GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post Reply
¤ jelena ¤

#126 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by ¤ jelena ¤ »

medvjed23 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Saian wrote: pa valjda se vole zhena, dijete mater, otac, sestra, brat ... Muzicari se slusaju (zbog muzike i teksta), nemam ih sta volit, na taj nacin ja mogu slusat' "ljuljaj me nezno" te u isto vrijeme znat' da je Oliver Mandic moralni kepec.
Upravo tako. :thumbup:
ako je muzičar iskren u onome što radi (volim misliti da oni najbolji po pravilu jesu), onda će u svoje note i tekstove utkati sebe; svoje misli, emocije i dr.. u tom slučaju je izjava: "ne volim njega, al volim njegove pjesme" posvađana sa smislom..
...utkati dio sebe...dio svog života...dio svog ja.
Njegova umjetnost je samo dio njegovog ja i proizvod samo jedne u nizu njegovih životnih uloga - uloge umjetnika.

Ne volim Bajagu, a ne volim ni Boru Đorđevića. Nemam razloga da ih volim...ne osjećam ništa prema tim ljudima danas.

Pjesmu ''Kad hodaš'', koju je napisao Bajaga, a ovaj drugi otpjevao - volim. I danas kao i prije 20...i kusur godina. Iz milion nekih starih razloga...

Za mene je to potpuno u skladu sa smislom.
medvjed23

#127 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by medvjed23 »

pa dobro.. skoro svaki pokušaj da se izraziš pokazaće tek dio tvoje ličnosti.. teško da ima radnje u koju može stati baš sve što jesi.. no sklon sam vjerovati da opus iskrenog umjetnika može obuhvatiti ako ne čitavu onda bar veći dio njegove ličnosti.. s tim u vezi, sejo sekson reče da ne namjarava pisati autobiografiju, jer njegove pjesme su njegova autobiografija :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#128 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by _BataZiv_0809 »

Zato je turbofolk zakon, tu nit smisla nit udubljivanja, ni licnog upliva, neko ti napise ti otpjevas, tezga, pare...
medvjed23

#129 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by medvjed23 »

nije ni pop daleko od toga
¤ jelena ¤

#130 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by ¤ jelena ¤ »

medvjed23 wrote:pa dobro.. skoro svaki pokušaj da se izraziš pokazaće tek dio tvoje ličnosti.. teško da ima radnje u koju može stati baš sve što jesi.. no sklon sam vjerovati da opus iskrenog umjetnika može obuhvatiti ako ne čitavu onda bar veći dio njegove ličnosti.. s tim u vezi, sejo sekson reče da ne namjarava pisati autobiografiju, jer njegove pjesme su njegova autobiografija :D
Hm...sve zavisi od toga kako shvataš pojam ličnosti ili svog/pjesnikovog ja.... ne bih da širim priču....pa ću samo dodat par pitanja nako....za razmišljanje.... Mijenja li tvoje stvaranje tvoju ličnost/tvoje ja?
Utiče li na sadržaj, dubinu, širinu... tvoje ličnosti sam proces nastanka samo jedne tvoje pjesme? :D

Što se Seje tiče...nije baš najbolji primjer za ovo što ću reći, Karajlić je neuporedivo bolji primjer, ali evo hipotetički...
Sejo je meni danas OK, kao i prije; volim ga čuti i pročitati njegov intervju...pametan je čovjek i simpatičan.
E, sad....može Sejo sutra napraviti ili reći nešto strašno ružno, nekakvu gadost da bog sačuva....bilo kakvu...kao što svaki čovjek to može da uradi i ne sluteći da može...To zlodjelo će, u mojim očima, ''ubiti'' onog starog Seju, tj. ovog sadašnjeg....dragog, simpatičnog, pametnog....ali...Ibru, Abida, Fikretu, komšiju Avdiju...i ostalu ekipu likova iz njegovog opusa...ni okrznuti neće. Ama...ni u putu se s njima to njegovo hipotetičko zlo neće sresti...

