Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
int21

#126 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by int21 »

doktorsa wrote:Meni je sve jasno sta se desava u Bosni i Hercgevini bar sto se tice posla i trazenja istog....
Jedna masa od par stotina hiljada ljudi koji zive ovde nisu u opste sposobni za zivot..a o radu da ne govorim..njima se jednostavno zivot desava...eto rodilo se djete valja ga ljuljat..Pa ljudi moji ako nema posla u Bosni i Hercegovini ima u ostatku svijeta..svako sebe moze naci...Veliki je dunjaluk a sve blizu..avioni lete po cijelom svijetu a i brodovi plove a vozovi idu 400 na sat...Nije Bosna svijet
Ovde je san vecine raditi na/u budzetu....banke vas vole,plata sigurna,malo se radi,topli obrok...karta..regres..puna kuca srece...Malo stranacki feder radi jel...E ovi sto vole na/u budzet nemaju sta traziti vani...Sta ko zna raditi konkretno i efektivno..Jel ti diploma svjetski priznata i koliko te kostalo da je dobijes i krvi propisas???
Kako ces zaraditi na zapadu ili istoku ako nisi radno sposoban,virtualno i realno inteligentan...pa sad je u toj istoj Evropi standard da insan govori 2-3 jezika..Sta znas raditi Sta ne?Imas li neki cilj u zivotu? Nema lazi narode sudar sa realnim zivotom..odmah vidite koliko znate i koliko ste suplji...koliko vrijedite i dali vrijedite u opste..Ovde ljudi zavrsavaju fakultete koji nikome ne trebaju.(valda radi hatra roditelja) potrose cetiri pet godina ili su vjecni studenti..nigdje nista..Pa kako moze nesto imat u zivotu?? A inace ce je u Bosni dosta suplje price..ljudi hodaju bez ideja ..nema cilja..sistem ne postoji..svi su krivi za ovu situaciju..Svako sebe nek vadi jebi ga to je zivot i valja ga prozivit..kako napravis tako ti je..Sto prije dodjete pameti bice vam kasnije lakse jel..
Svaka na mjestu. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
lalanje

#127 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by lalanje »

Dok sam trazila pposao prosla sam sito i reseto... tek zavrsial fax, vratila se iz inostranstva, grad gdje ne znam nikog, tek udata, mlada zena, koja nema iskustva... uh kako su me samo s noge na nogu.... 6 mjeseci pisanja cv-a, razgovora, pregovora, testiranja (cuveno pitanje "da li si trudna? hoces li biti?" :x :x :x )... nikad odgovora- ni negativnog, kamo li pozitivnog.... ali sam iskljucivo birala internacionalne firme, za koje sam znala da imam buducnost i znala sam da ce me kad-tad jedna primiti... i jeste.
eh sad... u tih 6 mjeseci od moje mame preko tetke, nane, uze i sire rodbine i komsiluka svi su govorili isto" ma nadji bilo sta- vazno je imati bilo kakv poso". a ja sam luuuudila na to i znala sam da ne zelim bilo sta... imam svoje ja, svoje misljenje, svoj stav, imam znanje i imam volju da radim, ali svakakav poso necu pa makar bila isfrustrirana domacica, jer znam da ce kad-tad neko prepoznati koliko vrjedim.

sta je pisac htio da kaze: postovani postavljacu teme, nezaposlenosti ima itekako ali zato sto smo opametili i vise se ne guramo svi da budemo alija sirotanovic. hocu da me se cjeni, da me se plati, da imam izvjesnost i sigurnost i da znam sta sam ja zapravo, koja sam karika u tvojoj firmi. je l puno? ja mislim da nije i u pravu sam bila- nasla sam poso koji sam trazila...

