Ako nema štele u poreskoj, kada ga sahvataju veoma brzo će se ohladiti. A dovoljan je samo jedan račun "na crno". U slučaju da ga ponovo uhvate ide zabrana obavljanja djelatnosti. Iako kod nas to ide sporo, kad se donese pravilnik moći će kupac predati svoj račun državi, i onda će ona provjeravati je li račun izdat u fiskalnom sistemu(i kada ne nađe takav slučaj kupac dobija nagradu). Još kad se počne naplaćivati po 50 maraka što kupac nema računa 20 metara od prodavnice - a kako nema para u budžetu to će biti glavna aktivnost inspektora.edobih wrote:moj dobri prijatelj,inače vlasnik ugostiteljske radnje danas mi reče da ima dvije kase:jedna lagalno nabavljena,druga kupljena na crno i na njoj se kuca veći dio dnevnog prometa.vlasnik ugostiteljske radnje kaže da je taj sistem rada vidio u srbiji i crnoj gori.ja mu baš nešto i ne vjerujem,zar se kasa može kupiti na crno,iako mi je konobar donio račun a vlasnik se smije i kaže mi da je to račun sa one kase na crno.isti kao račun sa legalne kase.
danas sam ostao u šoku,nakon razgovora sa njim.mislio sam da su ove kase rješenje problema bar u prikrivanju prometa.
Najslabija karika zakona nisu poreski inspektori, već mi građani. Ja ne idem u kafić gdje mi ne izdaju račun.
Ali sve je ovo u teoriji. Kod nas će zaplatiti mali Mujo, a Vutre i slični - teško.