vjeciti sutdent,way of lifeKlodovik wrote:Zavisi koliko ima tih ljudi koji bi studirali po deset godina. Ako od 100 studenata tako studira 90, nastaje širi problem. Ako ništa drugo, nema ko na vrijeme da zamjenjuje ljude koji odlaze u penziju ili na onaj svijet. Na pojedinačnom nivou, ništa nije problem. Ne moram nikad ni završiti fakultet. Ili ga mogu završiti lagano, bez srkleta i da bilo šta drugo radim, u tridesetoj i nekoj nikad ne zaraditi ni punu penziju. Kad se sve to digne na veće nivoe, situacija poprima sasvim drugačiju dimenziju.Shoshana wrote:Pa sad, ako cemo pravo i posteno, ja ne vidim nikakvog problema u tome sto ce neko studirati 10 godina.
Ali je problem ako takvi uzimaju mjesto onima koji bi to ipak zeljeli zavrsiti malo brze.
A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
- ljubav_aha
#126 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
- Ma.Le.Na
#127 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
naravno da nerespo wrote:malena ispade to nesto sto ti zagovaras ovako
ja upisem fakultet bilo koji
i odem polozim sve iz zavrsne godine znaci kao onaj koji diplomira
a to sto sam predmete iz prethodnih godina preskocio nije nikakav problem jer eto placam to
a ovamo pokazujem da sam "diplomirao" i kao takav u bosni bi dobio posao bez problema sa stelama itd
a to sto nisam pola toga prosao je najmanje bitno
pojasnjenje: tvoj studij se sastoji od 30 predmeta (ispita) i diplomskog rada
da bi zavrsio studij moras poloziti, naravno, sve ispite...
da li ces ti njih polagati jednu ili deset godina...mene nije briga
to je tvoj izbor
valjda je svima u cilju da sto brze zavrse studij..sto vise odugovlacis TEBI je steta..a ne meni..
sto se tice opaske za sistem u USA
pitanje
nakon sto odslusas jedan predmet i ne izadjes na njegovo polaganje...da li je moguce da ga polozis u slijedecem roku ili nakon 3 roka ili nakon godinu...naravno uz doplatu?
moja poenta je da mozes polagati kada zelis i ako zelis (jer mozda shvatis da ti taj predmet i ne treba - znamo kako se biraju predmeti na takvim fakultetima i da program nije fixan kao kod nas)..UZ naplatu naravno...
sto opet...u BiH nije slucaj...
ovdje nakon obnove na pojedinim fakultetima ponistavaju SAV dotadasnji rad...i prisustvo nastavi i seminarske itd. itd...pa izadje kao da nikad nisi ni slusao taj predmet..mada bi bio u stanju i da platis izlazak na ispit navedenog ali ti se ta opcija ne nudi..
da ne govorim sta bi se desilo da nakon nekog duzes..relativno...vremena se pojavis na faxu i kazes ja sam to odslusao sad zelim da polazem
-
miki27A
#128 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Evo odgovora na pitanje:
Ako uzmes predmet i ne pojavis se na finalnom ispitu automatski dobivas F (pala si) (A ja ne vidim razloga da iko ne polozi ispit ako je taj dolazio na predavanja, radio zadace, seminarske radove, prezentacije : koje se sve pikaju i ulaze u zavrsnu ocjenu - i onda se pojave na zavrsnom ispitu koji opet nosi nekih 30,40% ocjene. i gle cuda, poloze ga bez ikakve drame)
Jedino sto mozes da uradis je da opet taj isti predmet uzmes sljedeci semestar i opet dolazis na ista predavanja, vjezbe i ostalo. Nema sanse da ti odslusas nesto, onda se ne pojavis na polaganju nego kad tebi prahne da dodjes,doplatis, prijavis i polozis ispit. To u normalnom svijetu nije moguce.
Ako uzmes predmet i ne pojavis se na finalnom ispitu automatski dobivas F (pala si) (A ja ne vidim razloga da iko ne polozi ispit ako je taj dolazio na predavanja, radio zadace, seminarske radove, prezentacije : koje se sve pikaju i ulaze u zavrsnu ocjenu - i onda se pojave na zavrsnom ispitu koji opet nosi nekih 30,40% ocjene. i gle cuda, poloze ga bez ikakve drame)
Jedino sto mozes da uradis je da opet taj isti predmet uzmes sljedeci semestar i opet dolazis na ista predavanja, vjezbe i ostalo. Nema sanse da ti odslusas nesto, onda se ne pojavis na polaganju nego kad tebi prahne da dodjes,doplatis, prijavis i polozis ispit. To u normalnom svijetu nije moguce.
