4 multietničke regije BiH

Post Reply
kv99

#126 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by kv99 »

osa wrote:
sammo wrote:
Koju ideologiju imamo osa i ja?

"Definicija bošnjakčke multikulturalnosti bila bi - kad svoj nacionalizam nazivaš patriotizmom, a tuđe domoljublje fašizmom", naletjeh na ovu izjavu i pravo stoji, svaki dan se može potvrditi na forumu...
Znaci za tebe je domoljublje ako sjedis u Sisku, gradu gdje nije bilo dana borbi ali je protjerano na hiljade i pobijeno na desetine civila Srba bas od jedinica gdje si ti bio pripadnik ili si suradzivao sa tim jedinicama, i zagovaras podjelu Bosne i Hercegovine koristeci se ociglednim lazima i propagandom sa fasistickih i rasistickih foruma i krugova ? Ako je to domoljublje onda si ti stvarno tipican primjer domoljuba :lol:
osa

#127 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

essex wrote:
osa wrote:
sammo wrote:
Koju ideologiju imamo osa i ja?

"Definicija bošnjakčke multikulturalnosti bila bi - kad svoj nacionalizam nazivaš patriotizmom, a tuđe domoljublje fašizmom", naletjeh na ovu izjavu i pravo stoji, svaki dan se može potvrditi na forumu...
hehehe, ma sve mi se cini da je frantisek se po ovome ravnao, pa ukide srbima status konstitutivnog naroda, onako, patriotski...a samo zato sto su "fasisti"... :D :-D :lol: :lol: :lol:
moguće, nekad samo drastične metode daju rezultate....
essex

#128 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by essex »

osa wrote:
essex wrote:
osa wrote:

hehehe, ma sve mi se cini da je frantisek se po ovome ravnao, pa ukide srbima status konstitutivnog naroda, onako, patriotski...a samo zato sto su "fasisti"... :D :-D :lol: :lol: :lol:
znam, postoje ljudi koji prihvataju rezultate bez obzira na cijenu i kvalitet a postoje ljudi koji prihvataju DOBRE rezultate...netreba frantisekov postupak ni tvoj komentar posebno oznacavti i svrstavati, samosvrstan je prilicno dobro sam od sebe...
osa

#129 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

essex wrote:
osa wrote:
essex wrote:
znam, postoje ljudi koji prihvataju rezultate bez obzira na cijenu i kvalitet a postoje ljudi koji prihvataju DOBRE rezultate...netreba frantisekov postupak ni tvoj komentar posebno oznacavti i svrstavati, samosvrstan je prilicno dobro sam od sebe...
rezultat za nekog dobar, za drugog loš, zavisno iz čijeg kuta gledaš, kompletna ljudska povjest to potvrđuje....
essex

#130 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by essex »

osa wrote:
essex wrote:
osa wrote:
rezultat za nekog dobar, za drugog loš, zavisno iz čijeg kuta gledaš, kompletna ljudska povjest to potvrđuje....
da, da, da...hitler zajedno sa himlerom je imao svoj kut, sumnjam da si ih pitao da bi ti rekli da je pogresan kut, medjutim svjet im dokaza drugacije...rezultat tog kuta je bas ono sto ti napisah, NEBITAN PO CIJENI I LOSEG KVALITETA.
star(i)mo

#131 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by star(i)mo »

No comment. :D
Image
osa

#132 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

essex wrote:
osa wrote:
essex wrote:
da, da, da...hitler zajedno sa himlerom je imao svoj kut, sumnjam da si ih pitao da bi ti rekli da je pogresan kut, medjutim svjet im dokaza drugacije...rezultat tog kuta je bas ono sto ti napisah, NEBITAN PO CIJENI I LOSEG KVALITETA.

točno, krajnji rezultat je pokazao da je to bio pogrešan kut gledanja, kao što je u hrvatskoj krajnji rezultat pokazao da je hrvatski kut gledanja bio dobar...
stari grad Visegrad

#133 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by stari grad Visegrad »

4 multietnicke regije jesu zamka za Bosnjake.

Zapamtimo: Srbija i srbi Bosnjake tretiraju kao vjeru. Oni bosnjake nazivaju muslimanima.
Tako ta jedna regija ce da se opise ovako:
- Tu zive srbi, hrvtai i muslimani.

Zato sma protiv novog posrbljavanja i omalozavanja ove drzvave.

jedino podravama 10 ekonomskih regija bez mjesanja vjerskih predznaka i naziva, niti naziva susjednih drzava.
essex

#134 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by essex »

osa wrote:
essex wrote:
osa wrote:

točno, krajnji rezultat je pokazao da je to bio pogrešan kut gledanja, kao što je u hrvatskoj krajnji rezultat pokazao da je hrvatski kut gledanja bio dobar...
da, a da li mislis da li bas zbog tog "ispravnog" kuta jos uvijek cekate na prijem u europu, istu onu za koju se hvalite da ste joj prezidje? ako tako europa vodi racuna o svojim zidovima i temeljima nama je bolje da neidemo tamo...ipak mislim da je taj vas kut vas kostao ulaska u evropu iako se navode drugi razlozi, naravno...sada vidis koliko je bio ispravan...slovenci nisu imali taj kut koji je za hrvatsku (kako ti kazes) dobar a oni vec uveliko u euvropi..nego, handre li vas oni onako komsijski? mislim, imaju svu prednost da vam se podsmijavaju a nesto nisam u toku a znam da ga hoce slovenac zavuci cim je u poziciji, isto kao i sto ce popiti pivu kada mu narucis a zna dva sata grickati na slamcicu kokakole...
nego, ne cini li ti se da je evropa pomjerila nekako svoje podzidje prema sjeverozapadu?...doduse, jesu na vasoj granici ali onoj sjevernozapadnoj... :D ...a da se ban jelacici nije bunio protiv madzara vi bi danas bili u evropi...zeznuto, pa eto ti.. :D ...hajd' skupa cemo mi, valjda ti i to nesto govori kako vas vidi europa...a slovenci k'o gospoda... :)
Last edited by essex on 12/09/2010 04:09, edited 1 time in total.
Geronimo81

#135 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Geronimo81 »

kv99 wrote:
Geronimo81 wrote:
kv99 wrote:Pradoks je kada se neko "zali " da je Sarajevo etnicki ocisceno a zagovara politiku koja je do toga dovela:

Mesić smatra da Hrvatska ne bi trebalo da ohrabruje stvaranje hrvatskog entiteta. „Treći entitet za Hrvate ne bi bilo dobro, jer bi to onda bio put za razbijanjem BiH. Jer stvaranje Hrvatske Republike Herceg Bosne (HR HB) je razaralo BiH i ako netko misli da je to bilo učvršćivanje BiH, onda je on u velikoj zabludi“, kaže hrvatski predsjednik.

