O vjernici! Propisuje vam se post...

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#126 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Ljubav_aha,samo jedna mala molbica,pa je ispuni molim te,eto kad te molim!!!Ok je sve, respektujem tvoje stavove, tvoja razmisljanj i misljenja,tvoj je zivot, ali MOLIM TE ne povezuj to sa islamom,niti nama soli pamet sta mi treba da radimo i kako to da radimo!Izjasni se kako hoces, budista/krscanka/jevrejke/rastafarijanke itd itd itd samo molim te to svoje praktikovanje NE POVEZUJ sa islamom, jer to islama nije ocima vidjelo to sto ti radis!!!Svakog od nas vjernika,savrseno zaboli briga sta ti mislis o nasem namazu,postu,zekatu,vjeri,itd, MI klanjamo i postimo i sve ostalo radimo,a ti radi sta hoces i kako hoces,samo nemoj plaho nam pametovati i govorit kako TI ne vidis cilj i svrhu!Ako je ti sinko ne vidis,mi je itekako vidimo!

Ko zanegira Allahov FARZ, ne videci svrhu u njemu i udovoljavajuci svojim prohtjevima i potrebama glumeci folozofa i onog ko hoce da mu se Bog licno obraca te da mu pojasni za sta je sta, nema sanse da se izjasni muslimanom!!!!

Vozdra!

nikad nikome nisma naspiala sto i kako da vjeruje u Boga i kako da obalvja molitve,samo sam pitala sto je sustina prakticiranja ramazanskog posta
ljubav_aha

#127 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

Baby Blue wrote:
ljubav_aha wrote:kao sto rekoh,Bog je stvorio nesavrsene stnaovnike u savresnom svijetu

Da ja tebe pitam, posto kazes da u biti vjerujes u Boga - zasto?
jer smo nesavrseni stanovnci , ovisimo o svemu,pisem konkretno o ovom svijetu

na temi pitanja o Islamu,sma davno napisala,volim samo ono sto mogu razumjeti,i lijepo sma napsiala,kako vi vjernici osjecate upravo taj prioritet boljeg poznavanja Boga od mene ,koja ne praktricira klnjanje i post,ali,na zlaost,svi ste napsiali,to moras prakticirati,da bi razumjela,OK,ali ako prkatircirate,zasto je tako vama objasniti drugima kako i zasto volite Boga :!: :?: ja sam napsiala svoja razmisljanja,koja se naravno,vecini nije dopala,a uopste nisu protive necije vjere i religije

zasto postis ramazanski post :?:
ja.neron

#128 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ja.neron »

ljubav_aha wrote: nikad nikome nisma naspiala sto i kako da vjeruje u Boga i kako da obalvja molitve,samo sam pitala sto je sustina prakticiranja ramazanskog posta
suština je približavanje Bogu i zasluživanje njegove milosti, usavršavanje vlastite duše i druge pozitivne vrijednosti o kojima je govorio posljednji Božiji poslanik i ostali poslanici
ljubav_aha

#129 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

ja.neron wrote:
ljubav_aha wrote: nikad nikome nisma naspiala sto i kako da vjeruje u Boga i kako da obalvja molitve,samo sam pitala sto je sustina prakticiranja ramazanskog posta
suština je približavanje Bogu i zasluživanje njegove milosti, usavršavanje vlastite duše i druge pozitivne vrijednosti o kojima je govorio posljednji Božiji poslanik i ostali poslanici

hvala

to je, znaci, jedan od nacina vjerovanja pribilizavanja Bogu,a isti je upravo postavljen u obliku naredbe,obaveze
ljubav_aha

#130 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:...samo nemoj plaho nam pametovati i govorit kako TI ne vidis cilj i svrhu!Ako je ti sinko ne vidis,mi je itekako vidimo!

Ko zanegira Allahov FARZ, ne videci svrhu u njemu i udovoljavajuci svojim prohtjevima i potrebama glumeci folozofa i onog ko hoce da mu se Bog licno obraca te da mu pojasni za sta je sta, nema sanse da se izjasni muslimanom!!!!

