Japanska auta, da ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen

#126 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by citroen »

hamzibeg wrote:
kredenac wrote:Zanima me Vase misljenje o japanskim automobilima. Kupiti ili ne?
Preciznije zanima me nesto ovako
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... =138325760

Ima li tko iskustva sa Subaru vozilima i kakva su?
Cini mi se da je Subaru KOrejsko auto.....a sto se kvalitete tice odlicni su,skoro svi su radjeni sa pogonom na 4 tocka i namjena im je kao lakse terensko vozilo...ne znam za Europske modele ali Legacy i Impreza su jako kvalitetni u USA...
ŠahuImageImage
hamzibeg

#127 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by hamzibeg »

citroen wrote:
hamzibeg wrote:
kredenac wrote:Zanima me Vase misljenje o japanskim automobilima. Kupiti ili ne?

Cini mi se da je Subaru KOrejsko auto.....a sto se kvalitete tice odlicni su,skoro svi su radjeni sa pogonom na 4 tocka i namjena im je kao lakse terensko vozilo...ne znam za Europske modele ali Legacy i Impreza su jako kvalitetni u USA...
ŠahuImageImage
Domino :wink:
whow

#128 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by whow »

Pa jeli se sta pazarilo?
dimitrix

#129 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by dimitrix »

Mazda je stvarno sto se tice pouzdanosti bolja i od Toyote mislim za to auto se ne brini ima dijelova li slabooooo se kvari skroooz.Imao 323 250.000 bez i 1 kvara na motoru.Neredovni servisi a jedino Homokineticki mi 1 otisao mislim da im je to greska :D Inace udobno auto ima dosta mjesta ali za 5 osoba nema zato gledaj Premacy 1.8 pa nadalje ako pazaris 2.0D shvati da imas najbolji dizel tog godista u svijetu :D
kredenac

#130 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by kredenac »

dimitrix wrote:Mazda je stvarno sto se tice pouzdanosti bolja i od Toyote mislim za to auto se ne brini ima dijelova li slabooooo se kvari skroooz.Imao 323 250.000 bez i 1 kvara na motoru.Neredovni servisi a jedino Homokineticki mi 1 otisao mislim da im je to greska :D Inace udobno auto ima dosta mjesta ali za 5 osoba nema zato gledaj Premacy 1.8 pa nadalje ako pazaris 2.0D shvati da imas najbolji dizel tog godista u svijetu :D

Najvjerovatnije će biti 626 ili ako se protegnem 6, a hoće li biti diesel ili benzin vidit ću tek šta se kvalitetno bude nudilo! Ali ako bude benzin ide plin sigurno!
dr. sci

#131 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by dr. sci »

imam jedan problem (doduse ne ja, nego prijatelj) sa pajerom 2.5 motor unutra. kada se vozi duze pod jacim gasom (pogotovo u ovim zimskim danima smo primijetili) temperatura motora ode visoko, gotov u crveno. mijenjali antifriz i te stvari, termostat, ali opet isto.
kreso_atac

#132 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by kreso_atac »

glava motora. postoje neke minimalne vjerojatnoce da se zaprljao hladnjak slojem blata ako ga tjeras po terenu, ali ovako na prvu, ja bih rekao pa mozda i 100% glava. jer znao je taj pajero imati problema s tim.
veliki ciro

#133 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by veliki ciro »

ako krešo kaže da jeste vjerovatno jeste :-D ja na gospojinom lc morao zamijeniti komplet mjenjač, bolje se isplatilo nego mijenjati sve što je unutra bilo otišlo, baš kako mi je čovjek i rekao ovdje na forumu. a ako bude glava za pajero, kako znam to nije nimalo jeftino.

btw, nabavio sam agresivne gume na toyotu i sutra idem u blato 8-)

Image
kreso_atac

#134 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by kreso_atac »

sa ovim gumama ćeš i ostati tamo :-D u tom blatu
veliki ciro

#135 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by veliki ciro »

hmm, misliš ove neće biti dobre u blatu? :?
kreso_atac

#136 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by kreso_atac »

da, upravo to mislim. cak sam uvjeren da nisu baš bajne. loše bočno držanje mali "kapacitet". ako si već tražio za blato, trebao si ići na simex extreme trekker. evo kako izgledaju (ova lijevo, veća na slici):

Image

takođe mnogo ljudi pravi grešku i za offroad uzima traktorski profil guma, ali to je jako loše iz najmanje dva razloga: radi dobro samo na jednu stranu i nema nikakvo bočno držanje.
dr. sci

