Pravoslavna slava

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
baby_angel

#126 Re: Pravoslavna slava

Post by baby_angel »

ljubav_aha wrote:

mig,odlican tekst,o jos bolji komentar:ljudi vise ne idu cak ni u crkvu taj dan,ali i dalje slave svoju slavu,ko koga laze;tuzno i glupo

http://www.serbianorthodoxchurch.net/hi ... rch/book5/

odlicna knjiga o istoriji srpske slave :thumbup:
Ovaj link ne radi. Možeš li postaviti novi, molim te?
nellington

#127 Re: Pravoslavna slava

Post by nellington »

baby_angel wrote:
ljubav_aha wrote:

mig,odlican tekst,o jos bolji komentar:ljudi vise ne idu cak ni u crkvu taj dan,ali i dalje slave svoju slavu,ko koga laze;tuzno i glupo

Meni radi :|
chuchumbamayumbe

#128 Re: Pravoslavna slava

Post by chuchumbamayumbe »

E da sam ja pravoslavac ko što nisam, danas bi mi bila slava. 8-)
Sretan Nikoljdan onima koji slave!
burek_in_space

#129 Re: Pravoslavna slava

Post by burek_in_space »

19. Dec. 2010. 02:06 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» psydelija

14 dana

Dobro je ba radosni, i mi smo ljudi od krvi i mesa. :D
Uslijedice chishcenje josh vecheras :wink:
ljubav_aha

#130 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

baby_angel wrote:
ljubav_aha wrote:

http://www.serbianorthodoxchurch.net/historyofchurch/

tu moras prosurfati knjigu o srpskim slavama :-D
baby_angel

#131 Re: Pravoslavna slava

Post by baby_angel »

mig wrote:Kako izgledaju stare srpske slave u ruhu novih običaja
Proslavljaju svece bez mere i ukusa

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/224520 ... re-i-ukusa
Ovo je stvarno žalosno. Što je najgore, istinito. Pa ako već slave, onda bar neka slave kako treba. Čuj da ne idu u crkvu i da slave u restoranu? :shock: :? Ovo stvarno nisam znala. Koliko znam, nikad se ni jedan vjerski praznik nije obilježavao nikako drugačije nego onako kako možeš. Lično poznajem mnoge ljude koji se nenormalno zavaljuju u kredite da proslave slavu. A slava je u stvari kolač, svijeća i žito. Isto tako, poznajem mnoge koji spreme klempu za posnu slavu. Pa bolje je ne slaviti, nego raditi pogrešno. Nema većeg grijeha nego jesti meso za slavu koja pada u dane posta.
ljubav_aha

#132 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

baby_angel wrote:
mig wrote:Kako izgledaju stare srpske slave u ruhu novih običaja
Proslavljaju svece bez mere i ukusa

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/224520 ... re-i-ukusa
Ovo je stvarno žalosno. Što je najgore, istinito. Pa ako već slave, onda bar neka slave kako treba. Čuj da ne idu u crkvu i da slave u restoranu? :shock: :? Ovo stvarno nisam znala. Koliko znam, nikad se ni jedan vjerski praznik nije obilježavao nikako drugačije nego onako kako možeš. Lično poznajem mnoge ljude koji se nenormalno zavaljuju u kredite da proslave slavu. A slava je u stvari kolač, svijeća i žito. Isto tako, poznajem mnoge koji spreme klempu za posnu slavu. Pa bolje je ne slaviti, nego raditi pogrešno. Nema većeg grijeha nego jesti meso za slavu koja pada u dane posta.
neki dan sam citala,uticja socijlanih faktora i sredine mijenjaju njegovanje relgijske tradicije,jedan od takvih primjera je upravo SAD,gjde su imigranti svojim dolaskom pomlao promjenili religijeks obicaje,no postoji i Bajram party ,koji nikad prije rata nije egzistirao,tu se znaci,istice ta socijalno-mentalna-poslije-ratna-"crta" , na zalost
ljubav_aha

#133 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:Neki dan sam otkrio da je Sveti Vasilije slava Partizana, to nisam znao (eto znam da je Zvezdi prikladno slava Đurđevdan :), a Delijama Sveti Simeon).
ja nisma znala da fudbalski klubovi imaju svoju slavu :)

nellington-e,koaj je tvoja slava :-D
nellington

#134 Re: Pravoslavna slava

Post by nellington »

ljubav_aha wrote:
nellington wrote:Neki dan sam otkrio da je Sveti Vasilije slava Partizana, to nisam znao (eto znam da je Zvezdi prikladno slava Đurđevdan :), a Delijama Sveti Simeon).

