ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#126 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Haris.ba »

edobih wrote:moj dobri prijatelj,inače vlasnik ugostiteljske radnje danas mi reče da ima dvije kase:jedna lagalno nabavljena,druga kupljena na crno i na njoj se kuca veći dio dnevnog prometa.vlasnik ugostiteljske radnje kaže da je taj sistem rada vidio u srbiji i crnoj gori.ja mu baš nešto i ne vjerujem,zar se kasa može kupiti na crno,iako mi je konobar donio račun a vlasnik se smije i kaže mi da je to račun sa one kase na crno.isti kao račun sa legalne kase.
danas sam ostao u šoku,nakon razgovora sa njim.mislio sam da su ove kase rješenje problema bar u prikrivanju prometa.
Ako nema štele u poreskoj, kada ga sahvataju veoma brzo će se ohladiti. A dovoljan je samo jedan račun "na crno". U slučaju da ga ponovo uhvate ide zabrana obavljanja djelatnosti. Iako kod nas to ide sporo, kad se donese pravilnik moći će kupac predati svoj račun državi, i onda će ona provjeravati je li račun izdat u fiskalnom sistemu(i kada ne nađe takav slučaj kupac dobija nagradu). Još kad se počne naplaćivati po 50 maraka što kupac nema računa 20 metara od prodavnice - a kako nema para u budžetu to će biti glavna aktivnost inspektora.

Najslabija karika zakona nisu poreski inspektori, već mi građani. Ja ne idem u kafić gdje mi ne izdaju račun.

Ali sve je ovo u teoriji. Kod nas će zaplatiti mali Mujo, a Vutre i slični - teško.
EUROBIH

#127 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by EUROBIH »

edobih wrote:moj dobri prijatelj,inače vlasnik ugostiteljske radnje danas mi reče da ima dvije kase:jedna lagalno nabavljena,druga kupljena na crno i na njoj se kuca veći dio dnevnog prometa.vlasnik ugostiteljske radnje kaže da je taj sistem rada vidio u srbiji i crnoj gori.ja mu baš nešto i ne vjerujem,zar se kasa može kupiti na crno,iako mi je konobar donio račun a vlasnik se smije i kaže mi da je to račun sa one kase na crno.isti kao račun sa legalne kase.
danas sam ostao u šoku,nakon razgovora sa njim.mislio sam da su ove kase rješenje problema bar u prikrivanju prometa.
to ti je prijatelj pa ga tako cinkariš?blago njemu..................

..........to je otrcani fazon sa dodatkom kojekakvih nagradnih igara gdje skupljaš i ubacuješ takve račune :-) u kutiju i čekaš sreću....al gazdinu :lol: :lol:
dragan.s

#128 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

Nisam vidio račun pa ne znam tačno o čemu se radi. Mogućnosti su razne. Ukoliko je račun baš identičan, sa svim elementima (JIB i PDV broj na tačnom mjestu, a ne u zaglavlju, broj računa po zakonu, fiskalni logo na dnu) onda to nije moglo bez ovlaštenog servisa da se odradi. Servis kupuje kasu od proizvođača (niko drugi i ne može) sa već upisanim brojem fiskalne memorije. Ta istu kasu bi trebao da prijavi poreskoj upravi za određenog obveznika, ali i ne mora. Proizvođač ga ne kontroliše šta radi sa njom. Tako da bi se moglo desiti da servis lažno fiskalizuje kasu bez prisustva poreskog inspektora i da se ta kasa nigdje ne vodi. On je proda obvezniku i ovaj radi to što si opisao.
Ali ako padne obveznik za sobom će povući i servis koji može da ostane bez licence za rad uz drakonske kazne pošto proizvođač zna kome je prodao koju kasu (ili fiskalni modul).
Ukoliko kasa nema serijskog broja ili je lažan onda je kasa potekla od proizvođača, a tu su kazne tek ogromne.

