KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

tbv

#126 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by tbv »

drug tarmi wrote: zdravstvena socijalna i svaka druga prava ostvaruju svi građani RS po jednakim uslovima.....
i prava na iseljavanje, to ne smijemo zaboraviti... :run:
zauzeti username

#127 Re: KONSTITUTIVNOST NARODA I U NAZIVU RS

Post by zauzeti username »

mrdoguza wrote:
Hemel wrote:
japijem wrote:
baš tako, kao da je lijepo gledati oko sebe ljude, koji su te protjerivali, zatvarali, najbliže ubijali, a sad viđeniji ljudi, političari, policajci, vojnici, kroje ti sudbinu, opet, ružno, da ružnije ne može biti, nego čini mi se da o povratku u takva mjesta najviše telale ovi što se nikud nisu morali vraćati ili oni koji su preko grane, pa svrate preko ljeta na janjetinu i ćevape...
O cemu mi onda pricamo? Zasto onda ratovasmo ? Moglo se stati tamo krajem '92. god. kada je srbo-crnogorska armada uz pomoc domacih cetnika vec pocinila masu zlocina. Moglo se tada priznati to njihovo vojevanje a ne da se gura prema Drini. Je li jos uvijek oni cekaju da dodju neki oslobodioci, da ih za ruke uhvate i vrate na svoje. Kako je Bracika vracao narod, tako je trebalo nastaviti. Na silu. Zrtava bi bilo ali bi rezultati bili jos bolji. Zrtava je bilo i kada smo nastojali prosiriti slobodnu teritoriju. Bracika je povratio narod u Kozluk i imaju jednog poslanika u NSRS-a, pa u Vijecu naroda...koga ce imati ti koji se ne zele da vrate? Nikoga, a to je cilj velikosrpske politike. Vise je bilo poslanika 1996. god. u NSRS nego sto ih iima sada. Zasto? Svim sredstvima je onemugucen normalan povratak ali trebalo se vracati na silu pa bi danas broj poslanika i clanova vlade bio u najmanju ruku pola-pola.
Danas mi pricamo o nekom povratku. Kakvom povratku? Ko je mislio on se i vratio. Nikome nije sjajno ni povratnicima ni domicilnom stanovnistvu ali priznajem da je malo teze povratnicima. Svi oni koji iz bilo kojeg razloga ne zele da se vrate na prijeratna ognjista, rade samo za velikosrpsku politiku i ne zele dobro ovoj zemlji odnosno direktno sudjeluju u njenoj podjeli. Samo masovniji povratak doprineo bi i povecanim ucescem u vlasti a time i direktno odlucivanje o rasporedu fin.sredstava i poboljsanju uslova zivota povratnika.

Vrlo mala je prednost onih koji nisu protjerani i onih koji su na silu protjerani. Moja kuca je bila granatirana (linija razdvajanja) i u takvom stanju da sam morao sve iz temelja da gradim. Dakle imao sam samo plac. Posle rata ostao sam bez posla kao i mnogi drugi i sta...trebao sam cekati da mi drzava ili neka humanitarna organizacija pravi kucu, skoluje djecu...Ne, zasukao sam rukave i doveo svoj zivot u neko funkcionalno stanje.
Sto rece kolega @muha, lakse je protivpravno praviti kucu i tridesetak kilometara udaljenom Sarajevu nego na svojoj ocevini. Ja kao osoba koja nije protjerana i te kako sam BIO zainteresovan za masovniji povratak, ovako cutke izgubismo ogromne teritorije koje su oduvijek pripadale nama.
U Kozluk se vratio ne znatan dio stanovnistva.Jedini im poslanik u tkz republici srpskoj GENOCIDNO FASISTICKOM ZLODJELU je upravo Bracika .Bracika inace vise puta navede da je gradjanin republike srpske nego dodik licno.U Kozluku NEMA VODE nema kanalizacije NEMA radnih mjesta za Bosnjake povratnike APARTHEJD na svakom koraku. i KO da se vraca po tu srpsku OKUPACIJU pored posla u austriji il negdje drugdje na zapadu?
Sva srpska sela oko KOzluka koja su prije agresije na BiH püripadala MZ Kozluk su sad sa asfaltiranim ulicama OSIM KOZLUKA samog.ZASTO????????????Treba pitat Braciku dodikovog suigraca u Podrinju!
Znala sam da je poguzija na novac al sve vise uvidjam da je ustvari Bracika glavna kocnica za razvoj u Kozluku!!Realno receno 100% tacno!

Sve to stoji, nema kanalizacije, nema ovog onog... nisi ti vidio drugih povratničkih mjesta u RS-u gdje im još namjerno prekopaju već postojeći put pa ga ostave kao kakvu oranicu, ili mjesta gdje jednostavno godinama neće da uvedu povratnicima struju mada im je stub sa strujom pored kuće, a ne nešto drugo.
Ovo šta si ti opisao zapravo govori samo o jednom: Četnicima nikad nećeš valjat, nemoj mislit da ćeš ikad uspjet jer ne valjaš dok god ti ne valja vjera (jer ti je dedo Jovan sa pravoslavlja prešao za šaku riže na islam), dok god se izjašnjavaš kao Bošnjak (jer si ti Srbin muslimanske veroispovesti), dok god ti ne valja ime i ime oca (jer se trebaš prekrstit u pravog Srbina) i opet će bit tu razloga zašto će ti četnik koji ti kaže "da si isti narod samo ne znaš da si Srbin" sutra doć da ti glavu i tebi i djeci skine... ukratko nikad nećeš valjat, ali ima situacija kad bi mogao privremeno bit dobar.
A to što Bracuka povremeno valja nekome ko zagovara veliku Srbiju na mala vrata, sutra bi ga opet za voz spremio skupa sa povratnicima, u najboljoj varijanti. To znaju i ljudi koji Bracuku podržavaju, pa opet im nema bolje varijante danas.
Bracuka je s jedne strane "pragmatičan" čovjek i učinio je za povratak Bošnjaka više nego dosta onih kojima su puna usta povratka, jer se bolje prilagodio. Postojala je određena ukupna barijera koju povratnici nisu smjeli preć, tako da su svi bili ko Bracuka opet bi povratnici najebali.
Je li Bracuka ima išta od svega u vidu privatnog lopovluka, nemam pojma, mada je sama zastupnička plata u Bosni za uslove života astronomska cifra.
Znači, ovdje ne govorimo o nekom idiotu koji je član Dodikove stranke i mrzi svoju državu (BiH) i svoj narod (Bošnjake), već o Bracuki koji je, voljela ga ti ili ne, doveo masu ljudi nazad kući.
Post Reply