Svinjsko meso

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
nista novo

#126 Re: Svinjsko meso

Post by nista novo »

stetoskop wrote:
nista novo wrote:Jebote, ovdje je svinja drzavni neprijatelj br.1...svi je mrze, odvratna im je iako stoji ona cuvena, ne mrziti ...
Sta ste toliko navalili na svinje , ima i gori zivotinja, ali razumijem ja vas, ovo je cisto nacionalisticki nastrojena mrznja, jadna zivotinja, ko da je ubojica :-)
Pa šta ti misliš ko je svinjama prijatelj, onaj koji je ne jede ili onaj što je ubija i jede.
Da svinje mogu glasati, sigurno bi glasale za SDA :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ridjobrki

#127 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

Slažem se sa logikom @stetoskopa: laže ko kaže da svinje imaju veće prijatelje od nas koji ih ne jedemo. Mi muslimani bar nismo licemjeri poput vegetarijanaca koji lafo vole životinje a ovamo im pojedoše svu hranu!

I nema mržnje prema svinjama, pogotovo nema govora o nacionalizmu - pa svinje uopšte nisu nacija!

P.S. Jednom za svagda, svinja i kokoš - nebo i zemlja. Čovjek i kokoš - prilično različito. Svinja i čovjek - jako slično. Svinjska koža se koristi u svim pokusima gdje bi trebala ljudska. Šta tek reći npr o svinjskom insulinu?
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#128 Re: Svinjsko meso

Post by stetoskop »

Što se tice ljudi koji piju alkohol, a ne jedu svinjetinu, sve je stvar u vjerovanju. Sada oni vjeruju da nije toliko zabranjen alkohol, a jest svinjetina. Kasnije dođu tobe, pa pocnu vjerovati kako je bio to veliki grijeh i zabluda, a ustvari ostare i uozbilje se, isfurali svoje. :D
nista novo

#129 Re: Svinjsko meso

Post by nista novo »

Ridjobrki wrote:Slažem se sa logikom @stetoskopa: laže ko kaže da svinje imaju veće prijatelje od nas koji ih ne jedemo. Mi muslimani bar nismo licemjeri poput vegetarijanaca koji lafo vole životinje a ovamo im pojedoše svu hranu!

I nema mržnje prema svinjama, pogotovo nema govora o nacionalizmu - pa svinje uopšte nisu nacija!

P.S. Jednom za svagda, svinja i kokoš - nebo i zemlja. Čovjek i kokoš - prilično različito. Svinja i čovjek - jako slično. Svinjska koža se koristi u svim pokusima gdje bi trebala ljudska. Šta tek reći npr o svinjskom insulinu?
Pa svinjska crijeva se mogu upotrijebiti kod covjeka, nije svinja tako losa ko sto je na glasu..
HZArnel

#130 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

Ridjobrki wrote:Slažem se sa logikom @stetoskopa: laže ko kaže da svinje imaju veće prijatelje od nas koji ih ne jedemo. Mi muslimani bar nismo licemjeri poput vegetarijanaca koji lafo vole životinje a ovamo im pojedoše svu hranu!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: najjaci :thumbup:
TheWatcher

#131 Re: Svinjsko meso

Post by TheWatcher »

HZArnel wrote:Sta islam kaze za svinjsko meso?
Koliki je grijeh?
Izvodi li iz islama?
Ukratko,sve o svinjskom mesu me zanima,sa stanovistva sunija(znaci ne shija).
Probacu sudjelovati u temi koliko mogu,al' samo znam da je grijeh muslimanu jest svinjsko meso a nemam pojma zbog cega.
Takodje,pored kurana dolaze u obzir i hikaje,sunnet itd.
Hvala!

zasto veliki broj muslimana (milioni i milioni) a pogotovo ovi u bosni konzumiraju alkohol a kuran isto kaze za alkohol kao i za svinjetinu : zabranjeno !!!
p.s.
da ne spominjem kockanje,drogiranje,kradju itd itd ...
Ridjobrki

