(Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
callmethebreeeze

#126 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by callmethebreeeze »

ja sam svojoj napravio dijete umjesto svadbe. :D
dzimi

#127 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by dzimi »

Šta rade mladenci prve bračne noći?
- Broje pare :lol:
Giulia de Medici

#128 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Giulia de Medici »

Ovako je otprilike bilo kada sam se ja mlada udala :D :lol: :lol: :lol: :lol:

bez_ideje

#129 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by bez_ideje »

Volim ja ove nase svadbe.....svaki put mi dodju ko kulturolosko osvjescivanje kad namah pomislim da smo se bar u urbanoj sredini malo uzdigli od feudalnih obicaja.
Volim i one sirene,urlanje,kola pred opstinama,znojave kosulje na gojaznim kumovima koji "dizu" zvanice,pa mi svaki put proleti kroz glavu ono "sauvage" sto nam uputise jednom u Kanu,jer smo malo bucili ispred kafane.
Osobito volim dekor,pvc masne na ratkapama,vijence na haubama,trake sto se vijore na antenama ,cvijetne narukvice na rukama djeverusa,kilometre sjajne trake pobacane po restoranu,balone i plasticno cvijece ili ono pravo,koje je toliko lose aranzirano da izgleda nestvarno .........sve ko da je pomno dogovoreno-ukusa,estetike i slaganja boje NE SMIJE DA BUDE!
A haljine.......kakvo volim haljine,jeftini saten kojem je jedina uloga-da dobro zasljepljuje poglede,pismo torbice,stikle i marame..sve ko na traci...drecava sminka i sljokice koje se presijavaju na popodnevnom suncu dok fotograf pokusava da uhvati veselu druzinu na izlazu iz opcine ...
Pa vjencanica i mlada......bas me zanima je li je ko sta pitao,dok su je vukli od frizera,koji po sablonu pravi frizuru za vjencanje-kosa je podignuta,dobro ucvrscena lakom a sa strane vise ufrckani pramenovi netom premazani brilijantinom,nokti nadogradjeni,ten nakvarcan,a vjencanica.........vjencanica je najblaze receno ekoloska katastrofa ,koja je u pojedinim slucajevima cak u stanju da zasjeni satensku grozotu kod djeverusa ,kilometri satena,tila,cipke ,nabora,nepotrebnih ukrasa sto vise,sto vece,sto napuhanije i da se sto bolje vuce po zemlji.....i jos veo........da mlada izgleda sto zagonetnije i "nevinije" kad se muci da iskoraci iz samo za tu priliku iznajmljene limuzine ili nekog novog modela audija .....
Pa sjedaju skupa pred maticara,odusevljena familija skljoca po sali,a ono dvoje,mladozenja se preznojava u iznajmljenom odijelu,a mlada strahuje jel joj sve na mjestu!
Vjencanje je obavljeno.......sad SPEKTAKL..........krecu trube,zastave,fanfare i bubnjevi........Ceka orkestar i ozvucenje,stolovi u restoranu....janjac je vec "tu negdje"......flase ko zapete puske.....uskoro ce zvanice da se raskomote,raskopcaju uske kosulje,izbace trbusine,skinu cipele ,zapjevaju i zaplesu......OU JEA,narodno veselje,et it veri best.......Neka,nek se narod malo proveseli,crn je vakat,razloga za slavlje malo.....Ko zna hoce li iko od pozvanih znati,poslije koje ture pica,zbog cega su uopste tu......i ciji je ovo dan trebao da bude!

Zato ja volim ova nasa vjencanja........znas sta treba da zaobidjes u siroku luku!
No_oNe__

#130 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by No_oNe__ »

a tek vatromet na vjencanju - i to u ponoc wtf?!??!?!
xsk

#131 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by xsk »

No_oNe__ wrote:a tek vatromet na vjencanju - i to u ponoc wtf?!??!?!
zar i to ima?!? :-)
semmy

#132 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by semmy »

No_oNe__ wrote:a tek vatromet na vjencanju - i to u ponoc wtf?!??!?!