On je rekao da su tadašnji hrvatski političari pozivali Hrvate da napuste Sarajevo i priključe se Herceg Bosni. Ilustrovao je to primjerom da je pet ministara predratne Vlade BiH bilo iz reda hrvatskog naroda, a više od 300 Hrvata bili su ugledni građani. Njih je, tvrdi Mesić, bivši predsjednik HDZ-a BiH, Mate Boban, pozvao da napuste Sarajevo, a one koji nisu to uradili, prozivao izdajnicima. Mesić tvrdi da je tome doprinijela tadašnja hrvatska politika iz Zagreba.
Zasto se ti ljudi ne zele vratiti evo proslo je 17 godina a prije 17 godina su najseli kako kaze mesic.
Mesic inace zna ga izvaliti ko niko hahahahah pa sto se nevrate misa mu kada su samoicijativno na poziv otisli, pa vec 95 su se hrvati i bošnjaci pomirili ako ih niko nije tjerao zajebali ih u hercegovini ja bi se vratio .
Mozes li mi reci zasto se nezele da vrate posto to niakda nisam mogao postaviti Mesicu hajde baren ti mi odgovori .
Pa imas dvije alternative :

1) Iz istih razoga kao i dosta Bosnjaka koji su se odselili -izbjegli u toku rata i odma poslije : Ekonomski razlozi, prodavanje stanova poslije rata, navikavanje na sredinu u kojoj sada zive ( djeca posla u skolu , novi posao, novi prijatelji, nove porodice se stvorile itd).
2) Zeleni trotoari koji pokazuju da su to muslimanski trotoari i samo za muslimane, uspostavljanje serijatskog zakona ili samo sto nije, 300 000 Vehabija od kojih je ogroman dio u Sarajevu itd-itd.
Koliko je meni poznato najveci broj hrvata se odselio iz SA nakon primirja hrvata i bošnjaka tokom rata hrvata i bošnjaka nije se moglo napustiti SA. E sada zasto su napustili mislim da je ovo drugo u pitanju osim cirke .
sammo

#136 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by sammo »

Sad kad je vecina na sve 3 strane etnicki ocistila teritorij, bi lakse bilo formirati etnicke nego multietnicke regije ili cekati narednih 10-20 g. da se ponovo zemlja multinizira...salu na stranu...regije su pametna stvar u ekonomskom smislu, ali sve je stvar dogovora, a to ide prilicno tesko u BIH.
osa

#137 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

essex wrote:
osa wrote:
essex wrote:

da, a da li mislis da li bas zbog tog "ispravnog" kuta jos uvijek cekate na prijem u europu, istu onu za koju se hvalite da ste joj prezidje? ako tako europa vodi racuna o svojim zidovima i temeljima nama je bolje da neidemo tamo...ipak mislim da je taj vas kut vas kostao ulaska u evropu iako se navode drugi razlozi, naravno...sada vidis koliko je bio ispravan...slovenci nisu imali taj kut koji je za hrvatsku (kako ti kazes) dobar a oni vec uveliko u euvropi..nego, handre li vas oni onako komsijski? mislim, imaju svu prednost da vam se podsmijavaju a nesto nisam u toku a znam da ga hoce slovenac zavuci cim je u poziciji, isto kao i sto ce popiti pivu kada mu narucis a zna dva sata grickati na slamcicu kokakole...
nego, ne cini li ti se da je evropa pomjerila nekako svoje podzidje prema sjeverozapadu?...doduse, jesu na vasoj granici ali onoj sjevernozapadnoj... :D ...a da se ban jelacici nije bunio protiv madzara vi bi danas bili u evropi...zeznuto, pa eto ti.. :D ...hajd' skupa cemo mi, valjda ti i to nesto govori kako vas vidi europa...a slovenci k'o gospoda... :)
čekanje na putu u europsku uniju nema veze s problematikom o kojoj pišemo, zar misliš da bi put u eu bio kraći da je stanje ostalo kao 1990/1991, da je zaživio z4, ja mislim da ne bi, da bi hrvatska bila u puno čemu slična bih, pogotovo unutarnji odnosi, doduše i zemlje eu tu gledaju svoje interese koji često nisu u ravni s našima, što je i normalno. pogledaj samo primjer topničkih dnevnika, 5 godina se priča u njima i zbog istih se zaustavlja put prema eu, kad na kraju haški sud kaže da nisu bitni, isti sud koji je 5 godina insistirao na njima, kao krucijalnoj stvari, ali tako to ide, iako kad sve sagledam, hrvatska i nije bila spremna za uniju, nije ni danas, ali je i europi dosadilo zaustavljati pridruživanje ili više nemaju ideja, kako to činiti...

a što se tiče onog skupa, sumnjam, , bojim se da će razlika biti nekih, 5-10 godina....
essex

#138 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by essex »

osa wrote:
essex wrote:
osa wrote:

