Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

drndalo

#126 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by drndalo »

Prvo sacekaj da procitas tacno "sitna slova" ispod te reklame... Niko nista ne daje dzaba, pa ni oni...

U cemu je caka vidjecemo... U svakom slucaju ne zalijeci se... Ako te bas interesuje, zakazi razgovor s kakvim direktorom prodaje, gdje cete se mozda cak i "cjenkati", ukoliko je njima stalo da prodaju pare, a tebi trebaju...
Gospoda Ministarka

#127 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Gospoda Ministarka »

drndalo wrote:Prvo sacekaj da procitas tacno "sitna slova" ispod te reklame... Niko nista ne daje dzaba, pa ni oni...

U cemu je caka vidjecemo... U svakom slucaju ne zalijeci se... Ako te bas interesuje, zakazi razgovor s kakvim direktorom prodaje, gdje cete se mozda cak i "cjenkati", ukoliko je njima stalo da prodaju pare, a tebi trebaju...
Ne zalijecem se vec se interesiram, pitam da vidim da li neko nesto vise zna da li ima tih "sitnih slova" pa ako imaju dobru ponudu zasto ne iskoristiti za kupovinu nekretnine.
metar_drva

#128 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

pa ima tih stambenih kredita bez žiranata u više banaka (za bor banku i unicredit znam sigurno). fazon je što su to hipotekarni krediti, a vrijednost hipoteke mora biti 1:2 ili 1:1,5 u odnosu na iznos kredita. znači, ako tražiš 100.000 KM kredita, vrijednost nekretnine koju ćeš stavit pod hipoteku mora biti 200.000 (ako je omjer 1:2) ili 150.000 (ako je omjer 1:1,5).
madner

#129 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by madner »

Hipotekarni krediti su inace norma vani.
Gospoda Ministarka

#130 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

madner wrote:Hipotekarni krediti su inace norma vani.
Naravno, ali ja koliko sam primjetila (mozda se varam) nase banke pored ziranata traze i hipoteku i placanje osiguranja na nekretninu.
madner

#131 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by madner »

Ne, ako imas ziranta imas ziranta.
metar_drva

#132 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

madner wrote:Ne, ako imas ziranta imas ziranta.
ma ima banaka koje traže i jedno i drugo, zavisi kolika su primanja onog koji traži i gdje radi i sl.
madner

#133 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by madner »

metar_drva wrote:
ma ima banaka koje traže i jedno i drugo, zavisi kolika su primanja onog koji traži i gdje radi i sl.
Cuj to. Koje i na koje cifre?
drndalo

#134 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by drndalo »

Gospoda Ministarka wrote:
Naravno, ali ja koliko sam primjetila (mozda se varam) nase banke pored ziranata traze i hipoteku i placanje osiguranja na nekretninu.
Pa valjda ces i sama od sebe platiti osiguranje za nekretninu...? Ne smijem ni pomisliti kako bih ja spavao ( tj. ne bih...) da nemam osiguranje stana... Gluho bilo...
Gospoda Ministarka

#135 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

drndalo wrote:
Gospoda Ministarka wrote:
Pa valjda ces i sama od sebe platiti osiguranje za nekretninu...? Ne smijem ni pomisliti kako bih ja spavao ( tj. ne bih...) da nemam osiguranje stana... Gluho bilo...
Pa trenutno ne. Ja neznam kako bih ja spavala da imam jos jedan racun za platiti.
metar_drva

#136 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

madner wrote:
metar_drva wrote:
Cuj to. Koje i na koje cifre?
Stambeni kredit DOM PO MOM sa hipotekom

Iznos kredita: od 10.000 BAM do 300.000 BAM
Rok otplate: od 13 mjeseci do 25 godina
Isplata kredita: na račun prodavatelja/vršitelja radova. Do 50% iznosa kredita se može isplatiti na račun korisnika kredita bez naknade, a uz naknadu i cjelokupan iznos kredita!
Otplata kredita: jednaki mjesečni anuiteti u BAM po srednjem tečaju Banke za EUR na dan otplate.
Kreditna sposobnost: prema internim aktima Banke
Instrumenti osiguranja:

* Jamci – minimalno 1 jamac
* Sudužnik – u slučaju da tražitelj kredita nema odgovarajuću kreditnu sposobnost
* Hipoteka: zalog na nekretninu u omjeru 1:1,5
* Polica osiguranja nekretnine: vinkulirana u korist Banke za cijelo vrijeme trajanja kredita
* Mjenice – 2 bianco mjenice s mjeničnim ovlaštenjem za popunu mjenice
* Suglasnosti o zapljeni – po dvije suglasnosti o zapljeni na plaću dužnika (sudužnika, ukoliko je u kreditnom odnosu) i jamaca, ovjerene
* Ostali instrumenti

a eo ti i link, pa ti sam to pretabiri, ako te zanima :D
http://www.unicreditbank.ba/home/wps/wc ... dom_po_mom
OptimusPrime