(ima lezihljebovica ali mislim da ovdje pricamo o kvalitetnim radnicima- takvog, naime ,trazi)
amiria

#128 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by amiria »

doktorsa wrote:Meni je sve jasno sta se desava u Bosni i Hercgevini bar sto se tice posla i trazenja istog....
Jedna masa od par stotina hiljada ljudi koji zive ovde nisu u opste sposobni za zivot..a o radu da ne govorim..njima se jednostavno zivot desava...eto rodilo se djete valja ga ljuljat..Pa ljudi moji ako nema posla u Bosni i Hercegovini ima u ostatku svijeta..svako sebe moze naci...Veliki je dunjaluk a sve blizu..avioni lete po cijelom svijetu a i brodovi plove a vozovi idu 400 na sat...Nije Bosna svijet
Ovde je san vecine raditi na/u budzetu....banke vas vole,plata sigurna,malo se radi,topli obrok...karta..regres..puna kuca srece...Malo stranacki feder radi jel...E ovi sto vole na/u budzet nemaju sta traziti vani...Sta ko zna raditi konkretno i efektivno..Jel ti diploma svjetski priznata i koliko te kostalo da je dobijes i krvi propisas???
Kako ces zaraditi na zapadu ili istoku ako nisi radno sposoban,virtualno i realno inteligentan...pa sad je u toj istoj Evropi standard da insan govori 2-3 jezika..Sta znas raditi Sta ne?Imas li neki cilj u zivotu? Nema lazi narode sudar sa realnim zivotom..odmah vidite koliko znate i koliko ste suplji...koliko vrijedite i dali vrijedite u opste..Ovde ljudi zavrsavaju fakultete koji nikome ne trebaju.(valda radi hatra roditelja) potrose cetiri pet godina ili su vjecni studenti..nigdje nista..Pa kako moze nesto imat u zivotu?? A inace ce je u Bosni dosta suplje price..ljudi hodaju bez ideja ..nema cilja..sistem ne postoji..svi su krivi za ovu situaciju..Svako sebe nek vadi jebi ga to je zivot i valja ga prozivit..kako napravis tako ti je..Sto prije dodjete pameti bice vam kasnije lakse jel..

Ni sama bolje ne bih srocila... Svaka cast :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ronhill

#129 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by ronhill »

corolla02 wrote:
ronhill wrote:jarane ko za 300KM radi po citav dan na suncu je idiot
greska; lati se posla bilo kakva a usput trazi unapredjenje ili kakav drugi optimalniji!

najskuplje je landohaniti i traciti svoje vrijemee..
ko kaze da ja tracim vrijeme? da sam gubio isto na te gluposti od 300KM ne bih nista uradio
ovako imam ko student hvala Bogu bar za izlaske i za stednju
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#130 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Truba »

vani govore 2-3 jezika al u racku
gdje god sam bio problem progovoriti
u italiji mi kažu ... gdje dolaziš tog jezika moraš znati :roll: :roll: :roll: a frajko bio u sarajevu na olimpijadi... pa što nenauči naš jezik
u portugalu beknut ne znaju engleski u francuskoj također... zavrnuli me za 10 maraka i ne da da mu objasnim da me zavrnuo morao policiju i prevodioca u mjenačnicu zvati
u ženevi isto... jedino su germani OK... holanđani također

ovdje govorimo o radnim ljudima... manite se akademskih građana koji čine 20% zemlje...doktora ekonomista i tako...

sa zapada nam se vraćali đaci u srednjoj iz izbjeglištva... znaju eseje pisati ne znaju beknut engleski a lafo ga učili u prvom osnovne :roll: :roll: :roll:

ako je neko nezaposlen nije glup nije lijen ... ne znači da nema para... da ga svako može vući za nos i lagat ga obećavat plate pa zavrtati...
bhwebbiz

#131 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by bhwebbiz »

atko wrote:@jana32 :thumbup:

pristup poslu nije malo nego malo vise naopak ... ko god je iso u skolu i imo neku ekonomiku i organizaciju nije ga mogla fuliti recenica "pregovaracka osobina - najcjenjenija osobina" ;)

To sto neko u startu ulozi malo u racunar, toner i foliju neku u nekoj shupi od 1 m kvadratni je samo pocetni fiksini trosak ... onaj ko dovodi musterije je taj koji stvara novu vrijednost

@Bhwebbiz ... zamisli da ti se javi sad neko na oglas i kaze ... 75% meni kao pregovaracu i generatoru i realizatoru biznisa a 25% tebi kao pokretacu ideje i ulagacu u materijal opremu i prostor ... strasno me zanima sta bi onda ti rekao ???