čekanje na putu u europsku uniju nema veze s problematikom o kojoj pišemo, zar misliš da bi put u eu bio kraći da je stanje ostalo kao 1990/1991, da je zaživio z4, ja mislim da ne bi, da bi hrvatska bila u puno čemu slična bih, pogotovo unutarnji odnosi, doduše i zemlje eu tu gledaju svoje interese koji često nisu u ravni s našima, što je i normalno. pogledaj samo primjer topničkih dnevnika, 5 godina se priča u njima i zbog istih se zaustavlja put prema eu, kad na kraju haški sud kaže da nisu bitni, isti sud koji je 5 godina insistirao na njima, kao krucijalnoj stvari, ali tako to ide, iako kad sve sagledam, hrvatska i nije bila spremna za uniju, nije ni danas, ali je i europi dosadilo zaustavljati pridruživanje ili više nemaju ideja, kako to činiti...

a što se tiče onog skupa, sumnjam, , bojim se da će razlika biti nekih, 5-10 godina....
eno, oznacio sam ti da ti bude jasnije...pa upravo o tome ja i govorim :D ...vjeruj mi, ipak je kut koji je bio dobar za hrvatsku glavni razlog...a to koliko cete vi biti spremni da progutate (kao i turska), to cemo vidjeti...
sto se tice skupa, pa zar nevidis da je paket u pitanju? bhs+turska...a sve se nakako i vrti oko turske pa se sve bojim da ce biti ako nebudete slusali i taj cete vlak propustiti, a onda natrag na vlak bez voznog reda... :D
osa

#139 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

essex wrote:
osa wrote:
essex wrote:

eno, oznacio sam ti da ti bude jasnije...pa upravo o tome ja i govorim :D ...vjeruj mi, ipak je kut koji je bio dobar za hrvatsku glavni razlog...a to koliko cete vi biti spremni da progutate (kao i turska), to cemo vidjeti...
sto se tice skupa, pa zar nevidis da je paket u pitanju? bhs+turska...a sve se nakako i vrti oko turske pa se sve bojim da ce biti ako nebudete slusali i taj cete vlak propustiti, a onda natrag na vlak bez voznog reda... :D
pa ja i rekoh da je hrvatski kut gledanja bio dobar, što se tiče turske , preoptimističan si, previše toga bi turci morali progutati da bi ušli u e.u., a sumnjam da hoće, velik su i ponosan narod, a ruku na srce i nisu europska država, kultura življenja im je ipak nešto drukčija...
dingosp0

#140 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by dingosp0 »

stari grad Visegrad wrote:Ja ne razumijem bh Hrvate. Njih se 50% iselilo u Hrvtasku i druge drzave. I sad ti sto su ostali traze Herceg Bosnu. Na osnovu cega? HB je postojala 27 godina u 15. vijeku, a bh hrvati non-stop ozivljavaju tu istoriju. Pa ljudi nije Siroki Brijeg isto sto i Herceg Bosna. Herceg Bosna je zauzimala cijelu Zapadnu Hercegovinu i pola Ctne Gore. Sto se ne borite da vratite te predjele? Sto se ne borite za Posavinu?
Politika Hrvatske je bila da preseli sto vise bh Hrvata kako bi popunila svoje demografske rupe. Tudjman avas je zamjenio za teritoriju u Krajini. Pa ko je sad kriv sto se 50% Htvata iselilo iz BiH, sto u ratu, sto poslije rata. Eno ih masa u Zagrebu i u Primorju.
Znaci sad vas ima ca 8% po gruboj procjeni i trazite samostalnost??
Kako su nam PODVALILI za vrijeme vladavine Austrougarske i dopisali u imenu drzvae BOSNA i HERCEGOVINA. I sad mi podrucje Hercegovine u nazivu drzvae vucemo od Austro-Ugarske do danas. Pa znate li vi da je sve do pocetka 20 vijeka, drzva se zvala Bosna. Sto se Hrvatske ne zove Hrvatske i Dalmacija?
Ali eto nije dovoljan naziv Bosna i Hercegovina, sad bi vi entitet, kad Evropa brise granice, a Bosna se bori da bude normalna drzva.
:thumbup: bravo majstore
sammo

#141 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by sammo »

Ma sta pricate o Hrvatskoj i Turskoj...k'o da ce oni odrediti regije u BIH??!!
sammo

#142 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by sammo »

dingosp0 wrote:
stari grad Visegrad wrote:Ja ne razumijem bh Hrvate. Njih se 50% iselilo u Hrvtasku i druge drzave. I sad ti sto su ostali traze Herceg Bosnu. Na osnovu cega? HB je postojala 27 godina u 15. vijeku, a bh hrvati non-stop ozivljavaju tu istoriju. Pa ljudi nije Siroki Brijeg isto sto i Herceg Bosna. Herceg Bosna je zauzimala cijelu Zapadnu Hercegovinu i pola Ctne Gore. Sto se ne borite da vratite te predjele? Sto se ne borite za Posavinu?
Politika Hrvatske je bila da preseli sto vise bh Hrvata kako bi popunila svoje demografske rupe. Tudjman avas je zamjenio za teritoriju u Krajini. Pa ko je sad kriv sto se 50% Htvata iselilo iz BiH, sto u ratu, sto poslije rata. Eno ih masa u Zagrebu i u Primorju.
Kako su nam PODVALILI za vrijeme vladavine Austrougarske i dopisali u imenu drzvae BOSNA i HERCEGOVINA. I sad mi podrucje Hercegovine u nazivu drzvae vucemo od Austro-Ugarske do danas. Pa znate li vi da je sve do pocetka 20 vijeka, drzva se zvala Bosna. Sto se Hrvatske ne zove Hrvatske i Dalmacija?
Ali eto nije dovoljan naziv Bosna i Hercegovina, sad bi vi entitet, kad Evropa brise granice, a Bosna se bori da bude normalna drzva.
Smeta ti Hercegovina i 3. entitet, a RS ne spominjes...prilicno pristrano :dance:
Geronimo81

#143 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Geronimo81 »

sodom wrote:Ja sam mislio da si ti ozbiljniji čova, pričaš o multietničnosti a fore kupiš sa rasističkih sajtova. Neće da može :D .
Multietničnost se ne dokazuje, niti se treba dokazivati, to možeš samo da doživiš.

