Mladi u dijaspori i njihove muke

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
detroit-mercy

#126 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

corolla02 wrote:
detroit-mercy wrote:O cistacici si previse prasine podigo :D i drugom pa ovo zaobilazim u sirokom luku :wink:
Bem ga Corolla, mozda bi se mi na forumu trebali sakupiti pa skupiti sta love za te jadne doktore. Isti si ko moj punac, taj u novinama cita samo crnu hroniku. :mrgreen:
Da im je toliko lose kao sto ti kazes ne bi se 5000+ studenata prijavljivalo za 400 mjesta u medical schoool, nadji mi jos jednu profesiju u Americi gdje je tolika navala na skolu.
Ne znam sta pokusavas da kazes, da je doktorima lose, da je u Americi lose gdje je trenutna nezaposlenost oko 9.7%, variara od drzave do drzave.
Ili mozda hoces doktore kao dole kod nas da imaju 0 odgovornosti, pacijent umre a on jos od familije lovu uzme. Kada je kod nas ijedan doktor izgubio licencu, ili to kod nas dokotri ne prave greske.
Sta mislis da u Sveckoj ili Njemackoj doktori ne gube licence.
Ne kontam ti pricu uopste.
Sve se svodi na kuknjavu, ovaj izgubio posao, onaj izgubio kucu.
Iskreno, zaboli me za svakog ko je izgubio, sto nije zivio spram svojih mogucnosti. I ovo se odnosi na sve od doktora do radnika.
Osnovno pravilo ti je da imas cash love za minimum jednu godinu da ti ni cent ne udje u kucu a da zivis i da moze da platis sve obaveze koje imas.
A to sto to nekima guzica zine pa bi da zive izvan svojih mogucnosti nije greska sistema nego ljudske gluposti. Da ne idem dalje, koliko poznajes nasih ljudi za koje znas da po primanjima ne bi trebali da zive u mjestima kojima zive ili da voze sta voze. Hebiga, svi se u SUVima rodili haman, niko nece da vozi Aveo ili Yaris nego svi be haman Tahoe ili ne znam sta vec. I onda kriv drugi, da ti ne duzim imam u familiji takvih, kupovali kuce meni se vrtilo u glavi od kolicine glupsti koju prave pa se onda uzme Lincoln, jer hebiga nemoze nista manje od toga. I onda ti ti isti dodju kroz sest mjeseci i kukaju kako im nevalja u Americi :mrgreen:
Pa sta hoces, sam pao sam se ubio. Niko ne razmislja na malo duze staze, svako bi daj mi sad i daj mi odmah. :mrgreen:
ne sporim ja tu nista Mr. Detroit :mrgreen: , naravno da je doktor bolje zvanje od cistaca, ali i jedno i drugo mogu ostati bez posla ili zvanja sto si reko keks, curuk se okrene u sekundama. Treba biti korektan pa to reci. Tako da imas x doktora koji dobro stoje kao i onih koji su u dugovima, ali oni samo to malo bolje pokrivaju pa ti kazes vidi ga kako mu je dobro, od ovih sto opet nemaju sta sakriti koje niko ne zapaza. Licno se pruzam koliko mogu jer ne ucestvujem u mainstream kulturi po ponasanju, koja se najcesce oslanja na ono "Dress to Impress" pa oni mogli to ili nee..[/quote]
Narvno,moze se desiti i da doktor izgubi licencu sto se desava u svim uredjenim drzavama samo ne kod nas (kada si cuo da je kod nas neki doktor izgubio licencu), medjutim mrsko mi traziti sad ali se vjerovatno moze naci koliki procenat doktora gubi licencu u USA od ukupne doktorske populacije, ja licno vjerujem da je taj broj zanemariv (medjutim na nacin na koji ti to predstavljas, stice se dojam da ih pola gubi licencu).
Druga stvar, ako neko prikriva svoje stvarno stanje a u cilju da bi nekog impresionirao to nije niti problem sistema niti moj licni problem nego problem doticne osobe, koja ce se kad tad morati suociti sa realnoscu.
To bi bilo isto ko kada bi ti npr. tvrdi da svaku noc guzis Kim Kardashian, sada je li to problems sistema, moj problem ili jednostavno tvoj problem sa kojim se moras suociti a to je da ne guzis Kim Kardashian :mrgreen: .
Agadafi

