Skoda Octavia vs Renault Fluence

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen

#126 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by citroen »

Ovo bi bio moj izbor da imam 35 000KM :sax:

Citroen 1.6 HDI 110 Dinamique

Image

Image

Image

Image
Ridjobrki

#127 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Ridjobrki »

Svaka čast downsizingu ali mene to nikad neće moći uvjeriti. Jedan Clio i jedna wannabe limuzina na istom motoru - hvala ali ne, hvala. Downsizing je super za gradske aute, i tri cilindra i manja kubikaža i sva ta priča, svaka čast. Ali limuzina traži motorčinu i kapak. Ne govorim sad o onim muscle američkim fazonima nego o starim dobrim europskim motorima oko dvije litre, naravno...
respo

#128 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by respo »

Blobi wrote:
mišmaš wrote:mr. objektivni, po čemu je tdi bolji u odnosu na dci? vozim lagunu 1.9 dci, i apsolutno prezadovoljan ove 3-4 godine kolko je imam... a što se držanja cijene tiče, sreća pa ne švercam autima pa kad ga uzimam uzimam ga za sebe, a ne razmišljam o tome kako ću ga prodat... vozim ga dok se ne pokvari i gurnem ga niz put kad dotraje 8-) :dance:
Dovoljan argument je, ja mislim, German Engineering :thumbup:. Kad francuzi budu imali neki slican, e onda ce DCI i TDI biti ravnopravni :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pa za tvoj info hdi pezoov motor je bio proglasen najboljim na svijetu
dovoljno govori da uz male izmjene ih koristi niko drugi do bmw
a pezo njihove benzinske
toliko o tom dzerman endzeniringu koji ti pominjes
Gost1515

#129 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Gost1515 »

respo wrote:
Blobi wrote:
mišmaš wrote:mr. objektivni, po čemu je tdi bolji u odnosu na dci? vozim lagunu 1.9 dci, i apsolutno prezadovoljan ove 3-4 godine kolko je imam... a što se držanja cijene tiče, sreća pa ne švercam autima pa kad ga uzimam uzimam ga za sebe, a ne razmišljam o tome kako ću ga prodat... vozim ga dok se ne pokvari i gurnem ga niz put kad dotraje 8-) :dance:
Dovoljan argument je, ja mislim, German Engineering :thumbup:. Kad francuzi budu imali neki slican, e onda ce DCI i TDI biti ravnopravni :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pa za tvoj info hdi pezoov motor je bio proglasen najboljim na svijetu
dovoljno govori da uz male izmjene ih koristi niko drugi do bmw
a pezo njihove benzinske
toliko o tom dzerman endzeniringu koji ti pominjes
khmm ... malo dzerman endzininga:

http://www.ukipme.com/engineoftheyear/w ... inner.html

http://www.ukipme.com/engineoftheyear/previous04.html

a nije to bas samo pezoov ... više je fordov ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Duratorq_engine
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#130 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by corolla02 »

pa koliko je to sve para druze :D
respo

#131 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by respo »

tsi nije dizel
ovdje se govori o dizelu
pusti ti wikipediu
idi malo dublje pa pogledaj ko je tu "glavni"
isti slucaj recimo uzmi citroen i pezo
znamo da je pezo vlasnik citroena tako da mnogo stvari citroen koristi od pezoa
uzmimo c1 107 i aygo
sva 3 su u biti isto auto samo drugo ime i maska
a pogledaj ko je za sta zaduzen tu i u kojoj mjeri
ako shvatas o cemu govorim
p.s. a evo i sa tvoje wikipedie
2.0
Based on the PSA DW10 engine[citation needed] and with a capacity of 1997 cc, this engine was developed by Peugeot engineers in France on behalf of both PSA and Ford Motor Company
;)
Gost1515

#132 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Gost1515 »

respo wrote:tsi nije dizel
ovdje se govori o dizelu
pusti ti wikipediu
idi malo dublje pa pogledaj ko je tu "glavni"
isti slucaj recimo uzmi citroen i pezo
znamo da je pezo vlasnik citroena tako da mnogo stvari citroen koristi od pezoa
uzmimo c1 107 i aygo
sva 3 su u biti isto auto samo drugo ime i maska
a pogledaj ko je za sta zaduzen tu i u kojoj mjeri
ako shvatas o cemu govorim
p.s. a evo i sa tvoje wikipedie
2.0
Based on the PSA DW10 engine[citation needed] and with a capacity of 1997 cc, this engine was developed by Peugeot engineers in France on behalf of both PSA and Ford Motor Company
;)
Ma ne to, ne kažem ja da taj motor ne valja, naprotiv - odličan je. Ja to više na ono o german enigeeringu ... jebote pa samo letimičan pogled na ove liste (ne wiki, nego izbor na koji si se i ti pozvao) govori dovoljno o istom.... i da naći ćeš tu i ovdje toliko pljuvani 1.9 TDI ... al dobro najlakše je reći "'taaaa će nijemci ..." :-)
respo

