1mustra wrote:
Ma nije bio diktator, jedino je svako ko drukcije misli u NAJBOLJEM slucaju zavrsio iza resetaka.
greska gospodine
Svako ko je mislio kao nacioanlista i javno sirio nacionalizam je u najboljem slucaju zavrsio iza resetaka
1mustra wrote:
Ma nije bio diktator, jedino je svako ko drukcije misli u NAJBOLJEM slucaju zavrsio iza resetaka.
osa wrote: lako, bio sam tada klinac i nisam znao mnoge stvari, a i da sam znao, ćutio bih, jer bi me stvarno pojeo mrak, toliko o tome da li je tito bio diktator, ako je za tebe demokrat, super, imaš još nekoliko takvih demokracija na svijetu, pokušaj, rajevi na zemlji...
jako su nas cijenili, a gdje i ne bi "glupi" nijemci nisu znali wc očistiti pa smo im mi to morali raditi, a mi sretni, i to je bilo bolje plaćeno, nego bilo šta u jugi....Sezam wrote:Dok je bilo Tita bili smo cijenjeni i priznati u svijetu (to je historijski neoboriv fakt - njegova dzenaza je najbolji dokaz toga) - sad su i Hrvatska i Srbija, a i BiH - niko i nista. ili nitko i nista. Beznacajni. Nebitni. Nepotrebni. Tako stoje stvari.
A to sto Hrvati misle da su "znacajan cimbenik u svjetskoj kulturi und politici" ili sto Srbi misle da "celi bre svet gleda finale vaterpola bre kad mi bre dokazujemo ko je originalni balkanski ubermensch" a oba naroda su ubjedjeni da je Tesla poznato ime u svijetu (a izvan najuzih naucnih krugova niko nema pojma ko je Tesla) - to je samo dokaz koliko smo svi zajedno beznacajni.
Tito je bio isuvise dobar, isuvise blag za stado kojim je upravljao.
bio je diktator, ali nije baš toliki....Komrad wrote:osa wrote: lako, bio sam tada klinac i nisam znao mnoge stvari, a i da sam znao, ćutio bih, jer bi me stvarno pojeo mrak, toliko o tome da li je tito bio diktator, ako je za tebe demokrat, super, imaš još nekoliko takvih demokracija na svijetu, pokušaj, rajevi na zemlji...
Ako je bio toliki zao ko sto ti kazes...
pa kako Budisu nije pojeo mrak, tudzmana, aliju, seselja, mesica ?
eto da se slozimo ...osa wrote:
bio je diktator, ali nije baš toliki....
apsolutno, takvog među tom ekipom nije bilo...Komrad wrote:eto da se slozimo ...osa wrote:
mozemo li se sloziti da je bio naliberalniji od svih diktatora?
osa wrote:jako su nas cijenili, a gdje i ne bi "glupi" nijemci nisu znali wc očistiti pa smo im mi to morali raditi, a mi sretni, i to je bilo bolje plaćeno, nego bilo šta u jugi....
steta sto ga zamjenise ... etnicki cistaciosa wrote:apsolutno, takvog među tom ekipom nije bilo...Komrad wrote:eto da se slozimo ...osa wrote:
da nije bio dikatator, ne bi bilo ne etničkih čistača, doduše vrlo vjerojatno ni jugoslavije, ali nje svakako nema, jer je jedino i mogla opstati u diktaturi, samo parlamentarna demokracija, najbolji od loših sustava, idealnog nažalost nema...Komrad wrote:steta sto ga zamjenise ... etnicki cistaciosa wrote:apsolutno, takvog među tom ekipom nije bilo...Komrad wrote:
eto da se slozimo ...
Vjerovatno je kriv i za one etnicke cistace prije njega jelde ...osa wrote:
da nije bio dikatator, ne bi bilo ne etničkih čistača, doduše vrlo vjerojatno ni jugoslavije, ali nje svakako nema, jer je jedino i mogla opstati u diktaturi, samo parlamentarna demokracija, najbolji od loših sustava, idealnog nažalost nema...
naravno da nije, na te nisam ni mislio, a o njima i ne razgovaramo...Komrad wrote:Vjerovatno je kriv i za one etnicke cistace prije njega jelde ...osa wrote:
da nije bio dikatator, ne bi bilo ne etničkih čistača, doduše vrlo vjerojatno ni jugoslavije, ali nje svakako nema, jer je jedino i mogla opstati u diktaturi, samo parlamentarna demokracija, najbolji od loših sustava, idealnog nažalost nema...
za parlamentarnu demokratiju se slazem apsolutno
Daleko od istine. Svako ko je bio protiv partije je u najboljem slucaju zavrsio iza resetaka.Komrad wrote:1mustra wrote:
greska gospodine
Svako ko je mislio kao nacioanlista i javno sirio nacionalizam je u najboljem slucaju zavrsio iza resetaka
Daleko od istine. Svako ko je bio protiv partije je u najboljem slucaju zavrsio iza resetaka.1mustra wrote:
greska gospodine
nakupilo se, u 2. ratu je bilo još gore klanje, a mi nikakve pouke izvukli iz toga, pa ćemo opet praviti zajedničku državu u kojoj će svi biti "jednaki", krenuli izmišljati zajedničku naciju, koju već u prvoj jugoslaviji nitko nije želio, završilo zlom, bogami ni iz ovog rata, izgleda neki nisu ništa naučili, valjda se povjest neće više ponavljati, dosta je više....Komrad wrote:Da... i onda se skine zabrana sa nacionalizma i krene klanje ...
