Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
lys

#126 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by lys »

KatarinaKosaca wrote:Jel bio netko u Vijetnamu. To mi je želja. Po filmovima i dokumentarcima, vegetacija je zanimljiva, klima, povjesni spomenici...
Jesam ja - i to mi je sad nova domovina :D
Ko god je dosao da me posjeti, se opet vratio, neki po 3-4 puta.

Vijetnam je jos autentican, ono "truly Asia" :)
Najbolji period za posjetu je April /Maj, jer jos nije sezona kisa na jugu, a na sjeveru je toplije. (trenutno je u Hanoju 8°C i magla, a doci u Vijetnam i ne posjetiti Hanoj i Ha Long bay na sjeveru, je pravo steta)

Ako te nesto intersesuje samo pitaj, a imas dosta informacija o Vijetnamu, slika, moji utisaka i anegtota u zadnje dvije godine na http://auboutdelanuit.blogger.ba/

PS samo prekoci one postove gdje placem za (pravom) cokoladom i vodim kucni rat protiv egzoticne faune :-) Vijetnam je puno vise od toga.
Last edited by lys on 22/01/2011 09:53, edited 1 time in total.
lys

#127 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by lys »

Nadinka wrote: Edit:::Procitala sam tvoje utiske i shvatam tvoje razzocarenje, ali mislim da sma imala vec ovakav dojam o stanju tamo :(
Jos jedan edit, kako uspijevas proputovati ovoliko, jel poslom nisi vezan/a za jedno mjesto ili??
Jesam vezana za posao i to debelim lancem :-D , ali kad sam putovala Juznom Amerikom, tad sam radila u Francuskoj, gdje sam imala po 8 sedmica godinjeg odmora. Sad sam u Aziji, manje je odmora koji svakako koristim da se vratim u Evropu, a i Juzna Amerika mi je sad preko bijela svijeta...
Vitezanin

#128 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Ne nađoh na netu, koliko je povratna karta za Amsterdam s BH Airlines-om, zna li tko?? :P :P
melrose

#129 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by melrose »

Kako ne nedjoh na netu :?
samo upises u Google sarajevo amsterdam i dobijes npr.
http://flug.idealo.de/ergebnis/3tjPy/

za ovaj probni datum su cijene oko 187 eura pa na vise...za tvoj datum samo promijeni podatke. Ja stalno koristim ovu stranicu, imaju uvijek najbolje ponude.

Sa BH Airlinesom je puno skuplje :?: , pogledaj na njihovoj stranici...http://www.bhairlines.ba/local/
Sunrise00

#130 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunrise00 »

ima li neki tip sto se tice toga kad treba rezervisati karte :D trebam rezervisati sebi karte za april :D a skuplje su nesto nego inace :D da cekam? :D
melrose

#131 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by melrose »

Sve je sreca. Nekada su u zadnji tren, em skuplje, em sa 2-3 presjedanja, koja inace nemam. Nekada, doduse rijetko, kada znam kada imam godisnji mjescima unaprijed, pogodim jeftinu kartu. Jednostavno nema garancije da je ovo ili ono bolje. Ugl. iz iskustva vjerojatnije je da je karta jeftinija ako ju kupim par mjeseci unaprijed, ali kao sto rekoh, rijetko znam mjesecima unaprijed kada cu moci putovati. Postoji i opcija da kupis kartu i onda prebukiras na drugi datum (ako se datum polaska promijeni), ali se to dodatno placa, ovisno o kompaniji.
melrose

#132 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by melrose »

lys wrote:
Nadinka wrote: Edit:::Procitala sam tvoje utiske i shvatam tvoje razzocarenje, ali mislim da sma imala vec ovakav dojam o stanju tamo :(
Jos jedan edit, kako uspijevas proputovati ovoliko, jel poslom nisi vezan/a za jedno mjesto ili??
Jesam vezana za posao i to debelim lancem :-D , ali kad sam putovala Juznom Amerikom, tad sam radila u Francuskoj, gdje sam imala po 8 sedmica godinjeg odmora. Sad sam u Aziji, manje je odmora koji svakako koristim da se vratim u Evropu, a i Juzna Amerika mi je sad preko bijela svijeta...