Vozdra!

BHF_Manijak,ne ametujem,samo sam iskreno izjavila da ne vidim taj cilj i svrhu,tacno,kao i razlog istome,zato sma pitala tebe i ostale koji podrzavaju cilj ,i naravno,jos nisma dobila adekvatan odgovor ,osim sto tvrdis da je obaveza,i kako putem obavljanja naredbi postajes blizi Bogu,kao da je to jedan i jedini put ka Bogu,a pripadnci,prmea tvojim stavovima, ostlaih religija nemaju takvu "privilegiju" :!: :?:
Zlata M.

#131 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by Zlata M. »

Cero mila ... :)
Jednom sam bas 'skocila' u tvoju odbranu, na nekoj drugoj temi na 'Religiji', i stojim pri tome 100%. ... aaaali, koliko god je onda bilo simpaticno, toliko je ovaj put totalno bez veze, ovo postavljanje pitanja. Pogresno vrijeme za kompletnu temu, vjeruj mi.
Ramazan mozes samo dozivjeti, u sebi, unutra ... Svaki pokusaj teoretisanja o istom, od strane vjernika, uzaludan je posao, jer su neke stvari u nasem zivotu, izvan dometa rijeci, cak i onima koji su vicni peru.
... a svako pretjerano ispitivanje, pripitkivanje, tako reci, od strane posmatraca, tek je nedostatak finog osjecaja za kadtrebaprikociti.
Nemoj mi se samo naljutiti. Vjeruj mi, nije fino. :)

P.S. mogla sam ovo i na pp, ali necu. Nisam na pp ni kad sam stajala na tvoju stranu, a namjere mi nisu lose. :)
ljubav_aha

#132 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

Zlata M. wrote:Cero mila ... :)
Jednom sam bas 'skocila' u tvoju odbranu, na nekoj drugoj temi na 'Religiji', i stojim pri tome 100%. ... aaaali, koliko god je onda bilo simpaticno, toliko je ovaj put totalno bez veze, ovo postavljanje pitanja. Pogresno vrijeme za kompletnu temu, vjeruj mi.
Ramazan mozes samo dozivjeti, u sebi, unutra ... Svaki pokusaj teoretisanja o istom, od strane vjernika, uzaludan je posao, jer su neke stvari u nasem zivotu, izvan dometa rijeci, cak i onima koji su vicni peru.
... a svako pretjerano ispitivanje, pripitkivanje, tako reci, od strane posmatraca, tek je nedostatak finog osjecaja za kadtrebaprikociti.

P.S. mogla sam ovo i na pp, ali necu. Nisam na pp ni kad sam stajala na tvoju stranu, a namjere mi nisu lose. :)
razumijem :-D

samo je interesatno kad upitam licno osobe,jednostavno se zbune,zanijeme,ne znaju odgovor

ne ljutim se :-D

hvala :-D
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#133 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by WipeOut »

ljubav_aha wrote:kako ramazanski post moze udaljiti osobu od grijeha narednih 11 mjeseci :?:
Lijepo,treningom...
Jer ramazan i post sluze kao trening i priprema za nadolazece mjesece,postis jedan mjesec,dva,tri sigurno ce inshaAllah desiti da poslije jednog od prepostenih ramazana shvatis da nisi ista osoba,da se poslije svih ibadeta ne mozes vratiti prijasnjem nacinu zivota i ...tako se jednostavno trening ispalti....ehamdulilah.

Moze se objasniti na primjeru djeteta koje uci da hoda,puze pa polako s vremenom stane na noge,napravi korak dva,pane,i tako par puta,sto puta nije bitno,ali kad procepi i prohoda,sigurno se necemo pitati a sto ovo dijete vise ne puze i ne pravi male korake,i ne pada tako cesto.....
travar

#134 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by travar »

Ako imaš 15 godina ili manje, ne čitaj dalje.

