Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
HZArnel

#126 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by HZArnel »

uvjezbajem rumunski,moj izbor naravno :D
i 2 koja bi mogla biti korisna recimo:svahili i francuski. :-)
psydelija

#127 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by psydelija »

Decerto wrote:Japanski,kineski i da usavrsim engleski :)
zar ne govoris japanski i kineski?!

ps: govorim b/h/s i crnski i gorski :) ... makedonski kapiram ca. 80%
stranski jezici: nemacki i engleski.., i sluzim se (servisno) sa turskim, talijanskim, ruskim i bugarskim.
znam 50-tak reci albanskog porekla i dve kineskog (nji hao, ze chej :D ).
Last edited by psydelija on 01/02/2011 19:07, edited 2 times in total.
nermin9200

#128 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by nermin9200 »

ja bi volio finski, kineski i zagorski da kontam sto posto :D
Le_La

#129 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Le_La »

kineski,spanski i grcki
nermin9200

#130 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by nermin9200 »

Le_La wrote:kineski,spanski i grcki
kineski je cool :D
Static-X

#131 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Static-X »

Klodovik wrote:Trenutno: Engleski, Java i C(++).
:lol: :thumbup:
respo

#132 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by respo »

sanabe wrote:hmm :roll: znam samo engleski :oops:
voljela bih nauciti: arapski, turski, italijanski, shpanski ... :)
ti insegnero lingua italiana :)
respo

#133 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by respo »

wewa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Engleski parlam, tako da njega neću ni uzimati u obzir.
A ako bih birao 3 za spiku, onda kineski, arapski i francuski.
e sad me zanimaju tvoji razlozi :D
kineski za posla
arapski kad ode u dzamiju
a francuski kad ide u kurvaluk :D
Envy

#134 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 18:52, edited 1 time in total.
Sarajevski_Marlboro

#135 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Sarajevski_Marlboro »

Stvarno me fascinira kad čujem da neko želi učiti kineski jezik.
Hajd' razumijem to da će biti potreban,bla bla,ali sam jezik kao jezik mi je totalno neprivlačan...
Izgovor pogotovo :-?
No dobro...
Meni su uvijek bili zanimljivi oni strani studenti koji se u svojim zemljama odluce studirati južnoslavenske jezike...
Bili su i prilozi na tvu nekad davno o studentima iz različitih svjetskih zemalja koji su došli u Hrvatsku,na usavršavanje...
Bili su doista ushićeni,i mogu reći zaljubljeni u južnoslavistiku...što mi je bilo poprilično čudno...nisam navikla da se ikome sviđamo aman :D
Naravno,najbolji izgovor su imali Rusi :)
Prikazali su čak i neke profesore u Americi na tom odsjeku s užaaaasnim akcentom... :-D

Uglavnom,mislim da smo mi mnogo talentovaniji za strane jezike od bilo koga drugog ...

Inače bih voljela naučiti portugalski,divan jeee :) .
vox-populi

#136 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by vox-populi »

Sarajevski_Marlboro wrote:Stvarno me fascinira kad čujem da neko želi učiti kineski jezik.
Hajd' razumijem to da će biti potreban,bla bla,ali sam jezik kao jezik mi je totalno neprivlačan...
No dobro...
Meni su uvijek bili zanimljivi oni strani studenti koji se u svojim zemljama odluce studirati južnoslavenske jezike...
Bili su i prilozi na tvu nekad davno o studentima iz različitih svjetskih zemalja koji su došli u Hrvatsku,na usavršavanje...
Bili su doista ushićeni,i mogu reći zaljubljeni u južnoslavistiku...što mi je bilo poprilično čudno...nisam navikla da se ikome sviđamo aman :D
Prikazali su čak i neke profesore u Americi na tom odsjeku s užaaaasnim akcentom... :-D

Uglavnom,mislim da smo mi mnogo talentovaniji za strane jezike od bilo koga drugog ...

Ukusi se razlikuju, meni recimo portugalski bas ruzno zvuci. :D
alibaba_i_30_godina

#137 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by alibaba_i_30_godina »

Sarajevski_Marlboro wrote:Stvarno me fascinira kad čujem da neko želi učiti kineski jezik.
No dobro...

