Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post Reply

Vase politicko odredjeljenje?

Ljevica
70
80%
Desnica
17
20%

Total votes: 87

Bosnolog

#126 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Bosnolog »

Chmoljo wrote:
NightSkyWalker wrote:
Chmoljo wrote:
mislim da ti ne znaš uopšte šta je ljevica, kad je svodiš na svoj lični doživljaj Josipa Broza Tita, pored toliko širokog spektra onoga što ljevica predstavlja.
Ja ne poricem i dobre stvari koje ljevica nosi sa sobom, ali ta ljevica takodje cesto nosi i diktaturu, jednoumlje, totalitarizam. Dovoljno je pogledati kako su zivjele i nestale bivse komunisticke drzave.
nije dovoljno za sagledavanje ljevice i ja ti o tome upravo i govorim. ponovo pročitaj moj post ponovo pa skontaj šta sam ti htio reći.

btw. te komunističke države... gledaš ih kroz vizuru Jugoslovenskog komunizma, ostalim zemljama je bio nametnut izvana, Kuba je bitna samo zato što je blizu SAD-a, a Kina bogami nije nestala.
Cmoljo Kuba je katastrofa koju ne bi trebali ni po cemu kopirati,zao mi je najvise kubanskog naroda koji se nece nikada oporaviti od Kastrovog visedecenijskog mentalnog terora,....Kina je kapitalizirana maksimalno sto se tice ekonimije i slobode trzista a radnicka prava i zastita istih su im katastrofa,da ne govorim o ljudskim pravima i odnosu drzave prema njima...Kineski ekokomunizam je najveci mlin za mljevenje vlastitog naroda,...mada nije ni blizu surovosti sjeverno korejskog,.....

Generalno smatram da je izvorni Komunizam najveca utopija koja je neostvariva i neodrziva,.....To je najobicnije mastarija i sanjarija socijal liberalnih utopista,mada ima dobrih elemanata socijalne pravde radnicke klaze koji se mogu prakticno iskoristiti i primjeniti u praksi u obimu koji je moguc danasnjem vremenu......
NightSkyWalker

#127 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

Sistem u kojem si slobodan kao covjek i u kojem mozes svojim radom i trudom da sebi pribavis ono sto zelis, e taj sistem je ono sto je najbolje. Pogresno je traziti od drzave, i zato se treba okrenuti licnoj odgovornosti.

Negdje sam cuo da u BiH veliki broj ljudi nikada nije trazio posao, mnogi nikada nisu trazili posao van svoje struke, a i kada ljudi imaju posao jedva cekaju da pobjegnu sa radnog mjesta. Dovoljno je pogledati koliko imamo neobradjene zemlje. Nema tog sistema koji ce nasem narodu ugoditi sve dok sami ne zasucemo rukave! U nasem mentalitetu nemamo radnicki kod, kao sto je to recimo kod nijemaca ili amerikanaca. I zato nam nema pomoci!
Mjesanac

#128 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Mjesanac »

NightSkyWalker wrote:Sistem u kojem si slobodan kao covjek i u kojem mozes svojim radom i trudom da sebi pribavis ono sto zelis, e taj sistem je ono sto je najbolje. Pogresno je traziti od drzave, i zato se treba okrenuti licnoj odgovornosti.

Ti si malo navikao zivjeti na ostavstini socijalizma u ovoj drzavi, pa uopste ne razmisljas o tome dok blebeces o kapitalizmu. Eno ti Amerika pa idi slobodno zivi, jos i kad bi se tamo slobodno zivjelo to bi bilo odlicno. Budi slobodan covjek i zaradjuj sebi, samo sto te pare odose na placanje rata na kucu koju si uzeo na 30 godina, placanje ogromnih racuna samo sto ti je doktor reko zini A, otplata skolskih kredita jer si potrosio oko 100 000 dollara na svoje skolovanje. I eto u cas prodje ti zivot. Gdje si bio, sta si radio?
Mjesanac

#129 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Mjesanac »