:lol: :lol: :lol: cuj vatromet
amiria

#133 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by amiria »

bez_ideje wrote:Volim ja ove nase svadbe.....svaki put mi dodju ko kulturolosko osvjescivanje kad namah pomislim da smo se bar u urbanoj sredini malo uzdigli od feudalnih obicaja.
Volim i one sirene,urlanje,kola pred opstinama,znojave kosulje na gojaznim kumovima koji "dizu" zvanice,pa mi svaki put proleti kroz glavu ono "sauvage" sto nam uputise jednom u Kanu,jer smo malo bucili ispred kafane.
Osobito volim dekor,pvc masne na ratkapama,vijence na haubama,trake sto se vijore na antenama ,cvijetne narukvice na rukama djeverusa,kilometre sjajne trake pobacane po restoranu,balone i plasticno cvijece ili ono pravo,koje je toliko lose aranzirano da izgleda nestvarno .........sve ko da je pomno dogovoreno-ukusa,estetike i slaganja boje NE SMIJE DA BUDE!
A haljine.......kakvo volim haljine,jeftini saten kojem je jedina uloga-da dobro zasljepljuje poglede,pismo torbice,stikle i marame..sve ko na traci...drecava sminka i sljokice koje se presijavaju na popodnevnom suncu dok fotograf pokusava da uhvati veselu druzinu na izlazu iz opcine ...
Pa vjencanica i mlada......bas me zanima je li je ko sta pitao,dok su je vukli od frizera,koji po sablonu pravi frizuru za vjencanje-kosa je podignuta,dobro ucvrscena lakom a sa strane vise ufrckani pramenovi netom premazani brilijantinom,nokti nadogradjeni,ten nakvarcan,a vjencanica.........vjencanica je najblaze receno ekoloska katastrofa ,koja je u pojedinim slucajevima cak u stanju da zasjeni satensku grozotu kod djeverusa ,kilometri satena,tila,cipke ,nabora,nepotrebnih ukrasa sto vise,sto vece,sto napuhanije i da se sto bolje vuce po zemlji.....i jos veo........da mlada izgleda sto zagonetnije i "nevinije" kad se muci da iskoraci iz samo za tu priliku iznajmljene limuzine ili nekog novog modela audija .....
Pa sjedaju skupa pred maticara,odusevljena familija skljoca po sali,a ono dvoje,mladozenja se preznojava u iznajmljenom odijelu,a mlada strahuje jel joj sve na mjestu!
Vjencanje je obavljeno.......sad SPEKTAKL..........krecu trube,zastave,fanfare i bubnjevi........Ceka orkestar i ozvucenje,stolovi u restoranu....janjac je vec "tu negdje"......flase ko zapete puske.....uskoro ce zvanice da se raskomote,raskopcaju uske kosulje,izbace trbusine,skinu cipele ,zapjevaju i zaplesu......OU JEA,narodno veselje,et it veri best.......Neka,nek se narod malo proveseli,crn je vakat,razloga za slavlje malo.....Ko zna hoce li iko od pozvanih znati,poslije koje ture pica,zbog cega su uopste tu......i ciji je ovo dan trebao da bude!

Zato ja volim ova nasa vjencanja........znas sta treba da zaobidjes u siroku luku!
:thumbup: najs
1906

#134 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by 1906 »

ako i budem kad :D zelja mi je - da niko ne zna da se udajem :lol:

aj roditeljima bi morala javit i nekim ljudima u blizem okruzenju :D
- ostali mogu saznat za godinu dvije - od nekog :lol:
No_oNe__

#135 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by No_oNe__ »

da ne vidjeh svojim ocima - ne bih ni ja vjerovala!!!!!!!!1

ali je to bila velika zelja mlade
mislim - ali samo mislim - da su iskesirali nekih 4-5000km!
zimomor

#136 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by zimomor »

Mrsko mi citati sve stranice. Jel' iko spomenuo vjerski dio vjencanja... i kad se iz dzamije odmah krene u kafanu?
gurabija78

#137 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by gurabija78 »

zimomor wrote:Mrsko mi citati sve stranice. Jel' iko spomenuo vjerski dio vjencanja... i kad se iz dzamije odmah krene u kafanu?
....ili hodzu dovedu u kafanu....
ljubav_aha

#138 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by ljubav_aha »

Falcon wrote:Ne vidim nista primitivno u izrazavanju nacionalnog i vjerskog identiteta. Zastava Republike BiH, Drzave BiH i barjak Islama su mi prihvatljivi kao iskaz nacionalne, drzavne i vjerske samosvijesti dok ostale, Turske, Saudije ili slicno ne smatram primjerenim.
oh,selekcija je takodjer prisutna :D a,sto ako je svadba stranaca :mrgreen:
ljubav_aha

#139 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:
Falcon wrote:Ne vidim nista primitivno u izrazavanju nacionalnog i vjerskog identiteta. Zastava Republike BiH, Drzave BiH i barjak Islama su mi prihvatljivi kao iskaz nacionalne, drzavne i vjerske samosvijesti dok ostale, Turske, Saudije ili slicno ne smatram primjerenim.
ne zenis se sa islamom ili sa bosnom. :-) :-)
:lol:
ljubav_aha

