iPad

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zaritisinebrute

#126 Re: iPad

Post by zaritisinebrute »

Eborg wrote:Kamera ti je mahom za Skype a ta zadnja da pokažeš po kući šta ima. :D

Ajde javi utiske kada se ušteliš. Hoćeš li uzeti neki BH Telecom 3G paket ili...?

BTW, kontao sam uzeti jedan pred kraj godine. Ima li nekih najava o novim modelima da ne kupim nov a nakon par mjeseci osvane iPad 3? :-)
ma to za kamere sam predpostavljao ... ova iza skroz nepotrebna ... jos cujem ljudi traze bolju kameru (a ja kontam sta ce im ... ipad nije fotoaparat ... mislim stvarno nikoga ne mogu da zmislim kao drzi onoliki ipad i slika hahahahaha)

evo vec citav dan ga ne ispustam iz ruke ... nisam razmisljao za 3g paket ... jer vecino mse stekam na vajrles mreze tak oda za sada ne razmislajm o tome iako sam uzeo model 3g+wifi

surfanje ... odlicno ... brzo ... pregledno ... kod nekih zna zezati pa te prebaci direkt na mobilnu verzij ute stranice ali to je vecinom kog google-a ... jedini nedostatak je to sto nema flash podrske ... ALI ... kod nekih stranica ucitava klipove bez problema cak ako je u pitanju youtube uopste te ne prabcuje na youtube app nego pusta odmah na stranici ...

aplikacije ... za sada ih nemam puno (vecinom sam surfao citav dan) ... ali ovo sto imam ... je odlicno ... posebno mi je zapala za oko adobe app za crtanje (savrseno reguje na dodir ... cak ako napravis malo krivudavu liniju on je fino ispegla da to lici na nesto hehehe) ... postoji fenomenalna aplikacija zove se flipborad koja sve stranice pretvara u novine ... odlicna aplikacija ...

igrice ... isto ih nisam sve probao ... ali ako neko ima iskustva sa iphone-om ... onda znate ... ovdje je jos bolje iskustvo ... veci ekran ... neke stavri mozes preciznije uraditi i sl.

za sada je to to ... ako te sta jos zanima pitaj ... ja preporucujem da uzmes ako planiras da uzimas jer ipad 3 iako izadje bice papren oskup jedno 5 mjeseci ovdje kod nas ... a ne vjerujem da ce u brzini biti nesto bolji ... jedino ce mu povecati br rama ...
AmADin_gospo

#127 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

Javljam vam se sa ove skule od iPada 2. I pisem po 3-ci put jerbo se posrani autocorrect nemoze iskljuciti.
IPad se Mose nazvati brosem, sluzi za pokazivanje I to je to. Jedina stvar kola mu valja je citanje knjiga I razne dokumentacije u PDF-u.

Mane:
Nema DEL tipku na testaturi
Nema strelica na tastaturi
Nema multitaskinga
Baterija ne traje ni blizu od 10 garantovanih sati rada
Kameri fali kurbla pa da bude u kompletu s kvalitetom
Slab prijem wireless signala
Autocorrect se nemoze iskljuciti
Touch screen radi samo na dodir prsta a ne I na stale predmete (olovka)
Nemogucnost klikanja u sredunu rijeci da bi se ispravilo jedno slovo nego se mora ispravljati cijela rijec
Neprecizno klikanje dabise otvorio trazeni link (zahtjeva konstantno zumiranje)
Neradi flash
Nemogucnost instaliranja aplikacija van itunesa ili AppStore
Nemogucnost organizacije fajlova po folderima
Nemogucnost spajanja preko Bluetootha s uredjajima koji nisu apple
Jadna ponuda besplatnih aplikacija

Sve u svemu, sto bi moj role rekao "najskuplji podmetac za case koji Sam ikad imao"
AmADin_gospo

#128 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

Ako koje treba tablet PC za ozbiljnog posla a ne za kurcenja neka kupi samsung tablet ili hp tablet a apple ostavi za sminkere.
atko

#129 Re: iPad

Post by atko »

Image
sprehodec

#130 Re: iPad

Post by sprehodec »

AmADin_gospo wrote:Javljam vam se sa ove skule od iPada 2. I pisem po 3-ci put jerbo se posrani autocorrect nemoze iskljuciti.
IPad se Mose nazvati brosem, sluzi za pokazivanje I to je to. Jedina stvar kola mu valja je citanje knjiga I razne dokumentacije u PDF-u.