Nemaš ti šta gledati, ako je nešta naređeno ili slijedi/poštuj, ili ne raspravljaj o opravdanosti.
Sad će se dušebrižnici naći da komentarišu :roll:
Da, farz se slijedi bez pogovora, ako ne želiš onda ne lupaj sa komentarima "ja ne vidim svrhu", svrha je da je NAREĐENO, period.
Ono o čemu možeš raspravljati jesu stvari koje nisu naređene i čije izvršavanje zavisi od osobe do osobe.
5 je stvari koji se MORAŠ pridržavati (4 ako izuzmeš hadž), i mislim da to uopšte nije puno s obzirom na krajnji ishod.

Eh sad druga je stvar, što tebi ni jedan odgovor ne odgovara, pa ako laže jedan, ne laže ih/nas 10 (lupam) koji su ti dali odgovor, i opet nešta negoduješ, opet ti nije jasno.
Ljudsko je da traži opravdanje za svoja djela/nedjela, ali u svemu treba imati mjeru.
Ne sviđa ti se, curo draga, budizam, wicca :D , hinduizam, judaizam, taoizam... pa biraj.
Samo me zanima šta je po tebi adekvatan odgovor?

Bogu hvala pa imam majku koja me usmjeravala i koja to još čini.
Ako i jedna tema treba trola to je ova. :mrgreen:

Idu dvije čačkalice ulicom i vide lizalo, kaže jedna drugoj: "Vidi onog glavonje" :mrgreen:
ljubav_aha

#135 Re: \"O vjernici! Propisuje vam se post ...

Post by ljubav_aha »

WipeOut wrote:
ljubav_aha wrote:kako ramazanski post moze udaljiti osobu od grijeha narednih 11 mjeseci :?:
Lijepo,treningom...
Jer ramazan i post sluze kao trening i priprema za nadolazece mjesece,postis jedan mjesec,dva,tri sigurno ce inshaAllah desiti da poslije jednog od prepostenih ramazana shvatis da nisi ista osoba,da se poslije svih ibadeta ne mozes vratiti prijasnjem nacinu zivota i ...tako se jednostavno trening ispalti....ehamdulilah.

Moze se objasniti na primjeru djeteta koje uci da hoda,puze pa polako s vremenom stane na noge,napravi korak dva,pane,i tako par puta,sto puta nije bitno,ali kad procepi i prohoda,sigurno se necemo pitati a sto ovo dijete vise ne puze i ne pravi male korake,i ne pada tako cesto.....

hvala,
mnogi poste koji cijelih godinu dana prkaticiraju lijep i nomralan nacin zivota,kao sto su ga prkaticirali i prije prvog ramaznskog posta,znaci,ramaznski post pomaze prije svega osobama kao jedan nacin terapije i nacina mijenjanja licnog stila zivota,smao je fizicki vrlo ektreman,to je cinjenica
ljubav_aha

#136 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

travar wrote:Ako imaš 15 godina ili manje, ne čitaj dalje.

Nemaš ti šta gledati, ako je nešta naređeno ili slijedi/poštuj, ili ne raspravljaj o opravdanosti.
Sad će se dušebrižnici naći da komentarišu :roll:
Da, farz se slijedi bez pogovora, ako ne želiš onda ne lupaj sa komentarima "ja ne vidim svrhu", svrha je da je NAREĐENO, period.Ono o čemu možeš raspravljati jesu stvari koje nisu naređene i čije izvršavanje zavisi od osobe do osobe.
5 je stvari koji se MORAŠ pridržavati (4 ako izuzmeš hadž), i mislim da to uopšte nije puno s obzirom na krajnji ishod.

Eh sad druga je stvar, što tebi ni jedan odgovor ne odgovara, pa ako laže jedan, ne laže ih/nas 10 (lupam) koji su ti dali odgovor, i opet nešta negoduješ, opet ti nije jasno.
Ljudsko je da traži opravdanje za svoja djela/nedjela, ali u svemu treba imati mjeru.
Ne sviđa ti se, curo draga, budizam, wicca :D , hinduizam, judaizam, taoizam... pa biraj.
Samo me zanima šta je po tebi adekvatan odgovor?

