Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kamen spoticanja

#126 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by kamen spoticanja »

DoctorSa wrote:I have question
:-D

Imam djep na poziciji 36/37. Kao prvo ta dva zuba su liječena, pošto je mrtvo meso prekrilo proces na facies masticatoria, samo jedan dio, tako da ja nisam ni primjetio da se radilo o procesu.
Sve je to super izlječno, medjutim pojavio se taj djep. Nisam ga tretirao. Onda mi je pukla plomba na 36-ci i tako zbog mora obaveza, nisam odmah otišao da to saniram.
Sada liječim 36-cu već dva tri mjeseca, ali ono što se vidi na snimku je da proces ispod korjena nastaje zbog povezanosti sa djepom.

Mene zanima, posto je taj djep ocito jako opasan, ulazna rana, otvorena vrata za infekcije, (nedaj Bože akutna reumatska groznica.......), da li bi se on sanirao sam od sebe ukoliko bi ja uradio extrakciju zuba? Žrtvovao bi taj zub, jer mi uistinu ide na živce, "sisati" taj djep i praviti vakum zbog ostale hrane.
Koristim gengigel, al on ništa ne pomaže.
ev doktora s zasluzenog odmora :D
nisam siguran da sam te dobro razumio,vec si jednom prosao endo tretman na zubu 36,o onda je ponovo isla revizija tog lijecenja?
ako je tako,zub je svakako za neku od hirurskih intervencija...apikotomija,hemisekcija ili cak ekstrakcija datog zuba...
e sad ako je trenutni proces nastao kao posljedica prodora bakterija kroz periodontalni dzep onda se izbor terapije svodi na hemisekiju ili ekstrakciju...tu dakle ne bi pomogla ni apikotomija...
ovo naravno govorim uz obzir da je tvoje citanje rtg snimka pravilno...dakle da se dzep spusta do apexa korijena...
no ako nije tako, tretiranje dzepa(kiretaze i sl.)moze biti dobra terapija za saniranje problema...ako ne onda i neke periodontoloske hirurske terapije mogu doci u obzir...
no vazno je znati zasto je dzep nastao...da li samo kao posljedica endo tretmana (jer svaki endo tretman nosi sa sobom i preio probleme) ili kao posljedica nekorektno uradjenih restoracija ili pak naslaga plaka i kamenca...zato mozda ne bi bilo lose da mi postas rtg snimak ako ti je pri ruci pa da malo i ja pogledam...
e sad sto se tice dzepa kao ulaza infekcije...rizik naravno postoji ali rizik postoji i kod mikrotrauma koje pravi cetkica
ili pak pseudodzepova kod jacih gingivitisa...malo mi je preagresivno vaditi zube cisto iz preventive "ako se ne daj Boze desi"...svi bi onda hodali krezavi :)
naravno ako kroz anamnezu postoji status koji ima veze s endokardom (AIM,reumatske groznice,endokarditisi i sl.)pristup je drugaciji ...ali i tad uz puno opreza...ATB profilaksa i sl...no to svakako znas :)
i gengigel ovde ne moze pomoci...
svako dobro zelim :)
kamen spoticanja

#127 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Portman wrote:Pliz dajte mi savjet za kucnu varijantu izbjeljivanja:
Da li mogu naskoditi zubima Aquafreshovim White Trays trakicama (odnosno to nisu trakice vec "kalupi") ?

Da li je potrebno prije koristenja istih uraditi poliranje...? Imam nekoliko sitnih tackica na jednom zubu koje stomatolog nije htio popraviti jer to jos uvijek nije "kvar za popravku" - da li u tom slucaju smijem koristiti sredstvo za izbjeljivanje ili to ipak treba prvo popraviti?

Eh sad glavno pitanje - ove White Trays trakice koje imam su sa rokom trajanja do kraja 2009:((( Da li mi se moze nesto strasno desiti ako ih ipak upotrijebim??? Mislim da li je zaista bitno tih nekoliko mjeseci - da li je neka hemikalija mogla promijeniti djelovanje itd? (ako zanemarimo rizike iz prvog pitanja - tj. rizike koji postoje i kod korištenja "validnih" trakica)?