Nisam se ni okrenuo vec ste 6 stranica ispisali. Bio bi red da i ja kao pokretac teme izjasnim. Ja sam ljevicar, kao sto se mozda i moglo zakljuciti iz mojih postova. Najvise od svega Titoista. Kada vidim gluposti koje se pisu na forumu tipa da je Tito bio diktator ne znam bi li se smijao ili plakao. Covjek je pobijedio fasiste, izgradio drzavu koja je ipak bila neko i nesto, nakon njegove smrti se pocelo polako popustati "demokratama" koji su i dobili izbore 1990 godine. Ali sve bi bilo super i danas da narod nije jedna lakokontrolisana masa. Vidimo to na primjerima sirom svijeta. Ljudi misle kako im se kaze, i svoj zivot prilagodjavaju tome.

Ali da ne skrecemo sa teme i da se ne drzimo samo nasih prostora. U ljevici vidim neku ljudskost, brigu za ljude, jer ipak smo mi ti oko kojih se svijet okrece i nije uopste bitno ista drugo osim nas samih. Kapitalizam na celu sa Amerikom je nista drugo nego politika sile. Ali problem je sto su napravili tako jaku propagandu i njom nas bombarduju svaki dan. Predstavljaju se kao donosioci mira a Svijetu su ucinili toliko zla. Kad su vec toliki miroljubci gdje su bili devedesetih da zaustave krvoprolice na prostoru bivse Jugoslavije. "Miroljubci" su tamo gdje im odgovara, tj. gdje imaju svoje interese. Npr. nabili su nam misljenje da Sjeverna Korea ne valja. A ko je to od nas bio tamo pa da to moze za sebe potvrditi. Da ja mozda sjedim kuci i samo slusam sta mi se kaze i u to vjerujem 100 posto. Evo kada sam vec napisao i S. Koreji bio bi i red da se ja izjasnim sta mislim. Mislim da su se zatvorili zbog toga sto zestoko ne odobrajavju politiku interesa, politiku koja danas vlada. Nece da se utice na njih. A da ne valju ne bi onda priredjivali onakve dobrodoslice predstavnicima SFRJ. Priredjivali su jer su vidjeli pravog prijatelja u nama, da se ne vodi dvolicna politika.

Ja mislim da smo na svojoj kozi osjetili tu desnicarsku politiku tokom rata. Sreca da ipak negdje drugo postoje neki gradjanski okviri pa se ne ostavlja prostora desnicarima da divljaju. Ja ne poznajem desnicara da je ovom svijetu donjeo ista dobro. Ispravite me ako grijesim.
Last edited by Mjesanac on 28/01/2011 04:23, edited 1 time in total.
NightSkyWalker

#130 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

Mjesanac wrote:samo sto te pare odose na placanje rata na kucu koju si uzeo na 30 godina, placanje ogromnih racuna samo sto ti je doktor reko zini A, otplata skolskih kredita jer si potrosio oko 100 000 dollara na svoje skolovanje. I eto u cas prodje ti zivot. Gdje si bio, sta si radio?
Pa onda nemoj kupovati kucu i sve ostalo. Ko te tjera na to. Jel to drzava treba da ti to sve da?? Slobodan si covjek i radi za sebe.
Mjesanac

#131 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Mjesanac »

NightSkyWalker wrote:
Mjesanac wrote:samo sto te pare odose na placanje rata na kucu koju si uzeo na 30 godina, placanje ogromnih racuna samo sto ti je doktor reko zini A, otplata skolskih kredita jer si potrosio oko 100 000 dollara na svoje skolovanje. I eto u cas prodje ti zivot. Gdje si bio, sta si radio?
Pa onda nemoj kupovati kucu i sve ostalo. Ko te tjera na to. Jel to drzava treba da ti to sve da?? Slobodan si covjek i radi za sebe.

Nemoj. Zivi na ulici. Ne treba ti ni doktor, ni lijekovi, ni skolovanje. Takvi se u Americi zovu beskucnicima.
NightSkyWalker

#132 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

Mjesanac wrote: Kada vidim gluposti koje se pisu na forumu tipa da je Tito bio diktator ne znam bi li se smijao ili plakao. Covjek je pobijedio fasiste,

U ljevici vidim neku ljudskost, brigu za ljude,

Ja mislim da smo na svojoj kozi osjetili tu desnicarsku politiku tokom rata.