Eto...ukratko...a isto važi i za sve ostale umjetnike...
medvjed23

#131 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by medvjed23 »

razumijem šta hoćeš reći, a pitanja ću shvatiti upravo onako kako želiš, kao nešto za razmišljanje
¤ jelena ¤

#132 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by ¤ jelena ¤ »

OK, ja da ne smaram širinom...a znam pretjerati.
akaunt wrote:Ne vidim nikakav problem u svezi javnog politickog angazmana istaknutih umjetnika. Zasto neko ko ima utjecaja na siroke mase mora bit iskljucen iz djelovanja na polju politike ? Sto polu pismena seljacina moze da odlucuje o mojoj sudbini a Sergej Trifunovic ili Fedja Isovic ne mogu ?
Naravno i medju njima ce uvijek bit onih sa kojima se ne slazem ali ne zato sto su glumci nego zato sto se ne slazem !
Hm...kad se malo bolje razmisli, ima u ovom istine.

Problem je samo u slučaju kad nam je glumac drag, ali politička opcija koju bira podržati - nije...ama, nikako...
Možemo li taj slučaj tretirati u svojoj glavi isto kao slučaj kada su nam dragi i glumac i politička opcija koju bira?

Teško, rekla bih...ne može valjat glumac/pjevač/pisac koji podržava one političare koje mi ne podržavamo ili ih preziremo...

A možda ipak može.
akaunt

#133 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by akaunt »

¤ jelena ¤ wrote:OK, ja da ne smaram širino m...a znam pretjerati.
akaunt wrote:Ne vidim nikakav problem u svezi javnog politickog angazmana istaknutih umjetnika. Zasto neko ko ima utjecaja na siroke mase mora bit iskljucen iz djelovanja na polju politike ? Sto polu pismena seljacina moze da odlucuje o mojoj sudbini a Sergej Trifunovic ili Fedja Isovic ne mogu ?
Naravno i medju njima ce uvijek bit onih sa kojima se ne slazem ali ne zato sto su glumci nego zato sto se ne slazem !
Hm...kad se malo bolje razmisli, ima u ovom istine.

Problem je samo u slučaju kad nam je glumac drag, ali politička opcija koju bira podržati - nije...ama, nikako...
Možemo li taj slučaj tretirati u svojoj glavi isto kao slučaj kada su nam dragi i glumac i politička opcija koju bira?

Teško, rekla bih...ne može valjat glumac/pjevač/pisac koji podržava one političare koje mi ne podržavamo ili ih preziremo...

A možda ipak može.
Vidiš, meni nije problem razlučit jedno od drugog djelovanja. Uvijek ću reći da jedna boljih ikad napisanih pjesama je Kukavica, od Svetlane. Bora Djordjevic ima fantasticnih pjesama. Emir Hadzihafizbegović je za mene jedan boljih naših glumaca...
animals

#135 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by animals »

kakavdanakneiskustvu wrote:https://www.jutarnji.hr/spektakli/domac ... o.facebook

Ljigavac na kvadrat
Tesko je biti dijete iz multikulti braka na ovim prostorima...
ili se moras opredjeliti, ili si ljigavac...
kakavdanakneiskustvu

#136 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by kakavdanakneiskustvu »

animals wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:https://www.jutarnji.hr/spektakli/domac ... o.facebook

Ljigavac na kvadrat

ili si na strani onih koji pucaju na tvoj grad ili si na strani onih koji brane tvoj grad,nema tu puno mudrosti,a on je očito u to vrijeme bio prilično blizu ovih prvih
drag_gost

#137 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by drag_gost »

kakavdanakneiskustvu wrote:
animals wrote:

Ljigavac na kvadrat

ili si na strani onih koji pucaju na tvoj grad ili si na strani onih koji brane tvoj grad,nema tu puno mudrosti,a on je očito u to vrijeme bio prilično blizu ovih prvih
Zasto ocito?
kakavdanakneiskustvu

#138 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

drag_gost wrote:[quote="kakavdanakneiskustvu"

Ljigavac na kvadrat

ili si na strani onih koji pucaju na tvoj grad ili si na strani onih koji brane tvoj grad,nema tu puno mudrosti,a on je očito u to vrijeme bio prilično blizu ovih prvih[/quote]
Zasto ocito?[/quote]

nije očito da je bio?
drag_gost

#139 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by drag_gost »

nije očito da je bio?
Prvi sam pitao.
kakavdanakneiskustvu

#140 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

drag_gost wrote:
nije očito da je bio?
Prvi sam pitao.

pitao si tačno šta,da nije očito da je bio blizu,ideološki,kako god,onih koji su pucali na grad,ili bar da mu nije bilo mrsko snimati muziku za kusturicin film znajuci da pare za film dolaze od miloševićeve vlasti,ili da je pozurio svirati na koncertu u grckoj protiv bombardovanja beograda a nikad rijec jednu nije rekao protiv opsade,bombardovanja NJEGOVOG sarajeva,takva osoba sigurno nije bila na strani onih koji su odlucili braniti to ko fol njegovo sarajevo
drag_gost

