muha_sa wrote:eeeeeeeeeeeda je moja rahmetli nana živa pa da me ona preporuci kod Hasgincine zaove jetrvi a ova odvede kod Ibragincine amidžicne pa mi ona razbaci grah
volio bih neg što ocima gledam--da mi rece šta bi bilo da je bilo il šta bi bilo da nije bilo
Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
- semmy
#126 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
- muha_sa
#127 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
tebe vodim kod Ibragincine braticne svekrvi a ona ima bratica koji je oženjen Zulfagincom koja dobro gleda u šoljusemmy wrote:muha_sa wrote:eeeeeeeeeeeda je moja rahmetli nana živa pa da me ona preporuci kod Hasgincine zaove jetrvi a ova odvede kod Ibragincine amidžicne pa mi ona razbaci grah
volio bih neg što ocima gledam--da mi rece šta bi bilo da je bilo il šta bi bilo da nije bilo
bil i mene poveo da mi razbaci koje zrno
- semmy
-
salter071
#129 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Sve bi bilo bolje od rata.
A da li je stvarno gotov ili nam jos visi nad glavom kao tmurni oblaci nad gradom?
Da li nas strah od ponovnog ratnog iskustva drzi "pod rucnom"?
Puno je pitanja koja se otvaraju s tim jednim - kako bi bilo da ga nije ni bilo. Zato se vise ni ne pitamo.
Ali rata je bilo.
Sada valja zivjeti dalje kako znamo i kako mozemo, a sjecanja su tezak teret u ponovnom podizanju na noge.
Njihova je tezina u tome sto znamo da ta "normala" koju pokusavamo ozivjeti vise ne postoji, pa cak i kada se prividno dotakne, osjetimo da joj puls nije isti kao prije. Nismo mi vise isti.
Kakvi bi bili da smo ostali isti? To ne mozemo znati, jer nije moguce izbrisati sjecanja, kako na ono prije, tako ni na ono sto je bilo u ratu i nakon njega. Trajno smo promijenjeni.
Ipak, vjerujem da bi sve bilo bolje, i mi i nas nacin zivota. To vrijedi za vecinu.
A da li je stvarno gotov ili nam jos visi nad glavom kao tmurni oblaci nad gradom?
Da li nas strah od ponovnog ratnog iskustva drzi "pod rucnom"?
Puno je pitanja koja se otvaraju s tim jednim - kako bi bilo da ga nije ni bilo. Zato se vise ni ne pitamo.
Ali rata je bilo.
Sada valja zivjeti dalje kako znamo i kako mozemo, a sjecanja su tezak teret u ponovnom podizanju na noge.
Njihova je tezina u tome sto znamo da ta "normala" koju pokusavamo ozivjeti vise ne postoji, pa cak i kada se prividno dotakne, osjetimo da joj puls nije isti kao prije. Nismo mi vise isti.
Kakvi bi bili da smo ostali isti? To ne mozemo znati, jer nije moguce izbrisati sjecanja, kako na ono prije, tako ni na ono sto je bilo u ratu i nakon njega. Trajno smo promijenjeni.
Ipak, vjerujem da bi sve bilo bolje, i mi i nas nacin zivota. To vrijedi za vecinu.
Last edited by salter071 on 18/05/2010 21:15, edited 1 time in total.
- Mis mekinjas
#130 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
DIVNO!!!!!bach wrote:Pitanje za cijenjene forumaše: kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata?
- muha_sa
#131 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
kako znašRaščupana wrote:DIVNO!!!!!bach wrote:Pitanje za cijenjene forumaše: kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata?
- iz dna duše
#132 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Rata da nije bilo, naši životi bi bili bolji, u svakom slučaju...
Jer, to što nam je rat učinio,i posljedice koje je ostavio na nama, nikada se ne ponovilo...
Jer, to što nam je rat učinio,i posljedice koje je ostavio na nama, nikada se ne ponovilo...
-
Niko2411
#133 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
nemogu si ni zamisliti... iskreno... imala bi djeda, strica, tetke, baku... to mi je glavno šta mi pada na pamet!

- senjor
#134 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
a kad je to bilo rata?????????????