Fiskalne kase koje su kod nas sada u upotrebi su se koristile ranije kao obične registar kase, tako da je moguće da je i takva kasa u pitanju. Ali bi u tom slučaju izgled računa bio malo različit od zakonskog (JIB i PDV u zaglavlju, bez logoa PU itd.).
maxell_sarajevo

#129 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by maxell_sarajevo »

Posto sam dobro obavjesten o jednom programu kojeg ugostitelji koriste u Sarajevu, najmanje 70% kafica i restorana koristi taj program, konobari vam redovno ispostavljaju racun za uslugu, pravi se traka, konobari ne mogu zavrtati jer imaju svoje kartice i vidi se koliko je koji konobar zaradio, da bi na kraju radnog dana gazda sjeo za racunar otvori jedan programcic i napravi promet po svojoj volji i isprinta novu traku koju ostavlja u arhivu, onu stvarnu bacas u kantu.Zato jedan pravo dobar kafic kod hotela Europe prikazuje dnevni pazar od 150KM, a ima najmanje 2000KM prometa.Sve po zakonu :D
Ko nije do sad kucao, nece ni sad. ;-)
zonbirile

#130 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

hajrovaće distributeri i serviseri,mala privreda down.Nezajažljivoj vlasti nikad dosta,onda se čude što se zatvaraju mali obrti i raste broj nezaposlenih.Da bi sve funkcionisalo,mora neko otkucati račun.Bez puno sranja i troška,Hrvatska je to riješila,ne možeš kupiti kurton bez izdanog računa.
MAN-lion's coach

#131 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by MAN-lion's coach »

Fiskalne kase u pekare! :)
analiticar007

#132 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by analiticar007 »

Kao prvo, svi dobro znate da danas ne bi niko opstao da radi ''po zakonu'', legalno, znam dosta oko tih stvari. Nemam nikakvu ugostiteljsku radnju, niti granap, ali vidim šta se radi. Neki dan sjedim u ''nn'' objektu, u centru grada, i dobio sam račun, ali mi se broj računa nije nikako slagao, ono, ''nema šanse'', s obzirom kad sam vidio koliko raje dođe poput mene. U prevodu, svaki normalni bi pao za mjesec dana, kad bi sve regularno prijavljivao, od obaveza prema zaposlenom, do poreza prema državi. tj. prijavljivanja stvarnog prometa, gdje se ne šteti član Zakona o PDV-u. Svako će reći, šta ću moram, da bi opstao. U svojoj mahali imam ''x'' ugostitelja koji drže natpis radnja u pripremi već odavno, i to me ljuti, par puta sjeo, kad sam god tražio račun, kasa ne radi, itd... Odem u prodavnicu, hladno sve otkuca, računa nigdje, ne znam do kada više. E sada otkad je krenuo proces fiskalizacije, te kad krenu kontrole, akoBogda, nadam se, pa kad pročešljaju te ''radnja u pripremi'', i ostale pacijente, naći će svega. Država je zaista u pravoj krizi, jer nikad neće na dnevniku prenijeti pravu sliku stanja, niti koliko je to ozbiljno, ni šta će se desiti u stvarnosti. MMF kad naredi da se počne uplačivati prva rata za one silne dugove pitaće se ''pa odakle''. Administracija same države košta više od 60%, to nigdje nema, na zapadu, ako je 25, 30%, zabrinu se, ne znaju šta će od sebe, pa nastaju haosi, nemiri. E, pošto ovi naši neće ni pod koju cijenu smanjiti te silne administrativne troškove, poput enormnih plata, dnevnica, komisija i dr. davanja, udariće na kraju na jadne penzionere, prave invalide, borce, itd... A šta je sa ovim ''radnja u pripremi'', itd... Kako se kaže, ako želiš da radiš i zaradiš, da imaš nafaku, onda radi pošteno, jer ako ne radiš tako, ići će ti neko vrijeme ko ''ok'', a onda poslije će ti se sve vratiti, ali suprotno.

