Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
phenix_usk

#126 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by phenix_usk »

Pa nebi bio problem kad bi nekoliko pojedinaca religioznih išlo na dzumu ali kad doslovni svi koji se izjasnjavaju kao muslimani idu na dzumu onda se racuni moraju izravnati...

Cak jedno vrijeme su kod nas muslimanske zene prakticirale da za vrijeme ramazana idu ranije 2 sata sa posla kako bi iftar stigle pripremiti...
Trebam te

#127 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Trebam te »

strongwoman wrote:
black wrote:naravno kao i obichno tema ode u pravcu 'dzuma iliti da pljucnem malo' :oops: :mrgreen:
shta je sa odlascima na pijacu(zene), pa mora ganjati nake papire, poslom treba izaci na 15 min a vrati se za sat, pauza za dorucak pola sata ali hajde sta fali malo produziti itd. itd.

ja licno mogu izacu na dzumu, ali dosta puta ne odem, ne zato sto mi neko brani vec ne mogu od posla, e sad shto ce mi neko reci ako ne odes tri puta za redom izaso si iz islama, neka objesi machku o rep, hljeb se mora zaraditi
Ah ne bi vjerovao!!!

Dodju ujutro na posao nenasminkane i nepocesljanje, piju kahvu do 9 sati, doruckuju od 10-11, izadju u 12 na frizuru ili pijacu, vrate se oko 13.. onda piju drugu kahvu i UZ SVE TO TRACAJU, OGOVARAJU I SMUTNJU CINE...

Nemojte mi samo pricati o ugrozenosti zenskih prava na poslu molim vas...

DZUMA - DA - 100%, ukoliko poslodavac odobrava, NE - ukoliko ne odobrava - zaraditi halal hljeb je FARZ BROJ JEDAN!!!
Odlicno receno ali ne slazem se oko "Ne-ako psolodavac ne odobrava", ja mislim da drzava treba donijeti zakon jedan da Petkom svaki uposleni ima pravo 2h slobodno za vrijeme dzume, stim zakonom bi poslodavac i uposlenik bili sigurni sta mogu a sta ne... :!: :?:
Ovako je jedan skroz hrslum gdje je zabuna da li i uposlenici druge vjeroispovijesti imaju pravo na tako nesto ili ne, sta rade zene za to vrijeme...itdd, znaci treba pojednostaviti stvar...svako ima pravo na 2h slobodnog a sad do poslodavca je kako ce on to regulisati u firmi, tako da nema zabune muslimani idu na dzumu a mi radimo ili vidi njega vidi mene...bez mahalanja :dance:
nosara

#128 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

Trebam te wrote: Odlicno receno ali ne slazem se oko "Ne-ako psolodavac ne odobrava", ja mislim da drzava treba donijeti zakon jedan da Petkom svaki uposleni ima pravo 2h slobodno za vrijeme dzume, stim zakonom bi poslodavac i uposlenik bili sigurni sta mogu a sta ne... :!: :?:
Ovako je jedan skroz hrslum gdje je zabuna da li i uposlenici druge vjeroispovijesti imaju pravo na tako nesto ili ne, sta rade zene za to vrijeme...itdd, znaci treba pojednostaviti stvar...svako ima pravo na 2h slobodnog a sad do poslodavca je kako ce on to regulisati u firmi, tako da nema zabune muslimani idu na dzumu a mi radimo ili vidi njega vidi mene...bez mahalanja :dance:
:lol:

Mozda bi svi problemi bili rijeseni kada bi se proglasila vjerska drzava...? Ili vec jeste, ali "medju rajom"... :wink:
Tranquilizer

#129 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Tranquilizer »

Ma bez veze polemisati, ako poslodavac dopušta javašluk svejedno ti je...kada bi te ogranicio i uzeo ti 10% plate malo sutra bi išao igdje :lol: :lol: :lol:
vozač

#130 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by vozač »

šta je ba ovo, ne mogu nikako biti "hopa s postom",
ja jes se zakuhalo oko džume, kakav real, kakva barcelona :lol:
strongwoman

#131 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by strongwoman »

nosara wrote: Nije problem u tome, vec u zloupotrebi vjere, koja se placa, kao da je to nesto pozitivno... Ode na dzumu i ne vrati se... Kontas...? Dakle, nije do dzume, nego do muljanja...
Cuj!!! A "sluzbena putovanja", "poslovne vecere", "svalerancija po sluzbenom putu?"