Zasto mislis da su ljudi ovdje jadni da bi radili za porciju cevapa vazdan ... dok ti pijuckas kaficu preko puta i vrtis kljucevima svog najnovijeg terenca ??
Kažeš 75-25. Ok. Jasno mi je karikiraš. Ali svi se bavite nagađanjem. Šta ako ponuda jeste recimo 50-50. Je li neko probao konretno pitati.
Mislim da su komentari tipa "poslodavac nevalja" čista predrasuda.
Komentari tipa "nevalja oglas" su realni. Vidio sam gdje sam pogriješio.

Ali nije bila ponenta na lošem oglasu. Poenta je bila da je današnja omladina nezainteresovana. Ja ne bih pokrenu temu da je neko poslao mail i pitao koliki je procenat -učinak. Evo ni da danas niko nije ništa konkretno pitao. Ne mislim na forumu nego na objavljenoj e-mail adresi. Stanje sam uporedio sa stanjem od prije 10 godina. Ti daš oglas za recimo DTP, a javljaju se šoferi, pravnici, hemičari... Čak se i jedan pjesnik jednom javio. Ljudi dolaze, traže, pitaju. Čim vide oglas za posao šalju molbe pitaju ako ima i drugi neki posao. Nude se i besplatno da nauče raditi. Nemoj da sad neko komentariše eto vidi kakav si ti sad bi da te i mole. Ne govorimo o meni i kako bih ja postupio ili kako sam postupio sa tim ljudima. Znam dobro kako su mnogi poslodavci tada postupali. Govorim da su ljudi htjeli raditi. Danas neće a više kukamo i manje smo zadovoljni. I ne govorim samo o mom oglasu. Evo ti drugi primjer moga kolege. Treba mu terenski komercijalista. Da čovjek oglas. Javi se 50 kanditadata. On zakaže sastanak sa svim u subotu u 7 i 30. Dođe troje. Dakle ima je lijep oglas da privuče kandidata. Ja iskreno i nisam htio lijep oglas (sad mi je jasno i da sam i pretjerao ako ćemo i o meni) jer znam šta znači kad se javi 50 ljudi. Jer je očito ćim se čovjek nađe pred pravom obavezom, npr. ustati dovoljno rano da dodješ na sastanak u 7 i 30, e tu više nema kandidata. Pričamo o čitavim nezaposlenim generacijama kojima prolazi vrijeme.

Vidim da je moj oglas iziritirao mnoge. Po rekacijama vidim i zašto. Ja sam pogješio jer me je vodila moja frustracija izrasla kroz gomilu nesposobnih ljenština koji su se skupo prodavali. Uredno ga prijaviš. Daš solidnu platu a za tri mjeseca on recimo kumulativno nabere 60 radnih sati u kašnjenju. Nije da sam mu ja mjerio nego mi rekla agencija koja je radila zaštitu objekta pa na alarmu imali neki loger. Bilo im sumnjivo mislili pokvaren sistem. Kada sam pregledao liste onda se ispostavilo ne samo da je kasnio nego da je i ranije zatvarao radnju. Pa hajde da mu sve to oprostis. Mjesecima su ljudi poslije dolazili i govorili prituzbe na njega. I da ti dalje ne pricam. Kad sagledam iz ove prespektive mogu reći da smo zaista lijeni kao narod. Ne kazem to na osnovu jednog slučaja nego na osnovu najmanje 200-300 uzoraka (i ne kazem da su svi bili lijeni i da svi nisu valjali).
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#132 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Toto »

ako uposlenik otvara i zatvara radnu a gazda ga prati samo preko kamera obezbjedjenja
onda gazda mora da uposli biznismna a ne radnika da mu radi posao ....
A to zanci 50% vecu platu, procenat od profita, bonusi itd.