Zato, ja navijam da svako uvede i prikazuje stvarno stanje, da gdje god uđen nađem fiskalnu kasu, gdje mi sa zadovoljstvom neko ida račun, ''radi i za sebe, i za korist države''.... Pa dokle god, ne zna se nikad...
analiticar007

#133 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by analiticar007 »

maxell_sarajevo wrote:Posto sam dobro obavjesten o jednom programu kojeg ugostitelji koriste u Sarajevu, najmanje 70% kafica i restorana koristi taj program, konobari vam redovno ispostavljaju racun za uslugu, pravi se traka, konobari ne mogu zavrtati jer imaju svoje kartice i vidi se koliko je koji konobar zaradio, da bi na kraju radnog dana gazda sjeo za racunar otvori jedan programcic i napravi promet po svojoj volji i isprinta novu traku koju ostavlja u arhivu, onu stvarnu bacas u kantu.Zato jedan pravo dobar kafic kod hotela Europe prikazuje dnevni pazar od 150KM, a ima najmanje 2000KM prometa.Sve po zakonu :D
Ko nije do sad kucao, nece ni sad. ;-)

Ovo, ko nije do sada kucao neće ni sad, slažem se apsolutno. Ali prijatelju, PDV inspekcije su uvijek tu negdje, sad ručaju ovdje, sad ondje, sad piju kafu ondje, sad ovdje, nikad ne znaš kad će sjesti kod ''tog nekog'', uzeti račun koji dobiju, ''ako dobiju'', vratit se za 7 dana i tražiti ponovo taj račun, a ''on'' će hladno reći, ''imamo do računa br. 150'', iza ''nemamo'', eto problema, tad nema izvlakuše ako naleti na tvrdog inspektora. Platiće kaznu jednom, dva puta, tri, ali ako ima 2-3 u glavi, skontaće da je označen, što bi rekli kod nas na crnoj listi, iako to neće znati, misli, evo platio sam, i to je to. Nikad ne zna ko će opet sutra tako sjesti, možda bude njegov kolega, pa kazna za kaznom i istrijebit će se na kraju. Prijatelju, kad bi inspekcije mogle i htjele da svakog tako pročešljaju bilo bi i našli bi svega. Ostalo bi par njih koji bi stvarno stanje prikazivali.

Pozdrav
JThomas

#134 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

i onda će, k'o što rekoh, umjesto da plaća malo, plaćati nimalo jer će morati zatvoriti radnju.

mislim da nigdje na svijetu nema takvog odnosa poreskog tereta i onoga što dobijaš zauzvrat od države.
Miki123

#135 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Miki123 »

Umjesto nametanja fiskalizacije bolje bi bilo zaposliti više inspektora koji bi bili svaki dan na terenu i kontrolisati. Opet, to ne znači da se ne bi moglo potkupiti inspektora, kao što može i sada.. jedino opremiti ih kamerama pa da svaka kontrola mora biti snimljena :D
analiticar007

#136 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by analiticar007 »

Kad se čovjek odlući prodati svoj proizvod, baviti se nečim, pokrenuti svoj biznis, mora računati i na davanja, porez državi, kojeg ne bi trebao izostaviti. Tako postoji dobrovljna PDV registracija i registracija gdje obveznik prelazi prag 50.000,00KM, tada se registruje po službenoj dužnosti. Vjerujem da ima likova koji još ne znaju kad se trebaju registrovati. Upravo ono što ti kažeš, kad vidi da će sad ko morati prijavljivati, a do sada nije navikao, neće ni sad, ali vjeruj, sve do jednom. ''X' gazdi'' ima koji nešto rade, obrću, a ne prijavljuju, ne registruju se, rade sve dok neki strogi inspektor ne dođe i uzme stvar u svoje ruke, a u korist države. Na kraju mu država može uzeti i sredstvo za rad. Država može sve šta hoće.