#140 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by ljubav_aha »

Dioda wrote:
metar_drva wrote:koga boli qrac kako se neko nacionalno i vjerski izražava dok ide na svadbu?
Vala bas :lol:
:lol: eh,kad bi se svi "zastavama" idnetificirali na jednoj svadbi,kako bi to tek izgledalo
Ateista

#141 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Ateista »

No_oNe__ wrote:da ne vidjeh svojim ocima - ne bih ni ja vjerovala!!!!!!!!1

I onda se otplacuje kredit da bi se zadoovljila "publika" zeljna veselja... :-)

Ako neko vec hoce da da tolike pare za tu priliku, pa bolje da to iskoristi za neko putovanje od mjesec dana i provede se ko covjek, a ne da hrani i opija 200 ljudi od kojih vise od pola sigurno i ne poznaje. :lol:
wewa

#142 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by wewa »

fora je sto se te velike svadbe uglavnom i prave da bi mladenci zaradili - e to mi je tek degutantno...
ljubav_aha

#143 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by ljubav_aha »

sheilak wrote:
ljubav_aha wrote: u SAD ,imigranti ex-juge masovno prakticiraju zastave na vjencanjima
Masu li i tamo saudijskim i islamskim, opcenito ili sda-ovskim? :-D

Ma, svi su ti obicaji odraz kulture jedne drzave i ljudi koji u njoj zive. Ja se nekad zacrvenim zbog kolicine primitivizma na svadbama kod nas, cak i kada sam potpuno irelevantni promatrač svih tih svadbenih zbivanja. :-D

To trubljenje, poskakivanje ispred stambenih zgrada ( zaista ofirno), sinteticke vjencanice na volane i masne i iste takve haljine utegnutih djeverusa, rituali plodnosti, ljubljenje praga i nogu svekru i svekrvi, mamljenje novca...

Ali, ok, svakom njegovo. :roll:
zastavama drzava,nisu dovoljno hrabri za nosenje Islamskih :D :lol: mislim da postoji protokol za ponasanje u javnosti u vezi zastava
Gospoda Ministarka

#144 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Gospoda Ministarka »

bez_ideje wrote:Osobito volim dekor,pvc masne na ratkapama,vijence na haubama,trake sto se vijore na antenama ,cvijetne narukvice na rukama djeverusa,kilometre sjajne trake pobacane po restoranu,balone i plasticno cvijece ili ono pravo,koje je toliko lose aranzirano da izgleda nestvarno .........sve ko da je pomno dogovoreno-ukusa,estetike i slaganja boje NE SMIJE DA BUDE!
bez_ideje wrote:A haljine.......kakvo volim haljine,jeftini saten kojem je jedina uloga-da dobro zasljepljuje poglede,pismo torbice,stikle i marame..
bez_ideje wrote:Pa vjencanica i mlada......bas me zanima je li je ko sta pitao,dok su je vukli od frizera,koji po sablonu pravi frizuru za vjencanje-kosa je podignuta,dobro ucvrscena lakom a sa strane vise ufrckani pramenovi netom premazani brilijantinom,nokti nadogradjeni,ten nakvarcan,a vjencanica.........vjencanica je najblaze receno ekoloska katastrofa ,koja je u pojedinim slucajevima cak u stanju da zasjeni satensku grozotu kod djeverusa ,kilometri satena,tila,cipke ,nabora,nepotrebnih ukrasa sto vise,sto vece,sto napuhanije i da se sto bolje vuce po zemlji.....i jos veo........da mlada izgleda sto zagonetnije i "nevinije" kad se muci da iskoraci iz samo za tu priliku iznajmljene limuzine ili nekog novog modela audija .....
Sve ovo sto je ovdje navedeno je meni manje -vise znak neke licne pa ajmo rec nekulture i neukusa, nema neke pretjerno puno veze sa obicajima.
ljubav_aha

#145 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by ljubav_aha »

Bosanac sa dna kace wrote: men i ide mi na zivce... kad djeca zaustave auto sa barikadama :lol:

...eh a sto se tice zastave tj.barjaka onaj ko je u svatovima nosio zastavu maho je njome i nagovjestavvo da idu u miru, dakle nije vojska, a bila je tu jos i muzika nedje je bio bubanj i zurne a nedje su svatovi vikali ''hej masala'' eto odkud nam zastave
sviranje autom kroz grad nam je isto odatle, dok se u svatove islo na konjima i pjeske bi o je neki muzicki instrument kojim se nagovjestavalo da idu svatovi sve s ciljem da se obavijesti sira javnost, a mahala u medjuvremenu izbaci ko je stupio u bracne vode...
djeca zaustavljaju auto jer dobiju bonbone,eh meni obicaj drag,jer su djeca posebno draga bica :-D

zastave,svrianje,pa danas nisu vise neophodni,jer mehala vise nije mahalica,a drugo,postoje pravila koja se trebaju prakticirati tokom voznje
bez_ideje