- Mis mekinjas
#135 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Ti si mene zamijenio s nekom rospijom......muha_sa wrote:kako znašRaščupana wrote:DIVNO!!!!!bach wrote:Pitanje za cijenjene forumaše: kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata?![]()
možda bi sad bila negdje u muriji--zbola nevjernog momka
![]()
- Rimad
#136 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Malo neprecizno pitanje. Mogli smo izbjeći rat. Živjeli bi u velikoj srbiji. Možda bi u sklopu te velike srbije dožovjeli još gori genocid bez rata.
-
rika
#137 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Odgovor na ovo pitanje "kako bi nam izgledali zhivoti da nije bilo rata" se mozhe vrlo lako naci posmatrajuci sudbinu drugih istocnoevropskih zemalja u tranziciji,ciji narod radnim navikama i mentalitetom ne odstupa puno od bosanskog...
Izjave tipa "bio bih pun kao brod","vozao dzipove " itd. spadaju u domen naucne fantastike...
Ako zanemarimo zrtve (a ne smijemo zanemariti jer pare dolaze i prolaze a zhivot i dostojanstvo ostaju) imali bi zemlju na ekonomskom nivou jedne Bugarske mozhda i Rumunije,strasnu korupciju (i bez rata) puno manje ljudi zaposlenih u drzhavnom sektoru a puno vise u privatnom,umjesto OHR-a,glavne strane "face" u drzhavi bi bili celnici raznoraznih svjetskih korporacija koji bi u rekordnom vremenu "privatizirali" ono malo sto vrijedi u zemlji....
IMHO mislim da ne bi bilo nekih enormnih razlika (mislim da je i pokretac teme prije svega mislio na ekonomski aspekt drustva)...MOzhda bi sigurnosna situacija bila povoljnija i vlast bila efikasnija,jer bi bilo puno manje partija na pol.sceni..
Sto se tice drugih stvari...
Roditelji djece cija su imena napisana na onim valjcima u velikom parku bi gledali kako im djeca odrastaju....
Izjave tipa "bio bih pun kao brod","vozao dzipove " itd. spadaju u domen naucne fantastike...
Ako zanemarimo zrtve (a ne smijemo zanemariti jer pare dolaze i prolaze a zhivot i dostojanstvo ostaju) imali bi zemlju na ekonomskom nivou jedne Bugarske mozhda i Rumunije,strasnu korupciju (i bez rata) puno manje ljudi zaposlenih u drzhavnom sektoru a puno vise u privatnom,umjesto OHR-a,glavne strane "face" u drzhavi bi bili celnici raznoraznih svjetskih korporacija koji bi u rekordnom vremenu "privatizirali" ono malo sto vrijedi u zemlji....
IMHO mislim da ne bi bilo nekih enormnih razlika (mislim da je i pokretac teme prije svega mislio na ekonomski aspekt drustva)...MOzhda bi sigurnosna situacija bila povoljnija i vlast bila efikasnija,jer bi bilo puno manje partija na pol.sceni..
Sto se tice drugih stvari...
Roditelji djece cija su imena napisana na onim valjcima u velikom parku bi gledali kako im djeca odrastaju....
- kmirsad
#138 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Imao bi sa sobom u Tuzli...svoje kumove... njihovu djecu da se druže i igraju tenis s mojom... putovali bi zajedno na more, išli na izlete i ložili vatru na koju bi mečali ranije napakovan čupom sa bosanskim loncem, dolazili jedni drugima na sijela, rođendane i praznike i godišnjice, roštiljali, svirali i pjevali po vikendicama... pokrivali jedni drugima minuse na tekučim računima... zvao ih da me šlepaju kad ostanem đe u kvaru i nose namještaj kad se selim... jebi ga... ovako... eno ih po australijama, amerikama, kanadama... i ostalim bjelosvjetskim njamačkama i holandijama... ma rat je sranje... 