Nažalost, ima puno davanja. Kad bi se odlučio otvoriti neki caffe bar, kad vidiš šta bi sve morao raditi da bi bilo sve ok, čisto, ne bi te bilo nigdje za par dana, pogotovo kad bi bio na nekom ''nepristupačnom'' mjestu, gdje je slab promet, itd... A valja isplatiti plate, prijaviti ljude, osnovne režije, plus piće i ostalo, te ++++++ porez na to nešto što neko dođe popiti i ispušiti cigaru na rahatluk način:zzzz:
zonbirile

#137 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

lako je naprdivati o privatnom malom biznisu za tastaturom,ili iz javne firme.Uvijek prdonje demantira praksa,a praksa je zatvorene Ciglane, Breka,Dobrinja,Al.Polje,a ima i u Centru more prostora zatvorenih.Koji je rezon uvesti kasu taksisti,prodavcu na pijaci,frizeru,šusteru,malom granapčiću?
analiticar007

#138 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by analiticar007 »

Samo ću reći, ima rok do kada se mora uvesti, to nije moj problem, te postoje ljudi u crnom koji šetaju i nadgledaju, te siguran sam da će se odigrati razne predstave 8) !!

Kad vidim da jedan fast food gori od posla, ne izdaje račune ama baš nikako, te ako šta prijavi, to je nešto sitno, korpa hljeba, nešto mesa, a to što mu u tri četiri ujutro raje ko pljeve, parkirano na sve strane. Takvih ima milion.

Ima pravilo, ne možeš dovijeka raditi na crno, eto sam si napisao da se mnogi objekti zatvaraju, znaći da nešto ne valja.

Odeš na aerodrom, sjedneš u taksi, naplati ti 20, 25KM za neku malu relaciju, ni računa, ničega. I mi se pitamo kako vozne dobra auta, novi audi, pasati, golfovi, jarane, valja vratiti ratu u iznosu od 600,00, 700,00KM, ne može se na drukčiji način zaraditi, nego neprijavljivanjem.

Svako ko je registrovan i bavi se nekom djelatnošću, dužan je fiskalnu kasu imati i naravno, koristiti je, a ne da guta prašinu u nekom čošku i da ti i dalje izdaje stare račune. Iskreno, prvi ću u restoranima tražiti nove račune, tj. bilo gdje se mora izdati, a evo, telekom ima posla preko glave, sad je to još u toku, biće akoBogda, pa kad se to formira, i krene, pa i kontrole, biće svega :shock:
vozač

#139 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by vozač »

JThomas wrote:i onda će, k'o što rekoh, umjesto da plaća malo, plaćati nimalo jer će morati zatvoriti radnju.

mislim da nigdje na svijetu nema takvog odnosa poreskog tereta i onoga što dobijaš zauzvrat od države.
jebi ga, nigdje na svijetu nema ni takvih lopova i utajivača poreza kao kod nas

znam kamaru radnji koje uopšte ne izdaju račune za ono što rade i koje normalno izbjegavam kad god to mogu, ne želim uopšte da pomišljam da ću morati tražiti račun, jednostavno to mogu uraditi samo jednom i kad dobijem račun poslije toga me više nikada nećeš ni vidjeti, a oni nek razmišljaju što im nikoga nema, pa kad shvate i kad im počnu raja dolaziti zato što pošteno rade onda će sve biti drugačije, ovo je možda utopija, ali ja tako posmatram stvari

ja sam šupak što tražim račun od komšije u granapu, eto propašće on zbog računa, pa ih gledaš drže aute pune robe pred radnjom i valjaju kako stignu, a ti si kao regularan komšija ako to odobravaš, trebam ja da se sažalim i solidarišem sa njim, a njega zalibo neka stvar za mene, samo vidi jabuke i kruške pred očima i mene levata kojeg će strovaliti prvom prilikom, nas će taj kvazi merhamet, nezamjeranje i odobravanje svega nezakonitog i odvesti u tri PM
Miki123

#140 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Miki123 »

Ima i ova mjesta. Ja ne vjerujem da se oni pošteni koji su do sada prijavljivali svaki račun žale na fiskalne kase. Oni će to jednom platiti i nastaviti raditi regularno kao i dosada. Međutim, takvi se nalaze u promilima i ispadaju budale i naivčine, a da ne govorim nekonkurentniji. :x

Vala i drago mi je što će se ovim konačno dohakati raznim bingovima i fisovima i njihovim "storniranjem" računa nakon radnog vremena.