#137 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by dr. sci »

da, i pretpostavio sam da je glava motora u pitanju. i imam jos jedno pitanje ovako iz tvoje struke, posto nisi odgovorio na pp, dok sam te ovdje ulovio da usput pitam... procedura zamjene motora 2.5 dizela u jeepu na 4.0 benzin. mjenjac je kod 2.5 manuelni i volio bih da ostane tako, ali ne odgovara na 4.0. je li se moze natjerati da radi. diferencijale sam takodje mijenjao, prepakovao i to cu staviti ovih dana.
kreso_atac

#138 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by kreso_atac »

trebao si pisati barem u temi o američkim autima da ne zachatavamo temu, ali eto nadam se da će moderacija oprostiti :) ako je slučajno u pitanju grand cherokee, i to iz 1996 godine možeš slobodno početi raditi na vraćanju diferencijala, jer on (sa aluminijskim kućištem) ima dana 44, a ostali imaju dana 35. i generalno bolje bi bilo ostaviti 2.5 diferencijale jer imaju povoljnije odnose prijenosa (ako budeš stavljao veće gume itekako ima ulogu). o čemu se radi? ukratko možemo ovako to objasniti, motor pokreće mjenjač, mjenjač okreće reduktor, reduktor preko kardana i diferencijala pokreće kotače. tako su inžinjeri i stručnjaci odredili koji broj obrtaja motora da pravi koji broj okretaja točka koji bi bio najpovoljniji (tzv finalni odnos prijenosa i on je određen fabrički prema obimu kotača). i sad recimo ako povećaš obim kotača, za isti broj obrtaja motora (i svega ostalog u lancu) efektivno ćeš preći veći broj kilometara, krećući se većom brzinom. ali bi bilo naivno smatrati da možemo povećavati veličinu kotača beskonačno kako bi dobili veću brzinu jer naravno, to je nemoguće jer u svakom slučaju ti na drugoj strani imaš isti motor koji daje ono šta on može dati. i ono što u ovom slučaju gubiš jest snaga, jer pokušavaš da dobiješ na brzini (to je propratni efekat povećanja obima kotača) ali moraš da odustaneš na snazi.

Znači, ako povećaš obim kotača za npr 10%, prelazićeš 10% više, 10% većom brzinom ali ćeš imati 10% manji obrtni moment. da bi vratio taj izgubljeni moment, treba mijenjati onaj finalni odnos prijenosa sa početka priče, a to se daleko najlakše riješi u diffu (teoretski možeš mijenjati i prijenos u mjenjaču, ali ne znam koliko je to pametno jer onda mijenjaš zupčanike svih pet brzina). znači u tom slučaju bi trebao 10% manji prijenos (numerički to je veći broj - odnos broja zuba na konusnom i tanjirastom zupčaniku unutar diferencijala). U praksi recimo jeep 4.0 + automatik imaju odnos u diferencijalima 3.55:1 i nosi fabričku gumu od 28-29". ako mu staviš gumu od 33", povećao si obim za oko 16% i stvari polako počinju da ne rade kako treba (brzinometar, kilometraža itd), ali i manji okretni moment u kontaktu sa podlogom dobijaš, i da bi vratio u normalu, onda uzmeš diferencijale sa prijenosom 4.10:1 (koji su 16% niži). normalno ne možeš da staviš koji god hoćeš prijenos, jer postoje samo određeni brojevi - 3.55, 3.73, 4.10, 4.56, 4.88.

tvoj 2.5L je fabrički došao sa 3.73 ili možda čak i 4.10, dok npr dizel ćiro 2.1 ima 4.10 i zato su njegovi diferencijali vrlo popularni i traženi.

ali vratimo se na mjenjač. ti pokušavaš tog manuelca (vjerovatno ax5 u pitanju) natjerati da se uklopi sa 4.0 motorom. oni se neće dobro upariti, taj mjenjač je slab za obrtni moment 4.0 motora pa ćeš ga slomiti za par dana. sljedeća stvar je problem senzora položaja radilice koji na 2.5 motoru stoji na jednom mjestu, a na 4.0 na drugom - nisu pod istim uglom u odnosu na mrtvu tačku. iza 4.0 ide osim aw4 i 42re automatika manuelni aw15 i peugeotov BA5. tako najbolje da nađeš neki od ta dva mjenjača, s tim da je opet preporuka ako baš želiš manuelni da ideš na aw15, jer pežoov je jako loš i treba na kilometre od njega bježati. mada da se mene pita našao bih mu automatika nebitno kojeg ako je 42RE treba malo produžiti kardan i uklopi se fino, a AW4 bi išao i onako, a ti automatici dosta bolje podnose ogroman obrtni moment kojeg im daje 4.0. najlakše i najbezbolnije je da nađeš automatika od ćire 4.0, po cijeni je koliko toliko pristupačan, nećeš mu spaliti lamelu, nećeš ga slomiti, praktički je neuništiv ako znaš šta imaš i kako ga trebaš paziti, a kardan se ne mora kratiti. ako već imaš duži kardan od granda onda 42RE, gotovo ista stvar.