ako nece to nek ukljuci web kameru i skripi zubima.
taurus10

#133 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by taurus10 »

Divim se onim što znaju da čitaju i još znaju šta su pročitali @toto

@bhwebbiz
Daš solidnu platu a za tri mjeseca on recimo kumulativno nabere 60 radnih sati u kašnjenju. Nije da sam mu ja mjerio nego mi rekla agencija koja je radila zaštitu objekta pa na alarmu imali neki loger. Bilo im sumnjivo mislili pokvaren sistem. Kada sam pregledao liste onda se ispostavilo ne samo da je kasnio nego da je i ranije zatvarao radnju. Pa hajde da mu sve to oprostis. Mjesecima su ljudi poslije dolazili i govorili prituzbe na njega. I da ti dalje ne pricam.

Čovjek nije postavio pitanje da ga komentarišete, i na kraju krajeva šta vas briga šta on radi u svojoj radnji, da li dolazi na posao ili ne, ako je tebe zaposlio tvoja je obaveza da radiš i dolazš a to gdje je on to se tebe ne tiče ali ovdje su sve neke pametne glave pa odmah osuđuju.

Da ste toliko pametni onda bi valjda i vi imali svoje firme pa bi za vas drugi radili.
atko

#134 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by atko »

@Bhwebbiz ... razumijem ja ponetu onoga sto ti zelis da kazes ... to je @doktorsa genijalno srocio ;)

Samo je tvoj oglas los primjer za ono sto si ti zelio da kazes o navikama nerada ... a los je jer je nedefinisan pa ljudi donose zakljucke s predrasudama pouceni ranijim iskustvima ...

A sto se tice oglas i onih procenata 75/25 vjeruj da ne karikiram to ide i do 90/10 u korist onoga ko je generator tog biznisa ... jer kao sto rekoh pregovaracka sposobnost-najcjenjenija osobina ;)

Uzmi 100 ljudi i s njima napravi prakticno 3 slike na majice za sto ti treba 30 minuta njih 90 ce skontati kako se to radi.

Uzmi 100 ljudi i potrosi na njih 3 mjeseca da ih naucis kako da nekoga ubjede u nesto ... njih 1 ili 2 ce znati utrpati eskimcu frizider i prije i poslij kursa ... ostali nista ... s tim se radja ;) i zato takvi midu velik iprocenti ;)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#135 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Toto »

taurus10 wrote:Divim se onim što znaju da čitaju i još znaju šta su pročitali @toto

@bhwebbiz
Daš solidnu platu a za tri mjeseca on recimo kumulativno nabere 60 radnih sati u kašnjenju. Nije da sam mu ja mjerio nego mi rekla agencija koja je radila zaštitu objekta pa na alarmu imali neki loger. Bilo im sumnjivo mislili pokvaren sistem. Kada sam pregledao liste onda se ispostavilo ne samo da je kasnio nego da je i ranije zatvarao radnju. Pa hajde da mu sve to oprostis. Mjesecima su ljudi poslije dolazili i govorili prituzbe na njega. I da ti dalje ne pricam.

Čovjek nije postavio pitanje da ga komentarišete, i na kraju krajeva šta vas briga šta on radi u svojoj radnji, da li dolazi na posao ili ne, ako je tebe zaposlio tvoja je obaveza da radiš i dolazš a to gdje je on to se tebe ne tiče ali ovdje su sve neke pametne glave pa odmah osuđuju.