Opet, s druge strane kad bi država izašla sa beton jakim garancijama, unaprijed osmišljenim planovima u šta će se uložiti prihodi od fiskalizacije FBiH, pa da to bude njihovo vraćanje u privredu i sl., prvi bih bio odobrio fiskalizaciju u cijelosti.

Ovako, mogu razumjeti svakog privrednika, on plaća poreze od kojih niti on, a niti njegovi bližnji neće imati nikakve koristi. On će da plaća, a neko kantonalno seljače od ministra će ga sutra izgurati sa ceste u novom audiju pod rotacijom dok bude išao po robu.

Zato mi neće padati na pamet da tražim račun od komšije u granapu koji voza jugu i jedva sastavlja kraj s krajem. Ko misli drugačije, tj. da se od granapčića u mahali može obogatiti i vozati novi audi, a pored svih interexa i konzuma, eto, bujrum nek proba :mrgreen:
zonbirile

#141 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

analiticar007 wrote:Samo ću reći, ima rok do kada se mora uvesti, to nije moj problem, te postoje ljudi u crnom koji šetaju i nadgledaju, te siguran sam da će se odigrati razne predstave 8) !!

Kad vidim da jedan fast food gori od posla, ne izdaje račune ama baš nikako, te ako šta prijavi, to je nešto sitno, korpa hljeba, nešto mesa, a to što mu u tri četiri ujutro raje ko pljeve, parkirano na sve strane. Takvih ima milion.

Ima pravilo, ne možeš dovijeka raditi na crno, eto sam si napisao da se mnogi objekti zatvaraju, znaći da nešto ne valja.

Odeš na aerodrom, sjedneš u taksi, naplati ti 20, 25KM za neku malu relaciju, ni računa, ničega. I mi se pitamo kako vozne dobra auta, novi audi, pasati, golfovi, jarane, valja vratiti ratu u iznosu od 600,00, 700,00KM, ne može se na drukčiji način zaraditi, nego neprijavljivanjem.

Svako ko je registrovan i bavi se nekom djelatnošću, dužan je fiskalnu kasu imati i naravno, koristiti je, a ne da guta prašinu u nekom čošku i da ti i dalje izdaje stare račune. Iskreno, prvi ću u restoranima tražiti nove račune, tj. bilo gdje se mora izdati, a evo, telekom ima posla preko glave, sad je to još u toku, biće akoBogda, pa kad se to formira, i krene, pa i kontrole, biće svega :shock:
-----------------------------------
preskačeš problem,oni iz primjera se bogate,jer kradu.da je sve po zakonu zatvorili bi.Šta je riješenje? Pa kompromis,nema tog malog lokala koji može plačati ove namete.Samo za jednog zaposlenog,ako ga prijaviš na minimum od 400KM plate,državi daš 300KM.Sem toga još Ešdaun obećavao i zgražavao se nad praksom iz ex Yu,pa privatnik plača sve duplo.Kakva je to voda,struja,smeće,grijanje i sl. da je duplo skuplje u lokalu.Pun qurac nameta,a ponovio bih,prođi bivđšim elitnim naseljima pa pogledaj zatvorene lokale.Poslije ovoga,iskustvo nas uči iz RS,nastaće "pomor" malih privrednika.Vi i dalje diplajte u tikvu kleronacionalnih pljačkaša na svim nivoima vlasti i mislite da vas je zavrnuo brico,šuster,taksist,buregđija.Ja, i u raspravi ne navodite samo elitne,uspješne,pogledajte sviju,npr. Nagib nije slika stanja u tom zanatu.
JThomas

