Povratak u BiH?
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#126 Re: Povratak u BiH?
ja imam nekoliko razloga za povratak u domovinu:
želim afričku platu
želim bošnjačku radnu subotu i da sa njom nekom robovlasniku poklonim novih 52 radna dana u godini
želim nered i nesigurnost
želim socijalni sistem neke uređene europske zemlje zamjeniti sa robovlasničkim sistemom naše Bosne
samo se lud čovjek može vratiti u BiH
želim afričku platu
želim bošnjačku radnu subotu i da sa njom nekom robovlasniku poklonim novih 52 radna dana u godini
želim nered i nesigurnost
želim socijalni sistem neke uređene europske zemlje zamjeniti sa robovlasničkim sistemom naše Bosne
samo se lud čovjek može vratiti u BiH
- BiH-x
#127 Re: Povratak u BiH?
Da nam Turci budu uzor? Ne hvala, vidio sam njihove "geto-sredine" u Njemackoj i Belgiji. Ti ljudi se potpuno odvijaju od drzave u kojoj zive (najcesce ne uce ni jezik ili obicaje kako treba) pa ce se "dobro drzati" i u 14 generaciji. Ali to nikako nije prirodno.DinoZe wrote:Pa mozda zato sto mi imamo malo drugaciju mladzu istoriju. I sto nam se desilo ono sto se Evropljanima nije desilo?
Mozda se trebamo vise usporedzivati sa narodima koji imaju slicnu istoriju sa nama a ne npr sa Dancima ili Holandzanima.
Uzeti cemo npr Turke koji se jako dobro drze u npr 3 generaciji.
- BiH-x
#128 Re: Povratak u BiH?
Jeste. Ako stvarno cijenis svoj jezik i svoje obicaje okanis se zapada i vratis se u BiHDinoZe wrote:Pa po tome znaci da je prirodno zaboraviti svoj jezik i svoje obicaje, promijeniti ime tako da slucajno nebi ko posumnjao da nisi iz te zemlje?
-
susc_ovjek
#129 Re: Povratak u BiH?
U tome i jeste poenta. Ako nisi spreman da izgubis identitet, nemas sta trazit na zapadu.BiH-x wrote:Jeste. Ako stvarno cijenis svoj jezik i svoje obicaje okanis se zapada i vratis se u BiHDinoZe wrote:Pa po tome znaci da je prirodno zaboraviti svoj jezik i svoje obicaje, promijeniti ime tako da slucajno nebi ko posumnjao da nisi iz te zemlje?
Samo neki ovdje hoce da tvrde kako na zapadu mozes biti bosanac isto koliko i u bosni.
Ja misim da ne mozes...
- BiH-x
#130 Re: Povratak u BiH?
Nema veze sa stidom. Jednostavno, ako se preselis u neku novu zemlju, duzan si nauciti njihove obicaje i navike. Ako ti je tako stalo do bosanskog/srpskog/turskog itd identiteta, mozes se fino tamo vratiti , niko te nece sprijeciti (naprotivDinoZe wrote:Pa malo mi je bezze to da se ljudi stide sto su Bosanci i Hercegovci.
Fakticki je vecina ljudi otisla u te zemlje gdje su sada zbog ekonomski prilika a ne zato sto vole te zemlje. Znaci samo trka za novcem i to je to, bez nekoga identiteta i korijenja. Ali eto valjda je tako danas u modi.
Last edited by BiH-x on 16/05/2011 14:25, edited 1 time in total.
- BiH-x
#131 Re: Povratak u BiH?
Kinezi se asimiliraju brze od svihDinoZe wrote:Zato mi ne razumijemo Turke, Arape, Kineze a oni ne kontaju nas.
- vox-populi
#132 Re: Povratak u BiH?
Povratak u BiH?
Ni mrtav.
Ni mrtav.
- BiH-x
#133 Re: Povratak u BiH?
Pa ne trebas promijeniti ime (ili prezime), ali pametno bi bilo da das djeci imena koja se bez problema mogu izgovarati na njemackom/engleskom/svedskom jeziku.DinoZe wrote:Izgleda da je tako, samo zavisi koja je nacija vise vezana za svoju zemlju.