#141 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by drag_gost »

drag_gost wrote:
nije očito da je bio?
Prvi sam pitao.

pitao si tačno šta,da nije očito da je bio blizu,ideološki,kako god,onih koji su pucali na grad,ili bar da mu nije bilo mrsko snimati muziku za kusturicin film znajuci da pare za film dolaze od miloševićeve vlasti,ili da je pozurio svirati na koncertu u grckoj protiv bombardovanja beograda a nikad rijec jednu nije rekao protiv opsade,bombardovanja NJEGOVOG sarajeva,takva osoba sigurno nije bila na strani onih koji su odlucili braniti to ko fol njegovo sarajevo
To je profesionalizam, ali otkud znas da on kao osoba nije bio na strani Sarajeva?
kakavdanakneiskustvu

#142 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

drag_gost wrote:
drag_gost wrote:
nije očito da je bio?
Prvi sam pitao.

To je profesionalizam, ali otkud znas da on kao osoba nije bio na strani Sarajeva?[/quote]

kakav profesionalizam,to sto je ljigavac ima veze sa njegovom profesijom??,kako onda ljigavac nije bio davorin popovic,dragan vikic,jovan divjak,da,ne znam sta je osjecao,ali njegove izjave su takve da svako moze zakljuciti da nije bio,pa prije desetak godina u intervju danima je izjavio da nije zelio nikada tokom bombardovanja NJEGOVOG sarajeva svirati bilo gdje,bila kad na nekom koncertu,svirci u znak podrske njegovom opkoljenom gradu jer bi to bilo kao da svira za alijino sarajevo,i zbog toga nikad nije uradio,ali je pozurio svirati u solunu u znak podrske beogradu koji je tad bio bombardovan od strane NATO snaga,nije mu bilo problem sto bi to neko mogao protumaciti da svira za miloševićev beograd,da ne govorim o tome da su ljudi u beogradu javno govorili sta se ovde dogadaja i dobijali batine zbog toga,a on kao ne zna,pa kad je proslo dosta vremena sad je to opet njegov grad,suplja prica na kvadrat
drag_gost

#143 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by drag_gost »

kakav profesionalizam,to sto je ljigavac ima veze sa njegovom profesijom??,kako onda ljigavac nije bio davorin popovic,dragan vikic,jovan divjak,da,ne znam sta je osjecao,ali njegove izjave su takve da svako moze zakljuciti da nije bio,pa prije desetak godina u intervju danima je izjavio da nije zelio nikada tokom bombardovanja NJEGOVOG sarajeva svirati bilo gdje,bila kad na nekom koncertu,svirci u znak podrske njegovom opkoljenom gradu jer bi to bilo kao da svira za alijino sarajevo,i zbog toga nikad nije uradio,ali je pozurio svirati u solunu u znak podrske beogradu koji je tad bio bombardovan od strane NATO snaga,nije mu bilo problem sto bi to neko mogao protumaciti da svira za miloševićev beograd,da ne govorim o tome da su ljudi u beogradu javno govorili sta se ovde dogadaja i dobijali batine zbog toga,a on kao ne zna,pa kad je proslo dosta vremena sad je to opet njegov grad,suplja prica na kvadrat
Tvoje misljenje, sa kojim se ne slazem.

Nikada nije nista protiv Sarajeva ni uradio koliko znam.
kakavdanakneiskustvu

#144 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

nije uradio ni za sarajevo
dječak sa šibicama

#145 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by dječak sa šibicama »

niko od njega nije trazio da puca

isti tako on ima pravo da se oprijedjeli, Pariz, Beograd, sta god
pecpec

#146 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by pecpec »

Ljigavac na kvadrat
Ljigavac ne ljigavac kako kaze zena mu je muslimanka i zbg nje je morao drzat vjerovatno jezik za zubima jer u to doba nije bilo lako bit musliman u bg.Jos ako pogledas da su od necega morali zivjeti logicno da ce iskoristit svaki poziv za to jer trbuh ne pita sta misli neko u sarajevu o tome.Ponasate se ko djeca kad vidim kakve gluposti pisete i gledate samo pravo.
kakavdanakneiskustvu