#137 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by OptimusPrime »

Stambeni kredit, 15 godina (76000 KM), 17 % ukupnih primanja....
drndalo

#138 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by drndalo »

Gospoda Ministarka wrote:Pa trenutno ne. Ja neznam kako bih ja spavala da imam jos jedan racun za platiti.
Uh, ziva bila, de ti vidi kako da to uvedes cim prije... Radi se o nekoliko stotina KM godisnje ( u zavisnosti od kvadrature, vrijednosti namjestaja i ostalih negradjevinskih stvari u stanu, stakala...), kod vecine moze i na rate (tata placa Triglavu na 4 rate, bez doplate, ja sam sve platio odjednom, da ne razmisljam...), a jedno izlijevanje vode od komsije tebi, ili od tebe komsiji kosta bar 2-3x toliko... Da ne pricamo o provali, pozaru, gluho bilo...
Gospoda Ministarka

#139 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

drndalo wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Pa trenutno ne. Ja neznam kako bih ja spavala da imam jos jedan racun za platiti.
Uh, ziva bila, de ti vidi kako da to uvedes cim prije... Radi se o nekoliko stotina KM godisnje ( u zavisnosti od kvadrature, vrijednosti namjestaja i ostalih negradjevinskih stvari u stanu, stakala...), kod vecine moze i na rate (tata placa Triglavu na 4 rate, bez doplate, ja sam sve platio odjednom, da ne razmisljam...), a jedno izlijevanje vode od komsije tebi, ili od tebe komsiji kosta bar 2-3x toliko... Da ne pricamo o provali, pozaru, gluho bilo...
Na to gledam isto kao i na zivotno osiguranje, ko ima viska para prava stvar.
I nisam bas jedina u ovom gradu koja neplaca osiguranje.
CartmanSA

#140 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by CartmanSA »

plain vanilla wrote:
karanana wrote:evo neke okvirne racunice po kojoj i ja mislim da je u ovim nasim okolnostima rentanje bolja opcija:

dvosoban stan renta: 300 KM
isti taj stan, hajmo racunati da kosta 100.000, rata kredita (bez ucesca - ako se moze i dobiti pod ovakvim uslovom): cca. 900 KM na 20 godina. znaci kad ga otplatite dali ste 216.000 KM.

usteda rentanjem u ovom slucaju je 600 KM mjesecno. stavljajte tih 600 KM mjesecno u banku i za 20 godina cete imati 144.000 KM + kamate. sad je pitanje hoce li taj isti stan za 20 godina kostati vise od ove napravljene ustedjevine. ja mislim da nece, i fino ga prodavcu za 20 godina samo iskeshirate. jer i da cijene stanova porastu, banka ce u tom slucaju sigurno dici kamatu i morali bi ga vise mjesecno placati.

generalno odnos/cijena rente i kredita je velika i ide oko 1:3. rente su posljednjih godina pale jer su stranci otisli a ima dosta praznih stanova cije su gazde vani, pa im je najbitnije stan izdati radi troskova rezija a ne da nesto zarade. vjerovatno onako odokativna procjena je da se ne isplati nista uzimati dok nije 1:2

e naravno, jebada sa rentanjem je da nisi miran sto se seljenja tice. gazda moze svaki dan doci i dati ti otkaz pa se seljakaj. ali u isto vrijeme je to i pozitivna stvar. dosadi ti alipasino, odes malo do grbavice. muka ti jer nema parkinga pa odselis malo na ilidzu....
a koliko ces za tih 20 godina platiti kirije?
ako je 20 godina po 300KM kirije, je 72.000 kirije..ako se ne varam
jeste ako renta ostane ista u narednih 20 godina sto je nemoguce :)
drndalo

#141 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by drndalo »

Gospoda Ministarka wrote:Na to gledam isto kao i na zivotno osiguranje, ko ima viska para prava stvar.
I nisam bas jedina u ovom gradu koja neplaca osiguranje.
Znam, i ne prozivam te, vise savjetujem ako ikako mozete preraspodijeliti pare da se nadje nesto i za to... Stan/kuca je vjerovatno najveca zivotna investicija, ne bi valjalo igrati se s time... Osim ako je nuzda...
int21

#142 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by int21 »

detroit-mercy je potpuno u prvu. Sto se sekirati koliko banke zarade, koliko ovo koliko ono. Kad uzmes kredit to je kao trajna stednja. Treba se pobrinuti za svoj napredak, ocuvanje posla, ili povecanje primanja.

A ne kao sto neko rece, malo uistedis malo uleti rodbina ...malo ovo..

Moja supruga se brinula kako ce mo uzeti kredit kako ovo kako ono.....3 g poslije mi placamo kredit manje od 20% primanja......plus sto jos jedno 20 posto stedimo....

Ali i mi smo krenuli sa platom od 350 - 400 KM. I tad nam nije padalo na pamet da uzimamo stan. Rad, red i disciplina :)
Post Reply