Ljudi su iz sarajeva bježali kuda god, samo da sačuvaju živu glavu... a sada se to predstavlja kao da su se planski protjerivali srbi i hrvati iz sarajeva. Što li se to nikad ne javi hrvat ili srbin iz sarajeva da priča o nedostatku multikulturalnosti sarajeva, nego su to uvijek ljudi koji žive u nekom čmaru gdje je nacionalizam sasvim normalna pojava pa odmah donose zaključke na osnovu predrasuda.

Kažem ti osa, popričaj sa studentima sa pala (mjesto 15km od sarajeva) koji studiraju u sarajevu kako smo ih dočekali?Popričaj sa ljudima hrvatima i srbima koji žive u sarajevu kako se osjećaju, pa onda pričaj o multikulturalnosti.

Ne kažem da nema pojedinaca nacionalista i govana iz vladajućih bošnjačkih stranaka kome je posao da šire mržnju kako bi ostali na vlasti, ali kada popričaš sa običnim svijetom, vijet ćeš koliko ljudi nisu opterećeni vjerom i nacijom čovjeka koji je pored njih...

Ti pročitaš vijest na sa-x i onda na poskoku, pa kažeš istina je negdje između, nije stari, običnog čovjeka interesuje samo kako će preživjet, a da nam nije ovih propagandnih sranja na svim stranama, od rata do sad bi bili jedan narod i jedna zemlja, barem u glavi...

I ta bi ti definicija možda i stajala za političare, ali pošto njih boli neka stvar za svim tim, te da su oni nacionalisti po profesiji onda i ta varijanta pada u vodu, nego, znam kako ti to izgleda, ali Bošnjaci su jedini zadržali taj osjećaj multikulturalnosti i sada su nakon najvećih žrtava u ratu spremni za suživot sa drugim narodima u bih...

A to "domoljublje" hrvata i srba jeste fašizam ako uključuje protjerivanje drugih naroda da bi se napravile mini nacionalne države. Uključuje li?
Nemoj bas tako da mislis da su bošnjaci spremni za zivot samo pogledaj

podrucja konjica, jablanice srednje bosne koliko je ubijeno povratnika.Opcenito dosta ljudi boli neka briga ko si sta si, ali u sva tri tabora imas oni koji ce uraditi sve da se drugi ne vrate na svoja ognjista e sada ako mislis da ti postoje samo u hrvata i srba grdno se varas ;)
Vođe sva tri naroda su protjerivali ljude neki ofirno a neki ograđeno a i neuciniti nista da se protjerivanja i zastrasivanja zaustave je također protjerivanje.

Mnogi koji se ne zele vratiti u SA bili su konstatno maltretirani nakon sukoba hrvata i bošnjaka.Postrojbe Cace cele koje su bile usko povezane sa rahmetli alijom kao i Zuka a danas znamo svi koliko su oni bili u kontaktu 60 min je to najbolje pokazao.Onog trenutka kada su poceli pojedinci da smetaju likvidirani su slucaj Caco ili recimo general mostarskog ratišta arif pašalić koji je bio na razgovorima sa haagom i pred polazak za nove razgovore on misteriozno strada(imao je status svjedoka i tema je bila hercegovačko ratiste i grabovica).
Sva tri naroda su protjerivali druge narode i sada je glupo govoriti da je jedan narod multietičan drugi ne pa dođe jedna utakmica pa se narodi pomlate primjer Mostar a u Sa provokacije i tekbiranja oko katedrale i po naseljima gdje jos ima koliko toliko hrvata sto ima po youtubeu.

svaki dan nasi politicari pokazuju svoju multietičnost primjer stolac ili primjeri ministrice Alić koja u prosloj godini nikome sa podrucja gdje su hrvati u vecini nije dozvolila da se natječe u znanju kao i sada sto je izbacila hrvatski jezik.

http://www.bljesak.info/content/view/59539/155/

Hrvati posto su najmanji narod imaju neki strah a taj strah svaki dan je sve visi sa ovakvim potezima i normalno je da ce traziti entitet u kojem ce imati vlast.
Meni osobno se sviđa ovaj prijedlog od 4 regije radi ekonomije ali to je nemoguce dok god ima ljudi poput likova iz stoca ili ove Alićke jer oni opravdavaju strah koji imaju narodi.

Moj politicar je onaj koji ce surađivati sa bošnjačkim strankama a ne oni kojima je prioritet stranke iz RS jer oni mi nemogu ni pomoc nit imam ikakve koristi od njih posto hrvata u RS ima mizeran broj.
Dosada nisam nikada glasao mada cu sada po prvi put izaći i dati glas Marinu Ragužu jer je tolerantan politicar.
mO k3

#144 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by mO k3 »

kada bi taj neki projekat krenuo 4 ekonomske regije i kada bi narodu bilo bolje ekonomski vidjeno.... niko vise ne bi gledo ko si sta si....

Samo pare care ;)

Ali nekima ne pase da drzava ode dalje.... kako bi onda krali??
Mx

#145 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Mx »

dingosp0 wrote:
Stari grad Visegrad, dobar prilog!

Tudzman je u dogovoru sa Srbijom i Medjunarodnom zajednicom (MZ) napravio dogovor tako sto je Srbe iz Hrvatske humano preselio u Bosnu i Hercegovinu i ukinuo im konstitutivnost u Hrvatskoj. Tudzman od MZ nije mogao da dobije obadvoje i da humano preseli Srbe iz Hrvatske u Bosnu i da dobije za Hrvate iz Bosne i Hercegovine treci entitet. Zato je Tudzman bio natjeran i pristao na to da Hrvati iz BiH idu u Federaciju BiH zajedno sa Bosnjacima na 1/2 BH teritorije. Znaci Tudzman je ostavio Hrvate iz BiH da oni ako mogu nesto sami izganjaju (treci entitet i slicno) u razgovorima i dogovorima sa Bosnjacima a ako ne mogu onda nikom nista.