Mane:
Nema DEL tipku na testaturi
Nema multitaskinga
Baterija ne traje ni blizu od 10 garantovanih sati rada
Slab prijem wireless signala
Autocorrect se nemoze iskljuciti
Touch screen radi samo na dodir prsta a ne I na stale predmete (olovka)
Nemogucnost klikanja u sredunu rijeci da bi se ispravilo jedno slovo nego se mora ispravljati cijela rijec
Neprecizno klikanje dabise otvorio trazeni link (zahtjeva konstantno zumiranje)
Neradi flash
Nemogucnost instaliranja aplikacija van itunesa ili AppStore
Jadna ponuda besplatnih aplikacija

Sve u svemu, sto bi moj role rekao "najskuplji podmetac za case koji Sam ikad imao"
Boga mi ti nemas veze sa zivotom, haman su ti podvalili kakav kineski iPad :D

Kad kupis originalni iPad2 onda se javi na ovu temu..do tada so long sucker..
atko

#131 Re: iPad

Post by atko »

glavna odlika iSektasa ... nesmijete imati vlastito misljenje o Jobsovim igrackama :D :D :D

ipad2 == smece
AmADin_gospo

#132 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

sprehodec wrote: Boga mi ti nemas veze sa zivotom, haman su ti podvalili kakav kineski iPad :D

Kad kupis originalni iPad2 onda se javi na ovu temu..do tada so long sucker..
hoces da ti ga slikam ? donesen iz LA-a, na poklon dobiven od menađera Apple shop-a. iPad 2 16g s OS 4.33.

ako misliš da si u pravu, opovrgni me po svakoj navedenoj stavci koju sam naveo.

i opet tvrdim, ako nekome treba za bilo šta osim čitanja dokumentacije, iPad je sranje za šminkere. za bilo kakav ozbiljan rad i potrebu za tabletom postoje jeftinja i mnogo kvalitetnija rješenja.
sprehodec

#133 Re: iPad

Post by sprehodec »

Pokusat cu objasniti par netacnih navoda:

Nema DEL tipku na testaturi - DEL tipka inace ne postoji na bilo kojem tabletu, bezveze bi bilo da uguraju tipku a da ostale suze, moze se prstom pomjeriti kursor i onda izbrisati karakter

Nema strelica na tastaturi - zasto bi trebale strelice kad mozes prstima upravljati, mnogo prakticnije

Nema multitaskinga - pritisnes dva puta home dugme i mijenjas medju aplikacijama?

Baterija ne traje ni blizu od 10 garantovanih sati rada - zavisi za sta koristis, igranje igrica brze trosi bateriju nego recimo citanje, surfanje..

Kameri fali kurbla pa da bude u kompletu s kvalitetom - kamera sluzi za video pozive a ne da slikas profesionalne fotografije

Slab prijem wireless signala - prijem je standardan za prenosne uredjaje

Autocorrect se nemoze iskljuciti - Settings > General > Keyboard i iskljucis Auto-Correction

Touch screen radi samo na dodir prsta a ne I na stale predmete (olovka) - koriste kapacitivni ekran kao i svi sada, ne znam zasto bi koristio olovku?

Nemogucnost klikanja u sredunu rijeci da bi se ispravilo jedno slovo nego se mora ispravljati cijela rijec - prstom "pokazes" na rijec koju zelis ispraviti, pokaze se lupa i mozes onda tacno pozicionirati kursor

Neprecizno klikanje dabise otvorio trazeni link (zahtjeva konstantno zumiranje) - trazi malo navikavanje ali se linkovi sasvim dobro mogu otvoriti bez da se zumira

Neradi flash - tacno ali je flash prilicno tezak, uspori rad sistema i moze se prezivjeti bez njega (na androidima je prava muka kad otvoris stranicu sa flash sadrzajem)

Nemogucnost instaliranja aplikacija van itunesa ili AppStore - postoji mogucnost samo trebas prvo uraditi jailbreak

Nemogucnost organizacije fajlova po folderima - moguce organizovati, samo reci sta ti treba

Nemogucnost spajanja preko Bluetootha s uredjajima koji nisu apple - sa kojim si to uredjajima pokusao spojiti?