#133 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by respo »

nisam rekao ta ce nijemci
govorio sam konkretno o dizelu jer je o dizelima bila rijec
dci i tdi
i pominjanje francuza kao neznalica
pa samo rekoh da je za najbolji dizel motor proglasen upravo francuz
evo jos malo o dizelima francuzima za koje ti govoris da je fordov i to sa iste wiki na koju se pozivas

1.4 "Tiger"
The Duratorq DLD-414 (or DV4) is a 1.4 L (1399 cc/85 cu in) straight-4 turbo-Diesel. Output is 50 kW (67 hp) at 4500 rpm and 160 N·m (117 ft·lbf) at 2000 rpm. This engine was developed in Trémery by Peugeot, as described in the joint-venture agreement with Ford.

1.6 "Tiger"
The DLD-416 (or DV6) is a 1.6 L (1560 cc/95 cu in) 90 hp or 110 hp (82 kW) version also used by Ford, Mazda, Volvo, Mini, Peugeot and Citroën. This particular engine was designed by Peugeot[citation needed] engineers on behalf of PSA and Ford. Due to high demand, it is currently (2008) being produced in both France[citation needed] and England.

ako procitas bolje rekoh toliko o dzerman endzeniring o kojem govori ne o cjelokupnom

recimo za mjenjace cu uvijek reci da su bolji od francuskih (mislim na serijske koji se koriste naveliko o prototipima i namjenskim necemo pricati to je prica za sebe u bilo kojoj grani) ma koliko ja favorizirao pezo kao marku
Ridjobrki

#134 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Ridjobrki »

Taj pljuvani 1.9 TDi je motor koji je obilježio zadnjih 20 godina autoindustrije u Europi i postavio standarde koje su drugi sustizali. Danas jeste suočen sa strašnom konkurencijom ali niti je prevaziđen niti vrijedan neke kritike. Ako hoćeš zadnju riječ tehnike nećeš ga razmatrati ali ako hoćeš dobar i pouzdan motor za malo para nema njemu mane. Na kraju krajeva, VW možemo voljeti ili mrziti ali ih se mora poštovati.

Meni je VW kao Bayern: organski ga ne podnosim ali jebaji ga - Bayern je Bayern...
hookah

#135 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by hookah »

dci i tdi su u NAJMANJU ruku ravnopravni... a zna se naravno ko je izbačen i ko se izbacuje iz upotrebe :D i svaka čast downsizingu takođe, ali... ipak nije velika kubikaža džaba (ovdje ne govorim o tome da je 1.9 tdi bolji, nego generalno višak kubikaže nikad ne može bit loš... a da je 1.5 dci u najmanju ruku jednak 1.9 tdi tu se slažem, kako je tek stanje sa 1.9 dci ;-) )... btw ja najviše volim vidit 4.0l, 4.7 v8, 5.4 v8 itd, i to petrol, pa vi pričajte šta hoćete... 'ta će nijemci jbt, generalno cijela evropska auto industrija je nula teži nuli 8-) :dance:
respo

#136 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by respo »

hookah wrote:dci i tdi su u NAJMANJU ruku ravnopravni... a zna se naravno ko je izbačen i ko se izbacuje iz upotrebe :D i svaka čast downsizingu takođe, ali... ipak nije velika kubikaža džaba (ovdje ne govorim o tome da je 1.9 tdi bolji, nego generalno višak kubikaže nikad ne može bit loš... a da je 1.5 dci u najmanju ruku jednak 1.9 tdi tu se slažem, kako je tek stanje sa 1.9 dci ;-) )... btw ja najviše volim vidit 4.0l, 4.7 v8, 5.4 v8 itd, i to petrol, pa vi pričajte šta hoćete... 'ta će nijemci jbt, generalno cijela evropska auto industrija je nula teži nuli 8-) :dance:
pa ti kupi hummer-a kakvog ili neki little truck sto bi rekli ameri pa se vozaj
al bas me zanima dokle bi se dovezao
svakom svoje ali mislim da je preseravanje to od 4.0 pa na vise
to je mozda bilo u "modi" i in tamo nekad do sredine 90-ih
sada iskreno kad bi mogao birati birao bi hibrida kakvog ili elektricno
posto je "razgranato" kako je razgranato sve se bojim da bi se nesto puno vozio tako da to zasada ide na cekanje u bih ne samo za mene nego i za mnoge koji bi htjeli to
Gost1515

