puteva unutar Autonomije,privrednih i drugih zivotnih pitanj,poput skolstva,zdravstva i drugih pitanja vezanih za tu autonomnu regiju.
Ovom decentralizacijom BiH bi postal funkcioalna drzava sa cetiri najveca privredna centra u BiH Banjalukom,Tuzlom ,Mostarom i Sarajevom i Opstinama koje bi okupljale unutar svojih autonomnih oblasti,.....
- exliberal
#143 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
zagazaga wrote:
dejton dok se boje ne istope
Citiram zagazaga ali samo ovo primjetio i kod drugih forumasa......ova izreka Dejton dok se boje ne istope....sto znaci nastavit cemo ovu patnju i naguravanje dok se RS neurusi sama...
Zar to nije kocka, zar se time neproduzava vijek i manje vise priznaje RS kao vazan faktor bez kojeg se nemogu odluke donosit sto je jedan od Dodikovih ciljeva?
Zar se time ( dok se boje neistope) neide naruku srbima i hrvatima koji tvrde da drzava kao sto je bih nemoze funkcionisat ?
Nemojte samo price o tome da je rs u goroj finasijskoj situacij nego federacija....sve je u pet deka kad su pare u pitanju
- Bosnolog
#144 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
japijem wrote:Nikakva.afrikanac wrote:Za postavljača teme pitanje:
Ogromna je razlika u nadleznostima i stepenu njihove autonomnosti.
Republike bi imale pravo da odlucuju o svom statusu unutar federalne drzave ukljucujuci i pravo o svom izlasku a Autonomne regije ne bi imale tu mogucnost,..
Autonmne regie su ti kao kordinaciono tijelo saveza (udruzenja) Opstina u jednu regonalnu cjelinu motivisani ekonomskim razvojem kao cjeline sa nadleznostima o rijesavanjima i odlucinjima unutar odredenog broja opstinskih zajednica,bez prava na referendum o svom statisu za razliku Republika unutar Fedeartivne Drzave koju mogu napustiti referendumskim izjasnjavanjem sto bi vodilo raspadu BiH,....
Alternativa je sadasnja daytonska BiH,.....
- Komrad
#145 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
De ti malo bolje prouci pojam "savezne republike"Bosnolog wrote:Savezna Republika BiH bi cinila savez cetiri autonomne regije a Federativnu Republiku BiH bi cinila Federaciju Republika sto je ogromna razlika u nadleznostima i njihovom stepenu autonomnosti unutar RBiH kao i odlucivanaju o svom statusu unutar BiH sto je ogromna razlika.afrikanac wrote:Za postavljača teme pitanje:
Savez predlozenih Autonomnih regija bi imale nadleznosti nesto poput sadasnjih kantona unutar federacije BiH.Autonomne regije ne bi mogle odlucivati o svo statusu unutar BiH niti bi imale pravo na izjasnjavanje o samopredjeljenju poput referenduma o izlasku iz BiH za razlku Republika unutar Federalne BiH.
Autonomnim regijama BiH bi bila decentralizovala, ekonomski bi se ravnomjernije razvijala i time postala funkcionalnija.Autonomne regije bi imale svoju vladu,kao i vijecnike (predstavnike) Opstina koji bi cinili parlament Autonomije,svoju zakonodavnu,sudsku i izvrsnu vlast.Imali bi svoja ministarstva.Bavili bi se zivotnim i privrednim pitanjima unutar Autonomnih regia (saveza Opstina)primjera radi pitanjima putne infrastrukture i odrzavanja lokanih opstinskih i meduopstinskih puteva unutar Autonomije,privrednih i drugih zivotnih pitanj,poput skolstva,zdravstva i drugih pitanja vezanih za tu autonomnu regiju.
Ovom decentralizacijom BiH bi postal funkcioalna drzava sa cetiri najveca privredna centra u BiH Banjalukom,Tuzlom ,Mostarom i Sarajevom i Opstinama koje bi okupljale unutar svojih autonomnih oblasti,.....
- Komrad
#146 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Mora da su budzetski korisniciexliberal wrote:zagazaga wrote:
dejton dok se boje ne istope
Citiram zagazaga ali samo ovo primjetio i kod drugih forumasa......ova izreka Dejton dok se boje ne istope....sto znaci nastavit cemo ovu patnju i naguravanje dok se RS neurusi sama...