Ja ne poznajem desnicara da je ovom svijetu donjeo ista dobro. Ispravite me ako grijesim.
Tito jeste bio doktator jer je ne voljom naroda izabran za dozivotnog predsjednika, jer nije dozvoljavao slobodnu rijec, jer se pitala samo njegova partija i on, i jer su svi koji nisu odgovarali njegovoj dokaturi bili smaknuti. Tito jeste pobijedio njemacke fasiste, ali su potom njegovi komunisti stvorili novi oblik fasizma u obliku UDBE, Golog Otoka, i montiranih/politickih procesa..., pomocu cega su ljudi povaljivani zbog svojg stava.

Zasto bi se vlada brinula za ljude. Ljudi treba da se brinu o sebi i svojim rukama rade za svoj komad hljeba. Ali nas narod je navikao da je drzava krava muzara koja treba da daje.

Tokom rata je bilo borba izmedju drzava i nacija, a ne nuzno izmedju desnicarskih partija. Biti nacionalista ne znaci nuzno biti losa osoba.

Koji ljevicar je donio sta dobro ovome svijetu??
NightSkyWalker

#133 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

Mjesanac wrote:
NightSkyWalker wrote:

Nemoj. Zivi na ulici. Ne treba ti ni doktor, ni lijekovi, ni skolovanje. Takvi se u Americi zovu beskucnicima.
Pa ako neces da zivis na ulici i budes beskucnik onda moras da podignes guzicu i radis. Zar treba drzava da ti daje??
Mjesanac

#134 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Mjesanac »

NightSkyWalker wrote:
Tito jeste bio doktator jer je ne voljom naroda izabran za dozivotnog predsjednika, jer nije dozvoljavao slobodnu rijec, jer se pitala samo njegova partija i on, i jer su svi koji nisu odgovarali njegovoj dokaturi bili smaknuti. Tito jeste pobijedio njemacke fasiste, ali su potom njegovi komunisti stvorili novi oblik fasizma u obliku UDBE, Golog Otoka, i montiranih/politickih procesa..., pomocu cega su ljudi povaljivani zbog svojg stava.

Zasto bi se vlada brinula za ljude. Ljudi treba da se brinu o sebi i svojim rukama rade za svoj komad hljeba. Ali nas narod je navikao da je drzava krava muzara koja treba da daje.

Tokom rata je bilo borba izmedju drzava i nacija, a ne nuzno izmedju desnicarskih partija. Biti nacionalista ne znaci nuzno biti losa osoba.

Koji ljevicar je donio sta dobro ovome svijetu??

Zapanjujes. Majke mi ko da covjek prica u vjetar.

Ti nemas pojma za sta su UDBA i Goli Otok sluzili. Isto kao i za sta danas sluzi CIA, MI-6, a za njih nikad neces pomisliti da je to sve isto. Je li ti imas pojma sta je diktator? Cini mi se da nemas. Hitler je bio diktator IZABRAN VOLJOM NARODA. Tita su voljeli i njegov narod i istok i zapad. Izgradio je ovu drzavu i dao ljudima posao. Znam ja sta je tebi BABO pricao, ali nije sve tako.

Ne kontas ovo za drzavu. Naravno da sve trebas sam sebi obezbijediti u zivotu, ali je li ti treba drzava koja ce te da prostis taslacit kroz citav tvoj zivot ili drzava koja ce raditi za tebe i pruziti ti sta treba da pruzi?

A ko je majke ti rat pokrenuo? Da nisu slucajno dosli ljudi iz Konga pa nam naredili da se poubijamo :-) Politika je osnova drzave i politike vode rat, a tada su bile desnicarske.