Sto se generalno tice porjekla naroda Hrvata poznato je da Dalmatinci i Hrvati ne vode porijeklo od istih etnickih naroda. Dalmatinci vode historijsko porijeklo od autohtonih i autenticnih Ilirskih plemena (Dalmatae, Liburni, itd) i oni su uvijek naseljavali ta podrucja Dalmacije, znaci nisu se oni ni odakle doseljavali nego su tu uvjek bili.

Hrvati pak generalno kao narod vode najverovatnije izvorno mjesovito Slavensko/Iransko porijeklo slicno kao i Srbi i njihova slavenska plemena su se naselila na Balkan u negde u 6 vijeku. Znaci Dalmatinci i Hrvati generalno ne vode isto izvorno porijeklo ali su se tokom 1400 godina mjesali izmedju sebe kao i sa drugim narodima i danas se moze reci da su oni integrisani u jedan Hrvatski Narod/Naciju i gdje su Dalmatinci danas Slavenizirani.

Recimo jos i to da recimo narod Bosnjaci i Dalmatinci vode generalno zajednicko izvorno Ilirsko porjeklo od razlicitih ilirskih plemena koji su uvijek zivjeli na prostorima Dalmacije, Bosne i Hercegovine itd. Zbog raznoraznih istorijskih vremenskih okupacija teritorija Balkana od drugih plemena i carstava iz drugih djelova Evrope, Rusije, Azije itd danas su Bosnjaci i Dalmatinci izmjesani sa njima, na kraju slavenizirani i integrisani sa svim narodima sa prostora bivse SFRJ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Illyrians
Slika: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... yrians.jpg
hercegovac_pravi

#146 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by hercegovac_pravi »

Geronimo81 wrote:
sodom wrote:Ja sam mislio da si ti ozbiljniji čova, pričaš o multietničnosti a fore kupiš sa rasističkih sajtova. Neće da može :D .
Multietničnost se ne dokazuje, niti se treba dokazivati, to možeš samo da doživiš.

Ljudi su iz sarajeva bježali kuda god, samo da sačuvaju živu glavu... a sada se to predstavlja kao da su se planski protjerivali srbi i hrvati iz sarajeva. Što li se to nikad ne javi hrvat ili srbin iz sarajeva da priča o nedostatku multikulturalnosti sarajeva, nego su to uvijek ljudi koji žive u nekom čmaru gdje je nacionalizam sasvim normalna pojava pa odmah donose zaključke na osnovu predrasuda.

Kažem ti osa, popričaj sa studentima sa pala (mjesto 15km od sarajeva) koji studiraju u sarajevu kako smo ih dočekali?Popričaj sa ljudima hrvatima i srbima koji žive u sarajevu kako se osjećaju, pa onda pričaj o multikulturalnosti.

Ne kažem da nema pojedinaca nacionalista i govana iz vladajućih bošnjačkih stranaka kome je posao da šire mržnju kako bi ostali na vlasti, ali kada popričaš sa običnim svijetom, vijet ćeš koliko ljudi nisu opterećeni vjerom i nacijom čovjeka koji je pored njih...

Ti pročitaš vijest na sa-x i onda na poskoku, pa kažeš istina je negdje između, nije stari, običnog čovjeka interesuje samo kako će preživjet, a da nam nije ovih propagandnih sranja na svim stranama, od rata do sad bi bili jedan narod i jedna zemlja, barem u glavi...

I ta bi ti definicija možda i stajala za političare, ali pošto njih boli neka stvar za svim tim, te da su oni nacionalisti po profesiji onda i ta varijanta pada u vodu, nego, znam kako ti to izgleda, ali Bošnjaci su jedini zadržali taj osjećaj multikulturalnosti i sada su nakon najvećih žrtava u ratu spremni za suživot sa drugim narodima u bih...

A to "domoljublje" hrvata i srba jeste fašizam ako uključuje protjerivanje drugih naroda da bi se napravile mini nacionalne države. Uključuje li?

podrucja konjica, jablanice srednje bosne koliko je ubijeno povratnika.Opcenito dosta ljudi boli neka briga ko si sta si, ali u sva tri tabora imas oni koji ce uraditi sve da se drugi ne vrate na svoja ognjista e sada ako mislis da ti postoje samo u hrvata i srba grdno se varas ;)
Vođe sva tri naroda su protjerivali ljude neki ofirno a neki ograđeno a i neuciniti nista da se protjerivanja i zastrasivanja zaustave je također protjerivanje.

Mnogi koji se ne zele vratiti u SA bili su konstatno maltretirani nakon sukoba hrvata i bošnjaka.Postrojbe Cace cele koje su bile usko povezane sa rahmetli alijom kao i Zuka a danas znamo svi koliko su oni bili u kontaktu 60 min je to najbolje pokazao.Onog trenutka kada su poceli pojedinci da smetaju likvidirani su slucaj Caco ili recimo general mostarskog ratišta arif pašalić koji je bio na razgovorima sa haagom i pred polazak za nove razgovore on misteriozno strada(imao je status svjedoka i tema je bila hercegovačko ratiste i grabovica).
Sva tri naroda su protjerivali druge narode i sada je glupo govoriti da je jedan narod multietičan drugi ne pa dođe jedna utakmica pa se narodi pomlate primjer Mostar a u Sa provokacije i tekbiranja oko katedrale i po naseljima gdje jos ima koliko toliko hrvata sto ima po youtubeu.

svaki dan nasi politicari pokazuju svoju multietičnost primjer stolac ili primjeri ministrice Alić koja u prosloj godini nikome sa podrucja gdje su hrvati u vecini nije dozvolila da se natječe u znanju kao i sada sto je izbacila hrvatski jezik.

Hrvati posto su najmanji narod imaju neki strah a taj strah svaki dan je sve visi sa ovakvim potezima i normalno je da ce traziti entitet u kojem ce imati vlast.
Meni osobno se sviđa ovaj prijedlog od 4 regije radi ekonomije ali to je nemoguce dok god ima ljudi poput likova iz stoca ili ove Alićke jer oni opravdavaju strah koji imaju narodi.

