Plinaši, gdje ste sada...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
japo

#126 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by japo »

Image

hoćel mi ko objasniti ove razlike plina, injection, sekvent itd.... :oops:kontam uskoro ugraditi plin pa ne znam sta da trazim :skoljka:
AmADin_gospo

#127 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

japo, šta jebeš narod :-)

plati kafu pa ti natenane objasnim 8-)
kreso_atac

#128 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by kreso_atac »

ako je plastična usisna grana, i ako je elektronski kontrolisano ubrzigavanje onda ide sekvent.
japo

#129 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by japo »

plastična nije :roll: bar mislim da nije, a elektronski kontrolisano jeste :D

a ti tu kafu neš popit :x :lol: :lol: more piva ako hoš ako neš ko te ..... :dance: :lol: :lol:

sekvent 700km :D :dance:
drndalo

#130 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Nije plasticna, sto jest, jest... :wink:

Volvo bi trebao imati multi-point ubrizgavanje, to mozes vidjeti vjerovatno sa zadnje strane motora, po 1 brizgaljka na svaki cilindar... Sekvencijalni dakle, i ne razmisljaj dalje... Ovo 700 mi izgleda malo prejeftino, ali to sam ja, nisam pratio cijene zadnje 2 godine, od kada mi nije trebalo, a prije su bile vise... Nemoj da ti bude zao dati i 800 npr. ako ces na taj nacin dobiti neke dijelove od npr. Lovato-a, umjesto kineskih/turskih...

Kao sto rekoh, najvaznije je da ti majstor to podesi kako treba, i da nemas problema... Zato budi kristalno jasan u najavi, da si "pegla", i da ces za svaki problem koji imadnes "visiti" kod njih dok ga ne rijese... Nekada im to moze "pomoci" da malo vise paznje obrate na ugradnju, da te ne bi gledali kasnije... :wink:

Plin je jako osjetljiv na losu struju, pa vidi dal' oni to ispituju, ili to treba provjeriti i onako sa elektricarem...
japo

#131 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by japo »

:D hvala na iscrpnim odgovrima :kiss: , i pegla jesam jasta sam nervira me ako ne radi kako treba :D i ima po jedna brizgalja za svaki cilindar :-)
Zvek

#132 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Zvek »

Ko ugrađuje BRC plinsku instalaciju u SA i bližoj okolini? Čuo sam da su to jedni od njaboljih proizvođača.
AmADin_gospo

#133 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

BRC/Lovato/Zavoli/Tomaseto ... sve su to jake firme bilo koju da izabereš
drndalo

#134 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Koliko znam, niko bas BRC solo ne radi, ali i ostali svastare, sto nije rijetko... Cak je sve cesce, jer se zna desiti da neka firma ima gresku na nekoj od komponenti, a ostalo im bude super, pa onda to mijenjaju s boljim dijelom drugog proizvodjaca...

Najvaznije ti je da nadjes majstora koji ce garantovati za svoj rad, podesavanje itd... Marka opreme je manje vazna, dok god ispunjava EU norme...

Landirenzo ti je isto jaka firma.
Zvek

#135 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Zvek »

Radic i za Fabiu MPI i Brava 1.6 traži 750 KM i daje 2 god garancije. Čuo sam da je dobar autogasradic.com
LeKo

#136 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by LeKo »

Dosta raje hvali i cardex na lukavičkoj cesti, provjeri i kod njih šta, kako i koliko.
yml

#137 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by yml »

BRZO ODGOVOR AKO NEKO ZNA ???

Nedavno sam negdje procitao reklamu za ugradnju plina specijalizovanu za americka auta, nije mi tada bilo bitno pa sam i zaboravio. Evo sad drug ima Chrysler-a pa ga to zanima, a ja spominjao da sam cuo za to ali se ne sjecam. Natovario mi se opasno gdje je to :) Eto unaprijed hvala...
drndalo

#138 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Brzo ? Zahtjevan li si... :roll:

Ne postoji plin specijalizovan za americka auta, postoje samo majstori koji imaju vise ili manje iskustva sa ugradnjom plina i u americka auta... Dakle, dobar majstor, a sve ostalo slijedi odatle. Ako tu masite, ne pomaze vam ni Hodzin zapis...