Koji ljevicar? Ljudi poput Marksa, koji su nam otvarali oci pred kapitalistickom propagandom.
NightSkyWalker

#135 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by NightSkyWalker »

Mjesanac wrote:
Ti nemas pojma za sta su UDBA i Goli Otok sluzili.

je li ti treba drzava koja ce te da prostis taslacit kroz citav tvoj zivot ili drzava koja ce raditi za tebe i pruziti ti sta treba da pruzi?

A ko je majke ti rat pokrenuo? Politika je osnova drzave i politike vode rat, a tada su bile desnicarske.

Koji ljevicar? Ljudi poput Marksa, koji su nam otvarali oci pred kapitalistickom propagandom.
Za sta su sluzili UDBA i Goli Otok ce ti reci oni koji su bili zrtve toga dvoga. Uz to mozemo dodati i montirane procese poput onog iz '83 godine. I kad sve to skupis na jednu kamaru, eto ti diktature.

Drzava treba da ima zakone da su svi gradjani sigurni i da pokrene akonomiju. A zaposlenje zavisi od privatnog sektora i volje pojedinca da radi. Drzava nije ta koja otvara radna mjesta, vec privatni sektor. Problem kod nas je sto smo navikli da nam je drzava krava muzara a da mi samo podignemo noge i hladimo jaja. E takvo vrijeme je proslo, sada je kapitalizam i imat ces onoloko koliko sebi privrijedis svojim rukama. Drzava ti nije nista duzna. Sposoban si da radis i radi! Ako imas neko ostecenje, onda ti drzava treba da pomogne.

Ratove je pokrenuo socijalista i bivsi komunista Milosevic koji je bio zeljan ogromne vlasti i da sve srbe drzi na okupu kako bi mogao da vlada nad sto vise ljudi. On nije bio nacionalista. Na BiH je izvrsena agresija od drzave Srbija. Medjutim, tacno je da su tu priliku iskoristili mnogi ultra-nacionalisti za svoje planove i dilove.

Navedi neke ljevicare koji su donijeli neko dobro covjecanstvu?? A ako hoces ja cu ti navesti par njih koji su donijeli ogromnu bol i strdanje.
elSaik

#136 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by elSaik »

Ma da, najbolje kad si pušten na milost i nemilost vlasnika kapitala. Kako da ne. Slobodni robovi 21. vijeka. Slobodan si da uzmeš kredit i da ga tvoja djeca otplaćuju. Naravno, ne moraš to da uradiš, slobodan si i da ne dižeš kredit, pa da živiš na ulici. Sloboda iznad svega!
tulio

#137 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

Anarho-kapitalist. Libertarijanac.
cyprus

#138 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by cyprus »

A vazda me fasciniralo kako neko može zastupati mišljenje da je anarhija održiv i uopšte moguć sistem... Pa bih zamolio da ove koji su se izjasnili kao anarhisti i anarho-nešto objasne to malo bolje :) Mislim da nisam dovoljno upućen
tulio

#139 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

Za sve stručne detaljne informacije obratite se na: http://mises.org/
Pored gomile knjiga i audio zapisa, postoji i veliki broj predavanja i stručne literature! :thumbup:
Lunizz

#140 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Lunizz »

Radikal u bilo kojem pogledu :thumbup:
Jazz_Junkie

#141 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Jazz_Junkie »