Jadna ponuda besplatnih aplikacija - ima najvecu kolekciju aplikacija, naravno nisu sve besplatne ali ponekad nesto treba platiti, ne moze sve dzaba :)

Ako ti se toliko ne svidja onda prodaj i kupi laptop, iPad ne moze zamijeniti laptop ali se korisno stvar ako znas koristiti..
AmADin_gospo

#134 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

jedina stvar što mu valja je čitanje, sve ostalo je bezze.
autocorrect sam isključivao 300 puta i svaki put se misteriozno upali.
baterija traje oko 5-6 sati surfanja ili 4-5 sati youtube.
kakvi su drugi tableti što se tiče wirelessa, neznam, ali na laptopu imam pun signal dok na iPadu jedva jednu "čizu".
ako imaš prste ko 5ogodišnjak, onda ti je lako tapkati po displeju, ali ako imaš ruku ko lopatu, možeš plakati s iPadom
što se tiće jailbrake-a, zar je normalno da se nov uređaj mora hakovati kako bi se imalo normalnije na njemu moglo "raditi"...
takođe, što se tiče spajanja, spajao sam ga na N97, N96, HTC HD2 i na svakom mi iPad prijavi ko externi zvučnik

jedina aplikacija koja valja a koju sam platio je RDS (remote Desktop Service) preko koje imalo normalno mogu raditi na njemu. ganjam sad pa pokušam na njega staviti linux, pa da koliko toliko mogu normalno korisiti tablet.

ako ko ima samsungov Tablet ili HPov, a može i dobar laptop, rado mjenjam.
vaučer

#135 Re: iPad

Post by vaučer »

Mislim da ljudi koji kritiziraju iPad nisu koristili uređaj u kontinuitetu, svakodnevno.
Iako 'na papiru' iPad ne izgleda kao tehnološki vrhunski uređaj, njegova snaga je u izuzetnoj lakoći korištenja, dugom trajanju baterije (9-10 sati bez ikakvih problema) i jednostavnosti te portabilnosti. Imam i desktop i laptop računar ali iPad koristim svakodnevno i nosim ga kad trebam napraviti neku prezentaciju (dizajn, fotografije i slično). Odličan je i za crtanje, skiciranje ideja i slično a za surfanje je jednostavno savršen. Nema boljeg devicea za lagano surfanje na kauču, čitanje foruma i portala i slično. Meni je dobar i za čitanje knjiga a o stripovima da ne govorim.

Dakle ja sam za 500 dolara kupio uređaj na kojem preko Dropboxa nosim dokumente, na kojem crtam i obrađujem po potrebi lagano i fotke, na kojem surfam cjelodnevno, čitam knjige i stripove puno ugodnije nego bi mogao na bilo kojem laptopu. Usput ga koristim i kao interaktivnu učilicu i igraonicu za malu kćerkicu.Ne znam, mislio sam da kupujem jeftinije polu-laptop rješenje a za cijenu boljeg notebooka sam dobio puno više.

Jednostavno dobar uređaj, kreativan, intuitivan i barem dvije godine ispred konkurencije.

PS - Obavezno jailbreakati iPad - inače je dosta hendikepiran
AmADin_gospo

#136 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

zna li ko od vas aj-pedera, jeli OK ova stranica http://www.jailbreakme.com/ pošto sam na par mjesta našao da se može online preko nje jailbrakeovati.
Eborg

#137 Re: iPad

Post by Eborg »

Jarane, ako ti toliko ne valja, hoćeš li ga prodati? :D
vaučer

#138 Re: iPad

Post by vaučer »

AmADin_gospo wrote:zna li ko od vas aj-pedera, jeli OK ova stranica http://www.jailbreakme.com/ pošto sam na par mjesta našao da se može online preko nje jailbrakeovati.
Zaboravi to.
Koji ti je iOS na njemu? Skini redsn0w i odgovarajući IPSW.firmware i sam jailbreakaj.
Nije to nikakva filozofija, tri googlanja, kompjuter, kabel i ajde.
AmADin_gospo

#139 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

Eborg wrote:Jarane, ako ti toliko ne valja, hoćeš li ga prodati? :D
hoču, iPad 2, punjać, kabal, kožno "pokrivalo" :mrgreen: i tastatura. 1300 KM
vaučer wrote: Zaboravi to.
Koji ti je iOS na njemu? Skini redsn0w i odgovarajući IPSW.firmware i sam jailbreakaj.
Nije to nikakva filozofija, tri googlanja, kompjuter, kabel i ajde.
hvala na uputama, vidio sam da se mora s računara ukinuti, ali sam guglajući naletio na ovo, pa sam mislio da je bolje. jer je novijeg datuma.
Eborg

