Ubuntu all about
Moderator: Benq
-
kojeime
- vox-populi
#127 Re: Ubuntu
Pravo cudan problem, cuo sam vec ranije da se to desava. Recimo ja koristim Debian Squeeze, imam na laptopu 4 GB RAM-a i swap sam napravio na 1 GB. Radi sve bez problema, hibernate, suspend, bla-bla.Lud i ponosan wrote: E evo ti sad jedno pitanje... Imam 3gb ram memorije, te sam ostavio 2 gb za swap particiju, ALI nema mi hibernacije kao opcijeNisam dobio odgovor na pitanje zasto je to tako, iako neki prebacuju da sam trebao staviti jos 1gb za swap, ali siguran sam da to nije problem, jer je na drugim distroima ovako radilo bez ikakvih problema.
Ranije sam imao Gentoo na laptopu, ista prica, 4 GB RAM i 1 GB swap i sve fercera. Sa Mandrivom isto tako.
Sjecanje me ne sluzi bas najbolje, ali cini mi se da sam i na Ubuntuu imao slicno, znam da mi je RAM bio veci od swapa i opet je hibernacija radila.
Eh sada Mint, na njihovom forumu http://forums.linuxmint.com/viewtopic.p ... 63&start=0 stoji da swap mora biti minimum velicine kao RAM da bi hibernate radio jer prilikom hibernacije Mint dump-a cijeli RAM u swap. Sto je glupost jer swap nije zamisljen za ovu funkciju. Ali tako je napravljeno i sta ces sada. Ako hoces da ti hibernacija radi, moras ostaviti swapu onoliko giga koliko imas memorije.
- vox-populi
#128 Re: Ubuntu
Sa GPartedom sigurno mozes resize napraviti. Ako se ne snadjes, javi, ima rjesenje iz konzole.Lud i ponosan wrote: Na Mintu ubuntu sam imao kao i sada podjeljene particije i sve je radilo. Ista situacija je sa Fedorom i Arhcom, te samim Ubuntu-om.
Cudi me to sve, posebno zbog toga sto je ovo klasicni Debian - sa Mintovim celofanom i tek se radi na tome da se ovaj distro malo vise "distancira" i prilagodi za logo kojem pripada. Zato ja potencijalna rjesenja i nisam trazio na Mintovom forumu
E jbg, ne znam da li bi mi GParted nesto pomogao u ovome?
Provjeri da li ti je acpi instaliran, moze biti da ga Mint nije instalirao. Probaj sa:
Code: Select all
aptitude search acpi
- vox-populi
#130 Re: Ubuntu
Prvo disclaimer:
Napisacu ti kako se resize moze odraditi iz konzole ali to radis na vlastitu odgovornost. Ako se sta sjebe, nemoj mene kriviti. Ovu sam proceduru koristio par puta i meni se nikada nista lose nije desilo. Sto ne znaci da je 100% sigurna.
Eh kad smo to rijesili, mozemo dalje
Resize iz konzole nije bas jednostavan a i nije 100% siguran. Medjutim to se moze reci za bilo koji resize, uvijek postoji opasnost od gubitka podataka. Dakle, prvi korak, napravi backup vaznijih stvari, zlu ne trebalo.
Dalje, resize particija nije uvijek moguc. U tvom slucaju je bitno da je swap posljednja napravljena particija na disku, inace ces tesko moci napraviti resize. Odnosno, moguce da ce ici, ali ces morati ostaviti tih 2 GB neparticionisan.
Dakle, slucaj 1 - swap particija je posljednja particija na disku.
Pogledaj kakav ti je trenutni layout sa:
Zapisi od kojeg do kojeg sektora su pojedine particije, to ce ti trebati kasnije.
Uzecu ovaj layout, ti zamjeni sta je potrebno na osnovu kako je tvoj disk particionisan.
U ovom slucaju nam /dev/sda1 i /dev/sda2 uopste nisu bitne, radicemo samo resize /dev/sda5 i /dev/sda6.