Stotinama godina smo muslimani, ništa od slave :)
radostan dan

#135 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:34, edited 2 times in total.
ljubav_aha

#136 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:
ljubav_aha wrote:

Stotinama godina smo muslimani, ništa od slave :)
ma ja sve slavim sa svima kolega,prosla korz mnoge Bogolmolje :-D

sad idem van dijele se paketi kod mene na poslu,tebi srdacan suncani i snjezni pozdrav :-D
ljubav_aha

#137 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

radostan dan wrote:A čuj, sto ljudi, sto ćudi.
Kako reče, sl. kolač, pogača i žito, plus vino, u krugo familije, u znak poštovanja ili religijska potreba. Bilo nekad.
Običaji se mjenjaju, pa i sami razlozi slavljenja. Kao što rekoh, moje mišljenje je da je slavljenje slava već poodavno prerastao u tradiciju, manje više formalnu, i usput prestao biti strogo vjerski obrazac.
To je manje više karakteristično za sve religije.
Pa evo imaš ovdje na forumu temu o slavljenju Bajrama, mnogi se ibrete kako se danas i sa kojim motivima praznuje Bajram.
Moje mišljenje je da ne treba glumiti nekog vjerskog fanatika... al čuj slava u restoranu :lol: . o tempora, o mores.
da,upravo sma o tome napisala o prethodnom postu,mijenjanje obicaja i uticaj socio faktora :-D
baby_angel

#138 Re: Pravoslavna slava

Post by baby_angel »

radostan dan wrote:A čuj, sto ljudi, sto ćudi.
Kako reče, sl. kolač, pogača i žito, plus vino, u krugu familije, u znak poštovanja ili religijska potreba. Bilo nekad.
Običaji se mjenjaju, pa i sami razlozi slavljenja. Kao što rekoh, moje mišljenje je da je slavljenje slava već poodavno preraslo u tradiciju, manje više formalnu, i usput prestalo biti strogo vjerski obrazac.
To je manje više karakteristično za sve religije.
Pa evo imaš ovdje na forumu temu o slavljenju Bajrama, mnogi se ibrete kako se danas i sa kojim motivima praznuje Bajram.
Moje mišljenje je da ne treba glumiti nekog vjerskog fanatika... al čuj slava u restoranu :lol: . o tempora, o mores.
Svakako si u pravu. Bilo koji vjerski praznik da je u pitanju, mislim da je najbitnije provesti ga u miru i ljubavi sa dragim osobama. Ali isto tako mislim da se, ako se već poštuje neki vjerski praznik, treba ispoštovati ono osnovno, i da prostite, ne preseravati se. Shvatam ja da globalizacija utiče na sve aspekte naših života, te da se s tim u skladu i tradicije i običaji mijenjaju. Ali moramo li baš u svemu pretjerivati?
mentalist

#139 Re: Pravoslavna slava

Post by mentalist »

Osnova slavljenja je ostala ista, "zito, hljeb, svijeca". Obicno domacin slavi sa uzim clanovima porodice, prijatelji, komsije. Ali je problem sto, kada ode kod tog nekog komsije, prijatelja i tamo vidi bogatu trpezu, razna pica, "normalno" da ce se potruditi da uzvrati istom mjerom. E sada, koliko ce to njega finansijski pogoditi, u tom momentu niko ne razmislja. Imao sam komsiju koji nije bio bas finansijski stabilan, ali nikada nije bilo da na slavi nesto nedostaje kao i kod onih koji imaju. Sve je se promijenilo, ali sustina je ostala ista, sto je naj vaznije.
radostan dan

#140 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:34, edited 1 time in total.
baby_angel

#141 Re: Pravoslavna slava

Post by baby_angel »

radostan dan wrote:
Cholina_Lokica wrote:i kad ti pocnu sipat rakiju, kad vise ne budes mogla stavi na casu kutiju cigara, inace si donja :lol: :lol: :lol: :lol:
Dal' je Jaca stavila cigare na treću čašu?
Da li je Jaci vrijeme da stavi cigare na čašu?
Da li je Jaca-Maca uopšte ponijela cigare?
:D
Fakat? Šta bi sa žene? :D
radostan dan

#142 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:35, edited 1 time in total.
IHAVEDREAM

#143 Re: Pravoslavna slava

Post by IHAVEDREAM »