Slazem se sa tobom. Mnogi su naveli neke jezike koje im uopce nikada ne bi koristili, osim ako bi samo otisli u tu drzavu gdje se isti i govori. Npr. finski, svahili, grcki i slicni.

Cemu poenta uciti neki jezik ako ti nece nicemu sluziti. Samo da se ima covjek cemu pohvaliti, ili?! :roll:
Lunizz

#138 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Lunizz »

Govorim vec njemacki i engleski a spanski bih volio jos da naucim tako da pokrijem skoro svaki cosak planete
Sarajevski_Marlboro

#139 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

NeyDan wrote:
No dobro...

Slazem se sa tobom. Mnogi su naveli neke jezike koje im uopce nikada ne bi koristili, osim ako bi samo otisli u tu drzavu gdje se isti i govori. Npr. finski, svahili, grcki i slicni.

Cemu poenta uciti neki jezik ako ti nece nicemu sluziti. Samo da se ima covjek cemu pohvaliti, ili?! :roll:
Pa vjerovatno,ali nije slučaj uvijek,naravno.
Neki se jednostavno vode izrekom "Quot linguas calles, tot homines vales."
Kako god,svako učenje jezika smatram pohvalnim jer iziskuje dosta rada ali i posvećivanja,novca...
Problem s jezikom je taj što se znanje stalno treba obnavljati...
Meni se dešavalo da zamucam s engleskim nakon godinu dana nepričanja,što je za mene bilo strašno nakon 12 godina učenja... :-?

Interesantno,išla sam na kurs španskog i profesorica mi je jednostavno rekla u lice "Šta će ti?"...ali ne u smislu da me pita zašto sam upisala taj kurs,već baš ono nekako arogantno i bezobrazno...i poslije rekla "Ja stvarno ne vidim smisao u tome da vi djeca učite.Vi mislite da sve znate,odmah."
Aludirala je na to da ja ne mogu imati akcenat (madridski) ako ne odem u Španiju i ne provedem neko vrijeme tu.(A zaista sam imala i imam dobar akcent koji je nju iritirao,jer aman kako jedan početnik može to tako)...
Ja sam se zaista čudila takvom ponašanju,i moram reći,podbadanju...jer ipak sam tu da me nečemu nauči i za to je plaćena.
A da ne govorim za reakciju da želim studirati romanske jezike...
Nikad mi se u životu nije desilo da profesora nervira učenikovo znanje.

A ovi gore navedeni grčki,svahili i slično...vjerovatno su ljudi veliki zaljubljenici u kulture tih naroda ili nešto tako...
Imam druga koji samostalno uči te "ekstremne"...jer nema nigdje u Sarajevu kurseva i slično.
Envy

#140 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 18:50, edited 1 time in total.
Sarajevski_Marlboro

#141 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Envy wrote:
No dobro...
Za par godina kineski ce se koristiti vise od engleskog...i svakog drugog jezika!
Nisam se dobro izrazila...
Mislila sam na one kojima se dopada taj jezik,bez obzira na njihovu svjetsku dominaciju u svemu..i osvajanje svih mogućih tržišta.
alibaba_i_30_godina

#142 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by alibaba_i_30_godina »

Sarajevski_Marlboro wrote: Pa vjerovatno,ali nije slučaj uvijek,naravno.
Neki se jednostavno vode izrekom "Quot linguas calles, tot homines vales."
Kako god,svako učenje jezika smatram pohvalnim jer iziskuje dosta rada ali i posvećivanja,novca...
Problem s jezikom je taj što se znanje stalno treba obnavljati...
Meni se dešavalo da zamucam s engleskim nakon godinu dana nepričanja,što je za mene bilo strašno nakon 12 godina učenja... :-?

