nije--i meni je--a bogme i vecini s ove teme.callmethebreeeze wrote:je li samo meni nakaradna ova postavka stvari; da se prica o hrvatima, srbima, bosnjacima umjesto o gradjanima?
Hrvati u Sarajevu
- muha_sa
#126 Re: Hrvati u Sarajevu
-
Dingos
#127 Re: Hrvati u Sarajevu
Ma jeste ona nakaradna, ali takav je mentalitet i ustav, tesko je to mijenjati odmah...moj cilj ovog pisanja je to sto mi je zao da se neko u SA osjeca nesigurnim i preglasanim, a evo nazalost to je tako...nemoj @Alfa sta da zamjeris, ti mozes od ZE-DO pisati, ali meni je zao sto se ovo dogadja u mom gradu 
-
KENJAC
#128 Re: Hrvati u Sarajevu
[/quote]Što bi rekao demokrata JFK ˝Ne pitajte svoju zemlju šta ona može uraditi za vas, već šta vi možete uraditi za nju˝.Nele9 wrote:Pa vidis da i ne dolazim! A sto se tice bless Amerike i bless nekih drugih drzava i onih sto misle da su drzave, ja imam moje misljenje! Jedna , novonastala, na brdovitom Balkanu mi je uzela najljepse godine mog zivota, a za uzvrat mi nije nista dala. Te s toga me zaboli reproduktivni organ za bilo koju zemlju na planeti Zemlji! Meni je kuca tamo gdje mi je lijepo. A ti na tu patriotsku srceparljivu bless-avu pricu probaj uhvatiti nekog ko je radjanje Bosne gledo preko CNN a ne iz rova u Nedzaricima i Zuci. Al nije to tema, tema je potenciranje Sarajeva od jednih i drugih a najvise od trecih. Dok ne shvatimo da je Sarajevo samo jedan obicni grad , malo veci od Stoca a malo manji od Londona, izgubit cemo mnogo energije koja se moze upotrijebit u neke druge svrhe. Npr. suzbijanje kriminala!
Što se mene tiče vjeruj da sam ja bio na ratištima za koja si ti samo čuo na BH radiju, ali to uopšte nije bitno, već da ne misliš da imaš posla sa 24-išnjim svršenikom Filozofskog fakulteta.
Zato taj Zapad i ne želi imigrante tvog tipa, barem tako meni kažu. Kažu da su se njihovi djedovi borili za tu UK ili USA, njihovi očevi i oni je izgradjuju a imigranti dolaze da uzmu a ništa ne daju.
Klasika bosanska: ˝U se, na se i poda se˝, heroji bosanski.
Vjerujem da si bio na ratistima za koje sam cuo (ako sam ikako cuo) samo preko radija! Jednostavno ja sam dijete Sarajevskog asfalta i te vukojebine me ne interesuju. Al posto je tema Sarajevo i polozaj nekih u sarajevu tu vec imam sta da kazem.
- muha_sa
#129 Re: Hrvati u Sarajevu
khmDingos wrote:Ma jeste ona nakaradna, ali takav je mentalitet i ustav, tesko je to mijenjati odmah...moj cilj ovog pisanja je to sto mi je zao da se neko u SA osjeca nesigurnim i preglasanim, a evo nazalost to je tako...nemoj @Alfa sta da zamjeris, ti mozes od ZE-DO pisati, ali meni je zao sto se ovo dogadja u mom gradu
preglasan sam na sve i jednim izborima osim ovim
-
Dingos
#130 Re: Hrvati u Sarajevu
A sta bi falilo kada bi se dalo jedno mjesto u skupstini?? Nit' se gubi sta, a ostali se osjecaju sretnim, i na ovim i na opcinskim izborima 
-
elSaik
#131 Re: Hrvati u Sarajevu
Kome da se da mjesto?
-
callmethebreeeze
#132 Re: Hrvati u Sarajevu
problem kod nas je sto svi vise-manje znaju u cemu je problem: u ustavu, ali niko ne zeli taj vruci krompir u svom krilu. ovako nakaranda situacija, gdje se sve gleda kroz prizmu etnicke i nacionalne pripadnosti, cini da smo na nivou drustava s kraja 1800-ih. i najgore je sto nema vidljivog izlaza iz tog corsokaka.