Prvo trebas iskljuciti swap:
onda ides slijedece:
Sa tipkom p ces dobiti trenutni layout. Ovdje treba da pobrises zadnje dvije particije. To radis sa tipkom d, i onda biras broj 5 odnosno broj 6. Tipka m ce ti dati sve opcije u fdisku,
Eh sada, pogledaj onaj layout koji si zapisao. Dakle, pogledaj na kojem sektoru je pocinjala /dev/sda5 particija a na kojem se zavrsavala. Takodjer pogledaj na kojem sektoru je pocinjao swap i na kojem se zavrsavao. Oduzimanjem zavrsnog sektora od pocetnog sektora swap-a ces dobiti velicinu swap particije. Tu velicinu podijeli sa 2 i dobices velicinu jedno GB swapa. Onda pomnozi sa 3 i dobices velicinu swapa koji moras imati. Onda od zavrsnog sektora starog swapa oduzmi novu velicinu swapa i dobices gdje novi swap mora poceti. Znam da ovo zvuci dosta konfuzno ali kad pocnes raditi sa fdiskom vidjeces da i nije bas toliko tesko. Recimo banalan primjer:
U ovom slucaju ti je velicina swap particije = 20. To su 2 GB a tebi treba tri, znaci velicina swap-a mora biti najmanje 30. Odnosno, od sadasnjeg /dev/sda5 treba da ukrades tih 10 sektora ili blokova, ne znam kako se to tacno zove. Ok, onda pobrises /dev/sda5 i /dev/sda6 i napravis novi /dev/sda5 i novi /dev/sda6 (to radis sa tipkom n, onda tipka l za logical) koji trebaju da izgledaju ovako:
Kada si ovo odradio, treba da promjenis tip /dev/sda5 particije u 83 a /dev/sda6 u 82. To radis sa tipkom t, onda biras particiju, recimo 5 i onda upisujes broj 83. Odnosno, za particiju 6 pises 82.
Kada si ovo sve odradio, pogledaj sa tipkom p da li su sve particije na broju, odnosno da li layout izgleda kako bi trebao da izgleda (Start, End, Id).
Ako je sve ok, sa tipkom w ces zapisati sve promjene u partition tabeli i izaci iz fdiska. Ovo nije nepovratan korak, ako se nesto pojebalo, vrati se u fdisk i ponovo pobrisi zadnje dvije particije i ponovo ih napravi. Dakle sve dok ne uradis resize, sa partition tabelom se mozes igrati.
Ako je sve proslo ok, moras napraviti reboot.
Nakon reboota ide resize i to je nepovratni proces.
U principu, trebas odraditi slijedece:
kada zavrsi, trebas napraviti swap:
Ova komanda ce ti dati swap UUID koji trebas zapisati.
Dalje, treba da ukljucimo swap:
i na kraju moramo zapisati novi swap UUID. Otvori slijedeci file sa omiljenim editorom, recimo:
Tu ces vidjeti liniju koja pocinje sa swap. Negdje pri kraju pise UUID= i onda neki broj. Taj broj treba da zamjenis sa novim UUID koji si zapisao.
Jos jedan reboot i gotovo.
Slucaj 2 - swap se nalazi izmedju nekih particija.
U principu ovdje je skoro isti proces. Treba da pobrises swap particiju koja god da je i zadnju particiju. Onda zadnju particiju napravis manju nego sto je bila ostavljajuci doboljno prostora za 3 GB swapa. Kada pobrises zadnju particiju, napravis novu sa identicnim mount pointom i od preostalog prostora napravis swap.
Eto, nadam se da ce proraditi. Ako sta zeznes javi se na forum.linux.org.ba, ima dosta raje koja ce ti pomoci.
Napisacu ti kako se resize moze odraditi iz konzole ali to radis na vlastitu odgovornost. Ako se sta sjebe, nemoj mene kriviti. Ovu sam proceduru koristio par puta i meni se nikada nista lose nije desilo. Sto ne znaci da je 100% sigurna.
Eh kad smo to rijesili, mozemo dalje
Resize iz konzole nije bas jednostavan a i nije 100% siguran. Medjutim to se moze reci za bilo koji resize, uvijek postoji opasnost od gubitka podataka. Dakle, prvi korak, napravi backup vaznijih stvari, zlu ne trebalo.
Dalje, resize particija nije uvijek moguc. U tvom slucaju je bitno da je swap posljednja napravljena particija na disku, inace ces tesko moci napraviti resize. Odnosno, moguce da ce ici, ali ces morati ostaviti tih 2 GB neparticionisan.
