BH Telecom - plata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
za_sada_bez_dobrog_nicka

#126 Re: BH Telecom - plata

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Eh, kolega, ima svega, ima svega. Ima bolonjaca jedu ove "a" za doručak -- i obratno...
Sve je individualno, ako čovjek hoće znanje, naći će ga i kopajući po đubretu...
nellington

#127 Re: BH Telecom - plata

Post by nellington »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Eh, kolega, ima svega, ima svega. Ima bolonjaca jedu ove "a" za doručak -- i obratno...
Fakultet ne pravi inženjera. Fakultet daje atest da je isti prošao opću obuku, i to je to. Ništa više i ništa manje.
shiljak

#128 Re: BH Telecom - plata

Post by shiljak »

nellington wrote:
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Na dunjaluku još postoji ljudi čija je škola starija od ove vaše "Bolonje", i ti ljudi još uvijek rade.
Po starom je to SSS, VKV, VŠS VSS ili 4, 5, 6, i 7. "Bolonjci" se u to uklapaju nekako kao 3 bi bilo ekvivalent VŠS, a 3+2 ekvivalent VSS...
A zašto bi nešto moralo biti ekvivalent nečemu?
aha to je to :D Ma nema isustva sa tim, rekao sam da cu se provalit :D

Pa tako svi sad gledaju, kosto ti rece :D

Gledajuci po platama samo, ima dosta nasih privatnih firmi gdje bi imao vecu platu nego u telecom-u. Cak i ako si ono naucio sam od sebe (znas raditi).. I ovo sto sad nellington kaze, potpisujem - ako znas radit nije ti problem, ali vecina ne zna..
za_sada_bez_dobrog_nicka

#129 Re: BH Telecom - plata

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Realno, plata u Telekomu uopće nije neka pljačka, kad se uzme samo promet (ne govorim o dobiti). I kao u svakom velikom sistemu imaš ljudi koji se polomiše i zaslužiše dvije nečije plate, a imaš i onih koji su zbog slomljenog prsta mjesecima na bolovanju... može im se... državno vlasništvo i strogo se primjenjuju svi propisi, pod PIO/MIO, ZZZ, pa do bolovanja i naknada... Ustvari Telekomu treba dobar domaćin PRIVATNIK. Da malo rasčisti....
Kad kažem privatnik - ljudi se odmah štrecnu i pomisle na Bašoviće, Alemka, Hadžibajrića, Lijanovića itd. Treba dobar bogat kapitalist sa dobrim namjerama...
shiljak

#130 Re: BH Telecom - plata

Post by shiljak »

evo jedno pitanje u vezi posla inace, jel se moze i jel ofirno opet pokusati se zaposliti u istu firmu (ukoliko te nisu vec ranije primili). Npr. sad si obrazovaniji/imas vise iskustva pa bi mogao da radis taj posao..
Mis mekinjas

#131 Re: BH Telecom - plata

Post by Mis mekinjas »

shiljak wrote:evo jedno pitanje u vezi posla inace, jel se moze i jel ofirno opet pokusati se zaposliti u istu firmu (ukoliko te nisu vec ranije primili). Npr. sad si obrazovaniji/imas vise iskustva pa bi mogao da radis taj posao..
Zavisi jel' čovjek dao ili dobio otkaz.
Ja nikad ne bih vratila onog ko je dao otkaz, pa da je doktor nuklerne fizike. :roll:
nellington

#132 Re: BH Telecom - plata

Post by nellington »

Mis mekinjas wrote:
shiljak wrote:evo jedno pitanje u vezi posla inace, jel se moze i jel ofirno opet pokusati se zaposliti u istu firmu (ukoliko te nisu vec ranije primili). Npr. sad si obrazovaniji/imas vise iskustva pa bi mogao da radis taj posao..
Ja nikad ne bih vratila onog ko je dao otkaz, pa da je doktor nuklerne fizike. :roll:
Doktor nuklearne fizike u BiH ne može ni dati otkaz, kao takav je vjerovatno na birou :lol:
Mis mekinjas

#133 Re: BH Telecom - plata

Post by Mis mekinjas »

nellington wrote:
Mis mekinjas wrote:
Doktor nuklearne fizike u BiH ne može ni dati otkaz, kao takav je vjerovatno na birou :lol:
a ima i to.. svoje.....
A opet nije nemoguće :lol: :D
shiljak

#134 Re: BH Telecom - plata

Post by shiljak »

mislio sam kao da nikad nisi radio u toj firmi, i pokusao jednom da se zaposlis ali te nisu primili, i ti onda opet pokusas za 1-2...godine :D - npr u bh telecomu probas 5 puta da se zaposlis, i na kraju te prime :D
leigh

#135 Re: BH Telecom - plata

Post by leigh »

shiljak wrote:znaci:
(topli obrok 16KMx30, +50KM karta) = 530KM

sss: 1000 = 1530 KM
vss: 1750 = 2280 KM
inzinjer: 2150 = 2658 KM
Topli obrok se plaća samo na dane kad si na poslu, tj. 20-22 dana mjesečno, ne cijeli mjesec.
Inžinjer je valjda vss, nije posebna kategorija.
Mis mekinjas