- Prozor
#139 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
ama otkud znaš druže. možda bi se ionako odselili zbog tranzicijske ekonomije, možda njihova djeca nebi voljela tenis, možda nebi mogli na more jer bi ti se desila neka nesreća koja ovako nije pa bi ostao paraliziran(nedaj Bože).... hoću reći, što je bilo bilo je, da se opet vratimo isto bi bilo, jer inače se nebi ni desilo, možda bi bilo bolje, možda i nebi, u svakom slučaju rat je prošao i ne možemo ga više kriviti za sve što ne valja u našim životima, bolje je uradit nešto od onoga što imamo.....kmirsad wrote:Imao bi sa sobom u Tuzli...svoje kumove... njihovu djecu da se druže i igraju tenis s mojom... putovali bi zajedno na more, išli na izlete i ložili vatru na koju bi mečali ranije napakovan čupom sa bosanskim loncem, dolazili jedni drugima na sijela, rođendane i praznike i godišnjice, roštiljali, svirali i pjevali po vikendicama... pokrivali jedni drugima minuse na tekučim računima... zvao ih da me šlepaju kad ostanem đe u kvaru i nose namještaj kad se selim... jebi ga... ovako... eno ih po australijama, amerikama, kanadama... i ostalim bjelosvjetskim njamačkama i holandijama... ma rat je sranje...
- kmirsad
#140 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Mnogo tih... možda...ne bih sad polemizirao...
eto,svi kažu da je rat prošao... hajd i da im povjerujem... ali posljedice su ostale... i potrajat će... i teško padaju barem mojim generacijama koje pamte bolja vremena, a nemaju ni godina, ni volje, ni snage da nešto počinju iz početka...pri tome ne mislim na materijalno...
U svakom slučaju... šta god ti Prozoru sada napisao... meni nedostaju moji kumovi i njihove porodice... a siguran sam i ja njima... jer što bi se inače pozivali telefonima ... svaki puta, kada puknemo i urokamo se do balčaka, od nekakvoga karasevdaha...
eto,svi kažu da je rat prošao... hajd i da im povjerujem... ali posljedice su ostale... i potrajat će... i teško padaju barem mojim generacijama koje pamte bolja vremena, a nemaju ni godina, ni volje, ni snage da nešto počinju iz početka...pri tome ne mislim na materijalno...
U svakom slučaju... šta god ti Prozoru sada napisao... meni nedostaju moji kumovi i njihove porodice... a siguran sam i ja njima... jer što bi se inače pozivali telefonima ... svaki puta, kada puknemo i urokamo se do balčaka, od nekakvoga karasevdaha...
- hana_montana
#141 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
kmirsad wrote:Mnogo tih... možda...ne bih sad polemizirao...
eto,svi kažu da je rat prošao... hajd i da im povjerujem... ali posljedice su ostale... i potrajat će... i teško padaju barem mojim generacijama koje pamte bolja vremena, a nemaju ni godina, ni volje, ni snage da nešto počinju iz početka...pri tome ne mislim na materijalno...![]()
zato sada imas nas
- kmirsad
#142 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
babyline wrote:@kmirso
hana_montana wrote:kmirsad wrote:Mnogo tih... možda...ne bih sad polemizirao...
eto,svi kažu da je rat prošao... hajd i da im povjerujem... ali posljedice su ostale... i potrajat će... i teško padaju barem mojim generacijama koje pamte bolja vremena, a nemaju ni godina, ni volje, ni snage da nešto počinju iz početka...pri tome ne mislim na materijalno...![]()
zato sada imas nas
- kala86
#143 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Last edited by kala86 on 26/10/2010 16:50, edited 1 time in total.
- Prozor
#144 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Pa je*iga, posljedice će uvijek biti tu....i rat je bio posljedica nečega.... dokle se vaditi na to da nam je država u *urcu zbog rata??kmirsad wrote:Mnogo tih... možda...ne bih sad polemizirao...
Dragi ljudi će nam uvijek nedostajati.kmirsad wrote:U svakom slučaju... šta god ti Prozoru sada napisao... meni nedostaju moji kumovi i njihove porodice... a siguran sam i ja njima... jer što bi se inače pozivali telefonima ... svaki puta, kada puknemo i urokamo se do balčaka, od nekakvoga karasevdaha...
PS teško je pisati o životima ljudi koje i ne poznaješ, ali tema je takva...
-
venividivici
#145 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
ova "trpezaška" 92-95 tema ne bi bila nimalo zanimljiva

-
detroit-mercy
#146 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Ja li bi bilo bolje jal gore, isto ne bi bilo to je sigurno.
Ne znam kako bi nam bilo, da mi neki ljudi nedostaju ne mogu reci jer sam jednostavno davno izgubio iluzije o ljudima i prijateljstvima.