Hvala unaprijed, na temi i na odgovoru:)
e sad... nisam siguran da uopste znam o kakvim je trakicama rijec...ja ih licno ne koristim tako da ne znam kakve bi mogle imati nezeljene posljedice... da ne bi bilo korektno da ih hvalim ili kudim dok mi ne dodju u ruke ili bar ne procitam sastav ,i koncetracije aktivne supstance...no ja licno nisam pristalica koristenja icega bez konsutovanja s strucnom osobom...ne zato sto navrcem vodu na mlin kolega stomatologa,vec sto neke supstance mogu imati katastrofalne posljedice od sprzene gingive do prijevremenih poroda...
generalno prije tretmana izbjeljivanja potrebno je skinuti kamenac,polirati zube,popraviti sve kvarove...kolike su te tvoje "tackice"ne bih znao bez pregleda ocijeniti...
i koliko znam svemu cemu je istekao rok trajanja ne bi trebalo biti upotrebljeno...bar kod mene sve takvo ide u smece...da li bi moglo biti stetno zaista ne bih mogao reci...ne znam ni o kojim se hemikalijama radi a sve i da znam menscini da opet ne bi znao...mozda da hanumu pitam...ona je farmaceut :D
svako dobro zelim
i zadovoljstvo je moje :)
DoctorSa

#128 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by DoctorSa »

Hm oko 2005 sam uradio tu operaciju, lijeceni 36 i 37. I onda sam oko 2007/08 osjetio taj djep. Mislio sam da je pokvaren zub, i odem i kažu mi da imam djep.
2009-te u sept slomim na cevap zub (hahhahaah), mislim pukne mi plomba, ali ja to nisam primjetio. A cijelo vrijeme sam imao taj djep naravno. I moja ljenost me dovela da se ta plomba razdvojila, i tek sad u januaru odem. I eto od tada liječim zub, al više mi ide na živce pa evo nisam ni na liječenje išao mjesec dana.
A plus sto imam neku ludu simptomatologiju vezanu za srce, gušenje i pritisak nekad naveče pa me sad strah. Mislim da znam sigurno da će mi pomoči to što cu uraditi extrakciju ja bi to odmah uradio, al me strah da taj djep ne ostane perzistirajuci, ili da se cak prosiri. To kad sam radio circumcisiu kod Prohića meni je izgledao kao jedan obični rutinski zahvat.
I da kao što vidim taj djep nikako nije moguće sanirati? Osim što me strah infekta, primjetio sam da mi stvara foetor ex ore bez obzira na održavanje higijene.
Evo ide snimak pa, ako se nesto vidi:)

http://postavi.com/hosted/61dc72b53663b ... bcd536.jpg
kamen spoticanja

#129 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

ti imas periapikalnu infekciju...dzep je ovde najmanji problem...lijecenje nije uspjelo nazalost...od ovog zuba nece biti bas neki hajr...klijesta nazalost :(
duboka_misao

#130 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by duboka_misao »

Oi doktore le pitanje, imam krvarenje desni ali extremno lokalizovano godinama samo izmedju 1 i 2 :D nidje veze jelle ?
kamen spoticanja

#131 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

duboka_misao wrote:Oi doktore le pitanje, imam krvarenje desni ali extremno lokalizovano godinama samo izmedju 1 i 2 :D nidje veze jelle ?
ola... ima veze naravno...mirise mi ovako virtualno na kiretazu dzepova u tom podrucju...zamjene plombi ako postoje na tim zubima,i redovnu upotrebu konca ...dakle pravo doktoru na pregled :)
Skyfox

#132 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Skyfox »

jel bilo pitanje izbjeljivanja ako nije moze savijet koja metoda je manje stetna i postoji li neka koja ne steti nikako... Otprilike koje su cijene???

drugo pitanje kako pokvaren zub moze uticati na otpadanje kose?
kamen spoticanja

#133 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Skyfox wrote:jel bilo pitanje izbjeljivanja ako nije moze savijet koja metoda je manje stetna i postoji li neka koja ne steti nikako... Otprilike koje su cijene???

