Cmoljo Kuba je katastrofa koju ne bi trebali ni po cemu kopirati,zao mi je najvise kubanskog naroda koji se nece nikada oporaviti od Kastrovog visedecenijskog mentalnog terora,....Kina je kapitalizirana maksimalno sto se tice ekonimije i slobode trzista a radnicka prava i zastita istih su im katastrofa,da ne govorim o ljudskim pravima i odnosu drzave prema njima...Kineski ekokomunizam je najveci mlin za mljevenje vlastitog naroda,...mada nije ni blizu surovosti sjeverno korejskog,.....Chmoljo wrote:nije dovoljno za sagledavanje ljevice i ja ti o tome upravo i govorim. ponovo pročitaj moj post ponovo pa skontaj šta sam ti htio reći.NightSkyWalker wrote:Ja ne poricem i dobre stvari koje ljevica nosi sa sobom, ali ta ljevica takodje cesto nosi i diktaturu, jednoumlje, totalitarizam. Dovoljno je pogledati kako su zivjele i nestale bivse komunisticke drzave.Chmoljo wrote:
mislim da ti ne znaš uopšte šta je ljevica, kad je svodiš na svoj lični doživljaj Josipa Broza Tita, pored toliko širokog spektra onoga što ljevica predstavlja.
btw. te komunističke države... gledaš ih kroz vizuru Jugoslovenskog komunizma, ostalim zemljama je bio nametnut izvana, Kuba je bitna samo zato što je blizu SAD-a, a Kina bogami nije nestala.
Generalno smatram da je izvorni Komunizam najveca utopija koja je neostvariva i neodrziva,.....To je najobicnije mastarija i sanjarija socijal liberalnih utopista,mada ima dobrih elemanata socijalne pravde radnicke klaze koji se mogu prakticno iskoristiti i primjeniti u praksi u obimu koji je moguc danasnjem vremenu......