Meni licno bi bilo glupo reci npr: od danas ja sam Markus i drzavljanjim sam Njemacke, dam sinu ime Thomas i ukinem "ic" prezime. Ja bi se nekako licno osjecao bezvrijednim jer se predstavljam kao nesto sto nisam, ono fakticki lazem sam sebe![]()
Nebi sada nikada mogao zavoliti Njemacku bas tako, jer znam kada sam Bosni okrenuo ledza okreniti cu i Njemackoj cim nebude bilo posla, ja idem dalje, fakticki bi se osjecao kako neka "kurava "
- vox-populi
#134 Re: Povratak u BiH?
Ma nek me bace gdje hoce... Kad budem mrtav i beo, bice mi svejedno.DinoZe wrote:vox-populi wrote:Povratak u BiH?
Ni mrtav.
Znaci Westfriedhof, pored Karl-Heinza
- BiH-x
#135 Re: Povratak u BiH?
DinoZe wrote:Pa dobro to zdrav ljudski razum nalaze. Ima nasih imena finih , koja se lako izgovaraju ili neko internacionalno tipa Alen.
Glupo mi je kada neko da ono podpuno strano ime, tipa Ole-Sven Hadzialagic. Isto neki lik iz Top liste nadrealista
Ima jedna mala dolazi kod nas u naselje iz Svice zove se Sajene. Dijete ima 10 godina i zamisli sada kako je djeca zovu kada izadze napolje da se igra
Ma razumijemo se izgleda
-
Wenger
#136 Re: Povratak u BiH?
Kao neko ko je zivio u inostranstvu 8 godina i vratio se u BiH prosle godine, mislim da mogu podjeliti svoje misljenje na ovakvoj temi...
Razlog povratka je nostalgija - ne za domovinom vec za familijom. Mi smo dole bili "sami" jer je i moja i njena kompletna familija ovdje. otisli smo 2002, zavrsili fakultet oboje i nasli poprilicno dobre poslove. Mogli smo zaradjivati pravo puno i zivjeti jako dobro (bez pretjerivanja) ali smo skontali da nam je bitnije da je familija blize a da se manje zaradjuje...u tih 8 godina, tri puta smo dolazili na odmor tako da smo poprilicno bili "u toku".
Jesmo li se pokajali? Veoma tesko pitanje na koje se nemoze tek tako odgovoriti....drago mi je sto imamo s kim dijeliti dobre trenutke, praznike, rodjendane itd. S druge strane, tesko nam padau mnoge stvari, kao i svakom drugom ko zivi ovdje. Imali smo (i dalje imamo) puno problema sa nostrifikacijom gdje domaci "experti" nase diplome stavljaju u rang ovih nekih privatnih divljih fakulteta (iako su stecene na univerzitetu koji je medju 50 najboljih u svijetu)...i mnogo drugih stvari jer BiH nema neki oficijelni program kojim bi pomogli povratnicima, cime bi potsticali ljude da se vrate. Ne ocekujem da neko mene cijeni vise od nekoga ko se je ovdje skolovao, ali ocekuem da dobijem istu priliku! Nazalost, najvise smo dobili komentara tipa "koji ste vi idioti; jeste li normalni; ja budala Boze dragi; itd. Rijetko ko je rekao svak cast, sretno, treba li kakva pomoc....
Preporuka? razmislite dobro prije nego sto povucete taj korak. Mi smo razmisljali ali je preovladala ta nostalgija za familijom...nama je dobra stvar sto se mozemo vratiti tamo opet (par puta u ovih godinu dana smo ozbiljno razmisljali o tome) ako treba...
jednom je neko rekao jednu sjajnu poslovicu sa kojom se potpuno slazem:
Ovdje imas sve sto volis, tamo volis sve sto imas...
Razlog povratka je nostalgija - ne za domovinom vec za familijom. Mi smo dole bili "sami" jer je i moja i njena kompletna familija ovdje. otisli smo 2002, zavrsili fakultet oboje i nasli poprilicno dobre poslove. Mogli smo zaradjivati pravo puno i zivjeti jako dobro (bez pretjerivanja) ali smo skontali da nam je bitnije da je familija blize a da se manje zaradjuje...u tih 8 godina, tri puta smo dolazili na odmor tako da smo poprilicno bili "u toku".