Dakle, slucaj 1 - swap particija je posljednja particija na disku.
Pogledaj kakav ti je trenutni layout sa:
fdisk -l /dev/sda
Uzecu ovaj layout, ti zamjeni sta je potrebno na osnovu kako je tvoj disk particionisan.
/dev/sda1 - Windows
/dev/sda2 - /
/dev/sda5 - /home
/dev/sda6 - swap
Prvo trebas iskljuciti swap:
swapoff /dev/sda6
fdisk /dev/sda
Eh sada, pogledaj onaj layout koji si zapisao. Dakle, pogledaj na kojem sektoru je pocinjala /dev/sda5 particija a na kojem se zavrsavala. Takodjer pogledaj na kojem sektoru je pocinjao swap i na kojem se zavrsavao. Oduzimanjem zavrsnog sektora od pocetnog sektora swap-a ces dobiti velicinu swap particije. Tu velicinu podijeli sa 2 i dobices velicinu jedno GB swapa. Onda pomnozi sa 3 i dobices velicinu swapa koji moras imati. Onda od zavrsnog sektora starog swapa oduzmi novu velicinu swapa i dobices gdje novi swap mora poceti. Znam da ovo zvuci dosta konfuzno ali kad pocnes raditi sa fdiskom vidjeces da i nije bas toliko tesko. Recimo banalan primjer:
Device Start End
/dev/sda5 994 1045
/dev/sda6 1046 1066
Device Start End
/dev/sda5 994 1035
/dev/sda6 1036 1066
Kada si ovo sve odradio, pogledaj sa tipkom p da li su sve particije na broju, odnosno da li layout izgleda kako bi trebao da izgleda (Start, End, Id).
Ako je sve ok, sa tipkom w ces zapisati sve promjene u partition tabeli i izaci iz fdiska. Ovo nije nepovratan korak, ako se nesto pojebalo, vrati se u fdisk i ponovo pobrisi zadnje dvije particije i ponovo ih napravi. Dakle sve dok ne uradis resize, sa partition tabelom se mozes igrati.
Ako je sve proslo ok, moras napraviti reboot.
Nakon reboota ide resize i to je nepovratni proces.
U principu, trebas odraditi slijedece:
resize2fs /dev/sda5
mkswap /dev/sda6
Dalje, treba da ukljucimo swap:
swapon /dev/sda6
vi /etc/fstab
Jos jedan reboot i gotovo.
Slucaj 2 - swap se nalazi izmedju nekih particija.
U principu ovdje je skoro isti proces. Treba da pobrises swap particiju koja god da je i zadnju particiju. Onda zadnju particiju napravis manju nego sto je bila ostavljajuci doboljno prostora za 3 GB swapa. Kada pobrises zadnju particiju, napravis novu sa identicnim mount pointom i od preostalog prostora napravis swap.
Eto, nadam se da ce proraditi. Ako sta zeznes javi se na forum.linux.org.ba, ima dosta raje koja ce ti pomoci.
Last edited by vox-populi on 24/01/2011 22:06, edited 1 time in total.
- vox-populi
#131 Re: Ubuntu
Nema na cemu, taman sam i brojeve pogodio /dev/sda5 i /dev/sda6.Lud i ponosan wrote:^^
Zahvaljujem na detaljnom upustvu. CIm napravim backup podataka odradicu ovu proceduru.
Pozdrav
P.S.Zadnji swap...Code: Select all
Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 13 102400 7 HPFS/NTFS Partition 1 does not end on cylinder boundary. /dev/sda2 13 2550 20377600 7 HPFS/NTFS /dev/sda3 2550 3825 10240000 83 Linux /dev/sda4 3825 30402 213477376 5 Extended /dev/sda5 3825 30147 211428352 83 Linux /dev/sda6 30147 30402 2046976 82 Linux swap / Solaris
-
nomVe
#132 Re: Ubuntu
Kod mene se pojavio problem nakon brisanja Linux particije jer sam automatski izgubio njegov alat koji mi je omogucavao da biram da li cu Linux ili Windows, i samim tim sam zeznuo i Windows.vox-populi wrote:Sta se moze desiti? Ako postoji posebna particija, onda se rijetko sta moze desiti. Ako je sve na jednoj particiji, treba napraviti defragment diska na windowsu i iz ubuntua napraviti jos dvije particije za linux. Ako bas nemas pojma o racunarima, particijama i sl. onda jeste malo teze instalirati. Inace rijetko sam kada imao problema. Ako bas ne radi, nista lakse nego popraviti MBR. Najbitnije je ne dirati particiju na kojoj je windows.
- vox-populi
#133 Re: Ubuntu
Prvo ne znam kako si pobrisao linux, ako si ga samo iz windowsa ukinuo onda je normalno to sto ti se desilo.nomVe wrote:Kod mene se pojavio problem nakon brisanja Linux particije jer sam automatski izgubio njegov alat koji mi je omogucavao da biram da li cu Linux ili Windows, i samim tim sam zeznuo i Windows.
Dakle, Linux instalira program koji se zove Grub a koji sluzi za bootanje sistema. Taj program se instalira na linux particiju. Uz to, u Master Boot Recordu se instalira dio Gruba takodjer. Ono sto je tebi ostalo je stari MBR koji pokazuje na Grub program koji vise nije tu.
To ustvari nije nikakav problem. Situacija se moze srediti na dva nacina:
- nova instalacija linuxa
- popravljanje MBR iz Windowsa
Prvo rjesenje je valjda jasno, bootas sistem sa nekim linuxom, instaliras ga i prepises MBR.
Drugo rjesenje je isto jednostavno, bootas sistem sa Windows CD-om. Ako je XP u pitanju, jednostavno nakon boot-a kucas:
fixmbr
Ako je Vista ili 7 u pitanju, onda je ova fixmbr komanda nesto komplikovanija, zaboravio sam tacno kako ide. Uglavnom, bootas sistem sa Windows DVD i ides na Repair, dok ne dodjes do konzole. Tu kucas help dok ne nadjes opciju.
Poenta je da ti Linux nikada nece unistiti Windows osim ako mu ti ne kazes. Sve sto se mijenja je MBR.
-
nomVe
#134 Re: Ubuntu
Format particije iz Windowsavox-populi wrote:Prvo ne znam kako si pobrisao linux, ako si ga samo iz windowsa ukinuo onda je normalno to sto ti se desilo.
Ma, to sam uradio kad sam imao daleko manje znanje, a steta je bila 0% jer sam prije toga prebacio sve podatke na drugu particiju upravo zbog straha da se to ne desi
- World of Basketball
#135 Re: Ubuntu
Za kada je planirana nova verzija Ubuntu-a, pretpostavljam 11.04, a za kada Linux Mint 11?
Pozdrav,
Pozdrav,
-
Bušman
#136 Re: Ubuntu
Ubuntu je planiran 28.4.2011. Mint 11 "kada bude spreman".World of Basketball wrote:Za kada je planirana nova verzija Ubuntu-a, pretpostavljam 11.04, a za kada Linux Mint 11?
Pozdrav,
- World of Basketball
#137 Re: Ubuntu
@Bušman,
hvala. Mislim da Mint ide otprilike mjesec dana nakon izlaska Ubuntu-a. Pozdrav
-
Bušman
#138 Re: Ubuntu
Ili jednostavno, instalirate DebianLud i ponosan wrote:Instalirate Mint Debian i nemate vise brige oko nove edicije, niti imate potrebu obarati sistem sve dok je racunar hardware-ski ispravanWorld of Basketball wrote:@Bušman,
- vox-populi
#139 Re: Ubuntu
Bušman wrote:
Ili jednostavno, instalirate Debian
Over and out.
- World of Basketball
#140 Re: Ubuntu
Ima i ta mjesta za Debian, ali na Mint-u sam vec nekoliko godina, od verzije 5. Ali, mislim da bi vrijedilo probati ovu Mint Debian verziju. Pozdrav,
-
exemat
#141 Re: Ubuntu
Koliko ljudi u BiH (%) vrti linux na kućnom stroju?
-
EdinBosna
#142 Re: Ubuntu
99,99% IT profesionalacaexemat wrote:Koliko ljudi u BiH (%) vrti linux na kućnom stroju?