cyprus wrote:A vazda me fasciniralo kako neko može zastupati mišljenje da je anarhija održiv i uopšte moguć sistem... Pa bih zamolio da ove koji su se izjasnili kao anarhisti i anarho-nešto objasne to malo bolje :) Mislim da nisam dovoljno upućen
Ocigledno da nisi. Kao prvo, tzv. anarhokapitalisti nemaju veze sa anarhizmom ili njegovom modernom varijantom, anarhosindikalizmom. Iako je individualizam bitan segment anarhistickih ideja, on svoj puni razvoj dozivljaja u kooperaciji sa drugim individuama. Anarhisti teze ka industrijskom drustvu u kojem radnici upravljaju produkcijom, organizovani na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou, kao i po sektorima vrste industrije. Za razliku od komunista, anarhisti odbijaju bilo kakvo zastupanje njihovih interesa u formi centralistickih partija i organizacija. To znaci da anarhisti odbijaju i parlamentarizam gdje klase, prije svega privilegirane klase, zastupaju svoje interese i umjesto toga teze ka direktnoj demokraciji, pocevsi od komunalnih pa do globalnih razmjera gdje dolazi do saradnje delegata. Ti delegati naravno nisu profesionalni politicari nego ljudi koji kao i svatko drugi, sa svakodnevnim radnim zivotom. Funkcija delegata je samo sporadicna. Komunizam i anarhizam imaju zapravo isti cilj, ali se razlikuju u metodama kada je u pitanju postizanje istog. U tom slucaju je Marx u prilikama kapitalistickog poretka 19. vijeka bio ostriji analiticar od "pre-utopijskog" Bakunina. Ali, ni Marx nikada ne bi podrzao tip drzave i organizacije KP koju je izgradio Lenin. Da ponovim, tezi se ka antiautoritarnom drustvu koje bazira na principima samoorganizacije/samouprave radnika (sam pojam radnik je danas mnogo siri nego sto je bio u doba nastanka socijalistickih ideja) i kooperacije/federalizma. To isto znaci da anarhosindikalizam nudi antidrzavni koncept drustvenog uredjenja.
Da ovakva vrsta drustva itekako funkcionise je najbolje dokazala anarhisticka revolucija u Spaniji iz 1936. godine. Nakon sto su anarhisti stvar preuzeli u ruke, zivot u Barceloni je isao dalje. Nista nije stagniralo, pocevsi od industrijske produkcije pa do gradskog prijevoza. Ljudi su isli dalje na posao, dalje stampali novine itd., samo sa razlikom da radna snaga konacno pripada njima samima umjesto da istu prodaju industrijalcima. O anarhizmu u Spaniji postoji fantastican dokumentarac, snimljen negdje 1998. godine. Zove se "Vivir la utopia".
MokeQc

#142 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by MokeQc »

letacina wrote:
elSaik wrote:Sreća pa danas ne vlada jednoumlje, jelde, letačina? :mrgreen:

Na najivšim nivoima vlada neoliberalno na koje jedinka ne može previše utjecati, ali i to je daleko bolje od onog komunističkog, jer sad barem kao pojedinac ne moraš nositi glavu u torbi ukoliko iskažeš stav drugačiji od onog zvaničnog.
Danas se glava, umjesto u torbi, jednako opasno nosi u tramvaju, na Bascarsiji, na Skenderiji, na CVili ili u bilo kojem kaficu u gradu, a niko te i ne pita za politicki stav.

Usput, moje opredijeljenje je "za ono prije rata kako god da ga zovete" uz par lezernih demokratskih izmjena :)
letacina

#143 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

Mjesanac wrote:Nisam se ni okrenuo vec ste 6 stranica ispisali. Bio bi red da i ja kao pokretac teme izjasnim. Ja sam ljevicar, kao sto se mozda i moglo zakljuciti iz mojih postova. Najvise od svega Titoista. Kada vidim gluposti koje se pisu na forumu tipa da je Tito bio diktator ne znam bi li se smijao ili plakao. Covjek je pobijedio fasiste, izgradio drzavu koja je ipak bila neko i nesto, nakon njegove smrti se pocelo polako popustati "demokratama" koji su i dobili izbore 1990 godine. Ali sve bi bilo super i danas da narod nije jedna lakokontrolisana masa. Vidimo to na primjerima sirom svijeta. Ljudi misle kako im se kaze, i svoj zivot prilagodjavaju tome.

