ev doktora s zasluzenog odmoraDoctorSa wrote:I have question
![]()
Imam djep na poziciji 36/37. Kao prvo ta dva zuba su liječena, pošto je mrtvo meso prekrilo proces na facies masticatoria, samo jedan dio, tako da ja nisam ni primjetio da se radilo o procesu.
Sve je to super izlječno, medjutim pojavio se taj djep. Nisam ga tretirao. Onda mi je pukla plomba na 36-ci i tako zbog mora obaveza, nisam odmah otišao da to saniram.
Sada liječim 36-cu već dva tri mjeseca, ali ono što se vidi na snimku je da proces ispod korjena nastaje zbog povezanosti sa djepom.
Mene zanima, posto je taj djep ocito jako opasan, ulazna rana, otvorena vrata za infekcije, (nedaj Bože akutna reumatska groznica.......), da li bi se on sanirao sam od sebe ukoliko bi ja uradio extrakciju zuba? Žrtvovao bi taj zub, jer mi uistinu ide na živce, "sisati" taj djep i praviti vakum zbog ostale hrane.
Koristim gengigel, al on ništa ne pomaže.
nisam siguran da sam te dobro razumio,vec si jednom prosao endo tretman na zubu 36,o onda je ponovo isla revizija tog lijecenja?
ako je tako,zub je svakako za neku od hirurskih intervencija...apikotomija,hemisekcija ili cak ekstrakcija datog zuba...
e sad ako je trenutni proces nastao kao posljedica prodora bakterija kroz periodontalni dzep onda se izbor terapije svodi na hemisekiju ili ekstrakciju...tu dakle ne bi pomogla ni apikotomija...
ovo naravno govorim uz obzir da je tvoje citanje rtg snimka pravilno...dakle da se dzep spusta do apexa korijena...
no ako nije tako, tretiranje dzepa(kiretaze i sl.)moze biti dobra terapija za saniranje problema...ako ne onda i neke periodontoloske hirurske terapije mogu doci u obzir...
no vazno je znati zasto je dzep nastao...da li samo kao posljedica endo tretmana (jer svaki endo tretman nosi sa sobom i preio probleme) ili kao posljedica nekorektno uradjenih restoracija ili pak naslaga plaka i kamenca...zato mozda ne bi bilo lose da mi postas rtg snimak ako ti je pri ruci pa da malo i ja pogledam...
e sad sto se tice dzepa kao ulaza infekcije...rizik naravno postoji ali rizik postoji i kod mikrotrauma koje pravi cetkica
ili pak pseudodzepova kod jacih gingivitisa...malo mi je preagresivno vaditi zube cisto iz preventive "ako se ne daj Boze desi"...svi bi onda hodali krezavi
naravno ako kroz anamnezu postoji status koji ima veze s endokardom (AIM,reumatske groznice,endokarditisi i sl.)pristup je drugaciji ...ali i tad uz puno opreza...ATB profilaksa i sl...no to svakako znas
i gengigel ovde ne moze pomoci...
svako dobro zelim