- nellington
#143 Re: Ubuntu
+100% patoloških mrzitelja WindowsaEdinBosna wrote:99,99% IT profesionalacaexemat wrote:Koliko ljudi u BiH (%) vrti linux na kućnom stroju?
-
EdinBosna
#145 Re: Ubuntu
Windowsi su kante za smeće. Napune se raznim smećem sa internta i poslije ga moras obarati 
- vox-populi
#146 Re: Ubuntu
Vrlo malo, nazalost. Ne znam kakva je situacija u drugim gradovima, ali mi smo u Udruzenju Linux korisnika u Sarajevu imali cca. 30-40 clanova nekad tamo 2006. godine. Kako je sada ne znam.
Ono sto ohrabruje je cinjenica da iole normalan IT profesionalac ce radije instalirati LAMP nego neku Winblows platformu. Problem nije samo u ljudima nego i u cijelom sistemu. Da za Windows zaista moraju platiti onoliko koliko kosta, sigurnu bi se vecina raje odlucila za Linux. A ovako, kupim Windows 7 ultimate i MS Office 2010 na pijaci (u moje vrijeme) ili skinem s aTorrenta, i udri. Cinjenica da to kosta brat bratu 500 KM je posebna prica. Linux i Open Office dobijes dzaba.
Ono sto ohrabruje je cinjenica da iole normalan IT profesionalac ce radije instalirati LAMP nego neku Winblows platformu. Problem nije samo u ljudima nego i u cijelom sistemu. Da za Windows zaista moraju platiti onoliko koliko kosta, sigurnu bi se vecina raje odlucila za Linux. A ovako, kupim Windows 7 ultimate i MS Office 2010 na pijaci (u moje vrijeme) ili skinem s aTorrenta, i udri. Cinjenica da to kosta brat bratu 500 KM je posebna prica. Linux i Open Office dobijes dzaba.
-
exemat
#147 Re: Ubuntu
A ima li Linux svojih mana i bi li se smeće kupilo i na linux kompove da su rašireniji?EdinBosna wrote:Windowsi su kante za smeće. Napune se raznim smećem sa internta i poslije ga moras obarati
To je to. Microsoft sam izbacuje crackirane Windowse da bi ostao monopolist.vox-populi wrote:Ono sto ohrabruje je cinjenica da iole normalan IT profesionalac ce radije instalirati LAMP nego neku Winblows platformu. Problem nije samo u ljudima nego i u cijelom sistemu. Da za Windows zaista moraju platiti onoliko koliko kosta, sigurnu bi se vecina raje odlucila za Linux. A ovako, kupim Windows 7 ultimate i MS Office 2010 na pijaci (u moje vrijeme) ili skinem s aTorrenta, i udri. Cinjenica da to kosta brat bratu 500 KM je posebna prica. Linux i Open Office dobijes dzaba.
-
Bušman
#148 Re: Ubuntu
A ima li Linux svojih mana i bi li se smeće kupilo i na linux kompove da su rašireniji?exemat wrote:EdinBosna wrote:Windowsi su kante za smeće. Napune se raznim smećem sa internta i poslije ga moras obarati
Zbog samog svog dizajna, tesko. Zbog nacina na koji ga razvijaju jos teze. Cak je i Microsoft skontao koliko je sati pa su neke fazone linuxa implementirali u Win7 (user access control).
- vox-populi
#149 Re: Ubuntu
S tim da je to traljavo implementirano, odnosno dovoljno je da kliknes ok i vec si super user. Praaaavo mi je tesko napraviti skriptu koja ce za mene kliknuti ok.Bušman wrote:
Zbog samog svog dizajna, tesko. Zbog nacina na koji ga razvijaju jos teze. Cak je i Microsoft skontao koliko je sati pa su neke fazone linuxa implementirali u Win7 (user access control).
-
nino90
#150 Re: Ubuntu
ja imam dual boot ubuntu i windows a windows imam samo zbog toga sto mi trebaju neki programi kao matlab, pa ne znam naci za ubuntu, windows live messenger, treba mi zbog video poziva sa rodbinom iz inostranstva
i itunes, da updatujem ipod listu
i itunes, da updatujem ipod listu