Ali da ne skrecemo sa teme i da se ne drzimo samo nasih prostora. U ljevici vidim neku ljudskost, brigu za ljude, jer ipak smo mi ti oko kojih se svijet okrece i nije uopste bitno ista drugo osim nas samih. Kapitalizam na celu sa Amerikom je nista drugo nego politika sile. Ali problem je sto su napravili tako jaku propagandu i njom nas bombarduju svaki dan. Predstavljaju se kao donosioci mira a Svijetu su ucinili toliko zla. Kad su vec toliki miroljubci gdje su bili devedesetih da zaustave krvoprolice na prostoru bivse Jugoslavije. "Miroljubci" su tamo gdje im odgovara, tj. gdje imaju svoje interese. Npr. nabili su nam misljenje da Sjeverna Korea ne valja. A ko je to od nas bio tamo pa da to moze za sebe potvrditi. Da ja mozda sjedim kuci i samo slusam sta mi se kaze i u to vjerujem 100 posto. Evo kada sam vec napisao i S. Koreji bio bi i red da se ja izjasnim sta mislim. Mislim da su se zatvorili zbog toga sto zestoko ne odobrajavju politiku interesa, politiku koja danas vlada. Nece da se utice na njih. A da ne valju ne bi onda priredjivali onakve dobrodoslice predstavnicima SFRJ. Priredjivali su jer su vidjeli pravog prijatelja u nama, da se ne vodi dvolicna politika.

Ja mislim da smo na svojoj kozi osjetili tu desnicarsku politiku tokom rata. Sreca da ipak negdje drugo postoje neki gradjanski okviri pa se ne ostavlja prostora desnicarima da divljaju. Ja ne poznajem desnicara da je ovom svijetu donjeo ista dobro. Ispravite me ako grijesim.
Koja neobrazovanost :-)

Raspravljati o tome je li Tito bio diktator je kao da voditi u sumnju da je mlijeko bijelo. Neko ko nedemokratskim putem nametne svoju apsolutnu vlast i proglasi se doživotnim predsjednikom nije ništa drugo nego diktator. Tito jeste pobijedio fašiste, jeste stvorio respektabilnu državi, ali ta država je bila nedemokratska i ideokratska.

Sjeverna Koreja je po tebi dobra država zato što je bila prijatelj s Jugoslavijom i što je našim zvaničnicima pravila veličanstvene dočeka :lol: :lol: :lol: ? Pa odavno imbecilniji rezon nisam čuo, slatko si me nasmijao. A o tom užasu od države kojom vlada jedna porodica po nasljednoj liniji i koja svaki dan dobija milione humanitarne pomoći je suvišno bilo šta reći.

Političke ideologije nisu toliko bitne koliko ljudi. Sposoban pojedinac je taj koji može promijeniti stvari, a ne neka ideologija.

Desničari koji su donijeli nešto dobro? Helmut Kohl, Konrad Adenauer, Margaret Thatcher, Čerčil.... hoćeš još?
letacina

#144 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

MokeQc wrote:
letacina wrote:
elSaik wrote:Sreća pa danas ne vlada jednoumlje, jelde, letačina? :mrgreen:

Na najivšim nivoima vlada neoliberalno na koje jedinka ne može previše utjecati, ali i to je daleko bolje od onog komunističkog, jer sad barem kao pojedinac ne moraš nositi glavu u torbi ukoliko iskažeš stav drugačiji od onog zvaničnog.
Danas se glava, umjesto u torbi, jednako opasno nosi u tramvaju, na Bascarsiji, na Skenderiji, na CVili ili u bilo kojem kaficu u gradu, a niko te i ne pita za politicki stav.

Usput, moje opredijeljenje je "za ono prije rata kako god da ga zovete" uz par lezernih demokratskih izmjena :)

Ovaj političko-ekonomske sisteme mjeri na osnovu sigurnosne situacije u Sarajevu... Aaaaaa.... :lol: :lol:
Mjesanac

#145 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Mjesanac »

letacina wrote:
Mjesanac wrote:Nisam se ni okrenuo vec ste 6 stranica ispisali. Bio bi red da i ja kao pokretac teme izjasnim. Ja sam ljevicar, kao sto se mozda i moglo zakljuciti iz mojih postova. Najvise od svega Titoista. Kada vidim gluposti koje se pisu na forumu tipa da je Tito bio diktator ne znam bi li se smijao ili plakao. Covjek je pobijedio fasiste, izgradio drzavu koja je ipak bila neko i nesto, nakon njegove smrti se pocelo polako popustati "demokratama" koji su i dobili izbore 1990 godine. Ali sve bi bilo super i danas da narod nije jedna lakokontrolisana masa. Vidimo to na primjerima sirom svijeta. Ljudi misle kako im se kaze, i svoj zivot prilagodjavaju tome.