Da nije bilo rata, vjerovatno bi bio neki sitni cinovnicic u jednoj posttranzicijskoj zemlji kome bi vrhunski domet bio da dobaci do Makarske i koji bi na Discovery-u gledao priloge o svim tim stranim zemljama i kulturama.
Ovako barem cu za svoga zivota prespartati planetu u uzduz i poprijeko.
Ne znam kako bi nam bilo, da mi neki ljudi nedostaju ne mogu reci jer sam jednostavno davno izgubio iluzije o ljudima i prijateljstvima.
Da nije bilo rata, vjerovatno bi bio neki sitni cinovnicic u jednoj posttranzicijskoj zemlji kome bi vrhunski domet bio da dobaci do Makarske i koji bi na Discovery-u gledao priloge o svim tim stranim zemljama i kulturama.
Ovako barem cu za svoga zivota prespartati planetu u uzduz i poprijeko.
-
bosanceros_loco
#147 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Nebi bio 31 godinu, ganjao djevojchice po glavnim gradovima diljem Evrope, pokreto neke lude biznise.
Nebi sjedio u ovom trenutku u pubu pored Themse sa casom bijelog vina u ruci, srolanom cigarom Golden Wirginije u drugoj cekajuchi da dodje jedna mala ruskinjica studentica i plesachica modernog jazza, da popije piche sa mnom, i da se kasnije (ako bude srece) odslepa samnom do moje hotelske sobe.
Nebi organizovo djeljenje 10000 flyera pred tekmu Engleska Mexiko u ponedeljak.
)
Mozda bi bio ozenjen sa 1-2 djece i radio neki inzinjerski poso u BL.
Mozda bi se organizovalo rostiljanje sa rajom i familjom za vikend kraj Vrbanje.
Mozda bi pripremo ribarski pribor za vikenda.
Sbbbkbbb, samo imam osjecaj da je bas ovako moralo biti.
Nebi sjedio u ovom trenutku u pubu pored Themse sa casom bijelog vina u ruci, srolanom cigarom Golden Wirginije u drugoj cekajuchi da dodje jedna mala ruskinjica studentica i plesachica modernog jazza, da popije piche sa mnom, i da se kasnije (ako bude srece) odslepa samnom do moje hotelske sobe.
Nebi organizovo djeljenje 10000 flyera pred tekmu Engleska Mexiko u ponedeljak.
Mozda bi bio ozenjen sa 1-2 djece i radio neki inzinjerski poso u BL.
Mozda bi se organizovalo rostiljanje sa rajom i familjom za vikend kraj Vrbanje.
Mozda bi pripremo ribarski pribor za vikenda.
Sbbbkbbb, samo imam osjecaj da je bas ovako moralo biti.
-
HORN1
#148 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Vjerovatno si u pravu, parea bi išle u Beograd ali bi procentualno trebalo manje izdvajati sredstava u državni buđet, država bi bila jeftija, nama je možda i bolje nego što je moglo biti, zamisli da smo pobjedili u ratu pa da nam sad političari samo jednog naroda kroje gaće, koliko bi se lakše utalili i dogovorili da nas bolje opljačkaju, ovako kad imamo više strana uglavnom im netko smeta pa manje kradu.Azamo wrote:Ma ne razumijem zašto bi vam/nam bilo bolje da smo ostali u sastavu yuge.BiH bi i dalje bila džungla.Fabrike bi radile,mi bi imali jadne plate baš kao što je i većina naših roditelja imala,a sve bi pare išle kao što neko reče u Beograd...Nije mi drago što je bio rat,jer nas je sve dobro koštao ali se završila ta farsa zvana "bratsvo i jedinstvo" u kojoj smo mi bosanci i hercegovci bili zadnja rupa na svirali i izvukli smo najdeblji kraj,ne znam kako neko može uopšte da žali za tim vremenima? Ili još stojimo iza one izjave što smo dali titu: Dok je tebe tito bit će i medvjeda
Svejedno je gdje idu pare odnosno tko te pljačka, kad ne ostaju kod onog ko ih zaradi. Beograd, Zagreb, sarajevo ili nekoji drugi grad sasvim je svejedno.
-
hanumica82
#149 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
ehhh, da nije bilo rata....