Jesmo li se pokajali? Veoma tesko pitanje na koje se nemoze tek tako odgovoriti....drago mi je sto imamo s kim dijeliti dobre trenutke, praznike, rodjendane itd. S druge strane, tesko nam padau mnoge stvari, kao i svakom drugom ko zivi ovdje. Imali smo (i dalje imamo) puno problema sa nostrifikacijom gdje domaci "experti" nase diplome stavljaju u rang ovih nekih privatnih divljih fakulteta (iako su stecene na univerzitetu koji je medju 50 najboljih u svijetu)...i mnogo drugih stvari jer BiH nema neki oficijelni program kojim bi pomogli povratnicima, cime bi potsticali ljude da se vrate. Ne ocekujem da neko mene cijeni vise od nekoga ko se je ovdje skolovao, ali ocekuem da dobijem istu priliku! Nazalost, najvise smo dobili komentara tipa "koji ste vi idioti; jeste li normalni; ja budala Boze dragi; itd. Rijetko ko je rekao svak cast, sretno, treba li kakva pomoc....
Preporuka? razmislite dobro prije nego sto povucete taj korak. Mi smo razmisljali ali je preovladala ta nostalgija za familijom...nama je dobra stvar sto se mozemo vratiti tamo opet (par puta u ovih godinu dana smo ozbiljno razmisljali o tome) ako treba...
jednom je neko rekao jednu sjajnu poslovicu sa kojom se potpuno slazem:
Ovdje imas sve sto volis, tamo volis sve sto imas...
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#137 Re: Povratak u BiH?
to majstorevox-populi wrote:Ma nek me bace gdje hoce... Kad budem mrtav i beo, bice mi svejedno.DinoZe wrote:vox-populi wrote:Povratak u BiH?
Ni mrtav.
Znaci Westfriedhof, pored Karl-Heinza
samo što dalje
-
mekaba
#138 Re: Povratak u BiH?
Vidim ima ljudi kojima je rat jako dobro dosao pa se nenadano nadjose na zapadu
Novac na prvom mjestu pa onda jedna velika praznina do drugog mjesta.No oni svakako nisu tema.
Generalno gledajuci jedan dobar dio Bosnjaka je izgubljen u vremenu i prostoru i nisu svjesni sta ih ceka u buducnosti.Roditelji uglavnom zrtvuju djecu i njihov identitet zarad svog boljeg zivota.Asimilacija je gotovo ne izbjezna.Ljudi koji su okupljeni oko BH udruzenja i IVZ imaju potpuno drugacija shvatanja i poglede.Bosna i vjera je to oko cega se ljudi okupljaju i drze do svoga.Ta je veza jako snazna i upravo odavde dolazi najveci broj povratnika.Na zalost prilican broj je onih koji nisu ukljuceni ni u jednu BH organizaciju.Vjerovali ili ne postoje ljudi koji su ponosni sto im djeca ne govore maternji jer to je dokaz kako su se dobro integrisali?????
Ima situacija gdje nana i dedo ne mogu komunicirati sa unucadima jer djeca ne pricaju bosanski a ovi ne pricaju jezik zemlje domacina.Zalosno do bola.Neki ce reci:" Nema veze vazno je da se ima i da je plata dobra".Zapad je dobar max. 10 godina i to ako je covjek mlad.Ustedis nesto novca i nazad u BiH. Sve preko 10 godina je veliki rizik.Nije ovo neka pljacka al eto radim i zivim od svoga rada i to je to.Da u BiH ima posla davno bih odleprsao.Vrijeme je najbolji sudija. Pokazat ce se svo prokletstvo muhadjirluka kad tad.Bit ce kasno i nama sto mastamo o povratku i onima koji ni mrtvi nebi u BiH. Zato planiranje povratka treba da bude smjernica normalnim ljudima.Umrijeti kao izbjeglica ili muhadjir nije bas neka pljacka.
Generalno gledajuci jedan dobar dio Bosnjaka je izgubljen u vremenu i prostoru i nisu svjesni sta ih ceka u buducnosti.Roditelji uglavnom zrtvuju djecu i njihov identitet zarad svog boljeg zivota.Asimilacija je gotovo ne izbjezna.Ljudi koji su okupljeni oko BH udruzenja i IVZ imaju potpuno drugacija shvatanja i poglede.Bosna i vjera je to oko cega se ljudi okupljaju i drze do svoga.Ta je veza jako snazna i upravo odavde dolazi najveci broj povratnika.Na zalost prilican broj je onih koji nisu ukljuceni ni u jednu BH organizaciju.Vjerovali ili ne postoje ljudi koji su ponosni sto im djeca ne govore maternji jer to je dokaz kako su se dobro integrisali?????