drugo pitanje kako pokvaren zub moze uticati na otpadanje kose?
ima tema o izbjeljivanju zuba na ovom podforumu...tu ces naci uglavnom sve odgovore...
teze o povezanosti problema s zubima i opadanjem kose postoje ali nikad nisu naucno dokazane...dakle ne zna se zasto se takvo sto desava...ali da je moguce ,moguce je...licno sam imao par takvih slucajeva...
zelenashica

#134 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by zelenashica »

Čika zubo :D
Ja imam pitanje u vezi dječijih zubića.Naime,klinka je već "izvršila zamjenu"donjih 1 i 2 i gornjih 1 i 2.Helem donji su novi zubi iznikli relativno brzo,ali gornje 2-ke evo čekamo drugi mjesec. :? Sama je izvadila mliječne zubiće(klimali su se ona ih još malo doklimavala-znači prirodnim putem).Koliko treba vremena za iznicanje novih zubića?

I drugo pitanje.
Uradio joj je njen čika zubo zaštitu 3 šestice.Ostala je još jedna ali..kako je krenulo haman će i ostati takva. :sad: Taj zub ima malo ili kamenca ili karijesa(fkt nisam to dobro skontala)pa ga je potrebno kao očistiti,popraviti. :? Da li se on nakon popravke može zaaštiti kao i ostale 3 šestice koje su bile zdrave?Naravno ovo "popraviti" se podrazumijeva ako uopšte napravimo kompromis oko otvaranja usta,jer mala čim vidi zzzzzzzz skače sa stolice i bježi. :roll: Bilo je par bezuspješnih pokušaja......a koliko će još biti ne zna se. :roll:

Dijete ima 7 godina.

Hvala.
DoctorSa

#135 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by DoctorSa »

kamen spoticanja wrote:ti imas periapikalnu infekciju...dzep je ovde najmanji problem...lijecenje nije uspjelo nazalost...od ovog zuba nece biti bas neki hajr...klijesta nazalost :(

aham al ovo je u pola liječenja napravljen snimak. isti proces je bio na drugom korjenu pa je to sanirano. ma joj više mi je dojadilo iči na tretman, al isto tako hastra me raditi extrakciju :lol: :lol: :lol: :lol:

i samo još jedno pitanjce. ako se uradi extrakcija, hoće li to zarasti, da se i ovaj djep prekrije novim mesom? mislim totalna sanacija između 35-37 ?
ako da, taman sam u srijedu naručen odo vadit:)
misteriosa

#136 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by misteriosa »

Pozdrav čika zubi i teti zubici :)

Imam par pitanjčića, pa eto, ko god je voljan odgovoriti:

1. Da li je bitno mijenjati plombu kad počne ispadati, ili je dovoljno ići čim se jezikom osjeti da su se ivice malo izlizale? Na par zuba osjetim jezikom da kao ima minijaturna rupica između plombe i zuba, iako se na ogledalcetu ništa ne vidi, niti opipa iglom ili tako nečim

2. Od kada je preporučljivo skidati kamenac sa zuba, polirati iste i raditi fluorozaciju (ili kako god ste rekli da se zove, zaboravih :D)? Inače imam ekstremno veliku fobiju od zubara, i ne dam da mi išta rade, a svaki put kad sam popravljala ili vadila nešto, niko nije ništa pominjao, iako se taj kamenac vidi, pogotovo na donjim sjekutićima. I sad meni izgleda kao da su se desni na tim jedinicama povukle malo dole, i strah me da ne nastavi. Prije me nije nešto posebno brinulo jer već imam svijetle diskoloracije na vrhovima nekih zuba otkako znam za sebe, pa sam mislila da je i to normalno. Usput, kako se izvode te tri stvari, i kolika je prosječna cijena svake od njih?