#136 Re: BH Telecom - plata

Post by Mis mekinjas »

leigh wrote:
shiljak wrote:znaci:
(topli obrok 16KMx30, +50KM karta) = 530KM

sss: 1000 = 1530 KM
vss: 1750 = 2280 KM
inzinjer: 2150 = 2658 KM
Topli obrok se plaća samo na dane kad si na poslu, tj. 20-22 dana mjesečno, ne cijeli mjesec.
Inžinjer je valjda vss, nije posebna kategorija.
inžinjer je všs, dipl ing. je vss :wink:
Mis mekinjas

#137 Re: BH Telecom - plata

Post by Mis mekinjas »

shiljak wrote:mislio sam kao da nikad nisi radio u toj firmi, i pokusao jednom da se zaposlis ali te nisu primili, i ti onda opet pokusas za 1-2...godine :D - npr u bh telecomu probas 5 puta da se zaposlis, i na kraju te prime :D
nadaj se da te ne pamte....
Možda uđeš u drugi krug razgovora... :wink:
kone

#138 Re: BH Telecom - plata

Post by kone »

Zar nije zakonski vrh za topli obrok 15KM!?Otkud u telekomu 16???Oni su izgleda drzava u drzavi...I naravno pored ovih plata dobijaju raznorazne stimulacije svake godine umjesto trinaeste plate...Da ne bi naron cuo da je bila trinaesta plata,vec dvije tri godine im isplacuju kao neke stimulacije razvodnjene na 2 mjeseca(tipa 2x600KM pocetkom godine).Ali kao sto neko rece,moze im se i to je to :roll:
Hajde neka je makar nekome dobro u ovoj drzavi....
shiljak

#139 Re: BH Telecom - plata

Post by shiljak »

Mis mekinjas wrote:
shiljak wrote:mislio sam kao da nikad nisi radio u toj firmi, i pokusao jednom da se zaposlis ali te nisu primili, i ti onda opet pokusas za 1-2...godine :D - npr u bh telecomu probas 5 puta da se zaposlis, i na kraju te prime :D
nadaj se da te ne pamte....
Možda uđeš u drugi krug razgovora... :wink:
hehe :D
Nije to moj slucaj, nego ovako gledam, dobro je ako recimo hoces da se zaposlis npr u bh telecom, i sad bolje ti je dok ne uznapredujes vise ... nego dok si "nizi" pa onda logicno imas manje sanse da te prime.

Posto znam dosta raje sto se zaljecu, jedno na 5 poslova se prijavili gdje nisu bas sposobni za tu poziciju, a zna da ce za koju godinu imati vise iskustva i biti napredniji.
leigh

#140 Re: BH Telecom - plata

Post by leigh »

kone wrote:Zar nije zakonski vrh za topli obrok 15KM!?Otkud u telekomu 16???Oni su izgleda drzava u drzavi...I naravno pored ovih plata dobijaju raznorazne stimulacije svake godine umjesto trinaeste plate...Da ne bi naron cuo da je bila trinaesta plata,vec dvije tri godine im isplacuju kao neke stimulacije razvodnjene na 2 mjeseca(tipa 2x600KM pocetkom godine).Ali kao sto neko rece,moze im se i to je to :roll:
Hajde neka je makar nekome dobro u ovoj drzavi....
Zakonski vrh je 2% prosječne plate u FBiH po danu; dakle, kako plate rastu ( :lol: ) mijenja se i t.obrok. Ja kad sam završavao faks i radio za džeparac u knjig.servisu, knjizili smo 13 KM, sad je već iznad 16 KM
sposa0408

#141 Re: BH Telecom - plata

Post by sposa0408 »

Procitala sam sve postove i ja bih da dodam da je tacno to da se moze zaposliti u bh telecom bez stele... Znam dosta primjera i nije samo ljudi koji su bili stipendsti, vec regulare oni koji su se prijavili na konkurs...
BH telecom objavljuje konkurse, najcesce u Dnevnom Avazu, znam da je nedavno bio objavljen konkurs za koordinatora u kontroli prihoda u BH line u Sarajevu, pa prije toga konkurs za knjigovodju saldo kontista, pa opet prije toga za saradnika u kontroli prihoda... Citam novine svaki dan i vidim da su za razliku od ranijih godina, poceli objavljivati konkurse... Prema tome, moze se :) A stela opet ima svugdje, i to nije nista novo, ali bitno je da i drugi ljudi imaju sansu.
Sto se plate tice, gore je vec neko napisao za sss, vss i to su u dobre cifre. Fama oko zaposlenja u telecomu nije u visini plate, vec u tome sto si na neki nacin bezbrizan... Pa odatle ima i onih koji olako shvate posao u telecomu, misleci da su se osigurali za citav svoj vijek, ne trude se i lezihljebare... Na njih je svak ogorcen, i oni u telecomu zato sto ih vuku, a i oni izvan telecoma koji rade u recimo privatnim firmama pa ne mogu sebi dopustiti da se segace sa ranim mjestom, a rade ko konji pa cak i ako im je ista plata kao u telecomu, sto cesto nije slucaj.
shiljak