NIje tema, ali citam tvoj blog i mogu samo reci - zeno blago tebi!!! Ako moze jedno indiskretno pitanje, kako si dosla do takvog posla (pitam jer je neobicno). :run:
Vitezanin

#133 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

melrose wrote:Kako ne nedjoh na netu :?

za ovaj probni datum su cijene oko 187 eura pa na vise...za tvoj datum samo promijeni podatke. Ja stalno koristim ovu stranicu, imaju uvijek najbolje ponude.

Sa BH Airlinesom je puno skuplje :?: , pogledaj na njihovoj stranici...http://www.bhairlines.ba/local/

Uopće mi ne izbacuje ništa na stranici bh airlines-a. A našao sam za Amsterdam oko ovog datuma kad mi treba, 137 Eura pa nadalje. Netko mi reče na BH Airlines nudi neku akciju ; 125 Eura povratna mada mi to nešto nije sigurno. :D :D :D
melrose

#134 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by melrose »

Vitezanin wrote:
melrose wrote:Kako ne nedjoh na netu :?

Uopće mi ne izbacuje ništa na stranici bh airlines-a. A našao sam za Amsterdam oko ovog datuma kad mi treba, 137 Eura pa nadalje. Netko mi reče na BH Airlines nudi neku akciju ; 125 Eura povratna mada mi to nešto nije sigurno. :D :D :D

Bas me cudi, ja sam ukucala neki bzv. datum i dobies ponude za let Sa-Amsterdam i to puno skuplje nego recimo ove preko idealo.de...sve ovisi o datumu leta, zasto ne nazoves BH Airlines i pitas direktno? Lijepo reci da ti stranica ne radi (neka im administrator to popravi, ko zna sta je razlog) i neka ti nadju najbolju ponudu, to im je posao - da prodaju karte :-D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#135 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Entropio »

melrose wrote: Bas me cudi, ja sam ukucala neki bzv. datum i dobies ponude za let Sa-Amsterdam i to puno skuplje nego recimo ove preko idealo.de...sve ovisi o datumu leta, zasto ne nazoves BH Airlines i pitas direktno? Lijepo reci da ti stranica ne radi (neka im administrator to popravi, ko zna sta je razlog) i neka ti nadju najbolju ponudu, to im je posao - da prodaju karte :-D
Jest, da su normalna firma... A nisu.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#136 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Izmedju puno lijepih putovanja, izabrao sam jedno od meni najljepsih.
Ruta je bila ova, a sedmodnevni boravak sam imao na jugu Francuske, u pokrajini Languedoc Roussillon.

