ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: anex, _BataZiv_0809

Post Reply
Ateista

#126 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Dozer wrote:Zaboravljas da na nasim cestama ima "pro" sofercina koji svu svoju koncentraciju usmjere iskljucivo na vozilo ispred sebe, nerijetko prateci samo i jedino njegove zadnje pozicije ili stopke, pogotovo nocu :-) .

Za takve rijetko postoji bilo sta ispred vozila koje je ispred njih, a o retrovizorima, bokovima i sl., da i ne govorimo :mrgreen:
Ovakve vidjam na cesti svaki dan. A nije ih ni pretesko prepoznati...dovoljno je vidjeti samo kako sjede za volanom, i sve je jasno :). K'o da imaju metlu u ledjima, zakucani na volan toliko da je neshvatljivo kako uspiju motati rukama, savijenih koljena toliko da se uvijek divim kojom vratolomijom premjeste stopalo sa jedne na drugu papucicu jer obavezno koljenom udaraju u volan, fiksiranog pogleda na max. 6,3m ispred njihove haube i ne vide dalje od toga... :lol:
Na zalost, toga definitivno ima, to i jesu jedni od onih koji ce se zakucati u onog ispred, koliko god rastojanje da drzali. :-)

Ja sam govorio o normalnom odstojanju kod bar prosjecno normalnih sofera, posto je bilo price da li je 4m dovoljno pri brzinama od oko 60 km/h. Za takve nije, ali za normalne jeste, jer i ako voze iza jednog od takvih kao sto si ti opisao, nece cekati da se on zakuca u nekog nego ce gledati puno ispred njega, pa i poceti kociti prije nego sto se on zakuca. :D
za_sada_bez_dobrog_nicka

#127 Re: ZOBS

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

4 metra odstojanja kao priprema za preticanje je sasvim pogrešna koncepcija. Ja kao pripremu za preticanje držim toliko odstojanje koje mi omogućava da dovoljno ubrzam, a da još i nisam počeo preticati. Tada je sam čin preticanja mnogo brži, efikasniji, elegantniji i sa manje napora. Dok ubrzavam u desnoj traci mogu još uvijek odustati, a ubrzavati u lijevoj traci, naročito sa teškim vozilom, pa još eventualno odustajati je vrlo opasno. A šta sa slučajevima kad vožilo na pola šlepera neće da primi gas?
Svi koji koncepciju preticanja grade na tome da se treba zalijepiti za vozilo koje se pretiče, pa se ispaliti u lijevu traku i početi ubrzavati su potencijalne ubice/samoubice. Hem nema zaleta, hem nema pregleda...
Ateista

#128 Re: ZOBS

Post by Ateista »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:4 metra odstojanja kao priprema za preticanje je sasvim pogrešna koncepcija. Ja kao pripremu za preticanje držim toliko odstojanje koje mi omogućava da dovoljno ubrzam, a da još i nisam počeo preticati. Tada je sam čin preticanja mnogo brži, efikasniji, elegantniji i sa manje napora. Dok ubrzavam u desnoj traci mogu još uvijek odustati, a ubrzavati u lijevoj traci, naročito sa teškim vozilom, pa još eventualno odustajati je vrlo opasno. A šta sa slučajevima kad vožilo na pola šlepera neće da primi gas?
Svi koji koncepciju preticanja grade na tome da se treba zalijepiti za vozilo koje se pretiče, pa se ispaliti u lijevu traku i početi ubrzavati su potencijalne ubice/samoubice. Hem nema zaleta, hem nema pregleda...
Zavisi od snage auta, ima ih koji se bez problema mogu zalijepiti i cekati cistinu, onda samo stisnuti gas i sve je gotovo. :-)

Kod slabijih auta je pozeljno da se koristi taktika koju si opisao, ali ne moze ni uvijek. Meni se znalo desiti na nepoznatim putevima, da drzim odstojanje upravo iz tih razloga, a onda se pojavi malo neocekivan i kratak pravac, a ja nit' sam poceo ubrzavati nit' sam doovljno blizu i propade prilika. :-)

Najdraze mi je kad nekih 50-100 metara prije same isprekidane vidim da ona ide, onda nagazim i tako tempiram brzinu da se na pocetku isprekidane taman priblizim autu i samo ga "obidjem". :D
Dozer

#129 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Nemam tih problema...sa 150 grbonjica "preletim" ono ispred mene, sta god da je. I cesto se "zalijepim", na 2-3m.