Raspravljati o tome je li Tito bio diktator je kao da voditi u sumnju da je mlijeko bijelo. Neko ko nedemokratskim putem nametne svoju apsolutnu vlast i proglasi se doživotnim predsjednikom nije ništa drugo nego diktator. Tito jeste pobijedio fašiste, jeste stvorio respektabilnu državi, ali ta država je bila nedemokratska i ideokratska.

Sjeverna Koreja je po tebi dobra država zato što je bila prijatelj s Jugoslavijom i što je našim zvaničnicima pravila veličanstvene dočeka :lol: :lol: :lol: ? Pa odavno imbecilniji rezon nisam čuo, slatko si me nasmijao. A o tom užasu od države kojom vlada jedna porodica po nasljednoj liniji i koja svaki dan dobija milione humanitarne pomoći je suvišno bilo šta reći.

Političke ideologije nisu toliko bitne koliko ljudi. Sposoban pojedinac je taj koji može promijeniti stvari, a ne neka ideologija.

Desničari koji su donijeli nešto dobro? Helmut Kohl, Konrad Adenauer, Margaret Thatcher, Čerčil.... hoćeš još?
Ti ces meni pricat nesto o neobrazovanosti. :lol: :lol: :lol: Nemas ti pojma ni ko sam ni sta sam. Vidim isto radis ko i NSW, razumijete nesto kako vama odgovara a nemate pojma sta je neko zaista time htio reci.

Nasmijavate me :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Stvarno svaka diskusija je bespotrebna, jer zbog svoje ogranicenosti ne mozes shvatiti neke stvari, i onda kreces u napad nazivajuci nekoga neobrazovanim :-) :-)
letacina

#146 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

Mjesanac wrote:
letacina wrote:

Ti ces meni pricat nesto o neobrazovanosti. :lol: :lol: :lol: Nemas ti pojma ni ko sam ni sta sam. Vidim isto radis ko i NSW, razumijete nesto kako vama odgovara a nemate pojma sta je neko zaista time htio reci.

Nasmijavate me :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Stvarno svaka diskusija je bespotrebna, jer zbog svoje ogranicenosti ne mozes shvatiti neke stvari, i onda kreces u napad nazivajuci nekoga neobrazovanim :-) :-)

Važi Sjevorokorejanac. Jesi vidio što lijepe dočeke prave? :mrgreen:
tulio

#147 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by tulio »

Mjesanac wrote:Važi Sjevorokorejanac. Jesi vidio što lijepe dočeke prave?
A tek sletove. Ma hajde, ljepota.
Pa kad mahne diktator s balkona, kao naš nekoć. :roll:
letacina

#148 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by letacina »

tulio wrote:
Mjesanac wrote:Važi Sjevorokorejanac. Jesi vidio što lijepe dočeke prave?
A tek sletove. Ma hajde, ljepota.
Pa kad mahne diktator s balkona, kao naš nekoć.
Kaže anarhist. :roll:

To ti je prava država, vidi se ljudi uživaju u životu. A ne tamo kao nekakva Njemačka, neke Mercedese prave, nešto, nikad ni slet nisu imali. Bože me sačuvaj da živim u takvoj državi.
Klodovik

#149 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Klodovik »

O o o, ko će shvatiti to, ljevica, desnica, centralno... Begemot, Asmodej, Abadona.

Ne znam je li ih pjesnik namjerno ovako poredao ili je rima diktirala redoslijed.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#150 Re: Koje je Vase politicko opredjeljenje?

Post by Chmoljo »

letacina wrote: Koja neobrazovanost :-)

ja sam lijepo istakao upozorenje da kad diskutujete koristite normalni riječnik...

stvarno se više neću ponavljati nego lupati banove i na najmanje nipodaštavanje sagovornika. ako mislite da ste superiorni, nabavite odijelo Batmana i aplicirajte za ponuđeni posao. ovdje normalno razgovarajte.
Post Reply