Ma.Le.Na wrote:naravno da nerespo wrote:malena ispade to nesto sto ti zagovaras ovako
a to sto sam predmete iz prethodnih godina preskocio nije nikakav problem jer eto placam to
a ovamo pokazujem da sam "diplomirao" i kao takav u bosni bi dobio posao bez problema sa stelama itd
to je tvoj izbor
valjda je svima u cilju da sto brze zavrse studij..sto vise odugovlacis TEBI je steta..a ne meni..
pitanje
nakon sto odslusas jedan predmet i ne izadjes na njegovo polaganje...da li je moguce da ga polozis u slijedecem roku ili nakon 3 roka ili nakon godinu...naravno uz doplatu?
moja poenta je da mozes polagati kada zelis i ako zelis (jer mozda shvatis da ti taj predmet i ne treba - znamo kako se biraju predmeti na takvim fakultetima i da program nije fixan kao kod nas)..UZ naplatu naravno...
ovdje nakon obnove na pojedinim fakultetima ponistavaju SAV dotadasnji rad...i prisustvo nastavi i seminarske itd. itd...pa izadje kao da nikad nisi ni slusao taj predmet..mada bi bio u stanju i da platis izlazak na ispit navedenog ali ti se ta opcija ne nudi..
da ne govorim sta bi se desilo da nakon nekog duzes..relativno...vremena se pojavis na faxu i kazes ja sam to odslusao sad zelim da polazem
- respo
#129 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
malena to sto pises se odnosi na neki iole idealan svijet i idealne situacije
ne znam jeli zivis u bih ili ne ali sigurno znas kako to kod nas ide
pa covjek se primi na posao koji zahtjeva odredjenu diplomu naravno preko rodjackih i koji sve ne veza pa onda zavrsava fax
i tek kad zavrsi onda se kao otvori konkurs za popunu tog mjesta
a sta mislis da taj nije preko stela dobio i tu diplomu i na koliko je predavanja bio prisutan
a isto se moze desiti tako da on bude primljen na osnovu tih nekih kasnije polozenih predmeta i takodje preko veza klinaca palaca
radi zaradjuje nedprosjecnu platu za ovo podneblje tako da ga za ostale predmete boli neka stvar kad ce ih zavrsiti
u tome je citava prica
a sad da je bosna iole normalna ni meni ne bi smetalo uopste da neko studira i po 60 godina i placa to regularno
ne znam jeli zivis u bih ili ne ali sigurno znas kako to kod nas ide
pa covjek se primi na posao koji zahtjeva odredjenu diplomu naravno preko rodjackih i koji sve ne veza pa onda zavrsava fax
i tek kad zavrsi onda se kao otvori konkurs za popunu tog mjesta
a sta mislis da taj nije preko stela dobio i tu diplomu i na koliko je predavanja bio prisutan
a isto se moze desiti tako da on bude primljen na osnovu tih nekih kasnije polozenih predmeta i takodje preko veza klinaca palaca
radi zaradjuje nedprosjecnu platu za ovo podneblje tako da ga za ostale predmete boli neka stvar kad ce ih zavrsiti
u tome je citava prica
a sad da je bosna iole normalna ni meni ne bi smetalo uopste da neko studira i po 60 godina i placa to regularno
-
Klodovik
#130 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Koliko dugo je to "relativno"? Ljudi i danas polažu predbolonjske ispite iz predmeta koje su slušali prije više od deset godina. I to će moći još nekih četiri godine i gotovo - nema više studiranja ili završavanja studija po predbolonjskom programu. Da ne spominjem da možeš nastaviti studij i ako si ga prekinula prije rata. Priznaju ti se ispiti i ideš dalje. Sve ovisi i od toga šta studiraš - u svijetu medicine stvari idu tako brzo da bi čovjek haman pa trebao ponovo studirati svakih šest, sedam godina. Vjerovatno nije puno drugačije u svijetu mašinstva ili elektrotehnike.Ma.Le.Na wrote:naravno da nerespo wrote:malena ispade to nesto sto ti zagovaras ovako
to je tvoj izbor
pitanje
- ljubav_aha
#131 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Klodovik,nije haman,vec je tako
u SAD ako si krenu na bilo koji fax prije vise od 5 godina,narocito 10,moras sve iz ocetka,novi udzbenici,nova terminologija,doslovno,noviteti stizu brzinom sjetlosti
- Ductus Holedocus
#132 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Mi smo jos uglavnom na Balkanu... 