#147 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

dječak sa šibicama wrote:niko od njega nije trazio da puca

da,opredijelio se za beograd,ne za mjesto stanovanja nego da tamo suti o opsadi sarajeva,da tamo snima muziku za kusturicin film a pare za film dosle od milosevicevog ministarstva kulture,i to mu nije smetalo,ali mu je smetalo da svira za sarajevo jer bi to bilo ,njegove rijeci,da svira za alijino sarajevo,i kad je dosla prilika za velike koncerte i svirke u sarajevu i shodno tome i veliki novac onda je počeo priču o njegovom sarajevu,a nije se sjetio sarajeva nikad da negdje spomene kako je to njegov grad a u opsadi je,ivica osim je napustio beograd i dao ostavku na mjesto selektora zbog svog stava,a bregovic ode u beograd ziviti i raditi,iz pariza,ne iz sarajeva,nije ga niko otjerao
pecpec

#148 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by pecpec »

da,opredijelio se za beograd,ne za mjesto stanovanja nego da tamo suti o opsadi sarajeva,da tamo snima muziku za kusturicin film a pare za film dosle od milosevicevog ministarstva kulture,i to mu nije smetalo,ali mu je smetalo da svira za sarajevo jer bi to bilo ,njegove rijeci,da svira za alijino sarajevo,i kad je dosla prilika za velike koncerte i svirke u sarajevu i shodno tome i veliki novac onda je počeo priču o njegovom sarajevu,a nije se sjetio sarajeva nikad da negdje spomene kako je to njegov grad a u opsadi je,ivica osim je napustio beograd i dao ostavku na mjesto selektora zbog svog stava,a bregovic ode u beograd ziviti i raditi,iz pariza,ne iz sarajeva,nije ga niko otjerao
Ja ti opet kazem od necega je morao da zivi i vjerovatno da mnoge stvari kaze sto ne misli jer pored sebe je imao zenu muslimanku a od necega se moralo zivit.Sto se tice odlaska iz sarajeva svaka mu cast, imalo da sam bio pametniji otiso bi i ja jer evo vidim da ovo sarajevo boli kurac za to sto sam ja bio ovde tako bi ga bolilo kurac i za bregom,neletom...
Od patriotizma se ne zivi.
kakavdanakneiskustvu

#149 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

pecpec wrote:

Ljigavac na kvadrat
Ljigavac ne ljigavac kako kaze zena mu je muslimanka i zbg nje je morao drzat vjerovatno jezik za zubima jer u to doba nije bilo lako bit musliman u bg.Jos ako pogledas da su od necega morali zivjeti logicno da ce iskoristit svaki poziv za to jer trbuh ne pita sta misli neko u sarajevu o tome.Ponasate se ko djeca kad vidim kakve gluposti pisete i gledate samo pravo.

zivio je u parizu pocetkom rata,ne u beogradu,zena mu pocetkom rata nije ni bila u beogradu nego u sarajevu,treba li spomenuti na desetine ljudi u beogradu koji su govorili sta se ovde desava,bez straha od batina,bez straha od egzistencije,pa ipak su ostali zivi,bregovic nikad rijec nije rekao o opsadi pazi sad,NJEGOVOG grada,jer on tako sarajevo naziva ali tek poslije rata,kad vec nije nasao za shodno da bilo kad i bilo gdje nadje nacin da kaze da je taj niegov grad u opsadi od strane vojske koja dolazi izdrzave u kojoj on zivi i radi,sto je poletio da svira na koncertu u solunu a protiv bombardovanja beograda,grada iz kojeg je isla vojska koja je unistavala NJEGOV grad?,a nije htio nikad rijec reci protiv te opsade jer bi ispalo da je on za alijino sarajevo,kao da je davorin popovoic pjevao u sarajevu u ratu za aliju
kakavdanakneiskustvu

#150 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

pecpec wrote:

Ja ti opet kazem od necega je morao da zivi i vjerovatno da mnoge stvari kaze sto ne misli jer pored sebe je imao zenu muslimanku a od necega se moralo zivit.Sto se tice odlaska iz sarajeva svaka mu cast, imalo da sam bio pametniji otiso bi i ja jer evo vidim da ovo sarajevo boli kurac za to sto sam ja bio ovde tako bi ga bolilo kurac i za bregom,neletom...
Od patriotizma se ne zivi.

mogao je ziviti komtono od izdavanja stana u parizu i pisanja pjesama za desetine muzicara u beogradu
Post Reply