- muha_sa
#133 Re: Hrvati u Sarajevu
ako mene pitaš može i kinez ako ce radit svoj posoDingos wrote:A sta bi falilo kada bi se dalo jedno mjesto u skupstini?? Nit' se gubi sta, a ostali se osjecaju sretnim, i na ovim i na opcinskim izborima
izgleda da ne kontaš
- travnik
#134 Re: Hrvati u Sarajevu
Eh ovako kada se govori o SA, onda to trebaju uglavnom činiti ljudi koji žive, koji su do nedavno živjeli ili koji su vrlo često radi različitih obveza u SA, a ne osobe koje SA znaju jedino pokazati na zemljopisnoj karti. Et' kao Hrvat (pošto se govori o Hrvatima u SA), a i čovjek koji je dosta vremena proveo u SA i još uvijek srećom provodi, mogu iz osobnog iskustva govoriti.
Dakle, činjenica je da je SA danas gotovo jednonacionalan grad, ali ujedno i grad u kojem se može živjeti normalno, bez obzira na nacionalnu pripadnost i da te nitko ne uznemirava ili da se neugodno osjeća bilo tko zbog toga. Osobno sam živio 5 godina u SA, a i danas sam vrlo često tamo. U svakom slučaju, SA nije grad koji guši raznolikost. Papaka, hajvana i nacionalista ima svugdje, tako i SA, ali su oni manjina. U 5 godina življenja u SA sam doživio samo par sitnih, potpuno beznačajnih, neugodnosti na nacionalnoj osnovi, a to sam mogao doživjeti bilo gdje. Pa u Mostaru od Hrvata sam imao nešto slično, jer sam iz Bosne. Dakle, neugodnost ne na nacionalnoj, već regionalnoj osnovi. Ništa manje negativna.
Dalje, optuživati HDZ za stanje u SA je van svake pameti. Pa HDZ nema niti jednog vijećnika u 4 SA općine, gradu SA ili zastupnika u kantonalnoj skupštini. Dakle, oni ne da ne sudjeluju u vlasti, već niti izborni prag nisu prešli. Stoga kako oni mogu biti odgovorni za stanje u SA? Nikako. To je bijeg od realnosti i odgovornosti. HDZ je odgovoran za stanje tamo gdje vlada, Mostar, Livno, Čapljina, Kiseljak, Grude i itd., a za stanje u SA su odgovorni SDA, SzBiH i SDP, odnosno stranke koje vladaju ili su vladale kantonom, općinama i gradom. Također, malo je smješno pričati o pozivu iz Gruda o napuštanju SA. Sve Sarajlije koje sam ja upoznao su veliki lokal-patrioti, prvo Sarajlije pa tek ostalo, obrazovani ljudi, ljudi koji misle svojom glavom, i nikako mi se ne uklapaju u tu priču da bi zbog poziva nekog lika tamo napustili svoj grad. Doista bih volio, ako sam u krivu, da mi netko dokaže suprotno jer sam već nekoliko puta čuo ovu priču.
Zaključak: SA je za mene jedan predivan grad u kojem sam proveo 5 lijepih godina i u kojem bi mogao živjeti, i prije nego u bilo kojem drugom gradu u BiH, izuzev naravno, Travnika. Situacija naravno nije bajna, ali tako nam je u cijeloj državi, a ključni krivci za trenutno stanje u SA, i za dobro, a i za loše, su vladajući, a to su SDA, SzBiH i SDP. Kriviti ostale nema smisla. Također, ne treba očekivati od SA da bude oaza blagostanja, ako je svugdje okolo katastrofa. SA treba biti predvodnik pozitivnih kretanja u BiH, ali ne može se očekivati nemoguće.
Dakle, činjenica je da je SA danas gotovo jednonacionalan grad, ali ujedno i grad u kojem se može živjeti normalno, bez obzira na nacionalnu pripadnost i da te nitko ne uznemirava ili da se neugodno osjeća bilo tko zbog toga. Osobno sam živio 5 godina u SA, a i danas sam vrlo često tamo. U svakom slučaju, SA nije grad koji guši raznolikost. Papaka, hajvana i nacionalista ima svugdje, tako i SA, ali su oni manjina. U 5 godina življenja u SA sam doživio samo par sitnih, potpuno beznačajnih, neugodnosti na nacionalnoj osnovi, a to sam mogao doživjeti bilo gdje. Pa u Mostaru od Hrvata sam imao nešto slično, jer sam iz Bosne. Dakle, neugodnost ne na nacionalnoj, već regionalnoj osnovi. Ništa manje negativna.