Da ste toliko pametni onda bi valjda i vi imali svoje firme pa bi za vas drugi radili.
a po cemu ti ocjenjujes da neko nema firmu ili je imao istu vako kao i i pokretac teme pa
sad ima drugu..
atko

#136 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by atko »

taurus10 wrote:Divim se onim što znaju da čitaju i još znaju šta su pročitali @toto

@bhwebbiz

Znaci jedan od gonica robova se osjetio prozvanim pa se javlja :lol:

... ja mozda volim mirne savjesti da legnem u krevet bez da dugujme ikome ista a narocito nekom robu njegovu krvavo zaradjenu platu pa mozda za to nemam firmu ... ili mozda ne zelim da radim nacrno i krsim zakone pa mozda za to nemam firmu ... ili mozda imam firmu koja radi odlicno ... a sta to tebe zaboli ko sta ima ili nema i ko sta komentarise ... ko hoce komentarise ko ne ce zaobidje temu a ne soli pamet drugima kako ne treba komentarisati ??
Miki123

#137 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Miki123 »

Mislim da su komentari tipa "poslodavac nevalja" čista predrasuda.
Pa ti si postavio temu sa naslovom koji je čista predrasuda, a ovdje govoriš da neko ima predrasude prema poslodavcima.

Činjenica je da tvoj posao nema hajra, i to izgleda svi vide osim tebe. Evo, pošto si ti pokretač teme, samo nabaci anketu na istu sa pitanjem "Da li biste kupili majicu sa svojim likom?", pa ćeš vidjeti rezultate.

Na osnovu toga i stvarno loše sročenog oglasa, ljudi ti se nisu javili. Sve ostalo je mahalanje (moj amižda ima firmu i niko neće da radi kod njega) i na temelju toga ti donosiš zaključak da niko neće da radi. :run:
taurus10

#138 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by taurus10 »

na krivu adresu šalješ

ja niti imam firmu niti sam je imala

pogrešno si me razumio

a znaš ko je gonič robova?? veliki tržni centri, prodavnice gdje radiš od jutra do sutra, nisi prijavljen, na minimalcu si i još kad dobiješ plati / dio plate tu istu moraš portošiti tamo gdje radiš, a da ti ne spominjem o slobodnim danima, bolovanju, doktoru, zdravstvenom ......

i izgleda da svako uzima dio iz teksta koji mu paše pa se na to nakači
Murisno1

#139 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Murisno1 »

ako igdje ima posla, onda je to u Bosni :-)
Mala__Mu

#140 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Mala__Mu »

Evo iskustva od jednog bivseg radnika, sada studenta. Na ljetnom raspustu poslije srednje preselila se u Sa zbog faxa i malo k'o htjela zaradit :-) U to vrijeme (neko iz familije) otvorio butik i nadajuci se lijepom odnosu radnik-gazda(rodjak) pocnem tu raditi.. Radila pon-sub od 10-8 za 200 KM. Jedan dan u sedmici dolazila ranije i cistila radnju (generalno) s tim da sam svaki dan brisala izloge i pod po nekoliko puta.. Hocu reci da nije lahko raditi a jos teze je zaraditi, a vjerujem da ima raje koja je bez posla ali niko ne zeli da ga 'izrabljuju' ..
Oglas/posao nije los ali opet nije sigurno hoces li i koliko zaraditi, u mom slucaju je bilo sigurnih 200KM. Po mom skromnom misljenju, bilo bi dobro da pise bilo koja cifra pa bi se vjerovatno neki srednjoskolci javili bar dok je raspusta, a ovako.. :sax:
Mala__Mu

#141 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Mala__Mu »

Ehh zaboravih reci da nisam bila prijavljena, radnja u pripremi :shock:
taurus10

#142 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by taurus10 »

jeste ima posla u Bosni ali to je sve za konobara, rad u ćevabdžinici buregdžinici , čuvanja djece, čišćenja i sl. ne podcjenjuem ni ove poslova ali šta je sa ostalim.

Kod nas je veliki problem što mnogi ne rade ono za šta su se školovali, kako može neko ko je završio građevinu ili elektrotehniku raditi u računovodstvu neke firme ili u marketinškoj agenciji. To bi isto bilo kao da bi pekar radio poslove zubara??? Nigdje veze. Ja bih svaku firmu na reviziju pa nek se zna i ovako imamo u nekim oblastima previše ljudi koji ne rade i koji su na birou baš zbog ovakvih što rade ono za šta se nisu školovali.
Murisno1

#143 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Murisno1 »

taurus10 wrote:jeste ima posla u Bosni ali to je sve za konobara, rad u ćevabdžinici buregdžinici , čuvanja djece, čišćenja i sl. ne podcjenjuem ni ove poslova ali šta je sa ostalim.

