Smail Aga wrote:
Biti vojnik je casno i posteno zanimanje,dovoditi to u sumnju,mi nije prihvatljivo.
Ti nisi od tog sporta,ne zelim da te ubjedjujem,nepotrebno je,vidim da shvatas da ljudi nismo isti i da imamo razliite poglede na svijet i razlicite vrijednosti. Vidim da nisi bas familijaran sa legijom,ni sa vojskom.
Bila je Legija u Sarajevu,bili su beton,nisu bas ginuli,imali su par mrtvih ali su uradili par zadataka koji su ArBiH ili VRS bili san.
1.
Nema nista bolje od rata. Uzitak je zadovoljavanje nagona,zadovoljavanje nagona za opstanak,ostajanje u zivotu,daje najjaci osjecaj. Bolje od alkohola,droge,pica,sexa bilo cega.
2. Ionako ne znas sta ce se sa tobom desiti sutra-prekosutra ili cak iduci trenutak. Slanje u Irak

ili Etiopiju

me uopste ne uzbudjuje,niti to vidim vrednim pomena,negdje moram ici ovako ili onako.
3. Legionari su elitna vojna jedinica jedne planetarne supersile. Superiorni su recimo kao sto sam pomenuo jedinicama ArBiH i VRS. Njihov Africki korpus je pomeo etiopsku vojsku 2000-e, a etiopska vojska je bila naoruzana najboljim od najboljih UNIS-ovih proizvoda,organizovana i obucena od oficira stare i slavne evropske vojske- JNA
4. Plata nije cemu ali novac ionako ne znaci nista u zivotu. Kurva u Djibutiju kosta 10 $ ,dobra kurva ali beton dobra. Ne vidim zasto pominjes rizik i to bices gotov psihicki i fizicki. Smrtnost u legiji je smijesno mala,psihicki i fizicki napor je 100 x manji nego u Raspotocju ili Kreki. Sa time dolazimo i do zadnjega,ljudi su svugdje u masineriji.
Gore je zavrsiti fakultet,pa smrditi u kancelariji za slabu hiljadu ili ostavljati ledza po fabrici/rudniku za jos manje. Niti si sta vidio,niti sta dozivio,zivot u nista prolazi. Puno je bolje biti vojnik/placenik. Naravno stvar izbora ,no ja vidim samo prednosti u izboru vojne karijere u odnosu na civilnu,posebno na nemjestu zvanom Bosna.
U ovom postu ima toliko sranja i lazi da moram da odreagujem iako ne pisem cesto po forumu. U slucaju da neka mladja osoba ovo procita.
1)
Vojnik nije isto sto i placenik! Vojnik je osoba koja sluzi svojoj zemlji, i brine se za odbranu suvereniteta svoje zemlje. On brani slabe i nejake od agresije, i brani svoju zemlju od tudje invazije. PRIMARNI zadatak vojske je SAMOODBRANA.
Placenik je osoba koja radi prljavi posao za novac, on u startu nema inakvu ideolosku podlogu, ne obavezuje ga nikakva zakletva niti moralni kod. Placenici, ili placene ubice su tu zbog vlastitog interesa. Evo spomenuo si blackwater, blacwater (americka placenicka organizacija) je nedavno bio unajmljen od strane saudijske arabije da rade njihov prljavi posao. To su ljudi bez morala.
Vojnik nije placenik! Da citiram Stulica: "hrabrost je braniti sebe od drugih, a cojstvo druge od sebe".
Vojnik radi obje ove stvari, dok placenik ne radi niti jednu.
2) Rat najbolja stvar na svijetu? Ti covjece nisi normalan. Ustvari ti si ili troll ili sociopata. Iskreno se nadam da je ovo prvo. Znaci svi oni cetnici i ustase koji su pobili nevine ljude po bosni nisu radili nista lose, zadovoljavali su svoje ubilacke nagone. Znaci po tvojoj logici kada bi ja sada izvadio pistolj i ubio tebe, da li bi ti to bila najbolja stvar na svijetu?
da li si ti sposoban za empatiju?