Moj politicar je onaj koji ce surađivati sa bošnjačkim strankama a ne oni kojima je prioritet stranke iz RS jer oni mi nemogu ni pomoc nit imam ikakve koristi od njih posto hrvata u RS ima mizeran broj.
Dosada nisam nikada glasao mada cu sada po prvi put izaći i dati glas Marinu Ragužu jer je tolerantan politicar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Djelimično tačno. Npr. nije ista stvar kada imaš organizivanu populaciju koja u sinhronizovanom maniru spriječava povratka ljudi na svoja ognjišta (primjer Drvar ili Stolac, doduše neuspješan pokušaj opstrukcije povratak ) a kompletno druga stvar je pojedinac koji iz samo njemu znanih razloga pođe praviti sranja. Razlika je ogromna. Npr. u slučaju Drvara ili Stoca morale su intervenisati oružane snage UNPROFOR-a što pokazuje ozbiljnost organizacije koja vrši obstrukcije pri povratku.
Apsolutno netačno. Vođe dva naroda su vršili organizovno etničko čišćenje. Činjenica koja se ne može osporti i neupitna je. Njima se upravo sudi za ta zlodjela u instancama Tribunala.
Ponovo netačno. Imaš li ikakav dokaz (naravno ne one "dokaze" sa vašeg omiljenog izvora :dance: ) za ovu svoju tvrdnju ili su ovo samo mokri snovi? Znam da dokaza nemaš ali eto samo da priupitam. Dalje, Pašalić nikakve veze nije imao sa Grabovicom, pa čisto sumnjam da je uHag trebao ići povodm ovog svjedočenja. de se ti malo bolje raspitaj na što se trebalo odnosti Pašalićevo svjedočenje.
Netačno, samo su dva naroda vršili organozovano etničko čišćenje ljudi koji nisu pripadali njihovom etničkom korpusu. U neki mslučajevima (kao npr. srednja Bosna), neki narodi su vršili etničko čišćenje svog vlastitog naroda u cilju homogenizacije nekih teritorija. Zato im se sada sudi za UZP.

propust koji se mora ispraviti.
Nema nikakvih razloga za strah jer realno gledano Hrvati odlučuju o životnim pitanjima koja se tiču njih. E sada je drugi par opanaka što se njima ne sviđa gubljenje mogućnosti odlučivanja i o interesima drugih naroda ali šta se može. Takva je realnost.
Ama čovječe shvati da ove četiri regije ne mogu zaživjeti. Bošnjaci ti na ovo nikada neće pristati.

Kako misliš da ti stranke iz pc-a ne mogu pomoći? Naravno da ti mogu pomoći, ako ne vjeruješ pitaj "sokola".
A Raguž, mislim da je prilično OK mada bi ja lično volio da Čova i HDZ odnesu ubjedljivu pobjedu na predstojećim izborima. I šteta što Nini, Martini, Ići.... nije uspjelo "preuzimanje" HSS-NHI i Lovrićke. To nas je malo zbunilo i zabrinulo pošteno govoreći, ali ispade da je to samo mali kamenčić u točkovima koji se okreću.
Dakle, care nemaš nikakvog razloga za strah, samo kokice u ruke i uživaj u predstavi.
Geronimo81

#147 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Geronimo81 »

Milsim da smo ja i ti imali polemiku bezbroj puta i čemu kruziti opet .
Haag je zlocine bošnjaka prebacio na domace sudove zagrizli su prvo po srbima pa po hrvatima sa velikim optuznicama gdje su suđenja trajala niz godina i umal nisu bankrotirali.Nakon par godina haag prebacuje sve ostale zlocine sudu BiH tako da su poceli suđenja bošnjacima kasno ali su ipak pocela Trusina i Bugojno.Uskoro ce da krenu i ostala poput uzdola kao i grabovice kada se pocmu klupka da odmotavaju.
Ako ubijanje cijelog naselja nije etnicko cišćenje ili nestanak hrvata u Konjicu i Bugojnu ja onda neznam sta je to etničko čišćenje tu danas nema hrvata nikako a ti samo prati suđenja pa ces biti bodobnije informisan o tom ratistu.

Kako ti nazivas Ljude koji se razmjenjuju poput onih u Muzeju koji su razmjenjeni na Vrdima???

Ako je to tebi propust izvini molim te i meni je onda stolac propust koji se mora ispraviti.

Pa rekao sam ti ja davno samo mi nisi odgovorio u vezi toga sta bošnjacima odgovara.
Bošnjaci koliko god mislili imali su pametnog vođu koji je sve redom nag.. i ovakvo stanje normalno da odgovara bošnjacima jer dosta ce se hrvata iseliti kao i srba i dobice ono sto su pokusali 92 da dobiju svoju drzavu bez druga dva naroda .92 je to bilo centralizacijom sada to ide na foru dok se boje ne rastope jer hrvati i srbi polako idu u srbiju i HR (hrvati iz bonse hercegovci su tu) .Sada ako se svi isele bice lakse a ako ostane hercegovina bice ti tesko
dobices slusaj sandžak ;)

Na racun srebrenice i ubijanja po visegradu za koje je kriva EU a i Alija koji ih je zrtvovao sada je druga politika da se isprave za mrtve ljude koje su dopustili da kolju.

Sto se tice stoca bilo je onih koji su sprecavali da se ljudi vrate a isto tako je bilo po srednjoj bosni sjeti se ubojstava
po travniku onih policajaca a i sjeti se onih kampova po jablanickom jezeru koji su zastrasivali konjicane i ove po jablanici (moje rođake koji su se prvo vratili pa se odselili i danas su u Mo)
Čovjek

#148 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Čovjek »

Sve dok sve bošnjačke stranke ne zacrtaju jedinstven cilj, a to je Jača BiH, nemamo se razloga nadati tim regijama.

To je problem naše države, postoje stranke i političari koji pokreću i predlažu neka riješenja koja realno nisu ostvariva u ovakvoj političkoj situacijji u BiH. Te stranke i političari nisu svjesni da se nalaze u zemlji gdje se za svaku jbnu reformu mora obaviti hejbet razgovora, pregovora i sl. Takva politika tih političara i stranaka, nije realna i samo nam je gore upravo zbog takvih tokmaka, koji nisu svjesni koliko je teško postići dogovor sa Dodikom i sl.

