Dacia Duster

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#126 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Moguće, mada čini mi se da sam negdje pročitao da su i platforme različite. Ali neću da tvrdim. Nego pored Stepveja ja stvarno ne vidim razlog kupovine Dastera 4X2. Jedino, ako nekome treba veći gepek.
Meni je generalno kupovina 4x2 SUV-a nejasna. Adj ove kvazi SUV-ove tipa Gof, Polo Cross itd (kako li se vec zovu) isl i terenski orjentisane aute koji nisu bas pravi SUV-ovi tipa SX4 i mogu nekako da razumijem. Ali kupiti auto koji ima sve SUV koji zapravo imaju sve negativno terenskog auta o odnosu na putnicki, cijenu guma, potrosnja, lezanje, stabilnost, udobnost, cijena odrzavanja itd tipa Dustera, Qashqaia, RX7, ranijih generacija RAV4 itd , pa do najozbiljnijih tipa CG, da ne spominjem gomilu 4x2 SUV-ova u Americi - e to mi nije jasno.
Maystor

#127 Re: Dacia Duster

Post by Maystor »

goran16v wrote:Nedavno ulazim u Italiju autom magistralom prema Trstu i prvi auto koji vidim je patrola talijanske policije u Daciji Duster.
Vjerovatno primjedbe koje je maystor naveo imaju mjesta i stoje i da su njemu botne pa su prevagnule da ne kupi taj auto, ali sve to ne znaci da taj auto niej odlicna kupovina sozbirom na cijenu i da je generalno los auto.
Doduse izbor sluzb. auta ne mora uvijek znaciti da je kvalitetan, po Bgd ordinira neka ispekcija. sta li, u Geelyjima.
Malo je falilo da ga kupim, mada u stvari nisam u potpunosti ni odustao. Uskoro se očekuje facelift, pa ako poprave neke sitnice ... ko zna.
Složio bih se sa konstatacijom da je stepway bolji izbor ako se otpiše pogon 4x4. Uskoro dolazi novi, stvarno je lijep:
Image
Biće nešto skuplji, ali će imati klimu sa novim komandama, ESP, 4 zračna jastuka, tempomat i speed limiter, touch screen multimediju i dosta opreme koja se do sada nije mogla naći na dacijama. Motor 1.5 dCi 90 će mu biti isti kao i kod novog Clia (potrošnja 4,0 prema tvorničkim podacima).

Što se tiče platforme Dustera, ista je za 4x4 i 4x2, s tim da 4x2 ima polukrutu osovinu nazad, a 4x4 nezavisno vješanje stražnjih točkova (logično).
ElRe

#128 Re: Dacia Duster

Post by ElRe »

Duster 4X2 ima doradjenu Loganovu, a 4x4 Quashqai platformu.
Magarece_godine

#129 Re: Dacia Duster

Post by Magarece_godine »

ElRe wrote:Duster 4X2 ima doradjenu Loganovu, a 4x4 Quashqai platformu.
Obrazloži ?
goran16v

#130 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

ElRe wrote:Duster 4X2 ima doradjenu Loganovu, a 4x4 Quashqai platformu.
Koliko ja znam oba Dustera koriste istu rastegnutu Nissan Renault B0 platformu jer Dacia nema svje platforme, samo sto 4x4 ima Nissanov pogon, dok Qashqai ima P32 platformu.
dustaban

#131 Re: Dacia Duster

Post by dustaban »

interesantan mi je ovaj podatak o dusteru 2013, malo sam tražio nisam našao mnogo, imate li vi više informacija?'
Maystor

#132 Re: Dacia Duster

Post by Maystor »

dustaban wrote:interesantan mi je ovaj podatak o dusteru 2013, malo sam tražio nisam našao mnogo, imate li vi više informacija?'
Informacije su za sada kontradiktorne. AutoBild je prije nekoliko sedmica objavio da Duster 2013. dobija facelift i da će sprijeda ličiti na novi Sandero, kao i da će dobiti novi motor u ponudi, 1,2 turbo benzinac sa 115 KS.
S druge strane, mogu se naći sajtovi koji kažu da će Duster tek 2014. dobiti facelift i da će ličiti na koncept D-Cross.
Ja lično očekujem promjene u unutrašnjosti, budući da novi Sandero izgleda duplo bolje iznutra nego (skuplji) Duster. Da li se isplati čekati na facelift - to ti ne mogu reći.
Melami