Image

Na putovanje sam krenuo iz Holandije. Prvu etapu, do Zuricha, ... necu posebno obradjivati. Putovao sam saam i sve se svelo na dosadnu, rutinsku, voznju duzh Rajne. Tu rutu od nekih 800 kilometara sam prosao mnogo puta, i ne zanemarujuci lijepe predjele tog dijela Njemacke, ipak se sve svelo samo na dosadnu voznju i povremene pauze za jelo i kafu. Pravo zanimljivo putovanje je pocelo tek od Zuricha.
U Zurichu sam se odmorio, prenocio, i ujutro otisao na aerodrom da docekam svoju saputnicu koja je doletjela iz Sarajeva.
Nakon kratke pauze za jelo i kafu, krenuli smo na putovanje prema nasoj destinaciji u Francuskoj.
Juli je bio na izmaku, ... pratilo nas je vrijeme kakvo se samo pozeljeti moze, a oboje obozavamo putovanja.
Uzivali smo u prelijepoj, ocuvanoj prirodi Svicarske na putu preko Berna, Lausanne do Geneve, ... predivni pejsazi isprepleteni impozantnim planinskim masivima, cistim rijekama, ... do ocaravajuceg Genevskog jezera.
Usli smo u Francusku i nastavili voznju prema Lyonu, gdje smo u predgradju imali unaprijed rezerviran hotelski smjestaj. Smjestajem nismo bili najzadovoljniji, ali .... to nam nije pokvarilo prvi dan putovanja. Topla kupka, san, ... jutarnja kafica u basti i dorucak su nas okrijepili i radosno nastavljamo put preko Valence, Nimesa i Montpelliera. Miris juga, ... lavande, .... nikada me nisu ostavljali ravnodusnim, pa tako ni ovoga puta. Dishe se punim plucima, gleda se siroko otvorenim ocima, smijesak ne silazi sa lica.
Odmicemo se od Marsejskog zaliva, i preko Beziers-a krecemo ka odredistu, .... Villespassans.
Vozimo se kroz prelijepe krajolike, ... izmedju brdasca, uredno obradjenih polja i mnostva vinograda, modrih polja obraslih lavandom, .... praznik za oci i dushu.

Image ...... Image

Predstavu o kucici u kojoj cemo boraviti narednih 7 dana imamo sa slika, ... no, slika zna zavarati, ... sta li nas ceka!? Na vrhu brdasca vidimo seoce i tablu Villespassans. Kucicu smo lako pronasli. Na nasu radost, docekalo nas je nesto puno ljepse no sto smo ocekivali.

Image

Villespassans datira jos iz doba Rimljana, a zvanicno je ustanovljen u XII stoljecu kao mala fortificirana aglomeracija na jednom brdascu. Danas je to seoce sa 138 stanovnika, uglavnom starije zivotne dobi.

Image ... Image

Bit ce nastavljeno, ...
pape

#137 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Villespassans je seoce koje zivi neki svoj tipicni juznjacki seoski zivot. Uglavnom je pusto, nesto od zivota se nazire u vecernjim satima, pred zalazak sunca, kada stariji mjestani iznesu svoje klupice pred kuce i kada, poput svih juznjaka, cavrljaju i ogovaraju. Ispod oka zagledaju rijetke turiste kao sto smo bili mi, i skrto odgovore na "Bon soir!" Mjestani se bave vinogradarstvom, proizvodnjom veoma kvalitetnih vina. Cijelo podrucje je nacickano vinarijama.
U selu postoji samo jedna prodavnica, sa oskudnom ponudom zivotnih namirnica, koja radi od 8-10 sati ujutro. Ako zelite nesto nabaviti, morate to naruciti i sutradan mozete kupiti.
Dva puta sedmicno u selo dolazi mobilna prodavnica mesa i mesnih proizvoda. Isto tako, dva puta navraca i mobilno vozilo sa kruhom, kroasanom i kolacicima.
No, ... ne treba brinuti za snabdijevanje. Za samo 10-15 minuta voznje od sela stizete u Saint-Chinian, pitomi gradic sa izuzetno bogato snabdjevenom pijacom, smjestenom u parku medju starim platanima.

Image

Image

Ponuda je izuzetna, od voca, povrca, ribe, ... desetina vrsta maslina, sireva, kruha, ... do tendi sa domacim kulinarskim specijalitetima i ogromnom tepsijom gdje mozete kupiti tek pripremljenu paelju. Okolni marketi imaju sve artikle koji su vam potrebni za boravak. Izuzetna je ponuda raznovrsnih vina.