Lahko je nacrtati kartu i obečati, ali šta kad prođu 4 godine, a ništa se ne riješi?
hercegovac_pravi

#149 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by hercegovac_pravi »

Geronimo81 wrote:Milsim da smo ja i ti imali polemiku bezbroj puta i čemu kruziti opet .
Haag je zlocine bošnjaka prebacio na domace sudove zagrizli su prvo po srbima pa po hrvatima sa velikim optuznicama gdje su suđenja trajala niz godina i umal nisu bankrotirali.Nakon par godina haag prebacuje sve ostale zlocine sudu BiH tako da su poceli suđenja bošnjacima kasno ali su ipak pocela Trusina i Bugojno.Uskoro ce da krenu i ostala poput uzdola kao i grabovice kada se pocmu klupka da odmotavaju.
Ako ubijanje cijelog naselja nije etnicko cišćenje ili nestanak hrvata u Konjicu i Bugojnu ja onda neznam sta je to etničko čišćenje tu danas nema hrvata nikako a ti samo prati suđenja pa ces biti bodobnije informisan o tom ratistu.

Kako ti nazivas Ljude koji se razmjenjuju poput onih u Muzeju koji su razmjenjeni na Vrdima???

Ako je to tebi propust izvini molim te i meni je onda stolac propust koji se mora ispraviti.

Pa rekao sam ti ja davno samo mi nisi odgovorio u vezi toga sta bošnjacima odgovara.
Bošnjaci koliko god mislili imali su pametnog vođu koji je sve redom nag.. i ovakvo stanje normalno da odgovara bošnjacima jer dosta ce se hrvata iseliti kao i srba i dobice ono sto su pokusali 92 da dobiju svoju drzavu bez druga dva naroda .92 je to bilo centralizacijom sada to ide na foru dok se boje ne rastope jer hrvati i srbi polako idu u srbiju i HR (hrvati iz bonse hercegovci su tu) .Sada ako se svi isele bice lakse a ako ostane hercegovina bice ti tesko

Na racun srebrenice i ubijanja po visegradu za koje je kriva EU a i Alija koji ih je zrtvovao sada je druga politika da se isprave za mrtve ljude koje su dopustili da kolju.