Imala bih mnogo sretnije djetinjstvo....vjerovatno bih bila poznata i uspijesna gimnasticarka, rat me je prekinuo u treniranju, a nakon rata sam imala previse godina da nastavim....moj najbolji drug iz ulice bi se i dalje druzi sa mnom, a ne bi poginuo sa nepunih 17 godina na samom kraju rata....sada se vec blizim tridesetoj i jos uvijek se u snu prenem sva u znoju jer cujem grmljavinu granata, ili sam sanjala da pokusavam spakovati svoje igracke u ruksak i pobjeci od cetnika....da nije rata bila bih vesela osoba koja nije sklona depresiji i nervozi....bilo bi mnogo bolje....
....ne bih imala problema sa kicmom i ostalim kostima, jer bih u godinama razvoja imala sasvim dovoljno mlijeka, jaja, mesa i povrca koji su neophodni za normalan razvoj.....moji roditelji bi mogli proputovati svijet, umjesto sto su morali ponovo ulagati u nasu kuci koju su srusili cetnici....i oni bi bili mnogo zdraviji i sretniji..rat ih je zadesio u najboljim godinama....
Sto se tice globalne situacije...u Domovima zdravlja bi i dalje radili samo najbolji doktori koji ne bi uzimali pare jadnim ljudima po privatnim ordinacijama.
Imali bi dobru socijalnu pomoc za nezaposlene i djeciji doplatak, jer smo ipak bili socijalna drzava. Sa svojih skoro tridesest godina vec bih imala jako dobar posao i stanarsko pravo u novogradnji predvidjenoj za mlade parove....Ove uslove su imali nasi roditelji, a mi imamo duplo nista...
A s druge strane da nije bilo rata....vecina muslimana bi posteno postali ili srbi ili hrvati. Iskreno rat im je bio suvisan, mi bi se sami prekrstili.
Imala bih mnogo sretnije djetinjstvo....vjerovatno bih bila poznata i uspijesna gimnasticarka, rat me je prekinuo u treniranju, a nakon rata sam imala previse godina da nastavim....moj najbolji drug iz ulice bi se i dalje druzi sa mnom, a ne bi poginuo sa nepunih 17 godina na samom kraju rata....sada se vec blizim tridesetoj i jos uvijek se u snu prenem sva u znoju jer cujem grmljavinu granata, ili sam sanjala da pokusavam spakovati svoje igracke u ruksak i pobjeci od cetnika....da nije rata bila bih vesela osoba koja nije sklona depresiji i nervozi....bilo bi mnogo bolje....
....ne bih imala problema sa kicmom i ostalim kostima, jer bih u godinama razvoja imala sasvim dovoljno mlijeka, jaja, mesa i povrca koji su neophodni za normalan razvoj.....moji roditelji bi mogli proputovati svijet, umjesto sto su morali ponovo ulagati u nasu kuci koju su srusili cetnici....i oni bi bili mnogo zdraviji i sretniji..rat ih je zadesio u najboljim godinama....
Sto se tice globalne situacije...u Domovima zdravlja bi i dalje radili samo najbolji doktori koji ne bi uzimali pare jadnim ljudima po privatnim ordinacijama.
Imali bi dobru socijalnu pomoc za nezaposlene i djeciji doplatak, jer smo ipak bili socijalna drzava. Sa svojih skoro tridesest godina vec bih imala jako dobar posao i stanarsko pravo u novogradnji predvidjenoj za mlade parove....Ove uslove su imali nasi roditelji, a mi imamo duplo nista...
A s druge strane da nije bilo rata....vecina muslimana bi posteno postali ili srbi ili hrvati. Iskreno rat im je bio suvisan, mi bi se sami prekrstili.
- uvjek dobar gost
#150 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Kad se manemo sebičnih i vakih nakih izjava... moj život bi bio bogatiji jer neki meni dragi ljudi bili bi vjerovatno živi... sad ko bi gdje naprđivao od nas i ko bi gdje zarađivao za votaži... drugi je to par kobasica skroz.. a to da bi bio normalniji, smireniji, opušteniji i vjerovatno nasmijaniji... mislim da bih ! Moji neki jarani ne bi bili sjedi sa trideset, moja majka ne bi imala neka oboljenja koja je fasovala u toku apsade, kao i stari koji je na liniji navukao sve i svašta... sve u svemu treba gledati malo širu sliku....