Kod nas je veliki problem što mnogi ne rade ono za šta su se školovali, kako može neko ko je završio građevinu ili elektrotehniku raditi u računovodstvu neke firme ili u marketinškoj agenciji. To bi isto bilo kao da bi pekar radio poslove zubara??? Nigdje veze. Ja bih svaku firmu na reviziju pa nek se zna i ovako imamo u nekim oblastima previše ljudi koji ne rade i koji su na birou baš zbog ovakvih što rade ono za šta se nisu školovali.
ma nije to tako :)

ne ide se u školu zbog posla ili zbog sigurne plate ili peMzije... ideš zbog znanja koje ćeš kasnije ugraditi u svoje radne sposobosti i zato tražiti kompenzaciju na tržištu .. možeš znat sto klinaca al ako to nekom ne treba, štaš :) ... ne možeš se nazor prodat :) ...

jes da nam je obrazovni sistem nakaradan pa raja nema pojma ni što ide na te fakultete na koje ide ... ustvari idu jer su im rekli da ko ekonomista mozes imat takvu i takvu platu .. niko neće da kaže, upiši ekonomiju, tamo ćeš nučiti to što te interesuje 8) ...

meni onako, na prvu, je teško povjerovati da u BiH ne postoji poslodavac kojem biste mogli tačno reći koje znanje ili sposobnost nudite za određenu količinu novca, robe ili toplog obroka ... eh sad, imaš ti raje koja aplicira za poso gdje ne treba nit se traži 3 jezika pa onda se uposlenik kurči kako zna 3 jezika a plata mu kolika je i onom ko ne zna ..
atko

#144 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by atko »

taurus10 wrote:jeste ima posla u Bosni ali to je sve za konobara, rad u ćevabdžinici buregdžinici , čuvanja djece, čišćenja i sl. ne podcjenjuem ni ove poslova ali šta je sa ostalim.

Dobro dosla u kapitalizam gdje se gledaju realne sposobnosti a ne papiri ;) ... u ostalom neko ko zavrsi ETF ili Gradjevinu sigurno je sposobniji i da obavlja poslove racunovodje od kojekakvih strebera sa poslovnih skola i slicnih drsutvenih supljikata ;) I nemozes bas praviti poredjenje zubar pekar ... ja recimo mogu da zavrsim biologiju a da budem novinar ali ne mogu da vozim bus ... i ako bih zanao jer za to treba licenca jer je to drugaciji sistem vrednovanja ;)

I neka ... neka je doslo vrijeme gdje se gleda sta znas a ne kakav papir imas ;)
detroit-mercy

#145 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by detroit-mercy »

Ja sa zavresnim faksom u Americi dvije godine ko kuhar u restoranu radio (recesija jarane) sve dok nisam ubo posao sa svojom strukom. Vjeruj mi da nisam birao sta da radim, od kuhara, konobara, molera. Sve zivo, bitno je da se radi, jer i poslodavcu kada odneses (bez obzira sta si radio) rezime u kojem pise da si toliko i toliko godina radio nesto (makar ne imalo vezu sa tvojom strukom) prije ce te uposliti nego nekoga ko je par godina proveo ispred tv-a ili na kafama. Mnogi izgleda nikako da shvate da je proslo vrijeme biroa rada i cekanja da te neko negdje rasporedi, i mene je to iznenadilo kada sam dosao u USA, nema biroa nego jarane obrazuj se, prikupljaj vjestine i pokusaj da se prodas u najboljem svjetlu da bi dobio posao.
Danas je u svijetu tolika konkurencija za svako radno mjesto, mi ko da smo malo u vremenu zaspali. :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#146 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Truba »

ja ne moram završiti biologiju da bih bio nastavnik u osnovnoj školi :D
taurus10

#147 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by taurus10 »

slažem se u potpunosti

ali evo npr. taj građevinac (bezveze govorim) je na mjestu nekoga ko ima ekonomski faxs a ovaj drugi je na birou i ako čak i nađe oglas na koji bi se i javio svi traže radno iskustvo. Odakle??? Nije problem čak da neko i volontira godinu dvije al da na kraju ima i posao i neko radno iskustvo. Kod nas takav sistem ne postoji.
budala@mahnita