Zar to nije kocka, zar se time neproduzava vijek i manje vise priznaje RS kao vazan faktor bez kojeg se nemogu odluke donosit sto je jedan od Dodikovih ciljeva?
Zar se time ( dok se boje neistope) neide naruku srbima i hrvatima koji tvrde da drzava kao sto je bih nemoze funkcionisat ?
Nemojte samo price o tome da je rs u goroj finasijskoj situacij nego federacija....sve je u pet deka kad su pare u pitanju
- Bosnolog
#147 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Nema od tih tvojih zelja nista,bez obzira ko got bio u vlasti,saili bez SDP-a nece moci progurati ove tvoje tvoje muzicke zelje.Jedino je moguce pretvaranje cijele BiH u funkcionalnu reorganizovanu drzavu koja nece bit podjeljena etnicki motivisanim,nefunkcionalni i nedorzivim parametrima.....panorama wrote: Dayton-om nisu predvidjena tri nego dva entiteta.Jasno je da će se stvaranjem drugog i trećeg entiteta revidirati Dayton. To može biti samo u dogovoru političkih predstavnika sva tri naroda.I sad je valjda jasno da to ne može učiniti SDP koji sebe predstavlja kao multi nac. pa ko biva oni mogu govoriti u ime tri konstitutivna naroda. To ne ide jer SDP nema kapacitet za takvo nešto i lažno se predstavlja.Sve unutar BiH je podložno promjenama kako se dogovore Srbi Hrvati i Bošnjaci.Nema temeljnog naroda,svi su temeljni.Niti jedan narod nema veće pravo na BiH od druga dva jer su svi konstitutivni.U političkom dogovoru se mora poći od realnosti.Megalomanske apetite suzbiti i učiniti kompromis.Na kraju krajeva,ako se dogovore, opet ćemo svi živjeti u BiH ,moći ćemo normalno putovati, komunicirati,trgovati, jednostavno život ide dalje.Bit će i Drugi i Treći!
- Komrad
#148 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Ti ocito ne zivis u BiHBosnolog wrote:
Nema od tih tvojih zelja nista,bez obzira ko got bio u vlasti,saili bez SDP-a nece moci progurati ove tvoje tvoje muzicke zelje.Jedino je moguce pretvaranje cijele BiH u funkcionalnu reorganizovanu drzavu koja nece bit podjeljena etnicki motivisanim,nefunkcionalni i nedorzivim parametrima.....
- dingosp0
#149 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
na ovo bi pristali SDP, SDA, SBBBIH, i ostali
HDZ, HDZ 1990, nebi
nebi ni jedna srpska stranka pogotovo do-dickova
Hrvati i Srbi bi pristali kad bi s podjelilo na 3 savezne regije... jedna da se zove RS, druga HB, treca BR (Bosnjacka Republika)
sve ostalo pada u vodu...i sama masta...
HDZ, HDZ 1990, nebi
nebi ni jedna srpska stranka pogotovo do-dickova
Hrvati i Srbi bi pristali kad bi s podjelilo na 3 savezne regije... jedna da se zove RS, druga HB, treca BR (Bosnjacka Republika)
sve ostalo pada u vodu...i sama masta...
- Komrad
#150 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina
Zbog tih se povratnika najvise i mora mijenjati ustav... prvenstveno radi zaposljavanja u institucijamazagazaga wrote: citiraš ono što ti odgovara
zamisli da si povratnik u Srebrenicu, Banja Luku ili bilo koji grad u rs......daj rješenje ali ono koje će odgovarati tom čovjeku a ne onom u Sarajevu, Š.Brijegu ili u Austriji......ili po tvom takvi ljudi ne bi trebali da su tu (bože... kome li ono oni još smetaju.)
@komrad.......za svemir se ne može dokazati......
Umjesto sto su bosnjacki politicari pljuvali po RSu(sa razlogom) i pricali bajke o ukidanju ... bolje je bilo da su sutili
i radili na tome da se sto vise povratnika zaposli u institucijama od komunalnog do predsjednistva
Samo da smo ljude uspjeli vratiti u elektroprivredu rs.a, postu, telekom, skolstvo, zdravstvo u opstinske administracije itd.. danas smo mogli imati 500 000 povratnika