#127 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by Agadafi »

Desert Wind wrote:ja necu da budem podrugljiv prema ljudima koji zive u inostranstvu i rade - samo cu da im preporucim da iz petnih zila pokusaju napraviti korak naprijed u zivotu i investirati u svoje znanje vjestine i sposobnosti iskoristiti plodno tlo za sticanje znanja i vjestina i da od sebe naprave ljude strucnjake u bilo cemu i nek znaju da su blagoslovljeni time sto zive u kako tako normalnom sistemu u kojoj imaju priliku da ucine nesto za sebe....

ja sam uvijek sretan vidjeti da ljudi kad dodju iz inostranstva potrose lovu i investiraju indirektno i direktno na taj nacin cineci nesto za privredu BIH jer su oni zapravo turisti koji drage volje potrose svoj novac u BIH u mnogo slucajeva i ne birajuci sta koliko kosta....

ja bih volio vidjeti nekad sposobne strucnjake koji zele bilo suptilno bilo direktno uciniti nesto na osvjestenju, obrazovanju i podizanju svog naroda odakle su potekli sa svojim novim znanjima i vjestinama....
Bravo! :thumbup:

Mislim da bi bilo lijepo i od vlade i bez-profit org da se malo potrude i da stupi u kontakt s omladinom i ljudima koji mogu i zele pomoci BiH. Kako god to bilo, jer mnogi u dijaspori su se fino snasao u svijetu, skolovali se i stekli neko znanje koje bi moglo pomoci nasoj zemlji. Treba to iskoristit!
ljubav_aha

#128 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ljubav_aha »

willson wrote:
ljubav_aha wrote: znam masu amerikanaca koji znaju uzivati,koji imaju hobije,razlicite krugove kretanja,putuju,o cemu ti pricas ;-)
A-ha nasi ljudi nemogu da shvate njihove hobije jer smatraju sve njihovo nakradno a onda jedini amerikanci koje vecina bosanaca poznaje su oni sto sa njima rade na traci oni sto zive od ceka do ceka i vazda kukaju , jebiga ja znam puno amerikanaca koji putuju , nigdje ne zure mada nekada krenu ranije a sad kako su svi u nekoj frci nije istina eno mojih komsija rostiljaju kao i ja imaju hobije , putuju i sl.
:-D da, a tip laze sebe i druge o "glupim amerikancima" :lol:
ljubav_aha

#129 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ljubav_aha »

Jazz_Junkie wrote:Nitko od tebe i ne trazi da se asimiliras, ali steta za tebe ako tamo zivis iskljucivo u "bosanskoj ambasadi".....
Gutten Morgen,meine liebe Freund :-D
ljubav_aha

#130 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ljubav_aha »

Agadafi wrote:
neprilagodjena wrote:
Agadafi wrote:Ja pricam kako se JA osjecam i gdje JA vise uzivam. Mene nista ne poveziva s "Americkom" kulturom, tako da nemogu ja uzivati kao sto oni mogu u tom krugu. Kao sto sam rekao, nek svak nadje krug i stvari koje ga prave sretnim, i nista ne treba nazor i protiv volje :)

Pa kako bi bilo da se vratis nazad u Bosnu i tako napravis mjesta za nekoga ko zeli da zivi u SAD :roll:
To je i plan aBd :) Jednog dana ce se to desit.