3) Legionari, niti bilo koja placenicka jedinica nikada nece biti superiornija protiv legitimne i organizovane vojske jednog naroda koja se bori za samoodbranu. Isto kao sto JNA i HVO nije bila superiornija u odnosu na Amiju BiH. Zbog toga sto se A-BiH borila za goli zivot, JNA se borila za teritoriju, za materijalne stvari. Pravi vojnik kada je napadnut se bori za svoju porodicu, za svoje djete, za njegovo pravo da zivi bolji zivot, agresor se bori za platu, ti mi reci koji je bolje motivisan?
4) Ja razumijem da ti moras da nadjes neko opravdanje za svoj izbor, neku filozofiju koja ce ti dopustiti da lakse spavas po noci, nesto sto ce ti dati osjecaj da si zajebao sistem, da si pametniji, i da si "im" pokazao.
E pa ja sam druze moj tu da ti srusim snove.
Dvostanicna ameba ima vise mentalnog kapaciteta i smislila bi bolji argument. Ovo je tolika notorna glupost da iskreno ne znam odakle da krenem da bih ti pokazao koliko si u krivu.
Prvo, nisi nista dozivio, nisi nista vidio. E pa dragi moj, ja i ne zelim da vidim ni dozivim to sto si ti dozivio, da strepim od granate negdje u rovu, da budem u zatvoru, da riskiram svoj zivot za interes nekih multinacionalnih korporacija. Nije cilj zivota da sve dozivis i vidis. Filozofija koju cesto cujem "sve treba probati/vidjeti" je najveca glupost. Da li si ikada probao homoseksualni sex? Ako nisi, zasto, mozda propustas nesto.
Nadam se da shvatas sta hocu da kazem. Govoris da je tvoj zivot potpuniji i bolji od jednog rudara, ili kancelarijskog radnika? Zasto, jer u bosni im je mala plata? A na novom zelandu, i tamo ima rudara, rade isti posao, da li je njihov zivot losiji od tvog i zasto? Zaradjuju i vise od tebe. A sta je sa doktorima, njihov fakultet je najtezi, ili samnom ja sam inzinjer elektrotehnike, da li sam i ja zasluzio tvoje sazaljenje, da li i mene gledas snishodljivo???
Mozda taj rudar ima porodicu kuci koja ga ceka i o kojoj se brine, mozda je on zadovoljan svojim zivotom, mozda SAMO mozda, on IMA ZIVOT nakon radnog vremena. Ti si vojnik 24 sata dnevno, ako si na ratistu onda ne odlucujes ni kad ces da se popisas, on je rudar 8 sati dnevno, kada dodje kuci mozda svira gitaru ili violinu, mozda cita knigu, mozda pise ili se bavi sportom. Mozda uziva u drustvu, porodici i prijateljima, sta god da radi on je slobodan da upravlja svojim zivotom, ti nisi. Ti nema osnovna ljudska prava, nemas slobodu. Prodao si je za novac i kvazifilozofiju kojom te hrane gluplji od tebe.
Rudar kada dodje kuci zaspe jer je umoran, ne brine o tome koliko je ljudi ubila ili osakatila njegova bomba, koliko je krvi na njegovim rukama, da li je danas ojadio neku porodicu na bliskom istoku, ili da li je raspametio nekog oca u africi jer mu je ubio djete. Ti i takvi kao ti ste razlog zasto ljudi u africi danas umiru od gladi. Ljudi kao ti koji nasjedaju i prodaju se za pare sociopatima koji vam izdaju naredbe samo doprinose spirali siromastva, gladi, smrti, beznadeznosti u koju je upala afrika.
Meni da nude milijarde maraka ne bih se prodao jer ne postoji novac koji ce da opere moju savjest, ili da mi vrati slobodu. Ja radim svoj posao jer ga volim, zelim da mislim da moj rad doprinosi razvoju ljudskog drustva, zelim da uredjaj koji cu ja dizajnirati na svom poslu, ili istrazivanje koje cu uraditi olaksa rad nekog radnika, ili poboljsa kvalitetu zivota, makar to bio malo bolji televizor, ili brzi internet, ili jeftiniji mobitel. To je moj posao, mozda bi ti on zvucao dosadno (znam da meni nije) ali ono sto ja radim radim sa ciljem da moj napor bude dio rijesenja na probleme danasnjice a ne dio problema, i sa nadom da ce moje djete a.B.d zbog rada ljudi koji misle kao ja, bilo ono u Japanu ili u Bosni, bolje zivjeti.