emko opet nisi upravu, ili opet ides onom filozofijom: pa VW to radi pa ce i ostali raditi.
Mini NE KORISTI BMW motore!!!!
Kada se mini pojavio koristio je Chryslerov/Mitsubishijev motor zbog toga sto je odgovarao vise tom automobilu.
Medjutim, taj motor nije bio dorastao ugledu marke Mini, pa su onda zajedno sa PSA razvili motor za Mini/Peugeot/Citroen. Motori za Mini su ipak opremljeni valvetronicom da bi ih razlikovali od PSA motora
Takodje, za evropu MINI koristi PSA 1.6hdi diesel, koji je jedan od najboljih, ako ne i najbolji diesel u toj kategoriji.
Znaci opet, tebi i Corolli, Mini ne koristi BMW motore.
Land Rover je stavljao samo u Freelander BMW-ov 2.0d motor koji je bio prigusen na ja mislim 115ks, te u range Rover, koji je high-end premium Off-road (ne SUV) vozilo. Takav motor mozes naci i u Morganu (rucno pravljenom automobilu) te jos nekim slicnim automobilima.
Znaci to sto se nalazi BMW-ov V8 u Range Rover je imperativ s obzirom na status tog automobila, jer npr. Range Rover nije usminkana Toyota Land Cruiser koja se najednom zove Lexus LX 570! Znaci RR nije usminkani X5 ili sl, ali mu ocito najvise odgovarao taj motor. Tako Miniju odgovara vise PSA 1.6b ili d jer PSA ima vise iskustva u pravljenju cetverocilindricnih motora nego BMW. Mini ce vjerovatno dobiti nove BMW cetverocilindrase i trocilindrase nakon 2014, ali to je vec neka druga prica zbog trenda koji se zove downsizing.
Medjutim, s obzirom na ugled koji Mini ima, to je imperativ.
Tako Toyota je odmah poletila kada je BMW rekao da je jedan od mogucih motora u prvoj generaciji Minija Toyotin 1.4D4-D, koji je tada bio jedan od najboljih diesela, i ugradjivali su ga sve do 2007, kada je uzet PSA 1.6hdi zbog boljih performansi ali i manjih problema koji su uzrokovani dieselom sa vecom koncetracijom sumpora.
Takodje, Toyota je bez razmisljanja dala Lotusu svoj 1.8 motor iz celice, jer je to imperativ da takav motor pogoni automobil kao sto je Lotus.
E sad da li je imperativ audiju da djeli motor sa Skodom to trebas pitati vlasnike Audija, ali meni kao vozacu Skode je imperativ da imam isti motor kao vozac Audija A4 (koji je 20,000km skuplji). Pitanje je sta je vrijedno u tih 20,000km??
@blobi:
A5 i BMW 6???? Mislim haloo, koliko ja znam A5 je baziran na A4 a ne na A6!!!