Bogu hvala pa imam majku koja me usmjeravala i koja to još čini.
Ako i jedna tema treba trola to je ova. :mrgreen:

Idu dvije čačkalice ulicom i vide lizalo, kaže jedna drugoj: "Vidi onog glavonje" :mrgreen:

u tome i jeste poenta: kako slijedis nesto sto je naredjeno ,a ne razumijes :?:
citroen

#137 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by citroen »

ljubav_aha wrote:
Zlata M. wrote:Cero mila ... :)

razumijem :-D

samo je interesatno kad upitam licno osobe,jednostavno se zbune,zanijeme,ne znaju odgovor

ne ljutim se :-D

hvala :-D
Dobila si dovoljno odgovora,ali ti ne ratzumijes ili neces da razumijes :-) ovo sto ti pises je cista provokacija
BHF_Manijak

#138 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: zasto postis ramazanski post :?:
Zato eto sto mi je tako nadoslo!!!Jesi sad zadovoljna?!?!?Cejf mi... :oops: :zzzz:

I ko si ti da tebi licno neko odgoore daje...Nebitna jedinka,provokatorska koja ne zna ni cilj ni svrhu pitanja vec cisto da nesto pita jer joj je dosadno...Tebe da interesuje post i cilj posta,Allah i ibadeti ti bi znanje negdje drugo trazila,tj tamo gdje treba tj u KUR`ANU a ne bi po forumima jer i sama znas unaprijed da tu znanje NECES dobiti...

I jos jednom,jer vidim da ti se treba cratti pa nekad posumnjam da li si nacinila grijeh prilikom registracije jer tamo pise da do doredjene dobi ljudi se ne smiju registrovati,mislim da je u pitanju 13 godina,zato provjeri svoju registraciju jos jednom,a sad:

Ko zapitkuje farz i pita se zasto tako te NE ZELI da ga izvrsava jer ne vidi svrhu, taj automatski sumnja i u Allaha i u Kur`an dakle sumnja i u svoju vjeruj i u sve oko sebe...A Allah kaze da necemo biti rpavi vjernici sve dotle dok nam Allah i Poslanikl ne budu preci od nas samih...

Hajd sad vozdra...
ljubav_aha

#139 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: zasto postis ramazanski post :?:
Zato eto sto mi je tako nadoslo!!!Jesi sad zadovoljna?!?!?Cejf mi... :oops: :zzzz:

I ko si ti da tebi licno neko odgoore daje...Nebitna jedinka,provokatorska koja ne zna ni cilj ni svrhu pitanja vec cisto da nesto pita jer joj je dosadno...Tebe da interesuje post i cilj posta,Allah i ibadeti ti bi znanje negdje drugo trazila,tj tamo gdje treba tj u KUR`ANU a ne bi po forumima jer i sama znas unaprijed da tu znanje NECES dobiti...

I jos jednom,jer vidim da ti se treba cratti pa nekad posumnjam da li si nacinila grijeh prilikom registracije jer tamo pise da do doredjene dobi ljudi se ne smiju registrovati,mislim da je u pitanju 13 godina,zato provjeri svoju registraciju jos jednom,a sad:

Ko zapitkuje farz i pita se zasto tako te NE ZELI da ga izvrsava jer ne vidi svrhu, taj automatski sumnja i u Allaha i u Kur`an dakle sumnja i u svoju vjeruj i u sve oko sebe...A Allah kaze da necemo biti rpavi vjernici sve dotle dok nam Allah i Poslanikl ne budu preci od nas samih...

Hajd sad vozdra...

BHF_M,razumijem svrhu vjeorvanja,lakse malo,ali cesto puta vjerovanje bez razumjevanja nema svrhu

meni je drago sto je tebi sumnja nepoznata u vjeri,svaka cast,kad mozes tako vjerovati

ne prkaticiram jer zelim znati razlog,a ne samo prkaticirati bez razumjevanja

svrha vjerovanja jeste vjerovanje ,sve ostalo su nijanse u relgijskim ucenjima
ljubav_aha

#140 Re: O vjernici! Propisuje vam se post...

Post by ljubav_aha »

Image
Locked