#133 Re: Dacia Duster

Post by Melami »

Maystor wrote:
Malo je falilo da ga kupim, mada u stvari nisam u potpunosti ni odustao. Uskoro se očekuje facelift, pa ako poprave neke sitnice ... ko zna.
Složio bih se sa konstatacijom da je stepway bolji izbor ako se otpiše pogon 4x4. Uskoro dolazi novi, stvarno je lijep:
Image
Biće nešto skuplji, ali će imati klimu sa novim komandama, ESP, 4 zračna jastuka, tempomat i speed limiter, touch screen multimediju i dosta opreme koja se do sada nije mogla naći na dacijama. Motor 1.5 dCi 90 će mu biti isti kao i kod novog Clia (potrošnja 4,0 prema tvorničkim podacima).

Što se tiče platforme Dustera, ista je za 4x4 i 4x2, s tim da 4x2 ima polukrutu osovinu nazad, a 4x4 nezavisno vješanje stražnjih točkova (logično).
Prelijep!
Ovi sto misle da su skuplja auta boljeg kvaliteta debelo se varaju. Mislim da ce dacia u nekoliko narednih godina praviti veoma kvalitetna auta ako se u obzir uzme cijena.
Maystor

#134 Re: Dacia Duster

Post by Maystor »

dustaban wrote:interesantan mi je ovaj podatak o dusteru 2013, malo sam tražio nisam našao mnogo, imate li vi više informacija?'
Iz jučerašnjeg AutoBilda :wink:

Image
goran16v

#135 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

Melami wrote: Prelijep!
Ovi sto misle da su skuplja auta boljeg kvaliteta debelo se varaju. Mislim da ce dacia u nekoliko narednih godina praviti veoma kvalitetna auta ako se u obzir uzme cijena.
Ako mislis da se varam navedi mi jedan jeftiji auto koji je kvgalitetniji od skupljeg. Niko ne spori da ce Dacia poboljstati i kvalitet i dizajn, ja bih volio da tako bude pa da imam veci izbor kvalitetnih auta, ali ne zaboravi sta cu sad napisati - sve ce to biti ali ne za istu cijenu!
Melami

#136 Re: Dacia Duster

Post by Melami »

goran16v wrote:
Melami wrote: Prelijep!
Ako mislis da se varam navedi mi jedan jeftiji auto koji je kvgalitetniji od skupljeg. Niko ne spori da ce Dacia poboljstati i kvalitet i dizajn, ja bih volio da tako bude pa da imam veci izbor kvalitetnih auta, ali ne zaboravi sta cu sad napisati - sve ce to biti ali ne za istu cijenu!
da, to se i ja bojim, kao i svi proizvodjaci koji su poceli sa ovim jeftinim autima, brzo se presaltaju na vece cijene tako da ce i ova dacia u nrednim godinama ici navise sa cijenama.
goran16v

#137 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

Melami wrote: da, to se i ja bojim, kao i svi proizvodjaci koji su poceli sa ovim jeftinim autima, brzo se presaltaju na vece cijene tako da ce i ova dacia u nrednim godinama ici navise sa cijenama.
Pa to je poenta price, sad su razlika u kvaliteti i cijeni jos uvijek ocite, ali kako se dizajn i kvalitet bude popravljao tako ce i razlika u cijeni biti manja.
Koliko se sjecam, i ako se dobro sjecam da se nekad osnovni Logana bio oko 10-11k KM, sad je najjeftijiji Logan MCV preko 13k, manji Sandero 12,7k, Duster 17k, a Logdy vec ozbiljnih 20k KM. Eto u 7 - 8 god na konto dizajna i kvalitete cijene otisle 30%.
citroen xm

#138 Re: Dacia Duster

Post by citroen xm »

Dačija je za cijenu po kojoj se sada nudi svakako odličan automobil. Prije nego što se počne pričati o njoj treba se uzeti u obzir za koja tržišta je namijenjena, filozofiju firme, opremu, kvalitet i pouzdanost. Modeli Dačije su i sada veoma pouzdani jer se zasnivaju na starijoj tehnologiji provjerenoj kroz masu Renoovih modela. Ipak ja je još ne bi stavljao u isti koš sa drugim proizvođačima kao što je i sam njen matični Renault jer je ni sam vlasnik ne stavlja u isti koš sa njima.