#142 Re: BH Telecom - plata

Post by shiljak »

znaci kao pocetnik dobro je raditi u raznim privatnim firmama, a kasnije, kad napunis 30-40 god, zena, djeca, onda predjes u telecom i rahat - bude ti isto koda si u penziju otisao :D Naravno ne mislim da ne radis nista, ali ti bude lakse i to sto kazes sigurniji si (da neces dobit otkaz :D)
zonbirile

#143 Re: BH Telecom - plata

Post by zonbirile »

sposa0408 wrote:Procitala sam sve postove i ja bih da dodam da je tacno to da se moze zaposliti u bh telecom bez stele... Znam dosta primjera i nije samo ljudi koji su bili stipendsti, vec regulare oni koji su se prijavili na konkurs...
BH telecom objavljuje konkurse, najcesce u Dnevnom Avazu, znam da je nedavno bio objavljen konkurs za koordinatora u kontroli prihoda u BH line u Sarajevu, pa prije toga konkurs za knjigovodju saldo kontista, pa opet prije toga za saradnika u kontroli prihoda... Citam novine svaki dan i vidim da su za razliku od ranijih godina, poceli objavljivati konkurse... Prema tome, moze se :) A stela opet ima svugdje, i to nije nista novo, ali bitno je da i drugi ljudi imaju sansu.
Sto se plate tice, gore je vec neko napisao za sss, vss i to su u dobre cifre. Fama oko zaposlenja u telecomu nije u visini plate, vec u tome sto si na neki nacin bezbrizan... Pa odatle ima i onih koji olako shvate posao u telecomu, misleci da su se osigurali za citav svoj vijek, ne trude se i lezihljebare... Na njih je svak ogorcen, i oni u telecomu zato sto ih vuku, a i oni izvan telecoma koji rade u recimo privatnim firmama pa ne mogu sebi dopustiti da se segace sa ranim mjestom, a rade ko konji pa cak i ako im je ista plata kao u telecomu, sto cesto nije slucaj.
------------------------------
pa valjda je normalno primiti svog stipendistu,ili nije?Izbor stipendista je druga priča.Ovo o oglasima je šprdnja i ne pričaj što ne znaš-bez štele ni usnu ne možeš se zaposliti u BH Telecomu.
sposa0408

#144 Re: BH Telecom - plata

Post by sposa0408 »

zonbirile wrote:
sposa0408 wrote:Procitala sam sve postove i ja bih da dodam da je tacno to da se moze zaposliti u bh telecom bez stele... Znam dosta primjera i nije samo ljudi koji su bili stipendsti, vec regulare oni koji su se prijavili na konkurs...
------------------------------
pa valjda je normalno primiti svog stipendistu,ili nije?Izbor stipendista je druga priča.Ovo o oglasima je šprdnja i ne pričaj što ne znaš-bez štele ni usnu ne možeš se zaposliti u BH Telecomu.
Zavisi kakav je ugovor o stipendiranju, u vecini slucajeva stipendisti bivaju primljeni, ali ne mora znaciti. Postujem tvoje misljenje i imas pravo na njega, ali ne mozes biti siguran da ja neznam sto pricam. I te kako znam i sve sto sam rekla je u redu. Koji bi bio moj motiv da lazem? - Govorim kako jeste.
Zvek

#145 Re: BH Telecom - plata

Post by Zvek »

Moje kolege sa faxa koji su stipendisti BHT ove godine su ostali bez pripravničkog. Dobili su obavještenje od telekoma da nemaju potreba i mogućnosti da im obezbijede obavljanje pripravničkog staža.
metar_drva

#146 Re: BH Telecom - plata

Post by metar_drva »

kako su neljubazni i kakvu uslugu pružaju, da im je 500 maraka plata, previše im je.
leigh

#147 Re: BH Telecom - plata

Post by leigh »

Zvek wrote:Moje kolege sa faxa koji su stipendisti BHT ove godine su ostali bez pripravničkog. Dobili su obavještenje od telekoma da nemaju potreba i mogućnosti da im obezbijede obavljanje pripravničkog staža.
Koja direkcija? Znam dvoje njih, nisu još počeli raditi, ali su dobili pozitivan odgovor.
Zvek

#148 Re: BH Telecom - plata

Post by Zvek »

Ne znam tacno, ali nije u SA...Mozda TZ, ZE, GD...
Gospoda Ministarka

#149 Re: BH Telecom - plata

Post by Gospoda Ministarka »

:D
Zanima me da li neko zna, kako KCUS plaća pripravnike?

Iko?
Last edited by Gospoda Ministarka on 06/05/2011 13:39, edited 1 time in total.
madner

#150 Re: BH Telecom - plata

Post by madner »

Zvek wrote:Moje kolege sa faxa koji su stipendisti BHT ove godine su ostali bez pripravničkog. Dobili su obavještenje od telekoma da nemaju potreba i mogućnosti da im obezbijede obavljanje pripravničkog staža.
Pala vlada koja je obezbjedila posao, ovaj stipendije djeci :D
Post Reply