I ovo ima svoj razlog, pogotovo kada sam iza kamiona. Kao sto je, vjerujem, svima poznato, auto koje se nalazi ispred vas stvara vazdusni vrtlog koji u stvari razbija zrak ispred vas. Sto ste blize tom vozilu, to je otpor zraka vaseg vozila manji.
Samim tim vam treba manje snage od vozila ispred vas da vozite istom brzinom kao to vozilo, a istovremeno vam ta snaga motora ostaje da mozete brze ubrzati radi preticanja ;)
small_devil

#130 Re: ZOBS

Post by small_devil »

Imam i ja jedno pitanje, pa ako neko zna odgovor bila bih mu zahvalna :)

Da li se moze po novom zakonu voziti skuter ili motor do 49 kubika, a ima se polozena samo B kategorija?
Znam da nije moglo, jer ona oznaka B1 u vozackoj dozvoli se odnosi samo na biciklo sa motorom (koje je btw izumrlo sa dinosaurusima).
Dozer

#131 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Kako nije moglo? Do 50 cc je uvijek bilo sa B kategorijom...ja nisam upratio u zakonu da se bilo sta promijenilo po tom pitanju...
Ady88

#132 Re: ZOBS

Post by Ady88 »

Dozer wrote:Kako nije moglo? Do 50 cc je uvijek bilo sa B kategorijom...ja nisam upratio u zakonu da se bilo sta promijenilo po tom pitanju...

Moglo, pa nije moglo i sad opet po novom motor do 50cc mozes voziti sa B kategorijom :)
Cafe Camargue

#133 Re: ZOBS

Post by Cafe Camargue »

Ady88 wrote:Posto ima dosta pitanja o izmjenama i dopunama zakona, na linku ispod mozete naci sve sto vas zanima :thumbup:

Image

Zakon o izmjenama i dopunama

Zakon o bezbjednosti saobracaja
Nigdje u ovom zakonu ne vidim...

Koja je predviđena kazna za prekoračenje brzine 10-20 km/h U NASELJU ?

Postoji kazna za takvo prekoračenje VAN NASELJA, i iznosi 30 KM. Ali, u naselju ne.
Opet, spominju se kazne za:
-prekoračenje 20-30 km/h U NASELJU (50 KM)
-prekoračenje preko 30 km/h U NASELJU (100-300 KM)
potpuni stranac

#134 Re: ZOBS

Post by potpuni stranac »

Dozer wrote:Nemam tih problema...sa 150 grbonjica "preletim" ono ispred mene, sta god da je. I cesto se "zalijepim", na 2-3m.

I ovo ima svoj razlog, pogotovo kada sam iza kamiona. Kao sto je, vjerujem, svima poznato, auto koje se nalazi ispred vas stvara vazdusni vrtlog koji u stvari razbija zrak ispred vas. Sto ste blize tom vozilu, to je otpor zraka vaseg vozila manji.
Samim tim vam treba manje snage od vozila ispred vas da vozite istom brzinom kao to vozilo, a istovremeno vam ta snaga motora ostaje da mozete brze ubrzati radi preticanja ;)
kad vidim da mi se neko vako zalijepi najdraže mi je stisnuti po kočinici, nako malo sam da ga trznem, a kad je mrak upalim mu maglenjake. :D
psiho

#135 Re: ZOBS

Post by psiho »

potpuni stranac wrote:
Dozer wrote:Nemam tih problema...sa 150 grbonjica "preletim" ono ispred mene, sta god da je. I cesto se "zalijepim", na 2-3m.

kad vidim da mi se neko vako zalijepi najdraže mi je stisnuti po kočinici, nako malo sam da ga trznem, a kad je mrak upalim mu maglenjake. :D
maglenjaci su zakon :thumbup:
baustelac

#136 Re: ZOBS

Post by baustelac »

potpuni stranac wrote:

Ima jedan elegantniji trik, posprica se malo sajba da se opere, posebno djelotvorno pri brzinama vecim od 60 kmh
:dance:
Cafe Camargue