Dakle nemam predrasude. Za novac za koji se nudi, i za tržišta za koja je namijenjena, odličan automobil. Ne bih se bunio da vozam ovog novog Stepveja. Vidjećemo kako će se situacija odvijati, ali ja mislim da će Dačija uvijek ostati ovo što jeste. Ja bi volio da tako bude jer treba da postoji bar jedan ovakakv proizvođač, ali vidjećemo.
goran16v

#139 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Dačija je za cijenu po kojoj se sada nudi svakako odličan automobil. Prije nego što se počne pričati o njoj treba se uzeti u obzir za koja tržišta je namijenjena, filozofiju firme, opremu, kvalitet i pouzdanost. Modeli Dačije su i sada veoma pouzdani jer se zasnivaju na starijoj tehnologiji provjerenoj kroz masu Renoovih modela. Ipak ja je još ne bi stavljao u isti koš sa drugim proizvođačima kao što je i sam njen matični Renault jer je ni sam vlasnik ne stavlja u isti koš sa njima.

Dakle nemam predrasude. Za novac za koji se nudi, i za tržišta za koja je namijenjena, odličan automobil. Ne bih se bunio da vozam ovog novog Stepveja. Vidjećemo kako će se situacija odvijati, ali ja mislim da će Dačija uvijek ostati ovo što jeste. Ja bi volio da tako bude jer treba da postoji bar jedan ovakakv proizvođač, ali vidjećemo.
Sve je to ok, samo se ne bih slozio da ce Dacia uvijek ostati ono sto jeste. Uvijek ce ostati jeftijiji brend u okviru Renault grupe, ali je veliko pitanje hoce li ostati jeftinji brend na trzistu. Vec imas pokazatelj da nece ostati ono sto jeste, tj jeftiji brend, nekad nisi imao jedan model u rasponu 10 - 15k KM, a sad imas 5 modela u rasponu 13k - preko 30k KM. Ne bih isljucio da se sa Daciom ne desi ista stvar kao i sa Skodom, da odziv trzista po pitanju kvalitete, cijene i ponude modela dovede do toga da Renault mora razmisljati o uvodjenju jos jeftijijeg brenda.
matsuda

#140 Re: Dacia Duster

Post by matsuda »

Svidja mi se novi Sandero, ali smeta mi sto su ga predstavili u nekakvoj plavoj boji, a to mu stoji k'o piletu sise. Evo pogledajte:
Image

Neki od dodataka u opremi mi se ne svidjaju, barem mislim da nece sjajno funkcionisati. Sve u svemu, mislim da na nasem trzistu nova Dacia nece ostvariti uspjeh svog prethodnika...
citroen xm

#141 Re: Dacia Duster

Post by citroen xm »

goran16v wrote: Sve je to ok, samo se ne bih slozio da ce Dacia uvijek ostati ono sto jeste. Uvijek ce ostati jeftijiji brend u okviru Renault grupe, ali je veliko pitanje hoce li ostati jeftinji brend na trzistu. Vec imas pokazatelj da nece ostati ono sto jeste, tj jeftiji brend, nekad nisi imao jedan model u rasponu 10 - 15k KM, a sad imas 5 modela u rasponu 13k - preko 30k KM. Ne bih isljucio da se sa Daciom ne desi ista stvar kao i sa Skodom, da odziv trzista po pitanju kvalitete, cijene i ponude modela dovede do toga da Renault mora razmisljati o uvodjenju jos jeftijijeg brenda.
Ne znam, ostaje vrijeme da nam pokaže. Najskupli model Dačije trenutno(dizel i fuliran) je oko 30000 KM što je i dalje debelo ispod konkurencije. Mislim da je i Reno potvrdio da će Dačija ostati jeftin brend. Ne znam šta bi moglo biti jeftinije, jedino da sa prošire pogone i ponudu Lade i ubace je na sva EU tržišta. Već su joj podarili stari logan MCV.
goran16v