-
_Sarajka
#139 Re: Povratak u BiH?
Slažem se da dijete mora i treba znati maternji jezik ,ali isto tako ne bi voljela da ne zna i jezik zemlje domaćina.Kako se školovati i pronaći zaposlenje sa slabim znanjem??Što se tiče povratka,drugačije je kad čovjek sam o sebi odlučuje ,a drugačije kad ima djecu i životnog partnera.Djeca ljude tjeraju da ostaju u dijaspori,u prvi mah vjerovatno mozak se fokusira na njihovo školovanje (10 do 15 godina).Poslije toga dolaze zaposlenja ,briga o unučadima i jednostavno se nađeš u nekom ćorsokaku iz koga ne vidiš izlaza.Dijete od deset godina dovesti sa zapada u BiH, da produži skolovanje po meni bi bila jako teška misija.Pojavilo bi se sigurna sam niz problema za koje bi teško bilo pronaći adekvatna rešenja.(prvo evo,banalan primjer ,dijete se nikad nije susrelo sa ćiriličnim pismom a u skoli se ono prakticira).mekaba wrote:Vidim ima ljudi kojima je rat jako dobro dosao pa se nenadano nadjose na zapaduNovac na prvom mjestu pa onda jedna velika praznina do drugog mjesta.No oni svakako nisu tema.
Generalno gledajuci jedan dobar dio Bosnjaka je izgubljen u vremenu i prostoru i nisu svjesni sta ih ceka u buducnosti.Roditelji uglavnom zrtvuju djecu i njihov identitet zarad svog boljeg zivota.Asimilacija je gotovo ne izbjezna.Ljudi koji su okupljeni oko BH udruzenja i IVZ imaju potpuno drugacija shvatanja i poglede.Bosna i vjera je to oko cega se ljudi okupljaju i drze do svoga.Ta je veza jako snazna i upravo odavde dolazi najveci broj povratnika.Na zalost prilican broj je onih koji nisu ukljuceni ni u jednu BH organizaciju.Vjerovali ili ne postoje ljudi koji su ponosni sto im djeca ne govore maternji jer to je dokaz kako su se dobro integrisali?????Ima situacija gdje nana i dedo ne mogu komunicirati sa unucadima jer djeca ne pricaju bosanski a ovi ne pricaju jezik zemlje domacina.Zalosno do bola.Neki ce reci:" Nema veze vazno je da se ima i da je plata dobra".Zapad je dobar max. 10 godina i to ako je covjek mlad.Ustedis nesto novca i nazad u BiH. Sve preko 10 godina je veliki rizik.Nije ovo neka pljacka al eto radim i zivim od svoga rada i to je to.Da u BiH ima posla davno bih odleprsao.Vrijeme je najbolji sudija. Pokazat ce se svo prokletstvo muhadjirluka kad tad.Bit ce kasno i nama sto mastamo o povratku i onima koji ni mrtvi nebi u BiH. Zato planiranje povratka treba da bude smjernica normalnim ljudima.Umrijeti kao izbjeglica ili muhadjir nije bas neka pljacka.
-
Gray
#140 Re: Povratak u BiH?
Moramo shvatiti da ima potpuno različitih ljudi, koji imaju različita razmišljanja i različite poglede na život. Nekome je najbolje da živi u BiH i želi da se vrati, nekome je ljepše u inostranstvu i ne osjeća potrebu za tim.
Ja npr. sam otišao iz BiH da se školujem (magistarski studij) i volio bih ostati vani. Prvo u zemlji gdje sam, a ako to ne bude moguće negdje drugo u EU. Povratak bi mi bio zadnji izbor. Meni u BiH nije uopšte bilo loše, čak naprotiv, imao sam ok posao, super s obzirom da je prvi posao nakon faksa, nisam ga morao ni dana čekati, sa dobrom platom za BiH uslove, super šefom, radnim vremenom od 8 do 16, svi vikendi slobodni, svi doprinosi plaćeni itd...