Sto se tice stoca bilo je onih koji su sprecavali da se ljudi vrate a isto tako je bilo po srednjoj bosni sjeti se ubojstava
po travniku onih policajaca a i sjeti se onih kampova po jablanickom jezeru koji su zastrasivali konjicane i ove po jablanici (moje rođake koji su se prvo vratili pa se odselili i danas su u Mo)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Milsim da smo ja i ti imali polemiku bezbroj puta i čemu kruziti opet .
Naravno da jesmo imali ovu polemiku bezbroj puta i svaki put ti je dostavljena zvanična dokumentacija koja do nogu obara tvoje teze. Čemu postvljanje istih premisa koje će se završiti istim zaključkom? Znaš da neće proći ni ovaj put..ako si mislio da neću primjetiti tvoj post u masi ostalih..greška..u današnje vrijeme se sve vidi tako da ti ne treba neka posebna pamet da vidiš ono što ti stoji ispred očiju.
Ovo je najveća besmislica koju sam do sada pročitao na forumu. Haag NIJE prebacio zločine Bošnjaka na domaće zakonodavstvo već je prebacio LAKŠE SLUČAJEVE na ovdašnje sudstvo. Razlika u formulaciji je ogromna. Isto to sudstvo je Maki Radiću dodijelilio skoro 30 godina robije. I ja i ti znamo zašto je Maki suđeno i presuđeno. Jel i Maka Bošnjak pa ga prebaciše u BiH Tužilaštvo? :? Suđenje pojedinim pripadnicima Armije BiH je prebačeno na tužilaštvo BiH jer predstavlja lakše slučajeve kršenja međunarodnog prava i običaja ratovanja. Kontaš razliku?
Kako odlazak pripadnika Hrvatskog naroda preko teritorije koju su okupirali pripadnici srpske paravojske može uopšte biti pomenut kao etničko čišćenje. Kuda su to Hrvati iz Bugojna došli u Livno a Hrvati iz Konjica u Čapljinu i Stolac? Etničko čišćenje ali u hurcu. Priča ti je ista ko u Srba iz RSK-a koji pominju etničko čišćenje a otišli 7 dana prije već što je prva granta pala blizu njih. Šuplja do bola.
Nazivam ih razmjenom ratnih zarobljenika baš kao što ih UNHCR i Crveni Krst nazivaju. Ništa ni manje ni više od toga. Kako bi uostalom trebao nazvati razmjenu HVO bojovnika za logoraše iz Dretalja, Heliodroma, Gabele. Vojna, Ljubuškog, itd..itd..? Daj mi ti naziv ali prije što mi daš adekvatno ime sjeti se da su tu razmjenjeni Bošnjački civili za HVO bojovnike.
Naravno da je propust. Ta ne misliš valjda ozbiljno da Bošnjaci diskriminiraju Hrvate. Taj propust se upravo ratifikuje ukidanjem I školskog programa na hrvatskom jeziku u Stocu. Nema bosanskog nema ni hrvatskog..mislim ako već opštinske vlati ne dozvoljavaju školski program na bosanskom jeziku onda nema nikakve potrebe da postoji i školski program na hrvatskom jeziku. I šta misliš ko će izvući deblji kraj? ovi što se već upisuju u škole po Metkoviću, Čapljini itd..ili ovi što nemaju gdje otići iz svoje kuće?. Kratkovida politika..ništa se ne mjenja u zadnjih 15 godina. Ali šta ću vam ja...fino vam je nuđena ravnopravnost..niste je željeli već ste željeli etničku dominaciju nad drugima..e sad ženjte ono što ste posijali.
Pa davno sam ti rekao da Bošnjaci nisu željeli ništa drugo osim normalnog građanskog uređenja. Nikakve etno dominacije nisu planirali niti želejeli. Nakon 15 godina vašeg odbijanja koncepta ravnopravnosti, stvarnost i politička strategija je pomjerena sa plana A na plan B. Dakle, pošto građanska država sa ravnopravnim građanima nije moguća (i ja i ti znamo zbog čega), trenutno se ide na stvaranje nacionalne države Bošnjaka. Koliko vidim, plan se veoma dobro provodi i ako ovako nastave njihov uspjeh je neminovan i to u kraćem vremenskom periodu već što su orginalno zamišljali. Zato sam i rekao da nema nikakve šanse da Bošnjaci pristanu na one regije koje su pokazane na mapi. Zašto bi i šta bi dobili takvim potezom? Jedno veliko ništa.
Bošnjaci koliko god mislili imali su pametnog vođu koji je sve redom nag.. i ovakvo stanje normalno da odgovara bošnjacima jer dosta ce se hrvata iseliti kao i srba i dobice ono sto su pokusali 92 da dobiju svoju drzavu bez druga dva naroda .92 je to bilo centralizacijom sada to ide na foru dok se boje ne rastope jer hrvati i srbi polako idu u srbiju i HR (hrvati iz bonse hercegovci su tu) .
Ma kakav pametan vođa u Bošnjaka? jel ti stvarno misliš da je Alija bio pametan vođa? Ništa nije bio pametniji od Tuđmana. Jedino je svoj narod u BiH ostavio u puno dominantnijoj strateškoj poziciji već što je to Francek uradio. Ali što više saznajem o pravcima političkog djelovanja iz tog vremena, sve više mislim da se to desilo slučajno a ne zaslugom Alije.
koji Hrvati iz Bosne su kod nas? Pa pogledaj Vidovo Polje, Bobanovo i Šuškovo, Hodovo, Muminovaču. Više od polovine stanovnika tih naselja su "domaći" Hrvati. Tako u Vidovu Polju žive Hrvati iz Kruševa, Žegulje, Zabrđa, u Bobanovu i Šuškovu žive Hrvati iz Dubrava i gornjih krajeva, Hodovu žive Hrvati sa Šćepan Krsta, Ljubljanice, Dabrice..itd..itd..
Neosporno je da jedan dio Hrvata iz Bosne živi u tim naseljima ali je to toliko marginalan udio da (od prilike ima 4-5 godina) nije ni vrijedan pomene.
Sada ako se svi isele bice lakse a ako ostane hercegovina bice ti tesko
Ma kakav slučaj Sandžak u Hercegovini..nema šanse jer predispozicije nisu iste. U Sandžaku se ljudi pate ima već 60 godina jer nemaju kud drugo. U hercegovini to nije slučaj jer ih većina odma poslje srednje škole razguli u Hrvatsku. Koliko je ono maturanata samo iz Lištice otišlo u Hrvatsku poslje zadnje mature? :dance: Skoro 40% jedne srednjoškolske generacije. A što i nebi otišli? Ko ih može suditi za to? Niko živ..ili ko može suditi moje komšije što idu u Hrvatsku da rade i sve rijeđe dolaze kući i kontaju da odjave prebivalište u BiH? Niko bola.To ti je odgovor.
ovo ne kontam šta pokušavaš da mi kažeš pa ako možeš elaborirati, odgovorit ću ti draga srca.
Ponovo ista stvar koju pokušavaš proturiti onako suludo praveći paralele između dvije situacije koje veze sa vezom nemaju.
Kada je u srednjoj Bosni UNPROFOR morao reagovati da bi spriječio masovno okupljanje ljudi koje je imalo za cilj da spriječi povratak ljudi? Da ponovim UNPROFOR je morao reagovati u Drvaru i Stocu iz istoh razloga koji je gore navede.
Dakle ponovo pokušavaš usporediti djela pojedinaca i organizovane akcije usmjerene protiv civila.
U Stocu je ipak situacija naglo postala drugačija, jer se nakon intervencije UNPROFORA ogroman broj Boošnjak vratio i to iznenada tako da lokalne vlasti jednostavno nisu imale vremena reagovati i ostale su zatečene a sada je već kasno za ponovni izgon civila. Ako ne vjeruješ pogledaj najnovija dešavanja povodom školskih programa u Stocu.
Ako lokalne vlasti spriječavaju nastavni program na bosanskom jeziku onda kanotnalno ministarstvo jednostavno ukine i skolski program na hrvatsko jeziku i mirna Bosna (odnosno Hercegovina)..rahat patnja pa ko izdura.
sammo

#150 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by sammo »

BIH kao BIH ce prosperirati kad budu nacionalni korpusi nasli zajednicki cilj i fair play za svakoga. Svijet se ujedinjuje, a u BIH bi se trebali prvo podjeliti, da bi kasnije skontali kako to nevalja i preko pregovora se opet ujedinili, ali bi izgubili previse vremena. Svaki mora znat da nikako nece prosperirati na stetu drugoga u bilokojem smislu. Za pocetak ne treba puno zajednickih ciljeva, ali nuzno bi trebalo....spoljna politika ( nato, EU, a ne jedan hoda po arapskim zemljema, drugi po Rusiji i Srbiji, a treci skoro pa nigdje ), zakociti korupciju i kriminal ( neka svako svoga zatvori i otkanta mada su do jucer bili prijatelji...nesto slicno kao u HR ), poticati poslovno međuentitetsku suradnju ( sad ni kantoni ne surađuju bogzna koliko ), naci novac za projekte infrastrukture ( putevi, prikljuciti se kargo 10... ). Sve to moze vec sad, regije bi imale smisla kad bi se ukinuli kantoni i entiteti, a to je malo veci zalogaj ( promjena ustava...). Do tu govorimo o cjeloviti BIH. U slucaju podjele ne znamo kako bi bilo, mozemo samo nagađati ( mozda bi bilo sve isto,ako bi svako bio dio BIH, samo bi bio prijenos ovlasti za neke stvari ). Sve 3 opcije su bolje od ovoga statusa quo.
Post Reply