#142 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

Tacno, vrijeme ce pokazati, mada trenutno vlada tendencija rasta broja modela i cijena. Sto se trenutne situacije tice sama cinjenica da imaju u ponudi model od 30k KM i vise (iz primjera iz okoline znam da se cifra iz cjenovnika zacas prekuca) bez obzira namjenu i tip, znaci da nije bas jeftin brend.
citroen xm

#143 Re: Dacia Duster

Post by citroen xm »

Zavisi iz kog ugla se gleda. Ako se gleda po našim prosječnim primanjima onda to nije jeftin brend i na svijetu ne postoji jeftin automobilski brend. Međutim ako uporediš Duster(najskuplji od 30000 KM), znači terenac sa dizelašem i savremenim 4X4 pogonom vidjećeš da je Dačija itekako jeftin brend jer je konkurencija bar 10-ak hiljada skuplja. A ako uzmemo da još jedino Dačija u ponudi ima totalno ogoljena auta po totalno mizernoj cijeni vidjećemo da je Dačija itekako narodno auto. Ja ubrzo ne vidim promjenu strategije, al opet kažem vrijeme će pokazati.
goran16v

#144 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Zavisi iz kog ugla se gleda. Ako se gleda po našim prosječnim primanjima onda to nije jeftin brend i na svijetu ne postoji jeftin automobilski brend. Međutim ako uporediš Duster(najskuplji od 30000 KM), znači terenac sa dizelašem i savremenim 4X4 pogonom vidjećeš da je Dačija itekako jeftin brend jer je konkurencija bar 10-ak hiljada skuplja. A ako uzmemo da još jedino Dačija u ponudi ima totalno ogoljena auta po totalno mizernoj cijeni vidjećemo da je Dačija itekako narodno auto. Ja ubrzo ne vidim promjenu strategije, al opet kažem vrijeme će pokazati.
Vjeruj mi, 15k EUR za auto je cifra za sva trzista i to nije jeftino bez obzira na tip i model. Toliko ide skoro svih auta iz B segmenta skoro bilo kojeg renomiranog proizvodjaca i puno auta iz C sgmenta, a cijenom u BiH je jako blizu osnovnom Qashqaiu 4x2 (32k KM)
citroen xm

#145 Re: Dacia Duster

Post by citroen xm »

PA nije malo, ali ja gledam konkurentske modele. Dakle osnovni Kaškai sa benzincem i 4X2 pogonom košta kao Duster dizel i 4X4. A to je velika razlika iako je Kaškai bolje urađen.
goran16v

#146 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

citroen xm wrote:PA nije malo, ali ja gledam konkurentske modele. Dakle osnovni Kaškai sa benzincem i 4X2 pogonom košta kao Duster dizel i 4X4. A to je velika razlika iako je Kaškai bolje urađen.
To je ok, ali gledaj cifru, koliko je to mjesecnih davanja cak i u EU i sta se za to sve koze kupiti, a ne samo konkurenciju.
johntra

#147 Re: Dacia Duster

Post by johntra »

Pa eto, kad nam nađeš nekog terenca sa dizelom. 4X4 pogonom i takvom opremom za te pare, a ne neko drugo auto, jer ovdje ne pričamo u drugim autima i klasama, onda nam javi...
goran16v

#148 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

Ti si na temi Astra dovoljno pokazao koliko znas i kakav si strucnja... Mene bi bilo sram poslije izjava o skidanju kape ako ti nadjem dokaze, pa sta si poslije dokaza napravio, igdje se vise pojaviti dok se malo ne zaboravi ova epozida, a ostalo je do tebe...
johntra

#149 Re: Dacia Duster

Post by johntra »

Ma nemam se ja čega stiditi, ako napišem nešto pogrešno ili napravim previd, kao da ga nikao nikad na ovom forumu nije napravio, pa čak i ti..sreća pa se izbrisala ona tema o Škodi Octaviji i vašim mokrim snovima o istoj...nego, kad nađeš takav auto da je pandan Dusteru po toj cijeni, javi se...
goran16v

#150 Re: Dacia Duster

Post by goran16v »

Dovoljno je da ljudi procitaju sta si tvrdio, u sta si me ubjedjivao, sta se na kraju ispostavilo, i da si, koa vrhunac kao dokaz onoga sto tvrdis, nalijepo citat na engl. jeziku pa ga preveo tj interpretirano netacno i kako tebi odgovara, pa da znaju bili se trebao stiditi.
Post Reply