Dalje, optuživati HDZ za stanje u SA je van svake pameti. Pa HDZ nema niti jednog vijećnika u 4 SA općine, gradu SA ili zastupnika u kantonalnoj skupštini. Dakle, oni ne da ne sudjeluju u vlasti, već niti izborni prag nisu prešli. Stoga kako oni mogu biti odgovorni za stanje u SA? Nikako. To je bijeg od realnosti i odgovornosti. HDZ je odgovoran za stanje tamo gdje vlada, Mostar, Livno, Čapljina, Kiseljak, Grude i itd., a za stanje u SA su odgovorni SDA, SzBiH i SDP, odnosno stranke koje vladaju ili su vladale kantonom, općinama i gradom. Također, malo je smješno pričati o pozivu iz Gruda o napuštanju SA. Sve Sarajlije koje sam ja upoznao su veliki lokal-patrioti, prvo Sarajlije pa tek ostalo, obrazovani ljudi, ljudi koji misle svojom glavom, i nikako mi se ne uklapaju u tu priču da bi zbog poziva nekog lika tamo napustili svoj grad. Doista bih volio, ako sam u krivu, da mi netko dokaže suprotno jer sam već nekoliko puta čuo ovu priču.
Zaključak: SA je za mene jedan predivan grad u kojem sam proveo 5 lijepih godina i u kojem bi mogao živjeti, i prije nego u bilo kojem drugom gradu u BiH, izuzev naravno, Travnika. Situacija naravno nije bajna, ali tako nam je u cijeloj državi, a ključni krivci za trenutno stanje u SA, i za dobro, a i za loše, su vladajući, a to su SDA, SzBiH i SDP. Kriviti ostale nema smisla. Također, ne treba očekivati od SA da bude oaza blagostanja, ako je svugdje okolo katastrofa. SA treba biti predvodnik pozitivnih kretanja u BiH, ali ne može se očekivati nemoguće.
-
Alfa_Ze
#135 Re: Hrvati u Sarajevu
'' Dingos '', vi ''dusebriznici'''i ''zastitnici'' sarajevskih Hrvata, bi im najbolje pomogli da ih pustite da zive svoj zivot. Onakav kakav su naucili da zive desetinama i stotinama godina u Sarajevu.Dingos wrote:Ma jeste ona nakaradna, ali takav je mentalitet i ustav, tesko je to mijenjati odmah...moj cilj ovog pisanja je to sto mi je zao da se neko u SA osjeca nesigurnim i preglasanim, a evo nazalost to je tako...nemoj @Alfa sta da zamjeris, ti mozes od ZE-DO pisati, ali meni je zao sto se ovo dogadja u mom gradu
Oni nisu ASIMILIRANI, nego su svoj zivot INEGRISALI u gradu Sarajevu. Oni dobro znaju i KO SU i STA SU !!
E sad, sto se to hercegovackoj kamarili nesvidja - to je sasvim nesto drugo Oni su se i ''pobrinuli'' 1993/94., da desetine hiljada Hrvata srednje Bosne zauvijek napusti svoje ognjiste.
Valjda im ''smetaju'' i ovi sto su preostali !!
-
Dingos
#136 Re: Hrvati u Sarajevu
@El: Napisao sam to kod Agica, Hrvatima i Srbima mjesto u Sarajevu, u Banja Luci dati Bosnjacima i Hrvatima, a u MO, dati Srbima. Tako se niko ne osjeca da "nema glasa".
A sto se ustava tice...slazem se upotpunosti, ali iskreno meni je ovo neodrzivo, citav ovaj sistem sa 13 vlada...
Mora se nesto mijenjati, samo vrijeme prolazi, a nista se ne radi...
@Alfa, sa njima i sa svim ostalim sa bio u ratu ovdje u Sa, nisam dusebriznik, ali ne zelim da se ljudi koji su do jucer ginuli po SA osjecaju nesretnim, preglasanim i da ne osjecaju Sarajevo svojim gradom (za koji su ginuli)
A sto se ustava tice...slazem se upotpunosti, ali iskreno meni je ovo neodrzivo, citav ovaj sistem sa 13 vlada...
@Alfa, sa njima i sa svim ostalim sa bio u ratu ovdje u Sa, nisam dusebriznik, ali ne zelim da se ljudi koji su do jucer ginuli po SA osjecaju nesretnim, preglasanim i da ne osjecaju Sarajevo svojim gradom (za koji su ginuli)
- Sezam
#137 Re: Hrvati u Sarajevu
Ahahahahaosa wrote:istina i ja ih znam nekoliko, znam i bošnjaka katolika, doduše samo prezimenom....Dingos wrote:Da, jeli to ne znas da ima muslimana Hrvata?? Onda mi je zao...ali da znas, ima ih i izjasnjavaju se tako....