3. Kako se vidi/osjeti da je puknuta caklina i može li se nekako sanirati? Nekad na sjekutićima, gornjim i donjim pod određenim svjetlom iz određenog ugla vidim vertikalne linije, kao napukline, ali opet nakon nekog vremena nestanu. Zubi mi nisu osjetljivi na toplo/hladno (jesu davno na jedno kratko vrijeme bili osjetljivi na hladno, ali je to prošlo).

4. Koliko je bitno odmah promijeniti plombu kad ispadne? I koliko dugo se može ostati tako (sa rupom u zubu) dok se osoba ne nakani otići zubaru? (nemam ja taj problem, ali imam problem nagovaranja osobe da ode zubaru, možda bi pomoglo kad bih imala činjenice u svoju korist :D )

Mislim da je zasad to to :D
Unaprijed hvala i sa srećom vam u vašem radu:)
kamen spoticanja

#137 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

zelenashica wrote:Čika zubo :D
Ja imam pitanje u vezi dječijih zubića.Naime,klinka je već "izvršila zamjenu"donjih 1 i 2 i gornjih 1 i 2.Helem donji su novi zubi iznikli relativno brzo,ali gornje 2-ke evo čekamo drugi mjesec. :? Sama je izvadila mliječne zubiće(klimali su se ona ih još malo doklimavala-znači prirodnim putem).Koliko treba vremena za iznicanje novih zubića?

I drugo pitanje.
Uradio joj je njen čika zubo zaštitu 3 šestice.Ostala je još jedna ali..kako je krenulo haman će i ostati takva. :sad: Taj zub ima malo ili kamenca ili karijesa(fkt nisam to dobro skontala)pa ga je potrebno kao očistiti,popraviti. :? Da li se on nakon popravke može zaaštiti kao i ostale 3 šestice koje su bile zdrave?Naravno ovo "popraviti" se podrazumijeva ako uopšte napravimo kompromis oko otvaranja usta,jer mala čim vidi zzzzzzzz skače sa stolice i bježi. :roll: Bilo je par bezuspješnih pokušaja......a koliko će još biti ne zna se. :roll:

Dijete ima 7 godina.

Hvala.
eee moja najdraza virtualna tuzlanka...dugo te nije bilo :D
ja se ne bih sekirao zbog tih gornjih "dvojki"...7.godina je ustvari vrijeme kad one eruptiraju...to sto malo kasne nije strasno jer vrijeme erupcije je uvijek individualno a gornje "dvojke" su inace poznate po tome sto uvijek malo kasne(zato se uvijek prije i pokvare)...to sto su se mlijecne "rasklimale" znaci da je nesto indukovalo resorpciju korijena istih...a to nesto jesu stalne "dvojke"...ali ako bas zelis da budes rahatnija napravite jedan mali snimak i uvjeris se da su na svom mjestu...e sad ako ne "izadju" u sljedecih godinu dana postoji mogucnost da ima nesto ne dozvoljava erupciju i onda se mora malo pomoci...ali to je jako rijetka pojava tako da se ne sekiras...
e sad sto se tice te "sestice" koja je ostala...mislim da je doktor rekao da je malo pokvarena,dakle da postoji caries a ako je tako silanizacija tj zastita nije moguca...dakle potrebno je popraviti zubic...e sad tu svakako ne bi trebalo mnogo cekati jer se caries na mladim zubima mnogo brze kvari...tako da je potrebno popravak obaviti sto prije...naravno taj problem s njenim strahom jeste faktor koji kvari idilicnu pricu :D ali i to se da prevazici...dakle potrebna je jedna mama koja ce mnogo da radi s djetetom,jedan doktor s dobrim zivcima i poznavanjem djecije psihologije i metodike pristupa djeci troje jaja,dvije supene kasike secera i svjeza jufka... :D
salim se dakle moras dobro poraditi s malenom,strpljiv doktor i bice to ok...
za razbijanje straha od zzzzz masine ne bi bilo lose da prije nego ona sjedne na stolicu ti popravis jedan zub a da ona gleda kako to izgleda...naravno ne smijes ni jednim gestom pokazat da je to nesto strasno i da imalo boli :D
tako ce se ona bar malo osloboditi...
pa se nadam da ce sve biti ok
kamen spoticanja