SAD je dovoljno velika, tako bujrum, predaj za 'Green Card' lutriju i dodji ovamo, da vidis rahatluka ;)

Agadafi,ne pise se , a i ne kaze se "poveziva" :-D pisi o sebi ,pusti amerikance na miru :D
neprilagodjena

#131 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by neprilagodjena »

Vratila se nasa profesorica :-D :thumbup:
ljubav_aha

#132 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ljubav_aha »

detroit-mercy wrote:
Static-X wrote: De nebudi slijep pored ociju, kao da nevidis sta se desava. Polagano se mjenja uticaj amerike u svijetu. Samo u zadnji 5-10 godina stvari su se izmjenile. Ameri se uvalili u probleme, guzeljaju s dva rata, ostali svjet okrece im ledja lagano. Dok su nekad bili ekonomska sila s kojom se niko nije mogao uporediti sada Kina, EU, Indija, Brazil.... ostale zemlje pocinju da jacaju....
Nisam bio ovdje 2000-2001 ali vec kad to navodis - pa zar to nije samo po sebi primjer.
I sta sad to znaci objasni kako se to odrazava na zivot obicnog covjeka.
Evo npr. reci cu ti primjer par ljudi koje ja poznam, bili u Svabiji pa iz Svabije dosli u Ameriku. U Americi proveli izvjesno vrijeme, dobili pasose i ko nazad opet za Njemacku i Austriju, bolje se zivi.
Za manje od godinu dana, sve i jedan se je vratio nazad i sve i jedan kaze najveca greska koju su pocinili to sto su iz Amerike zapalili za Njemacku i Austriju (sada ne znam zbog cega).
I za taj uticaj Amerike iskreno zaboli me za taj uticaj, prije dvaest triest godina i uticaj SSSRa je bio velik u svijetu pa sta je obicni covjek u SSSRu imao od toga. Uticaj Amerike je bio izuzetno snazan u 90tim nakon sloma SSSR jer se svijet pregrupisavao i znalo se da nece tako ostati jos dugo. Prema tome ocekivano. Ocekivano je i da druge zemlje ekonomski napreduju i da imaju rast GDP. Sta mislis kome je lakse uduplati GDP per capita onome ko ima $2000 ili onome ko ima $40,000 per capita. Ja mislim da za to ne treba puno mudrosti.
Nesto ne vidim da su mase nagrnule u Kinu, Brazil, Indiju, daleko su oni jos od nekog iole normalnog zivota.
A za geopolitiku i strategiju me iskreno zaboli, ima ko da misli o tome.
Opet ako pratis istoriju fuluktuacije dolara vidjet ces da je kroz zadnjih 30-40 godina dollar imao rekordno visoke i rekordno niske odnose prema npr Funti, Marci, Franku, ovo mu dodje ko neki prosjek.
Za EU u kojoj pola drzava strahuje od bankrota, ne znam sta da ti kazem. Prema tome sve je relativno.
I jos jedna fama oko stvari kao sto je gubljenje kuca, od momenta kada kazes da ne mozes da placas kucu pa do momenta kada stvarno treba fizicki da napustis kucu prodje i godina dana tako da ta prica o ostajanju na ulici preko noci isto ne pije vode. U tih godinu dana jedino sto treba da platis su naravno rezije i porez drzavi, sto mnogima moze biti prilika za neki fresh start ako je znaju iskoristiti. :mrgreen:

DM,odlicno pitanje , i mene odusevljava komenitranje SAD ppolitike i polvacenje paralele sa privantim zivotom koja se prema mnogim ,krece iskljucivo direktnom putanjom :-D :thumbup:
ljubav_aha

#133 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ljubav_aha »

neprilagodjena wrote:Vratila se nasa profesorica :-D :thumbup:
:-D
ljubav_aha

#134 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ljubav_aha »

Desert Wind wrote:ja necu da budem podrugljiv prema ljudima koji zive u inostranstvu i rade - samo cu da im preporucim da iz petnih zila pokusaju napraviti korak naprijed u zivotu i investirati u svoje znanje vjestine i sposobnosti iskoristiti plodno tlo za sticanje znanja i vjestina i da od sebe naprave ljude strucnjake u bilo cemu i nek znaju da su blagoslovljeni time sto zive u kako tako normalnom sistemu u kojoj imaju priliku da ucine nesto za sebe....