- duh_sa_sjekirom
#133 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Svodi se na pronalaženje najbezbjednijeg načina da se ispit prepiše.... Tako u ponudi imate razne spravice, nevidljive "bubice", minijaturne uređaje za snimanje itd. O učenju "radi znanja" skoro da niko i ne razmišlja.zelenashica wrote:Na šta se ovo svodi današnje studiranje?
Uglavnom, većina ih prolazi kroz fakultet...a da li fakultet prolazi kroz njihA, e, to je već drugi par cipela...
-
zelenashica
#134 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
A da studenti ipak se prvo preispitaju :žele li oni studirati ili ne?!Ma.Le.Na wrote:
naravno da ne
to je tvoj izbor
pitanje
Vala nikakve logike nema da možeš birati koje ispite i kad želiš polagati.U moje vrijeme nije bilo šanse da polažeš eksperimatalnu fiziku II a nemaš u indexu ocjenu iz eksperimetalne fizike I....van svake pameti je prvo učiti kako se peče pita a nisi naučio kako da se zakuha
Eh sad ovog ponistavanja sto se tiče nama je(u ranijem procesu studiranja) vala tako bilo..nisi polozio usmeni dio ispita u ovoj akademskoj godini,naredne godine hajde ponovno na pismeni....i niko se nije bunio.
Eh sad sto se tiče dužine studiranja,za mene studije nisu maratnoska trka u kojoj je bitno doći do cilja pa makar i nakon decenije....
- kockica_kockica
#135 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
HemijaMa.Le.Na wrote:svaka ti castkockica_kockica wrote:
dragi moji studenti
Umjesto da se zalite uzmite lijepo knjige u sake i pocnite studirati...
i tebi i tvojim prijateljima
mozes li mi reci o kom se faxu radi?
opet ponavljam REDOVNO zavrsiti ..
FPN
Javna uprava
Pravo
Farmacija
Pedagogija
Zavrseni u roku
Trenutno prijatelji studiraju
Masinstvo
Filozofski
Pedagogija
i dobro im ide jos niti jednu godinu nisu izgubili... jer UCE
- madner
#136 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Nije fakultet samo mjesto za stancanje ljudi sa diplomom, nego bi trebao biti mjesto gdje se covjek nadogradjuje. Tako da ima itekako smisla da postoji mogucnost biranja predmeta, jer ne studiram niko zbog drugih nego zbog sebe. 
- travar
#137 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Današnji fakulteti su upravo to, nažalost.madner wrote:Nije fakultet samo mjesto za stancanje ljudi sa diplomom, nego bi trebao biti mjesto gdje se covjek nadogradjuje. Tako da ima itekako smisla da postoji mogucnost biranja predmeta, jer ne studiram niko zbog drugih nego zbog sebe.
Recimo prošle godine sam imao 2 predmeta koja sam morao učiti napamet da bih položio ispite, a tehnički fakultet
Da ne pričam o totalno nebitnim predmetima za moj odsjek koji su tu samo da popune fond časova.
I uvijek sam za to da ako sam nešta ne uzmeš da učiš što će ti trebati u životu, male fajde od fakulteta imaš, jer je očito bitnije uzeti skriptu iz 90ih i po njoj učiti način rada recimo procesora
Stvari se doduše polahko mijenjaju jer dolaze mlađi asistenti pa se nadati nekim "značajnijim" promjenama za par generacija.
I opet, ukoliko se radi o opravdanim razlozima, protesti imaju moju podršku, kakva god ona bila.