#138 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

DoctorSa wrote:
kamen spoticanja wrote:ti imas periapikalnu infekciju...dzep je ovde najmanji problem...lijecenje nije uspjelo nazalost...od ovog zuba nece biti bas neki hajr...klijesta nazalost :(

aham al ovo je u pola liječenja napravljen snimak. isti proces je bio na drugom korjenu pa je to sanirano. ma joj više mi je dojadilo iči na tretman, al isto tako hastra me raditi extrakciju :lol: :lol: :lol: :lol:

i samo još jedno pitanjce. ako se uradi extrakcija, hoće li to zarasti, da se i ovaj djep prekrije novim mesom? mislim totalna sanacija između 35-37 ?
ako da, taman sam u srijedu naručen odo vadit:)
naravno da ce se dzep sanirati...osteoklasti+osteoblasti ce napraviti ono za sto su placeni :) ,osim ako nemas neku sistemsku bolest kostiju
i nema potrebe da te bude strah...ekstrakcije su danas potpuno bezbolne :)
hajde pa nek je sretno :)
kamen spoticanja

#139 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

misteriosa wrote:Pozdrav čika zubi i teti zubici :)

Imam par pitanjčića, pa eto, ko god je voljan odgovoriti:

1. Da li je bitno mijenjati plombu kad počne ispadati, ili je dovoljno ići čim se jezikom osjeti da su se ivice malo izlizale? Na par zuba osjetim jezikom da kao ima minijaturna rupica između plombe i zuba, iako se na ogledalcetu ništa ne vidi, niti opipa iglom ili tako nečim

2. Od kada je preporučljivo skidati kamenac sa zuba, polirati iste i raditi fluorozaciju (ili kako god ste rekli da se zove, zaboravih :D)? Inače imam ekstremno veliku fobiju od zubara, i ne dam da mi išta rade, a svaki put kad sam popravljala ili vadila nešto, niko nije ništa pominjao, iako se taj kamenac vidi, pogotovo na donjim sjekutićima. I sad meni izgleda kao da su se desni na tim jedinicama povukle malo dole, i strah me da ne nastavi. Prije me nije nešto posebno brinulo jer već imam svijetle diskoloracije na vrhovima nekih zuba otkako znam za sebe, pa sam mislila da je i to normalno. Usput, kako se izvode te tri stvari, i kolika je prosječna cijena svake od njih?

3. Kako se vidi/osjeti da je puknuta caklina i može li se nekako sanirati? Nekad na sjekutićima, gornjim i donjim pod određenim svjetlom iz određenog ugla vidim vertikalne linije, kao napukline, ali opet nakon nekog vremena nestanu. Zubi mi nisu osjetljivi na toplo/hladno (jesu davno na jedno kratko vrijeme bili osjetljivi na hladno, ali je to prošlo).

4. Koliko je bitno odmah promijeniti plombu kad ispadne? I koliko dugo se može ostati tako (sa rupom u zubu) dok se osoba ne nakani otići zubaru? (nemam ja taj problem, ali imam problem nagovaranja osobe da ode zubaru, možda bi pomoglo kad bih imala činjenice u svoju korist :D )