Interesantno,išla sam na kurs španskog i profesorica mi je jednostavno rekla u lice "Šta će ti?"...ali ne u smislu da me pita zašto sam upisala taj kurs,već baš ono nekako arogantno i bezobrazno...i poslije rekla "Ja stvarno ne vidim smisao u tome da vi djeca učite.Vi mislite da sve znate,odmah."
Aludirala je na to da ja ne mogu imati akcenat (madridski) ako ne odem u Španiju i ne provedem neko vrijeme tu.(A zaista sam imala i imam dobar akcent koji je nju iritirao,jer aman kako jedan početnik može to tako)...
Ja sam se zaista čudila takvom ponašanju,i moram reći,podbadanju...jer ipak sam tu da me nečemu nauči i za to je plaćena.
A da ne govorim za reakciju da želim studirati romanske jezike...
Nikad mi se u životu nije desilo da profesora nervira učenikovo znanje.

A ovi gore navedeni grčki,svahili i slično...vjerovatno su ljudi veliki zaljubljenici u kulture tih naroda ili nešto tako...
Imam druga koji samostalno uči te "ekstremne"...jer nema nigdje u Sarajevu kurseva i slično.
Vjerovatno ima ljudi koji se vode navedenom izrekom i koji jednostavno zele da nauce druge stvari (jezike), medjutim smatram da je bolje nauciti 2-3 svjetska jezika koje ces moci koristiti u cijelom svijetu, a preostalu energiju usmjeriti na neke druge interesantne stvari.

Covjek nema nikakve koristi ako zna 5 jezika, ako svih 5 i ne koristi?! Posljedica toga ce biti da ce najmanje 2 u vrlo kratkom vremenskom periodu zaboraviti, jer da bi se jedan jezik usavrsio i ostao u pamcenju nije dovoljno samo isti slusati, vec i pricati! (nesto sto si i ti vec navela!)

Mnogi su naveli da bi voljeli nauciti mandarinski (kineski) jer ce/je Kina jedna od vodecih svjetskih ekonomskih sila. Medjutim, za tim nema tolike potrebe jer skoro svi poslovni ljudi u Kini govore dovoljno dobro engleski jezik da se s njima moze lijepo sporazumjeti (ovo pricam iz iskustva, buduci da sam imao nekoliko razgovora/dogovora sa Kinezima). Naravno, lijepo je znati poneku rijec i na taj nacin biti lukav i impresionirati suprotnu stranu. Ali, to ne mora biti nista posebno, dovoljno je znati pozdraviti se i pitati za trenutno stanje. Ljudi cijene takve stvari mozda i vise nego da znate njihov jezik.
Vitezanin

#143 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Vitezanin »

Jeste da je kineski najzastupljeniji svjetski jezik, ali radi se o jeziku koji se govori na relativno malom prostoru. Mislim da u postojećim okolnostima ne postoji nikakva mogućnost da kineski pretekne engleski pa i neke druge (francuski prije svega).
S druge strane kinesko pismo :run:
Engleski je relativno lagan u odnosu na ostale, kineski pored njega nema šanse.
sofer

#144 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by sofer »

engleski poznajen dovoljno, onoliko koliko mi treba
njemacki govorim perfektno

eh volio bih jos nauciti talijansli i arapski
Mjesanac

#145 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Mjesanac »

Pricam bosanski, engleski, ceski i francuski, a volio bi nauciti portugalski, svedski i ruski
AC_grom_DC

#146 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by AC_grom_DC »

respo wrote: kineski za posla
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: SVETO TROJSTVO
LaCici

#147 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by LaCici »

AC_grom_DC wrote:
respo wrote: kineski za posla
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: SVETO TROJSTVO
:thumbup:
zelenashica

#148 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by zelenashica »

Nisam neki ljubitelj stranih jezika.....helem učila sam svašta nešto dod stranihjezika al nijedan ni N od naučila :roll:
Znam razlikovati engleski,njemački i talijanski,naravno jedan od drugog :lol: .......al' ih ne znam :D
A kad bi morala naučila bi onaj koji moram.mada eto ova tri nabrojana su mi nako nešto bliska. :roll:
Mr. Brightside

#149 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by Mr. Brightside »

mandarinski,engleski sa škotskim naglaskom,finski :D
pirmin

#150 Re: Kada biste mogli nauciti 3 jezika, koji bi to bili?

Post by pirmin »

Ruski, kineski i indijski - tu su pare, barem u mojoj bransi.

Da mi je makar jedan od njih, rado bih dao znanje engleskog za ruski na primjer.
Post Reply