#146 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by bez_ideje »

Gospoda Ministarka wrote:
bez_ideje wrote:Osobito volim dekor,pvc masne na ratkapama,vijence na haubama,trake sto se vijore na antenama ,cvijetne narukvice na rukama djeverusa,kilometre sjajne trake pobacane po restoranu,balone i plasticno cvijece ili ono pravo,koje je toliko lose aranzirano da izgleda nestvarno .........sve ko da je pomno dogovoreno-ukusa,estetike i slaganja boje NE SMIJE DA BUDE!
bez_ideje wrote:A haljine.......kakvo volim haljine,jeftini saten kojem je jedina uloga-da dobro zasljepljuje poglede,pismo torbice,stikle i marame..
bez_ideje wrote:Pa vjencanica i mlada......bas me zanima je li je ko sta pitao,dok su je vukli od frizera,koji po sablonu pravi frizuru za vjencanje-kosa je podignuta,dobro ucvrscena lakom a sa strane vise ufrckani pramenovi netom premazani brilijantinom,nokti nadogradjeni,ten nakvarcan,a vjencanica.........vjencanica je najblaze receno ekoloska katastrofa ,koja je u pojedinim slucajevima cak u stanju da zasjeni satensku grozotu kod djeverusa ,kilometri satena,tila,cipke ,nabora,nepotrebnih ukrasa sto vise,sto vece,sto napuhanije i da se sto bolje vuce po zemlji.....i jos veo........da mlada izgleda sto zagonetnije i "nevinije" kad se muci da iskoraci iz samo za tu priliku iznajmljene limuzine ili nekog novog modela audija .....
Sve ovo sto je ovdje navedeno je meni manje -vise znak neke licne pa ajmo rec nekulture i neukusa, nema neke pretjerno puno veze sa obicajima.
Kako nema,pa ocito je obicaj da se licna nekultura i neukus ponesu na vjencanje :mrgreen:
ljubav_aha

#147 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by ljubav_aha »

:-D :lol: :thumbup:
JThomas

#148 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by JThomas »

Ateista wrote:
No_oNe__ wrote:da ne vidjeh svojim ocima - ne bih ni ja vjerovala!!!!!!!!1

I onda se otplacuje kredit da bi se zadoovljila "publika" zeljna veselja... :-)

Ako neko vec hoce da da tolike pare za tu priliku, pa bolje da to iskoristi za neko putovanje od mjesec dana i provede se ko covjek, a ne da hrani i opija 200 ljudi od kojih vise od pola sigurno i ne poznaje. :lol:
obučeš košulju i samo uletiš. niko nikad ne zna svakoga, a niko i ne pita "čiji si ti, ko je tebe zvao?"

:D
xsk

#149 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by xsk »

ljubav_aha wrote: :lol: eh,kad bi se svi "zastavama" idnetificirali na jednoj svadbi,kako bi to tek izgledalo
starci su mene i sestru jednom prilikom namolili da idemo sa njima na tu rodjacku nekakavu crnu svadbu gdje se moglo ocekivati prisustvo izvjesnih zastava (po principu - hajd' nam jos ovo ucinite pa nikad vise ne morate i slicnim roditeljskom trikovima). posto moj tadasnji momak nije bio "predominantno zastupljene" nacionalnosti, kao ni sestrin muz (da bude sve u YU duhu, on je iz trece "grupe") - dobro smo se ismijali kontajuci sta li bi se desilo kad bi svi ponijeli STOKAKVIH zastava sa sobom! morbidno ali istinito.

ps - na kraju su svi iskulirali.
Gospoda Ministarka

#150 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Gospoda Ministarka »

bez_ideje wrote:Kako nema,pa ocito je obicaj da se licna nekultura i neukus ponesu na vjencanje
To kakvu ce mlada vjencanicu obuc, kakvu ce kitnju izabrat, kako ce se kuma obuci te kako ce se svi oni nasminkat je individualno e sad, s kim si takav si.... kakva mlada takvi joj i svatovi, zar ne?

A sad na silu nasem narodu forsirat zapadnjacke obicaje koje sam opisala u prethodnom postu mi je glupost, svadba je meni razlog da se proveseli i kao takva vjerujem da se treba obiljeziti a ne praviti svadbu radi lijepih slika na fb. Sto nam je postala masovna pojava.
Locked