Moj drug je nedavno ugradjivao plin u Jeep-a, 6-ak, 4.0 motor... Zadovoljan... Darkom, Lukavica... Ja nisam imao u SA iskustva iz prve ruke ni sa kim, pa ne mogu preporuciti...
AmADin_gospo

#139 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

darkom, iskustvo iz prve ruke :thumbup:
kreso_atac

#140 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by kreso_atac »

postoje landi renzo i brc sistemi posebno za American V8 i american muscle ako ima posebno velik stroj ispod haube, sa puno konja... inače, nema neke razlike, kao i za sva auta.
-stefan-

#141 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by -stefan- »

Ja imam auto sa ugrađenim sequent plinom i flash lube ali imam problem sa svjećicama jer mi veoma brzo počnu trokirati. Koristio sam Bosch pa zatim NGK koje su malo više izdržale ali već i na njima primjećujem da neće još dugo :? Da li je neko imao sličnih problema i kako ih je riješio? Ja sam do sada koristio standardne svjećice ali sada razmišljam da pronađem one posebne za plin...
dingosp0

#142 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by dingosp0 »

ljudi jedno pitanje za moje plinase...

za 50KM (oko 43lt) plina...tokom zime, pa i do aprila tamo...prelazio sam oko 320KM .

SAD, s 50Km.... 40tak litara....predjem 250KM vrh...

evo neki dan sam napunio i bas pratim koliko cu preci...
sad je na 100KM... imam jos 70% boce pune...

ima li ovo smisla? logike? da manje predjem sada nego zimi...mozda zbog temperature boce?
AmADin_gospo

#143 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

nema ni smisla, ali ima logike da ti se uzjebala smješa. otiđi na servis da ti to pogledaju.
drndalo

#144 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Malo ti je tesko to na jednom-dva punjenja uferchiti... Zna biti i do smjese propan/butan koja varira od godisnjeg doba, zna se desiti da zbog toga lose vuce, pa ga "vise stiskas"... Prosjek ganjaj na barem 5 punjenja, pokusaj vidjeti i na raznim pumpama... Ako je u 10-15% sa godisnjim prosjekom, onda je to mozda odstupanje i zbog grada, vece guzve, pritiska pastrmke u cijevima na Vlasicu itd... ;-)
ifbbpro

#145 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by ifbbpro »

Audi 80 1.8 K-glava
Lovato isparivac - manuelno prebacivanje benzin-plin (ja htio tako), boca 60 litara
Zimi palim na benzin i to je to..
ifbbpro

#146 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by ifbbpro »

herbert mekfjuger wrote:meni nije jasno da li postoje kakve zajebancije oko prelaska granice ako vozioš na plin, trebal kakvih dodatnih papira, posebno u EU recimo kad bi nekud kreno? Koliko znam u saobraćajnu se kod nas ne upisuje, mada se nekad i upisivalo...

Inače Jeep Grand 4.0 i plin zakon.
Koliko sam ja upoznat u RS-u se moze plin atestirati tj. uvesti u saobracajnu, kod nas u Federaciji ne moze (jesam li u pravu)?
Jednom mi u Hrvatskoj pravili problem, jednom u Srbiji, samo kazem da to kod nas zakonom nije moguce, pokazem PP aparat, atest na isparivac i bocu i puste me :)
ifbbpro

#147 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by ifbbpro »

udwarach wrote:Sve je to fino...

ali sto niko ne obrati paznju na ovaj bezobrazni trend da plin poskupljuje znatno brzi i znatno vise nego ostala goriva.
Prosle godine u ovo vrijeme plin je bio cak ispod 1 KM sad je 1,35!
Neko kaze da je to zimska cijena i da ce spasti, ma hoce malo sutra.
Umjesto da se u sve upetlja neka drzavna regulativa i potakne ugradnju plina, ovdje je sve prepusteno naftaskom lobiju koji gleda kako sto brze da otplati onih par hiljada benzinskih pumpi, taman posla da dopusti ovu plinsku revoluciju.
Vidis da je cijena spala :)
Mandic 1.07
Proming 1.10
Bezobraznici poput INA-e i HIFA-e drze na 1.20 nidje veze
LeKo

#148 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by LeKo »

Ima li neko informaciju u vezi s certificiranjem auta na plin po ovom novom propisu (da i mi u FBiH dobijemo ćage :)). 400 KM je certifikacija, i ide priča da su već određene stanice za certificiranje. Šta treba - ne treba, dokumentacija i sl. Shlaufe, Bakire, imate li vi šta podrobnije? Hvala.
AdnanSA

#149 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AdnanSA »

Jeli ko primjetio povečanu potrošnju plina ili je samo kod mene slučaj. 42 litra na 250 kilometara gradske vožnje. Potrošnja 17 litara. Da je kakav ogroman benzinac shvatio bi ali Volvo 2,0 motor i nije nešto. Prije je trošio 12-13 litara po gradu.
LeKo

#150 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by LeKo »

Provjeri drug kakav ti je zračni filter, meni je također počeo bio trošiti 17l grad, promjenio zračni filter i vratio se na ugodnih 11.
Post Reply