michio wrote:Mladi koji govore bosanski, prate bosanske serije često se ne uklapaju najbolje u društvo u kojem se nalaze. Nije to tako jednostavno reći ko će se vratiti a ko ne. Svakako još uvijek se više ljudi iseljava iz BiH nego što se vraća.
Iseljava se bjeda koja nema sta. Evo kada samo pogledam moju familiju i kumove mojih rodetlja i najbolje njihove prijatelje u Sarajevu. Pa svi bolje zive nego mi ovdje. I jos to i mama i tata ovdje rade i imaju solidnu platu!
Moj daidza je knjigovodja i njegova zena isto radi. On se voli inace saliti na racun para. Covjek ustane u 5.15 sati ujutro i radi po citav dan. Ima oko 40 radnji kojima vodi knjige. On i njegova zena imaju zajedno 8000 maraka mjesecno a knjigovodja! Pa moji roditelji fakultetski obrazovani nemaju zajedno na zapadu toliko.
Svi prijatelji mojih roditelja u Sarajevu (niti jedan nije politicar) svi imaju bar po vikendicu na planini ili na moru i jos minimalno jedan stan u Sarajevu a mnogi ih imaju dva stana. Imaju auto boli glava. Ko ce njih natjerati da se isele?
Imam jednog tetka za kojeg mislim da je on najslabiji sto se tice love u Sarajevu pa i on je sef i otvoreno kaze da mu je plata 2500 KM-ova- zena mu ne radi.
Sve u svemu; ja ne vidim da se iko zeli da se seli. Zele da se sele oni koji su lijeni i koji ne zele da rade. Ko hoce da radi i da se namuci; za takve ljude uvijek ima posla.
A sto se tice "bosanske djece koja se ne uklapaju u drustvo pa uce bosanski..." Jesili ti zdrav? To bi znacilo da se ja ne mogu uklopiti u drustvo pa eto iz neke krize se "vracam Bosni" i to bi znacilo da smo mi na neki nacin jadni? A oni koji zaboravi svoj jezik su kao emanicipovani i napredni?
To nije istina. Svi studenti ovdje koji studitraju znaci na fakultetima (jer samo je student onaj koji ide na fakultet a fakultet traje 4, 5 ili 6 godina) svi oni znaju bosanski da pricaju i da citaju. A ti ljudi koji su se "integrisali" oni se nisu integrisali nego asimilirali. I to je samo karakteristika bosanske dijapore koja je manje obrazovana a druge dijaspore (Turske, Marokanske) koje su manje obrazovane one se ipak ne asimiliraju ali se i ne integriraju.
Ja ovdje studiram na fakultetu sa raznim nacijama. I nikoga ne opterecujem sa tim da sam Bosanac. Mnogi moji prijatelji Holandjani nemaju pojma sta sam i ko sam tacno. Pricam tecno Holandski. Ali meni je bitno da znam i jezik i istoriju i sto vise kako bi i moje dijete znalo. Ali to ne znaci da sam jadan i da se nisam "uklopio".
I ja mislim upravo da je ono najbolje od "Bosnjastva" nalazi u zapadnoj evropi. Mi imamo evropski mozak a to je nesto sto nemozes ipak "dobiti odgojem na Balkanu" pa taman da si se rodio u Zagrebu. Evropa ima mnogo mana ali ima i mnogo toga pozitivnog a Bosnjaci kad tada moraju preuzeti sistem evrope i integrirati ga u sebe na raznim poljima od ekonomije, pravosudja do nacije. A u tome im mogu pomoci mozda malo "visoki predstavnici" ali jos mnogo vise, u buducnosti, njihova dijaspora.