To ocito nikome ne smeta, samo smeta dzuma..

Da se razumijemo, ja sam zagovornik rada 8 punih sati, jer si zato i placen.. ali ako nemas posla, ili ako ces naraditi ta dva sata * onda se tu nema sta pricati..
Ako neko mora raditi za tebe to vrijeme, onda se i ti tom kolegi oduzi neki drugi put...!!1
gold'n'brown

#132 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by gold'n'brown »

Za ono vrijeme koliko palamudite po forumu u radno vrijeme mogu se klanjati svi dnevni namazi. Vise bi se moglo vremena obracunati kad bi se radio screenshot svake dvije sekunde. kad se sabere i oduzme dzuma je bar 3 puta manje.
arte.fakt

#133 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arte.fakt »

ja ne znam sta je toliki problem ako odem na dzumu i to mi uzme 2 sata ja ta dva sata naradim ili uzmem ne placeno ... ili je haman trn u oku dzuma ...
nosara

#134 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

arte.fakt wrote:ja ne znam sta je toliki problem ako odem na dzumu i to mi uzme 2 sata ja ta dva sata naradim ili uzmem ne placeno ... ili je haman trn u oku dzuma ...
Svi se pravite blesavi, a fino je napisano u cemu je problem
cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?

Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto.

Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
GOLFER

#135 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by GOLFER »

arzuhal wrote:Ih, kol'ko znam ljudi da ne idu na džumu pod izgovorm da imaju posla nakog :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

upravo tako uze mi misao...
JThomas

#136 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by JThomas »

realno, ova rasprava sa nevraćanjem na posao ima praktični značaj samo za zaposlenike telekoma i elektroprivrede... :D

hajd' u normalnoj firmi stisni pa se ne vrati :D
Tranquilizer

#137 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Tranquilizer »

JThomas wrote:realno, ova rasprava sa nevraćanjem na posao ima praktični značaj samo za zaposlenike telekoma i elektroprivrede... :D

hajd' u normalnoj firmi stisni pa se ne vrati :D
i bosnaljeka :lol: :lol: :lol:
Adriatic

#138 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Adriatic »

Ko li ono reče da je vjera privatna stvar svakog pojedinca ????????????????
cccccc
strongwoman

#139 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by strongwoman »

gold'n'brown wrote:Za ono vrijeme koliko palamudite po forumu u radno vrijeme mogu se klanjati svi dnevni namazi. Vise bi se moglo vremena obracunati kad bi se radio screenshot svake dvije sekunde. kad se sabere i oduzme dzuma je bar 3 puta manje.
:thumbup:
arte.fakt

#140 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arte.fakt »

nosara wrote:
arte.fakt wrote:ja ne znam sta je toliki problem ako odem na dzumu i to mi uzme 2 sata ja ta dva sata naradim ili uzmem ne placeno ... ili je haman trn u oku dzuma ...
Svi se pravite blesavi, a fino je napisano u cemu je problem
cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?

Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto.

Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
nedo bog da od takvih cekam platu ... hvala bogu pa ima liberalnih ljudi na ovome svijetu .. ja radim kod osobe druge vjeroispovijesti i nikad mi nije prigovorio sto odem i sto se nekad mozda ne vratim ...
Ma.Le.Na

#141 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Ma.Le.Na »

ova problematika je u firmi u kojoj ja radim rjesena na slijecei nacin:
imas karticu koju pri ulasku i izlasku iz zgrade provlacis...ne moze je niko provuci za tebe jer 1. onda nece moci provuci svoju i uci u zgradu...2. postoje kamere koje prate "provlacenje" ...da fakat prate....i 3. postoje i pored kamera portiri koje stoje pored ulaza/izlaza i gledaju da li si pravilno provukao karticu :D

muski a i zene mogu sedmicno izaci sat vremena ...i isto se nadoknadjuje...

kao sto rekoh...nakon uvoodjenja sistema...broj dzematlija se smanjio :D
al sad su svi mirni...nema vise ljubomore i prozivke...izadjes i nadoknadis poslije
*mima*

#142 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by *mima* »

Svasta si ti cula o Sarajevu.
Trebam te

#143 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Trebam te »

nosara wrote:
Trebam te wrote: Odlicno receno ali ne slazem se oko "Ne-ako psolodavac ne odobrava", ja mislim da drzava treba donijeti zakon jedan da Petkom svaki uposleni ima pravo 2h slobodno za vrijeme dzume, stim zakonom bi poslodavac i uposlenik bili sigurni sta mogu a sta ne... :!: :?:

Mozda bi svi problemi bili rijeseni kada bi se proglasila vjerska drzava...? Ili vec jeste, ali "medju rajom"... :wink:
Lupas nosara, usko gledas na ovaj problem, ...nema to veze sa vjerskom drzavom! Vjerske slobode se trebaju zakonom regulisati da ljudi ne idu u evropske sudove traziti prava vjerskih sloboda, da nas zapad ne gleda k'o budale i neznalice kad je u pitanju uredjenje drzave i prava gradjana...da se ne tuzakamo ko seljadija zapadu kako neko ima a drugi nemaju prava...itd!

A kako god u Bosni zivi za koji procenat vise od 50% muslimana :mrgreen:
Pitar s Kariba

#144 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Pitar s Kariba »

Kao i sve ostalo kod nas i ovo je problem neuređenosti sistema i zakona! Džuma, vjerske i svake druge obaveze i prava DA, zloupotreba NE. Ma šta ko ovdje pričao ove i sve ostale slične stvari se moraju riješiti generalno i pri tome ja u tome ne vidim nikakvu islamizaciju već jednostavno regulisanje i uređenje ljudskih potreba, prava i obaveza. Bez zakona imaćemo ovo što sada imamo - samovolju, zloupotrebu i haos. Dozvoliti izlazak u toku radne sedmice u trajanju od recimo sat-dva za obavljanje privatnih poslova, bilo vjerske bilo kakve druge prirode, dogovoriti da li to treba ući u radno vrijeme ili ne, ako treba narađivati i svako odstupanje i zloupotrebu rigorozno kažnjavati. Što se tiče džume sasvim je dovoljan jedan sat da se sve obavi i nipošto ne smije da trpi posao i produktivnost zbog toga. Ali nije ovdje pitanje samo džume. Ljudi nekad stvarno moraju da izađu jer jednostavno većina institucija radi do 4 pa šta god da se ganja, papiri, dokumenti i ostalo, nemoguće je to obaviti bez izlaska s posla. Sve to zajedno uključujući i džumu treba regulisati i kao što sam rekao svaku zloupotrebu kažnjavati. Pri tome na isti način tretirati i ostale oblike zloupotrebe, kafe, cigare, hodanja po gradu itd. itd. .... i naravno da ne zaboravim surfanje netom i forumanje :-)
nosara

#145 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

Trebam te wrote:
nosara wrote:

Lupas nosara, usko gledas na ovaj problem, ...nema to veze sa vjerskom drzavom! Vjerske slobode se trebaju zakonom regulisati da ljudi ne idu u evropske sudove traziti prava vjerskih sloboda, da nas zapad ne gleda k'o budale i neznalice kad je u pitanju uredjenje drzave i prava gradjana...da se ne tuzakamo ko seljadija zapadu kako neko ima a drugi nemaju prava...itd!

A kako god u Bosni zivi za koji procenat vise od 50% muslimana :mrgreen:
Ne vidim vezu izmedju ponasanja lafo-vjernika i procenta Bosnjaka koji zive u BiH (koliko je muslimana, samo nebo zna)...
GOLFER

#146 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by GOLFER »

Adriatic wrote:Ko li ono reče da je vjera privatna stvar svakog pojedinca ????????????????
cccccc
dje si padobranac?

kako nije privatna stvar, ja kad sam isao na fakultet fino se PRIVATNO ispalim sa predavanja kao i 60-tak % studenata samo sto ja odem na dzumu a oni na kafu...

Isto tako i na poslu, vala, ako si cestit radnik, NEMA tog sefa koji nece na uljudnu molbu za odlazak na dzumu naci razumjevanje i pustiti te... Kao u svemu bitan je jedan posten odnos i radnika i sefa, dakle bez zloupotrebe dopusta kao i bez maltretiranja radnika sto zeli na dzumu...

ova rasprava je bila na forumu nekoliko puta, fakat je vise dosadno...

nego recite jasno da li vam smeta kada posten radnik dobiej pazu za dzumu (koju i obavi) i vrati se na posao?
jazzer

#147 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by jazzer »

Onome ko ide na dzumu zbog dzume sigurno nije problem naraditi tih sat vremena. Bar meni ne bi bio.

A kome je dzuma izgovor za kafu, kupovinu, setnju po gradu i ko se poslije dzume ne vrati na posao
treba biti sakncionisan od poslodavca. Al' sada se postavlja pitanje ko ce njega provjeriti da li je stvarno bio na dzumi ili...

Uglavnom, kakav nam je odnos prema skoro svemu u ovoj zemlji tako je i sa dzumom.

Na zalost.
madner

#148 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

Ako naradis naravno ne smeta. Ako ne naradis znaci da radis manje od ostalih, tj. da imas privilegiranu poziciju. I to je problem. :D
Michun

#149 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

arzuhal wrote:
Michun wrote:
arzuhal wrote:Znači, ako je džuma ekvivalent nedjeljnoj misi, onda se kršćanima samo posrećilo?
Naravno da im se nije posrecilo...kao ni kalendar i jos mnogo drugih stvari. Ipak mi je smo u Evropi a Evropa je vecinski krscanksa. To bi sada bila rasprava o istoriji i nametanju, porobljavanju, krscansikm ratovima, itd, itd.
Sad govorimo o nasem drustvu u BiH, trendovima u drustvu, koristenjem trendova u privatne svrhe, izvrtanja i sl.
O iskorištavanju vjere znam sigurno više od tebe i više me boli nego tebe. Sve se da iskoristiti, pa i vjera. Generalno, mi živimo u sveopćem javašluku gdje svi sve varaju, gdje svi 'otkidaju' od nekog. I kada odeš u pekaru pa kupiš par kifli, ti ne dobiješ račun za te kifle. Tako se krada država, npr. Primjera je bezbroj a da uopće ne dotaknemo 'problem religije'.
Ali ja te pitam jednu stvar: jel ti smatraš da muslimani, vjernici ne trebaju da idu na džumu, petkom, od 1 do 2?
Nikako, svako nek' ide gdje hoce i kad hoce...posebno ako mu posao dozvoli.
Moja poenta: koristenje vjere da se eskivira posao. Ili u ovom slucaju da se predavanje prebace na neki drugi dan ili sat jer je to bitnije od skole. Ne moz' biti nikako. Upisao si se na fakultet da ucis.
black

#150 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by black »

madner wrote:Ako naradis naravno ne smeta. Ako ne naradis znaci da radis manje od ostalih, tj. da imas privilegiranu poziciju. I to je problem. :D
..iz stranke inache moj dobar prijatelj :mrgreen:
Post Reply