ALI, ako ti baš insistiraš na tom mjenjaču kojeg već imaš, naravno svako zna svoje razloge, postoji mogućnost i njega nabudžiti. trebaš zvono bilo kojeg manuelca koji je bio na 4.0. ako bi mi rekao koji mu je tačno mjenjač, rekao bih ti i koje zvono može. a za senzor radilice, moraš da promijeniš postojeći zamajac i da staviš zamajac od 4.0... ostalo se da mapirati
Paun

#139 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Paun »

Japanska auta DA, u svaka doba dana, a i noci :D .evo ovaj moj ima 100.000 km kilometraze bez i najmanjeg kvara. Pouzdani su i dugotrajni, ako se s njima barata kako treba. http://img573.imageshack.us/i/slike182.jpg/
felichi

#140 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by felichi »

jos jedan konzument japanskih auta. nemam nekog strasnog iskustva sa drugim markama ali
sigurno su bolji od italijana /citaj fiat/ a njemci su tu negdje.
imam pitanje za sve vas, na nissanu mi koci mjenjac. tesko ubacuje u brzinu a do nedavno je islo
kao mlijeko. posebno prva i rikverc. sta moze biti i gdje ga voziti? /a da me ne uzmu lopatom/
citroen

#141 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by citroen »

felichi wrote:jos jedan konzument japanskih auta. nemam nekog strasnog iskustva sa drugim markama ali
imam pitanje za sve vas, na nissanu mi koci mjenjac. tesko ubacuje u brzinu a do nedavno je islo
kao mlijeko. posebno prva i rikverc. sta moze biti i gdje ga voziti? /a da me ne uzmu lopatom/
Uzmi od fiata mjenjac :D
Bakir1

#142 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bakir1 »

felichi wrote:jos jedan konzument japanskih auta. nemam nekog strasnog iskustva sa drugim markama ali
koji nissan?
po prvim naznakama rekao bih cilindar kvacila
od 80 do 100 maraka (bi trebalo biti u prosjeku) i rada nekih 20 KM.
Bo Randy

#143 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bo Randy »

dimitrix wrote:Mazda je stvarno sto se tice pouzdanosti bolja i od Toyote mislim za to auto se ne brini ima dijelova li slabooooo se kvari skroooz.Imao 323 250.000 bez i 1 kvara na motoru.Neredovni servisi a jedino Homokineticki mi 1 otisao mislim da im je to greska :D Inace udobno auto ima dosta mjesta ali za 5 osoba nema zato gledaj Premacy 1.8 pa nadalje ako pazaris 2.0D shvati da imas najbolji dizel tog godista u svijetu :D
JAPANCI DEFINITIVNO DA, ono sto nude za cijenu, mnogi duplo naplate, a pouzdani su bez daljnjeg i manje se kvare od Italijanskih pa i njemackih auta iste klase :D
Bo Randy

#144 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bo Randy »

Paun wrote:Japanska auta DA, u svaka doba dana, a i noci :D .evo ovaj moj ima 100.000 km kilometraze bez i najmanjeg kvara. Pouzdani su i dugotrajni, ako se s njima barata kako treba. http://img573.imageshack.us/i/slike182.jpg/
AFERIM BATE :-D
Bo Randy

#145 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bo Randy »

A tek hibridi, meni je novi Lexus CT200H primjer kompakta sa udobnoscu limuzine.. uffffffffff :-D
Image
Baracka

#146 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Baracka »

Bo Randy wrote:A tek hibridi, meni je novi Lexus CT200H primjer kompakta sa udobnoscu limuzine.. uffffffffff :-D
Image
ODlican enterijer nema sta, full :thumbup: :thumbup: hi tech
Bo Randy

#147 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bo Randy »

Japanci definitivno DA :D
Image
Baracka

#149 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Baracka »

Bo Randy wrote:Evo frisko od jutros
http://www.sarajevo-x.com/auto/clanak/110407076

:mrgreen: :mrgreen:
bravo majstore ;-)
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#150 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by 1946 »

golfista wrote:meni ovi japanci baš nekako zrače, jel da?
Ovaj "zrači" od svog nastanka i vrlo rado bih ga kupio sutra ujutro (kad bih imao dovoljno para :D )
Image
Post Reply