#132 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

@watcher: Zato što su svi ti muslimani uglavnom ljudi. Ljudi su bića sklona pravljenju zijana. Zato postoje božanski i ljudski zakoni da regulišu njihovo ponašanje i sačuvaju ih od njih samih. Pozivanje na ljudske slabosti nije valjan argument kada se pokušavaju dovesti u pitanju Božje odredbe. To što su ljudi licemjerni nije razlog da sumnjamo u ispravnost Božjih naputaka - čak naprotiv.
HZArnel

#133 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

TheWatcher wrote:
Koliki je grijeh?
Izvodi li iz islama?
Probacu sudjelovati u temi koliko mogu,al' samo znam da je grijeh muslimanu jest svinjsko meso a nemam pojma zbog cega.
Hvala!

zasto veliki broj muslimana (milioni i milioni) a pogotovo ovi u bosni konzumiraju alkohol a kuran isto kaze za alkohol kao i za svinjetinu : zabranjeno !!!
p.s.
pa da ti odgovorim: :)
sve je to problem,da bome,problem drustva,islama i svih drugih monot. religija.
Ovaj problem je prvo iskljucivo islamskog karaktera-bar toliki intezitet nema ni u jednoj religiji.
a drugo,uredu je i to,zato bujrum,otvoris temu i reci o tome sta mislis,ja itekako mislim da je lose,al mene nezanimaju a vjerujem da i ljudi nevole banalne stvari. :)
psydelija

#134 Re: Svinjsko meso

Post by psydelija »

TheWatcher wrote:zasto veliki broj muslimana (milioni i milioni) a pogotovo ovi u bosni konzumiraju alkohol a kuran isto kaze za alkohol kao i za svinjetinu : zabranjeno !!!
p.s.
pa recimo da muslimani sami proizvode rakiju i hanf (droga), a divljo tele (prase) ne uzgajaju.
u pretezno musl. naseljenom mestu retkost je u mesari naci svinjetine, ali je zato retost da neki ducan ne prodaje alkohol...
tako da su retko u kontakt dolazili sa tom redjom (u muslimana) zivotinjskom vrstom i zato je na trpezi vecina i izbegava.
arzuhal

#135 Re: Svinjsko meso

Post by arzuhal »

TheWatcher wrote:
Koliki je grijeh?
Izvodi li iz islama?
Hvala!

p.s.
To jest jedan sociološki fenomen, zaista. Moglo bi se o ovome dosta kazat. Islam, generalno, uvijek nudi alternativu: zabranjuje alkohol, a dozvoljava sve što ne opija; zabranjuje kamatu, podstiče trgovinu; zabranjuje blud, podstiče ženidbu i udaju; zabranjuje svinjetinu, a dozvoljava mnogo više, itd.
Pa ipak, čini se da ljudima nije šerbe alternativa za alkohol, pa ga vole i ne mogu ga zamijeniti nečim drugim, a za svinjsko meso se može uvijek naći bolja i ukusnija alternativa. Mislim da to dijelom leži u toj činjenici zašto se pije, iako je i alkohol zabranjen, a više se drži do nejedenja svinjetine.
Ako se potegne pitanje da je to licemjerno - možda jest. Ali možda se tu uopće i ne radi o istinskoj vjeri i vjerskim razlozima pojedinca (kada neko pije, a ne jede svinjetinu), nego o dijelu kulturološkog naslijeđa. To onda nema toliko veze sa dvoličnošću.
mali Ninja

#136 Re: Svinjsko meso

Post by mali Ninja »

nego, hecel' bit' te krmetine il' nece :D
nista novo

#137 Re: Svinjsko meso

Post by nista novo »

mali Ninja wrote:nego, hecel' bit' te krmetine il' nece :D
Hoce al za Bozic, na raznju, strpi se malo...
Great Cornholio