ja sam uvijek sretan vidjeti da ljudi kad dodju iz inostranstva potrose lovu i investiraju indirektno i direktno na taj nacin cineci nesto za privredu BIH jer su oni zapravo turisti koji drage volje potrose svoj novac u BIH u mnogo slucajeva i ne birajuci sta koliko kosta....

ja bih volio vidjeti nekad sposobne strucnjake koji zele bilo suptilno bilo direktno uciniti nesto na osvjestenju, obrazovanju i podizanju svog naroda odakle su potekli sa svojim novim znanjima i vjestinama....
DW,bilo je masovnih pokusaja,ali mnogi projekti su propali zahvaljujuci Drzavi ali i narodu
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#135 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

detroit-mercy wrote: Narvno,moze se desiti i da doktor izgubi licencu sto se desava u svim uredjenim drzavama samo ne kod nas (kada si cuo da je kod nas neki doktor izgubio licencu), medjutim mrsko mi traziti sad ali se vjerovatno moze naci koliki procenat doktora gubi licencu u USA od ukupne doktorske populacije, ja licno vjerujem da je taj broj zanemariv (medjutim na nacin na koji ti to predstavljas, stice se dojam da ih pola gubi licencu).
Druga stvar, ako neko prikriva svoje stvarno stanje a u cilju da bi nekog impresionirao to nije niti problem sistema niti moj licni problem nego problem doticne osobe, koja ce se kad tad morati suociti sa realnoscu.
To bi bilo isto ko kada bi ti npr. tvrdi da svaku noc guzis Kim Kardashian, sada je li to problems sistema, moj problem ili jednostavno tvoj problem sa kojim se moras suociti a to je da ne guzis Kim Kardashian :mrgreen: .
Detroit, sto si bukvalac ba :D ja kad sam spomenuo doktora mislio sam na gornji esalon drustva u SAD, tu mozes ubrojiti brojne druge profesionalce typa pravnike, ekonomiste, i sl. A ti ako ne vidis sebe sutra tj. na danasnji vakat, da mozes ostati bez posla i pri tome pasti na nizi standard, pa cak bez osiguranja, kasnih paymenta i sl, onda si totalno nerealanog ubjedjenja i nemas dodir sa stvarnoscu! U SAD place normalnih ljudi od kraja 2007 su otisle dole a troskovi zivota gore. Takvih je X danas na birou za zaposljavanje, i vise vec sto ti mislis koji jedva kraj sa krajem sastavljaju i to ne svojom krivicom!
Static-X

#136 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by Static-X »