#140 Re: iPad

Post by Eborg »

Krvnih zrnaca. :D
AmADin_gospo

#141 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

Eborg wrote:Krvnih zrnaca. :D
more i to, pumpađija pumpaš moj :D

možemo kompenzirati za bubreg :D
sprehodec

#142 Re: iPad

Post by sprehodec »

Posto je na iPadu verzija iOS-a 4.3.3 mozes jailbreakovati preko te stranice, probao sam
i radi, vrlo brzo otkljuca root usera i instalira Cydia-u. Samo moja ti je preporuka da to prodas, nije zvaka za seljaka ;)
AmADin_gospo

#143 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

sprehodec wrote: Samo moja ti je preporuka da to prodas, nije zvaka za seljaka ;)
slažem se :mrgreen:

mjenjam ga i za dobar laptop
AmADin_gospo

#144 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

torik

#145 Re: iPad

Post by torik »

Uff to neki nabrijan sa ati grafikom :p. :dance: :dance:
AmADin_gospo

#146 Re: iPad

Post by AmADin_gospo »

vidiš da sam livadu preorao i posatio lijehu radeona :-)
zaritisinebrute

#147 Re: iPad

evo jos malo pa ce mjesec dana kako koristim ipad 2 ... i mogu reci da mi je skoro (akcenat na skoro) u potpunosti zamjenio racunar ... znaci sve na njemu radim ... internet ... citanje novina,knjiga ... igrice (naravno za one "jace" tu je i dalje komp) ... gledanje filmova/serija i slusanje muzike ... ja sam prezadovoljan ulozenim ... :-D

i da ovo upravo pisem sa ipad-a i nemam problem sa autocorrect opcijom :roll:
atko

#148 Re: iPad

Post by atko »

zaritisinebrute wrote: ... znaci sve na njemu radim ... internet ... citanje novina,knjiga ... igrice
E sirok spektar upotrebe racunara :lol:
zaritisinebrute

#149 Re: iPad

AmADin_gospo wrote:Javljam vam se sa ove skule od iPada 2. I pisem po 3-ci put jerbo se posrani autocorrect nemoze iskljuciti.

Mane:
Nema DEL tipku na testaturi ne znam kakav ti ipad imas ali ja tu tipku imam ... na njoj je nacrtana debela strelica sa x u njoj
Nema multitaskinga postoji ... e sad kako je izveden to je vec druga prica
Baterija ne traje ni blizu od 10 garantovanih sati rada opet netacno ja ga korsitim citav dan skoro i baterija i dalje traje
Slab prijem wireless signala ja nemam tkavih problema ... hvata wireless bolje nego neki laptopovi
Autocorrect se nemoze iskljuciti moze se iskljuciti
Touch screen radi samo na dodir prsta a ne I na stale predmete (olovka) proguglas malo kakav apple ima touch screen a kakv ostali
Nemogucnost klikanja u sredunu rijeci da bi se ispravilo jedno slovo nego se mora ispravljati cijela rijec opet nije tacno
Neprecizno klikanje dabise otvorio trazeni link (zahtjeva konstantno zumiranje) ???
Neradi flash
Nemogucnost instaliranja aplikacija van itunesa ili AppStore a sta si ocekivao da mi je znati
Jadna ponuda besplatnih aplikacija hahahahahahahahaha

atko wrote:
zaritisinebrute wrote: ... znaci sve na njemu radim ... internet ... citanje novina,knjiga ... igrice
E sirok spektar upotrebe racunara :lol:
meni sasvim dovoljno ... :roll: Inace si zaboravio da citiras i slusanje muzike i gledanje filmova/serija 8-)
atko

#150 Re: iPad

Post by atko »

zaritisinebrute wrote: meni sasvim dovoljno ... :roll: Inace si zaboravio da citiras i slusanje muzike i gledanje filmova/serija 8-)
mozes sve to haman obuhvatiti jednom rjecju - multimedija :D:D:D ne mora sad to u 17 podgrupa razvrstavati da izgleda zajebano :D

I koliko te stajalo to zadovoljstvo ???
Post Reply