#142 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

vozač wrote:
JThomas wrote:i onda će, k'o što rekoh, umjesto da plaća malo, plaćati nimalo jer će morati zatvoriti radnju.

znam kamaru radnji koje uopšte ne izdaju račune za ono što rade i koje normalno izbjegavam kad god to mogu, ne želim uopšte da pomišljam da ću morati tražiti račun, jednostavno to mogu uraditi samo jednom i kad dobijem račun poslije toga me više nikada nećeš ni vidjeti, a oni nek razmišljaju što im nikoga nema, pa kad shvate i kad im počnu raja dolaziti zato što pošteno rade onda će sve biti drugačije, ovo je možda utopija, ali ja tako posmatram stvari

ja sam šupak što tražim račun od komšije u granapu, eto propašće on zbog računa, pa ih gledaš drže aute pune robe pred radnjom i valjaju kako stignu, a ti si kao regularan komšija ako to odobravaš, trebam ja da se sažalim i solidarišem sa njim, a njega zalibo neka stvar za mene, samo vidi jabuke i kruške pred očima i mene levata kojeg će strovaliti prvom prilikom, nas će taj kvazi merhamet, nezamjeranje i odobravanje svega nezakonitog i odvesti u tri PM
to ide jedno sa drugim, jebiga, jer i državu i privredu čine isti ljudi. al' ono što ja hoću da kažem - na primjeru RSa je jasno da stroža naplata ne znači nužno da ćeš naplatiti više, nego u konkretnoj situaciji može vrlo lako značiti da ćeš naplatiti manje. a da ne govorim da bi bio red da država počne nuditi makar elementarnu fizičku sigurnost u zamjenu za nebeske stope nameta.
ultima_palabra

#143 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by ultima_palabra »

zonbirile wrote:preskačeš problem,oni iz primjera se bogate,jer kradu.da je sve po zakonu zatvorili bi.Šta je riješenje? Pa kompromis,nema tog malog lokala koji može plačati ove namete.Samo za jednog zaposlenog,ako ga prijaviš na minimum od 400KM plate,državi daš 300KM.Sem toga još Ešdaun obećavao i zgražavao se nad praksom iz ex Yu,pa privatnik plača sve duplo.Kakva je to voda,struja,smeće,grijanje i sl. da je duplo skuplje u lokalu.Pun qurac nameta,a ponovio bih,prođi bivđšim elitnim naseljima pa pogledaj zatvorene lokale.Poslije ovoga,iskustvo nas uči iz RS,nastaće "pomor" malih privrednika.Vi i dalje diplajte u tikvu kleronacionalnih pljačkaša na svim nivoima vlasti i mislite da vas je zavrnuo brico,šuster,taksist,buregđija.Ja, i u raspravi ne navodite samo elitne,uspješne,pogledajte sviju,npr. Nagib nije slika stanja u tom zanatu.
To je to... naravno da ima utajivača, to nam je u krvi. Ali država svojom politikom pravi lopova i od poštenog.
Država

#144 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Država »

LJUDI, DOĐITE SEBI. NIJE FOL U KASI NEGO U KUPCIMA KOJI NEMAJU NAVIKU TRAŽITI RAČUN IAKO MU JE U CIJENU URAČUNAT POREZ. DAKLE, RADI SE O NEOSVJEŠTENOSTI NAŠEG SVIJETA KOJI DAJE PARE I ZA PROIZVOD I ZA POREZ A NE TRAŽI RAČUN!!!