detroit-mercy wrote:
Evo npr. reci cu ti primjer par ljudi koje ja poznam, bili u Svabiji pa iz Svabije dosli u Ameriku. U Americi proveli izvjesno vrijeme, dobili pasose i ko nazad opet za Njemacku i Austriju, bolje se zivi.
Za manje od godinu dana, sve i jedan se je vratio nazad i sve i jedan kaze najveca greska koju su pocinili to sto su iz Amerike zapalili za Njemacku i Austriju (sada ne znam zbog cega).
I za taj uticaj Amerike iskreno zaboli me za taj uticaj, prije dvaest triest godina i uticaj SSSRa je bio velik u svijetu pa sta je obicni covjek u SSSRu imao od toga. Uticaj Amerike je bio izuzetno snazan u 90tim nakon sloma SSSR jer se svijet pregrupisavao i znalo se da nece tako ostati jos dugo. Prema tome ocekivano. Ocekivano je i da druge zemlje ekonomski napreduju i da imaju rast GDP. Sta mislis kome je lakse uduplati GDP per capita onome ko ima $2000 ili onome ko ima $40,000 per capita. Ja mislim da za to ne treba puno mudrosti.
Nesto ne vidim da su mase nagrnule u Kinu, Brazil, Indiju, daleko su oni jos od nekog iole normalnog zivota.
Opet ako pratis istoriju fuluktuacije dolara vidjet ces da je kroz zadnjih 30-40 godina dollar imao rekordno visoke i rekordno niske odnose prema npr Funti, Marci, Franku, ovo mu dodje ko neki prosjek.
Za EU u kojoj pola drzava strahuje od bankrota, ne znam sta da ti kazem. Prema tome sve je relativno.
I jos jedna fama oko stvari kao sto je gubljenje kuca, od momenta kada kazes da ne mozes da placas kucu pa do momenta kada stvarno treba fizicki da napustis kucu prodje i godina dana tako da ta prica o ostajanju na ulici preko noci isto ne pije vode. U tih godinu dana jedino sto treba da platis su naravno rezije i porez drzavi, sto mnogima moze biti prilika za neki fresh start ako je znaju iskoristiti. :mrgreen:
Sta hoces da kazes da je stanje recimo 2000 i sada isto. Da se nista nije promjenilo. Zar stvari ne skupljaju a plate bogami ostaju iste. Taj neki standard zivljenja raste dok posla sve manje. Posao odlazi u siromasne zemlje. Bogati postaju bogatiji a za nas prosjecne niko i nepita. Utom mozda i jeste problem sto tih 10% bogati upravlja zemljom.
E sad gdje je bolje u americi ili evropi to ne znam jer tamo nisam bio (ne odnosim ovo na Bosnu naravno) ali samo zelim reci da se pogorsalo kako je bilo, dali ce se ponovo poboljsati - e u tome sam skeptik.
ljubav_aha

#137 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:
detroit-mercy wrote: Narvno,moze se desiti i da doktor izgubi licencu sto se desava u svim uredjenim drzavama samo ne kod nas (kada si cuo da je kod nas neki doktor izgubio licencu), medjutim mrsko mi traziti sad ali se vjerovatno moze naci koliki procenat doktora gubi licencu u USA od ukupne doktorske populacije, ja licno vjerujem da je taj broj zanemariv (medjutim na nacin na koji ti to predstavljas, stice se dojam da ih pola gubi licencu).
Detroit, sto si bukvalac ba :D ja kad sam spomenuo doktora mislio sam na gornji esalon drustva u SAD, tu mozes ubrojiti brojne druge profesionalce typa pravnike, ekonomiste, i sl. A ti ako ne vidis sebe sutra tj. na danasnji vakat, da mozes ostati bez posla i pri tome pasti na nizi standard, pa cak bez osiguranja, kasnih paymenta i sl, onda si totalno nerealanog ubjedjenja i nemas dodir sa stvarnoscu! U SAD place normalnih ljudi od kraja 2007 su otisle dole a troskovi zivota gore. Takvih je X danas na birou za zaposljavanje, i vise vec sto ti mislis koji jedva kraj sa krajem sastavljaju i to ne svojom krivicom!

coroll02,DM pise o MD licencama,ne o pukom gubiktu posla,kojeg je svako svejstan

DM,molim te,mozes li odgovoriti na moje pitanje o osiguranju,koje sma potavial na prethodnoj stranici,hvala
Jazz_Junkie

#138 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by Jazz_Junkie »

ljubav_aha wrote:
Jazz_Junkie wrote:Nitko od tebe i ne trazi da se asimiliras, ali steta za tebe ako tamo zivis iskljucivo u "bosanskoj ambasadi".....
Guten Morgen, mada je kod nas jos malo pa "Guten Abend". :D Dok se mi smjeskamo putem smajlica, drugi zbore o ozbiljnim problemima. :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#140 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

coroll02,DM pise o MD licencama,ne o pukom gubiktu posla,kojeg je svako svejstan

DM,molim te,mozes li odgovoriti na moje pitanje o osiguranju,koje sma potavial na prethodnoj stranici,hvala
princip je isti sve su ostalo nijanse :mrgreen: opet ponavljam ko izgubi svoj poso/zanimanje generalno danas treba mu X godina da ponovno se vrati level od prije, ovo vazi za doktora i smecara isto! @ Aha ti zvucis isto ko da se javljas iz Hollywooda, sminke i parfema :lol:
detroit-mercy