-
popajic
#138 Re: Hrvati u Sarajevu
Nisi jedini , ali nema teme gdje nas ne sortiraju na mi, vi , oni...naviklo se vec na torovske smradove ...callmethebreeeze wrote:je li samo meni nakaradna ova postavka stvari; da se prica o hrvatima, srbima, bosnjacima umjesto o gradjanima?
-
elSaik
#139 Re: Hrvati u Sarajevu
Pogledaj sastav Gradskog vijeća Sarajevo. Ako tu nema Srba i Hrvata onda zaista ne znam gdje ih ima.Dingos wrote:@El: Napisao sam to kod Agica, Hrvatima i Srbima mjesto u Sarajevu, u Banja Luci dati Bosnjacima i Hrvatima, a u MO, dati Srbima. Tako se niko ne osjeca da "nema glasa".
A sto se ustava tice...slazem se upotpunosti, ali iskreno meni je ovo neodrzivo, citav ovaj sistem sa 13 vlada...Mora se nesto mijenjati, samo vrijeme prolazi, a nista se ne radi...
- muha_sa
#140 Re: Hrvati u Sarajevu
jest al nisu certificiraTielSaik wrote:Pogledaj sastav Gradskog vijeća Sarajevo. Ako tu nema Srba i Hrvata onda zaista ne znam gdje ih ima.Dingos wrote:@El: Napisao sam to kod Agica, Hrvatima i Srbima mjesto u Sarajevu, u Banja Luci dati Bosnjacima i Hrvatima, a u MO, dati Srbima. Tako se niko ne osjeca da "nema glasa".
A sto se ustava tice...slazem se upotpunosti, ali iskreno meni je ovo neodrzivo, citav ovaj sistem sa 13 vlada...Mora se nesto mijenjati, samo vrijeme prolazi, a nista se ne radi...
-
Dingos
#141 Re: Hrvati u Sarajevu
Hehe, mislio sam iz stranaka koji zastupaju taj narod, oprosti nisam to naveo...a ne iz nekih "multi...", tako bi bili svi sretni 
-
popajic
#142 Re: Hrvati u Sarajevu
Neces mi vjerovati , ali pozamasan broj ne da osjeca, nego jeste preglasan od " svetog ", etnickog trojca !Dingos wrote:@El: Napisao sam to kod Agica, Hrvatima i Srbima mjesto u Sarajevu, u Banja Luci dati Bosnjacima i Hrvatima, a u MO, dati Srbima. Tako se niko ne osjeca da "nema glasa"...
- muha_sa
#143 Re: Hrvati u Sarajevu
kako ti ne dosadi da te više predstavljaju iliti zastupajuDingos wrote:Hehe, mislio sam iz stranaka koji zastupaju taj narod, oprosti nisam to naveo...a ne iz nekih "multi...", tako bi bili svi sretni
ja ih ko boga molim evo vec 15.godina da me ne predstavljaju i da ne govore u moje ime a oni nikako da popuste
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#144 Re: Hrvati u Sarajevu
Po čemu to ADZ zastupa Hrvate, a Hrvati iz SDP-a npr ne zastupaju?Dingos wrote:Hehe, mislio sam iz stranaka koji zastupaju taj narod, oprosti nisam to naveo...a ne iz nekih "multi...", tako bi bili svi sretni
-
elSaik
#145 Re: Hrvati u Sarajevu
Pa čovjek fino napisa da nisu samo HDZ Hrvati pravi Hrvati. To što ni on sam ne zna koji stav tačno brani, njegov problem.muha_sa wrote:jest al nisu certificiraTielSaik wrote:Pogledaj sastav Gradskog vijeća Sarajevo. Ako tu nema Srba i Hrvata onda zaista ne znam gdje ih ima.Dingos wrote:@El: Napisao sam to kod Agica, Hrvatima i Srbima mjesto u Sarajevu, u Banja Luci dati Bosnjacima i Hrvatima, a u MO, dati Srbima. Tako se niko ne osjeca da "nema glasa".