#148 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by budala@mahnita »

bhwebbiz wrote:Evo šta je poenta plaćanja po učinku: Prodefilovalo je već troje ljudi kroz tu radnju. Šta su radili? Sjedili i čekali platu. Kad im kažeš da izađu na teren nađu mušteriju, podjele oglase, jednostavno poričaju sa ljudima i donesu utiske imaju hiljadu i jedan razlog da sjede tu. I onda se desi da zaokruže neku cjelinu: sedmicu ili mjeseci i daj platu ja našao drugi posao. Ima ih koji se i ne jave. Samo prestanu dolaziti. Nije to da "gazda nema rizika". Npr. ti imaš troškove fiksne koji idu. Daš oglas koji platiš ( a vjeruj cifra za oglas je trocifrena). I onda dovedeš čovjeka. Očekuješ da on radi. Znaš da mu treba vrijeme uhodavanja. Prolaze dani, idu troškovi a kod njega nula efekat. Onda ili čeka da ga ti otpustiš, slježe ramenima na svaku tvoju zamjerku, a jedino što broji su dani da bi mogao dobiti platu. Kad da otkaz ili kad ga otpustiš tebi valja objaviti novi oglas, ići ponovu u proceduru selekcije, procjene itd. I recimo držao si prvoga 15 dana jos ti 7 dana treba da nađeš novog. Prošle tri sedmice, a kirije, plate, komunalije, reklame idu. Uzmi da si i prvog trazio recimo 7 dana. Dakle prošao mjesec. Ali ko zaista želi pročitao bi oglas do kraja pa bi vidio zadnju rečenicu. Lijepo piše "mogućnost stalnog zaposlenja" a to se brate zna šta je. Samo je ostavljeno kandidatu da se sam iskaže i stvori svoju poziciju. Ali upravo sam pričao o takvim stvarima i vidio naravno ostale forumaše kako komentarišu. Većina bi odmah platu od 1500 i eventualno kakvu šefovsku poziciju.
Nek' ti sefe svoje radnike "drzis"! A ne dao Bog dragi da ti koji dinar potrosis na svog radnika...a jos je najbolje da mu od prve "plate" odbijes za oglas, vodu i grijanje!
Murisno1

#149 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Murisno1 »

taurus10 wrote:slažem se u potpunosti

ali evo npr. taj građevinac (bezveze govorim) je na mjestu nekoga ko ima ekonomski faxs a ovaj drugi je na birou i ako čak i nađe oglas na koji bi se i javio svi traže radno iskustvo. Odakle??? Nije problem čak da neko i volontira godinu dvije al da na kraju ima i posao i neko radno iskustvo. Kod nas takav sistem ne postoji.
znači ne slažeš se u potpunosti :)

ma tuga je to za kakve se poslove ekonomisti bore ... odnosno potvrđuje da su u školui išli samo da bi sjedili za stolom i kucali račune ali samo neka je plata udure :) .. OK je to s druge strane, ali sve što ekonomisti inače i rade po firmama nikakva mudrolija nije ..
atko

#150 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by atko »

Murisno1 wrote:
taurus10 wrote:slažem se u potpunosti

znači ne slažeš se u potpunosti :)

ma tuga je to za kakve se poslove ekonomisti bore ... odnosno potvrđuje da su u školui išli samo da bi sjedili za stolom i kucali račune ali samo neka je plata udure :) .. OK je to s druge strane, ali sve što ekonomisti inače i rade po firmama nikakva mudrolija nije ..
:thumbup:
Post Reply