#141 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

corolla02 wrote:
Slusaj Corolla, ja sebe vidim da u svakom momentu mogu ostati bez posla i zbog toga se trudim da se pravovremeno obezbijedim, i radi toga govorima neke stvari. Ja trenutno radim posao sa faxom, medjutim ako zatreba nije mi tesko raditi bilo sta (kao sto sam i radio). Ja sa davno raskinuo sa onim tipom razmisljanja da drugi treba nesto da uradi za mene, da li drzava ili ovaj ili onaj ne znam. Pokusavam da ispunim sve ono sto moj employer postavi pred mene, a ako dodje do lomova pa boze moje, snaci cemo se opet nekako. Ne sjedim i ne kukam kako ljudi ostaju bez posla, kako gube kuce i td. Ja znam i ovdje ljudi koji su ostali bez posla ali ni dana nisu proveli da nisu nesto radili a znam i dosta onih koji su vec tri godine na unemploymentu i nisu prst pomakli. Ja sam svjestant sta je market eknomija, pa sam pored BSBA dodao jos i MBA titulu u moj portfolio jer me to na neki nacin cini vrednijim na marketu, mada ako tu nema posla znam i da molujem, zidam, cistim, neovisno sta. Pored toga, divesificovao sam portfolio pa mi je supruga u bransi koja jos dugo dugo nece osjetiti krizu posla, nego cak stavise predvidjaju stalne nedostatke te vrste radne snage na marketu :mrgreen: O mojim privatnim investicijama ne bih da pricam ali mogu reci da sasvim solidno stoje.
Kao sto Tito rece, zivimo kao da ce sto godina trajati mir a spremajmo se kao da ce sutra izbiti rat :mrgreen: , nadam se da kontas sta hocu da kazem.
Ekonomske krize su normalna stvar i desavaju se svakih nekoliko godina, sada svi isto ne prolaze kroz te krize, neko ih osjeti vise neko manje, ali sta da radimo, sistem je takav :mrgreen: .
Jazz_Junkie

#142 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by Jazz_Junkie »

neprilagodjena wrote:Image

:-D :-D
Samo puka predrasuda:

Image

:D

P.S.: pravo ste zafrkani. :lol:
detroit-mercy

#143 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by detroit-mercy »

Static-X wrote:
detroit-mercy wrote:
Sta hoces da kazes da je stanje recimo 2000 i sada isto. Da se nista nije promjenilo. Zar stvari ne skupljaju a plate bogami ostaju iste. Taj neki standard zivljenja raste dok posla sve manje. Posao odlazi u siromasne zemlje. Bogati postaju bogatiji a za nas prosjecne niko i nepita. Utom mozda i jeste problem sto tih 10% bogati upravlja zemljom.
E sad gdje je bolje u americi ili evropi to ne znam jer tamo nisam bio (ne odnosim ovo na Bosnu naravno) ali samo zelim reci da se pogorsalo kako je bilo, dali ce se ponovo poboljsati - e u tome sam skeptik.
Sve ovisno o kakvim poslovima je rijec, od 2000te na ovamo manufacturing je izgubio na stotine hiljada poslova (uglavnom unskilled labor), pogledaj trend poslova gdje su potrebne odredjene kvalifikacije, certifikacije, diplome pa ces vidjeti da stanje i nije tako lose.
Glede cijena, koliki je rast bio, evo da podjemo od najveceg pojedinacnog troska, kuca, cijene kuca su pa mozda i za duplo manje nego 2000te, cijene automobila tu negdje, hrana malo skuplja ali za hranu ti u Americi i ne dlazi lavovski dio zarade. Elektronika jeftinija, odjeca jeftinija.
U prosloj godini haman da inflacije nije ni bilo, cak stavise imao si deflamatorna kretanja u odredjenim segmentima trzista.
Prema tome stanje i nije tako lose generalno gledano :mrgreen: , glavu gore sve ce to narod pozlatiti :mrgreen:
corolla02