Zavisi, ako ne bude poljubila Ocu ruku i svima ostalima starijim od 40 godina....Mrka kapa! :lol: :lol: :lol:
radostan dan

#144 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:35, edited 1 time in total.
IHAVEDREAM

#145 Re: Pravoslavna slava

Post by IHAVEDREAM »

radostan dan wrote:
IHAVEDREAM wrote:Zavisi, ako ne bude poljubila Ocu ruku i svima ostalima starijim od 40 godina....Mrka kapa! :lol: :lol: :lol:
Jašta će, pa nije otišla na Cetinje :mrgreen: .
:?: :?: :skoljka:
radostan dan

#146 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:36, edited 1 time in total.
jaca-maca

#147 Re: Pravoslavna slava

Post by jaca-maca »

radostan dan wrote:
Cholina_Lokica wrote:i kad ti pocnu sipat rakiju, kad vise ne budes mogla stavi na casu kutiju cigara, inace si donja :lol: :lol: :lol: :lol:
Dal' je Jaca stavila cigare na treću čašu?
Da li je Jaci vrijeme da stavi cigare na čašu?
Da li je Jaca-Maca uopšte ponijela cigare?
:D
Evo da se i ja javim i prepricam svoje dozivljaje :lol:
Ja sam totalno bila zbunjena, prvo sto nisam znala ko je mama, ko baba, a kamoli ko je tetka :lol: :lol: :lol:
Izljubi ja tako sve redom, na pocetku zaboravih da se ljube tri puta, ali sam brzo ušla u stos :dance:
Sjedoh ja tako, svi bulje u mene, pogotovo njegovi roditelji i sestre :roll: :roll:
Odjednom svi ustaju, otac njegov poce da cita nest i kad je zavrsio ulazi njegova sestra i prinese neki tamjan ili sta vec, svi se krste, a ja sta cu, gdje cu, prvo sam kontala hajd necu, a kad je prilazila, ma sto da ne :lol:
I tak ti se ja prekrsti, ali sa 5 prstiju, dobro je pa sam pogodila stranu ;-)
Kasnije smo pili ono nesto iz jedne posude s jabukom unutra, bas je bilo odvratno :P
Pa onda zito i lomljenje slavskog kolaca i naravno prejela sam se :thumbup:
Sto se tice tih cigara, vidim ja da ih stavlju na case, a meni nista nije jasno. Koja je svrha toga? Ja sam pila kolu :D
Cholina_Lokica

#148 Re: Pravoslavna slava

Post by Cholina_Lokica »

pa rekoh ti bona, cigare na casu da ne sipaju vise rakije :lol:
jaca-maca

#149 Re: Pravoslavna slava

Post by jaca-maca »

Cholina_Lokica wrote:pa rekoh ti bona, cigare na casu da ne sipaju vise rakije :lol:
Nisam ni pila rakiju, ali su mi nasuli, i ostala je nepopijena :D
BHF_Manijak

#150 Re: Pravoslavna slava

Post by BHF_Manijak »

jaca-maca wrote:
Evo da se i ja javim i prepricam svoje dozivljaje :lol:
Ja sam totalno bila zbunjena, prvo sto nisam znala ko je mama, ko baba, a kamoli ko je tetka :lol: :lol: :lol:
Izljubi ja tako sve redom, na pocetku zaboravih da se ljube tri puta, ali sam brzo ušla u stos :dance:
Sjedoh ja tako, svi bulje u mene, pogotovo njegovi roditelji i sestre :roll: :roll:
Odjednom svi ustaju, otac njegov poce da cita nest i kad je zavrsio ulazi njegova sestra i prinese neki tamjan ili sta vec, svi se krste, a ja sta cu, gdje cu, prvo sam kontala hajd necu, a kad je prilazila, ma sto da ne :lol:
I tak ti se ja prekrsti, ali sa 5 prstiju, dobro je pa sam pogodila stranu ;-)
Kasnije smo pili ono nesto iz jedne posude s jabukom unutra, bas je bilo odvratno :P
Pa onda zito i lomljenje slavskog kolaca i naravno prejela sam se :thumbup:
Sto se tice tih cigara, vidim ja da ih stavlju na case, a meni nista nije jasno. Koja je svrha toga? Ja sam pila kolu :D
Drzis li se ti sinko svojih obicaja?! ;-) Sumnjam da bi on kod tvojih fatihu procuio na bajramu, al` eto...
Post Reply