- GandalfSivi
#146 Re: Hrvati u Sarajevu
Pa ne mogu majke mi, moram se vratiti. Koji trol, ovo je uzas. Dakle, Hrvati u Sarajevu ne zele da se izjasnjavaju kao Hrvati, nego kao Bosanci katolici, ne glasaju za stranku koja exkluzivno predstavlja Hrvate, ali toj stranci ipak treba dati mjesto u vlasti, jer zastupa narod koji nece da glasa za istu. I onda lik kaze da se javlja samo na ozbiljnim diskusijama.Dingos wrote:Hehe, mislio sam iz stranaka koji zastupaju taj narod, oprosti nisam to naveo...a ne iz nekih "multi...", tako bi bili svi sretni
Odoh si slomiti trepavicu ove sekunde!!!
- JThomas
#147 Re: Hrvati u Sarajevu
Dingos wrote:@Thomas: Evo iznio sam dosta podataka transparentnih, u cemu je problem??? Crkva i TI su sasvim dovoljni i povjerljvi, ocito ne zelis to da priznas
@Alfa: Ako se Hrvati iz Sarajeva zale, neka objavi poskok to, a Dnevni avaz ce objaviti Bosnjake iz Stoca.
Nazalost jos uvijek ima netrpeljivosti...ima ih kod svakoga. Nisam ja iz Stoca da se brinem tamo, ja sam iz SA, i ne zelim da se "moje Sarajlije" osjecaju neugodno, to je ono sto me najvise boli..
ili sto bi Agic rekao, sve raseliti...hahah
ne, ne želim da priznam da se, što kaže kolega chmoljo, cijeli jedan bihać mogao preseliti u opštinu novo sarajevo
šta kažeš, samo ozbiljne diskusije...?
-
uroborus
#148 Re: Hrvati u Sarajevu
Bosna se branila u Sarajevu, a tržišna vrijednost sarajevskog asfalta na njujorškoj berzi nikada nije bila veća!? Pišam ti taj asfalt, i tu malograđansku logiku. Ti si neko, a svi ostali ništa! Ponavljam, pišam ti logiku, haveru, direktno iz bosanske vukojebine!KENJAC wrote: Vjerujem da si bio na ratistima za koje sam cuo (ako sam ikako cuo) samo preko radija! Jednostavno ja sam dijete Sarajevskog asfalta i te vukojebine me ne interesuju. Al posto je tema Sarajevo i polozaj nekih u sarajevu tu vec imam sta da kazem.
-
sammo
#149 Re: Hrvati u Sarajevu
Slazem se s tobom. Katolik sam, trenutno zivim u Sarajevu, ali nisam Hrvat. Imam dvojno drzavljanstvo, ovo drugo je BIH, ali se ne osjecam Bosancem, ja dobro znam sta sam, za razliku od nekih... Ovo bosanski katolici je po meni glupost. Ako govorimo o religiji postoje rimo-katolici i grko-katolici. Ako govorimo o bosanskoj nacionalnosti, ta zvanicno ne postoji, bar zasad. Tako da ova kombinacija "bosanski katolici" nije logicna. Na taj nacin bi se mogli navoditi i ceski katolici i slovenski i austrijski....a u biti svi rimokatolici.Dingos wrote:Heheh, kako naivno razmisljanje. Ako je neko katolik, ne znaci da je Hrvat. Ako je neko Hrvat ne znaci da je katolik. Eh ovako, kada pricam sa tim ljudima, oni kazu mi nismo Hrvati, mi smo "bosanski katolici" ili ti "bosanci". Postujem, jer se ne moze odredjivati kako se ko osjeca. A ljudi koji kazu mi smo Hrvati, to su Hrvati. To nema veze sa Hdzom, na tvoju zalost, iako bi ti volio da to povezes, jednostavno se ne moze to povezati. Ako bude popis cemu se nadam, oni nece staviti da su Hrvati nego ce biti "ostali - bosanci", znaci skroz druga ustavna kategorija. Trenutno nazalost obespravljena dok se ne sporovede presuda Sejdic/Finci
To da ce na popisu BH Hrvati postati Bosanci, ne vjerujem.
- kockica_kockica
#150 Re: Hrvati u Sarajevu
Katolikinja sam i zivim u Sarajevu. Ne osjecam se Hrvaticom, imam samo ovo jedno drzavljanstvo BIH. Kako da se izjasnim jos uvijek ne znam... Razmisljala sam da sam ja zapravo Ostali ... Bosnjaci, Hrvati, Srbi i ostali, e pa ja sam ovo ostali sta god to znacilo