#144 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

detroit-mercy wrote:
corolla02 wrote:
Slusaj Corolla, ja sebe vidim da u svakom momentu mogu ostati bez posla i zbog toga se trudim da se pravovremeno obezbijedim, i radi toga govorima neke stvari. Ja trenutno radim posao sa faxom, medjutim ako zatreba nije mi tesko raditi bilo sta (kao sto sam i radio). Ja sa davno raskinuo sa onim tipom razmisljanja da drugi treba nesto da uradi za mene, da li drzava ili ovaj ili onaj ne znam. Pokusavam da ispunim sve ono sto moj employer postavi pred mene, a ako dodje do lomova pa boze moje, snaci cemo se opet nekako. Ne sjedim i ne kukam kako ljudi ostaju bez posla, kako gube kuce i td. Ja znam i ovdje ljudi koji su ostali bez posla ali ni dana nisu proveli da nisu nesto radili a znam i dosta onih koji su vec tri godine na unemploymentu i nisu prst pomakli. Ja sam svjestant sta je market eknomija, pa sam pored BSBA dodao jos i MBA titulu u moj portfolio jer me to na neki nacin cini vrednijim na marketu, mada ako tu nema posla znam i da molujem, zidam, cistim, neovisno sta. Pored toga, divesificovao sam portfolio pa mi je supruga u bransi koja jos dugo dugo nece osjetiti krizu posla, nego cak stavise predvidjaju stalne nedostatke te vrste radne snage na marketu :mrgreen: O mojim privatnim investicijama ne bih da pricam ali mogu reci da sasvim solidno stoje.
Kao sto Tito rece, zivimo kao da ce sto godina trajati mir a spremajmo se kao da ce sutra izbiti rat :mrgreen: , nadam se da kontas sta hocu da kazem.
Ekonomske krize su normalna stvar i desavaju se svakih nekoliko godina, sada svi isto ne prolaze kroz te krize, neko ih osjeti vise neko manje, ali sta da radimo, sistem je takav :mrgreen: .
aha, sad istim jezikom pricamo :thumbup: ni sam se ne zalim se na svoju edukaciju ili imetak, niti sam bilo kakav skeptik ali korektno ocjenjujem situaciju naokolo i prihvatam u SAD je sve moguce, tj. sjaj i bijeda da existiraju jedno pored drugog, i moze me zadesiti i jedno i drugo, bas kao i sve nas, ali zivjeti se mora :wink:
corolla02

#145 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

detroit-mercy wrote: Sve ovisno o kakvim poslovima je rijec, od 2000te na ovamo manufacturing je izgubio na stotine hiljada poslova (uglavnom unskilled labor), pogledaj trend poslova gdje su potrebne odredjene kvalifikacije, certifikacije, diplome pa ces vidjeti da stanje i nije tako lose.
Glede cijena, koliki je rast bio, evo da podjemo od najveceg pojedinacnog troska, kuca, cijene kuca su pa mozda i za duplo manje nego 2000te, cijene automobila tu negdje, hrana malo skuplja ali za hranu ti u Americi i ne dlazi lavovski dio zarade. Elektronika jeftinija, odjeca jeftinija.
U prosloj godini haman da inflacije nije ni bilo, cak stavise imao si deflamatorna kretanja u odredjenim segmentima trzista.
Prema tome stanje i nije tako lose generalno gledano :mrgreen: , glavu gore sve ce to narod pozlatiti :mrgreen:
:lol: dobar si dobar :thumbup: vidi se da si proso kroz US skolski sistem :wink:
Static-X