#137 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Gost1515 »

hookah wrote:dci i tdi su u NAJMANJU ruku ravnopravni... a zna se naravno ko je izbačen i ko se izbacuje iz upotrebe :D
pa došao prije ... odlazi prije, svaka tehnologija ima svoj životni ciklus ... da ga ne izbacuju onda bi garant rekao "joj vidi još uvijek onaj stari TDI ... ništa ne mijenjaju ..." :-)

@riđi ... kao i obično, odličan komentar :thumbup:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#138 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by corolla02 »

sve prolazi sve se mijenja, samo nasa skoda osta sa starom technologijom :lol:
hookah

#139 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by hookah »

respo wrote:pa ti kupi hummer-a kakvog ili neki little truck sto bi rekli ameri pa se vozaj
al bas me zanima dokle bi se dovezao
svakom svoje ali mislim da je preseravanje to od 4.0 pa na vise
već sam kupio jednog takvog, od 4.7, i dovezao se svugdje gdje sam htio ;-) p.s. neko spomenu ovaj citroen c5, viđam ih sve više, super izgledaju...
frngla

#140 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by frngla »

corolla02 wrote:sve prolazi sve se mijenja, samo nasa skoda osta sa starom technologijom :lol:

prosvijetli nas o ti veliki poznavaocu automobila, inace skoda je rinaka pa eto ljude tjeraju da je kupuju :)
smijesni ste ba, majke mi, skoda i vw daju manje opreme, skuplji su, a opet se najbolje prodaju, govori li ti to nesto :-D :) ja ne volim vw auta, opet ponavljam, volim italijanska auta, konkretno alfu :D ali dzaba brate kad je svabo bolji, bio, bice uvijek :) dzaba sve
http://www.auti.ba/index.php?sel=news&type=1&view=1878

ps neko napisa nesto za 1000MB skodu, samo nek se sjeti kisobrandzije cetvorke, on je vrhunac tehnologije koristene u jednom automobilu

"The Renault 4, also known as the 4L (pronounced "Quatrelle"), is a hatchback economy car produced by the French automaker Renault between 1961 and 1994. It was the first front-wheel drive family car produced by Renault."

Najmodernija tehnologija :)
johntra

#141 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
hookah wrote:dci i tdi su u NAJMANJU ruku ravnopravni... a zna se naravno ko je izbačen i ko se izbacuje iz upotrebe :D
pa došao prije ... odlazi prije, svaka tehnologija ima svoj životni ciklus ... da ga ne izbacuju onda bi garant rekao "joj vidi još uvijek onaj stari TDI ... ništa ne mijenjaju ..." :-)

@riđi ... kao i obično, odličan komentar :thumbup:
ispravka, došao među zadnjima i otišao zadnji.... :lol:
corolla02

#142 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by corolla02 »

frngla wrote:
corolla02 wrote:sve prolazi sve se mijenja, samo nasa skoda osta sa starom technologijom :lol:

prosvijetli nas o ti veliki poznavaocu automobila, inace skoda je rinaka pa eto ljude tjeraju da je kupuju :)
smijesni ste ba, majke mi, skoda i vw daju manje opreme, skuplji su, a opet se najbolje prodaju, govori li ti to nesto :-D :) ja ne volim vw auta, opet ponavljam, volim italijanska auta, konkretno alfu :D ali dzaba brate kad je svabo bolji, bio, bice uvijek :) dzaba sve

ps neko napisa nesto za 1000MB skodu, samo nek se sjeti kisobrandzije cetvorke, on je vrhunac tehnologije koristene u jednom automobilu

"The Renault 4, also known as the 4L (pronounced "Quatrelle"), is a hatchback economy car produced by the French automaker Renault between 1961 and 1994. It was the first front-wheel drive family car produced by Renault."

eto bas ova crvena skoda koju si ti gore postavio je linija prevazidjena bar 20 god unazad :lol:
jefferson

#143 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by jefferson »

Ma ja, vjerovatno su zato auta na americkom trzistu zadnji krik tehnologije!
chuchumbamayumbe

#144 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by chuchumbamayumbe »

Ne znam da li sam eć ovdje pisao o Fluence-u, ali imao sam priliku da ga vozim nekoliko sedmica i moj jedini utisak je bio da, ako bih imao dovoljno para, NIKADA ga ne bih kupio.
Motor je bio dizelski, automobil full oprema, nov.
Emocije - NULA.
Ovo je, naravno, subjektivan dojam, ali me taj automobil ničim nije izazvao da uživam u susretu sa njim.
Ne kažem da je loš, dapače, vrlo solidna vozilica...i to je to.
Najiskrenije, više sam uživao u vožni u Fiesti (model prije ove zadnje), auto mi je legao na prvu ruku, ma milina.
Fluence - nekakav prazan, opet ponavljam, bez emocija, bezličan, mrtav, ništa što bi me potaklo da ga poželim.
Ridjobrki

#145 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Ridjobrki »

To ti je zato jer je Fiesta auto 1/1 a Fluence izvedenica ili kako sam prije napisao ''wannabe limuzina''. To je razvučeni kompakt i sirotinjska limuzina dok je Octavia prava limuzina od prve skice.