Roditelji mi imaju sasvim dovoljno, nisu bogati, ali su i dobro iznad prosjeka, imao sam dosta stvari što moji vršnjaci nisu imali, imao sam priliku da putujem... dakle nije bila stvar novca niti neke neimaštine zašto bih volio ostati vani. Jednostavno se ne vidimo u bh društvu. Ono trenutno nije zdravo društvo, ni politički, ni ekonomski, ni socijalno, vrijednosti su poremećene i porušene... jednostavno sam želio više i bolje (ne samo novac), i iskreno jako mi se sviđa gdje sam sada, tu sam već skoro godinu dana i ne osjećam potrebu da se vratim u BiH. Neki kažu da treba ostati u BiH i pokušati popraviti stanje, ali iskreno, stanje ne izgleda da će biti bolje u narednih par godina a meni se ne gubi mladost u nekim uzaludnim pokušajima da popravim BiH.
Čak štavište, volio bih putovati svijetom, raditi po par godina u različitim državama širom svijeta, jer mi je to zanimljivo i fascinantno, a onda se skrasiti negdje.
Dakle, nismo svi isti, neko zaista ne osjeća toliku privrženost BiH i to je ok, neka svako bira svoj put.
Ja npr. sam otišao iz BiH da se školujem (magistarski studij) i volio bih ostati vani. Prvo u zemlji gdje sam, a ako to ne bude moguće negdje drugo u EU. Povratak bi mi bio zadnji izbor. Meni u BiH nije uopšte bilo loše, čak naprotiv, imao sam ok posao, super s obzirom da je prvi posao nakon faksa, nisam ga morao ni dana čekati, sa dobrom platom za BiH uslove, super šefom, radnim vremenom od 8 do 16, svi vikendi slobodni, svi doprinosi plaćeni itd...
Roditelji mi imaju sasvim dovoljno, nisu bogati, ali su i dobro iznad prosjeka, imao sam dosta stvari što moji vršnjaci nisu imali, imao sam priliku da putujem... dakle nije bila stvar novca niti neke neimaštine zašto bih volio ostati vani. Jednostavno se ne vidimo u bh društvu. Ono trenutno nije zdravo društvo, ni politički, ni ekonomski, ni socijalno, vrijednosti su poremećene i porušene... jednostavno sam želio više i bolje (ne samo novac), i iskreno jako mi se sviđa gdje sam sada, tu sam već skoro godinu dana i ne osjećam potrebu da se vratim u BiH. Neki kažu da treba ostati u BiH i pokušati popraviti stanje, ali iskreno, stanje ne izgleda da će biti bolje u narednih par godina a meni se ne gubi mladost u nekim uzaludnim pokušajima da popravim BiH.
Čak štavište, volio bih putovati svijetom, raditi po par godina u različitim državama širom svijeta, jer mi je to zanimljivo i fascinantno, a onda se skrasiti negdje.
Dakle, nismo svi isti, neko zaista ne osjeća toliku privrženost BiH i to je ok, neka svako bira svoj put.
- exliberal
#141 Re: Povratak u BiH?
Kao sto neko vec rece ides da zivis gdje je tebi bolje, gdje se osjecas sigurniji i sretniji......manite se price o patriotizmu to su price su za malu djecu...zivot je prekratak da bi se covjek zajebavao sa tim stvarima sto smo imali prilike da se uvjerimo u zadnjem ratu.
Neko spomenu djecu...ja djece nemam ali da ih imam definitivno ih nebi vodio dole sto zbog zdravstvene zastite, sto zbog skolstva i zaposlenja poslije. ....u svakom slucaju ko nezeli da ostane na zapadu sretan povratak ...ko nezeli da se vrati sretno ostajanje....
Neko spomenu djecu...ja djece nemam ali da ih imam definitivno ih nebi vodio dole sto zbog zdravstvene zastite, sto zbog skolstva i zaposlenja poslije. ....u svakom slucaju ko nezeli da ostane na zapadu sretan povratak ...ko nezeli da se vrati sretno ostajanje....
- anonimni clan
#142 Re: Povratak u BiH?
Cirilicno pismo se ne "prakticira" ono je jedno od dva zvanicna pisma u BiH!Tratinčica84 wrote:Slažem se da dijete mora i treba znati maternji jezik ,ali isto tako ne bi voljela da ne zna i jezik zemlje domaćina.Kako se školovati i pronaći zaposlenje sa slabim znanjem??Što se tiče povratka,drugačije je kad čovjek sam o sebi odlučuje ,a drugačije kad ima djecu i životnog partnera.Djeca ljude tjeraju da ostaju u dijaspori,u prvi mah vjerovatno mozak se fokusira na njihovo školovanje (10 do 15 godina).Poslije toga dolaze zaposlenja ,briga o unučadima i jednostavno se nađeš u nekom ćorsokaku iz koga ne vidiš izlaza.Dijete od deset godina dovesti sa zapada u BiH, da produži skolovanje po meni bi bila jako teška misija.Pojavilo bi se sigurna sam niz problema za koje bi teško bilo pronaći adekvatna rešenja.(prvo evo,banalan primjer ,dijete se nikad nije susrelo sa ćiriličnim pismom a u skoli se ono prakticira).mekaba wrote:Vidim ima ljudi kojima je rat jako dobro dosao pa se nenadano nadjose na zapaduNovac na prvom mjestu pa onda jedna velika praznina do drugog mjesta.No oni svakako nisu tema.
Generalno gledajuci jedan dobar dio Bosnjaka je izgubljen u vremenu i prostoru i nisu svjesni sta ih ceka u buducnosti.Roditelji uglavnom zrtvuju djecu i njihov identitet zarad svog boljeg zivota.Asimilacija je gotovo ne izbjezna.Ljudi koji su okupljeni oko BH udruzenja i IVZ imaju potpuno drugacija shvatanja i poglede.Bosna i vjera je to oko cega se ljudi okupljaju i drze do svoga.Ta je veza jako snazna i upravo odavde dolazi najveci broj povratnika.Na zalost prilican broj je onih koji nisu ukljuceni ni u jednu BH organizaciju.Vjerovali ili ne postoje ljudi koji su ponosni sto im djeca ne govore maternji jer to je dokaz kako su se dobro integrisali?????Ima situacija gdje nana i dedo ne mogu komunicirati sa unucadima jer djeca ne pricaju bosanski a ovi ne pricaju jezik zemlje domacina.Zalosno do bola.Neki ce reci:" Nema veze vazno je da se ima i da je plata dobra".Zapad je dobar max. 10 godina i to ako je covjek mlad.Ustedis nesto novca i nazad u BiH. Sve preko 10 godina je veliki rizik.Nije ovo neka pljacka al eto radim i zivim od svoga rada i to je to.Da u BiH ima posla davno bih odleprsao.Vrijeme je najbolji sudija. Pokazat ce se svo prokletstvo muhadjirluka kad tad.Bit ce kasno i nama sto mastamo o povratku i onima koji ni mrtvi nebi u BiH. Zato planiranje povratka treba da bude smjernica normalnim ljudima.Umrijeti kao izbjeglica ili muhadjir nije bas neka pljacka.
-
mekaba
#143 Re: Povratak u BiH?
Ja se slazem s tvojim postom ali ne u potpunosti.Naravno da svako bira mjesto za zivot i tu nista nije sporno.Sporno je kad ljudi baljegaju protiv Bosne vrlo cesto i bez osnove.Ljudi koji prije rata nisu ni do Sarajeva mogli dobaciti sad zive po bijelom svijetu i sebe automatski smatraju visom klasom u odnosu na ljude u BiH.Baljeganjem protiv Bosne opravdavaju svoj boravak tamo negdje u dijaspori sto zaista nije potrebno.Ja bi svakoga podrzao ko zeli da se vrati i pomogao ako mogu.Evo u jednom postu neka dama spomenu da je problem u BiH cirilicaGray wrote:Moramo shvatiti da ima potpuno različitih ljudi, koji imaju različita razmišljanja i različite poglede na život. Nekome je najbolje da živi u BiH i želi da se vrati, nekome je ljepše u inostranstvu i ne osjeća potrebu za tim.
-
Gray
#144 Re: Povratak u BiH?
mekaba wrote:Ja se slazem s tvojim postom ali ne u potpunosti.Naravno da svako bira mjesto za zivot i tu nista nije sporno.Sporno je kad ljudi baljegaju protiv Bosne vrlo cesto i bez osnove.Ljudi koji prije rata nisu ni do Sarajeva mogli dobaciti sad zive po bijelom svijetu i sebe automatski smatraju visom klasom u odnosu na ljude u BiH.Baljeganjem protiv Bosne opravdavaju svoj boravak tamo negdje u dijaspori sto zaista nije potrebno.Ja bi svakoga podrzao ko zeli da se vrati i pomogao ako mogu.Evo u jednom postu neka dama spomenu da je problem u BiH cirilicaGray wrote:Moramo shvatiti da ima potpuno različitih ljudi, koji imaju različita razmišljanja i različite poglede na život. Nekome je najbolje da živi u BiH i želi da se vrati, nekome je ljepše u inostranstvu i ne osjeća potrebu za tim.
Dakle, nismo svi isti, neko zaista ne osjeća toliku privrženost BiH i to je ok, neka svako bira svoj put.![]()
Pa moja djevojcica od 13 godina govori:bosanski,danski,engleski i slijedece godine dobija i njemacki.Kako njoj da bude problem cirilica koja se razlikuje od latinice u desetak slova???Mislim da od BiH ne trba praviti ublehu drzavu jer i u BiH ljudi zive i ne umiru od gladi.Neko bolje neko losije u ostalom kao i na zapadu gdje ima ljudi koji zive u parkovima ili po nakim shupama.
Potpuno se slažem, nema potrebe ni da se ljudi u dijaspori osjećaju iznad ljudi u BiH (jer su tu u dijasporu uglavnom došli slučajno, tj. zbog rata) ali isto tako ni ljudi u BiH ne trebaju napadati one koji ne žele da se vrate da nisu patriote ili da ne vole BiH i sl.
- vox-populi
#145 Re: Povratak u BiH?
Da sam iz BiH otisao ne svojom voljom, mozda bih drugacije razmisljao. Medjutim, kako sam cijeli rat i dobar dio poratnog perioda proveo u BiH, i tek prije nesto vise od tri godine definitivno otisao vani, apsolutno ne osjecam potrebu da se vratim. Ma ne osjecam potrebu ni da posjetim BiH, ni da prodjem kroz nju kada negdje drugo putujem.
Uz duzno postovanje drugacijih misljenja, ovo je samo i iskljucivo moj stav.
Sto se jezika tice, vrijedis onoliko koliko jezika poznajes.
- suncica24
#146 Re: Povratak u BiH?
Samo da potpisemGray wrote:Moramo shvatiti da ima potpuno različitih ljudi, koji imaju različita razmišljanja i različite poglede na život. Nekome je najbolje da živi u BiH i želi da se vrati, nekome je ljepše u inostranstvu i ne osjeća potrebu za tim.
-
MrAldo
#147 Re: Povratak u BiH?
Postavite ovdje vase dileme i pitajte njih sta misle o tome
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=87198
Slucajno sam danas naletio na obadvije teme, pa et'... nek' se nadje malo za usporedbu... onako malo usput
Takodje zivim vani, bio u ratu 1992-1995, prosao sve i svasta... ali bi u BiH jedino se vratio, kada bih mogao imati priliku da mjenjam drustvo i sistem iz temelja... za dobrobit sljedecih generacija i nase djece... i naravno kad bi bio skoro u "penjezi"
.
Ili kada bi mi se pruzila prilika na poslovnom planu, otvaranju vlastitog biznisa... biti koristan sebi i drustvu i biti u stanju da pomognem, bez da mi neko nepodapinje na svakom korakom (sistem, drzava, "da komsiji crkne krava", "oprostit cu ti sve osim uspjeha" i slicnih faktora) i siluje u mozak svakodnevno sa prebrojavanjem krvnih zrnaca, ko je KO i odakle je. Neka hvala...
A inace volim Bosnu i Hercegovinu, dusom i tjelom...
Ali me onakve teme (citaj postavljeni link), prizemlje kao meteor kad udje u Zemljinu orbitu
i bude mi iskreno zao, ali fakat iskreno zao naseg naroda dole, sto su upali u taj magican krug i bezvazdusni prostor evo vec nekih 20 godina, iz kojeg realno sagledavajuci cinjenice jos dugo necemo izaci.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=87198
Slucajno sam danas naletio na obadvije teme, pa et'... nek' se nadje malo za usporedbu... onako malo usput
Takodje zivim vani, bio u ratu 1992-1995, prosao sve i svasta... ali bi u BiH jedino se vratio, kada bih mogao imati priliku da mjenjam drustvo i sistem iz temelja... za dobrobit sljedecih generacija i nase djece... i naravno kad bi bio skoro u "penjezi"
Ili kada bi mi se pruzila prilika na poslovnom planu, otvaranju vlastitog biznisa... biti koristan sebi i drustvu i biti u stanju da pomognem, bez da mi neko nepodapinje na svakom korakom (sistem, drzava, "da komsiji crkne krava", "oprostit cu ti sve osim uspjeha" i slicnih faktora) i siluje u mozak svakodnevno sa prebrojavanjem krvnih zrnaca, ko je KO i odakle je. Neka hvala...
A inace volim Bosnu i Hercegovinu, dusom i tjelom...
- vox-populi
#148 Re: Povratak u BiH?
DaDinoZe wrote:
Ali osjecas potrebu da se vrtis po bosanskim forumima
Ipak, dole ima hrpa ljudi do kojih mi je stalo, od prodice do prijatelja i poznanika. Dakle, nije mi svejedno sta se dole dogadja, samo ja ne zelim vise ni prstom mrdnuti da bih doprinjeo nekom boljitku. Od mene dosta.
A ima super raje na forumu pa je zanimljivo.
- Bilki
#149 Re: Povratak u BiH?
ev da i ja prozborim koju
otisao sam iz bosne 2005 godine zbog posla i naravno da me vuce zelja da se vratim( proveo sam citav rat u bosni i poslije ratni period) moji uslovi nisu veliki stabilan i siguran posao(medjutim to niko ne garantuje da ces raditi ni dva dana) a druga je solucija sticanje nekog novcanog iznosa sa kojim bi sebi obezbijedio radno mjesto(mislim na mali biznis a ne da bi nekome cobanu platio da me zaposli), sto se tice tih generacija koje su otisle u ranom djetinstvu ili rodjene u inostranstvu mozda 1% da se nekada vrata iz prostog razloga jer te populacije su poprimile mentalitet zemalja u kojima zive i jednostavno nebi se uklopili u bosni jer nemaju nista zajednicko sa bosnom sem korijena koji ih vezu, koliko ja sanjam o povratku toliko oni ne misle uopste da se nekada vrate
otisao sam iz bosne 2005 godine zbog posla i naravno da me vuce zelja da se vratim( proveo sam citav rat u bosni i poslije ratni period) moji uslovi nisu veliki stabilan i siguran posao(medjutim to niko ne garantuje da ces raditi ni dva dana) a druga je solucija sticanje nekog novcanog iznosa sa kojim bi sebi obezbijedio radno mjesto(mislim na mali biznis a ne da bi nekome cobanu platio da me zaposli), sto se tice tih generacija koje su otisle u ranom djetinstvu ili rodjene u inostranstvu mozda 1% da se nekada vrata iz prostog razloga jer te populacije su poprimile mentalitet zemalja u kojima zive i jednostavno nebi se uklopili u bosni jer nemaju nista zajednicko sa bosnom sem korijena koji ih vezu, koliko ja sanjam o povratku toliko oni ne misle uopste da se nekada vrate
-
Static-X
#150 Re: Povratak u BiH?
vox-populi wrote:Da sam iz BiH otisao ne svojom voljom, mozda bih drugacije razmisljao. Medjutim, kako sam cijeli rat i dobar dio poratnog perioda proveo u BiH, i tek prije nesto vise od tri godine definitivno otisao vani, apsolutno ne osjecam potrebu da se vratim. Ma ne osjecam potrebu ni da posjetim BiH, ni da prodjem kroz nju kada negdje drugo putujem.
Ovo mi nekako zvuci kao da je neko toliko ponosan na sebe, kao zivot mu se toliko promjenio da sada toliko nadmeno hoda da tu neku vukojebinu zvanu Bosna cak sta vise i zaobilazi. E sad meni nije samo jedno jasno koji racku taka osoba navraca na forum iz sredista same Bosne, kao sad ipak tice te se nesto vezano za tu vukojebinu?