#137 Re: ZOBS

Post by Cafe Camargue »

psiho wrote:
potpuni stranac wrote:

maglenjaci su zakon :thumbup:
upali i on tebi duga :D
potpuni stranac

#138 Re: ZOBS

Post by potpuni stranac »

Cafe Camargue wrote: upali i on tebi duga :D
onda malo podignem retrovizor, nisam nikada provjerio al kažu da pravi dobar odsjaj onom iza. :D
Cafe Camargue

#139 Re: ZOBS

Post by Cafe Camargue »

potpuni stranac wrote:
onda malo podignem retrovizor, nisam nikada provjerio al kažu da pravi dobar odsjaj onom iza. :D
e to nisam probo :)
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#140 Re: ZOBS

Post by 1946 »

potpuni stranac wrote:
Valja to nanišanit :-D
kurty

#141 Re: ZOBS

Post by kurty »

1946 wrote:
potpuni stranac wrote:
Valja to nanišanit :-D
jes vala...djelotvorno, ali...
Prosle godine, punac isao kroz Rajlovac sa zenom, i iza njega se neki priljepio i duga upalio...Punac samo digo retrovizor (ili oborio, nije bitno) i nastavio voziti... Ovaj iza mislio da mu nesto rukom pokazujue, ono kao "jesi lud" i pretekao ga... Kad na onom zadnjem mostu, iz Rajlovca, prema autoputu, lola se zaustavio, otvorio vrata i grana puncu da stane... Srecom ovaj u djipu bio, otkino mu vrata i po gasu...
Ovom paceniku, ni glasa poslije
Haris.ba

#142 Re: ZOBS

Post by Haris.ba »

Kakav je postupak za dobijanje novoga stikera? Stari stiker otišao u helać. I koliko to košta? Znači, registracija još važi - samo novi stiker.
530i

#143 Re: ZOBS

Post by 530i »

Logično bi bilo da se plaća isto kao i prilikom registracije, dakle 5 KM. Ali za svaki slučaj provjeri.
Nazif_Gljiva

#144 Re: ZOBS

Post by Nazif_Gljiva »

Cafe Camargue wrote:
Ady88 wrote:Posto ima dosta pitanja o izmjenama i dopunama zakona, na linku ispod mozete naci sve sto vas zanima :thumbup:

Image

Postoji kazna za takvo prekoračenje VAN NASELJA, i iznosi 30 KM. Ali, u naselju ne.
I mene interesuje, ako neko zna...
psiho

#145 Re: ZOBS

Post by psiho »

Nazif_Gljiva wrote:
Cafe Camargue wrote:

Image

I mene interesuje, ako neko zna...
valjda isto ako ne piše izričito za naselje, Nazife
madner

#146 Re: ZOBS

Post by madner »

Sta bi od kazne za pogresno parkiranje?

Znam da su je slucajano izbacili iz ZOBS-a, jesu je ponovo ubacili i kada?
madner

#147 Re: ZOBS

Post by madner »

Poison Ivy wrote:
madner wrote:Sta bi od kazne za pogresno parkiranje?

Nisu jos uvijek, nazalost :roll:
Jel to sigurno? :D
madner

#148 Re: ZOBS

Post by madner »

Ma jok, da sjebem gumu.

Ja ostavim na cesti :D
iceman ze

#149 Re: ZOBS

Post by iceman ze »

Poison Ivy wrote:
Poison Ivy wrote:
madner wrote:Sta bi od kazne za pogresno parkiranje?

Sigurno, bilo prije par dana u novinama.

Nemoj slucajno da se penjes po trotarima, osvanuces na temi "Majstori parkiranja" :mrgreen:

Platio kaznu neki dan...... :zoka:
iceman ze

#150 Re: ZOBS

Post by iceman ze »

Poison Ivy wrote:
iceman ze wrote:
Platio kaznu neki dan...... :zoka:
Na sta su se pozvali?
Cl.130 ZOOBS na putevima u BiH (Sl.glasnik BiH 06/06, 75/06, 44/07 i 84/09) i Zakona o izmjenama i dopunama ZOOBS na putevima u BiH (Sl.glasnik BiH br.48/10).
Post Reply