:x :x :x :x :x :x :x :x :x
ultima_palabra

#145 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by ultima_palabra »

Ma puca meni ona stvar za račun... sad još trebam biti i inspektor za svoje pare :-) Neka državni aparat zaradi svoju platu...
Država

#146 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Država »

ultima_palabra wrote:Ma puca meni ona stvar za račun... sad još trebam biti i inspektor za svoje pare :-) Neka državni aparat zaradi svoju platu...
Ne trebaš biti inspektor, ali onaj kome plaćaš proizvod od tebe uzme pare i za nabavku, i za svoju maržu i za porez. Onda bi bilo pošteno (ako ti već ne izda račun) neka ti umanji cijenu proizvoda...
JThomas

#147 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

i dobro kaže, državni aparat pojede 60% bruto proizvoda, pa neka se lijepo pobrine makar za to što ide njima. ova država svojom politikom i od najpoštenijeg pravi utajivača. te stope koje oni hoće da naplate se od ovakve privrede ne mogu naplatiti a da ne uništiš i to malo što je ostalo.

ne bojim se ja za vatre i dijaloge, nego za drugih 95% privrednika...
ultima_palabra

#148 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by ultima_palabra »

Država wrote:
ultima_palabra wrote:Ma puca meni ona stvar za račun... sad još trebam biti i inspektor za svoje pare :-) Neka državni aparat zaradi svoju platu...
Ne trebaš biti inspektor, ali onaj kome plaćaš proizvod od tebe uzme pare i za nabavku, i za svoju maržu i za porez. Onda bi bilo pošteno (ako ti već ne izda račun) neka ti umanji cijenu proizvoda...
Pošteno? Pa pošteno bi bilo i da se državni službenici odreknu onog postotka svoje plate za koji su smanjene plate u privredi (naravno, ubrojati i otpuštene).

Znači ja bih sad trebao nakon radnog vremena u kojem zaradim platu koje 40% ode na penzije, nepostojeće zdravstvene usluge i plate šalterušama, da dosađujem curi u granapu koja radi neprijavljena za 400 KM sa računom? A zato ću dobiti šta?

Da se razumijemo, porezni inspektor je težak i častan posao, znam iz primjera tetke koja ga radi i znam sa kakvim sirovinama se morala suočiti... ali ne tražim ni ja od nje da radi moj posao pored svoga :roll:
Država

#149 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Država »

ultima_palabra wrote:

Znači ja bih sad trebao nakon radnog vremena u kojem zaradim platu koje 40% ode na penzije, nepostojeće zdravstvene usluge i plate šalterušama, da dosađujem curi u granapu koja radi neprijavljena za 400 KM sa računom? A zato ću dobiti šta?

:roll:
Pa o tome se i radi. Gazda drži radnicu neprijavljenu (nema zdravstveno osiguranje, ne ide joj radni staž, kad ostane bez posla nema pravo na naknadu...), i povrh svega toga ti nećeš da tražiš račun nego tom istom gazdi puniš džep svojim (podvlačim-svojim) parama. Ako znaš neku radnju gdje radnica radi neprijavljena, trebao bi u cilju zaštite te osobe otići u radnu inspekciju i prijaviti novopečenog bussinesman-a...
ultima_palabra

#150 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by ultima_palabra »

Država wrote:
ultima_palabra wrote:

:roll:
Pa o tome se i radi. Gazda drži radnicu neprijavljenu (nema zdravstveno osiguranje, ne ide joj radni staž, kad ostane bez posla nema pravo na naknadu...), i povrh svega toga ti nećeš da tražiš račun nego tom istom gazdi puniš džep svojim (podvlačim-svojim) parama. Ako znaš neku radnju gdje radnica radi neprijavljena, trebao bi u cilju zaštite te osobe otići u radnu inspekciju i prijaviti novopečenog bussinesman-a...
Slažem se, ali taj gazda će prije biti kažnjen zato što mu je cijena okrenuta naopako nego zato što je radnica neprijavljena... takvi smo jbg :roll:
Najbolje bi bilo pokušati sa politikom mrkve i štapa... smanjenje nameta privredi zajedno sa opsežnom akcijom i drakonskim kaznama za one koji krše zakon. Pa bi oni razmislili o tome šta im se više isplati ;-)
Post Reply