Nastavak slijedi, ...
mig

#138 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:26, edited 1 time in total.
pape

#139 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

@mig, ... hvala, ... evo nastavka, ... :)

Jedna od ideja i namjera naseg putovanja je bila, ... pobjeci od svakodnevnice, opustiti se i uzivati u ljepoti i patini kojom obiluje Herault, - Languedoc Roussillon. Imati mirnu "bazu" kao sto je Villespassans i svakodnevno praviti izlete po pokrajini, slusati i vidjeti sto vise o povijesti ovoga kraja, a ona je vishe nego bogata. Katari su obitovali na tim prostorima, na svakom mjestu su ostavili neizbrisiv pecat.
Prelijepo i nezaboravno iskustvo je posjetiti gradove poput Narbonne, Minerve, Beziersa, Carcassonne, Agde, .... zivopisna seoca kao sto su Cessenon-sur-Orb, Vieussan, Olonzac, Assignan, Capestang, Cebazan, Roquebrun i mnogo drugih.
U nastavku cu pokusati da vam sve to jos vise priblizim.
dakcu

#140 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by dakcu »

Bilo bi vrlo korisno za one koji planiraju putovanje da napisete gdje ste spavali i postavite link ho(s)tela. Hvala.
pape

#141 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Topla julska noc na terasi nase kucice.
Nakon ugodne vecere, casa domaceg crnog vina u jednoj ruci, a njena ruka u drugoj ruci.
Savrsenu tisinu remeti samo pokoji zrikavac, ... iznad vinograda se shepuri mjesec, a u daljini, malo udesno, ... bljeste svjetla Narbonne. Odlucimo da je sutra posjetimo.

Image

Narbona je grad na udaljenosti od nekih 10-ak kilometara od obale Sredozemnog mora. Spominje se od 118. godine prije Krista kao Colonia Narbo Martinus. U VIII vijeku je bio osvojen od strane Anbassa Ibn Suhaym al-Kalibi, nedugo nakon toga kralj Pepijn Korte ga ponovo preuzima pod svoju upravu. U cestim ratovima, ponovo pada u ruke trupa pod vodjstvom Hishama I i konacno ga osvaja Sunifried od Barcelone.
Kao znamenitost stoji biskupska palacha iz XIII vijeka i goticka katedrala sa vrijednom zbirkom antikviteta.
debela

#142 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by debela »

papetova prica mi je najinteresantnija na ovoj temi :)
pape

#143 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

debela wrote:papetova prica mi je najinteresantnija na ovoj temi :)
:-) Prebit cu te, ... :-) :kiss:
Ridjobrki

#144 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ridjobrki »

Pape, hoćel' biti kakvog seksa u ovoj priči? Ili bar da neko nekog zbode? :mrgreen:

Ja sam i u lektiri opise prirode preskako pa fasov'o keca iz ''Bijelog očnjaka''... (napisao sastav prema filmu, učiteljica tražila opise prirode i provalila da nisam ni pročitao knjigu... :lol: )
mig

#145 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:25, edited 1 time in total.
pape

#147 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Naredni dan smo odlucili posjetiti Minerve, gradic na rijeci Cesse. Kao sto se da primijetiti, ime je dobio po rimskoj boginji Minervi.
Minerve je sluzbeno proglasen za jedan od najljepsih gradica u Francuskoj. Poznat je i po tragicnoj sudbini Katara, koji su se tu sklonili nakon pada Beziersa u krstaskim pohodima na ovim prostorima. Grupa od 140 Katara je u Minervi nasla skloniste, no ... nakratko poslije toga, svi su pohvatani i spaljeni.

Image

U Minervi se nalazi i najveci prirodni most na svijetu, ...

Image
black

#148 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by black »

pape :thumbup: proveo si odmor kakav sam ja zamisljo i bice jednom aBd :mrgreen:
pape

#149 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

black wrote:pape :thumbup: proveo si odmor kakav sam ja zamisljo i bice jednom aBd :mrgreen:
Hvala black, ... i ja mislim da je odmor bio predivan. No, ... ovo je tek pocetak, ... slijedi jos puno toga.
Nastavljam sutra uvecer. :wink:
debela

#150 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by debela »

ma daaaj, tek sutra. taman sam se navukla na pricu :(
Post Reply