- respo
#138 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
problem je sto se svako uhvatio fakulteta eto kao mi napredna nacija u pm
a niko ne razmislja ko ce raditi fizicke poslove ili ostale koji ne zahtjevaju fakultet
i kontaju eto ja cu zavrsiti fakultet i odmah kancelarija
jbm ti debila kad se uhvati knjige
a niko ne razmislja ko ce raditi fizicke poslove ili ostale koji ne zahtjevaju fakultet
i kontaju eto ja cu zavrsiti fakultet i odmah kancelarija
jbm ti debila kad se uhvati knjige
- travar
- Neelix
#140 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Pera Trta wrote:Slično je bilo na mom fakultetu (Sarajevski je univerzitet) u jesen 2004, grupica studenata se pobunila jer im nisu dali da upišu završnu godinu uz prenošenje boga pitaj koliko ispita. Iako se to nije ticalo direktno mene (ja sam bio jedna godina iza njih), ipak sam ih podržao, nosio transparent u prvim redovima, što se jasno vidjelo na snimcima nekoliko televizija.ladyblue18 wrote:Previse jest, ali ja im svejedno skidam kapu jer se oni zaista bore za svoja prava, opravdano ili ne, za razliku od nas Sarajlija, tj. studenata koji studiraju u Sa.Radio sam to iz iskrene nade da je to iskra koja će prerasti u opšti bunt protiv truhlog stanja na fakultetu, kakvo je tada (a vjerujem i danas) bilo.
Međutim, onda sam vidio da se oni bore samo za svoju guzicu i bukvalno su sve druge studente, pa i mene, odstranili odatle, da im "ne smetamo". Tada sam sve studentske proteste poslao u neku stvar i zarekao se da više nikad neću ni u jednim učestvovati.
Srećom, do kraja mog studiranja više ih nije ni bilo.

Bogdane jes' to ti?
- respo
#141 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
sta se cudistravar wrote:
jest eto sve ajnstajn do ajntajna u bosni i svako mora bas fakultet zavrsiti
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#142 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Idi kvragu, kakav ČmarNeelix wrote:Pera Trta wrote:Slično je bilo na mom fakultetu (Sarajevski je univerzitet) u jesen 2004, grupica studenata se pobunila jer im nisu dali da upišu završnu godinu uz prenošenje boga pitaj koliko ispita. Iako se to nije ticalo direktno mene (ja sam bio jedna godina iza njih), ipak sam ih podržao, nosio transparent u prvim redovima, što se jasno vidjelo na snimcima nekoliko televizija.ladyblue18 wrote:Previse jest, ali ja im svejedno skidam kapu jer se oni zaista bore za svoja prava, opravdano ili ne, za razliku od nas Sarajlija, tj. studenata koji studiraju u Sa.Radio sam to iz iskrene nade da je to iskra koja će prerasti u opšti bunt protiv truhlog stanja na fakultetu, kakvo je tada (a vjerujem i danas) bilo.
Međutim, onda sam vidio da se oni bore samo za svoju guzicu i bukvalno su sve druge studente, pa i mene, odstranili odatle, da im "ne smetamo". Tada sam sve studentske proteste poslao u neku stvar i zarekao se da više nikad neću ni u jednim učestvovati.
Srećom, do kraja mog studiranja više ih nije ni bilo.
Bogdane jes' to ti?
Nisam ja prič'o, samo držao transparent
Mislim da ovaj Čmar nije sa Sa univerziteta, a možda i jeste neki novi, jer mislim da ovo nije star snimak.
- notsure
#143 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Živa istina. Na jednom našem fakultetu su nedavno nabavili uređaj za blokiranje GSM signala. Kad je profesor pokazao taj uređaj i uključio ga, iste sekunde je izašlo 96 studenata s ispita, a ostala samo 2. Ne znam jesu li ta dva položila ispit, ali je ta scena zabrinjavajuća.duh_sa_sjekirom wrote:Svodi se na pronalaženje najbezbjednijeg načina da se ispit prepiše.... Tako u ponudi imate razne spravice, nevidljive "bubice", minijaturne uređaje za snimanje itd. O učenju "radi znanja" skoro da niko i ne razmišlja.zelenashica wrote:Na šta se ovo svodi današnje studiranje?
Uglavnom, većina ih prolazi kroz fakultet...a da li fakultet prolazi kroz njihA, e, to je već drugi par cipela...
- ljubav_aha
#144 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
notsure wrote:Živa istina. Na jednom našem fakultetu su nedavno nabavili uređaj za blokiranje GSM signala. Kad je profesor pokazao taj uređaj i uključio ga, iste sekunde je izašlo 96 studenata s ispita, a ostala samo 2. Ne znam jesu li ta dva položila ispit, ali je ta scena zabrinjavajuća.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#145 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
čini mi se u francuskoj ako te uhvate da prepisuješ ne moš vozačku dobiti neko vrijeme 
- Neelix
#146 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Pera Trta wrote: Idi kvragu, kakav Čmar
Nisam ja prič'o, samo držao transparent![]()
Mislim da ovaj Čmar nije sa Sa univerziteta, a možda i jeste neki novi, jer mislim da ovo nije star snimak.
ju tel mi
snimak je od prosle godine cini mi se, kad su oni na medicinskom faxu ovdje u sarajevu strajkovali zbog slicnih razloga...da bi mogli upisat shestu, a nisu ni cetvrtu ocistili...tako nesto
- madner
#147 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Ziva lovacka, uredjaji su davno uvedeni na mnogim faksovima.notsure wrote:Živa istina. Na jednom našem fakultetu su nedavno nabavili uređaj za blokiranje GSM signala. Kad je profesor pokazao taj uređaj i uključio ga, iste sekunde je izašlo 96 studenata s ispita, a ostala samo 2. Ne znam jesu li ta dva položila ispit, ali je ta scena zabrinjavajuća.duh_sa_sjekirom wrote:Svodi se na pronalaženje najbezbjednijeg načina da se ispit prepiše.... Tako u ponudi imate razne spravice, nevidljive "bubice", minijaturne uređaje za snimanje itd. O učenju "radi znanja" skoro da niko i ne razmišlja.zelenashica wrote:Na šta se ovo svodi današnje studiranje?
- Vragolan
#148 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
pratim ova zbivanja, sta reci nego nakarada od drzave
ja bi ubacio u zakon sljedece: nakon 3 izlaska na ispit i ne polaganja istog, ide se na komisiju koa se palti 100KM po clanu, i ako se tada ne polozi gubi, upisuje se godina, e ako se u toj godini ne polozi ispit gubi se pravo skolovanja na dvije ili tri godine
pa danas bi svi da zavrse fakultet onako, et samo zato sto su se djeca zahmetila da upisu fakultet, a kako zelenasica rece u uvodnom postu, kako je vrijeme doslo necemo imati frizera, mesara, zidara, podavaca, jos malo pa ce za frizeara biti potrebna VSS
neka idu u travnik tamo diploma na kilu
ja bi ubacio u zakon sljedece: nakon 3 izlaska na ispit i ne polaganja istog, ide se na komisiju koa se palti 100KM po clanu, i ako se tada ne polozi gubi, upisuje se godina, e ako se u toj godini ne polozi ispit gubi se pravo skolovanja na dvije ili tri godine
pa danas bi svi da zavrse fakultet onako, et samo zato sto su se djeca zahmetila da upisu fakultet, a kako zelenasica rece u uvodnom postu, kako je vrijeme doslo necemo imati frizera, mesara, zidara, podavaca, jos malo pa ce za frizeara biti potrebna VSS
neka idu u travnik tamo diploma na kilu
- medvjed23
#149 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Kad bi se to primijenilo izgubili bi posao svi malo strožiji profesori.alternativni wrote:Na kraju semestra studenti trebaju ocjeniti rad profesora i asistenta. Ako je vecina nezadovoljna onda prof. gubi posao.
-
ljudozder
#150 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Pa i ne bi baš... Na TZ univerzitetu imamo dosta strogih profesora, alli o njima svi studenti misle samo ono najbolje, jer su ljudi.... Traže visok stepen znanja, ali takvo znanje ti i daju... Problem su ovi što te ne uče ničemu, a na ispitu dobiješ nešto deseto... takve bi sahranili za kratko vrijeme da postoje te anketemedvjed23 wrote:Kad bi se to primijenilo izgubili bi posao svi malo strožiji profesori.alternativni wrote:Na kraju semestra studenti trebaju ocjeniti rad profesora i asistenta. Ako je vecina nezadovoljna onda prof. gubi posao.