Fakat ti je Broz trebao ostaviti NDH nakon rata.osa wrote:nakupilo se, u 2. ratu je bilo još gore klanje, a mi nikakve pouke izvukli iz toga, pa ćemo opet praviti zajedničku državu
šta je tebi fakat a šta nije ne znam, meni je dovoljno da su dvije zajedničke države završile u krvi, već nakon 1. pametnom bi bilo dosta, ali ove krajevi nisu baš poznati po razumnim i racionalnim ljudima.....jutarnji wrote:Fakat ti je Broz trebao ostaviti NDH nakon rata.osa wrote:nakupilo se, u 2. ratu je bilo još gore klanje, a mi nikakve pouke izvukli iz toga, pa ćemo opet praviti zajedničku državu
Pa eto, nadati se da ste se vi i braca vam Srbi konacno dogovorili i dozvali pameti. Kad se vi koliko tolikoosa wrote:šta je tebi fakat a šta nije ne znam, meni je dovoljno da su dvije zajedničke države završile u krvi, već nakon 1. pametnom bi bilo dosta, ali ove krajevi nisu baš poznati po razumnim i racionalnim ljudima.....
nemaš se šta nadati, pa zar se nismo dozvali pameti, razgraničili smo se (doduše način razgraničenja nijee baš bio pametan, ali nismo mi česi i slovaci), ne želimo graditi zajedničku državu, zajedničku naciju, e sad kad ćete vi doći u taj stadij, ne bih htio predviđati, nezahvalno je....jutarnji wrote:Pa eto, nadati se da ste se vi i braca vam Srbi konacno dogovorili i dozvali pameti. Kad se vi koliko toliko unormaliteosa wrote:šta je tebi fakat a šta nije ne znam, meni je dovoljno da su dvije zajedničke države završile u krvi, već nakon 1. pametnom bi bilo dosta, ali ove krajevi nisu baš poznati po razumnim i racionalnim ljudima.....
i ostalima bude ok.
Pa dosli smo u taj stadij, nije da smo nesto bili opterecni tim budalastinama, al` pored dvije budale tesko jeosa wrote:nemaš se šta nadati, pa zar se nismo dozvali pameti, razgraničili smo se (doduše način razgraničenja nijee baš bio pametan, ali nismo mi česi i slovaci), ne želimo graditi zajedničku državu, zajedničku naciju, e sad kad ćete vi doći u taj stadij, ne bih htio predviđati, nezahvalno je....
U BiH nije moguće primijeniti "hrvatski" ili "pakistansko-indijski" ili "kiparski" ili "norveško-finski" ili "češko-slovački" model. Nadam se da nikad nećemo u BiH "doći u taj stadij", jer to nije prirodno stanje (ma šta mislili Solana, Bilt, Lajčak, i slični evropski planeri, ili "planeri" iz Srbije ili Saudijske Arabije i Irana).osa wrote:nemaš se šta nadati, pa zar se nismo dozvali pameti, razgraničili smo se (doduše način razgraničenja nijee baš bio pametan, ali nismo mi česi i slovaci), ne želimo graditi zajedničku državu, zajedničku naciju, e sad kad ćete vi doći u taj stadij, ne bih htio predviđati, nezahvalno je....
Jos kada bi nam rekao barem jedno ime iz Irana ili Saudiske Arabije koje mozes porediti sa svim tim evreposkim crtacima od Owena i Karngtona od Slobe i Tudjmana koji imali na umu podjeliti Bosnu i unistiti jedan narod . Odakle ti potreba da jednu zemlju - muslimansku - koja je otvoreno podrzavala opstanak i teritorijalnu cjelovitost BiH , koja je otoreno osudjivala genocid i logore ....poredis sa Srbijom koja je upravo to radila . Da li mozes reci da politika Martica i Babica i Milosevica naspram Hrvatske ista kao i politika Vatikana i Austrije i Njemacke . Zasto to radis .bogumil-8 wrote:U BiH nije moguće primijeniti "hrvatski" ili "pakistansko-indijski" ili "kiparski" ili "norveško-finski" ili "češko-slovački" model. Nadam se da nikad nećemo u BiH "doći u taj stadij", jer to nije prirodno stanje (ma šta mislili Solana, Bilt, Lajčak, i slični evropski planeri, ili "planeri" iz Srbije ili Saudijske Arabije i Irana).osa wrote:nemaš se šta nadati, pa zar se nismo dozvali pameti, razgraničili smo se (doduše način razgraničenja nijee baš bio pametan, ali nismo mi česi i slovaci), ne želimo graditi zajedničku državu, zajedničku naciju, e sad kad ćete vi doći u taj stadij, ne bih htio predviđati, nezahvalno je....
Zbog svih tih "planera" i vapimo za Američkom pomoći i "američkom modelu".
to je model koji su ameri "izvozili" u svijet. vijetnam, panama, afganistan, irak, pripomogli u čileu, gruziji itd.itd., svijetla budućnost, daleko od ove u češkoj, slovačkoj, indiji.....bogumil-8 wrote:U BiH nije moguće primijeniti "hrvatski" ili "pakistansko-indijski" ili "kiparski" ili "norveško-finski" ili "češko-slovački" model. Nadam se da nikad nećemo u BiH "doći u taj stadij", jer to nije prirodno stanje (ma šta mislili Solana, Bilt, Lajčak, i slični evropski planeri, ili "planeri" iz Srbije ili Saudijske Arabije i Irana).osa wrote:nemaš se šta nadati, pa zar se nismo dozvali pameti, razgraničili smo se (doduše način razgraničenja nijee baš bio pametan, ali nismo mi česi i slovaci), ne želimo graditi zajedničku državu, zajedničku naciju, e sad kad ćete vi doći u taj stadij, ne bih htio predviđati, nezahvalno je....
Zbog svih tih "planera" i vapimo za Američkom pomoći i "američkom modelu".