#138 Re: Svinjsko meso

Post by Great Cornholio »

Islam zabranjuje konzumiranje svinjskog mesa a mene inetresuje da li je po Islamu dozvoljeno uzgajati svinje u svrhu pravljenje četaka, kreme za cipele, sapuna, kaiša, čizama itd.?
ladyada

#139 Re: Svinjsko meso

Post by ladyada »

psydelija wrote: pa recimo da muslimani sami proizvode rakiju i hanf (droga), a divljo tele (prase) ne uzgajaju.
u pretezno musl. naseljenom mestu retkost je u mesari naci svinjetine, ali je zato retost da neki ducan ne prodaje alkohol...
tako da su retko u kontakt dolazili sa tom redjom (u muslimana) zivotinjskom vrstom i zato je na trpezi vecina i izbegava.
ekonomija ako niko ne kupuje sto da nabavlja ..........
Risto Kuglarić

#140 Re: Svinjsko meso

Post by Risto Kuglarić »

Great Cornholio wrote:Islam zabranjuje konzumiranje svinjskog mesa a mene inetresuje da li je po Islamu dozvoljeno uzgajati svinje u svrhu pravljenje četaka, kreme za cipele, sapuna, kaiša, čizama itd.?
sve i ako jest, ne znam kolko bi ti isplatno bilo :D
snaga_znanja

#141 Re: Svinjsko meso

Post by snaga_znanja »

Great Cornholio wrote:Islam zabranjuje konzumiranje svinjskog mesa a mene inetresuje da li je po Islamu dozvoljeno uzgajati svinje u svrhu pravljenje četaka, kreme za cipele, sapuna, kaiša, čizama itd.?
To mozda ne brani vjera ali svakako brani PETA! :D
Great Cornholio

#142 Re: Svinjsko meso

Risto Kuglarić wrote:
Pa zašto je onda Allah uopšte stvorio svinje :D
Great Cornholio

#143 Re: Svinjsko meso

snaga_znanja wrote:
To mozda ne brani vjera ali svakako brani PETA! :D
Ja, njih zaboravih :D Sve bih ja njima jestive životinje poslao pa nek ih hrane dok ne umru prirodnom smrću :lol:
Great Cornholio

#144 Re: Svinjsko meso

Risto Kuglarić wrote:
Pa nek od ostatka prave hranu za mačke i pse , valjda životinje smiju jesti svinjetinu :D
snaga_znanja

#145 Re: Svinjsko meso

Post by snaga_znanja »

bas su slatkisi!
Image
Slatkis je i ovo janje
Image

najsladje je do nekih 12 kg! :D

Image
Comrad

#146 Re: Svinjsko meso

Post by Comrad »

Zanimljivo. Bog stvorio bubam, milion zivotinja, i onda odlucio da se moze jesti 999.999.

:oops:
jedna tamo

#147 Re: Svinjsko meso

Post by jedna tamo »

snaga_znanja wrote:bas su slatkisi!
Image
Slatkis je i ovo janje
Image

najsladje je do nekih 12 kg! :D

Image

:lol: :sax:
KotromanichII

#148 Re: Svinjsko meso

Post by KotromanichII »

svinja jede ljude , jede druge svinje, jede pse,jede zmije, jede izmet, sve to mozete naci na youtube
nista novo

#149 Re: Svinjsko meso

Post by nista novo »

[quote="KotromanichII"]svinja jede ljude , jede druge svinje, jede pse,jede zmije, jede izmet, sve to mozete naci na youtube[/q

Tigar jede ljude, svinje,pse ,zmije, jede govna, i sta sad... :-) mungos jede zmije, kokos jede crve, pas jede macke, macka miseve, zec pase travu, zeko nadrljo si, pojesce te Kotromanich :-)
jedna tamo

#150 Re: Svinjsko meso

Post by jedna tamo »

:lol:
Locked