#146 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by Static-X »

detroit-mercy wrote:
Static-X wrote:
detroit-mercy wrote:
Sve ovisno o kakvim poslovima je rijec, od 2000te na ovamo manufacturing je izgubio na stotine hiljada poslova (uglavnom unskilled labor), pogledaj trend poslova gdje su potrebne odredjene kvalifikacije, certifikacije, diplome pa ces vidjeti da stanje i nije tako lose.
Govorimo generalno o americi nebitno dali je skilled ili obicni labor, posla je tesko naci jer niko ne zeli da zaposljava zbog ne sigurnosti, (doduse moram priznati malo jes bolje krenulo). Kuce jeftinije :lol: pa normalno da su jer ih niko nece da kupuje, a mnogima su oduzete pa su jeftine. Ne ubrajas hranu kao jedan od vazni dijelova mjesecne potreosnje :-)
Razlike ima, dali cemo se uspjeti izvuci na nivo kao sto je bilo 2000, nadam se.
Static-X

#147 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by Static-X »

willson wrote:
Static-X wrote: Govorimo generalno o americi nebitno dali je skilled ili obicni labor, posla je tesko naci jer niko ne zeli da zaposljava zbog ne sigurnosti, (doduse moram priznati malo jes bolje krenulo). Kuce jeftinije :lol: pa normalno da su jer ih niko nece da kupuje, a mnogima su oduzete pa su jeftine. Ne ubrajas hranu kao jedan od vazni dijelova mjesecne potreosnje :-)
Razlike ima, dali cemo se uspjeti izvuci na nivo kao sto je bilo 2000, nadam se.
Posla ima i moze se naci , to je isto kao i kada u Bosni ti kazu nema posla nece niko da kopa kanale znaci preciznije bi bilo da kazu nema posla za mene .
Detroit i ja znam par sto su se pokupili nazad u EU i onda kada su stigli firme u kojima su radili propale , nema socijale jer nisu vise izbjeglice iz BiH proveli neko vrijeme tamo dok se zaliha para nije opasno smanjila i onda natrag u USA
Ima posla ali i ne tolko izbora. Pazi svako bi radije da nadje posao slican onom koji je prije imao s istom platom nego da se spusta na nize grane...
E uvezi ti stvari, povratka u EU i to - to si sigurno upravu i ne pokusavam reci nista protiv toga. Cak sam i ja slusao price raje kako je tamo u njemackoj bilo bolje nego kad su ovdje dosli al su morali otici, al zato sad je sitacija drugcija i tamo. Totalno drugi nacin pristupa imigrantima pogotovo iz juge. Dali je vam bolje nego u EU nemogu nista reci jer nisam bio u toj situaciji.
ljubav_aha

#148 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:

princip je isti sve su ostalo nijanse :mrgreen: opet ponavljam ko izgubi svoj poso/zanimanje generalno danas treba mu X godina da ponovno se vrati level od prije, ovo vazi za doktora i smecara isto! @ Aha ti zvucis isto ko da se javljas iz Hollywooda, sminke i parfema :lol:
izgubiti licencu nij eisto sto i izgubiti posao,izgubiti posao mozes bez gubljenja licnene,sto zanci,mozes traziti isti posao a, sa gubitkom licence,ne mozes
ljubav_aha

#149 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ljubav_aha »

Jazz_Junkie wrote:
ljubav_aha wrote:
Guten Morgen, mada je kod nas jos malo pa "Guten Abend". :D Dok se mi smjeskamo putem smajlica, drugi zbore o ozbiljnim problemima. :D
ach mein Gott,sto su to ozbiljni problemi,muke u dijaspori :lol:
corolla02

#150 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by corolla02 »

ljubav_aha wrote:
corolla02 wrote:

izgubiti licencu nij eisto sto i izgubiti posao,izgubiti posao mozes bez gubljenja licnene,sto zanci,mozes traziti isti posao a, sa gubitkom licence,ne mozes
well, nisam bio u obuci kakvog doktora, ali znam, tanka je linija sto spaja i razdvaja :)
Last edited by corolla02 on 30/09/2010 22:10, edited 1 time in total.
Post Reply