Mislim da je zasad to to :D
Unaprijed hvala i sa srećom vam u vašem radu:)
pozdrav i vama :)
1.u principu plombu je potrebno zamjeniti cim joj se poremeti hermeticko svojstvo zatvaranja...dakle ako mislis da je plomba promjenila mjesto ili se nesto desava ispod plombe potrebno je otici stomatologu i zamjeniti istu
2.kamenac kao takav moze se skidati vec od 13.te godine zivota...ako se stvorio naravno...u zrelijim godinama idealno je skidati isti svakih 6 mjeseci...najkasnije do godine dana...to sto ti opisujes kao povlacenje ginigive je tipican simptom periodontitisa(paradontoze) i nastaje najcesce zbog naslaga kamenca...dakle skidanje kamenca je obavezno...poliranje svakako uglavnom ide u paketu sa skidanjem kamenca...fluorizacija je nesto druge i obicno je radimo djeci kod koje mineralizacija zuba jos nije zavrsena jer je tad najucinkovitija(smanjuje incidencu nastajanja cariesa za skoro 40%)...doduse nije ni kontraindikovana ni kod odraslih ali joj je ucinkovitost mnogo manja...
cijene zavise od stomataologa do stomatologa...kod mene je recimo ultrazvucno skidanje kamenca s poliranjem 40 KM za obe vilice...
3.mikrofrakture cakline su normalna pojava i nastaju kod nekih mikrotrauma na zubima(ugriza na nesto tvrdo,konzumiranje neceg mnogo hladno ili vruceg,neprevilnog cetkanja i sl.)i u principu ne poduzimaju se nikakve intervencije osim kad frakture izazivaju tegobe pri hranjenju...
4.kad plomba ispadne potrebno je odmah otici i postaviti novu jer je otvor koji je ostao autoput s 15 traka za prolaz bakterija prema pulpnoj komori(dakle zivcu) i svim onim problemima koje nose bolesti pulpne komore...
dakle otici odmah :)
zelenashica

#140 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by zelenashica »

kamen spoticanja wrote:
zelenashica wrote:Čika zubo :D

I drugo pitanje.

Dijete ima 7 godina.

Hvala.
eee moja najdraza virtualna tuzlanka...dugo te nije bilo :D
ja se ne bih sekirao zbog tih gornjih "dvojki"...7.godina je ustvari vrijeme kad one eruptiraju...to sto malo kasne nije strasno jer vrijeme erupcije je uvijek individualno a gornje "dvojke" su inace poznate po tome sto uvijek malo kasne(zato se uvijek prije i pokvare)...to sto su se mlijecne "rasklimale" znaci da je nesto indukovalo resorpciju korijena istih...a to nesto jesu stalne "dvojke"...ali ako bas zelis da budes rahatnija napravite jedan mali snimak i uvjeris se da su na svom mjestu...e sad ako ne "izadju" u sljedecih godinu dana postoji mogucnost da ima nesto ne dozvoljava erupciju i onda se mora malo pomoci...ali to je jako rijetka pojava tako da se ne sekiras...
e sad sto se tice te "sestice" koja je ostala...mislim da je doktor rekao da je malo pokvarena,dakle da postoji caries a ako je tako silanizacija tj zastita nije moguca...dakle potrebno je popraviti zubic...e sad tu svakako ne bi trebalo mnogo cekati jer se caries na mladim zubima mnogo brze kvari...tako da je potrebno popravak obaviti sto prije...naravno taj problem s njenim strahom jeste faktor koji kvari idilicnu pricu :D ali i to se da prevazici...dakle potrebna je jedna mama koja ce mnogo da radi s djetetom,jedan doktor s dobrim zivcima i poznavanjem djecije psihologije i metodike pristupa djeci troje jaja,dvije supene kasike secera i svjeza jufka... :D
salim se dakle moras dobro poraditi s malenom,strpljiv doktor i bice to ok...
za razbijanje straha od zzzzz masine ne bi bilo lose da prije nego ona sjedne na stolicu ti popravis jedan zub a da ona gleda kako to izgleda...naravno ne smijes ni jednim gestom pokazat da je to nesto strasno i da imalo boli :D
tako ce se ona bar malo osloboditi...
pa se nadam da ce sve biti ok
Hvala čika zubo.... :-D jutro smo kako malecka kaže "slikale"zubiće i vidjele ih. :-D Samo što nisu postali vidljivi.Znači da ih uskoro možemo očekivati.
A što se ovog problema tiče :roll: danas je sjela na stolicu...i prvo detaljno skenirala čika zubu :roll: zapitkivala ga o svemu i svačemu ali zinula zarad "zujalice"nije :roll: A onda me pokušala i preveslati(ma šipak pokusala preveslala me je :roll: ),ko fol eto mogla bi ona prvo da jopet jede,ko gladna je.I hajde de majka je odvede na doručak(ponovljeniiiiiiiiii :lol: )i gle čuda izlevati me:"Ženo bona gdje ovako prljavih zubića da zinem." :lol:
Okrene se majčica,dijete za ruku i kući :roll:
Helem u ponedjeljak ponovno pokušaj a do tad ima da jezik otrne razgovarajući,moljakajući,potkupljivajući :roll:

Hvala čika zubo na savjetima. :-D

ps.Šećer i jufku sam nabavila....čekam još samo jaja :roll: :lol:
kamen spoticanja

#141 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

eto bice to s dvojkama dobro :)
e sad moli,kumi obecavaj samo nek jednom proba kako izgleda popravljanje...odmah ce joj se svidjet :D neces je opet odvest u ordinaciju dok ne napuni 15 :D
salim se,samo mnogo strpljenja i polahko...sredit ce se to...
nego bice ti ta malecka opasna...sa sedam godina vec slaze smicalice :-)
hajd pa nek je sretno :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#142 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by ladyblue18 »

Cabadahija ne unistavaj temu!
kamen spoticanja

#143 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

ladyblue18 wrote:Cabadahija ne unistavaj temu!
jesam to nesto propustio? :)
Zak d Fak

#144 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Zak d Fak »

Jedno pitanje - da li je moguće nekako popraviti oblik zuba? Naime od nepranja, zubi (prednji) su izgubili oblik pa su se pojavile šupljine između ta 3-4 zuba. Također, mogu li se nekako 'poravnati' donja i gornja vilica, naime kada zatvorim usta donja se počne tresti i nikako je ne mogu zadržati zatvorenu duži period, tek sam nedavno primjetio da ustvari donja vilica 'bježi' u stranu.
Hvala na odgovoru. :)
kamen spoticanja

#145 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Zak d Fak wrote:Jedno pitanje - da li je moguće nekako popraviti oblik zuba? Naime od nepranja, zubi (prednji) su izgubili oblik pa su se pojavile šupljine između ta 3-4 zuba. Također, mogu li se nekako 'poravnati' donja i gornja vilica, naime kada zatvorim usta donja se počne tresti i nikako je ne mogu zadržati zatvorenu duži period, tek sam nedavno primjetio da ustvari donja vilica 'bježi' u stranu.
Hvala na odgovoru. :)
:? nisam bas siguran da sam te dobro razumio...tacnije nisam siguran da sam te uopste razumio...dakle oblik zuba se pokvario zbog neodrzavanja higijene-razvio se caries??? :? ako je to stavis restoracijske ispune,dakle plombe i bice ok...
e sad ovaj drugo problem ,ako je to ono sto mislim da jeste,mozes popraviti ortodontskim tretmanom...mada ta nemogucnost zatvaranja vilice s problemom "pobjegele vilice" i nema bas veze...prije bih kazao da nisi navikao da sutis :D al ozbiljno :)
ili imas neku deformaciju zgloba...ali o tome nije zahvalno govoriti bez pregleda
Shhh!

#147 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Shhh! »

:lol: :lol: :lol:
Kraljica_Suza

#148 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Kraljica_Suza »

Doktore, mene zanima misljenje ili iskustvo o estetskim porculanskim ljuskicama (veneers), ima li kod nas, sta, kako, gdje...eto sve o tome :D
Hvalaaa
donBeton

#149 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by donBeton »

Kako da se natjeram da redovno perem zube? :D

Tek sad primijetih temu, pa samo da pohvalim, nisam duže vrijeme vidio nešto ovako pozitivno. :)
minjonja

#150 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by minjonja »

donBeton wrote:Kako da se natjeram da redovno perem zube? :D

Tek sad primijetih temu, pa samo da pohvalim, nisam duže vrijeme vidio nešto ovako pozitivno. :)
samo zamisljaj kako se non stop razmnozavaju bakterije u tvojim ustima i kako ti nagrizaju zube :shock:

ne zelis imati ovakve zube:
Image
Image
Image

ja se izvinjavam ako se nekom smucilo od ovih slika :D odlican nacin da se neko natjera da vodi racuna o zubima.
Post Reply