Svaka čast Renaultovim pravim limuzinama i danas i prije ali Fluence to ipak nije.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#146 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Romeo 80 »

To je razvučeni kompakt i sirotinjska limuzina dok je Octavia prava limuzina od prve skice.
Šta reče i ostade živ?! :D Pa bolan, Octavia je probučeni Golf. To i djeca znaju. Plus što i nema klasični limuzinski zadnji kraj (ima peta vrata)...
kreso_atac

#147 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by kreso_atac »

jefferson wrote:

Ma ja, vjerovatno su zato auta na americkom trzistu zadnji krik tehnologije!
Možda i nisu zadnji krik tehnologije, al barem 90% njih ima u osnovnoj opremi sadržanu svu "full opremu" od škode. Ne volim to cigančenje sa opremom, Golf V (a vjerovatno i VI) nema klimu u osnovnoj opremi, takođe ni Octavia. I još masa stvari ima. U ovom duelu na stranu škode ide možda velik staž na "sceni", upoznali su je i ljudi i majstori, motor starije konstrukcije kojeg zna svako popravit, ali opet to uzima svoj dio jer iz dana u dan to postaje sve više prevaziđena konstrukcija, tehnologija itd. Ne kažem da je već prevaziđeno, ali kad uzmeš novo auto pretpostavljam da ga planiraš voziti minimalno 5 godina, a za 5 godina šta će sve biti i kakvi će se standardi postavljati, to ne znamo, ali sigurno neće TDI biti "zadnja riječ tehnike"... Sv ovisi o tome šta želiš: provjereno i jeftino auto za održavat, da može svako popraviti i da ne moraš u servis za svaku sitnicu, ako ti ne smeta što je 50% auta na cesti takvo, uzmi Škodu, a Renault opet ako imaš malo više živaca sa sitnicama, zbog kojih vjerovatno moraš u ovlašteni servis. DCI se u Laguni i Cliu pokazao jako dobro, eh sad kako će voziti u Fluenceu to ćemo vidjeti... Liniju i dizajn ne bih komentarisao, to je subjektivno...
Ridjobrki

#148 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Ridjobrki »

Ne, preobučeni i razvučeni Golf se naziva Jetta. I izgleda dobro. O ukusima se ne raspravlja ali meni je Fluence unakaženi Megane. Grehota...

A Octavia je auto 1/1 i limuzina u punom praktičnom smislu te riječi. Platforma i tehnička rješenja jesu Golfovi ali jedno je kad od istog tijesta praviš i kruh i uštipke a drugo kad gotov kruh namažeš kremom i prodaješ pod kolač, ako me kontaš...
Blobi

#149 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Blobi »

corolla02 wrote:
frngla wrote:

eto bas ova crvena skoda koju si ti gore postavio je linija prevazidjena bar 20 god unazad :lol:
Superb ima klasicni oblik karoserije koji nikad nece biti prevazidjen, tj. uvijek ce biti akutelan, ili ti ga prava limuzina.

Ja ne kontam sta Renault pokusava sa ovim nekim ekstravagantnim oblicima. Ovaj fluens je sav cudan nekako, a tek recimo ovo - mega odron:

Image

Oblik limuzine nikad nece biti prevazidjen. Uostalom, Corolla, expert za dizajn, reci mi da li je i ovaj oblik prevazidjen?

Image
Image

Postoji nesto sto se zove klasika, a upravo to kod ljudi najvise i prolazi. Ah, da, ti zivis u USA :D. Tamo je inace sve naopako, cisto da ne bi bilo isto kao kod europljana :D :D :D. Ah, da dodam, jedna americka limuzina:

Image

... i par njemackih istovremenika:

Image

:D :D :D :D
citroen

#150 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by citroen »

Ridjobrki wrote:Ne, preobučeni i razvučeni Golf se naziva Jetta. I izgleda dobro. O ukusima se ne raspravlja ali meni je Fluence unakaženi Megane. Grehota...

A Octavia je auto 1/1 i limuzina u punom praktičnom smislu te riječi. Platforma i tehnička rješenja jesu Golfovi ali jedno je kad od istog tijesta praviš i kruh i uštipke a drugo kad gotov kruh namažeš kremom i prodaješ pod kolač, ako me kontaš...
Ridjobrki ne lupaj brkova ti :D :D :D Aj sad opet sve ovo procitaj sto si napisao i saberi se :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply